Як маркетинг допомагає продавати послуги IT-компаній: мій практичний досвід
Привіт, спільното DOU! Мене звати Ян Шкуро — я Head of Product & Marketing з 17+ роками досвіду, який поєднує девелопмент, IT, фінтех, edtech і запуск інвестиційних digital-продуктів на ринках Балі, Дубаю, Іспанії, України, Польщі та Туреччини. У цій статті я покажу, як стратегічний маркетинг допомагає IT-компаніям продавати послуги дорожче, системніше і довше, опираючись на реальні кейси та тренди
Як маркетинг допомагає продавати послуги IT-компаній: мій практичний досвід
1. Проблема, яку маркетинг допомагає вирішити
Більшість ІТ-компаній в Україні й за кордоном у
- Збільшення конкуренції: на ринку зростає кількість малих та середніх сервісних команд, які працюють з тими ж нішами.
- Довгий цикл закриття угод: продаж послуг зростає лише при сильному бренді, впізнаваності та довірі.
- Ціновий тиск: клієнти обирають не тих, хто найдешевший, а тих, у кого є цінність.
2. Як я це вирішував: реальні кейси
У моїй практиці я запускав маркетинг для продуктових і сервісних команд у таких нішах:
- PropTech (Bali/Dubai) — створив бренд, стратегію та залучив інвесторів, продавши $20M+ нерухомості за 6 місяців через digital.
- FinTech (Logics7) — брав участь у валідації нового продукту, створив презентації, структуру команди продажів та запуск лідів із B2B-воронок.
- EdTech — розробив концепцію освітньої платформи з продажу через Telegram-ботів та лендінги, що показували >15% конверсії у заявки.
- GameDev/Gambling — допомагав з ребрендингом, створенням креативів, формуванням ціннісної пропозиції для англомовного ринку.
3. Які формати маркетингу працюють у
- Content-led sales: контент не просто для блогу, а для «догрівання» лідів, пітчів, SEO та автоматизованої воронки.
- LinkedIn + Telegram: дует, який дозволяє охопити як лідерів думок, так і теплу аудиторію, що чекає дотиску.
- Product storytelling: пітч, який створює бажання купити ще до перших дзвінків.
- Decks & Video: хороший sales-deck і лаконічне відео — must have для складного продукту чи послуги.
4. Тренди маркетингу в IT на 2025 рік
Ось що буде особливо затребуваним у найближчий рік:
- АІ-інтеграції в маркетингові процеси (контент, аналіз, воронки)
- Персональні бренди фаундерів — більше значення, ніж реклама
- Глибокі аналітичні воронки (GA4 + BI + CRM-сегментація)
- Продуктова упаковка з гейміфікацією та інтерактивністю
- Повна автоматизація лідогенерації через no-code/AI-рішення
5. Висновки: що варто робити ІТ-компанії
- Оцінити точку входу клієнта: де відбувається перший контакт?
- Сформувати ціннісну пропозицію, що резонує (не тільки про ціну й строки)
- Інвестувати в бренд і sales enablement-контент
- Автоматизувати та інтегрувати маркетинг і продажі
Якщо ви працюєте в IT-компанії і хочете:
- Продавати дорожче
- Запускати продукти з правильним позиціонуванням
- Мати маркетинг, який генерує дохід, а не просто візуали
Залишайте питання в коментарях або напишіть мені напряму.
Буду вдячний за фідбек — це мій перший текст на DOU ❤️
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів