Варшава, Барселона чи Лісабон для відділа розробки?

Вітаю усіх!

Потрібно прискорити розробку додатковою командою, плануємо офісний варіант за кордоном та ще щоб українські розробники були.

Кращім варіантом авжеж здається Варшава, але багато військової движухи тут навколо- літаки, якусь техніку возять, оті діди щось там вирішують чи не вирішують.

Щоб все запустити повноцінно то треба майже пів-роки, десь два роки має цей відділ ще й рости потроху. Не дуже хотілося би знову буксовати на ті перезборки рік туди- рік сюди.

Берлін не дуже подобається, а Амстердам трохи дорогий для наявного бюджету.

Якщо хто у Барселоні чи Лісабоні, як там з нашою двіжухою? І які враження взагалі, чи норм чи ваш варіант?

Дякую. Усім добра.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А кто-нибудь может прокомментировать жизнь в Грузии?

Після виборів у Польщі має місце нова хвиля міграції українських інженерів ПЗ із Варшави у Валенсію.

Якщо порівнювати IT-спільноти, то у Валенсії по моїм суб’єктивним враженням прям Каліфорнія якась, мінімум з четверга до суботи вечори проходять в різних IT-івентах, іноді по два за день, а IT-стартапи пітчать навіть безхатьки з вулиці (це дещо сумно, але до слова).

У Варшаві за 2 роки життя, нічого подібного не відчував.

В Барселоні якось не так душевно (imho) і x1.5 по грошам, менш красиво, більше злочинності, але і більше BigTech

Після виборів у Польщі має місце нова хвиля міграції українських інженерів ПЗ із Варшави у Валенсію.

А що там з виборами то?

Вибрали нового президента — українофоба ще того. Кароль Навроцький виступав проти вступу України в НАТО та закликав «вирішити питання» з волинською трагедією. Водночас він заявив, що Україна має бути «надійним буфером» між московією та ЄС.

Ну ок. а на укр. розробників які в Польщі це як вплине?

Та ніяк, при тій кількості іноземців у Вроцлаві в центрі укр+рос вже чути частіше ніж польську)

Будуть булити їх дітей в школі х2.

Так не з трагедією, в тому-то й справа.

Це в нас трагедія, а в го(в)норових — різня, причомц виключно поляків українцями.

А десятки тисяч вирізаних армією крайовою і батальонами хлопськими українців — та не було їх.

Зате як виб’ють з німців репарації за Другу світову, то зможуть українцям виплатити репарації за століття колоніальних потуг і поділів.

Це все так, але зверніть увагу що це він казав про Україну, а не українців.
Україна з Голобородьками їм поперек горла, це так.

Ну тобто про владу? не про людей?

тоді це перевага не мінус.

Серед партій Польщі з березня найбільше зросла підтримка антиукраїнської «Конфедерації»

Там вже того, кричать що голоса на виборах неправильно порахували і треба переголосувати тому буде третій тур.
І так, про ПолЕксіт теж багато говорять)))

Кароль Навроцький виступав проти вступу України в НАТО та закликав «вирішити питання» з волинською трагедією.

Це є

українофоба ще того

Цього немає. Навроцький людина Качинського і буде впроваджувати політику ПІСу (Качинського), до речі Дуда також людина Качинського.

Навроцький людина Качинського і буде впроваджувати політику ПІСу (Качинського), до речі Дуда також людина Качинського.

Я б не сказав що це інший Дуда.
Він є правим, його кар’єра пішла догори завдячуючи волині. Я б сказав що він ближче до конфедерації.

Він є правим, його кар’єра пішла догори завдячуючи волині.

на скільки мені відомо, пів року тому він взагалі був ніким в політичному сенсі. А став правим тільки тому, що у суспільства був запит на праву риторику. Шов би Дуда зараз на вибори, він би теж щось подібне говорив.
Ну а так нічого такого той Навроцький проти українців не казав. В НАТО нас під час війни не візьмуть, а після війни не зрозуміло що з НАТО буде, що з нами буде, що з рф буде. В ЄС також швидко не візьмуть і справа не тільки в Польщі. 800 злотих на дітей він «за», аби родина працювала.
Ну а питання волині треба розглядати, робити спільну комісію, закривати це питання. Віддати тіла, 10 раз вибачатися, «ніколи знову» і все таке інше.

800 злотих на дітей він «за», аби родина працювала.

Таке для всіх є і було) індуси теж 800+ отримуюють

Я в даний час подався на карту резидента. Чекаю. Хвилююся

Імхо. Але, вибори точно вплинуть на гірше. Можливо, легалізація важче буде, настрої ітд

Сам особисто спостерігаєш за новою хвилею міграції чи це теж "по суб"єктивним відчуття"?

От так от просто в два кліки люди можуть взяти і переїхати, наче це замовити піцу.

Після виборів у Польщі має місце нова хвиля міграції українських інженерів ПЗ із Варшави у Валенсію

— вже поїхали? Чи тіки в твіттері розплакались та й пішли працювати?

схоже ми вступили в еру дронових війн, тому саме час переїжджати в високі гори або на дальні острови.

яким чином високі гори допоможуть?) вумен момент)

звісно дякую за гендерну упередженість, а ось що пише чатжпт на цей момент Living in high mountains can be safer in the era of drones for several strategic, environmental, and technological reasons. Here are the key points:

1. Terrain Complexity Reduces Drone Effectiveness
GPS interference & signal disruption: Mountains often cause signal reflection or blocking, making it harder for drones to maintain stable GPS or communication links.

Limited line of sight (LOS): Many drones (especially military or surveillance types) rely on clear LOS. Rugged mountain terrain breaks this up, reducing effective surveillance or targeting.

Navigation challenges: Autonomous drone navigation and mapping become more difficult in steep, forested, or uneven areas.

2. Harder to Detect & Target People
Natural cover & concealment: Dense forests, caves, cliffs, and snowfields provide excellent camouflage from aerial surveillance and thermal imaging.

Elevation advantage: People in elevated positions can spot drones earlier, prepare defenses, or retreat into protected areas.

Reduced population density: Fewer people means lower likelihood of being targeted accidentally or intentionally.

3. Drone Range & Battery Limitations
High altitude strain: Thin air reduces propeller efficiency; batteries deplete faster, limiting drone range and flight time.

Harsh weather conditions: High winds, snow, and sudden weather changes common in mountains can ground drones or interfere with their operation.

4. Defensive Advantage
Early detection of threats: Echoes and visibility lines allow detection of incoming drones (especially large ones) through sound or movement.

Control of access routes: Narrow mountain passes and chokepoints make it easier to defend against or evade drone incursions.

5. Historical Precedent & Modern Relevance
Insurgencies and resistance movements (e.g., in Afghanistan, Northern Pakistan, or the Andes) have historically used mountains to avoid aerial detection and strike.

Low-tech survival in high-tech wars: Terrain favors those who understand it, even against advanced technologies like drones.

Під час туману в Альпах навіть гелікоптери не літають, тому робіть висновки

Только в горах считай что нет городов, а во всякие СМТ и так никто запускать не будет. Город на 12к жителей, около 100 км от Киева, за Обуховом и Кагарлыком, с начала войны около 0 прилётов. Тоже вполне безопасно :)

Якщо ти про Ржищів, то шахеди там постійно пердять над Дніпром, але так, транзитом — на Київ, Васильків чи рідко інші великі міста Київської області.

Here’s an expanded list of cities located in mountainous regions worldwide, each with a population exceeding 30,000 residents:
Grenoble, France — ~158,000 residents
Innsbruck, Austria — ~132,000 residents
Trento, Italy — ~117,000 residents
Bolzano, Italy — ~107,000 residents
Helena, Montana, USA — ~32,000 residents
Boulder, Colorado, USA — ~108,000 residents
La Paz, Bolivia — 800,000 residents
Salt Lake City, Utah, USA — ~191,000 residents
Denver, Colorado, USA — ~705,000 residents
Boise, Idaho, USA — ~227,000 residents
Missoula, Montana, USA — ~71,000 residents
Almaty, Kazakhstan — ~2.25 million residents
Dushanbe, Tajikistan — ~1.56 million residents
Peja, Kosovo — ~48,000 residents
Shigatse, Tibet, China — ~100,000 residents
El Alto, Bolivia — ~1.1 million residents
Potosí, Bolivia — ~240,000 residents
Juliaca, Peru — ~300,000 residents
Puno, Peru — ~150,000 residents
Lhasa, Tibet, China — ~150,000 residents
Cusco, Peru — ~430,000 residents
Quito, Ecuador — ~2.7 million residents
La Rinconada, Peru — ~50,000 residents (highest city in the world at 5,100 m)

Та щось більшість цих міст не в горах. а КОЛО гір...

У мене колега в команді думає переїжджати. І аргументи у нього в стилі: «в Європу не поїду бо близько до русні, а в друг на Європу нападуть чи дрон випадково в Європу залетить і поцілить самі мій дім? В Азію не поїду бо близько до Китая, а вдруг на Тайвань нападе? В США Трамп.»

Він навіть коли в Європу літає дивиться щоб не було пересадки в Китаї бо останні три роки очікує що ось-ось почнеться війна між Китаєм і Тайванем і закриють повітряний простір якраз в ті 6 годин, що він буде робити пересадку в Шанхаї. Переплачує 200-300 доларів щоб уникати пересадки в Китаї.

До чого я. Не давайте політиці керувати вашим життям, і по-менше читайте всяку труху та інші телеграм канали і не вирощуйте в собі параною, особливо якщо і так живете за межами України і війна на вас взагалі не впливає.

Ну так-то сподіваюсь, що не буде параноїти, але заправляю завжди до повного)

Крайний раз для многих тут такой совет привел к самоизоляции от тцк вместо полноценной жизни а еще для некоторых к радикальной смене рода деятельности.

І де по факту живе ваш друг, десь в Канаді?

Судячи з заяв про 51 штат там теж небезпечно)

Не давайте політиці керувати вашим життям,

Як ми уже знаємо, якщо не цікавитися політикою, то іноді вона починає цікавитись тобою. Тим більше після 24.02.22 — це не параноя, а прагматизм.

А кто на дальние острова еду будет возить, когда начнется война?) Острова это всегда ад для логистики, они в мирное-то время живут из-за туризма и дотаций, а в военное удачи там сидеть

При глобальноик ядерному конфлікті з сотнями мільйонів жертв найкраще місце, де може при цьому опинитися людина — це у епіцентрі вибуху, щоб не мати справу з неприємними наслідками цих подій :)

це у епіцентрі вибуху

Є ще такий анекдот «саме тому квадратний метр в центрі міст мільйоників такий дорогий»

Запрошуємо в Карпати. В нас половина сіл стоять напівпусті закинуті. Поруч ЄС та НАТО. Відносно безпечно та спокійно.

Запрошуємо в Карпати

А ще немає цивілізації, медицини, освіти, роботи, інфраструктури, та багато іншого.
Бо навіть селяни свалюють (ті які ще можуть)

В нас половина сіл стоять напівпусті закинуті

А чи є де в світі що agricultural population збільшується (чи з перспективою збільшення)?

p.s. у Кліфорда Саймака є класний fixup роман «City» про розвиток цивілізації — так там в country side всі перебрались тільки вже після занепаду міст (після того як urban civilization перестала відігравати свою роль)

Поруч Львів та Стрий. А там медицина є.
Чи ці люди не розумні?

«Співвласник гірськолижного курорту „Плай“ планує збудувати готель у Трускавці»
«Микола Кміть і Тарас Кицмей почали будувати молочну ферму біля Моршина»
«Упродовж двох років у Мукачеві планують відкрити три ТРЦ»

Ось що є в моїй місцевості :
Скелі Довбуша (9 км), Княжий камінь (2 км), Водоспад Кам’янка (15 км), Фортеця Тустань (20 км). Для шанувальників зимового відпочинку — гірськолижні курорти Славськ і Плай (30 км). А якщо хочеться відпочити біля води, річка Стрий із популярним пляжем знаходиться всього за 2 км.
Під’їзд: траса державного значення Київ-Чоп, вулиця асфальтована від траси до самого будинку.

інфраструктура: школи, садочок, церкви, рукавичка, поліклініка, аптека,будівельний супермаркет, і т.д. — все в пішій доступності.
розташування: 15 хвилин до м.Сколе та 35 хв до м.Стрий. 105 км до Львова , 168 км до м.Ужгород

Чи ці люди не розумні?

«Співвласник гірськолижного курорту „Плай“ планує збудувати готель у Трускавці»

Жити в горах це не те саме що відпочивати в горах.

Живе він у Львові) хоча насправді більшість українських топів Софтсерву вже давно у Вроцлаві. Тут їхній новий головний офіс.

Поруч Львів та Стрий.

Поруч це коли за 10 хв добрався. Це коли ти маєш права на послуги там, а не «ваша прописка не у Львові тому бувай», коли освіта не 10 дітей різного віку в одному класі а нормальна)
І без їзди по 3 години до/з школи.

Я хз за Сколе/Стрий (дрібні райцентри з відповідною інфраструктурою), але у час пік з села за 5 км від Львова до школи навіть не в центрі заїдеш за мінімум годину.

траса державного значення Київ-Чоп

Ну для глухого села бути недалеко від дороги (бля, дороги!!!), це досягнення)

Проблема Карпат, окрім здичавілих тцкашників, що у будь який момент може прийдеться вчити угорську мову.

Я кажу за Карпати — Прикарпаття, це м. Сколе 100км від Львова а вже є гори. До Угорців далеко.

я би рекомендував би звернути увагу на Таллінн, дуже розвинута ІТ двіжуха, купа компаній і кандидатів, типу як Варшава але без недоліків Варшави на кшталт українофобії і т.д. Дуже безпечно, 0 бюрократії, проста і прозора взаємодія в державними органами.

і скільки там укр. розробників?

Ще до війні у 19-20 роках було дофіга, був там в офісі української ІТ компанії і більшість розробників були з України

Таллінн, дуже розвинута ІТ двіжуха

Ага, только после начала войны она сдохла, потому что кадры везли с Украины и кацапстана. Теперь толковых людей тут не найти, потому что с Европы сюда релоцироваться никто особо не хочет. Приходится с Азии искать лол. У нас толковых инженеров почти полгода искали, при том что компания по местному рынку одна из самых щедрых на компенсации

Ггг, про українофобію лол!!!)))

І йобн... сусід. Естонія має дуже високі шанси постраждати першою(

Нажаль, Таллінн, as cool as it is, має одну «малесеньку» проблему:там ПОВНО русні.
Я там був буквальго півтора місяці тому — it fucking speaks ruZZian, through & through.

Тому коли на них нападуть (а це саме коли) — перспективи виглядають не дуже: розмір п’ятої колони гігантський.

Балтія перша в списку рашистів після нас. І якщо Трамп не вийде з режиму taco, то цей сценарій досить-таки реалістичний. Якщо вони бояться навіть військової двіжухи в Польщі, то явно не той варіант)))

Ти б ще Нарву рекомендував би, ага, дуже безпечно :)))

а я б не дуже рекомендував ) по кожному пункту можу написати твір розповідь

звернути увагу на Таллінн

Гарне місто і гарна країна, але переїзд Таллінн це як переїхати з Донецька в Харків до 2022.

Барселона дорогая, лучше Валенсия. Украинцев здесь много.

И место хорошее. Река спокойная и гидросооружения продуманные

а що прям так сильно затопило там?

Тачки тікли рекою

Так, нажаль. Я просто для розуміння яка була сила течії і масштаби трагедії.

Особиста думка не підкріплена даними:
Португалія взагалі не зрозуміла.
Барселона приємніша для життя за Варшаву але має гірший внутрішній ринок. Якщо набирати саме українців то дорога при переїзді може зібрати довгострокову команду в Барсі. Якщо плани на швидке розширення то Варшава
Я би правдав цілому Іспанію дивився, мені здається Валенсія і Малага можуть бути достатньо великими для стартапу

Обожнюю Барселону — центр іспанського фемінізму ! (але не знаю, чи нашим хлопам варто туди ;) )

На жаль, дуже товсто, хлопче :)

Це дивлячись кому ;) От потрапляє наш кодер в Барсу, а там : підкачані загорілі мачо, які не обговорюють своїх тяньок та кодерок на проекті в жодній кав’ярні (бо скізь вуха ;)), ведуть себе чемно, вміють робити компліменти жінкам. Не кожен хлоп з нефімінізованих країв таке витримає довго ;) Тому й питання, чи варто рипатись туди взагалі розбещеним життям хлопакам.

