Порада для минулого джуна і нинішнього ветерана війни

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Бажаю здоровʼя! Мені 26 років. Маю досвід розробки з використанням React та React Native. Служба в армії, де я командую відділенням, значно посилила мої лідерські якості та софт скіли, зокрема вміння працювати в команді, приймати відповідальні рішення та ефективно комунікувати.

Завжди прагнув працювати над цікавими та складними проєктами. Однак, зважаючи на мій попередній досвід та відсутність можливості релокації, знайти відповідну позицію у сфері фронт-енд розробки виявилося чимось нереальним. Тому я прийняв рішення піти у армію, а зосередитися на кар’єрному розвитку після завершення служби в армії.

Зараз я усвідомлюю, що за час моєї відсутності технології у фронт індустрії стрімко розвинулися, і мої знання могли частково втратити актуальність. Повернення на попередній рівень у цій сфері може бути тратою часу, зважаючи на мій комерційний досвід, тому я відкритий до нових професійних напрямків.

Наразі розглядаю для себе перехід BA, DA або AQA. Буду вдячний за поради щодо вибору оптимального шляху та перших кроків у новій спеціалізації, посилання на курси, а також більш актуального напрямку в ІТ з тих що написав.

Та чи можлива якась допомога, від рекрутерів та компаній, ветеранам в пошуку роботи після війни?

Дякую усім.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

26 років це чудовий вік. У тебе ще асе попереду. Тобі треба зробити прості речі:
1) Знати англійську на розмовному рівні. Адже спілкуватися будеш з іноземцями і перекладача немає.
2) Пройти пару курсів наприклад на Удемі по тому ж реакту. За три роки там нічого особливо нового не вигадали. Дуже круто якщо підтягнеш Тайпскріпт та якийсь фреймворк для бекенду. По завершенню зроби якийсь проект з повноцінним бекендом та фронтендом, з юніт тестами, з контіньюс інтегрейшином (github actions наприклад), погратися з тим же гітхабом, подивитися на стратегії бранчування. Це треба щоб самостійно спробувати на практиці те, що вивчив. Під час розробки вивчиш ще багато чого нового.
3) Звалити з України. Бо в нас галери начебто і підтримують армію і всі такі котикт, а по факту найм людей в Україні майже зупинений. Шукати роботу в Україні це утопія. Їхати краще в Польшу. Тут лояльно відносяться до українців та українських компаній тут купа. Ну і місцеві теж активно наймають.
4) Походити на інтерв’ю. Відразу налаштуватися що перші пару десчтків інтерв’ю ти зафейлиш. Просто запам’ятовувати питання, на які не знав відповіді та після інтерв’ю робити роботу над помилками шукаючи відповіді на иі питання.
5) Забути про досвід в ЗСУ. Воно нафіг нікому не треба, хтоб там що не казав. Пишеш 5+ років досвіду, складаєш реюме разом з чатгпт (він гарно вміє резюме писати) та апплаїшся як сіньор. Сіньор то сама ходова бойова одиниця, все інше то фігня нікому не потрібна.
Успіхів)))
Путін х..ло, Зеленсий пі...ас!

Пишеш 5+ років досвіду, складаєш реюме разом з чатгпт (він гарно вміє резюме писати) та апплаїшся як сіньор

Такої халяви вже немає, бо для цього треба щоб реальних сіньорів на ринку не було.

На міда при великому везінні ще можна заскочити, але не для автора бо в нього досвіду взагалі 0.
На перших питаннях «як у вас працював проект» він буде виглядати або брехуном або людиною яка не цікавилась процесами і проектом

Пишеш 5+ років досвіду,

звучить як фігня

До кінця війни, судячи по всьому, ще досить далеко. Який буде світ після війни невідомо.

