Як здати PMP з першого разу за 582 $ і 15 тижнів навчання: Мій досвід та практичні поради
Привіт! Мене звати Вікторія, я працюю проектним менеджером в Kyivstar.Tech. В ІТ я вже 5 років, а до цього 6 років працювала проектним менеджером у гуманітарній сфері. Моя стаття — це лише мій досвід і моя особиста історія підготовки до PMP іспиту. Я ділюсь тим, що спрацювало саме для мене, але завжди раджу адаптувати кожен крок до власних обставин.
Півроку тому я навіть не уявляла, що складатиму PMP (Project Management Professional) іспит. Звісно, я багато років знала про нього, але ніколи не наважувалася. І ось нарешті вирішила спробувати, і здала з першого разу, ще й на Above Target!

Моя підготовка проходила в доволі цікавий період — я була на початку другої вагітності, але навіть це не зупинило мене😊 Це було важливе рішення для мене, бо PMP сертифікація — це не тільки новий рівень професійних знань, але й можливість кар’єрного росту. Зараз я щаслива, що наважилась зробити цей крок.
Часом думала: «Може, пізніше, може, це не найкращий час». Але зрозуміла, що ідеального моменту не існує, і поки я сумніватимусь, я просто не рухатимусь вперед. Хочу поділитися своїм досвідом, який, сподіваюсь, допоможе і тобі.
1. Як все почалося: Випадкове відео і миттєва оплата екзамену
Все почалося з випадкового відео, яке я побачила на YouTube від українського чаптеру PMI. Я випадково натрапила на нього, і, глянувши, подумала: «А чому б і ні? Це виглядає реально, варто спробувати!»
Перше, що зробила — це зареєструвалася на членство в українському чаптері PMI (109 $ за річне членство, по ньому на екзамен діє гарна знижка) і одразу оплатила іспит (284 $). Це була моя гарантія, що я не вдаватимуся до відкладань -просто не могла собі дозволити «передумати». Початок був саме таким: 23 січня почалось має навчання!
До того ж, я вже мала необхідний досвід — мінімум три роки роботи у сфері управління проектами, а також 35 годин навчання (це мінімальні вимоги для заповнення заявки на екзамен). Я дуже зраділа, що моя заявка не потрапила під аудит (як правило, кожна
2. План підготовки: на все про все 15 тижнів
Після реєстрації я вирішила створити план підготовки в Trello. Крок за кроком розібрала його на 15 тижнів. Почала зі статті Юлії Ліпенецької на DOU, де вона детально описала, як успішно підготуватися до іспиту. Це була моя основа — і я вже мала чітке уявлення, що робити далі. Вирішили не «зашиватись» і на навчання виділила 5 годин на тиждень — по 1 годині в будень день.
План був такий: спочатку основи — курс + PMBOK , далі додаткові відео і складання екзамену на симуляторі.
3. Курс Andrew Ramdayal: Як не прогавити важливе
За основу навчання взяла курс Andrew Ramdayal на Udemy. Це 35 годин відео, що дійсно варті уваги. Я намагалася приділяти йому по годині кожен робочий день, тобто 5 годин на тиждень. Це була моя рутина: невеликими порціями, але системно. Це допомогло мені впорядкувати знання і зрозуміти, що потрібно вивчати в першу чергу.
Курс складався з 19 секцій, деякі з них включали необхідність проходження невеличких тестів.

Деякі теми курсу мені здавались нудними, зокрема все, що пов’язано з формулами. Я намагалася переглядати ці блоки на швидкості 1,5, щоб прискорити процес, але потім виявила, що не змогла скласти тест до окремого блоку. Тож не повторюйте моїх помилок, одразу дивіться не одним оком, а вдумливо. Краще витратити більше часу на кожен блок і дійсно усвідомити матеріал.
Щоб мати доступ до курсу я взяла річну підписку на Udemy (120 $ на рік). На платформі доступні і інші курси для підготовки по РМР.
4. Теорія: Куди ж без неї?
Також я певний час витратила на прочитання основ PMBOK. Українська версія доступна для завантаження на сайті українського чаптеру PMI. Це допомогло закріпити певні теоретичні основи. Якщо чесно , я не фанат PMBOK і читати його було важко через сухість тексту, тому я пробігла його досить швидко і не сильно фокусувалась на запам’ятовуванні термінів.
Це був найнудніший блок мого навчання, але все ж таки необхідний, тому не раджу його ігнорувати.

5. Симуляція екзамену: Розуміння логіки екзаменаційних питань
Після курсу я вирішила купити мок-екзамен від PMI (69 $ зі знижкою). Це було одним з найкращих рішень! Я пройшла 260 питань кілька разів, і це дозволило мені відчути, які відповіді від мене очікують на самому іспиті. Але ось що мене здивувало: на реальному іспиті не було жодного питання, яке б повторилося з мок-екзамену! Тому, не розраховуйте на те, що вам зустрінеться щось знайоме, просто готуйтеся за всіма напрямами.