Аа, он воно звідки та невдоволеність нашими хлопами))

Ну по риториці це один в один інцел — послідовник руху Black Pill. Я звичайно в курсі теорії підкови, але ніколи не повірю, що це феміністка. Бо те, з яким упорством «Mari Levi» кидає відверто провокативні тези, при цьому зовсім відмовляючись відстоювати свої переконання через дискусію наводить на деякі думки. І, як видно по кількості лайків на одному з постів, де я підняв цю тему про даного персонажа, не тільки мене.

Мабуть невдоволенність хлопами, що в тилу по кільком причинам: 1. зубами тримаються за посади всіма неправдами, не пускають жінок та ветеранів в ІТ до цих пір (корчать з себе хеппі-консюмерів) 2. Всіма неправдами намагаються ’втекти з України’, хоча самі на ній (тобто ІТ) позаробляли собі купу квартир

не пускають жінок та ветеранів в ІТ до цих пір

Лол

Всіма неправдами намагаються ’втекти з України’, хоча самі на ній (тобто ІТ) позаробляли собі купу квартир

Лол

Це занадто товсто навіть для вас)

Что значит не пускают?
Да если скиллсет ок и цена ок то наймут и женщину и ветерана.
Не ищите проблему там где ее нет. А вот по квотам уже не нанимают. Поезд ушел.

Для них есть россыпь наших девах в поисках.
У меня один знакомый 2 года себе в квартиру в Борне водил каждый день новую из таких. Причем в принципе внешне более чем. Я бы сказал так.

Пробув приблизно місяць в Польщі, місяць в Іспанії і ще місяць — в Португалії. Шукаю собі новий дім. Розробник, тімлід, архітектор; 13+ років в індустрії за гроші так що мабуть зійду за потенційного кандидата на роботу.
Критеріями були ціни, безпека, сонячні дні, наявність великої води, інфраструктура міста і наскільки воно просто подобається.
Вибір неоднозначний.
З точки зору економіки — Польща безумовно в лідерах. Мабуть з точки зору безпеки теж.
В Португалії нічого крім Великого Лісабона я б не розглядав для життя і роботи, все інше занадто закинуте / відстале / занедбане. Порту і його передмістя взагалі не зайшли. Місцевою роботою не цікавився, але проскакували вакансії в Лісабоні на кшталт Java Senior, office, 6k до податків. Переваги Великого Лісабона для мене над Іспанією:
— прийнятна температура влітку
— щільність населення на квадратний метр — великий контраст з Барселоною
— океан — він тут мальовничий; і легкодоступний; в Іспанії треба нв північ їхати на Біскайську затоку.
— зазвичай великі порції в громадському харчуванні
— в цілому безпечніше
По всім іншим параметрам Іспанія краще: чистіше, доглянутіше, заможніше, швидше.
Барселона не особливо сподобалась: забагато людей, хоча в передмісті мабуть прийнятно; спекотно, за речима треба слідкувати. Трохи дорожче Лісабона і місцями брудніше.
Багато в чому паритет: великий аеропорт, транспорт, концерти, немало українців.
З місцевими податками халепа і в Іспанії, і в Португалії.
З вищезазначених міст для життя і роботи обрав би Лісабон при більш-менш рівних умовах. В Барселону поїхав би за вагомими грошима або не менш вагомими перспективами.

Переваги Великого Лісабона для мене над Іспанією:
— прийнятна температура влітку

Де ж там та нормальна температура і в порівнянні з чим? із Барсою?) в Барсі така ж температура як в Лісабоні...

Ну в Барселоне на пару градусов выше чем в пригородах из-за бетона везде.
Ну и влажность.
У меня выше влажность меньше, а в городе марево летом.

Вологість грає злий жарт в Барселоні.

— в Барсі всередньому по місяцях на 1 градус тепліше цілий рік (окрім 2-3 зимових, тоді холодніше)
— в Лісабоні всередньому вологіше на 10-20% (круглий рік)

тільки через вологість обирав б Барсу

Погоджуюсь, про 6к для Джава сіньора в Лісбоні.
За С++ сіньора 5-6 платять.
Цікаво чи суттево це відрізняєтся від Польші та Іспанії.

Варшава, Барселона чи Лісабон

Лімасол

він же хоче укр. розробників. а не сндшних...

укр. розробники в Україні
за кордоном — закордонні розробники

А чому саме офісний варіант? Чому б не обрати ремоут варіант і набирати спеціалістів а не «лише тих хто тут живе або лише тих хто погодиться їхати там де офіс». Навіщо так себе обмежувати? Щоби що?

Я на новій роботі намагався це запитати.
Відповідь була у стилі — «так треба, імне їбє», але більш корректно.
Хорошо що мені до офісу треба 2 рази на тиждень, але їхати 240 км.

240 км- це в обидві сторони, чи в одну? Вибачте, а вас попереджували перед офером про гібридну форму? І є можливість все- таки прийти до ремоуту ?

Так, звичайно попереджували, я сам обрав.
240 км в одну сторону.

Це майже як від Вроцлава до Праги за відстанню. Дивуюсь Вашій витримці:).
Для мене 20 хв від будинку — я вже не дуже хочу їхати до офісу, а тут +/-4-5 годин. Сподіваюсь, робота варта того.

Ко мне приходят и говорят у нас гибрид. Я говорю «нет». Начинается песня что есть варианты.

Начинается песня что есть варианты.

Що за варіанти то?)

Что можно ремоут только не для всех

Хорошо що мені до офісу треба 2 рази на тиждень, але їхати 240 км.

це відчай.

На початку так, коли вже не було грошей і вариків.
Але через тиждень залетіло ще 2 офери на првнмй ремоут, я подумав ще раз і вирішив їздити до Лісбона.

Щоби клієнт чи інвестору забілив проект /інвестуав в розробку, ваш кеп. Як сказав один мій друг : «Люди діляться на два типи, одні хочуть працювати — а інші хочуть заробляти».

Я всегда за второй вариант.
Цинично но как есть.

Щоби клієнт чи інвестору забілив проект /інвестуав в розробку

Ти маєш на увазі що клієнт чи інвестор розуміє тільки офісний варіант? Тоді та зрозуміло. В іншому випадку — ні.

Ну якщо не підписує гроші і усе тут — що робити? Окрім як знайти іншого клієнта чи інвестора. Як не дивно з моєї особистої практики клієнта навіть на спаду ринку можна знайти, вклавши певні направлені зусилля в це. Уся інформація з маркетингу загально доступна. Інша справа розійтись по грошам і доброму прибутку з ним. От є клієнт який дає умовно маржу в 350% разом з тим ставить свої умови, скажімо щоб уся команда була присутня на мітингу в одній кімнаті і було видно лиця. Що буде робити керівник ?

колись, років 9 тому я на доу повівся на це запитання, більше я в такому не приймаю участь, дякую)

та що ж там такого то було. питання ж актуальне. хіба ні? хочу зрозуміти логіку. чи її там немає?

ніякої логіки, але достатньо досвіду. кожен діє на свій розсуд.

В Барселоне хорошо. Приятно будет в командировки людям ездить.

В Барселоні вчора пік був 30 градусів і майже весь робочий день трималось 28. В метро в прямому сенсі вирубаєшся від спеки і духоти в час пік. А ще тут скажені податки (навіть з Бекхемом), дорога оренда та низькі зп. Тут в 2 рази все повільніше ніж в Варшаві, та в 4 ніж в Києві.

И при всем этом в Барселоне здорово :)

Що саме там «здорово»? можна грабувати людей? заселятися в любі будинки?

Да там не все так просто как пишут в интернетах.
Но проблема есть, хотя она преувеличена для случая первого жилья

Испания находится дальше чем Польша например и поэтому отличий больше. Описанные проблемы не являются проблемами а просто все работает немного иначе. Нужно пожить чтоб понять нравится это или нет.