Є великі сумніви, що це пише реальний військовий))) До речі, ветеран — це той, хто вже НЕ СЛУЖИТЬ — той, хто був списаний за станом здоров’я або за сімейними обставинами. Це так, на замітку HR-кі чи якомусь манагеру, що відкрила (-в) цей топік))

Ммм, як скажеш, друже. Я розумію що ти настільки далекий від армії, наскільки це можливо, але ветераном вже разується кожен хто приймав участь у бойових діях та має убд. Якщо ти людина якій настільки нічого роботи, щоб ставити під сумнів кожного, тому кидай тг поспілкуємося, дуже цікаво буде побачити твою реакцію на то який я hr або менеджер

Друже, по-перше, це все гра слів. Формально, ветераном можна вважати і чинного військовослужбовця, але по факту ветеран війни це той, хто вже свою війну закінчив. Особливо, якщо цікавиться новою роботою та курсами. По-друге, якийсь дивний шаблонний текст: «софт-скіли, робота в команді, ефективна комунікація», особливо «релокація»)) Де ви таке в армії зустрічали??? І по-третє, якщо ви дійсно військовий 26 років, то вам краще розслабитись і не загадувати так далеко, бо вам ще 34 роки служити до дембеля))

В мене не було життя до армії? Як і те що сподіваюсь ще пожити і побачити щось окрім армії, ці думки єдине що мотивує мене знаходячись тут

Яка у вас посада, якщо це не військова таємниця? Бо Ви так оперативно відповідаєте на коментарі. В мене знайомій раз у тиждень в кращому разі спілкується з сім’єю

Я співчуваю вашому знайомому, але в мене що у бліндажі, що у тилу є стралінк. Писати про посаду, я не буду, але я впевнений що один з ваших варіантів, про які ви подумаєте, буде вірним.
Забавно звісно, як суспільство тільки і шукає за щоб зачепитися, щоб звинуватити у чомусь. Одному не до вподоби слова які я писав, бо звідки таке в армії, інший що я продвигаю якісь курси, а тут я швидко відповідаю. Я дійсно не розумію до чого все це, якщо я просто хотів отримати пораду.

шукає за щоб зачепитися, щоб звинуватити у чомусь

навіть думки такої не було. радий за вас, що є можливість та час відволіктись від війни. бережіть себе

Вітаю. На мою думку з того що я бачу зараз на ринку...

Наразі розглядаю для себе перехід BA, DA або AQA

— BA попит та вакансії є, але з огладу що в БА можна вкотитись будь-хто, так як це нетехнічний напрямок — то в результаті на ринку багато кандидатів але «низької якості». Це трохи вбиває цей ринок з точки зору нормальної конкуренції.
— DА попит теж є, порог трохи важчий для входу як більш технічний, але все рівно досить легкий. Вакансій мабуть поменше.
— AQA — не можу сказати, не мій профіль. Але manual — точно НІ !!!. Там не пробитись.
— PM (проджект менеджер) — так само як і БА, і робота є, і кандидатів багато, і легко зайти, але шанс найму низкий
— PM (продакт менеджер) — без досвіду, майже не має роботи і найму...
— НАЙГОЛОВНІШЕ — зачепитись за 1 (першу) комерційну роботу в будь-якому напрямку, а там вже перекваліфікуватись або рости по обраному напрямку. Тому рекомендую шукати контакти і можливості, може стажировки від компаній з шансом там бути кращим в групі... можливо використовуючи статус ветерана як відзнаку від інших сотень кандидатів. Якщо буде стажировка на будь який технічний -полутехнічний напрям, не знаю... умовний MS D365 — треба йти, а там дивитись
— курси та знання по обраному напрямку — це не проблема,

Дуже дякую що так детально розписали. Будь яка інформація від настільки досвідчених фахівців, як золото

Хорошее образование получи, а с его высоты видно будет.
Да, и не сильно надейся на айтишечку. Лафа кончилась. Будет как на любой другой работе — и по деньгам, и по востребованности.

Що для вас хорошее образование?

Инженерная или научная вышка в вузе с традициями. Я совершенно не шучу, потому что время «полуобразованных» уходит. Заполнители форм и перекладыватели бумаг — первые кандидаты на замену AI.
То есть ты или универсальный решатель _любых_ задач или гаечный ключ в руки.
Кстати о гаечных ключах — на фоне поколения у которого лапки, квалифицированные рабочие тоже будут очень востребованными. Но опять же — не Вася-с-дрелью, а такой чтобы и токарку, и сварку, и покрасочную камеру и материаловедении разбирался.

а такой чтобы и токарку, и сварку, и покрасочную камеру и материаловедении разбирался

це щоб що, робити кузовний ремонт ?

токарка — контент-кріейтор
сварка — бекенд
покраска — фронтенд
материаловедение — комп’ютер-сайнс

в сумі — фулстек на СТО

p.s. думаю що то емоційна реакція на АІ алярмізм

Це як сервіс в звичайному житті «чоловік на годину»:), або людина- оркестр: і сантехнік, і майстер, і полочки зробить, і штори повісить, і на паркінг авто завезе, і кур’єра зустріне ітд:)

Тезка, не путайте специалиста по станкам-автоматам с подвешивателям жалюзи.

Це метафора ж була). Але справедливості заради, ви маєте рацію. Якщо людина розуміє механізми, що ви описали, на неї завжди попит.

Серверную стойку сделать, например.

серверні стойки роблять на прокатних рольстанах, автоматичних гільйотинах та зварювальних автоматах, людина там тільки пише код для CNC та промислових роботів і може на форкліфті вантажить у фуру. розробляє виробничій процес команда інженерів та технологів.
кустарно вироблену стійку неможна поставити у дата-центр який має сертифікацію, бо обладнання яке там стоїть теж має бути сертифікованим. не знаю, коли ви були останній раз на виробництві, але у більшості перед тим як допускають до обладнання є виробниче навчання та практика, бо в одному місці треба «токарку», а у іншому горизонтальну розточку на потоці, обладнання різне, софт, толеранс і все таке інше.

p.s. відео на ютубі про домашніх майстрів на усі руки це круто, але дуже далеко від вимог до пролетаріату на завод

кустарно вироблену стійку неможна поставити у дата-центр який має сертифікацію

Датацентрами рынок не ограничивается.
Строго говоря, где-то за океаном слились в экстазе владельцы датацентров с производителями сертифицированных стоек и наших реалий это не касается.

останній раз
на виробництві

Я бываю на нем много чаще пересичного айтвця.

відео на ютубі про домашніх
майстрів

Реалии мелкосерийного производства промышленного оборудования.

Ну тобто у вас суто ізольована проблема пошуку слюсаря-універсала, який буде отвори свердлити у китайських корпусах для «мєлкосєрійного оборудованія», таке буває. Але я не бачу тренду на таку професію, бо як тільки серія 100+ штук вже простіше автоматизувати і уніфікувати а це вже інженер

Ну тобто у вас суто ізольована проблема

Не у меня

який буде отвори свердлити у китайських корпусах для «мєлкосєрійного оборудованія»,

Сделает раскрой на плазменном резаке, согнет на листогибочном прессе, точечной сваркой прихватит крепёжные детали, отпескоструит и сделает порошковую покраску.
Нет, конечно не все сам, но может стать на любую операцию.

серія 100+ штук вже простіше автоматизувати

Так современный станок и есть полуавтомат.
Полный автомат имеет смысл при серии не 100 штук, а 100 тысяч.
Привет из реального мира.

У реальному світі достатньо акаунту на xometry та sendcutsend щоб робити малу серію. Слюсар потрібен для прототипів можливо, хоча простіше замовляти навіть 5 деталей. Спеціалізація та фаблесс допомагають концентруватися на вирішенні бізнес питання, а не шукати птушника на плазмений резак. От якщо ціль стоїть підняти свій фаб для виконання замовлень, то там інша справа

Як на мене найбільш надійним варіантом буде клауд-девопс. Від мануальних тостерів почали відмовлятися ще декілька років тому, автоматичних тостерів значною мірою зможе замінити AI (наприклад замість 5 AQA буде один + AI). Про фронтенд вже написав — постійно усе міняється. І знову є ризик що UI буде «формошльопати» AI. Бєкенд поки тримається — але це як правило легасі і отже від кандидатів вимагають досвід.
У той самий час кожному аплікейшину чи сервісу у клауді потрібна людина, яка його налаштує (хай навіть з допомогою шаблонів і AI), переконається що усе працює, буде моніторити і вирішувати проблеми «якщо що». Принципова різниця: раніше систему можна було підняти у локальній мережі компанії і обмежити доступ ззовні. Але як тільки ми щось викладаємо у клауд — воно вже доступне на весь світ. І налаштувати правильно безпеку, обмежити доступ і не залишити «дір» — це цілком залежить від професіоналізму девопса. Тому на такому не будуть економити і тим більше заміняти AI — бо як мінімум має бути хоч одна відповідальна людина (з AI що ти візьмеш?)

Привіт. Дуже вдячний за такий коментар, обов’язково почитаю про цей напрямок детальніше, бо раніше девопс дуже сильно мене лякав, хоча я толком нічого не знаю про це. Ще раз дякую що зацікавив❤️

Плюсую за девопса, завжди всім свічерам рекомендую вкочуватись через нього.
Вимоги по computer science на рівні ручного тестера, а попит на них є.

і дивлячись зараз на лейоффи через ШІ, як раз девопси досить стабільно тримаються, бо ллм звісно наваляє конфіг та скріпт, але босу треба кого кохати якщо щось завалиться

Як тут неодноразово писали що попри будь-яку кризу водопровідник з прямими руками буде стабільно мати і замовлення і гроші. Бо сортирів багато і ніякий ШІ не навчиться їх лагодити у найближчому майбутньому.
Коли на заводах усіх замінили роботи — з’явилися вакансії налагоджувати та ремонтувати цих роботів.
Можливо скоро в ІТ з’явиться нова вакансія «Ремонтник ШІ», який буде фіксити за ШІ баги і лікувати його від глюків.

ну от новачку може і є сенс себе відразу прокачувати як ml/ai devops, взяти vertex від Гугла, повчити, розібратися з пайплайнами, як тренувати-сервити-скейлити-автодеплоїти і шукати вакансії. сама проста задача — додайте до сайту міджорні щоб юзера могли картиночки генерувати використовуючи корпоративний каталог зображень, на бекенді це нормальний шмат роботи і оцінки — свої gpu/рентовані/клауд, тощо

Чого не зробиш, щоб попіарити помийні курси Mate-academy

Лол, якщо ти про мій пост, то дуже забавне твердження

www.academy4heroes.com
Можна їм написати , уточнити за те, що вам цікаво теж.
Може вам простіше бути продовжити той напрямок, що ви вже почали опановувати?
Пошукати тут ментора і він вам допоможе проапдейтить знання?
Бо починати з нуля при такій конкуренції — це займе довгий час. Це я не наполягаю, а просто припущення роблю.

Дякую, ще не чув про цей проект, але як бачу там тільки офлайн навчання у Львові:(
Я теж думав продовжувати у своєму напрямку, але бачу як за цей час розвинулись ті самі ШІ, зловив тільт, та подумав що може варто витратити вільний час на початок навчання у новому напрямку, який буде не так сильно замінятися ШІ, хочаб у найближчі роки. Але це вже так, мрії на життя яке почнеться після війни

Можна запитати в них, може теж щось порадять вам, зокрема тих курсів, що написали вже.
Тут, звісно,вирішувати вам.

Знайшов за тегом ветерани таку статтю:
З артилеристів у фронтендери. Як я отримав першу роботу в IT після служби в армії

В вакансіях ветерани згадуються досить часто, можливо, щось підійде:
jobs.dou.ua/...​s/?search=veteran&descr=1

Також варто подивитись розділ Перша робота, там досить багато зараз вакансій і безкоштовних курсів чи стажувань для людей без досвіду роботи:
jobs.dou.ua/first-job

Дуже дякую за ваш коментар. Я доволі часто продивляюся сторінку Перша Робота, але у даний момент я все ще знаходжусь на бойових, тому шукаю поради за яким напрямком краще йти, та який курс обрати, щоб бути впевненим що його створювали люди які розуміють про що кажуть. Більшість курсів мені не підійде, бо немаю можливості вкладатися в сроки, та бути присутнім на онлайн уроках. Ще раз дякую, кожен коментар буде для мене дуже корисним.

Ще ось це можна глянути
mate.academy/it-for-veterans

Написано 71 ветеранів почали навчання, 32 завершили навчання, 27 вже працюють в ІТ.

Підписатись на коментарі