Чому українським розробникам важливо взяти участь у Stack Overflow Survey 2025

Привіт. Щорічне опитування Stack Overflow Developer Survey — це один із головних інструментів, що формує глобальну картину IT-індустрії. У 2024 році Україна увійшла до топ-10 за кількістю учасників, і багато англомовних ІТ-ютуб-каналів згадали Україну саме в контексті ІТ. Тож запрошую всіх українських спеціалістів — розробників, тестувальників, DevOps, аналітиків — долучитися до опитування у 2025 році.

🗳️ Взяти участь можна тут: stackoverflow.com/dev-survey/start
🕐 Орієнтовний час проходження: 15–18 хвилин
📊 Результати — відкриті й часто використовуються у звітах, аналітиці, дослідженнях зарплат, трендах мов і технологій.

Поширте серед знайомих — разом зробимо українську IT-спільноту видимішою 💪

👍ПодобаєтьсяСподобалось15
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
багато англомовних ІТ-ютуб-каналів згадали Україну саме в контексті ІТ.

Комплекс меншовартості?

Дуже прикро, що ви так сприймаєте популяризацію бренду українських ІТ-фахівців та України на міжнародному рівні, де переважно спілкуються англійською мовою

Який бренд? Чим український програміст відрізняється від румунського, наприклад?

Своєї голови нема, що ви лінки на CharGPT кидаєте?
В чому бренд заключається? Відповідь буде?

У мене відсутнє розуміння, яку саме відповідь про бренд ви очікуєте. Ви почали з теми меншовартості, а зараз займаєтесь безпідставними образами — лише за те, що я підготував для вас посилання, щоб ви могли знайти відповідь самостійно.

У темі вже є пояснення: згадки в топ-10 впливають на впізнаваність, а впізнаваність — це частина бренду.

Ви можете самостійно дослідити це питання й створити тему на DOU, де обґрунтуєте власні думки — про меншовартість чи про що завгодно.

Просто висловіть свою думку, замість того щоб ставити під сумнів те, чим займаюся я та спільнота, яка розуміє, навіщо це все.

частина бренду.

Якого бренду? Ми про що говоримо?
В чому особливість саме українського ІТ? Що ми збираємося покращити? Впізнаваність якого продукту, яких здобутків?

Покращувати впізнаваність бренду «Україна», бренду української ІТ-сфери й, відповідно, українських ІТ-фахівців.

Покращувати впізнаваність бренду «Україна»

Пан Малюк краще з цим справляється за вас :)

бренду української ІТ-сфери

Якого не існує.

українських ІТ-фахівців

Над індивідуальним брендом кожен має працювати сам.
Я не бачив щоб в українських ІТ-шників були якісь проблеми з демонстрацією своїх здібностей чи з влаштуванням в топові міжнародні компанії.
Кому ви хочете зробити послугу накручуючи опитування і викривляючи статистику?

Я пройшов опитування лише раз цього року. Дивно, що ви називаєте мій заклик до українських ІТ-фахівців в Україні пройти міжнародне опитування — накруткою.

Поясніть, у чому саме полягає викривлення статистики, бо я вважаю, що співробітники Stack Overflow впораються з обробкою відповідей — як це було й у попередні роки.

Кому я хочу зробити послугу? — Я роблю те, що вважаю за потрібне і на що маю сили. Тож собі — точно.

Готово, але якщо раз два і в продакшин, то можна швидко

опитування величеньке. На вихідних зроблю

От цікаво, в якості експеримента: минулого року я брав участь в опитуванні і Україна посіла 5 місце, цього року не братиму участь в опитуванні, подивимось, шо буде

Є хороші експерименти: наприклад, відправка різних варіантів одного листа користувачам, щоб покращити ефективність — A/B тестування. Або порівняння ліків із плацебо.

Чи є ваш експеримент корисним чи шкідливим? Врахуйте, що є чимало фахівців, які не бачать сенсу в проходженні опитування, які лінуються, але при цьому хочуть, щоб Україна увійшла в топ-5 — і водночас нічого для цього не роблять.

Я впевнений, що є одна сусідня агресивна, терористична країна — московія-росія, — яка буде рада вашому експерименту.

Не обов’язково все зводити до москалів. З рештою, інколи сигара — це просто сигара

Один розробник ПЗ, який частенько дивиться серіали і хотів би жити на березі океану, температура води в якому ніколи не опускається нижче 26 градусів за Цельсієм, на вимогу своєї дружини видалив усі свої коментарі на DOU і пообіцяв їй, що більше не писатиме там коментарів, просив написати, що також пройшов опитування.

Пройшов. Трохи задовго, але хто як не ми

Пройшов, дужее душні питання щодо AI!

То, може, запитання про AI згенерував сам AI, який у пошуках друзів

Пройшла, Ярослав дякую за нагадування!)

Пройшов. Опитування трохи завелике, але воно того варте!

Пройшов,
дякую, Ярославе!

Пройшов, дякую Ярославе, що займаєшся цим неблагодарним заняттям😀

У нас в Україні повно ІТ-ЗМІ, 9+, повно асоціацій, організацій, які пишуть, як розвивають бренд України. Пишу їм, чекаю, що підключаться.

Пройшов, але деякі питання з пріоритетністю душні

Було складно, але я пройшов.

Пройшов. Але питання наприкінці... :)

🗳️ Взяти участь можна тут: stackoverflow.com/dev-survey/start

Більша частина — душні питання про АІ, які навіть не хочется читати.

На запитання про AI відповів без дискомфорту, а от запитання про використання Stack Overflow, де потрібно було пріоритизувати список із 10+ елементів, вважаю погано оформленим.

Посилання для проходження опитування стало доступним ще вчора: stackoverflow.com/dev-survey/start, а сьогодні вже є офіційна новина: «The 2025 Developer Survey is Now Live»

А сенс? SO вже ніхто не користується

Stack Overflow втратив популярність, але згідно зі статистикою SimilarWeb у сайту Stack Overflow в 30 разів більше переглядів за місяць, ніж у DOU.

І цьогорічні результати опитування будуть оглядати англомовні ютуб-блогери, і навіть результати в майбутньому році теж будуть оглядати — принаймні зі здивуванням: «О, Stack Overflow ще живий».

І це хороша можливість нагадати про Україну у позитивному контексті.

SO, з дуже великою ймовірністю, буде один із суттєвий джерел для тренування майбутніх ЛЛМ та просто систем ШІ.

Отож, участь в SO зараз це вклад в ШІ майбутнього.

Для чого SO як джерело, коли є купа відкритих репозиторіїв?

По тій же причині, чому купу відкритих репозиторіїв не можна замінити аналізом готових бінарів.

ChatGPT користуется. Але краще користуватись першоджерелом.

Є один досить суттєвий сенс використання StackOverflow ‒ це комплексний саморозвиток під час рішення різноманітних задач, з якими зіштовхуються інші розробники. Використання AI на сьогодні не настільки досконалий підхід вирішення власних проектних рішень, тим паче коли у вас може бути досить не проста і комплексна задача. Ба більше звідки AI бере ці рішення? Читає роботи тих самих людей. Окрім того взаємодія з групою людей все ж таки для хомо-сапієнс більш природнє середовище і рішень може зʼявитись стільки, скільки ж зацікавлених людей на відміну від AI.
До того ж пошукові сервери все ще видають проіндексовані сторінки SO з різноманіттям рішень. Чудова платформа, не бачу причин нею не користуватись.
Але мушу визнати — AI є чудовим інструментом у рутинному пошуку, коли ресурсів безліч, а в тебе голова лише одна і зарядка діє лишень упродовж обмеженого часу.

Підписатись на коментарі