Спочатку мені було складно проходити мок-екзамени, бо вони доступні тільки англійською, а формулювання достатньо складні. Але потім я адаптувалась і використовувала Google Translator на екрані телефону — він дуже допоміг. Проходила тест у мобільному додатку, проте там був один баг: інколи, коли я закривала додаток, варіанти відповідей обнулялись. Через це мені знадобилось десь п’ять спроб, щоб пройти всі 260 питань повністю. Але з гарних новин — цей тест можна проходити скільки завгодно разів, я пройшла його повністю десь разів 7 точно.
Крім того, є ще група в Telegram — KnowlegeMap, куди я періодично заходила. Там доступні питання з варіантами відповідей, що схожі на реальні. Це безкоштовний симулятор екзамену в Telegram, який дає можливість ще раз перевірити свої знання, коли під рукою немає доступу до платних мок-екзаменів.
6. Відео для закріплення знань: Остання ін’єкція впевненості
Щоб остаточно закріпити знання, я подивилася 6,5 годинне відео від Andrew Ramdayal на YouTube. Це відео хоч і довге, але точно варте уваги, адже питання були схожими на питання з екзамену, і це дало мені впевненість, що я точно зможу впоратися з іспитом.

7. Екзамен: Нерви через технічні деталі і абсолютна концентрація протягом 3 годин
Я вирішила складати онлайн-іспит 8 травня, бо це був вихідний день на роботі. Пару разів перед іспитом я перевіряла налаштування ноутбука і переживала, щоб щось пішло не так. І таки перед самим екзаменом мережа не пройшла тест на швидкість! Я буквально за кілька хвилин переключилася на мобільний інтернет і почала молитися, щоб він витримав 4 години тестування.
Заздалегідь потурбувалася, щоб моя донечка була на вулиці з нянею, а собака — в іншій кімнаті, щоб нічого не відволікало мене під час іспиту. Всі домашні турботи я залишила позаду, бо це був важливий момент.
Екзамен вирішила здавати російською, тому що була не впевнена, що мого рівня англійської вистачить для 100% розуміння (української нажаль поки немає в переліку). На щастя, коли ти обираєш будь-яку мову крім англійської, біля кожного питання є віконце з перекладом на англійську, там можна подивитися переклад англійською.
Після того як я натискала кнопку «Завершити екзамен», мені висвітилось повідомлення типу: «Дякуємо за ваш інтерес...». Я дуже розстроїлась, бо чомусь була впевнена, що одразу після складання іспиту отримуєш «Congratulations», якщо здача успішна. Рідним і друзям сказала, що, на жаль, не здала екзамен і вже морально налаштовувалась на другу спробу. Але через два дні прийшов лист з «Congratulations», і я побачила, що здала на Above Target! Тож перед тим, як робити висновки, завжди дочекайтесь офіційного листа😊
Нижче на скріні зліва повідомлення, коли ти здав, а справа лист, що спонукає спробувати ще.

Підсумки:
Скільки це коштувало та скільки часу зайняло (загальна вартість 582 $):
- Членство в українському чаптері PMI: 109 $
- Оплата іспиту: 284 $
- Курс Andrew Ramdayal на Udemy: 120 $ річна підписка на Udemy
- Мок-екзамен від PMI: 69 $
- Відео Andrew Ramdayal на YouTube: безкоштовно
- Телеграм-канал KnowlegeMap- безкоштовно
Підготовка зайняла 15 тижнів (3,5 місяця), з яких:
- 45 годин — курс (переглядала деякі розділи по декілька разів)
- 6,5 годин — відео на Youtube
- 6,5 годин — прочитання PMBOK
- 17 годин — мок- тести
Ключові поради для майбутніх кандидатів на PMP:
- Починай з плану — створення чіткого плану підготовки на весь період навчання допомагає тримати фокус і не відволікатися.
- Обери правильні ресурси — курси, мок-екзамени, відео — використовуй всі доступні джерела для підготовки.
- Не бійтеся помилок — готуючись до екзамену, важливо не тільки знати правильні відповіді, але й усвідомлювати, чому деякі варіанти помилкові.
- Регулярність — ключ до успіху, не намагайся охопити все за один день. Підготовка, навіть по годині на день, дає значно кращий результат.
- Не нервуйся перед іспитом — підготовка і досвід завжди допоможуть справитись, навіть якщо з’являються непередбачувані моменти під час іспиту.
- Не забувай про фізичне і психологічне здоров’я — під час підготовки важливо також слідкувати за своїм самопочуттям, відпочивати і підтримувати баланс.
І наостанок, ось вам мої пару Tips до екзамену:
- Якщо бачите в варіантах відповіді MVP — це майже завжди правильна відповідь. Тому не забувайте про мінімально життєздатний продукт!
- Екзамен — це не реальна практика, тому відповідайте так, як вас навчали на курсі, а не так, як ви б зробили у реальному житті.
- Якщо ви чуєте слово «екскалація» — це точно не ваша відповідь!
- Нічого не робити/спостерігати — ці варіанти на екзамені, як правило, неправдиві.
- У питаннях, що стосуються прийняття рішень із командою, майже напевно правильний варіант буде саме той, де рішення приймає команда, а не керівник одноосібно.
- У EVM (Earned Value Management) достатньо знати, як рахувати SPI і CPI. Це базові формули, і вони реально дуже важливі.
Надіюсь мій досвід був корисним для тебе 😊 Поділись, як ти плануєш готуватися до PMP? Пиши свої думки в коментарях — давай разом зробимо цей шлях легшим для кожного!
І пам’ятай, що шлях до сертифікації — це не марафон на довгу дистанцію, а просто кілька маленьких кроків. Кожен з них наближає тебе до мети, і навіть якщо ти зустрічаєш труднощі, вони лише роблять цей шлях цікавішим!
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів