Home Assistant Community Meetup Kyiv 2025
🎉 З радістю повідомляю про створення 🏠 форуму української спільноти розумного будинку .
У рамках глобальної ініціативи Home Assistant community day в Києві відбувся Home Assistant Community Day !
Не зважаючи на жахливий нічний обстріл Києва російською армією, люди таки прийшли на мітап і класно провели разом час.
Послухали доповіді на тему:
- Євген Лабунський — Автоматизація і управління енергозабезпеченням будинку
Розповів про сонячну електростанцію Victron та керування енергоспоживанням у його домогосподарстві. Дуже цікавою мені здалась детальна частина про автоматизацію пристроїв розумного будинку за допомогою Node-Red. - Богдан Свердлюк — Без хмари над головою. Локальне керування пристроями розумного дому
Я розповів про переваги локального керування пристроями розумного дому, на противагу хмарним сервісам. Розглянув популярні локальні протоколи (Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, BLE) та новий стандарт Matter, а також ключові системи керування Home Assistant, прошивки ESPHome/Tasmota, Apple HomeKit, OpenHAB) - i3 Engineering — Atom всередині, Home Assistant зовні
I3 розповіли про можливість інтеграції контролерів Atom в Home Assistant за допомогою MQTT протоколу. - Денис Довгань — Голосове керування українською
Надзвичайно цікава доповідь для мене про голосовий асистент Voice Assistant який говорить українською мовою. Денис у деже простій та цікавій формі розповів про TTS (text-to-speech), цікаво було почути про ефект зловіщої долини і занадто справжні голоси, STT (speech-to-text), різноманітні LLM (large language model). Розповів яку мовну модель він використовує та їх вартість. Показав присутнім пристрій Home Assistant Preview Edition та показав демо як воно працює.
Презентації спікерів можна переглянути тут.
Пост на форумі Home Assistant
Дякую партнерам та спонсорам, що допомогли в організації події: I3engineering та Державному Університету Інформаційно Комунікаційних Технологій.

1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів