5 сигналів, що ваша команда працює завдяки вам, а не завдяки процесу (і це небезпечно)
Мені пощастило побувати в багатьох командах — як внутрішній операційний директор, ментор і запрошений консультант. І якщо чесно, я часто бачила одну й ту саму помилку, яка гарно маскується під «ефективне керівництво».
Вона звучить так: «У нас усе працює, бо я в курсі всього».
Тобто: проєкти реалізуються, клієнти задоволені, задачі виконуються. Але лише до моменту, коли ця одна людина — керівник, фаундер або С-level — випадає з контексту. І все сиплеться.
Тому що команда працює не завдяки системі. А завдяки одній людині.
А це дуже вразлива конструкція. І вона точно не масштабована.
Як це розпізнати? Ось п’ять тривожних сигналів, які я бачу найчастіше:
1. Вас постійно питають «а як правильно?»
Якщо без вас ніхто не може ухвалити рішення — це не ознака вашої компетентності. Це ознака того, що не прописані правила гри. Немає зрозумілих зон відповідальності, гайдлайнів, меж самостійності.
Команда звикає не думати. А питати. І чим частіше ви відповідаєте — тим менше розвивається їхня здатність ухвалювати рішення самостійно.
2. Ви — єдиний носій інформації
Процеси, терміни, стратегія, навіть дрібниці — все в голові керівника. І ніхто інший не має повної картини. Це працює, поки ви доступні 24/7. Але як тільки зникаєте — команда буквально не знає, куди бігти.
Це найшвидший спосіб вигоріти. І найповільніший спосіб збудувати сильну команду.
3. Ви постійно перевіряєте, щоб «все було правильно»
Контроль — не те саме, що підтримка. Якщо ви ловите себе на думці: «Якби я не перевірила — все пішло б не так», значить, у системі щось не так.
Або люди не знають, який результат вважається «якісним». Або не розуміють критерії. Або не відчувають власної відповідальності, бо «все одно хтось перевірить».
4. Ваш календар — це нескінченна низка прийняття чужих рішень
До вас постійно приходять не за стратегічним баченням, а з дрібними питаннями, які можна було б вирішити на рівні команди. І ви — не керівник, а «універсальний процесор».
Так з’являються менеджери, які працюють не з людьми, а замість них.
5. Команда боїться помилитись
Це найпідступніший сигнал. Якщо люди бояться брати ініціативу, бо «а що скажуть зверху» — процеси не допоможуть. Бо їх можна обійти. А от довіру — ні.
Безпомилкова культура — це завжди культура страху. А страх паралізує ініціативу.
Що з цим робити?
Почати з чесного питання до себе: «Чи витримає моя команда, якщо я завтра зникну на тиждень?»
І якщо відповідь — «ні», то далі не про ще одну зустріч. А про новий спосіб мислення. Про системність, прозорість, делегування й довіру.
Бо сильна команда — це не та, яка чекає дозволу. А та, яка знає, куди йти, навіть коли керівник офлайн.
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів