Актуальність low-code розробки та її перспективи: власний досвід розробки маркетплейсу
Привіт! Мене звати Максим Куницький, і це моя перша стаття на DOU. Хочу поділитися власним досвідом розробки маркетплейсу на базі low-code/no-code технологій.
Нижче трошки про виклики, які виникли, чому ця модель працює — і чому на неї варто звернути увагу тим, хто будує цифрові продукти, особливо з обмеженим бюджетом.
Останні майже два роки я працюю в ролі CTO над проєктом Microns.io — це маркетплейс, який об’єднує власників стартапів з вартістю до $1 млн та покупців, які хочуть їх придбати. Зараз платформою користуються понад 10 000 людей, вона стабільно масштабується та розвивається. Але так було не завжди.
Як все починалося
Microns стартував як простий MVP, зібране на Webflow із кількома зовнішніми сервісами типу Memberstack. Це було дешево, швидко і достатньо, щоб перевірити гіпотезу та зібрати перших користувачів. Саме тому власник Ілля і обрав low-code підхід: економія коштів, швидкість розробки, і вже наявне середовище, яке дозволяє швидко запускати зміни без залучення повноцінної команди.
MVP був, як і більшість MVP, — дуже сирий. Фактично, це був сайт із примітивним платним доступом через Memberstack, мінімальним захистом сторінок, кількома плагінами та ручними оновленнями контенту. Але завдяки йому стало зрозуміло — попит є.
Я приєднався до команди тоді, коли проєкт вже зібрав перших користувачів і потрібно було масштабуватись. Але ми всі розуміли: чим довше працювати на старому стеку, тим більше перетворюєш його на «гомункула», де кожна нова фіча — це костиль. Треба було вирішити: переписувати з нуля на класичному стеку чи ризикнути й побудувати масштабовану платформу все ще у low-code парадигмі.
Вирішили ризикнути — і не прогадали.
Стратегія переходу: вибір стеку
Я запропонував стек:
- Webflow — для верстки та UI
- Wized — для логіки на фронті
- Xano — для серверної частини, бази даних і API
Це рішення дозволяло уникнути «фулстек» команди на старті та залишатися максимально гнучкими.
Webflow
Webflow — це не просто конструктор, як його часто називають. Це повноцінне середовище для побудови UI/UX. Ви контролюєте кожен піксель. Ви можете зверстати будь-який дизайн, організувати CMS, використати анімації, і — якщо чогось не вистачає — вбудувати кастомний JS прямо в елементи. У мене великий досвід роботи з цією платформою, я прям її амбасадор, тому рішення було очевидним.
Фронтова частина була для мене найлегша. Мій бекграунд Webflow-розробника дозволяв весь фронт для апки робити швидко.

Wized
Wized дозволяє зв’язати Webflow з бекендом і додати всю фронтову логіку без написання коду. Він виконує роль «прошарку», який обробляє запити, рендеринг, авторизацію, стан користувача, динамічні маршрути, кукі, локал та інше.
На момент нашого старту влітку 2023 року він був дуже сирим, але я вже користувався раніше продуктами команди Finsweet і довіряв їм. Після тестування альтернатив (яких майже не було) зрозумів — або Wized, або самописний фронт. Ми обрали Wized, попри всі його обмеження, і не пожалкували.
Я в межах свого ресерчу накинув чернетку на wized і зрозумів, що треба стартувати та робити.
Рішення прийнято, рухаємось із цим стеком.
Так Wized виглядав на початку

Інтерфейс Wized першої версії
А це вже робоча машинка, яка дозволяє реалізовувати не примітивні задачі.

Інтерфейс Wized нової версії
Плюси:
- Простота інтеграції
- Швидкий старт
- Повна інтеграція з Webflow
- Можливість реалізовувати складну логіку без JS
Мінуси:
- Нестабільна робота на перших етапах (вже не актуальний мінус, але вирішив виписати)
- Обмежена документація (обмежена документація, але для js розробника — буде все дуже легко. Мені було важко, бо я — не JS розробник)
Xano
Xano — це король (чи королева) no-code бекенду. Працює як API-first середовище, де ви будуєте базу даних, API-запити, логіку на тригерах, обробники помилок, умови, фільтрацію, кешування, та ще купу всього. Він підтримує реляційні зв’язки, обробку вкладених даних, серверну авторизацію і навіть CRON-задачі.
Порівнював із Supabase та Firebase, але Xano дав змогу почати швидко і масштабувати поступово. Я накинув першу чернетку бази — і все пішло само собою).
Плюси:
- Повноцінна API-інфраструктура
- Висока гнучкість
- Потужна документація та активна підтримка
Мінуси:
- Нелегкий поріг входу для новачків(якщо не було досвіду в бекенді)

Реально гнучке керування базами даних у Xano

Так виглядає набір функціоналу. Набір функцій, змінних та запитів.

