4-денний робочий тиждень: мрія чи реальність? Наші результати після першого місяця

У світі зростає інтерес до чотириденного робочого тижня: від Німеччини до Великої Британії та Австралії компанії переходять на 4-денний формат роботи та відзначають зростання продуктивності, покращення здоров’я працівників і зниження рівня стресу.

Сьогодні ми ділимося власною історією впровадження 4-денного робочого тижня в компанії You are launched.

Історія 4х денного робочого тижня в компанії

У компанії You are launched ми вирішили перейти на 4-денний робочий тиждень ще в лютому 2022 року. Протягом трьох тижнів до повномасштабного вторгнення ми вже працювали за новим форматом, але війна внесла свої корективи. Ми перейшли на віддалений формат: співробітники почали працювати з різних куточків країни, у зручний для них час. Згодом зʼявилися нові виклики — блекаути, стрімке зростання кількості проєктів та розширенням команди. Тому повернення до 4-денки довелося відтермінувати.

На початку березня 2025 року ми зрозуміли: компанія готова повернутися до експерименту, який розпочав свою історію ще три роки тому. І ось, вже понад місяць ми працюємо за оновленим форматом 4-денного робочого тижня і готові поділитися проміжними результатами та враженнями.

Але перш ніж перейти до цифр і відгуків — розберемося, чому ми взагалі вирішили це впровадити.

Чому ми це робимо?

Думка про 4-денний робочий тиждень завжди була в повітрі нашої команди. По-перше, ми працюємо з інноваційними стартапами, тож логічно, що прагнемо йти в ногу зі світовими трендами. Багато країн уже мають позитивний досвід від запровадження 4-денного тижня, для декого це може звучати революційно, але ми завжди попереду всіх — тому вирішили дати цьому шанс і перевірити, як це працює в реальності.

По-друге, це — прямий шлях до покращення атмосфери всередині команди. А з кращою атмосферою приходить і вища ефективність. 4-денний робочий тиждень — це додаткові 52 вихідних дні на рік. Це час на відпочинок, перезавантаження, розвиток, нові хобі, спілкування з близькими — все те, що живить і дає сили працювати з натхненням, особливо в теперішні складні часи.

Коли команда в ресурсі — виграють усі, включно з нашими клієнтами: якість продукту росте, бо над ним працюють мотивовані й продуктивні люди, навіть якщо часу на його створення стає менше. Важливий нюанс: ми не просто прибрали п’ятий день, а й зменшили загальне навантаження до 32 годин на тиждень. Це не про те, щоб стискати дедлайни до межі, а про переосмислення робочого ритму.

До речі, ми регулярно проводимо внутрішні опитування, і 4-денний тиждень стабільно входив до топових бажаних бенефітів серед команди. Це не просто тренд — це запит від наших колег, але чи змінилися їхні думки після того, як ми спробували цей підхід?.

Що кажуть співробітники?

Після першого місяця роботи за новим форматом ми запитали наших співробітників:

«Наскільки позитивно чотириденний тиждень вплинув на твій емоційний та фізичний стан? (від 1 до 10, де 10 — дуже позитивно)»

• 68% співробітників оцінили вплив як дуже позитивний.
  • 81% хотіли б залишити 4-денний робочий тиждень назавжди.

Ділимось також думками співробітників про 4х денний робочий тиждень:

«Чудово підтримує work-life balance і з таким графіком не встигаєш втомитись від роботи.»

«4/3 — ідеальний баланс. За 3 дні дійсно встигаєш морально відновитися, і в понеділок, з більшим приливом сил приступаєш до роботи»

«Хотіла б зазначити, що формат класний, оскільки є більше часу відпочити і відчувається у неділю не „боже, я знову не встигла відпочити“, а „вже навіть засумувала за роботою“, а це показник для мене.»

«Чотиреденний робочий тиждень дуже позитивно впливає на емоційний стан. Встигаеш відпочити за три дні вихідних і з новими силами приступити до роботи. Дуже задоволена!»

З відгуків звучить як мрія, правда ж? Але будь-який експеримент — це не тільки про плюси, а й про виклики.

Чи все так ідеально, як здається?

Звісно, 4-денний робочий тиждень має безліч переваг, про них говорять, мріють і пишуть успішні кейси. Але варто пам’ятати й про зворотну сторону «монети», про виклики, які можуть виникнути:

Перший — навантаження. Чотири дні стають інтенсивнішими, бо всі задачі потрібно встигнути за коротший час. Іноді це означає чіткіше планування, більше фокусу і самодисципліни.

І другий — це адаптація процесів. На практиці ми зрозуміли: просто скоротити тиждень недостатньо. Потрібно перебудувати внутрішні процеси, щоб команда встигала, не вигорала і працювала ефективно в новому ритмі.

Ми продовжуємо стежити за результатами, аналізувати їх та вдосконалювати наш підхід. Наша мета — не просто скоротити робочий час, а створити середовище, де команда працює із задоволенням і натхненням, а клієнти отримують продукти, які справді варті світового рівня.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З особистого досвіду помітив, що ті дні, коли є всього 1 мітинг (дейлі на початку робочого дня) — набагато більш продуктивні, ніж ті дні, коли є декілька мітингів розмазаних протягом всього дня, навіть якщо це мітинги всього лиш на 30-45 хвилин. Так що в принципі, якщо з тижня прибрати хоча б половину мітингів за принципом «this meeting could be an email», то дійсно за 4 дні можна встигати стільки ж, скільки за 5 днів зі звичайною (надмірною) кількістю мітингів.

Нажаль, не всі менеджери це розуміють. Для декого більш стислий робочий тиждень був би приводом для навпаки ще більшої кількості мітингів і додаткового контролю, щоб перевірити що команда все встигає і ми не відстаємо від плану.

60 hours a week is the sweet spot of productivity, як сказав Sergey Brin.
Чому так?
Як я зрозумів цю логіку, працюючи в ресурс-менеджмент CRM-ці, аналізуючи бізнес-логіку, це такий загально прийнятний підхід менеджменту, хоч в авіації хоч в розробці софта.
Справа в тому, що сам по собі менеджмент є доволі коштовним ресурсом, і його треба більше, якщо працівників стає більше.
Щоб економити ресурс менеджменту, робітників примушують працювати більше (зменшуючи кількість робітників).
Якось так? менеджери.

Добра новина в тому, що КОЛИ частину менеджерської роботи візьме на себе ШІ,
ТОДІ на перший план вийде ефективність працівника і його готовність до компромісів по оплаті.
Скорочений робочий тиждень може стати плюшкою, яка втримає працівника від переходу на +500. Поки що я не бачив контор, де б легко погодились не те, що на скорочений робочий тиждень (навіть за дісконт по з\п) а й навіть на повноцінну відпустку 30 днів, «як у білих людей», бо це ж треба кимось замінити, а якщо його можна замінити, то можна й скоротити.

а как там с количеством кода и закрытых тикетов, на 4х днях явно меньше ?

Можу тільки порадіти за ваших співробітників. Чудово що ідея працювати менше, але ефективніше ще не зовсім померла.
У мене були побоювання що з кризою в ІТ менеджери як завжди першим чином запровадять підхід з коровою: менше годувати та більше доїти. Тобто звільнити частину девелоперів — а решту примусити працювати більше за ті самі гроші.
Деякі намагаються замаскувати це під «впровадження AI»: компанія надає девелоперам AI інструменти отже з AI тепер один девелопер має працювати за двох (але за ті самі гроші).
Але єдиним справжнім результатом такого відношення стане те, що девелопери у свою чергу будуть шукати можливість «заощаджувати». І якщо до цього більшість справжніх девелоперів намагалися зробити краще — то таке відношення може змінити їх ставлення на «зробити на відвали». Халтуру яка буде тільки виглядати робочою зробити значно простіше, ніж передбачити можливі проблеми і потурбуватися про якість. Тим більше якщо цю якість буде також перевіряти AI.
З іншого боку якщо сучасний тренд вимагає економії на девелоперах — то чому не скоротити робочі години замість людей! Скажімо відверто: скорочення зарплатні на 20% не поставить більшість девелоперів на межу голодної смерті.
Як на мене пропозиція працювати 4 дні і отримувати 80% зарплати виглядає по-перше більш справедливою. Особливо у порівнянні з додатковим навантаженням на 20% за ті самі гроші. А по-друге краще за перспективу скорочення членів команди (а може і тебе!).
Звичайно люди різні і тому таку суттєві зміни у робочому процесі можуть добре спрацювати не для всіх.
Але мене дуже тішить що пандемія довела що віддалена робота може бути більш ефективною, ніж в офісі. Тепер можливо криза доведе що менша кількість робочих годин може призводити до кращого (і більш дешевого) результату. І в перспективі девелопер буде продавати саме результат своєї праці. Можливо навіть за умови конкуренції!
Що зробить девелопера зацікавленим працювати ефективніше аби мати більше часу і пропонувати якісніший результат аби підтримувати репутацію.
Якщо ринок перевернувся — ніхто не забороняє бізнесу укласти договір з двома контракторами замість одного, давати їм однакові завдання і платити тільки тому, чий результат краще!
За такого підхода девелопер стає справжнім приватним підприємцем який вирішує яку роботу брати, скільки працювати і як краще зробити.
P.S. Зараз у мене є сподівання що після кризи я зможу знайти віддалену роботу на 20 годин на тиждень. Але завдяки досвіду і допомозі AI цього буде вистачати аби заробляти на життя в Іспанії. Це можливо якщо криза навчить бізнес платити декільком справжнім спеціалістам замість купи вайтишніків. Тобто ІТ подорослішає і кількість перейде у якість.
stud.com.ua/...​du_kilkisnih_zmin_yakisni

Перший — навантаження. Чотири дні стають інтенсивнішими, бо всі задачі потрібно встигнути за коротший час.

Тобто ви платите за 4 дні, а отримуєте перформенс за 5?

Валентине, заробітна плата співробітників не зменшилася через перехід на 4-денний формат. Як і зазначено в статті, ми також зменшили навантаження в годинах.

Вибачте, я не можу знайти даного твердження в статті. (Можливо я сліпий)

зменшили загальне навантаження до 32 годин на тиждень

Якщо не помиляюсь, оплата відбувається за відпрацьовані години.
При зменшенні навантаження на 8 годин підсумкова кількість годин в кінці місяця буде теж менше, що значить і зп зміниться.
Чи ви підняли рейти для всіх?

Тобто, працівники отримують меншу зп, тому що працюють менше годин.

оплата відбувається за відпрацьовані години

звідки така інфа?

Валентине, ми не працюємо за форматом оплати за відпрацьованих годин. Вся команда працює за фіксованою ставкою на місяць, яка не зменшилася з початком 4х денного робочого тижня.

Дякую за пояснення.

В статті явно не вказано, як саме працівники отримують зп, тому я і вирішив, що оплата за роботу провадиться за кількість відпрацьованих годин, бо сам працював за таким принципом.

Тоді коментар

Тобто ви платите за 4 дні, а отримуєте перформенс за 5?

відпадає

Підписатись на коментарі