Чому я не наймаю кандидата, який правильно відповідає на всі питання

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

На одній зі співбесід кандидат ідеально влучив у всі відповіді. Впевнено розповідав про свій стек, красиво виклав підхід до задач, посилався на досвід з кількох місць, а під кінець ще й лаконічно сказав, що «розуміє бізнес». Я слухала, кивала, ставила follow-up запитання. Але з кожною хвилиною в мені щось стискалося. В кінці дзвінка я знала: ні.

Хоча технічно — він міг усе.

Але... не fit-ав. І я хочу чесно розповісти, чому саме такі «ідеальні» кандидати не проходять далі. Бо це не про «чарівну інтуїцію» й не про «фірмову культуру», як це часто прикривають. Це про досвід. Про людей. І про довіру — до себе і команди.

Fit — це не про характер, це про резонанс

Дуже легко звести «не fit-нув» до «не сподобався». Але це не так.
У моїй практиці найчастіше не fit-ують не ті, хто замкнуті, нервують або «не суперкомунікативні». А ті, хто... грають роль.

У них ідеально зібрані кейси. Правильні формулювання. Чітке «я працював із React, але на проекті ми мали специфіку». Але коли я ставлю відкриті питання — не про техніку, а про логіку вибору, про пріоритетність, про власні факапи — відповіді звучать як згладжений лінкінівський профіль.

І в той момент я розумію: людина може бути дуже структурованою — але вона не відкрита до процесу.

Я завжди слухаю ті місця, де кандидат вагається

Мої улюблені моменти — коли кандидат каже: «не знаю», «помилялась», «там була складна динаміка в команді». Бо саме в цих словах звучить людина, яка не просто виконувала, а проживала.

У мене були випадки, коли джун не знав правильної відповіді на технічне питання — але розклав свою логіку настільки чесно й живо, що я вже на той момент бачила в ньому mid-level-а.
І були сеньйори, які казали все технічно вірно — але жодного разу не дали мені зрозуміти, як вони думають.

Кандидат може вміти — але не розуміти

І це найважче в рішенні. Бо ти наче відмовляєш людині, яка «все зробила правильно». Але ж ми не оцінюємо CV. Ми будуємо команду.

А команда — це система, де важливо не тільки, що ти вмієш, а й як ти будеш поводитися, коли стане незрозуміло. Коли не буде документації. Коли deadline. Коли фідбек неідеальний.

І саме тоді проявляються не «відповіді з інтерв’ю», а справжній спосіб думання, співпраці, гнучкості.

Fit — це про динаміку, а не про «чи ви подружитесь»

Мені дуже не подобається, коли поняття culture fit підміняють «чи нам комфортно з цією людиною».

Я не шукаю «зручних». Ідеальні кандидати — це не ті, з ким хочеться пити каву. Це ті, з ким можна обговорити складну ситуацію — і вийти з неї сильнішими.

Я шукаю тих, хто вписується в динаміку нашого зростання. У нас часто змінюються пріоритети, іноді приходять непопулярні рішення, а іноді доводиться відстоювати своє — перед тими, хто в 3 рази досвідченіший. І тоді важливо не скільки ти знаєш — а чи витримаєш ти цю амплітуду.

Як я відчуваю «не fit» (і як це навчилось не ігнорувати)

1. Людина ні разу не запитала «чому». Навіть коли я згадувала зміну архітектури, зміни в команді, бізнес-рішення.
  2. Не було контексту з «я». Багато «на проєкті ми зробили», «в компанії використовувалось» — але не було розуміння, як кандидат у це включався.
  3. Я не розуміла, як з нею будуть себе почувати інші. Це інтуїтивне — але дуже важливе. Якщо мені важко зрозуміти, як ця людина буде звучати в команді, як вона обговорюватиме рішення — я ставлю паузу.

Кого я точно беру — навіть якщо не всі галочки заповнені

Це ті, хто чесно кажуть «я цього не знаю, але знаю, що я робитиму, щоб розібратись».

Це ті, хто можуть поставити запитання, яке показує: вони не просто проходять співбесіду, вони вже думають, як тут працювати.

Це ті, хто мають свій стиль — але не бояться подивитись на ситуацію з мого боку.

Іноді це дуже юні. Іноді — навпаки, досвідчені, але з ламаним бекґраундом. Але я знаю: з ними буде живий процес. А не просто правильна структура.

І наостанок

Коли я відмовляю кандидату, який ідеально «виглядає» — це завжди складне рішення. Я не святкую цю відмову. Я її проживаю. Бо це означає: ми ще не зустрілись із тим, кого шукаємо.

Я не шукаю ідеальних кандидатів. Я шукаю тих, із ким з’явиться процес, що живе, росте і часом навіть конфліктує — але не зупиняється.

І я вірю, що саме такі люди формують справжні команди.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Боже, яка крiнжатiна. Прочитав коту — вiн наблював на пiдлогу

Щось ваш текст та підхід не fit-нув з читачами dou 😀

Приблизно такі звуки видає HR офіс, коли з процесами біда і треба назвати хоч якусь причину свого існування

Вітаю. Дякую за думки щодо причин відмов з вашого досвіду.
Я хотіла би уточнити, чи вірно я розумію, що ви маєте технічний бекграунд і можете ставити технічні запитання кандидатам, і , відповідно, оцінювати їх досвід?

А тепер давайте відверто. Вам не подобаються «ідеальні» кандидати, бо їм не скажеш: «Ну, ми не можемо вам цю зарплату платити, бо ви ж не все знаєте, не на всі питання відповіли. Але можемо запропонувати меншу...»

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чому я наймаю кандидата, який правильно відповідає на всі питання

Одного разу на співбесіду прийшов кандидат і... відповів правильно. На все. Чесно, я була в шоці — я ж очікувала, що ми щось «проживемо разом», може десь розгубимося в нюансах. Але ні, він спокійно пояснив архітектуру, логіку, плюси-мінуси, бізнес-контекст, навіть рефлексію встиг втиснути. Жодного «не знаю». Жодного зойку душі.

І я зрозуміла — це наш герой.

Бо саме такі кандидати мені й потрібні: без загадок, без інтуїцій, без аури міжрядкової глибини.

Fit? Я з’їла цей термін на сніданок

Хтось каже: «це не fit». Я кажу: це не Google Forms. Мені не треба душевні терзання. Я не йогу набираю.

Мені треба, щоб:

документацію не тільки читали, а й розуміли,

фреймворки не тільки згадували, а й не ламали,

«на проєкті ми мали специфіку» не звучало як відмовка від справжнього досвіду.

Мені не треба, щоб кандидат жив драму — хай проживає архітектурні рішення.

Гнучкість? Та я йому скріпку дам, хай з неї стартап зробить

Людина не вагається? Прекрасно — отже, не вмикається режим сумніву, коли треба рішення. Ніколи не каже «не знаю»? Чудово — в нас і так досить загадок в аналітиці. Говорить впевнено? Значить, не треба буде шукати менеджера з тлумача внутрішніх думок.

Я не хочу з кандидатом пити каву. Я хочу, щоб він запускав прод

Знаєш, кого я боюсь? Тих, із ким «кайф обговорювати метафору зростання через конфлікт». Я не терапевт. Я тімлід.

Мені треба люди, які запускають фічі, а не процеси самоусвідомлення. Ті, хто не тільки думає, як працювати в команді, а просто працюють. З людьми. І кодом. І дедлайнами.

І насамкінець

Коли я бачу кандидата, який ідеально відповідає на всі питання — я не шукаю підтексту. Я не лізу глибше. Бо я знаю: з ним буде робота. А не театр.

Я шукаю не метафору. Я шукаю senior developer. І так, я святкую цього кандидата. Бо він не просто «fit-нув». Він просто підходить.

(facepalm) Мля, навіщо я це прочитав... Ні, ну підозри викликав вже сам заголовок, але...

Сьогодні на LinkedIn схожий «шедевр» був:

«До Ковід, віддалено могли працювати мабуть тільки ІТ. І то не всі.
Зараз — просто якась епідемія. Вимоги. Сльозливі пости.
Ні, я особисто не проти — якщо функціонал дозволяє це чудово.
Але, будьте готові, що ніколи, повторюю НІКОЛИ перспектив кар’єрного зростання у компанії у вас не буде. Жодних.
Вас для компанії як ОСОБИСТОСТІ просто не існує. А є ... функція, що працює.
PS так, є ті хто на високих посадах і віддалено. Та вони, щоб їх зайняти відпахали своє в офісі. І так, цінується не тільки робота. Цінується жива людина. З якою спілкуєшся офф-лайн.»

res.cloudinary.com/...​/hdkxpek7mvk0iyny0bpw.png

Та пох. Dell недавно це підтвердив на своїй шкурі :)

Цінується жива людина. З якою спілкуєшся офф-лайн

Звісно, це називається непотизм :) Нажаль, корпоративна структура цьому сприяє, що в решті, негативно впливає на компанію в цілому

Цінується жива людина

це називається непотизм

яке цікаве визначення — жива людина — в значенні родич

абож неперпендикулярність визначення потребує уточнення

Непотизм включає в себе не лише родичів, але і друзів

Зазвичай це
dictionary.cambridge.org/...​ctionary/english/nepotism
en.m.wikipedia.org/wiki/Nepotism

але хай буде з друзями (en.m.wikipedia.org/wiki/Cronyism)

тоді “жива людина” визначається “родичами чи друзями”?

«Жива людина» в даному випадку, очевидно, людина з якою в людини відповідальної за підвищення, привітні чи дружні стосунки.
Чи, можливо, ти хочеш щоб я повірив, що підвищить чувака, який заївся з босом, лише на підставі того, що він в офіс ходить?
Адже інших переваг, «жива людина» над «онлайн людиною» не має.
Чи має?

жива людина

непотизм

Адже інших переваг, «жива людина» над «онлайн людиною» не має. Чи має?

можливо прочитати як:
жива людина -> ходити в офіс -> «непотизм» -> кому саме повезло ходити в офіс

Сенс навіть не в тому. В католицький церкві звідки походить назва, із целібатом не може бути родичів, окрім як був не прямий зв’язок із світскою владою, скажімо Папою ставав молодшиц брат Медичі, позаяк не міг стати князем.
Сенс в тому, як працює механізм формування соціальної группи. Він завжди формується навколо лідера группи, формального або не формального так званого сірого кардинала. І від того як він його вибудовувати усе і йде, один лідер формує це на базі професійних якостей і чітко відбудований процессів і правил в колективі. Інший за ознаками приналежності до группи і лояльності.

Не тільки родич, та люди функціонують по принципу італійської мафії з Хрещеного батька. Мафія як відомо — моя родина в перекладі з італійської, тобто там і фізична рідня і тимчасово не фізична, яка через інститути браку та хрешення швидко переростає в фізичну. Звідкіля і нава Хрещений батько — тобто комусь хрещений комусь кум. По нашому кумовство і є непотизм, а назва походить від методів поботи Папи Римського.
Це усе не означає, що люди дурні — означає лише те що вони дуже легко прогнозовані, позаяк усі складні механізми мозку працють на примітивні цілі організму, такі самі як і в решти біологічної природи.

моя родина в перекладі з італійської

feedback: етимологія хромає — навіть в латинь підглядувати не треба — якщо познайомитесь трохи з романськими мовами то не зможете не помітити схожість нп між італійським племінником (nipote) та непотизм

означає лише те що вони (люди) дуже легко прогнозовані

або генерація поплила, або то ще один наступний рівень логіки «жива людина — непотизм»)

Що саме Dell підтвердив?

Що люди не хочуть повертатись в офіс, навіть коли їм явно сказавли, що вони не можуть розраховувати на підвищення при роботі з дому

Абсолютна більшість обире синицю в руках, ніж журавля в небі. Невідомо чи підвищать чи ні і часто це залежить зовсім не ввд сумнівної праці, чи навіть видатних здатностей.
Видалена робота — це зазвичай значно менші особисті витрати. Можна жити в дешевшому і при цьому кращому житлі, менше платити за усе, ніж поряд із офісом, який зазвичай компанія відкриває десь в дуже дорогому місті. Відкриває вона його там не с проста — а тому що до епохи інтернет, так було вигідно. Поряд банки, держ установи і т.д. і тому можна швидко не втрачаючи багато часу на переміщення виконувати операційну діяльність. Так же і видумали будувати хмарочоси навколо фондової біржі, в якій розміщувались численні офісні працівники потрібні для роботи інвестиційних та просто спекуляційних організацій які оперуючи на цій біржі. Так само як в серелні вики місто будується навколо військового гарнізону і базару.
Пандемія COVID-19 принципово сама по собі нічого на змінила, вона зламала стереотип, що сучасний інтернет не став цьому прямою загрозою, тобто і разом із тим став погрожували статками пов’язаним на ринковій ціні комерційної нерухомості.
Тим не менше є купа речей, яке будуть тримати міста на плаву. Наприклад промислове виробництво віддалено поки що не працює, та у самі сервери в датацентрах треба обслуговувати із фізичним доступом. Лікарні, школи, розважальні щакладм і т.д. тут бажана чи потрібна фізична присутність.

Я тут трохи стану на захист авторки. Теж мав досвід співбесіди з кандидатом, який на переважну більшість питань відповів правильно, але ми надали перевагу іншому кандидату (слабшому технічно) якраз суто завдяки його налаштуванню на нове місце роботи, його бажанню, правильні питання, готовність надолужити відсутні навички. Спойлер: взагалі не прогадали. Тому я розумію, про що мала на увазі авторка. Але я б не сказав, що таких випадків більшість, це радше виключення.

Спойлер: взагалі не прогадали.

Через те, що ви не найняли іншого кандидата, ви не можете стверджувати, що ви щось там не прогадали, тому що ви порівнюєте невідоме з відомим. Можливо інший кандидат дав би вам в три рази більше, але ви вже ніколи про це не дізнаєтеся, бо ви його не найняли.

ще інсайти...

1) як казав В.Лобановський: «мені не потрібна команда зірок, мені потрібна команда — зірка»...
........................................................
2) на прикладі мови...
ну от є люди навчені... причому часто досить добре...
ви ж не сумініваєтеся, що Зеленський здасть екзамен з української мови краще за середньостатистичного жителя села на Тернопільщині? )
але... його не приймуть...
який небудь поважний вуйко придумає що не так )

або футбол...
кажуть, бразильці грають в дитинстві на пляжах.. на піску...
і як ти не навчайся у європейській спортшколі.............
.....................................................
3) «Нативний стан в біохімії — стан біомолекули, найчастіше білка, коли ця молекула зберігає структуру, необхідну для функціонування в організмі. Втрата нативного стану називається денатурацією.»
......................................................
4) приміром, керівник Юлії — програміст... ще той.. пам’ятає... ну кого там... хай буде Елвіса...
от раніше... і трава зеленіша була... і програмісти від бога...
а сучасна молодь..... ну і шо, шо в нього 3 дипломи. і 20 років роботи... то все фігня...
не підходить... шукай далі...

і шо робити бідній Юлі???

Чому я не наймаю кандидата

Собственно на этом заголовок осмысленно законченный.

Рынок работодателя, вот появляются подобные опусы. Будет рынок соискателя, куда с такой статьей пойдет ТС?

На секунду здалось, шо на якийсь тіндер зайшов (чи що там зараз використовується)

У нас часто змінюються пріоритети, іноді приходять непопулярні рішення, а іноді доводиться відстоювати своє — перед тими, хто в 3 рази досвідченіший.

Виглядає як опис доволі поганого менеджменту.

Скоріше як бізнес без чіткої стратегії та цілі.

колись був знайомий психотерапевт... розказав таку історію:

— робота важка... стресова... поїхав відпочити у Крим, в санаторій... там якраз колеги по цеху зібралися... обмін досвідом...

ранок... зібралися на прогулянку... на природу... дорослі бородаті дядьки...від 30 до 80... чоловік 40... узяли припасів... горілки... пішли... на природу... на пікнік...
попереду старший групи — поважний професор... голова всеукраїнської ассоціації .. чогось там... і собачка попереду біжить з ними...

йдуть значить... годину... другу... через поле... шосе перейшли... потім там посадки якісь... холми... йдуть... дорослі дядьки... чоловік 40... люди озираються. ... куди вони йдуть?

нарешті хтось не витримує: Іван Степанович, а куди ми йдемо взагалі?
з’ясувалося... та за собачкою йдемо )

До того як авто анонімізується 3..2..1..

Я дууже чекаю продовження історії від самої Юлії або її работодавців)

Юлія, ви є експертом (мабуть, я не перевіряв) з продажів та менеджменту, а тепер питання риторичне:

Як ви можете не взяти на технічну посаду адекватну людину, що пройшла технічну співбесіду на високому рівні?

Який «не метч?» людина потребує роботу та має усі навички, щоб закрити ваші задачі, не є токсичною (з огляду на ваш допис) та не каже «ми», прикриваючись сильною тімою та слабким особистим внеском

Я Фаундер та СЕО з 19 років з 19 року — ваш підхід не має жодного сенсу та адекватного обґрунтування

якщо місце одне, а таких кандидатів 5 — шо робити бідній Юлії ?

ваш підхід не має жодного сенсу та адекватного обґрунтування

Може якійсь психологічний заскок по типу комплексу меншовартості :)

ваш підхід не має жодного сенсу та адекватного обґрунтування

тут як в анекдоті:
— Подивися, Петро, яка розумна людина! Скільки мов знає!
— І як це йому допомогло?

Цілий допис. А по факту, ще +1 неадекватна причина відмови, огорнута в «глибинні сенси».
Щось без італійського порталу айтішку поплавило вщент. Раніше якось боялися потрапити туди, не вимахувалися. А зараз кожна гальорка середньої всратості вигадує собі «нетакушність» та «фішечку», та за&обує оточуючих нею.

Як пафосно сказати — «оверкваліфаєд». Ви просто шукаєте людину яка може трози меньше ніж вам справді треба, ну бо це ринок — довчиться в процесі. І це нормально. Не нормально цього соромитися

Мені цікаво, коли вже закінчиться ця тема з HR, коли замість «гарних дівчаток», які ніхера не смислять в IT і не мають з ним нічого спільного, замінять на минулих прогерів чи джунів? Бо я вже не можу на це дивитися, ця стаття- апогей крінжа, навіть на Лінкедині, який кишить подібним шлаком, такого не кожен день прочитаєш. Я навіть не уявляю скільки гарних спеців тупо не можуть пройти до технічного етапу найму, бо сидить ось таке «чудо», яке навидумувало собі якоїсь абсолютно нереальної, не з цього світу крінжі і тупо відсіює рандомно людей. Ви перетворили процес найму в лотерею, за що вам гроші платять, я ось що хочу зрозуміти?

В мене склалося враження, що в цьому випадку Юлія й бере участь у технічному етапі найму.

У них ідеально зібрані кейси. Правильні формулювання. Чітке «я працював із React, але на проекті ми мали специфіку».
У мене були випадки, коли джун не знав правильної відповіді на технічне питання — але розклав свою логіку настільки чесно й живо, що я вже на той момент бачила в ньому mid-level-а.
І були сеньйори, які казали все технічно вірно — але жодного разу не дали мені зрозуміти, як вони думають.

Так чи інакше, але реальність така, що й на технічному етапі найму кандидат може не сподобатись технічному рекрутеру, й вже він напише у відгуку щось такого, як «кандидат не fitає у команду». Теж варто зауважити, що часто, власне, архітект чи тимлид проводять технічний етап інтерв’ю, й саме вони можуть заріджектить кандидата, навіть якщо він відповідає на технічні питання без помилок, бо він, за їх думкою, не буде вписуватись у команду.

Тобто кандидат має бути ще й екстрасенсом, щоб знати, на які питання відповідати правильно, а на які — ні Це взагалі схоже на якісь дитячі травми ’’місцевого менеджменту’ ще й антиконституційні;)
З іншої сторони виглядає, якщо спеціаліст не знає чогось, що дійсно активно використовується на пректі (це його слабкості), то може його наймають, щоб звалити якісь «косяки» горе-команди геніїв ? Потім скажуть, він же а співбесіді чогось не знав, але йому дали шанс попрацювати в крутій команді, та він його не виправдав )

Саме тому я прибічник того, щоби під час інтерв’ю бути собою. Якщо мої відповіді інтерв’юєру не подобаються, чи я як особистість йому не подобаюсь, й мене не беруть через це — це цілком проблема компанії, не моя. Якщо мені не подобаються відповіді інтерв’юєра на мої питання про компанію та процеси, що є в компанії — це теж проблема компанії. Я вмиваю руки в обох випадках.

От я теж так себе поводжу. Бо намагання сподобатися і бути не собою потім вилазить боком, і мені, і компанії. Я занадто старий для такої фігні.

«старі» просто вже знають які відповіді й питання чекають від них і на фоні цього бачать всю безглуздість цього, up to небажання відповідати-питати відповідно до очікуваного(шаблону)

але... якщо абстрагуватись, то це в свою чергу — критерій приручабельності: не схильні до, не будуть слідувати ритуалу

а якщо ще й від цього абстрагуватись: схильні до приручення — схильні до підтакування в робочих процесах й невідстоювання істини

тому... команди робити треба з міксу )))

Саме тому я прибічник того, щоби під час інтерв’ю бути собою

якби під час інтерв’ю рекрутери та інтерв’ювери були собою, то б не було ’завалених випробувальних термінів’. А то виходить «ідеальний кандидат» в компанію, а там — ну зовсім не та казка, про яку розповідали на співбесіді (на якій «всі сподобались всім»).

Співбесіда — не срібна куля. Неможливо на етапі співбесіди відсіяти всіх невідповідних кандидатів. Якщо б це було можливе, чи якщо відсоток відсіяних був би зневажливо малим, то не було би такого поняття, як випробувальний термін. А випробувальний термін є, власне, в тому числі й тому, щоби перевірити чи впишеться кандидат до команди. Більшість того, що нам розповіла Юлія, перевіряється не під час технічного інтерв’ю, а під час випробувального терміну.

Співбесіда, яку проводять «невідповідні люди» — ліваки: HR-и + кодери, що не зацікавлені найняти «когось розумнішого за себе», майже ніколи не має позитивних результатів ні для компанії, ні для кандидата, що ідеально підходить.
Так, випробувальний термін для «вижившого» майже покаже «who is who». А от ось всі ці ’best practices’ від рекрутерів з купою психологічних марафонів, опитувальників, гаданням на каві ’цей чувак занадто ідеальний, чи навпаки — дурко, т.п’ - тут дійсно фактично нічого не вирішують (хіба, що у людини 20-ть років роботи ІТ-психологом)

Саме тому насправді багато залежить не від особистості інтерв’юєра (немає різниці HR чи технічного), а від того, як поставлений процес найму в компанії.

Тобто кандидат має бути ще й екстрасенсом, щоб знати, на які питання відповідати правильно, а на які — ні

ггг, анекдот згадав:
— Інвестиційному агентству потрібні екстрасенси та ясновидці. Зарплата — 10К$ на місяць та соцпакет. Ви самі знаєте по якому номеру дзвонити та на який е-мейл надсилати резюме!

та шо там шукати... хтось же дав цю об’яву... )

краще було б «ви самі знаєте які зп і соц пакет»!

А ви теж помітили, що коментар з відгуками має більше лайків, ніж переважна більшість «кращих коментарів», але не відображається там? І він не один такий. Хтось знає, як це працює? Знаю, що коментарі не 1 рівня не відображаються в кращих, але це не той випадок

Надо дизлайки вводить)) а то вполне реальный сценарий, когда Юля посмотрит на результаты и скажет: «8000 просмотров, 6 лайков и два добавления в избранное! людям нравится, я — умница и лучший СОО»

8000 просмотров, 6 лайков и два добавления в избранное!

зможеш так? )

Ізі, обирайте будь-яку з тем:
1. Астрологія і HR. Як за допомогою Меркурія в Венері відібрати fit-нутих розробників
2. Як я в 19 років зареєструвався на апворк, а в 24 уже писав по 200 коментарів на доу за тиждень
3. Зрадо*оби — не люди, або нотатки балійського експата

ухти... дійсно набрали б коментів...
це як інфляція... я тікаю від такого спілкування... шкода часу...

У моїй практиці найчастіше не fit-ують ... ті, хто... грають роль.

Теорія ролей — ні, не чула. Гаразд, тоді на «розкажіть про себе» їй потрібно відповідати щось на кшталт «я — білий чоловік 30-ти років, вішу 100 кг, зріст 2 метри, люблю сир та серіали». Так ні, вона очікує тут якраз правильну з погляду ролі співбесідної людини відповідь.

Це нормально, не ісіс комфортно працювати з людьми талановитішими за них.

синдром вахтера ?

Ось чому я скіпаю всяких COO, CTO Owner/founder котрі особисто пишуть в linkedin або на джині)

з одного боку незрозуміло — з чого б це взагалі C-level сам писав в особисті, якщо він звісно не нігерійський принц або кількість людей в компанії разом з ним більша двох
а з іншого — співбесіда одразу з C-level це топ-сценарій, який дає змогу одразу всі моменти обговорити без оцих усіх «ну... є... не знаю... мабуть це до керівництва...»,
якщо він звісно сам не з «так ти чо... этот как его — айтишник?»

В стартапи часто проходиш співбесіду з С рівнем.

Слово «я» зустрічається в тексті 26 разів.

Топ-3 найчастіше вживаних слів:
— я — 26
— це — 20
— але — 17

Топ-3 найрідкісніших слів:
— culture
— архітектура
— deadline

Fit не пояснений, не структурований, не вимірюваний. Автор відкидає кандидатів за відсутність «резонансу», «відчуття», «динаміки», як астролог, що обирає членів екіпажу в космос за гороскопом. Це зручно для автора. Бо об’єктивні метрики підмінюються «магічним мисленням». Це одна з найголовніших ознак паразитування на команді. У нашої компанії це спрймається як некомпетентність — таких людей звільнюємо.

об’єктивні метрики

шо це таке? шось середнє по галузі? )
цікаво, як можна казати про об’єктивні метрики, якщо ми не знаємо яку задачу їй поставило начальство?

Яку б не поставило.
Людина або може пояснити на цифрах чому вона прийняла те чи інше рішення (навіть при наймі є анкети з оцінюванням). Або людина некомпетентна і пояснити не може, і все що може сказати: «я так бачу/хочу/вважаю/відчуваю fit».

fit yourself to break yourself ...

Ох и напихали тебе в панамку, Юля. Иногда лучше все же молчать. Или это черный пиар?

Господи, коли вже почнуть наймати IT-джунів на роль HR? і то більше толку буде...

шо тут складного?
є одна вакансія...
хр призначила собі тиждень часу, щоб усіх зацікавлених вислухати...
ну так трапилося — усі кандидати правильно відповіли на запитання...

але вакансія одна...
значить додаються нові критерії...
а як інакше?

(кубкова система у футболі... нічия... додатковий час... пенальті...
усі чудово грали, але кубок-то один...)

І я хочу чесно розповісти

ніколи так не кажіть... це знецінює усе інше сказане...

Я не розуміла, як з нею будуть себе почувати інші.

Коли Міладзе обирав віагру. Він лише думав як почувати буде Грановська поряд з Седаковою та Галушкою.
Раду також обирають по принципу, як ці люди будуть взаємодіяти між собою. Ось ті цифри та гроші, головне відчуття.

Я не знаю від чого більше кринжувати — від статті чи від твоїх коментарів
Ви там щось на пару прийняли?

Ну в цілому сенс є. Міладзе обирав за професійними якостями, бо скажімо Поплавский в ролі хвойди яка співає про білогію та анатомію, та п’яту спробу для свого раба якого прощають, явно вийде вже зовсім цирк.
В Раді там лояльність на перво, скажімо Гетьманцев на загал подобається, а Розумков чи Лерос не дуже.

стільки народу і яке розмаїття думок в одному коменті !

Маю право на помилку. Помилявся.
Моя колега ось також нещодано помилилася в одній цифрі. Заробітну плату недоплатила на одну лише цифру. Так телефонує якась Юля, а її не знають, бо бухгалтерія на аутсорсі, бо не всі можуть свого бухгалтера на ФОП. Я заспокоїла колегу, а вона мені хороші рекомендації написала, а також фірма задоволена, бо нічого страшного доплатимо в премію через три місяці. Знаєте є такі токсичні люди, які не розуміють, що людина проживала і має право на помилку і не треба ось цього, що Юлі немає за що квартиру платити, бо вона вже проживала там, а рекомендації є важливі. Завжди підтримую колег, бо потім рекомендації важливі для роботодавців.

Cименович Юлія. Автор даної статті.
Коментар на дану статтю.

«Помилявся.»
«Я заспокоїла колегу»
А з гендером своїм ви вже визначились?

Відслідковувати по клавіатурі, то є цікаво.

Відкрийте програму «Налаштування» і перейдіть до розділу «Мова та введення». Потім виберіть клавіатуру, яку ви використовуєте. Торкніться трьох крапок у верхньому правому куті і виберіть «Налаштування».
Гендера тут немає. Є робота.

Видаліть хтось цього бота, бо він лише засмічує коментарі!

Чому Юлія не може сама коментувати тут?

Нещодавно мала співбесіду з @daryna_shved Recruiter Netronic.
Говоорили про рекомендації від роботодавців.
Згадала, як з однієї компанії пішов топовий фахівець на якому трималося дуже всього багато, але ж знаєте є красивий LinkedIn, який ведеться в робочий час. Там є рекомендації від колег, які з тобою там на каву ходять. інший працює з клієнтами і так успішно працює, що коли йде з компанії, то клієнти йдуть за ним.
Хоча від роботодавців не дуже рекомендації були і колег також. Фахівець крутий був.
Втратили багато клієнтів. Також у колег стало менше часу на перекур, бо вже треба було працювати, а не покращувати соціальні мережі в робочий час.

Вже бачу причину відмови у звіті:

«Кандидат чудово пройшов співбесіду, правильно відповів на всі питання і має релевантний досвід, а також може чудово закривати всі потреби які є в нашого бізнесу

.
Але мені Здалося, що кандидат грає роль, по Моїм Внутрішнім Суб’єктивним Відчуттям він мене не фітнув, а також

Це інтуїтивне — але дуже важливе.

інтуїтивно я надумала, що щось там може бути, але цього насправді нема бо я це уявила. В результаті я навіть без додаткових роздумів та аналізу

В кінці дзвінка я знала: ні.

»

Це просто прєлєсть, а не пост)!

А якщо серйозно, то сподіваюсь, ваше керівництво прочитає цей пост і зробить необхідні висновки.

Також звертаюсь до керівників інших компаній та людей які приймають рішення: Якщо ви хочете, аби у вас в компанії не було деструктивних явищ, а також ви явно виступаєте проти дискримінацій, допускайте до процесу відбору і співбесід лише адекватних працівників.
Інакше прийде ось такий/така і понавідбирає під себе, хто йому «фітає», при цьому відсіюючи адекватних скілових людей які шукають роботу.
А також пропишіть конкретні метрики і характеристики та зобов’яжіть писати звіти з причинами відмови.
На крайняк змушуйте записувати розмову, які потім проганяйте через AI, який видасть вам транскрипцію або резюме зустрічі, це займе не більше 5-10 хв, зате дозволить вам бути в курсі.

Пздц шановні, це просто п**ц.

еммм...
нахіба працівник(at all, а не хтось конкретно), котрого треба постійно моніторити?

Чому постійно? Не треба постійно.
Достатньо перечитати звіт і при підозрі на неправильне рішення перевірити запис.

Але має бути звіт і оцінка по метрикам, а не з голови і «Бо мені так хочеться». Бажано ще адекватний, максимально детальний, якщо це можливо, фідбек кандидату з указанням, куди рости і що підтягнути.
Особливо зараз, коли як звіт так і фідбек можна доручити АІ, а людина це все просто має проконтролювати. Спеціально уточню, що я не маю на увазі, що АІ має інтерв’ювати людину( принаймні поки що ), я про те, що АІ може написати самарі розмови і оцінити коректність відповідей та відповідність кандидата посаді.

P.S. Але окреме питання, що в контори має бути налаштована, сконфігуровані і протестована така така АІ система.
P.P.S А якщо ваші компанії таке треба, можете писати мені в приват ;)

Не дай Бог мені потрапити на такого низькопофесійного ейчара

Трапилася якась fit-ня з цією статтею...

Шкода, що в українській мові немає слова, яке фітає для переклату слова «fit». Вчора міряв футболку в магазині, і думаю «ну це прям мій ромір, дуже мені фітає».

думаю це був sarcasm mode:)

Нє, не воно. Авторка посту не змогла найти правильний переклад, от і я не можу 😂

Футболка після першої примірки, яка підходить пасує і личить для кого-небудь, може чи не вписуватися в оточення, чи не відповідати корпоративній культурі як неузгоджена по д̶р̶е̶с̶фіткоду)
Про повну сумісність звичних/незвичних термінологій можна навіть зі спортивного трикотажу і не починати, якби їх не ю̶з̶а̶л̶и̶ використовували.

А звичайну білу/ чорну з якісного матеріалу? Вони ж майже усім пасують.І наче не виглядаєш в неї як чудак/ чудачка.

соррі, то я скомпілював більшість комбінацій зі словом fit (fit-in, culture-fit, etc.) в наданому контексті)

p.s. якщо щодо кольору футболок — ще не стикався з дрескодом, хоча напевно якісь виглядають не дуже на роботі, не задумувався

pps. do my eyes deceive me — nay)
youtu.be/9EOI2MeLZP8

Можливо, цей топік буде надихати подивитися на себе і свою роботу під іншим кутом.
Ми часто у власній бульбашці не бачимо очевидних речей. Ну і мені, колегам теж подумати є над чим.

Будешь спрашивать почему — полетишь в корзину за лишние вопросы, будешь говорить про Я в проектах — полетишь в корзину за эгоизм и самомнение. HR некомпетентные и глупые любовницы директоров, именно они решают кому жить кому умереть в нищете, потому что не резонирует...

именно они решают кому жить кому умереть в нищете

Да хрен там, совсем не так оно работает. Все блатными быть не могут, потому как задача блатных обезпечение производства материальных ценностей для правящаго класса. И если блантные (жрецы, мандалины с евнухами и т.д.) не обеспечивают процесса их довольно быстро низвергают меняют, или вводят паралельные институты. А когда проблемы непосредсвенно у производяших классов (бедно живут в сравнении с кемто, а то и вовсе голодают, тяжко вооюют с потреями и т.д.), вовсе происходят радикальные преобразования, вроде буржуазных или социалистических революций с переделом собвсенности и заменой правящаго класса, или сменами династий.
P.S. В статье кстати нет ничего неправильного при всем прочем, просто пафос и информация подана в демонстративной насмешке над теми кто занимает менший социальный статус, сыроварня когда смеялись с касира у которого кстати и купили сыр, т.е. сами же и заплатили в том числе за его работу. Поздняя советская культура всего навсего, там правда кассиры и прочие работники торговли, смеялись над инженерами, что к стати они всегда могут сделать, когда от кассира станут деректором сетей магазинов. Без новгого софта люди живут, без еды не очень.
Когда все идет хорошо, то восхлавляют фараона или демократию, в свою очередь те делают отчет и восхваляют подданых или сенат восхваляет граждан изберателей.

до речі, от, так званий, — «природний відбір»!

Не було контексту з «я». Багато «на проєкті ми зробили», «в компанії використовувалось» — але не було розуміння, як кандидат у це включався.

На попередній роботі ми робили модний сервіс на модних технологіях, звісно всі хотіли себе відзначити. Тому, коли потім заглядав в лінкед ін профайли колег, там майже всі поголовно записали себе в архітектори і ключових людей на тому проекті.

Нагадало старий анекдот, як начальник бере стопку з резюме кандидатів і відкидає половину зі словами «не люблю невдах» :)

Насправді, ми не маємо права відшивати людей тільки тому, що ми чогось «не відчуваємо», чи коли розуміння «я/ми» в нас із людиною різні (колись, рівно 13 років тому, на данській компанії Консенсія в усіх новачків була серія тренінгів про різницю менталітетів, і «я/ми» там теж стосувалося таких моментів).
Хоча найповніше якось визначив мій швейцарський бос, який дуже здивувався моїм розповідям а ля як мене в 2016 валили на співбесіді питаннями про різницю між Mercurial і Git. Ми, каже, звикли орієнтуватися на визначення саме сильних, а не слабких сторін кандидата. Тобто чим саме він чи вона можуть бути вам корисними, а не де все-таки в цього ідеального гада (кращого за мене, от сволота) зарита собака...

Швейцарский армійський анекдот.
— Щось я не долюблю євреїв, ромів та слов’ян
— Я теж
— І я так само
— Гей хлопці, в мене же дідусь загинув в концтаборі
Усі на нього обернулись і дивляться
— Та заспокойтесь, він з вишки впав.

Не в тему, цей якраз німців досить сильно не любить (сам з німецькомовних), і відвідував Освенцім...

чисто интерестно как можна у кандидата выявить сильные стороны ? Пусть даже за 5 разных интервью а не за одно ? Все что я могу выявить за час это может ли кандидат писать продакшн реди код на выбранном языке или не может, офигенно если он еще может вспомнить оптимальный алгоритм для решения задачи. А уже потом, на испытательном сроке можна присмотреться к талантам и сильным сторонам, но явно не за час интервью.

интерестно

«интересно» на рускам, без «т»

З вашого питання можна зрозуміти, що суб’єктивна оцінка і довіра не грають жодної ролі.
Ні, це не так працює. Людина декларує наявність певного досвіду,а її відповіді на фонові питання не викликають підозр, і все, в базі цього достатньо. Якраз випробувальний термін потрібен, аби переконатися в тому, що все правильно.
А мучити людину цілий робочий день, щоб на просунутій теорії чи всратих тестах довести їй, що то не сильна сторона, а вона сама взагалі гавно — це якраз те, проти чого він і висловився.

більше того — Канеман проводив дослідження що те як людина себе проявить психологічно(ентузіазм/лідерство/командний_гравець і тд) залежить від того як розвиватимиться процес _після_ працевлаштування(і дуже сильні варіації там), тобто це НЕ детерміновано, а значить і — невизначабельно by інтерв’ю

тобто це НЕ детерміновано, а значить і — невизначабельно by інтерв’ю

точніше, — можна припустити що визначабельність — припущення про те як людина впишеться/не в конкретне середовище
але дуже сумніваюсь що інтервювери заглиблюються аж в такі хащі в середніх/великих компаніях: «середовище» надто далеко від.

прочитав побратимам по бліндажу — ржали півгодини. афтар, пиши іщо.

Але це дуже стара історія про царицю Хатшепсут, коли її плимінник який, власне і мав бути фараоном (пара он — в перекладі указ палацу і якраз Хатшепсут і ввела такий метод типу указу РНБО, потім це греки переклали як назву царя). Тутмос третій, постійно відправлявся любою тітонькою, на війну в її інтересах та жреців на яких вона опиралась, бо і сама була жрицею Амона до воцаріння. Тогочасні інтереси лежали в області рабовладіння та контролю за бронзою. Щоправда Тутмос разом із армією, на яку він спирався, усетаки повернув владу, коли тітка приставилась.

Ага, аж часи згадалися коли ми реально переймалися цим булшітом.

Так тут який булщіт. Тут як у того же Моргершерна «Тебя на2.71бли, а я на Бали». Одні переберають сиром, іншим смерть в посадці зокрема на зебаспечення цього.
Кого винаймують менеджером американскій агро-консерн якому віддадуть пахотні землі в рахунок за борги по зброї та підтримці ? Щось мені підказує, що вродливу дівчнину, яка закінчила іняз потім поїхала по обміну студентами за кордон і там вийшла заміж за іноземця.
Це ж було ж вже культура. Тому якщо будуть вибори, то ніяких голобородько з протидіями.

То я не зрозумів: пані програміста шукає чи хлопця?

Ну це давно відомо, так — зазвичай жінки часто інстинктивно відбирають не робітників, а сексуального партнера — інстинктивно. Так само якщо дівчина на співбесіді виглядатиме краще (красивіше), гарантується 100% знайдеться потім на обговоренні +100 по 500 причин, чому це погана кандидактка. Та не переймайтесь, чоловіки так само приймають по одежі.
Винятки — професійні кадровики, такі теж є і їх не мало.

P.S. Саме через це безліч бізнес консультантів рекомендують на співбесіду одягати діловий костюм, та мати виключно діловий стиль. Ніяких яскравих макіяжів, чи пляжних футболок які демонструють біцепс і т.п. Якщо співбесіда на якусь виробничу спеціальність можна ще уніформу, але обов’язково нову (парадну) чисту та охайну. Якраз щоби виключити сексуальну та соціальну поведінку гомініда — методи колективного виховання, коли хтось не охайний, чи одягнений як панк там чи в уніформі та бойовому розкрасі повії, приміняли ще педагоги в школі в армії просто сержант дасть по сраці і забов’язаний перевіряти. Альтернативу ми бачили в Лвальному Кабінеті, коли за це дали можливість зачипитись при жорстких перемовинах.
Щоправда є інша дика школа, напевно маркетологів, які навпаки пропонують уявляти співбесідників голими.

чи пляжних футболок які демонструють біцепс

Моя біцуха в костюмі виглядає ще більшою, ніж вона є насправді, а ще піджмак він ще завжди з широкими вставками в плечах, і коли ти і так шафа, то в діловому костюмі ти ще більша шафа.

пані програміста шукає чи хлопця?

шукає такого, щоб fit-нув

Все рівно не зрозуміло: щоб їй fit-нув чи її fit-нув? Це важливо для розуміння тексту в стартовому пості.

відповіді звучать як згладжений лінкінівський профіль.

Стаття звучить як вилизаний ШІ лінкединівський висер. КГ/АМ, якась нарцисична графоманія.

Алсо, мене одного тягне блювати від цього LLM овер-форматування? Кожне друге слово в bold, кожне третє — в italic, на кожні чотири речення окремий абзац і підзаголовок. Наче аудиторія повні дибіли, які читати не вміють. Без емоджі, і на тому спасибі.

Алсо, мене одного тягне блювати від цього LLM овер-форматування?

Нижче писали що їхнього кота знудило

ой есть такое. Сейчас весь, ВЕСЬ линкедин в постах типа «тиндерное фото+текст от AI про успешный успех»

Не гоніть на чатджіпіті, він якраз слова «фітає» вам не навайбає

Щось ваш текст та підхід не fit-нув з читачами dou 😀

Чудова антиреклама для компанії вийшла

от тому й прийнято д̶и̶п̶л̶о̶м̶а̶т̶и̶ч̶н̶о̶ ̶п̶у̶д̶р̶и̶т̶и̶ ̶м̶і̶з̶к̶и̶ наймати ейчарів
а суть-то — та ж

На шкалі ринок кандидата — компанії десь 80 зі 100. За парканом вже черга, можна вибрати за gut feeling, але поки відсіювати козерогів прямо в тексті вакансії та проводити безкоштовні суботники з миття офісу ще не є нормою.

автор, могли б ви поділитися хоча б приблизним списком запитань і кейсів, які ви даєте кандидатам, щоб побачити «Я», «не-Я», «резонанс», «динаміку», «відкритість до процесу» і таке інше?
мені, як рекрутеру, дуже цікаво. бо я шось десь, очевидно, пропускаю у своїй роботі...

Юлія, можете відповідати на коментарі... не бійтеся )

який паноптікум в коментах )))

ЗІ. в допис не особо вчитувався, людина точно написала не на ту аудіторію _)) буває. Але який панкоптікум. ))

В 2016 я зробив ТЗ у офісі на Позняках на 80%. Директор, що пропонував позицію, запропонував 80% від оговореної компенсації :D

Людина знайшла спосіб показати начальству свою «крутість» та «нестандартне мислення», чого ви накинулися... )))

А звідки HR взагалі знає які мають бути правильні відповіді на технічні питання? Це ж взагалі не їхня зона відповідальності.

Одного разу мені запропонували роботу пов’язану з ThreeJS. Так вийшло що із ThreeJS я працював декілька років тому і не міг відповісти на питання на співбесіді. У HR був хороший настрій тому вона мені озвучила сама правильні відповіді на питання які не знав

Як не дивно, то якщо взяти реальні посібники з підбору кадрів — там буде написано приблизно те саме, що написала добродійка, тільки без дурного лінкедін пафосу. Цим, між іншим займались вчені на певних щах, в рамках радянської космічної програми.
Там мені сподобалась одна аналогія, що є робота щоб її було зроблено треба брати на неї Буратіно з Артемоном, є така на яку виключно Мальвіну. Головне собі не взяти на шию — лісу Алісу, та кота Базіліо.

Боже, яка крiнжатiна. Прочитав коту — вiн наблював на пiдлогу

Я цей кіт, все правда

А я — не кіт, але теж наблював, після прочитаного.

Мій підхід читати заголовок, потім замість статті коменти чергового разу спрацював. Що це за бутор? 🤦‍♂️🤮 Хто це пише? Аж ціле «Цє-О-О», єбба. DOU, вам не огидно таку фуню паблішити в себе?

Та це ж форум! Тут хто як хоче, так і др*че. Але на офіційних сторінках DOU теж вистачає крінжатіни, направленої на «благо партії».

для ДОУ саме зараз головне — зарплатне опитування, а не оце все

Ну... Як на мене можна просто сказати, що набирати людей треба так, щоб потім з ними було комфортно працювати. Я бачу багато спільного з футбольним менеджментом: кожний гравець індивідуальний, а Роналду при його геніальності, не підійшов би «Динамо» Лобановського.

+100500
Як не підійшов Давор Шукер, котрий просився до Метра.
І зовсім не тому, що Давор був поганий гравець (тоді найкращий бомбардир ЧС).

Людина ні разу не запитала «чому». Навіть коли я згадувала зміну архітектури, зміни в команді, бізнес-рішення.

Чому кандидат повинен задавати питання чому? Особливо зміни в команді і бізнес-рішення. По змінам в команді, кого привели, з тим і працюєм, контакт можна знайти хоть з чортом лисим. А бізнес-рішення, це не мій бізнес, чому мене мають цікавити ваші бізнес рішення, це ваш підводний човен, а не мій. Архітектура тож сумнівно, якщо це не входить мої посадові обов’язки, то мені і не треба як дебілу задавати питання людям, у яких робота міняти архітектуру і давати мені роботу.

Не було контексту з «я».

Якщо Я буду показувати своє Я, то ВАМ доведеться жити в злиднях під мостом.

Вона вдягнула на собєс таке саме плаття як в мене, я не хочу її бачити в команді. ВСЬО!!!!

Ідеальні кандидати — це не ті, з ким хочеться пити каву.

Ідеальні кандидати — це сеньйор програмісти до 25 років з досвідом 19 років, у яких нема сім’ї за 300 долларів в місяць з овертаймами.

а про логіку вибору, про пріоритетність, про власні факапи

А якщо я працював в юбісофті? А-а-а-а?!?!?! :)

Якщо ви працювали в Юбісофті — Вам треба поставити пам’ятник :D

Я це вже писав в коментарях до іншої подібної статті, напишу й тут.

Навіщо ви це пишете? Невже ви вважаєте, що, прочитавши про те, чому ви не наймаєте кандидатів, які правильно відповідають на всі питання, потенційні кандидати будуть виправлятися, щоби відповідати вашим стандартам? Ні, вони, якщо будуть намагатись потрапити саме в вашу компанію (не знаю, відверто кажучи, для кого ця компанія може бути компанією мрії), вивчать патерн поведінки, який ви очікуєте, щоби дати згоду на її найм.

Хоча, з іншого боку, може, це й є ваша мета? 🤔 Набрати не стільки знаючих, скільки лояльних співробітників? Що ж, такий підхід теж має право на існування.

Одне можу сказати напевно: багато з кандидатів намагаються правильно відповісти на питання, щоби відповісти очікуванням, «скласти іспит». Ваша компанія тут не виняток. Кандидат прочитає цю статтю, а далі вже на співбесіді буде намагатись відгадати ту відповідь, яку очікує від нього інтерв’юєр. Приблизно, так, як деякі студенти складають іспит.

Ну а так дякую. Ваша стаття мені ясно каже: «Це не моя компанія».

> Набрати не стільки знаючих, скільки лояльних співробітників?

Вся країна на цьому стоїть, і нічо

я просто залишу це тут). щоб фіт був на 100%

jobs.dou.ua/...​fit-whales/reviews/#60824

Керівництво повністю змінило умови праці від «створення комфортних умов праці, щоб працівники розвивалися разом з компанією» до «вижати всі соки та працювати 24/7»
Скоротили кількість днів відпустки, прибрали грошову компенсацію за невикористані дні, відмовились покривати витрати на податки та вести ФОП, та запровадили трекер часу, який може робити скріни та фото з камери..

jobs.dou.ua/...​fit-whales/reviews/#48620

Самая двуличная компания, в которой доводилось работать! Весь костяк — лицемерные ребята, которые в лицо говорят одно, а на деле все совсем не так.

Гггггггг...
Скринька просто відкривалася ))))

запровадили трекер часу, який може робити скріни та фото з камери

колись вони знайдуть свого Барта Сімпсона
tenor.com/...​ok-at-my-ass-gif-20403925

очередной гнилой баркас вообразил себя фаангом

Пацан к успєху шєл, нє получілось, нє fit-атануло.

А тепер давайте відверто. Вам не подобаються «ідеальні» кандидати, бо їм не скажеш: «Ну, ми не можемо вам цю зарплату платити, бо ви ж не все знаєте, не на всі питання відповіли. Але можемо запропонувати меншу...»

Якщо кандидат не підходить по зарплаті — то він не ідеальний :)

Тобто, виходить, що Юлія тупо саботує свою роботу, відкидаючи ідеальних кандидатів?

Прочитайте уважно статтю, Юлія відкидає «кандидатів які ідеально відповідають на питання», а не «ідеальних кандидатів». І згодом пояснює чому це не ок.
Тому не можна сказати, що вона саботує свою роботу.
Оцінювати її «God feeling» я не хочу.
Тільки цікаво, чи вона так само на внутрішніх людей поширює рішення на основі своїх відчутів?

Яке прикре (ніт) самогубство. От що буває коли колишніх майстрів по ноготочках влаштовують папіки чи просто по знайомству на керуючі позиції

Ну не факт. От подивитися на Раду, там наприклад Безугла чи Підласа, це коли вде рівень принцесс за статусом. Як бачите влаштуватись туди куди треба, а конкретно стажування по программі госдепу США має свої суттєві дивіденди.
Щоправда яби не сказав, що обидві прям погані, там більше претензій до їх колег і суттєвих. Дехто стажувався у януковича в структурі.

колишніх майстрів по ноготочках

та... буває шо професор в команді... але щосили гребе в інший бік...

уровень токсичности к кандидатам зашкаливает в статье, вы не фаанг чтоб заниматься таким, остается только писать простыни каких-то мечтаний. Часто компании не проходят испытательный период, я видел чуваков, которые через несколько дней увольнялись что внутри компании был трэш или оказалось, что солидная часть команды с лучшими умами компании сбежала месяц назад, что вам не скажут однозначно на собесе

Я вірю виключно у випробувальний період

Та адекватний ’adaptation process’ ;) ? Не всі компанії вкладаться в це, бо думають, що 5-етапний процес відбору та ’крутий марафон-рекрутий’ вирішать все. Але все, насправді, з точністю до навпаки: рекрутинг −5-10% успіху, а вірна адаптація −90% (коли спеціаліст вже бачить вживу, з ким/над чим працювати, які процеси і чи можливо в них влитись та бути ефективним. Від цього і залежить результативність і довгостроковість подальшої роботи спеціаліста в проекті та компанії).

Ага. Просто в одних арабів він якось був п’ять днів.
Якраз як вибирав між ними і своїм улюбленим в Україні N-iX... Вибрав, власне, не їх...

вам — вірити, а баришні — вибір робити серед over***** претендентів

Людина ні разу не запитала «чому». Навіть коли я згадувала зміну архітектури, зміни в команді, бізнес-рішення.

Людина довіряє рішенням інших спеціалістів, тому задавати зайві запитання не потрібно, це суттєво скорочує час та зайві вагання.

Не було контексту з «я». Багато «на проєкті ми зробили», «в компанії використовувалось» — але не було розуміння, як кандидат у це включався.

Тому що людина звикла працювати в команді, коли ти довіряєш іншим людям робити їх роботу, сам відповідаєш за свою частину.

Може тому що ви не знаєте, що таке командна робота?

вони не просто проходять співбесіду, вони вже думають, як тут працювати.

Це один зі способів пройти співбесіду. Робити вигляд, що ти зацікавлений...

Але я знаю: з ними буде живий процес. А не просто правильна структура.

Дивно, коли хаос та відсутність труктури почав називатися живим процесом та став чимось позитивним?

І я вірю, що саме такі люди формують справжні команди.

У вас вельми дивне розуміння команди та командної роботи. Якщо зібрати «живих» індивідуальностей в одній кімнаті, то вони не стануть однією командою. Тому що командна робота це про довіру, про комунікацію, про делегування, процеси, взаємодопомогу.

Чому я не приймаю офер, який ідеально підходить

На одній зі співбесід компанія блискуче влучила у всі критерії. 💼 Конкурентна зарплата, адекватні технології, навіть команда здавалася приємною. Впевнено відповідали на мої питання про стек, красиво виклали підхід до задач, ще й лаконічно сказали, що «цінують ініціативність».

Я слухав, кивав, ставив follow-up запитання. Але з кожною хвилиною в мені щось стискалося. В кінці дзвінка я знав: ні. ❌

Хоча технічно — все було ідеально.

Але... не fit-ало. І я хочу чесно розповісти, чому саме такі «ідеальні» компанії не проходять далі.

Fit — це не про офер, це про резонанс

Дуже легко звести «не fit-нуло» до «не сподобалося». Але це не так.

У моїй практиці найчастіше не fit-ують не ті компанії, де застарілі технології чи токсичний менеджмент. А ті, хто... грають роль. 🎭

У них ідеально сформовані відповіді. Правильні формулювання. Чітке «у нас важливий баланс між автономністю і підтримкою». Але коли я питаю відкриті питання — не про техніку, а про процеси, гнучкість, реальні виклики — відповіді звучать як згладжений PR-звіт.

Я відмовився, бо менеджер занадто впевнено посміхнувся 😊 під час відповіді, і мені стало тривожно, що в компанії панує занадто стабільна атмосфера.

Я завжди слухаю ті місця, де роботодавець вагається
Мої улюблені моменти — коли компанія каже: «не знаємо», «у нас були труднощі», «в команді є виклики, які ще вирішуємо». Бо саме в цих словах звучить живий процес, а не заготовлена рекламна презентація.

Я не шукаю місце, де все гладко. Я шукаю місце, де чесно кажуть: «в нас є хаос 🔥, але ми знаємо, як з ним працювати».

Я відмовився, бо рекрутер сказав «ми дуже прагматичні», а я вважаю, що справжній хаос вимагає хоча б трохи авантюрності. 🎢

Компанія може відповідати усім критеріям — але не бути «моєю»

І це найважче в рішенні. Бо наче відмовляєш пропозиції, яка «все зробила правильно». Але ж ми не оцінюємо просто benefits. Ми обираємо середовище, в якому будемо рости. 🌱

А команда — це система, де важливо не тільки, що обіцяють, а й як будуть поводитися, коли стане незрозуміло. Коли зміняться пріоритети. Коли дедлайни раптом стануть вчорашніми. ⏳

Я відмовився, бо менеджер не запнувся жодного разу під час пояснення стратегії. Це змусило мене думати, що він або надто підготовлений, або взагалі не стикається з невизначеністю. 🤖

Fit — це про динаміку, а не про «чи нам комфортно на онбордингу»

Я не шукаю просто «приємних». Ідеальна компанія — це не та, де всім зручно. Це та, де можна обговорити складну ситуацію — і вийти з неї сильнішими. 💪

Я шукаю тих, хто вписується в динаміку мого зростання. У мене часто змінюються виклики, іноді приходять непопулярні рішення, а іноді доводиться відстоювати свої кордони — перед тими, хто в 3 рази досвідченіший.

Я відмовився, бо в політиці компанії була фраза «we encourage continuous learning», а я вважаю, що справжній ріст починається з абсолютного заперечення будь-яких стандартних підходів. 🎨

І наостанок

Коли я відмовляю компанії, яка «виглядає ідеально» — це завжди складне рішення. Я не святкую цю відмову. Я її проживаю. 😔 Бо це означає: ми ще не зустрілися з тим, кого справді шукаємо.

Я не шукаю просто хороші умови. Я шукаю відчуття, що це «моє»... навіть якщо це відчуття абсолютно незрозуміле і нелогічне. 🎯

І я вірю, що саме такі рішення формують справжню кар’єру.

Розкажіть, будь ласка, про svitla sys чи дайте посилання на якусь інформацію.

Приблизно такі звуки видає HR офіс, коли з процесами біда і треба назвати хоч якусь причину свого існування

Недорозвинені ейчарки вже навіть не соромляться показувати свою недолугість.... Чи просто не вистачає інтелекту не показувати свій рівень абсолютної професійної непридатності...

Але... не fit-ав

Може не fist-ив? ;-)
А, сорі, помилився — це ж не стаття про Ubisoft:
gamedev.dou.ua/forums/topic/54210

спасибі
хоч хтось повинен був це проговорити саме по цю сторону найму

чергова рекламна стаття де автор написав стіну тексту і більше ніколи не повернеться

буде соромно повертатись після такого оголення?

от через таких як ви(усі(майже) тут в коментах) й не оголюються а ще й платять/отримують_зп аби вас погладити по голівці при де факто копняку-посилі
______
не в пхаючій нозі ж скарб )))

Взагалі те що в статті — стандарт для співбесід ПМів, ХРів ітд. Тупо сподобався чи ні, а що там людина відповідає — другорядне.

Не зовсім. Якщо сподобався — ти знайдеш, чому так, а якщо не сподобався — чому ні.
А тут про те, що не сподобався, тому використаємо крутий англіцизм, щоб послати подалі...
Жалюгідно.

Увы, в текущей ситуации на рынке даже после таких вот прекрасных откровений к вам всё равно будут ходить кандидаты.
А вообще насколько ж надо преисполниться своей офигенностью, чтобы такой концентрированный кринж на 3 абзаца выдавать в виде «статьи». что происходит с этим миром?

Просто настав їхній час. Програмістів нарешті можна гнобити і лякати чергою за забором))))

к вам всё равно будут ходить кандидаты.

Всегда есть новички и недоучки, с которых подобные лавки и кормятся.

настоящій мусчіна должєн чувствовать што хочєт хвітать жєнщіна дажє єслі она нє знаєт што она хочєт хвітать

настоящій мусчіна должєн чувствовать

Почувши відмову після правильних відповідей, настоящій мусчіна зрозумів що в неі щось всередині щохвилини стискається, тому він зачинив двері, вимкнув світло і вони решту часу нестямно кохалися через інтернет

не fit-ав

Ви точно повноспроможна?

Вітаю. Дякую за думки щодо причин відмов з вашого досвіду.
Я хотіла би уточнити, чи вірно я розумію, що ви маєте технічний бекграунд і можете ставити технічні запитання кандидатам, і , відповідно, оцінювати їх досвід?

