Як перейти в AI-розробку? Мій деталізований гайд для девелоперів у 2025-му

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт! Мене звати Юра Дзюбан, я — Conversational Backend Engineer в Master of Code Global з 7-річним досвідом роботи у створенні чат-ботів та інших conversational рішень. Технології штучного інтелекту (далі — AI) впроваджую в роботі як у продуктах компанії, так і у власних пет-проєктах (більше про них можно прочитати в моїх попередніх блогах).

У цій статті я розповім про From Dev to AI Dev — 2025 — роадмеп, який я створив на основі власного досвіду, а також додаткових актуальних матеріалів. По суті, це покроковий план для девелоперів, які хочуть перейти до прикладної AI-розробки. Я проаналізував, що саме повинен вміти АІ-розробник у 2025 році, щоб бути конкурентним на ринку, і зібрав перелік ключових тем, технологій та інструментів, які необхідні для створення сучасних AI-додатків.

Спойлер: цей роадмеп орієнтований на практику. Той, хто пройде його до кінця, отримає портфоліо з майже 20 невеликих додатків, що знайомлять з різними AI-інструментами/технологіями, а ще — за бажанням отримає сертифікати про проходження 4 курсів від авторитетних авторів (deeplearning.ai).

Гайд реалізований на платформі roadmap.sh і доступний безплатно за MIT-ліцензією, але передбачає використання деяких платних API (наприклад, OpenAI) і, опціонально, проходження платних сертифікацій від Coursera.

Перехід в АІ-розробку в 2025 році: чому це важливо

По-перше, незважаючи на значні скорочення в глобальному ІТ, кількість AI/ML вакансій на DOU в цьому році б’є рекорди.

По-друге, AI won’t take your job, it’s somebody using AI that will take your job:) Тож нехай ця стаття стане знаком, щоб зробити власний pivot в АІ-розробку.

Для кого цей роадмеп

Він буде корисним бекенд-розробникам або фулл-стекам, які планують заглибитися в АІ-розробку та систематизувати власні знання і навички щодо інтеграції LLM у свої додатки (таким як я:), або почати знайомство із даними технологіями з нуля.

План навряд чи буде релевантним:

• Спеціалістам без досвіду/бажання програмування, або таким, що шукають виключно no-code рішення.
  • Тим, хто шукає глибокі теми в області теоретичного AI, машинного навчання, Data Science чи MLOps.

Що повинен знати та вміти прикладний АІ-розробник

Загалом поняття AI-розробник все ще формується — ця роль відносно нова, тож визначення, обов’язки й очікування від такого девелопера можуть суттєво різнитися залежно від компаній, проєктів.

У моєму плані AI-розробник (AI Developer, він же AI Engineer, Applied AI Engineer, LLM Engineer тощо) — це розробник програмного забезпечення, який використовує готові великі мовні моделі (large language models — LLMs) або інші AI-інструменти для створення рішень на їх основі. AI-розробники не створюють LLM моделі з нуля — це здебільшого роблять інженери машинного навчання (ML Engineers) або спеціалісти із Data Science. AI-розробники використовують LLM переважно через API для інтеграції AI у додатки та сервіси.

На початку року я проаналізував перших кілька десятків вакансій на позицію AI-розробника, знайдених у Google, і на основі них склав перелік хард скіллів, які найчастіше в них згадувалися:

Серед основних технічних навичок такі:

• Мати високий рівень володіння такими мовами програмування як Python, JavaScript, Java, C++ або R.
  • Працювати з бекенд-фреймворками (наприклад, Node.js) та системами управління базами даних (наприклад, PostgreSQL).
  • Вміти інтегрувати AI-сервіси з іншими платформами (наприклад, Twilio, Vonage тощо).
  • Створювати пайплайни для обробки даних/ETL, обробки даних в реальному часі.
  • Знати хмарні платформи та основи DevOps — цінується досвід роботи з AWS, Azure або Google Cloud, основ MLOps, AIOps та CI/CD.
  • Володіти найкращими практиками SDLC, тестування тощо.

Спеціалізовані навички включають:

• Машинне навчання та AI-фреймворки — знання OpenAI API чи аналогів, LangChain, Semantic Kernel та векторних баз даних.
  • Natural Language Processing (NLP) — досвід роботи з чат-ботами, NLU, генерацією з доповненням через пошук (RAG), написанням промптів (prompt engineering).
  • Тонке настроювання (fine-tuning) і оптимізація великих мовних моделей.
  • Роботу з платформами/фреймворками для створення conversational продуктів і чат-ботів — Dialogflow, Rasa, BotPress тощо, досвід створення голосових і текстових чат-ботів.

