Чому українським розробникам важливо взяти участь у Stack Overflow Survey 2025

Привіт. Щорічне опитування Stack Overflow Developer Survey — це один із головних інструментів, що формує глобальну картину IT-індустрії. У 2024 році Україна увійшла до топ-10 за кількістю учасників, і багато англомовних ІТ-ютуб-каналів згадали Україну саме в контексті ІТ. Тож запрошую всіх українських спеціалістів — розробників, тестувальників, DevOps, аналітиків — долучитися до опитування у 2025 році.

🗳️ Взяти участь можна тут: stackoverflow.com/dev-survey/start
🕐 Орієнтовний час проходження: 15–18 хвилин
📊 Результати — відкриті й часто використовуються у звітах, аналітиці, дослідженнях зарплат, трендах мов і технологій.

Поширте серед знайомих — разом зробимо українську IT-спільноту видимішою 💪

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Опитування Stack Overflow Survey 2025 завершено — дякую всім, хто проголосував і долучився до розголосу.

Якщо його знову буде продовжено, як торік, — дам знати: stackoverflow.com/dev-survey/start

Ще раз дякую!

Готово. Це не зайняло багато часу

багато англомовних ІТ-ютуб-каналів згадали Україну саме в контексті ІТ.

Комплекс меншовартості?

Дуже прикро, що ви так сприймаєте популяризацію бренду українських ІТ-фахівців та України на міжнародному рівні, де переважно спілкуються англійською мовою

Який бренд? Чим український програміст відрізняється від румунського, наприклад?

Своєї голови нема, що ви лінки на CharGPT кидаєте?
В чому бренд заключається? Відповідь буде?

У мене відсутнє розуміння, яку саме відповідь про бренд ви очікуєте. Ви почали з теми меншовартості, а зараз займаєтесь безпідставними образами — лише за те, що я підготував для вас посилання, щоб ви могли знайти відповідь самостійно.

У темі вже є пояснення: згадки в топ-10 впливають на впізнаваність, а впізнаваність — це частина бренду.

Ви можете самостійно дослідити це питання й створити тему на DOU, де обґрунтуєте власні думки — про меншовартість чи про що завгодно.

Просто висловіть свою думку, замість того щоб ставити під сумнів те, чим займаюся я та спільнота, яка розуміє, навіщо це все.

частина бренду.

Якого бренду? Ми про що говоримо?
В чому особливість саме українського ІТ? Що ми збираємося покращити? Впізнаваність якого продукту, яких здобутків?

Покращувати впізнаваність бренду «Україна», бренду української ІТ-сфери й, відповідно, українських ІТ-фахівців.

Покращувати впізнаваність бренду «Україна»

Пан Малюк краще з цим справляється за вас :)

бренду української ІТ-сфери

Якого не існує.

українських ІТ-фахівців

Над індивідуальним брендом кожен має працювати сам.
Я не бачив щоб в українських ІТ-шників були якісь проблеми з демонстрацією своїх здібностей чи з влаштуванням в топові міжнародні компанії.
Кому ви хочете зробити послугу накручуючи опитування і викривляючи статистику?

Я пройшов опитування лише раз цього року. Дивно, що ви називаєте мій заклик до українських ІТ-фахівців в Україні пройти міжнародне опитування — накруткою.

Поясніть, у чому саме полягає викривлення статистики, бо я вважаю, що співробітники Stack Overflow впораються з обробкою відповідей — як це було й у попередні роки.

Кому я хочу зробити послугу? — Я роблю те, що вважаю за потрібне і на що маю сили. Тож собі — точно.

Готово, але якщо раз два і в продакшин, то можна швидко

опитування величеньке. На вихідних зроблю

Є хороші експерименти: наприклад, відправка різних варіантів одного листа користувачам, щоб покращити ефективність — A/B тестування. Або порівняння ліків із плацебо.

Чи є ваш експеримент корисним чи шкідливим? Врахуйте, що є чимало фахівців, які не бачать сенсу в проходженні опитування, які лінуються, але при цьому хочуть, щоб Україна увійшла в топ-5 — і водночас нічого для цього не роблять.

Я впевнений, що є одна сусідня агресивна, терористична країна — московія-росія, — яка буде рада вашому експерименту.

Один розробник ПЗ, який частенько дивиться серіали і хотів би жити на березі океану, температура води в якому ніколи не опускається нижче 26 градусів за Цельсієм, на вимогу своєї дружини видалив усі свої коментарі на DOU і пообіцяв їй, що більше не писатиме там коментарів, просив написати, що також пройшов опитування.

+
Довгеньке)))

Пройшов. Трохи задовго, але хто як не ми

Пройшов, дужее душні питання щодо AI!

То, може, запитання про AI згенерував сам AI, який у пошуках друзів

Пройшла, Ярослав дякую за нагадування!)

Пройшов. Опитування трохи завелике, але воно того варте!

Пройшов,
дякую, Ярославе!

Пройшов, дякую Ярославе, що займаєшся цим неблагодарним заняттям😀

У нас в Україні повно ІТ-ЗМІ, 9+, повно асоціацій, організацій, які пишуть, як розвивають бренд України. Пишу їм, чекаю, що підключаться.

Пройшов, але деякі питання з пріоритетністю душні

Було складно, але я пройшов.

Пройшов. Але питання наприкінці... :)

🗳️ Взяти участь можна тут: stackoverflow.com/dev-survey/start

Більша частина — душні питання про АІ, які навіть не хочется читати.

На запитання про AI відповів без дискомфорту, а от запитання про використання Stack Overflow, де потрібно було пріоритизувати список із 10+ елементів, вважаю погано оформленим.

Посилання для проходження опитування стало доступним ще вчора: stackoverflow.com/dev-survey/start, а сьогодні вже є офіційна новина: «The 2025 Developer Survey is Now Live»

А сенс? SO вже ніхто не користується

Stack Overflow втратив популярність, але згідно зі статистикою SimilarWeb у сайту Stack Overflow в 30 разів більше переглядів за місяць, ніж у DOU.

І цьогорічні результати опитування будуть оглядати англомовні ютуб-блогери, і навіть результати в майбутньому році теж будуть оглядати — принаймні зі здивуванням: «О, Stack Overflow ще живий».

І це хороша можливість нагадати про Україну у позитивному контексті.

SO, з дуже великою ймовірністю, буде один із суттєвий джерел для тренування майбутніх ЛЛМ та просто систем ШІ.

Отож, участь в SO зараз це вклад в ШІ майбутнього.

Для чого SO як джерело, коли є купа відкритих репозиторіїв?

По тій же причині, чому купу відкритих репозиторіїв не можна замінити аналізом готових бінарів.

ChatGPT користуется. Але краще користуватись першоджерелом.

Є один досить суттєвий сенс використання StackOverflow ‒ це комплексний саморозвиток під час рішення різноманітних задач, з якими зіштовхуються інші розробники. Використання AI на сьогодні не настільки досконалий підхід вирішення власних проектних рішень, тим паче коли у вас може бути досить не проста і комплексна задача. Ба більше звідки AI бере ці рішення? Читає роботи тих самих людей. Окрім того взаємодія з групою людей все ж таки для хомо-сапієнс більш природнє середовище і рішень може зʼявитись стільки, скільки ж зацікавлених людей на відміну від AI.
До того ж пошукові сервери все ще видають проіндексовані сторінки SO з різноманіттям рішень. Чудова платформа, не бачу причин нею не користуватись.
Але мушу визнати — AI є чудовим інструментом у рутинному пошуку, коли ресурсів безліч, а в тебе голова лише одна і зарядка діє лишень упродовж обмеженого часу.

Підписатись на коментарі