В мене був, до речі, варіант типу цього. Співбесідував на технічну позицію чувака, який задовбався бути архітектом і вирішив ручками попрацювати, сіньйором чи лідом. Матриця компетенцій великої контори, те-се, дуже добре з відповідей розумію, що чувак то все бачив, тільки давніше трохи, але бекґраунд дуже міцний, можна і швиденько освіжити все за бажання.
Все б нічого, але на фоні ще була нетехнічна PM-ка, яка, видно, дуже хотіла, щоб я його поганяв як джуна. Йому додатково, вже після попереднього оферу, дали ще онлайн якесь практичне завдання, на якому він підвис і зрештою від офера відмовився.
Вона тріумфувала, а до мене ще прийшли з питаннями, а чого я його не ганяв... Ну, я ж не знав, що він отакій як авторка, буде не fit...

але на фоні ще була нетехнічна PM-ка, яка, видно, дуже хотіла, щоб я його поганяв як джуна.

Тут вже писали неоднаразово, торговці збивають спесь — щоб отримати менший прайс-рейт. Те що цій добродійці от зовсім не треба ця людина на цю позицію, вона з ним тільки полається з рештою, це вже до кваліфікації менеджерині. Ті же Стратполан дуже розбирали цю тему, або Кожаєв наприклад теж. Власне і добройдій теж би мав знати, що тут треба делікатно відмовити і йти далі собі.
Справа в тому що ринок праці і просто торгівля, це не одне і те саме, але торговці часто просто хочуть щось дорожче виторгувати по дешевше. Та у випадку коли підбирається робочий колектив, це абсолютно не так праціює. Найм, це четвертий тип угод, піля : продажів, аренди та кредиту. Найм не залученого співробітника — витрачений даремно час, та гроші, не важливо — що він коштує на ринку праці дорого, а вдалось залучити дешево. В реальності це буде погана угода. Ну і классика, хто хоче чари, (от зараз у мнене буде супер сініор і ми вкладемось в дедлайни, при провалених попредніх фазах як то збір вимог чи оцінка трудоміскості наприклад, в які і треба було залучати сініорів із досвідом роботи, тих самих архітекторів та аналістів) — отримує казки.

Розумієш, для технічного оцінювання залучають внутрішніх технічних інтерв’юерів з відповідного юніта.
Я, наприклад, як рекрутер можу послухати інтерв’ю, але мене 1 раз попросив інтерв’юер долучитися, бо кандидат сперечався по техн моментах і було прийнято рішення інтерв’юером призупинити на данному моменті.Все.
Я не знаю, чи пані має бекграунд технічний ,чи ні.Але якщо ні- то це крінж.
Кожен має своє робити, да і все.

Я не знаю, чи пані має бекграунд технічний

COO — Chief Operating Officer, з її інфо:

Я — Юлія Сименович, експертка з операційного менеджменту з понад 9-річним досвідом у сервісних та продуктових компаніях.
Моя суперсила — знаходити слабкі місця у бізнесі й перетворювати їх на точки зростання. Я допомагаю компаніям навести лад у процесах, вибудувати ефективну організаційну структуру та сформувати команди, які працюють як єдиний механізм.
Що вдалося зробити?‍
— Запускала перші коворкінги iHUB, створюючи з нуля нову бізнес-модель — Створила SalesHub — перше ком’юніті та освітню платформу для Amazon-підприємців в Україні
— Брала участь у запуску великих рекламних кампаній із Grape Creative Solutions‍

Отже, можна припустити, що певний технічний бекграунд у Юлії є.

Я це читала теж, як на мене- це інше.
Було б непогано, якби вона прокоментувала б.

Тому я й кажу, що це лише припущення, не більше того. Але без її коментаря це так і залишиться припущенням.

Пощастило кандидату що не взяли.

Навпаки шкода. Може б написав би статтю про той фіттінг в офісі, чи як його там.

Що, світло клином на тому кандидаті зійшлося? Чому саме він має написати статтю? У тій шаразі десятки людей, може хтось з них колись і відгукнеться.

Ну поки що сміливця не знайшлося. Всі мовчки фітають, бо бояться опинитись за забором. Треба щоб система фітингу сдала сбій на конкретній людині.

Їй був потрібен фітинг типу ніпель, а в нього був тіко штуцер.

Це чудовий приклад, який мав б вам показати що ви вмієте (можете) інтерв’ювати того джуна але не вистачає досвіду/знань/інтелекту/ще чогось щоб інтерв’ювати того сіньора.
І це ок, вам ж не 50 років, і ви не СЕО Гугла. Просто попались люди суттєво вищого рівня ніж ваш.

чому саме такі «ідеальні» кандидати не проходять далі

Немає «ідеальних» кандидатів. Але є ті які на голову вищі від інтерв’ювера. І таких зазвичай реджектять (якщо є можливість), бо ніхто не найме людину суттєво сильнішу за себе.

А ще, в відгуках пишуть, що продовжуєте працювати з РФ.
Там знаходите не ідеальних кандидатів?

РФ.
Там знаходите не ідеальних кандидатів?

Шо за вопросы? Там сто миллионов непуганных мазохистов.

А в компаніях з правильно поставленим наймом в кінці дзвінка ніхто нічого не каже, окрім «дякую, що приділили час». Бо проводять співбесіди одні люди (які потім пишуть звіт по тому, що правильно або неправильно відповів кандидат), а приймають рішення про найм потім інші (по результатам кількох співбесід, груповим рішенням). Це дає трохи часу подумати і знімає трохи суб’єктивності в прийнятті рішення.

Це ті, хто чесно кажуть «я цього не знаю, але знаю, що я робитиму, щоб розібратись».

Т.е. интервьюер не может подобрать правильные вопросы для кандидата, а виноват кандидат?

Я не шукаю ідеальних кандидатів. Я шукаю тих, із ким з’явиться процес, що живе, росте і часом навіть конфліктує — але не зупиняється.

Логічно було б шукати фахівців, які зможуть виконувати роботу, але у вас свої критерії. У будь-якому разі, ще раз дякую, що завчасно про ці критерії попередили

Дуже корисна стаття, щоб розуміти, чи варто конкретному кандидату працювати в компанії Profit Whales

"

Якщо мені важко зрозуміти, як ця людина буде звучати в команді, як вона обговорюватиме рішення

"
а до чого тут ви,якщо людина претендує в команду?
організуйте зустріч з командою і нехай команда вирішує буде кандидат звучати чи не буде...

Навіщо ви нам це розказуєте? Шоб адекватні люди не відгукувались на вакансії вашої компанії? Бо вони хочуть робити роботу, а не гратись в ейчарські прибамбаси, типу «ціннісні цінності», гадання на пелюстках «фіт- не фіт» і тому подібне.

і не жили вони потім довго й щасливо, і не померли в один день

На одній зі співбесід кандидат ідеально влучив у всі відповіді
Людина ні разу не запитала "чому«

Якщо на ваші питання можна «ідеально відповісти» самому не задаючи уточнюючих питань, то проблема в принципі не стільки в кандидатах, скільки в самому інтерв’ю...

Але я знаю: з ними буде живий процес. А не просто правильна структура.

Це просто живі приємні люди з якими приємно працювати.

Я допомагаю компаніям навести лад у процесах, вибудувати ефективну організаційну структуру

А це для лінкедіну і проходження таких же співбесід чи підписання контрактів)

До чого зажерлись роботодавці

роботодавці — це ті хто дають роботу, а не ті хто не дають!

е ні, це чисто HR приколи
роботодавцю потрібен робітник, йому в цілому по*** на все, лише б закривав задачі
а ось HR люблять і вміють створювати складнощі на пустому, щоб хоть якось виправдати свою роботу

за весь час (більше 10 років) нормальних HR я зустрічав лише декілька разів, простіше самому виділити неділю та зайнятись підбором кандидатів чим втрачати місяці на «пошук спеціалістами»
Дуже виморажуе коли такі «спеціалісти» за місяць приводять на технічне 3-4 кандидата, а коли вигружаеш історію відкликів то набирается 200-500 кандидатів і потрібну людину знаходиш зачасту в першій сотні (при тому що із 100 до діалогу доходить 10-20, тобто 1 к 10 знайти)

Найм — це суб’єктивний процес.
Наймають того, хто подобається, і не наймають того, хто не подобається.

Ага

Ви берете, того, хто вам сподобався.

Якщо людина усе відповіла правильно, але не сподобалась — ви вигадуєте про динаміку, фіт, та 100500 інших причин, щоб виправдати своє рішення.

Якщо людина нічого правильно не відповіла, але сподобалась — ви вигадуєте про динаміку, фіт, та 100500 інших причин, щоб виправдати своє рішення.

Вимоги Як до C-level на зп джуна

ех. в 2021-му таке б не пройшло. а зараз — легко. та

Підписатись на коментарі