Кавовий ритуал впливає на регулярних споживачів так само як кофеїн

Ефект плацебо

Немає часу пояснювати: вчені провели дослідження, і з’ясували, що кавовий ритуал має такий самий ефект, як реальне споживання кофеїну.

Що це значить? Що для регулярних споживачів вже немає різниці між реальною кавою та безкофеїновою — якщо звісно казати саме про вплив на організм.

Як це з’ясували? Дослідники взяли дві групи студентів — 10 хлопців та 10 дівчат. Молодим людям під час сліпого тестування давали або звичайну каву, або безкофеїновий напій.

Результати тестів були майже ідентичними — що, за словами дослідників, вказує на сильний ефект плацебо.

Подібності і розбіжності

Когнітивна ефективність студентів від присутності кофеїну не змінилася: точність та кількість відповідей на ментальні задачі залишалася такою самою після вживання будь-якого типу кави.

Завдання на слухову увагу покращилися в обох групах після вживання напою, але статистично значущий вплив отримала лише група, що вживала кофеїн.

Дані ЕЕГ виявили більш тонкі відмінності — результати свідчили про підвищену розумову готовність у групі що вживала кофеїн. Безкофеїновий напій також дав результат, але слабіший.

Додатково: З графіків можна побачити, що заміри проводять до вживання напою та після. Це стосується і кофеїнової, і безкофеїнової груп. Це показує, що на студентів впливає «посилюючий» ефект плацебо, а це не звичайний стан піддослідних.

Кавовий ритуал

За думкою науковців, сильний ефект плацебо базується не тільки на напої, але на контексті та самому ритуалі споживання кави:

«Наші результати показують, що у постійних споживачів кави можуть виникати умовні рефлекси, які не залежать від присутності кофеїну», — каже автор дослідження Матея Лесар, асистентка дослідника на Факультеті інформаційних досліджень у Новому Месті, — «Іншими словами, як тільки ми звикаємо до кофеїну і очікуємо вживати його через приємну чашку кави, навіть чашка без кофеїну матиме (майже) такий самий ефект на нас».

Дослідники хочуть поглибити свої експерименти — взяти ширшу вибірку людей, спробувати різні напої та використати методи машинного навчання для обробки отриманих данних.

«Проведення цього дослідження дозволило нам дізнатися нове про каву та її сприйняття людьми», — додала автор дослідження Лесар, — «У нас також була можливість випити кілька чашок під час довгих післяобідніх вимірювань ЕЕГ».

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Приклад з життя. В мене дружина п’є каву. Кожен день, та ще по декілька раз.
Мені кава подобається, але з кофеїном я пити не можу (бо якось вона тяжко сприймається нервовю системою) тому іноді, ну прямо дуже рідко (1 раз на 2-3 тижні) п’ю її decofinate версію.
Кава що звичайна що decofinate стоїть біля кавомашини у однакових банках.
Так от. Нещодавно дружина з подивом виявила, що вже неділю п’є каву з моєї банки.
Тобто для неї різниці по сути нема. А ось я різницю одразу відчуваю.
І то якщо дуже часто (1 раз в день, кожен день) вживати decofinate версію кави, то воно має накопичувальний ефект для мене і приводить до тієї ж самої проблеми з відгуком нервової системі на кофеїн.

20 людей це занадто мала вибірка. По собі можу сказати що дуже часто взагалі ефекту від кави з кофеїном не відчував, тому перестав її вживати. Подумав шо мабуть шкода для здоров’я від безкофеїнової менше, тому для смаку іноді вживаю її.

Тобто, замість «приходу» від одного чи обох видів маю його відсутність. Можливо, кофеїн на різних людей впливає по-різному, тому треба більша вибірка.

1. Вибірка дійсно мала.
2. Думаю, чималий фактор тут відіграє саме те, що люди не знають, що це безкофеїновий напій.

1) ми не те, що ми їмо, чи п’ємо... а те, що засвоюємо........
2) оця.. засвоюваність.. мабуть же якось регулюється мозком і кишківником — через усякі там нейромедіатори, гормони і т.д.

1) ми не те, що ми їмо, чи п’ємо... а те, що засвоюємо........
2) оця.. засвоюваність.. мабуть же якось регулюється мозком і кишківником — через усякі там нейромедіатори, гормони і т.д.

не умнічай!

Треш а не ресерч.
Кофеман с 20 летним стажем, по 3-5 в день эспрессо (не вода). Прекрасно знаю разницу и чувствую что пью.

ничего подобного, организм прекрасно чувствует, получил ли он дозу кофеина или просто воды хлебнул, либо вообще кофе было слабенькое и еле прошла экстракция, и наоборот, когда доза кофеина была высокой

Результати тестів були майже ідентичними — що, за словами дослідників, вказує на сильний ефект плацебо.

А чому це ефект плацебо? Це або вказує, що ефекту немає взагалі, або просто посидіти, сконцентруватися, ... Має бути третя група — яка взагалі нічого не робить, щоб оцінувати плацебо/вплив ритуалу. Далі, кількість помилок зменшилася, це вже результат, не думаю, що очікувалося що усі показники будуть на максимумі.

Із графіка можна побачити що проводять чотири заміри — до вживання та після, із кофеїном та без. Втім, це зауваження до теми, що треба було прозоріше це зазначити, тому я прописав окремо.

Підписатись на коментарі