Що мотивувало вас увійти в ІТ?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Недавня аналітика від DOU показала, що більшість людей йдуть в IT не заради грошей, а тому що їм справді цікаві технології та все, що з ними пов’язано. Дивина, правда? 😁

А як було у вас? Що мотивувало, коли ви тільки починали? Гроші, захоплення сферою, бажання змінити щось у житті — чи, може, все разом?

Якщо ж ви ще тільки плануєте увійти в IT — що вам здається найцікавішим або важливим у цій сфері?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну початок 90х, комп’ютер ЮТ88, книжка Бейсік для дітей та бажання пограти в ігри.

В середині 90х гарний бізнес був: ловити віруси по офісах.

А в 99 пішов фулл тайм розробником працювати та понеслось.

мотивація — інтерес до ІТ в широкому сенсі.
якось в молодших класах урок підміняв вчитель інформатики — приніс системник і розказував нам про його внутрянку

Звільнився з роботи по виготовленню бпла в 2017му, побачив набір в UNIT Factory, і від тоді понеслося)

Енциклопедія професора Фортрана )

Після нього був ще бейсік для дітей😂
І ще копі-паста коду іграшок з журналу в програмований калькулятор😂

З дитинства обожнював різних роботів і технології, мріяв що буду дорослим таке будувати, в мене навіть в школі був нікнейм «Кібернет». А ось в веб-розробку в студентські роки (2003-й рік) потрапив тому, що хотів зробити вебсайт для свого рок-гурту Обійми Дощу, почав вивчати HTML/CSS/JS, захопився і зрозумів, що зможу на цьому заробляти. Так і сталось. :)

Що мотивувало? Шахрайство на велику суму мотивувало мене задіяти всі свої знання на повну. Раніше я ніколи не працював в IT, але часто любив експерементувати, ну і в результаті на рік випередив Google Labs в AI. dou.ua/forums/topic/48390

У мене НЕ було вдома компьютеру в дитинстві (в школі в 10-11 класі була інформатика).

Але я дуже добре шарила в усіх точних науках (математика, хімія, фізика) і коли треба було обирати куди поступати моя вчителька математики/інформатики і директор школи сказали «йди в IT, це те що треба» (у них у самих діти там навчалися) (я вагалася, тоді модно було вчитися на економіці)

Ну й норм, святі жінки 🙏 вважаю що правильно направили.

Що мотивувало?..
та звісно комп’ютерні ігри, й розуміння того, що я сам їм зможу робити, якщо в мене буде знання та комп’ютер ))
наприкінці урср персональні комп’ютери були неможливі, але всякі домашні приставки типу зх-спектрум, атарі, комодор, радіо-86рк, поіск-2 та таке інше вже було можливе..

батько розгрібав речі та знайшов мій старий зошит, й повернув мені, де я у 8му класі (1989) писав умовні «програми» для калькулятора Електроніка МК-61, й там окрім всього того є прототип батли у стилі комбатс, коли їх ще не було
куди звернутися щоб доказати, що я це знайшов й авторські й все таке отримати?..
ну так, розумію, що в спортлото маю звернутися, ок.. )))

років 6 раніш віддав донці у школу на збір макулатури купку самопальних книжок про Борланд Сі++ 3.1 версії що були надруковані на матричному принтері у конденсед режимі!

ЗІЖ браття, хто пам’ятає, що таке матричний принтер та конденсед режим — поставте лайк! ))))

Коли почалось програмування в 9-му класі школи. З тих пір все як в тумані

Після того, як років в 15 до ленінградського варіанту клону ZX-Spectrum 48K купою товстезних дротів припаяв AY-3-8910 і воно запрацювало з першого разу, я був приречений.

та же фігня, бро, але я паяв тонкими дротами й корпус «гробіка» майже закривався після цього. через півроку я вирішив що це не естетично, купив сокет під Z80 й у процесі перепаювання спалив на гімно й процесор, й плату..
криві руки та радянський паяльник на 40 Вт вже тоді попереджали, що є інші технології та процеси

корпус «гробіка»

Уж не черкасского ли?

вибач, не пам’ятаю, там праворуч типу кемпстон джойстік був, а на дні — відтвір для резистору, що інвертував відеосигнал аналоговий.
й це мені дуже зайшло бо я саморуч припайував відеовхід то лампового ч-б телевізора, хз як його там звали, але на схемі знайшов куди там вхід пайати й там була срака саме з інверсію, бо чорне — було біле, й навпаки, а той резистор що викруткою регулювався, все виправив.
ну так, я ще випадково тицькав пальцем лампу високої напруги й одночасно за раму металеву тримався, капці після удару прям в стелю злетіли..
живий залишився бо відключив телек від зовнішньої напруги, то остаточне статичне мене вхмурило..

Ахуенная штука, завдяки кнопкам с гравировкой (а не наклейками/надписями), кнопочному джойстику, спикеру и импульсному (а не трансформатороному) блоку питания, который не сбрасывал гробик из-за помех от старта холодоса
ну и плюс справа у него под корпусом в торце рахзем на шлейф накопителя (но я его так и не подключил)
я подкдючал к Оризону — там вообщше просто, провод на землю, на синк и на три усилителя каналов — и всего делов, надо только не забыть делители резисторные поставить
Мечта!

вот только суко двухкнопочный ресет справа доставал :(

uk.wikipedia.org/wiki/АЛП_Робік

Підключив Робіка через вихід «Відео» до Славутич Ц-281/Д
Ігри здається через ЮТАР в етері транслювалися
Далі Аsm, вітання cracked by bill gilbert ;)
Yamaha MSX2, Поиск, XT/AT.... EC1046... i386.... Pascal, C...

вот только суко двухкнопочный ресет справа доставал :(

*слева
за руль мне походу уже нельзя, путаю лево и право

ламповий телевізор, висока напруга

колись в лампових теліках (зрідка) прикурювали з дуги від строчника

В кінці 90-хх був гіком. Розбирав 486, робив апгрейди відюхи та аудіокарти.
Ходив в компʼютерні клуби де «компʼюторщик дядя Вася» одночасно усіх Жахав своїм ВІДОМ одного світера зимою і літом, ЗАПАХОМ піта, пива, цигарок і Надихав своїми глибинними знаннями по компютерах і софту. Причому знання та пиратки він видавав в пасивно-агресивному бро стилі. Но обіди до нього при цьому не було.

Вже потім коли поступав міг обрати інформатику в Києво-Могилянку, КПІ, але пішов в МАУП на менеджера тому що мій Батя казав: «за компʼютерами ти і так сидіш, рекомендую іти на менеджера. Якщо що компʼютерщиками теж треба руководити.» Після ВУЗу працював менеджером в нерухомості.

В ІТ перейшов о 2015 після шоку по здоровю, в поліклініці провів декілько місяців, треба було змінити життя.
І ось зараз працюю в ролі Product Manager в ІТ. Батя був прав я «руковожу компʼютерниками.» Просто мені треба було ідти в ІТ відразу після ВУЗу.

В кінці 90-хх був гіком. Розбирав 486, робив апгрейди відюхи та аудіокарти.
Ходив в компʼютерні клуби де «компʼюторщик дядя Вася» одночасно усіх Жахав своїм ВІДОМ одного світера зимою і літом, ЗАПАХОМ піта, пива, цигарок і Надихав своїми глибинними знаннями по компютерах і софту. Причому знання та пиратки він видавав в пасивно-агресивному бро стилі. Но обіди до нього при цьому не було.

Вже потім коли поступав міг обрати інформатику в Києво-Могилянку, КПІ, але пішов в МАУП на менеджера тому що мій Батя казав: «за компʼютерами ти і так сидіш, рекомендую іти на менеджера. Якщо що компʼютерщиками теж треба руководити.» Після ВУЗу працював менеджером в нерухомості.

В ІТ перейшов о 2015 після шоку по здоровю, в поліклініці провів декілько місяців, треба було змінити життя.
І ось зараз працюю в ролі Product Manager в ІТ. Батя був прав я «руковожу компʼютерниками.» Просто мені треба було ідти в ІТ відразу після ВУЗу.

Мене завжди приваблювала автоматизація, техніка, отакі от речі. Тобто все, що може робити роботу замість людини.
(думки початку 2000-х):
— «нащо ми запам’ятовуємо табличку множення, якщо є калькулятор?»
— «нащо деякі люди перуть одяг руками, якщо можна купити пральну машинку?»
— «навіщо писати/переписувати текст від руки, якщо можна набрати на комп’ютері і роздрукувати будь-яку кількість разів?»
— і головне «навіщо самому вирішувати задачі, якщо можна написати програму, ввести туди потрібні формули і комп’ютер сам порахує результат?»

При цьому мені дуже подобалися точні науки — фізика, алгебра, геометрія, але дуже бісив загальний підхід як освітньої системи до учнів, так і людей до життя загалом. Всі оці «традиції», «у нас так прийнято», «треба робити як робили предки, а не зі всіма цими новомодними штуками» і т.д.

Власне, саме через такий майндсет я і отримав спочатку інженерну освіту, а далі трішки змінив вектор і став програмістом. І саме тому зараз, коли АІ активно розвивається, я дуже радію, що є ще одна технологія, яка значно полегшує життя, тепер вже не у фізичному плані, а в інтелектуальному.

Високі айтішні зп стали просто приємним бонусом до всього цього)

Навчався, коли ще термін IT широко не використовувався. Був сильним у математиці, але не настільки, щоб обрати теоретичну, тому обрав прикладну. І про великі гроші в той час точно мови не могло бути.

Робив, що подобалось. Іноді навіть за їжу і пиво. А потім виявилось, що працюю в ІТ і взагалі «мєрзкій сироєд».

начал работать на полставки в 2000-м году, это было $100
просто начал получать деньги за то, чем до этого занимался бесплатно

Дивина, правда?

Це не дивина, це скоріше кобила та підвода помінялися містами: в ІТ затримуються лише ті, кому це справді цікаво. Іншим — не зайшло. Тому й виглядає так, ніби інтерес первинний.

Наприклад, «освіта за ІТ-напрямком» — це не випадковий вибір. Навчатися на ІТ-спеціальності, про яку всі кажуть, що вона складна, — вже свідчення зацікавленості.

«Високі зарплати»? Хто ж відмовиться від комфорту. Але це радше фактор підтримки мотивації, ніж початковий імпульс.

«Втрата роботи в іншій сфері» — тут зазвичай запускається переоцінка: що було цікаво раніше, які є шанси, де попит.

А ще інтереси з часом змінюються. Не всіх надовго вистачає — і це нормально.

Особливо я був школяр, мене цікавила математика, і дуже сподобалася ідея алгоритмів, а також гарно мати слугу-мікрокалькулятор, який на 100% чітко виконує твої команди. Плюс було цікаво, як за допомогою простих команд можна робити цікаві забавки.

Навчатися на IT-спеціальності, про яку всі кажуть, що вона складна

хто ті загадкові «всі»?)
часом то не ті «all the few» які вважають що ВНЗ освіта то пережиток минулого і не потрібна?

Навчатися на ІТ-спеціальності, про яку всі кажуть, що вона складна, — вже свідчення зацікавленості.

Так от ВУЗа зависит. Можно в условный ДУТ пойти, если читать умеешь то уже отличные шансы его закончить.

Просто нравилось. Начал в 2003 со 180 баксов.

Це був 2002, хрущовки ... вебстудія... перекури на кухні і мрії написати свій phpnuke і навіть краще і захопити галактику )))
Зарплата в 135 долярів, дикі гроші )))
Аж скупа сльоза умілєнія покотилася.

Коли я входив в ойті всі знайомі крутили пальцем біля скроні і застерігали що я на слизьку доріжку ступаю.
Треба йти в юристи чи менеджером в банк бо от там справжні гроші ))

Да були часи

В свій час я мала досвід як рекрутер, але то була не ІТ сфера.На той час підкупили такі фактори, коли запросили на співбесіду і потім надіслали офер: англійська мова , графік був достатньо лояльний; щодо грошей- там невелика була сума, але я йшла більш за досвідом.
Трохи засмучувало, що жінок майже не було, ну може до 10 на +/-300 людей.
І першій місяць к нам в кабінет постійно приходили знайомитися, а частіше — просто подивитися на нас.

І першій місяць к нам в кабінет постійно приходили знайомитися, а частіше — просто подивитися на нас.

Ну незаміжнім це швидше плюс ніж мінус)

Не було таких, в стосунках були. Але це той час, коли ви тільки вставали на тропу сирів по 500). Тобто, вже платили кеш, але я пам’ятаю, що більшість з тих хлопців витрачали то на мотоцикли, то на дорогі авто ітд. Це десь 2010-2012 роки.

але я пам’ятаю, що більшість з тих хлопців витрачали то на мотоцикли, то на дорогі авто иітд

Та ні, хом’яки які збирали на квартири і стоки завжди були.
От тільки рекрутерки не звертали на звертали на них уваги)
пом’ята стара футболка, брудні джинси, фігова стрижка (чи швидше її відсутність). Ну і соц скіли відсутні=)

Та може і так, не сперечаюся.
В мене, до речі, колеги- дівчата самі теж собі на хати назбирали ( в 2021 році у деяких дівчат виходило на галерах 3500-3800 у.е спокійно робити). Це при мінімальних ставках, але за рахунок бонусів.

увлекался цомпутерами с относительного детства, потом в институте
нужно было зарабатывать деньги на жизнь, не на базар же идти торговать? (хотя в то время это было выгоднее)

Що мотивувало, коли ви тільки починали?

Звісно що

захоплення сферою

У 80-х минулого сторіччя десь з 11 років захопився программуванням на MK-61, ще був CРСР і він був похмурим г.., навіть примітивний програмований мікрокалькулятор став промінцем світла..
У 90-х навчався в КПІ і ваяв з преподом програмку (на бейсіку зі зверненням до портів через вставки на асемблері) з управління газозварювальним апаратом, навіть отримав трохи грошей за контрактом із заводом..
У ~1997р. підключився до Fidonet, я тоді вже працював у інституті Патона інженегром по розподілу. Кинув інститут і пішов працювати до знайомих фідошників, писали на ASP самопальний документообіг для фарм компанії.
Потім вже аутсорс — галери, галери)

Що мотивувало вас увійти в ІТ?

Ні в яке IT я не входив.
Я просто робив свою роботу, а потім виявилось, що це IT.

Жодного разу не зустрічав філантропів які прийшли в іт заради технології. Все в кінці зводиться до грошей

Так, але є люди які тим живуть і навіть на спадах ринку знайдуть собі роботу, нехай і на меншу зп. Вони все рівно лишаться в цій сфері. Наприклад, не підуть машини переганяти, бо на цьому можна більше заробити. Чи ремонти робити, чи вікна вставляти)

Жодного разу не зустрічав філантропів які прийшли в іт заради технології.

Та більшість прийшли, далеко не завжди в IT в Україні була велика прибутковість. Часто банальною торгівлею в роздрібну, ви можете більше заробити ніж в IT. До корупціонерів нам в переважної кількості взагалі дуже далеко. Як до україньских, так тим більше американських (з останнього з 810 мільярдами баксів оборонного бюджету річних, більше ніж у 23 країн позаду разом взятих, нема виготовлення снарядів і не вистачає 23 тисяч матросів. Літаки не боєздатні, бо нема запчастин та техніків. F-35 тотальний провал і т.д. при цьому сенату жаліються про нестачу бюджету і просять ще, на десантні кораблі, ще більш нові літаки і т.д. www.youtube.com/watch?v=aWYlIIloubI)
Те що за рахунок реклами з IT курсів в IT-шників зробили стереотип сирних смузізлебів, які тільки і роблять що ходять по баребершопах, та таких собі королів життя як робила культура з бандитів в 90-ті, нульові (там у переважної більшості усе скінчилось дуже погано, часто цвинтарем або відсидкою і бомжуванням після неї тільки для одиниць 0.000000001% — вихід в олігархат). це вже інша справа.

Прийшов в IT в 1989 році. На ствку 120 радянських рублів :)
Пам’ятаю епвзод на початку 90-х, коли моя зарплата в комп’ютерном кооперативі була 20 доларів в місяць.
І тільки на початку 2000-х в ІТ дійсно пішли вверх зарплати.

Кажеш, за грошима прийшов в ІТ? :-D

Смішно, я коли йшов то це було 199 грн на місяць при курсі десь 5. 1999 рік. Просто було цікаво. Років за 5 стало на порядок більше та стали казати, що в ІТ йдуть за грошима.

>>> тому що їм справді цікаві технології та все, що з ними пов’язано.

Щось на співбесідах і по роботі того видно не було. Хоча, можливо причина в ситуації в країні і вибірки не дуже релевантні. Але з рештою мені і раніше траплялися одиничні випадки людей, по яким видно що їм це цікаво. І ці одиничні випадки в останні кілька нормальних років просто розчинялися в потоці людей, які увійшли через гроші.