У полі Nice-to-have — наявність сертифікатів, які підтверджують роботу з АІ-технологіями, наприклад, Azure AI Engineer Associate, чи інші сертифікації від визнаних платформ.

Тож два ключові висновки:

• Прикладний AI-розробник — це, по суті, спеціалізований бекенд або фулл-стек. Якщо ви приходите з інших спеціалізацій (фронтенд, мобайл, QA), то варто почати з основ «класичного» бекенду, зокрема серверної логіки, роботи з API та базами даних.
  • Наразі набір must-have навичок для роботи з AI-проєктами включає написання ефективних промптів, роботу з RAG, AI-агентами і fine-tuning.

Які теми охоплює роадмеп

Станом на травень 2025, мій роадмеп From Dev to AI Dev — 2025 включає такі ключові розділи:

• Вступ і базові терміни. Короткий огляд визначень та посилання на курс Generative AI for Everyone.
  • Використання LLM у повсякденному житті. Чат-боти типу ChatGPT, асистенти для написання коду та інші AI-інструменти, корисні розробникам.
  • Знання LLM-провайдерів. OpenAI та подібні сервіси, HuggingFace, відкриті моделі (наприклад, Ollama) AWS Bedrock-подібні платформи.
  • Написання промптів. До цього блоку є посилання на добірку ресурсів, зокрема курс ChatGPT Prompt Engineering for Developers.
  • Використання інструментів для створення AI-додатків. Оркестрація (LangChain, LlamaIndex), хостинг та інші сервіси.
  • Розуміння RAG (Retrieval-Augmented Generation). Embeddings, векторні бази даних, варіанти реалізації.
  • Використання інструментів та пам’яті в рішеннях на базі LLM.
  • Роботу з AI-агентами. Визначення, фреймоврки, варіанти реалізації (зокрема, n8n, LangChain, crewAI, Microsoft Autogen тощо) + посилання на курс AI Agents in LangGraph.
  • Знати особливості fine-tuning. Дотренування пропрієтарних і відкритих моделей + посилання на курс Finetuning Large Language Models.

Які особливості має роадмеп

• Теми організовані в ієрархічному порядку, тож кожна наступна базується на освоєнні попередніх.
  • Як уже було зазначено, кожна тема має практичне завдання (створення невеликого додатка/скрипта на Python/Node.js чи Jupyter Notebook).
  • Якщо вважаєте, що володієте теорією з певного розділу, можете спробувати одразу перейти до практики.
  • План посилається на 4 невеликі (до трьох годин) курси від deeplearning.ai (Generative AI for Everyone, ChatGPT Prompt Engineering for Developers, AI Agents in LangGraph, Finetuning Large Language Models). Вони частково перекриваються в плані змісту з матеріалами відповідних блоків (але не завжди), тож їх можна розглядати частково як альтернативні, частково як комплементарні. Якщо у вас є час, я б рекомендував охопити і те, і інше.
  • Я старався обрати найкращі матеріали, які знайшов на момент складання плану, і по можливості їх актуалізую, але все змінюється дуже швидко. Тому вітається активний підхід до освоєння матеріалу і пошук більш нових чи кращих матеріалів до кожного з розділів.

Чи допоможе роадмеп стати прикладним АІ-розробником

На мою думку, так. Це наче ваша настільки книга, гайд по освоєнню тем прикладної AI-розробки, роботи з LLM, написанню промптів, AI-агентів, fine-tuning тощо.

Кожна тема містить практичні вправи або міні-проєкти для закріплення.

Родамеп дозволить отримати артефакти для власного портфоліо, зокрема:

• репозиторії, що демонструють знайомство із різними темами/технологіями;
  • сертифікати (опціонально).

Готові почати свій шлях до АІ-розробки? Ось що знадобиться:

• Мотивація і систематичність.
  • Час. Проходження роадмепу займає від кількох тижнів до кількох місяців залежно від наявних знань та досвіду, а також можливості включатися в теми.
  • $5-10 на кредити до LLM API. Сам роадмеп повністю безплатний, але, як і згадував на початку, передбачає використання додаткових сервісів.

Ще з важливого: матеріали курсів, на які посилається роадмепі, доступні у вільному доступі, але офіційний сертифікат коштує ~$30-50. Так, чотири курси від deeplearning.ai доступні на Coursera із сертифікатами по $49/шт. Однак можна придбати план Coursera Plus за $59/місяць, і пройти всі сертифікації за один місяць (що знижує вартість до $15/сертифікат у випадку 4 курсів).

Сподіваюся, цей гайд стане для вас орієнтиром у світі AI-розробки. А ще мені важливо почути вашу думку: що можна було б покращити в роадмепі? Залишайте свої коментарі, я завжди відкритий до конструктивного обміну.

P.S. Якщо вам зручніше сприймати роадмеп у форматі відео або аудіо, запрошую його переглянути англійською мовою на моєму Youtube-каналі за посиланням.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному10
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Нам потрібно створити чат-бота на базі штучного інтелекту. Якщо є команда, яка бажає приймати замовлення, будь ласка, зв’яжіться зі мною.

Тим, хто шукає глибокі теми в області теоретичного AI, машинного навчання, Data Science чи MLOps.

Пане, при всій повазі, не можна казати, що для цієї роботи не треба теоретичні знання і навички в АІ, DS і т.д.
Без цього це буде просто формошльопання в самому прямому сенсі цього слова.
res.cloudinary.com/...​/uggnssozvaqokpxtiye1.png

Дякую за відгук. Дозволю невелике уточнення — я цілком погоджуюсь із тим, що теоретичні знання в області машинного навчання/AI і т.д. будуть безумовно корисні — даний роадмеп не містить даних тем (відтак не підходить для їх вивчення). Не містить бо ці теми деталізовані у інших, спеціалізованих роадмепах, напр. ML-engineer, AI and Data Scientist і т.д. Тут же метою було упорядкувати ряд досить нових але trending навичок/технологій. Але схоже має сенс додати посилання на ці інші спеціалізовані роадмеми у моєму, дякую.

res.cloudinary.com/...​/uggnssozvaqokpxtiye1.png

и в итоге рынок это проглотит и это устроит бизнес. Просто потому, что дешевле и быстрее

Само собою.
Якщо якійсь конторі треба швидко підняти локальну ЛЛМ з опенсорсу чи швидко підняти найпростіший Naive RAG для документації, то вони наймуть формошльопера на місяць, який їм по шаблону все то зробить і потім його звільнять бо більше такої роботи не буде.

Тут жеж питання не до бізнеса, а до того, яку цінність нестиме цей формошльопер. Чи зможе він лише сетапити шаблонні рішення чи матиме глибоку експертизу, яка дозволить кастомізувати і тонко налаштовувати рішення під кожного окремого клієнта та його потреби.
На мою думку, без розуміння

AI, машинного навчання, Data Science чи MLOps.

далі примітивних шаблонних рішень такий спеціаліст не піде.

Ну й рівень оплати я думаю буде відрізнятись в рази між «шаблонщиками» і «кастомізаторами».

Йопта, знову якийсь фронтєдти, я сподівався, щось про це буде —

План навряд чи буде релевантним:
Тим, хто шукає глибокі теми в області теоретичного AI, машинного навчання, Data Science чи MLOps.

Ну чом же ж зразу фронтенди — тут вам і RAG, і [бекенд-] фреймворки для оркестрації LLM, і багато чого іншого цікавого. А щодо «немає глибокі теми в області теоретичного AI, машинного навчання» — ну все ж не охопиш (на глибокому рівні). Комусь моделі тренувать (ML-інженерам), а комусь із них продукти робить (AI-розробникам).

Як я зрозумів -все зводиться к написанню промтів та тикати їх по апішке

:) Я б сказав що промптописання і смикання по АПІ це речі, без яких в наступних темам типу RAG і агенти буде виникати багато питань

це досить різні позиції ML Engineer й Prompt Engineer, а тим паче MLOps

Дякую, але LLM — це лише невелика частина штучного інтелекту. Більше того, у виробничому середовищі ви набагато частіше стикатиметесь із «звичайними» моделями машинного навчання, які є надійнішими, а деякі з них ще й можуть бути поясненими.

Підтримую думку. Але зважаючи на хайп навколо генеративних моделей (який врешті, думаю, таки консолідується у корисні речі), вангую ріст попиту саме на спеціальність «AI-розробника» у визначенні, даному у цій статті, тобто по суті «бекенд/фуллстек розробника-інтегратора LLM». Але, звісно, розуміння ширшого спектру моделей було б тільки великим плюсом.

AI-розробника у визначенні... розробника-інтегратора LLM

саме схоже визначення викликає трохи плутанини, по ідеї обмотка/скриптовка/написання-промтів (навіть якщо не скриптовими мовами) напевно ближче всеж таки до інтеграції софта. Але хз, яка термінологія приживеться.

На самом деле все гораздо проще, идете на 122-ую Вас тут всему аишному научат без всякий гайдов...И даже больше!

Підписатись на коментарі