Наглядна картинка точок взаємодії Xano в архітектурі
Масштабування та продуктивність
Xano дозволяє обробляти великі обсяги запитів завдяки своїй архітектурі. Коли кількість користувачів почала зростати, ми налаштували автоматичне масштабування серверної потужності. У критичних випадках (пікові навантаження, DDoS-атаки) Xano може піднімати додаткові потужності поза межами тарифного плану.
Також, Xano дозволяє:
- встановлювати очищення бази за умовами (наприклад, видаляти старі логи)
- масштабувати сховища під потреби (SSD кастомізація)
- інтегрувати кастомні зовнішні сервіси
Для SaaS-проєкту на старті — це ідеальний варіант.
Особисті косяки
Спочатку я обрав підхід «роблю все одразу»: верстаю, думаю логіку, пишу запити — все паралельно. Це було виснажливо. Зараз працюю інакше:
- Верстаю окремо фічу
- Моделюю БД під неї
- Зв’язую все через Wized і API
Це дозволяє уникати хаосу та рефакторити на ходу. Вся архітектура тепер виглядає як конструктор із модулів.
Real-time чат
Я реалізував чат через Ably — це real-time платформа, яка відповідає сокети, кімнати, трекінг присутності тощо. Але оскільки Wized тоді не підтримував WebSockets, довелось писати JS вручну. Дизайн — у Webflow, логіка — на кастомному коді.
Це один із небагатьох модулів, де довелось відступити від no-code. Але загалом — рішення себе виправдало. Зараз розглядаю можливість перенести чат повністю у Wized (вже з’явились потрібні фічі).
Якщо у вас був досвід із платформами для чатів типу Ably або інших сервісах — пишіть у коментарях. Хочу зробити порівняння кількох підходів.
Бізнесова вигода
Вже після того, як ми релізунлись, як стикнулись з великою кількістю багів, коментарів від юзерів, я зрозумів — що ми на правильному шляху.
Внесення змін в структуру бази даних відбувається без болючих змін. Система витримує непогані навантаження, а якщо відбувається піковий скачок — то сервер автоматично задіює додаткові потужності і виходить за межі тарифу. Загалом додаткові фічі, покращення наявного функціоналу не викликає складнощів чи проблем.
Вдається будувати платформу оминаючи стадію монолітного гомункула.
Як тільки юзерів стане кратно більше, то можна буде підключати мікросервісну архітектуру, яка теж підтримується Xano.
Вважаю що для бізнесу це дуже важливо, щоб нововведення імплементувались швидко та з мінімальною кількістю багів.
Бюджет на архітектуру
- Xano — $100/міс
- Webflow — $40/міс
- Wized — $150/міс
Разом — менше $300/міс за повноцінний стек для SaaS, який можна масштабувати.
Перспективи
Low-code — це вже не тільки фронтоенд. Це повноцінна альтернатива класичній розробці для певних задач.
SaaS із середньою складністю можна зібрати за 2 місяці повноцінної роботи одного розробника. Головне — обрати стек і не боятись пробувати нові речі.
Ринок тільки зароджується, і фахівців, які можуть поєднати ці інструменти — не багато.
Дякую, що дочитали до кінця! У наступній статті розповім, як реалізовував ключові фічі: фільтри, лістинг, авторизацію, безпеку та інше. А поки — залишайте коментарі, запитання, або просто ставте +, якщо цікаво.
P.S. Якщо ви фаундер і думаєте про MVP — пишіть мені в Insta, радо допоможу порадою чи стеком
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівсмысл как я понял прореколамировать некие лов-коде платформы.
ни лов коде ни кодирование с помощью . чатагпт (и то и другое создает не сопровождаемый потом быдлокод) не заменит профессиональную разработку
Чому low code розробників не буде замінено на vibe code кінцевих споживачів? Що так, що так непортабельно за межі екосистеми і з нахилом до споживати те що вийшло і терпіти нестачу кастомізацій, але друге виглядає перспективніше для неспеціаліста.
Для мене vibe code це взагалі щось окреме. Взяти той же notion, який в моєму бізнесі стільки бізнес-процесів закриває, що 10 років тому треба було шукати точно якогось дева
Час потрачений на вивчення цього всього но лоу коду співмірний з вивченням мови програмування. То висновки зробіть самі — чи потрібно вчити ну дуже дуже нишевий стек. Де вакансій біля нуля . От цього вигода тільки власникам платформ
За цим майбутнє щодо створення MVP клієнти все менше використовують солюшині на кастомному коді і переходять на no-code/low-code.
Ага, переходять з кастомного коду на ще більш кастомний, ще й з вендор локом. Розумно.
Не актуально і ніколи не було
що саме не актуально?)