Що значить в ІТ: сапорт, рекрутинг, менеджмент, БА, розробка? Може хардвар там теж про ІТ. А ще інтегратори (ERP, CRM ,...,) це теж про ІТ . А підключення інтернет це ще про ІТ чи ні ?

Не, это все инженеры, сисадмины, аналитики.
ИТ это про большие и лёгкие бабки.

Это надо было запрыгивать до ковида.если не раньше. Кто успел, сейчас на синьорских лидских , а кто по сообразительней, и выше позициях — на волне тренда поднимались с минимальными усилиями. Достаточно было закрывать вовремя тикеты, менторить джунов , выступать с умными докладами на вебинарах. Сейчас все этого недостаточно. А то что нужно , не расскажут ни на одних ИТ курсах

Не, все, ягода сходит. Галеры в Украине умерли, а продукт ищет мастеров на все руки, чему на курсах не учат.

Ничего не умерли.Топы как зарабатывали так и зарабатывают. Скорее , получать адекватные деньги для рядового сотрудника ,а тем более для новичка, становится практически невыполнимой задачей.

Скорее , получать адекватные деньги для рядового сотрудника ... становится практически невыполнимой задачей.

Судя по известным мне вилкам зарплаты не упали.
А вот количество компаний с открытыми вакансиями — радикально.

Знаю компании , где как раз ’вилки ’просели -что на входе что для сотрудников. Желающих демпинговать ’ лишь бы взяли’ - масса.

Не, это все инженеры, сисадмины, ...

Те саме і так само з певним часовим лагом — як колись network адміни було кульно і цікаво (бо ще було на етапі значного зростання), а потім стало нічого особливого — одна з багатьох професій. Так і з програмуванням — як і з нетадмінами так само з програмерами — будуть ще одними «сантехніками» де все розписано і працюєш на свому експірієнс чи по лекалам. Але з’явиться щось новеньке цікаве з бурхливим розвитком де ще не все устаканилось до звичайної професії — куди і можна буде світчнутися з тих хто захоче і зможе.

network адміни було кульно
і цікаво

Это и сейчас кульно, если речь не идёт об обслуживании локалки на 10 компов.
Мне как-то попадалась вакансия админа телекомпании, так там такой стек, что мама не горюй — и стораджи терабайтные, и интернет спутниковый. Ну и платили они соответственно.
Программистов тоже такое ждёт, но не айтивцив.

Але з’явиться щось новеньке цікаве з бурхливим розвитком (і відповідно високими доходами під час
росту

Очень узкий зазор, пока работа ещё остаётся высокооплачиваемой, но на нее уже можно попасть с улицы.

Это и сейчас кульно, если речь не идёт об обслуживании локалки на 10 компов.
Мне как-то попадалась вакансия админа телекомпании, так там такой стек ...

це не про «там такой уууу..» в плані техн.рівня на сьогодні, а про те що було багато невідомого в тому у свої часи — тому і відповідно і цікаво — бо часто все робилось по ходу а не по вже готовим промисловим лекалам (яких не було тоді як сьогодні) — і для того треба відповідно трохи інші навички

Очень узкий зазор

не дуже і вузький назараз — десяток-чи-пару-десятків років (і нетадміни чи програмери тут не виключення). А якщо це про один раз отримав професію «станочника хнадцятого розряду чи конюха найвищої категорії» як secure job з високим рівнем доходу на все життя — то треба техн-науковий рівень на років 100 назад повернути.

те що було багато невідомого в тому у свої часи — тому і відповідно і цікаво — бо часто все робилось по ходу а не по вже готовим промисловим лекалам

Тут история двоякая. С одной стороны погромисты слишком долго изобретали велосипеды давно и хорошо известные другим инженериям.
С другой стороны задача перебросить через океан терабайты контента не то что бы имеет готовое решение.

не дуже і вузький назараз — десяток-чи-пару-десятків років

Не больше десяти, глядя не предыдущие эпидемии челночнства, банкинга и недвижимости.

. А якщо це про один раз отримав професію «станочника хнадцятого розряду чи конюха найвищої категорії» як secure job з високим рівнем доходу на все життя

Прикол в том, что высшая категория везде зарабатывает хорошо, только таких дипломов не раздают, надо в надцать лет в профессии повариться.
И только в айтишке лычки раздавали за год стажа.

«раздают, епидемии, поварится, лички» — іррелевантно до суті розвитку з часом нових напрямків в айті

Підписатись на коментарі