Домашній сервер та самохостинг — україномовні ресурси

🔄 Останнє оновлення топіку: 5 вересня 2025

Все більше людей в Україні цікавляться домашніми серверами. Тому я вирішив(ла) збирати тут україномовні ресурси про домашній сервер, домашню лабораторію, медіасервер, home lab, NAS, самохостинг, self-host сервіси та інші суміжні теми. До речі поділитись фото свого домашнього сервера, або схемою сервісів ви можете у цьому топіку.

⚠️ У топіку відсутні канали з подвійною (російською) звуковою доріжкою.

росія — держава терорист. росія систематично, масово та цілеспрямовано завдає удари по інфраструктурі України, вбиває мирне населення та окуповує територію України. ЗСУ щодня героїчно боронять нас, наші міста від російської орди, заради нашої безпеки й свободи. Допоможіть нашим захисникам — підтримайте гривнею збір мого друга з Social Drone на комплектуючі для збірки FPV-дронів.

Кременюк — 5 причин мати ДОМАШНІЙ СЕРВЕР

ЗНОВУ ВІН! — Бюджетний домашній NAS-сервер для фільмів своїми руками: просто і дешево!

It’s Toha — З серверної постучали | Навіщо домашній сєрвак і як його налаштувати

Вова Стельмащук — Що на моєму домашньому сервері? кінець 2023

Розум 2.0 — Що таке ШІ? Я зібрав ДОМАШНІЙ СЕРВЕР на 96 ядер, щоб ПОКАЗАТИ!

Роутер

Одинадцятий — OpenWRT — шлях у кращий світ маршрутизаторів

CtrID — Отримуємо Root доступ до роутера через UART

CtrID — Отримуємо та модифікуємо дамп прошивки роутера

CtrID — Прокачуємо роутер, та компілюємо OpenWrt для нього!

NAS
openMediaVault
BootUse UA: openMediaVault — популярне рішення для домашнього файлового сервера. Встановлення та особливості.

Домашній NAS-сервер для кріейторів: зберігаємо файли надійно та легко

Proxmox
BootUse UA: — Домашній сервер на віртуальному середовищі Proxmox. Встановлення та пояснення.

BootUse UA: Proxmox домашній сервер. Використання мережевих файлових серверів NFS та SMB CIFS в контейнерах.

Домашній сервер — Частина 1: Прості резервні копії та відновлення

Домашній сервер — Частина 2: Коли простого бекапу вже мало

Медіа сервер
Домашній сервер — Медіасервер на Proxmox: Встановлюємо Plex у контейнері та підключаємо фільми

Андрій Арсенович — Огляд Jellyfin, Sonarr, Radarr, Prowlarr — як працює система для медіаавтоматизації

Immich
BootUse UA: Домашній сервер — фото та відео альбом Immich, альтернатива Google Photo з штучним інтелектом.

Portainer
Як встановити Home Assistant в Portainer: посібник

Домашня автоматизація
Home Assistant 101. Посібник для початківців

Вова Стельмащук — Home Assistant як краще рішення для розумного будинку, тому що все інше не працює

BootUse UA: Розумний будинок на Orange Pi Zero 3. Встановлення Home Assistant Supervisor на Debian 12.

Мої DiY пригоди — Home Assistant: короткий огляд та вступ до автоматизації розумного будинку

Мої DiY пригоди — Home Assistant: базова конфігурація, аддони, HACS, резервні копії

Pi-Hole
Videoamator — Забудь про рекламу назавжди! Налаштування Pi-hole на Raspberry Pi 5 за 10 хвилин

Блокуємо рекламу за допомогою Pi Hole. Детальний гайд

Cockpit
Іван RIO — NAS з Міні ПК |Налаштування ZFS В Proxmox + SAMBA

А які ресурси присвячені домашньому серверу цікаві вам? Поділіться у коментарях

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Колись захоплювався ідеєю домашнього сервера, та коли почав детально вивчати про всі сервіси, то зрозумів що 99% того мені не треба.
Тепер мій домашній сервер — це Jellyfin та Apollo... на ноутбуці.

З часом приходить розуміння що воно все не дуже і потрібне вдома в 2025 році.
П.C. Посилання на it’s toha бите

Без Plex та *arr було б дуже важко

Я використовую Rokify і flud, весь мій домашній сервер зараз на мобільному телефоні) Але колись і мене вів цей шлях з домашніми серваками, але потім в мене стало бракувати часу))) Нащо сервак, якщо на телефоні 12ГБ озп і терабайт флешки? А для бекапів, можна нестандартно використати месенджер.
До речі вже 100500 років до типового андроїд смартфона можна підключити купу різної USB переферії — флешки, жорсткі диски, клавіатури, джойстики і мишки, але, на жаль, не одночасно з зарядкою.(Хіба що, ніколи не пробував з безпровідною)

по залізу:
— storage: терабайт emmc чи microsd ?
(для порівняння з nvme який нп на minipc і на яких можна відповідний серверний функціонал тримати)
— battery: скільки там батарейка протримає при інтенсивній роботі з дата нп?

по софту: — звичайний лінукс дистро запускається на тому телефоні? (бо android софт то зовсім інша цільова категорія, месенджер nas йо..)

Я теж був молодий і вважав що можна смартфон юзати для всього і «нестандартне використання мессенджера для бекапів» здавалося вдалою думкою)))

А зараз я вже старий і мені простіше в Letterboxd додати в watchlist, а потім вжух — і кіно зʼявиться у мене відразу як зарелізиться.

P.S. Терабайт флешки — це скільки, 10-15 фільмів?)

Посилання виправив, дякую. З приводу актуальності домашній сервер це настільки широке поняття, що завжди знайдуться ті кому актуально

Підписатись на коментарі