Які перспективи в PHP?

Доброго дня! Шановні, дуже цікавить Ваша думка. Чи варто у 2025 році починати вчити PHP. І якщо можливо, дайте аргументовані відповіді і якщо так, то можливо якісні ресурси. Це дуже важливо для мене. Заздалегідь вдячний за Вашу відповідь!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Сделай крутой плагин для WordPress, который скачают миллионы
Работодатели выйдут на тебя сами

Нормальные перспективы, php не особо любят в академической среде, но его уже лет 30 не любят, но на его популярность это не сильно влияет. Плюс на php меньше курсов и новичков, туда проще зайти. Так что учи, не волнуйся, главное учи сразу с фреймворком каким-то или cms

Ответь на вопрос зачем и учи на здоровье если твоя причина тебя же устраивает

Шо опять?! ))
Так уже ж наче в 2023-му був топік і пиху хоронили.

А якщо серйозно по питанню саме для вайті в айті новачку то напевно починати з пиха чи пітона не варто.
Мені здається краще дивитись в сторону джави, ноди, дотнет. На дистанції перспективи там кращі мені здається.

Так і знав що в коментарях будуть одні свідки смерті ПХП.

інтерес до фрейворків — trends.google.com/...​/g/11lgrtwxst,flask&hl=en

інтерес до бекенд мови — trends.google.com/...​-d&q=php,/m/0bbxf89&hl=en

Тим часом ми шукаємо на проект ПХП (фул-стек) джуна. Хоча, мабуть вже знайшли.

PHP is used by 74.2% of all the websites whose server-side programming language we know.
w3techs.com/...​view/programming_language

а так то да, перспектив немає ))

Так перспективы PHP всем тут и так очевидны.

Якщо вас беруть на першу роботу в IT ,без досвіду , на php прямо зараз — то вчить. А так ні.

Якщо подивитися на тренди і вакансії то первпективи не дуже.
Але я не розумію чому так. ПХП це найкраща мова для вебу. Я якось не розумію чому так.
занадто багато незаслуженого дрочіва на Пайтон. Може через це

Так, але взяти за основу можливо і варто?

Не варто, якщо нема конкретної потреби.

Але звісно, якщо ви вже себе переконали що треба вчити — то вчіть.

І якщо можливо, дайте аргументовані відповіді і якщо так, то можливо якісні ресурси

Тренди можна нагуглити — як по популярності, використанню, тіпа TIOBE, або опитуваннях, так і по кількості вакансій.
Як їх пошукати — зараз можна порадитись з ШІ.

А от з причинами трендів — важче.
Особливо з аргументацією, бо початківець все одно не зрозуміє аргументацію досвідчених.
Але й у досвідчених частенько буде — суб’єктивна аргументація.

Якщо ж коротенько
PHP вийшов з моди. Не мають значення його переваги, чи недоліки.
На популярність мов програмування у мейнстрімі впливають не їх технічні властивості. Сам PHP став популярним колись — маючи купу недоліків з академічної точки зору.

Має значення уся сума стану IT сфери і ком’юніті.
І для повернення PHP у топові позиції — немає причин.

Але я не розумію чому так. ПХП це найкраща мова для вебу.

Норм так заяви :) Вона найкращою може була десь в 2005, зараз 2025, коли все робиться через spa+api. А щоб писати апішки вже краще або .Net через більші можливості(статична типізація, більш висока швидкодія, повноцінна асинхронність і т.д.) або node js через те що одна мова з фронтом. Зараз немає ні однієї причини вибрати PHP для вебу.
П.С. На пайтоні веб не роблять адекватні люди, максимум — пару ендпоінтів на flask щоб керувати сервісом.

П.С. На пайтоні веб не роблять адекватні люди, максимум — пару ендпоінтів на flask щоб керувати сервісом.

«норм так заяви» ©

Так це факт. Python-ультимативна тулза для DS (хеллоу pandas, numpy, можливість в декілька кнопок генерити графіки і пдф репорти і т.д.) та для ML (pytorch, tf/keras, той самий numpy та робота з матрицями). Але для вебу його юзати — як забивати цвяхи мікроскопом.

Зараз немає ні однієї причини вибрати PHP для вебу.

Веб різний буває, є маленькі сайтики а є великі ентерпрайз системи. У великих проектах доля пхп і раніше була мала, зараз напевно зменьшується. Для малих та середніх сайтів пхп що раніше, що зараз, поза конкуренцією.

Для малих та середніх сайтів пхп що раніше, що зараз, поза конкуренцією.

Ось в чому так в виборі CMS у пхп мабуть немає конкурентів. Тому якщо це якийсь магазинчик чи форум — то мабуть так.
А так якщо ми кажемо про SPA — що на .net що на node.js можна ендпоінти в декілька рядків писати і від розміру сайту це не залежить.

Я б сказав, що якщо ендпоінти в кілька рядків кодуються, то там якраз легше буде використовувати дійсно node.js чи той же PHP, підіймати для цього .net чи java буде вже overkill (вони здебільше потрібні для складного ентерпрайзу).
Ринок «малих» сайтів сильно просів вже років як 10, зараз багато чого можна створити в конструкторі без програмування взагалі.
З приводу PHP — робота тут залишається здебільше в середньому по важкості єкомі (за просто сапорт чогось на CMS платять мало, за кастомні рішення більше), та ентерпрайзі (включно з фінтехом, тут ринок малий, але платити будуть як за java/net, хоч і знати доведеться не тільки PHP скоріш за все).
Я б зараз йшов у PHP тільки якщо є в полі зору кілька замовників/місць роботи, які потенційно готові взяти, або коли прям дуже швидко треба почати працювати, але є проблеми з JS, чи просто не хочеш займатися фронтом (з PHP через низький поріг входу можна стартанути за 2-3 міс, але потім з такої роботи часто буде важко перейти на кращу).
В будь якому випадку треба вчити програмування і хоча б трохи CS.

Перспективи є не у PHP чи якоїсь іншої мови програмування.
Перспективи є у інженерів, які знайдуть спосіб ефективно працювати у світі з AI, і завдяки цьому — бути затребуваними.

Підписатись на коментарі