Возьмем безопасность например. Как получается что Барселона на 11 месте в рейтинге безопасных городов (Safe City Index) от The Economist? А на каком месте города Украины (До войны)?

impact.economist.com/...​Cities-Index-2021_eng.pdf

та щось той індекс старий. і щось то дуже дивно бачити франкфурт по безпеці на 3-му місці в світі... звучить як замовний індекс.

И кто его заказывал, Барселона?:)
Если есть другая ссылка где например Киев или Варшава по безопасности обгоняют Барселону можем их обсудить.

Suum cuique ©
Для тих, хто полюбляє більш розслаблений лайфстайл південних країн, де в 6 люди уже сидять облизують паршиву галіцію, то це класно. Для тих, хто звик до драйву міста, активному способу життя та бізнесовій культурі, то тут буде дуже не по собі. Після Києва, який своїм драйвом схожий на Лондон та Нью-Йорк, в Барселоні все занадто не серйозно.

Да, согласен. Если важны именно драйв и динамика, то Испания, наверное, не совсем подойдет. Здесь не чувствуешь себя в центре событий. Но это скорее вопрос восприятия, а не каких-то реальных проблем. Город развивается, но делает это очень спокойно, без суеты. У меня нет однозначного мнения, что лучше.

Раньше мне хотелось быть в самой гуще событий — казалось, что это помогает расти. Сейчас всё больше склоняюсь к тому, что для развития важнее спокойная атмосфера. Когда нет лишнего шума, легче продумывать свой путь.

Драйв это гонка и почти всегда не для своего кармана. Вернее почти всегда доя чужого, но продается как активность и драйв.
Это я тебе говорю как поживший и поварившийся в израильском айти.
Свой гешефт я канеш снял сполна но так работать не охота . Не так уж меньше я сейчас в Испании зарабатываю.

Я до переїзду в Іспанію працював в 2-х різних конторах з Ізраїля. Можу сказати, що вони сильні трудоголіки, але навіть до київського драйву ще не дотягують. Не говорячи уже про робочу культуру в американських компаніях.

Ты забыл сказать что процентов 30 укро айти это проекты с Израиля. Еще 50 это штаты.
Ясное дело что ресурс выжимают.
Какой драйв алое.

Я хз який процент ізраїльських. Ніколи про це не думав. Але з власного досвіду попрацювавши з ними скажу, що у них своя дуже специфічна культура та робоча етика, яка не всим зайде. Мені не зайшла. Для них нормально, наприклад, на першому дзвінку розпитувати чим займається моя дівчина/жінка та де працюють мої батьки, що абсолютно недопустимо в США/Європі та навіть в Україні. Я хочу, що робота залишалась роботою, а особисте — особистим.

Не говорячи уже про робочу культуру в американських компаніях.

LOL

Дома 23, в бассейне 25, в машине 22.
Налоги как налоги.на бекхеме где-то 26-27% с соцстрахом. Что для норм страны халява.

для норм страны халява.

А що взамін можна отримати норм? окупасів?)

Нормальную медицину ( ну да долго но не прям), вменяемую безопасность ( карманников оставим). Норм инфру.
Вот все пишут окупасы. Но единственный из моего круга у кого оккупировали хату это чувак который ее сдавал и люди тупо перестали платить и выселить их нельзя.
Больше нет таких. А круг у меня обширный и иностранцев и каталанцев.
По сути любят оккупировать тур хаты или банковские. Решаются окупасы не сложно если детей нет. Разными способами.
Но вам из уа канеш виднее.

Ми тоді в різних Барселонах живемо, бо вчора вже було пекло 28 градусів. Я проїхав на авто по місту буквально декілька км і без кандєя це вже смерть.

Не похоже на невыносимую температуру (но соглашусь что с 15 до 17 не сильно комфортно по городу ходить)
res.cloudinary.com/...​/tqtubt2mmwytfsvpgnek.png

Зачем ехать без кондея.

Вот я сейчас сижу под навесом примерно 26 в тени , влажность 50% и ветерок.
Волбще я же говорю ближнее подбарселонье топ.
Но надо чтоб были горы и зелень а не улицы и бетон.

В Лісабоні будут податки в районі 30% с зп. Двіжуха норм.

... Не супер-пупер і не зовсім погано.
Якщо що можна вибрати — сходити на концерт чи на матч ліги чемпіонів або проїхатись пів години на поїзді та серфити на хвилях океану.

Польща, тут було дуже багато наших айтішників ще до війни.

Не варіант, ставлення багатьох поляків до українців як до бидла, перевірено. І тенденція лише погіршується. Плюс поляки зажрались, ціни на кв там самі більші в Європі якщо порівнювати рівень середнього доходу до вартості кв. Чомусь самі поляки мігрували/мігрують в інші країни, тому є над чим подумати. Плюс, Польща вже риє окопи на кордоні з Калінінградом, воєнні ризики існують. Тому як перевалочний пункт ще куди не йшло, в довгу — не має сенсу в Польщі засідати

не має сенсу в Польщі засідати

Я по іншому на це все дивлюсь. Обрав Вроцлав що бути якомога дале від рф і мати змогу через пару часів змінити країну. Як показала війна швидкого прориву у росіян не буде, тож буду мати час виїхати. Якщо я з Харкова 24.02.22 втік, то з Вроцлава точно втечу :)
Це не країни Балтії де відрізаєш Сувалкі і все.
Мені здається що в Новому світі, котрий будується на наших очах, питання безпеки це щось таке відносне. Немає більші ніяких гарантій і стабільності, треба звикати до думки, що можливо так вийде, що треба буде тікати ще раз. І я б шукав не 100% гарантій безпеки, а 100% гарантій виїхати.
Тож саме з війною в Україні — не на стільки страшна війна, як неможливість покинути країну.

Маю аналогічні думки.

Я не знаю жодної країни де особиста безпека, низький рівень цін, проста легалізація.

Тому теж у Польщі, Вроцлав.
Якщо москалі дойдуть до Вроцлава, то вони вже будуть не тільки у Варшаві а й у Берліні)

то вони вже будуть не тільки у Варшаві а й у Берліні)

Про Берлін це навряд чи так)

Мені здається, в Іспанії більшість українських ІТшників у Валенсії та ще у Малазі. Барселону я б на третє місце поставила, і вона найдорожча.

если на украинцев только рассчитывать то возможно да , но я что-то сомневаюсь.
если говорить о европе в целом — Барселона несравнима по размеру рынка и кандидатов и вакансий

ну автор же пише, щоб українські розробники були

Нєсравніма з чим? Айтішка в Іспанії — повний галяк. Німеччина, Швейцарія, Нідерланди та Данія в цьому питанні на 2 голови вище.

Ну несравнима с другим испанским айти рынком. Так же плиз не надо экстраполировать на всех свое мнение о рынке.
Куча знакомых включая меня работают на нормальные не средние по больнице деньги в Испании.
И рынок осень большой, но меньше мрачных морозных пердей о которых ты пишешь.

Що за міфічний «другий іспанський айті ринок»? Він тут тільки один і по багатьом обʼєктивним причинам відстає від країн перелічених мною вище. Ну і оце «а от у мого брата свата кума діда сестри дядька більше ніж середнє по лікарні», то це саме що не єсть «свойо мнєніє».

Ну тот где сениор получает 110-120 в найме, лид 130-150. Это в год до налогов. И это бейз.
В принципе более менее на уровне доя комфортной жизни. Кому не нравится/мало играют в зайчиков.

110к в рік у Іспанії в наймі? звучить фантастично

Тебе показывать номину конечно не буду как наверное и остальные. Но есть да. И это не редкость совсем.
В уелом обычно это так порисходит:
Залетает контора со штатов , начинает найм и оказывается что хосе за 40-60 особо не могут ничего ( от языка до качества работы), но если подеять суммы то кандидатов завались со всей Европы. И народ готов за норм деньги приехать из говноклимата в испанию и жить счастливо.
Это ж считается успехом к старости сюда заехать, но зачем ждать? Поработал год взял ипотеку на 2% фикс на сейчас и живешь.

Я не знаю, в якій Іспанії ви живете, та де ви придумали про «2% фикс», але в Іспанії, де живу я, такого і поруч не було. Я клієнт ББВА та Кайші. Останній спецом під зп взяв, щоб кредитну історія набивати та потім взяти іпотеку. Так от, в Кайші ставка починається з 3.12% і це один із самих лояльних банків в плані іпотек. В ББВА також порядка 3-3.5%. Я знайшов тільки один банк, де ставка 2.87%, але там вимога, щоб ви були мінімум 3 роки резидентом Іспанії, який весь час платив податки.

Ну вот знакомой ббва согласовал 2.02 буквально позавчера. Другому знакомому 2.1 месяц назад.
Те около 3% это начало. Далее бонификации сумарно еще на один процент. Я говорю про фихо только.

И да. Эти люди более трех лет резиденты( 4 и 5), но дали и знакомому брита под 2% кайшамар а он приехал год назад но показал доки что зарабатывал там а потом тут.

Ну согласно levels.fyi 90-й персентиль около 93к и это тотал.

Левелс по твоему вне сша хоть как то отражает? Или ты думаешь что все там постят свое?
Хотя опять же , о каком уровне инженеров мы говорим?
Хоть что там смотреть если 28к принсипал там написано ;)

Левелс по твоему вне сша хоть как то отражает?

В целом вполне, один из самых адекватных источников. По Балтикам, например, данные достаточно хорошие. Всё лучше чем гласдор :)

Хотя опять же , о каком уровне инженеров мы говорим?

Ну это будет самый правильный вопрос, без него некий абстрактный рынок даже нет смысла обсуждать)

Досить чітко відображає. Для деяких компаній буквально 1-в-1. Напевно, саме об’єктивне джерело по зп.

Як людина, яка працювала в фаанг-подібних компаніях і зараз маю на руках офери від топових бігтеків, і проживши останні 2 роки в Барселоні, скажу, що зп в 110+ це тут досить велика рідкість. Навіть в Барселоні/Мадриді, в компаній, що готові платити такі гроші — не більше десятка, а кандидатів здатних пройти на таку позицію і того менше.

Якщо ж мова про прямий контракт з якимось американським замовником, то 110к (уже баксів) — це ті самі 100к євро тут, з яких після податків (автономо) навіть 6к/місяць не буде. Не можу погодитись, що це прямо дуже комфортно.

их сильно больше чем 10 , и они не всегда большие, ну и вопрос конечно про уровень позиций, выше сениора точно много вакух на обсужздаемый бейз.
И становится все больше и больше , друргой вопрос у многих на входе был вопрос по статусу . Многие не хотят/не делают визы и не хотят защиту тк непонятно что с ней будет. Некоторым вообще нужны только граждане ес(причем не понятно зачем).

я сейчас говорю про евро и про штат, не аутономо и не доллары.

не хотят защиту тк непонятно что с ней будет. Некоторым вообще нужны только граждане ес

говорю про евро и про штат, не аутономо и не доллары.

Але навіщо їм саме штат і саме євро? В чом прикол для них?

ну вообще то прозрачность и контроль своих трудовых ресурсов понятный.

Це взагалі не те. Я щойно подивився компанії, які платять в Іспанії 110к+ і це в основному Meta, Microsoft, Amazon, Google, Broadcom, DataDog, Shopify, Spotify, Stripe, Apple, Affirm, Twilio, DuckDuckGo, Revolut, Grafana, MongoDB і тд. В більшості з них тут немає офісу, тобто позиції ремоут. Зазвичай така позиція відкрита на весь ЄС. Я цього року був на інтерв’ю в 4-ти компаніях зі списку вище і в жодній не було проблем з тим, що у мене ТЗ, аби тільки міг легально працювати в ЄС. Але тільки в 1-й компанії сказали, що не зможуть допомогти з візою, коли закінчиться ТЗ. Ну й саме основне те, що відкриті позиції в цих компаніях точкові і потрібно пройти досить складне інтерв’ю. Тобто це сама верхушка від айті ринку в Іспанії, яка доступна ОДИНИЦЯМ, а все інше — горіхи. В тій же Німеччині чи Нідерландах ці горіхи будуть куди більші.

Українців в ЄС будуть мобілізовувати в першу чергу коли РФ нападе на країни ЄС?

Звісно, так само як в Україні мобілізували іноземців(тобто ніяк).

Ви наївні, коли із східної України народ тікав массово на західну, ТЦК хапали на дорогах і блокпостах семе східних українців, і відправляли їх на фронт в першу чергу, щоби не чіпати своїх.
Та навіть під час громадянської війни в США, янки в першу чергу мобілізували емігрантів та чорношкірих. Хоча тут потрапили в точку, бо то були мотивовані люди. Застарілу лінійну тактику кремнівої фузеї, на використання точної стрільби лежачі з гвиниівок, гармат Галінга і т.д. міняли вже по ходу. Громадянська війна в США, в свою чергу була історичним технологічним розділом у військовій справі свого часу.
P.S. Чому бага хто тікав і тікає, окрім чисто політико-економічного сенсу, бо йдеться власне як мінімум про самозахист. Що ви зробите стрілецькою зброєю, часто музейних зразків типу кулемета Максима чи ДП 25, коктейлями молотова, вилами щ косами і т.д. — проти сучасних ракет, танків та шахедів з гелікоптерами ?

Більше ніж впевнений, що як буде в двіжуха в ЄС, то українських чоловіків будуть хапати першими бо «ми вам давали гроші/роботу/житло, пора відплачувати». Тут просто до всрачки всі бояться війни та хуйла.

Не буде такого. Тоді держава мала мобілізувати в першу чергу в’язнів з тюрм. Але чомусь держава мобілізує звичайних громадян. Бо не дивлячись на всі, як би мовити, «перегіби» на мобілізованого має бути якийсь тиск — лякати в’язницею, відбором майна. На громадянина простіше тиснути, якось їм керувати. А не громадянин він має мало важелів тиску — хіба фізична розправа. Навіть рф не так легко мобілізує людей з захоплених територій.

будуть хапати першими

А чи буде кому хапати? ти не думав?) а я от подумав) — не буде) Буде щось таке як в ЛА зараз)

На випадок якщо почнуться якись заворушки, то почнуть знову кудись перебазовуватись, той у Болгарію, той у Румунію чи Німеччину, той у Грузію, той у США. Вже треба попрацювати 2-3 роки і трошки оберти набрати. Тобто питання не про мобілізацію, а про ставку на роки.

Ага счаз, у випадку коли дійшло вже до Португалії (були такі віськові плани СРСР, зкинути війська НАТО в атлантичний океан за тои місяці) то воювати буде майже уся планета. З великою долею вірогідності із застосуванням зокрема і тактичної ядерної зброї.

да они не могут дожевать донецкую область. какая «до ламанша»?

Планы «до ламанша» разрабатывались лет 50-70 назад, в совсем другую технологическую эпоху, твой адмирал ясин буй.

Ну аналитический отдел Пентагона на открытом заседании даже, докладывает что все вполне возможно по их расчётам. При условии что китайцы инвестируют в восстановление запасов на базах хранения. Впрочем это они к агрументу, что на 2026 год им уже мало 810 миллиардов, а надо 850 миллиардов бюджета.

П.здеть не мешки ворочать. Очень сильно зависит от водных, которые мы не знаем и дай бог не узнаем:
— ядерный/безьядерный вариант ответа
— реальное количество ракет/средств пво с обеих сторон
— насыщение армий дронами и смена организационной структуры согласно опыту текущей войны
— практические навыки управления армиями в новых условиях(учения, командировки в украину)
— степень вовлеченности штатов/китая
и еще валом других факторов.

Та ничего там не зависит, там давно уже не состояние в 80-е, 90-е когда США и её армия были на пике могущества, и хорошо поработали над итогами Вьетнамского поражения и тяжёлым выходом из общегосударсвенного кризиса, за ним последовавшего. От много пришлось отказаться тогда, например от Лунной программы и существенного сократить ассигнования на космос.
Там сейчас собралось компания бюджетожоров, откровенных и парламентский комитет явно в огромном гневе вставлял им пропиздона.

Для того чтобы выявить танковые колонны и долбануть по ним тактической ядеркой с «запасом» для гарантированного уничтожения «компании бюджетожоров» достаточно. Даже если принять твою бредовую теорию про импотентность штатов.

Ну вот я вижу спутниковые фотоснимки, что на складах бронитехники в федерации уже голяк www.youtube.com/watch?v=Hot452iMsWI
А потом генерал Килби, докладывает Конгрессу — что там полным полно техники, поэтому дайте нам еще денег потому что мало.
Тут все четко Трамп и DOGE четко показали в чем дело www.youtube.com/watch?v=RyYRQIDyaro
Это еще упустили факты когда пропадали два самолета наличных отправленные в помощь Ираку. Когда в Афганистане американские войска не воевали с талибами, а охраняли поля опиумного мака и производство героина и т.д. ru.wikipedia.org/...​vince,_Poppy_Fields_6.jpg
Т.е. США после операции «Буря в пустыне» снова вернулись четко назад в состояние в котором они были во Вьетнаме. Потому что там было все тоже самое, а героин из Мьянмы в США вообще возили в гробах с погибшими.

судя по всему не планируется перемирие. соответственно запад будет давать вооружения и деньги по максимуму сточить рф. после чего эстафету продолжат поляки, а за ними пойдут немцы. после чего сша будет проще разделаться с рф и получить в пользование ресурсы. китай тоже будет доволен. так что я рассматриваю это всё как 10 лет войны и строю свои планы исходя из этого. ну а каждый сам себе решает.

10 лет войны. Та ну нах... Чувак, меня не устраивают твои планы )))

Ага, прорвут фронт и Будапешту с Прагой придется вспомить славные деньки. И в Берлине придётся отстроить стену назад подозреваю при участии лично Меркель в модной полосатой робе, а немцам вспомнить от куда у них не здоровая тяга к BDSM. Ну а в Париже вспомить от куда название части мостов и почему забегаловки называются Бюстро. Кстати Испании тоже коснулось, и до 70-х годов королевство было примерно современной Венесуелоой.
2. То что Гитлер пройдет через Арденские леса, все считали — бред. Потом Чемберлен бумажкой с подписями на аеродроме махал.

Тут же більш питання в системі оподаткування. Там, де більш приваблива для розробників, там скоріш і буде більша частина команди.
Робіть взагалі мікс: частину з Польщі, Чехії, частину- з Іспанії, Балкан.
До речі, укр.розробники не лише у Варшаві живуть. Беріть Краков, Вроцлав, Познань ітд.( це я до вашого коменту з приводу військової техніки ітд).

нет , будет там где нормально жить. Народ уже набегался в большинстве , особенно сениоры и аппер миддлы.

Зрозуміла. Я поки бачу, що спочатку рахують податки/витрати ітд. Але, можливо, щось вже дійсно змінилося.Хз.

Это да но в целом по европе ± одинаково.
Но тут все ж таки айти зп выше чуть средней. Большая айти зп ( 90+) уже на уровне уважаемых специальностей.
Ну и ипотека 2% на сейчас( если бонификации)

Брно, Загреб, Клуж-Напока.
Вы бизнес делаете или на экскурсию собираетесь?

Где ты девов найдешь в том загребе.
Кто туда поедет нормальный?

Где ты девов найдешь в том загребе.
Кто туда поедет нормальный?

Перечисленные города — ИТ-хабы. В отличие от перечисленных в заголовке туристических направлений.

clutch.co/...​roatia/it-services/zagreb

www.glassdoor.com/...​10013_IL.37,48_IM1637.htm

www.f6s.com/...​es/czech-republic/brno/lo

туризм это вообще не о том.
норм место это меджлуродный технохаб или хотя бы город с норм школами и всей инфрой от больниц до аэропорта. ойвсе в общем
это как советовать Бердянск в 2005 году вместо Одессы/Днепра/Киева/Харькова

хотя бы город с норм школами и всей инфрой от больниц до аэропорта

Вообще-то столица и два вторых города своих стран.
Университетские города.

не погоджуся, Барселона це якраз ІТ хаб в Іспанії

Барселона це якраз ІТ хаб в Іспанії

И много там ИТ-компаний ?

Ну, тут є Майкрософт, Амазон, Оракл, Револют (який ніяк не зайде в Україну), Ред Хат, Акамай, та багато інших компаній. Загалом тут вибір набагато ширший ніж в Україні. От зп тут дуже так собі.

Більше 2000 стартапів, це 5й за розміром технологічний хаб у Європі. Більше 500 офісів іноземних компаній, серед яких вищезгадані Амазон, Майкрософт і Оракл.

стартап — это сииильно на любителя

Я був в Клужі. Який до чорта це айті-хаб? Це натуральне село типу Черкас чи Кіровограда. Там ото раз в рік проводять Антолд, а в інший час там все вимирає. Хоча в Клужі була дуже крута шаурма.

В Клуже норм іт двіж.
Друге місто Румунії з купою технічних універів та разрабів.

Бизнес делаем, ищу место, где будет ёмкость кадровая более-менее.

именно в Испании емкости не будет. ни наших, ни тем более местных.
Те наши, кто уже есть обычно либо на удаленке и не собираются в офис, либо достаточно неплохо в наших же компаниях трудоустроены.
Движ — это Польша, Германия, Амстердам.
Но по числу наших Польше вне конкуренции.

Тогда точно Барселона.
И сманиваются туда люди легче ибо бренд и по месту много.
Хотя это все релевантно если платить готов.

Яке Брно? та хто там з тими циганами хоче жити то?
Який Загреб? це ж брудне місто — хто маючи хоть трохи розуму поїде туди жити? всі хто в Хорватії — на узбережжі...
Клуж? ну ладно хтось там тай є... та.

Згідно доу дослідження більшість укр. розробників живе в Польщі. Далі Іспанія...
Всі решта країн це менше 5%.... де ти там укр. розробників шукати в офіс будеш?

Не таке вже Брно і погане. Як альтернативу можна взяти Прага.

Яке Брно? та хто там з тими циганами хоче жити то?

Red Hаt.

Який Загреб? це ж брудне місто — хто маючи хоть трохи розуму поїде туди жити?

Элекс :)

Згідно доу дослідження більшість укр. розробників живе
в Польщі.

Большинство принимающих участие в опросах ДОУ..
Кстати живут на птичьих правах, без гражданства и недвижимости, если уже заводить речь о цыганах.

Кстати живут на птичьих правах, без гражданства и недвижимости

Я думал это ты о украинских разрабах, выехавших в ЕС после 2022.

Я думал это ты о украинских разрабах, выехавших в ЕС после 2022.

О них родных, цифровых кочевниках :)

цифровых кочевниках :)

Які цифрові кочівники в Польщі. там же вроді навіть програми такої нема...

Вы даже не кочевники. Беженцы, которые рано или поздно намуляют местных.

я тобі уже казав що в польщі більшість давно на стабільних внж типу карт побиту. коли ти уже прочитаєш те що тобі говорять?

Ну да, хозяева жизни по доверенности.

ну ок ок. що ти пропонуєш? повернутися в Україну? чи як? чи де кращі умови по ВНЖ?)

що ти пропонуєш? повернутися в Україну?

Кстати хорошая идея. Я б даже предложил послужить в армии, не все ж посполитым за айтишных панов отдуваться.

та що ж ти так заздриш тим польським панам то?
аа. ти ж як і я в Україні. ну тоді все зрозуміло...

Местные каталанцы сильно больше благоволят к нашим чем к марокесам.
И ты должен понять что в Испанию поехали в большинстве не сирые и убогие без гроша или без специальности .

Ну да, хоть не марокесы :)
В любом городе мира не любят богатеньких чужаков на понтах, сорящих деньгами и задирающих цены на все, от еды до аренды.
А Барса, как я понимаю, это главный питомник восточноевропейских сыроедов.

тут вокруг денег из вне все и построено в плане умения продать висту и эксперенсию

Red Hаt.

Ой та чув я хто там працює) це несерйозно. набирають всіх підряд щоб не закрили той офіс до чорта.

Элекс :)

Eleks галера? у нього же в Спліті офіс.... не в Загребі же.

живут на птичьих правах, без гражданства и недвижимости
если уже заводить речь о цыганах.

Ти про укр. розробників в Польщі? багато хто давно уже в іпотеках і на стабільних ВНЖ...

Чи ти про циганів в Брно? — цигани у Брно громадяни з власним житлом часто....

ну кстати да. вот птица она куда хочет летит и когда хочет. у птицы больше прав, если она не гусь. но это шутка юмора, сейчас эта тема довольно размытая, насчёт прав. надо монету собирать, бо хз какое кино через год будет.

Який Загреб? це ж брудне місто

Він же ш не туристичний і не overcrowd.. невже брудніше ніж інші європейські столиці?

Звісно. зимою там смог побільше Кракова...

Клуж да и вообще Румыния как по мне сильно недооценены. В Румынии реально можно кайфово жить

Разумеется, но каждый мамкин борщеед считает, что он стоит минимум Барселоны.

та що ти таке кажеш? там же нема моря і притому нема снігу. мова складніша. а ціни такі ж як в іспанії. що на житло що на все решта. та і пмж і громадянство швидше в іспанії. я уже мовчу про якісь повітря.
в чом перевага клужа?

Море там є і море снігу там тєж є (Брашов).
Ну щодо моря то зараз проблема, бо кацапи своїм мазутом та мінами усе засрали, що аж в Констанці не покупаєшся.

в чом перевага клужа?

В Украину близко зубы летать лечить походу. Потому что с таким же успехом можно советовать любую другую жопу на 300к людей.

с таким же успехом можно советовать любую другую жопу на 300к людей.

Ти ж в Таллінні з 400к) чи ти уже всьо там?

Так я и не советую, давно говорю что это сральник, за исключением ну пары районов) При этом в плане работы тут вообще уныние. Ну при том Таллинн в целом больше, 460к было последний раз + так как столица то тоже накладывает отпечаток.

В Украину близко зубы летать лечить походу.

Літати?) Ну Румунія близько та. Але ж не Клуж) Сучава — та. Але це ж як Краматорськ...

В Румынии реально можно кайфово жить

румунам

Лиссабон это край географии плюс на сколько я помню там нет особого рулинга при найме ( в Испании есть бекхем)
Если вы планируете хайрить людей из Европы и других локаций — Барселона более привлекательна при ± таких же ценах на жизнь.
Это я как живущий в Барселона метрополитен эрии говорю. Много друзей свалило из Португалии в Испанию именно по причине того что во всех аспектах тут лучше.

Я , до речі, теж знаю пару випадків, коли спочатку війни поїхали в Португалію, але де- факто в Іспанії зараз. Ринок праці більш привабливий виявився.

В Лісбоні мож менше чим в Іспанії, але разрабів вистачає.
Питання в легкості легалізації та податках.

Так- так, може ще виявитися, що розробники в Румунії, Болгарії будут привабливими по зп, ніж в Польщі, Чехії.
Тут взагалі треба маркет посерчити і подивитися, що по скільки коштує і податки в тих країнах.
А взагалі міксовану команду брати з різних країн. Щось одне впаде, інші- вистоять.

Оце ж вирішив запитати ще й туто, а хочу в одному офісі всю команду зараз для квантового стрибка.

якщо хочеш норм команду обирай ремоут формат.
інакше норм команди не буде — всі розкидані по всій території. в результаті ти візьмеш тих хто у відчаї і погодиться на офіс від безвиході.

То наверное после отмены манифеста, а слотов на хайквал фиг дождёшься

Да, в Португалии, после отмены манифеста, полная ж***** с подачей на внж.

Іспанія це єдиний надійний і зрозумілий варіант повноцінної довгострокової еміграції на півдні Європи.
Балкани і Греція зовсім мімо,
Румунія і Болгарія, можуть здаватися привабливими для айті, але там добре туристом, а не осідати і будувати повноцінно життя з нуля. Та і регіон небезпечний на найближчі десятиріччя.
Кипр — дуже специфічний і русня всюди.
Італія, Франція — занадто складно інтегруватися, високі податки, зарегульовано і купа проблем. Португалія, Словенія — занадто маленькі, на пару років ремоуту згодиться, далі стане зрозуміло що треба кудись далі переїзжати (тобто в Іспанію).

В Португалії та Франції треба жити 5 років для подачі на громадянство, в Франції ще швидше якщо закінчити місцевий ВНЗ. Це теж важливо.

Странный выбор.
Варшава лучше озвученных альтернатив по емкости рынка.
Посмотрите на берлину, прагу, прибалтику, кипр(если есть лишние деньги — мюнхен).

Варшава согласен, что лучше. Но если посмотреть на карту и почитать историю, то Балтика и Польша как ни крути в перспективе нескольких лет может быть местом геополитических разборок. Так-то в Варшаве уже и за офис договорился, и рекрутеров нашёл, и компы туда из Киева перетянул, но меня какие-то сомнения терзают, что в ближайшие 5 лет там не будет проблем. Самих поляков тоже качают со всех сторон. Кипр близко к ближнему востоку, Мюнхен дороговастенький, хоть трохи надо сэкономить. Прага, кстати, интересная.

Согласен с тем что если начнется, то с прибалтики и/или польши. Но не переживай, если начнется, то втянут всю европу в течении недель/месяцев. С этой точки зрения наверное лучше всего новая зеландия или какой нить занзибар.

думаю, что втянут поляков и максимум немцев. южане просто пошлют нахер эти движухи, их в строй поставить практически нереально. а наши, особенно, кто позже выехал будут неспеша выбирать азию или южную америку.

Никого спрашивать не будут, но это уже геополитика и предположения о предположениях.

да не втянут
чтоб до Испании дойти надо пройти ядерную францию. вопрос «зачем».
так что если в польшу и балканы я верю, то в Испанию и потругалию ну вот нет вообще.

Эм, гораздо проще: в испаниях-португалиях мобилизация всех кого отловят на фронт, перевод экономики на военные рельсы, в ответ прилет всего подряд по производствам-центрам логистики. И тактическая ядерка очень даже вероятна. Танками ессна переть на пиренеи никто не будет.

Я не буду вдаваться но европейская экономика и военпром может некоторых одичалых неприятно удивить.

с помощью штатов — безусловно. Но в случае европейского замеса прилетит всем.

Ну ты понимаешь что даже в нвнешнем виде ненужно недооценивать.
Но на этом форуме канеш мнение другое.

Я не хочу ванговать на тему кто кого чем удивит. Идея простая: если европа влезет в войну, то о нормальном бизнесе в любой части европы можно будет забыть. И да, в этом случае рехзко возрастают риски ядерки.

Якщо навіть в Європі буде повномасштабна війна, то Іспанії та Португалії це нічим не грозить. Сюди щоб добратися, то потрібно Піренеї пройти — це нікому не потрібно. Та й навіть в Другу світову вся двіжуха обійшла стороною Іспанію та Португалію. Ну і заставити цих людей взяти зброю та воювати там за щось — це нереально.

Дай бог проверять действенность 5й статьи НАТО не придется.

Хтось серйозно ще вірить в 5-ту статтю і що НАТО на щось здатне?

В истории не было шанса проверить, работает ли 5я статья. Ну и нато без штатов и нато со штатами — это 2 совсем разных нато.

Доки не прилетить по Берліну, Парижу, Лондону чи Вашингтону, ніхто навіть і не сіпнеться щось робити. Ніхто в Західній Європі/США не буде воювати за Литву/Латвію/Естонію/Польщу/Чехію/Словаччину і тд. Це було ясно ще за часів імпотента Джо, а за Краснова то тим паче.

Та й що таке «5-а стаття»? Це стаття, яка говорить, що при прямій агресії проти одної з учасниць альянсу, країни-учасники мають зібратися на термінову консультацію протягом 24 години. Тобто це тупо пшик в калюжу. Вони можуть зібратися, якщо хватить мужності, що навряд, і нічого з цього не буде, як ми уже бачимо 3 останніх роки в ЄС/США з їх «рішучими діями».

Ніхто в Західній Європі/США не буде воювати за Литву/Латвію/Естонію/Польщу/Чехію/Словаччину і тд.

Твоя уверенность наверное базируется на каком то тайном знании, неоступном простым смертным? Просто интересно, вот например в 39м году и франция и британия вписались за «какую то польшу». Других примеров у меня нет, поделись плз своим тайным знанием.

Так, моя впевненість базується саме на згаданому вами прикладі 39-го року, коли за рік до цього Франція та Британія з барського плеча віддали на розтерзання Чехо-Словаччину нацистам та угорцям. І я говорю, що вони (французи та брити) в прямому сенсі домовились, щоб Гітлер анексував країну. Ну, а перед цим все ті ж герої з Лондону та Парижу віддали Австрію.

Если уж откатывать, то все стартануло с ввод войск в рейснкую демилитаризованную зону, но lessons были learned еще тогда и за польшу вписались.
И заметь, тогда не было ни НАТО ни 5й статьи, ни участия штатов в договорах.
Так шо аналогии очень сильно так себе.

например в 39м году и франция и британия вписались за «какую то польшу». Других примеров у меня нет, поделись плз своим тайным знанием.

Это пример чего? «вписывания»? Войну объявили, да, но на этом всё и закончилось. Воевать никто особо не хотел и не воевал

Ты это сейчас серьезно?
В результате «невоевания» франция прекратила свое существование как государство, а англия получила континентальную блокаду и воздушную битву за британию.

Ты это сейчас серьезно?

Конечно серьёзно. В 39ом воевали исключительно немцы (ну и поляки). Реальная война немцев и французов началась спустя почти год после того самого «вписывания» за поляков. Этот год французы никаких военных «активностей» даже не изображали. Когда немцы начали воевать против них, то французы в лучшем случае вяло огрызались, ну и слились за пару месяцев.

В 39ом, когда у немцев не было ещё такой уверенности в себе и они были заняты Польшей, французы играли с ними в футбол, то ли в Эльзасе, то ли Лотарингии. Это вместо ножа в задницу в подходящее время...

а англия получила континентальную блокаду и воздушную битву за британию.

Континентальная блокада — это не война. Это как санкции в наше время. «Воздушная битва» — война на минималках. Скорее принуждение к миру, Гитлер не хотел с ними воевать. Германская раса ж...
Поэтому он и дал им сдрыснуть с Дюнкирха. Вписались, ага...

В 39ом, когда у немцев не было ещё такой уверенности в себе и они были заняты Польшей

Немцы «были заняты польшей» интенсивно около недели. Суммарно — меньше месяца.

Это вместо ножа в задницу в подходящее время...

За неделю французы даже отмобилизоваться не успели бы при большом желании.

слились за пару месяцев.

Вследствии целого ряда военных причин, главная из которых — неумение воевать против танковой группы. Если что, тогда никто не умел воевать против танковых групп. Научились толком только в 43м.

Континентальная блокада — это не война

Это война с бомбардировками лондона. Десантную операцию немцы не могли асилить, вот и воевали как было возможно.

Поэтому он и дал им сдрыснуть с Дюнкирха.

Там были чисто военные причины.

Це поки війна тільки в Україні — то можна сподіватися що допомогаючи їй встояти російська армія зав’язне і виснажеться в Україні.
Ти просто відкрий карту і глянь що таке російські війська, які захопили Литву і сувалський коридор — це пряма загроза Польші, Німеччині, Данії, Швеції. І всім цим країнам набагато краще воювати з росіянами на территорії Литви, ніж на своій территорії. А литовці? Ну їх всім буде шкода, як зараз українців всім шкода.

Я не думаю, що болотні зразу полізуть в Литву минуючи Латвію та Естонію. Так вони оголять свій тил для підкріплень з Балтійського моря, фінам та шведам. Плюс вся Білорусь добре прострілюється з України та Польщі. Полякам взагалі нічого не заважатиме зайти в Калінінград та до середини Білорусі, щоб зажати орків в мішок.

Тут скоріше є сенс брати по черзі Естонію, Латвію та Литву. Там кожна країна на день-два. Європетухи і кукурікнути не встигнуть. Поки оони та нати будуть виражать своє занепокоєння і розказуватимуть, як бравони вони будуть визволяти Балтію, то орки зможуть дальше безпечно просуватися по Сувалскскому коридору.

Але, як я і говорив, ніхто з євросцикунів не буде впрягатися за Литву, Латвію та Естонію, як і не впряглися за Україну.

ти не враховуєш що на территорії цих країн вже повно військових інших країн європи.

Сюди щоб добратися, то потрібно Піренеї пройти

Які піренеї? можна прям висаджуватися на берег скільки завгодно разів. я вже мовчу про Гібралтар.

Напомни, кто высаживаться будет и на чем;))

Гібралтар — це скеля з печерами. Куди там висаджуватись? А щоб з моря висаджуватись, то потрібно ще мати чим туди добратися, уже не говорячи про те, що треба якось протидіяти наземним засобам стримування таких висадок. А потім прорити море до Мадриду. Чорноморський флот мордора уже гарно показав свою дієздатність у війні проти країни, яка взагалі флоту не має, а проти реальних морських країн там 0 шансів. Тому тут по канонам античних — тащити слонів через Альпи.

ядрен батонам, в отличии от слонов, на рельеф поплевать.

это опрометчивое заявление, тобишь горы(у) ты батонами не сильно сравняешь на самом деле

Стесняюсь спросить, а зачем равнять горы ядрен батонами?

В мене враження щодо іспанців склалося наступне( я з ними більш 3-х років співпрацюю): іспанців проблема заставити засетапити інтерв’ю о п’ятницю, або трохи пришвидшити процеси, або просто почати працювати ітд). Вони нічого не будуть робити заради кого, якщо це не відповідає їх цілях.
Іспанія — це сієста постійна з ДНК)

Mañana por la mañana

p.s. не всі країни мають бути однаковими в плані work/life баланс

Я не хотіла чимось образити. Але вимушена констатувати, що буває складно, коли є план на закриття вакансій ітд. Нікуди не поспішають:). Припускаю, що коли ти там , серед них, воно інакше все сприймається.

хоч я не і там, але lifestyle іспанський «mañana por la mañana» чи італійський «slow living movement» — чомусь завжди подобались)

Зрозуміла. Я думаю, що поступово кожна людина адаптується там, де знаходиться.
Мені, до речі, колись індійські рекрутери нарекли, що я сама нікуди не поспішаю:)
А вони як бджілки, дуже працьовиті. Ми, як команда, завжди були або на 2- му місці після Індії, або на 3-му після дівчат з України.
Тобто в Індії такий темп, що коли я бекапила індійських колег, думала вигорю у вівторок, після 1-го дня бекапу)
p.s. бажаю гарних вихідних, мушу бігти відпочивати. Із- за різних тайм — зон кастомерів, збився мій work- life balance:)

Разные есть. И пахари и лентяи. Как везде.

Маньяна это когда-то( никогда)
Маньяна пор ля маньяна это завтра утром
Различать надо.

Так обычный день рабочий 8.5 часов первые 4 рабочих дня потом 6 часов в пятницу. Те в пятницу рассалабон с обеда а до планы на сл неделю.
Отстань от людей, у них есть еще что-то помимо работы.

А їх особисто і не чіпляли, це ті, хто самостійно апплаївся:). Але щось потім в них пішло не так.
Зараз же така ситуація, що багато апплікантів і переважно більшість вакансій можна закрити пасивним пошуком.

аа собесы по пятницам , ну так зачем , я сам бы не букал :)
а по рынку — прям пошла волна вакух мне кажется что все оживает прям.

Там взагалі на тиждень календар зі слотами. Тут сенс просто в тому, що купа причин знаходилося, і ми просто рухалися з іншими кандидатами. Тому, таке враження склалося.

. Но если посмотреть на карту и почитать историю, то Балтика и Польша

Если посмотреть на карту, то Польша и Литва с континентальной Рашей не граничат, нападать придется с территории Белоруссии.
В свою очередь Белоруссия с трех сторон окружена Украиной, Польшей и Литвой и ввиду малых размеров простреливается из них насквозь.

и ввиду малых размеров простреливается из них насквозь.

І що з того? Чому це принципово має зупиняти

Чому це принципово має
зупиняти

Хаймарсы, а тем более Атакамсы очень даже принципиальны. А глубокого тыла, как в Раше — не будет.

Рашка і буде глибоким тилом?

Польша и Литва с континентальной Рашей не граничат

Ти думаєш проблема перекинути на чорному флоті скільки завгодно техніки і людей в калінінград?

Підписатись на коментарі