Кавовий ритуал впливає на регулярних споживачів так само як кофеїн
Ефект плацебо
Немає часу пояснювати: вчені провели дослідження, і з’ясували, що кавовий ритуал має такий самий ефект, як реальне споживання кофеїну.
Що це значить? Що для регулярних споживачів вже немає різниці між реальною кавою та безкофеїновою — якщо звісно казати саме про вплив на організм.
Як це з’ясували? Дослідники взяли дві групи студентів — 10 хлопців та 10 дівчат. Молодим людям під час сліпого тестування давали або звичайну каву, або безкофеїновий напій.
Результати тестів були майже ідентичними — що, за словами дослідників, вказує на сильний ефект плацебо.
Подібності і розбіжності
Когнітивна ефективність студентів від присутності кофеїну не змінилася: точність та кількість відповідей на ментальні задачі залишалася такою самою після вживання будь-якого типу кави.
Завдання на слухову увагу покращилися в обох групах після вживання напою, але статистично значущий вплив отримала лише група, що вживала кофеїн.
Дані ЕЕГ виявили більш тонкі відмінності — результати свідчили про підвищену розумову готовність у групі що вживала кофеїн. Безкофеїновий напій також дав результат, але слабіший.
Додатково: З графіків можна побачити, що заміри проводять до вживання напою та після. Це стосується і кофеїнової, і безкофеїнової груп. Це показує, що на студентів впливає «посилюючий» ефект плацебо, а це не звичайний стан піддослідних.
Кавовий ритуал
За думкою науковців, сильний ефект плацебо базується не тільки на напої, але на контексті та самому ритуалі споживання кави:
«Наші результати показують, що у постійних споживачів кави можуть виникати умовні рефлекси, які не залежать від присутності кофеїну», — каже автор дослідження Матея Лесар, асистентка дослідника на Факультеті інформаційних досліджень у Новому Месті, — «Іншими словами, як тільки ми звикаємо до кофеїну і очікуємо вживати його через приємну чашку кави, навіть чашка без кофеїну матиме (майже) такий самий ефект на нас».
Дослідники хочуть поглибити свої експерименти — взяти ширшу вибірку людей, спробувати різні напої та використати методи машинного навчання для обробки отриманих данних.
«Проведення цього дослідження дозволило нам дізнатися нове про каву та її сприйняття людьми», — додала автор дослідження Лесар, — «У нас також була можливість випити кілька чашок під час довгих післяобідніх вимірювань ЕЕГ».
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів