Як маркетинг допомагає продавати послуги IT-компаній: мій практичний досвід

Привіт, спільното DOU! Мене звати Ян Шкуро — я Head of Product & Marketing з 17+ роками досвіду, який поєднує девелопмент, IT, фінтех, edtech і запуск інвестиційних digital-продуктів на ринках Балі, Дубаю, Іспанії, України, Польщі та Туреччини. У цій статті я покажу, як стратегічний маркетинг допомагає IT-компаніям продавати послуги дорожче, системніше і довше, опираючись на реальні кейси та тренди 2024–2025 років.

Як маркетинг допомагає продавати послуги IT-компаній: мій практичний досвід

1. Проблема, яку маркетинг допомагає вирішити

Більшість ІТ-компаній в Україні й за кордоном у 2024–2025 році мають три виклики:

• Збільшення конкуренції: на ринку зростає кількість малих та середніх сервісних команд, які працюють з тими ж нішами.
  • Довгий цикл закриття угод: продаж послуг зростає лише при сильному бренді, впізнаваності та довірі.
  • Ціновий тиск: клієнти обирають не тих, хто найдешевший, а тих, у кого є цінність.

2. Як я це вирішував: реальні кейси

У моїй практиці я запускав маркетинг для продуктових і сервісних команд у таких нішах:

• PropTech (Bali/Dubai) — створив бренд, стратегію та залучив інвесторів, продавши $20M+ нерухомості за 6 місяців через digital.
  • FinTech (Logics7) — брав участь у валідації нового продукту, створив презентації, структуру команди продажів та запуск лідів із B2B-воронок.
  • EdTech — розробив концепцію освітньої платформи з продажу через Telegram-ботів та лендінги, що показували >15% конверсії у заявки.
  • GameDev/Gambling — допомагав з ребрендингом, створенням креативів, формуванням ціннісної пропозиції для англомовного ринку.

3. Які формати маркетингу працюють у 2024–2025 роках

• Content-led sales: контент не просто для блогу, а для «догрівання» лідів, пітчів, SEO та автоматизованої воронки.
  • LinkedIn + Telegram: дует, який дозволяє охопити як лідерів думок, так і теплу аудиторію, що чекає дотиску.
  • Product storytelling: пітч, який створює бажання купити ще до перших дзвінків.
  • Decks & Video: хороший sales-deck і лаконічне відео — must have для складного продукту чи послуги.

4. Тренди маркетингу в IT на 2025 рік

Ось що буде особливо затребуваним у найближчий рік:

1. АІ-інтеграції в маркетингові процеси (контент, аналіз, воронки)
  2. Персональні бренди фаундерів — більше значення, ніж реклама
  3. Глибокі аналітичні воронки (GA4 + BI + CRM-сегментація)
  4. Продуктова упаковка з гейміфікацією та інтерактивністю
  5. Повна автоматизація лідогенерації через no-code/AI-рішення

5. Висновки: що варто робити ІТ-компанії

• Оцінити точку входу клієнта: де відбувається перший контакт?
  • Сформувати ціннісну пропозицію, що резонує (не тільки про ціну й строки)
  • Інвестувати в бренд і sales enablement-контент
  • Автоматизувати та інтегрувати маркетинг і продажі

Якщо ви працюєте в IT-компанії і хочете:

• Продавати дорожче
  • Запускати продукти з правильним позиціонуванням
  • Мати маркетинг, який генерує дохід, а не просто візуали

Залишайте питання в коментарях або напишіть мені напряму.

Буду вдячний за фідбек — це мій перший текст на DOU ❤️

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі