Вийшов Android 16: що цікавого

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Google офіційно представив Android 16. Якщо у вас Pixel — можете вже оновлюватися. Для інших же ж брендів оновлення прилетить трохи згодом. А поки коротко про головне.

Два великі релізи Android щороку

Якщо раніше Android оновлювали раз на рік, то тепер усе інакше. Починаючи з Android 16:

• Літній апдейт (Q2) — основний реліз з новими API, змінами в поведінці системи й новими можливостями для розробників.
  • Зимовий апдейт (Q4) — безпечніший, з новими API, але без критичних змін.

Така стратегія дозволяє Google швидше впроваджувати нові фічі, але при цьому не ламати додатки.

Оновлення дизайну на Material 3 Expressive

Google оновив візуальний стиль, і тепер інтерфейс виглядає свіжіше й адаптивніше. Система ще краще підлаштовується під шпалери, кольори користувача, і в цілому виглядає більш «живою».

Material 3 Expressive — новий дизайн операційної системи Android •  Mezha.Media

Крім того, додали нову анімацію жесту «назад» — тепер Android показує попередній екран ще до того, як ви зробите свайп повністю.

Більше можливостей для великих екранів

Android 16 став набагато зручнішим для планшетів, складаних пристроїв і навіть ПК. Тепер:

• Програми можуть відкриватися у вікнах, які можна рухати та змінювати їх розмір.
  • Обмеження на орієнтацію та розміри екрана тепер ігноруються на великих пристроях.
  • У планах — підтримка панелі задач, гарячих клавіш і зовнішніх моніторів.

Так, Android стає трохи більше схожим на десктоп, як і iPad.

Додано новий режим Advanced Protection

Для тих, хто хоче максимальноъ захищенності, Google додав окремий розділ з новими налаштуваннями:

• Автоматичне перезавантаження після 3 днів без активності.
  • Захист від підозрілих підключень через USB.
  • Автоблокування при крадіжці.
  • Блокування 2G, фільтрація SMS-шахрайства, заборона сторонніх APK.

Не знаю як налаштоване автоблокування при крадіжці, але звучить цікаво.

Розумні сповіщення й Live Update

Запропоновано новий тип сповіщень — миттєві оновлення (Live Update). Вони дозволяють у реальному часі бачити, як змінюється статус певної дії — наприклад, як рухається ваше таксі або на якій стадії доставка. Для таких повідомлень також з’явився новий стиль — ProgressStyle, який дозволяє зручно показувати прогрес виконання дії прямо в сповіщенні.

This Is What Live Update Notifications in Android 16 Look Like

Інтерфейс сповіщень також став чистішим — тепер додатки автоматично групують повідомлення для зручності.

Фото, відео, приватність

У новому Android змінили підхід до роботи з мультимедіа:

• Тепер додатки не отримують доступ до всієї галереї — лише до тих фото, які ви виберете вручну.
  • Додано підтримку HDR-скріншотів.
  • Представлений відеокодек APV, що дозволяє знімати й редагувати відео майже без втрати якості — включно з 8K та HDR10+.

А ще з’явилася офіційна підтримка нічного режиму зйомки на рівні API.

Технічні оновлення

З важливих технічних оновлень можна виділити наступне:

• Android тепер працює на ядрі Linux 6.12;
  • Vulkan 1.3 став обов’язковим API — тобто всі нові пристрої мусять його підтримувати.
  • OpenGL реалізується через Vulkan (через проєкт ANGLE).
  • Додали API RangingManager — дозволяє визначати відстань між пристроями через BLE та Wi-Fi.

Також оновили внутрішні структури Android Runtime.

Terminal з Debian в Android

Це ще в експерименті, але вже прикольно: Google додав додаток Terminal, який дозволяє запускати віртуальну машину з Debian просто в Android.

Тобто:

• Ви можете встановлювати й запускати звичайні Linux-додатки.
  • Працює навіть графіка.

Це один з найцікавіших анонсів, через який я й сам хочу вже оновитися.

Підвищено захист для локальної мережі

Додатки більше не зможуть нишпорити по вашій локальній мережі без дозволу. Якщо апка хоче доступ до 192.168.x.x або 10.x.x.x, то доведеться питати вас окремо.

Оновлення вже доступне для: Pixel 6 (6a, 6 Pro), Pixel 7 (7a, 7 Pro), Pixel 8 (8a, 8 Pro), Pixel 9, (9 Pro, 9 Pro XL, 9 Pro Fold), Pixel Fold, Pixel Tablet.

У найближчі місяці Android 16 прийде й на пристрої Samsung, Xiaomi, Motorola, OnePlus, Honor, Nothing, і ще десятків брендів. Також доступна GSI-збірка — для розробників і ентузіастів.

А через який з пунктів ви б і самі поставили собі це оновлення?

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чому я на 9 про хл оновився але дизайн і все інше старе залишилось ні анімацій, нічого тупо старий 15 андроїд, це щось не те?

Так в мене на 6Про так само нічого не змінилось.

Тому що Google це Google :) Вони анонсували це як зміну під Android 16, а по факту вона буде доступна тільки з наступним квартальним оновленням (Android 16 QPR1), яке зараз тільки в Beta 2 стадії і певно вийде вже з новим Pixel.

У когось вийшло запустити цей термінал? Галочка є, а самого термінала немає

У мене щось і галочки не з’явилося, хоча оновився...

А хоча ні, ввімкну і одне і інше. Термінал прикольний. Десктоп — ну таке, але треба ще потестити.

це просто емуляція термінала чи реальний типу tsu?

Це ніби віртуалка з дебіаном прямо на смартфоні.

дуже схоже по опису на реалізацію в ChromeOS

p.s. на андроїді я сам ще не пробував, не крутив

Так, в мене на 6ПРо працює термінал, і працював на 15Андроід.

а які юзер кейси терміналу крім того, щоб потім під кожною новиною про айфон писати що він так не вміє?

По ідеї малиб бути такі як у Windows з wsl, у Macos зі своєю віртуалізацією для Linux, потім Chromeos з Debian термінал віртуалізацією, — тобто для розробки в зручному env і робота того софта. Які можливості Android з Linux vm надає — буде видно.

це все для тіктока і ТуДу ліста?

цікавлять тікітоки? мене — ні

Ну, тому і питаю які конкретно юзер кейси це вирішує. Запускати віртуалізацію не юзеркейс, це ще один інструмент для чогось, але ніхто не може пояснити для чого.

лінукси та iot з плюшками нп, воно вам не треба в рамках тіктоків і туду — не заморочуйтесь

це стандартне консольне/термінальне оточення Linux з доступом до внутрішньої пам’яті смартфону. Тобто можна писати/тестити скрипти, підключатися до віддалених машин і таке інше. Так само, як з десктопу. Інколи може бути корисно. Якщо поєднати з Desktop Mode (з додатковим монітором) то взагалі робочий інструмент.

Чи воно зручно та потрібно — це вже суб’єктивне питання.

Тобто можна писати/тестити скрипти

це ж які, для чого?

, підключатися до віддалених машин і таке інше.

Ц і зараз можливо з сторонніми аппками вроді, навіть RDP можна зробити, навіть на айфоні

Якщо поєднати з Desktop Mode (з додатковим монітором) то взагалі робочий інструмент.

Ну це має смисл лише тоді якщо телефон це робочий інструмент, який замінює десктоп. Тобто коли телефон використовується як повноцінний десктоп. Но вони ще не доросли до цього. Максимум це підключитися і браузити на нормальному екрані, і то одиниці це роблять.

це ж які, для чого?

Різні. Це питання як до автівки — та а де на ній їздити? Ну — де кому треба, там і їздити. Я по роботі можу завантажити щось з git і виправити, затестити готовими і знайомими інструментами в консолі. Ноут не завжди в кармані. Інколи скучно в черзі сидіти — можу просто якісь ідеї протестувати і а вже потім доводити до ладу.

Ц і зараз можливо з сторонніми аппками вроді, навіть RDP можна зробити, навіть на айфоні

Підключення це не тільки RDP це ще й SSH. Так, для обох є клієнти. Але більшість «просто клієнтів» доволі не зручні або не всі типи з’єднань/ключів.протоколів підтримують. Звичайний консольний клієнт зручніше, в тому числі для дебагу — чого не вдається підключитися, наприклад.

Ну це має смисл лише тоді якщо телефон це робочий інструмент, який замінює десктоп. Тобто коли телефон використовується як повноцінний десктоп. Но вони ще не доросли до цього. Максимум це підключитися і браузити на нормальному екрані, і то одиниці це роблять.

У мене великий монітор до якого підключений ноут, наприклад. клава, миша — bluetooth лежать на столі. В принципі різниці між «повноцінним десктопом» та ноутом тупо немає. Абсолютно так само, якщо мені для роботи достатньо консолі з можливістю віддаленного підключення до машин в хмарі і браузера — я можу ноут замінити смартфоном — клієнти для підклюяення там є, браузер є. Клавіатура і там і там «зовнішні, повнорозмірні», монітор теж.

Тільки смартфон носити з собою значно простіше, ніж будь-який ноут. Вони вже доросли.

Ноут не завжди в кармані. Інколи скучно в черзі сидіти — можу просто якісь ідеї протестувати і а вже потім доводити до ладу.

Це ж яким потрібно бути збоченцем, щоб робити це на смартфоні?

Не обов’язково тільки телефон, планшет можна як консоль до залізок, показати щось з софта, додатковий девайс під рукою для тестів, і т.п. Як заюзати якщо потрібний функціонал там є, то питання другорядне.

Тільки **смартфон** носити з собою значно простіше, ніж будь-який ноут

**носити** простіше) питання io по різному хто як вирішує в міру потреби

Якщо про себе то мені ноути не зручні — треба норм повноцінний комп з нормальною клавіатурою і мишею і бажано норм.монітором. Алеж на ноутах навіть і працюють постійно багато хто — чи маю щось проти — ні) Що мені щось незручно зовсім не заперечує що багатьом то зручно.

Всі, хто живе не так, як я — збоченці, ага ;)

Я ж не кажу, що треба відмовитись від робочого місця, взяти смартфон і працювати з лісу.

Це додаткова можливість зробити щось там і тоді, де і коли є потреба чи бажання.

А ось питання потреб, бажань і життевих обставин, яки приводять нас у конкретні місця — вже питання глибоко суб’єктивні і приватні.

Все, що додає можливості — гарно. Чи користатися цим — кожен вирішує сам для себе.

Доречі. Колись дуже давно я працював у провайдері. В основному звичайним адміном, але пару разів треба було поїхати в якусь дупу, залізти в підвал чи під дах, підключитись ноутом до обладнання і щось там налаштувати. Бо по іншому було ніяк. І тримати ноут на одній руці, бо поставити тупо немає де, а іншій — набирати команди — те ще задоволення.

Зараз я легко зробив би це зі смартфоном, який можна причепити причіпкою майже всюди і bluetooth клавою, яка значно легше і зручніше. Та й лізти з таким обвісом значно простіше, ніж з ноутом.

Ось вам реальний кейс. світ — він трішечкі більше, ніж клава-миша-десктоп в офісі.

і bluetooth клавою,

Спочатку був тільки смартфон у кишені. Раптом ще й клавіатура завалялась 😁

Смартфон всі таскають все одно. Клава значно легше і менше будь-якого ноута. Витриваліше і дешевше. Якщо обирати, що з собою тягати — краще клаву. Тим більше, що в конкретно такій ситуації там, зазвичай, ще обжимка, мультітул, тестери, ще щось. Спина тільки дякую скаже за кожний скинутий кілограм.

Я по роботі можу завантажити щось з git і виправити, затестити готовими і знайомими інструментами в консолі. Ноут не завжди в кармані.

Ну, на самокаті можна в Європу з’їздити, тільки ніхто цього в здоровому глузді не зробить, навіть якщо не буде грошей на літак, автобус чи машину, почекає пару місяців, заробить гроші і полетить на літаку.

Інколи скучно в черзі сидіти — можу просто якісь ідеї протестувати і а вже потім доводити до ладу.

Ну не знаю, послухати музику, полистати телеграм, інстаграм, послухати підкаст, почитати книжку, пограти в ігри, да просто фліртувати з симпатичними дівчатами в черзі, но не правити пул реквести в консолі на екрані телефону з екранною клавіатурою. Мене пре від ІТ, но не на стільки щоб а ж таким збоченням займатися, нікуди той пул реквест за пару годин не дінеться.

Тільки смартфон носити з собою значно простіше, ніж будь-який ноут. Вони вже доросли.

Ти, теоретик, хоч раз так працював? Поки по блютусу все по підключаєш, вже робити перехочеться. До того це вирішує лише дуже обмежений клас задач, де треба тонкий клієнт. До того ж, стороні термінли і клієнти вже є, тут скоріше фішка в можливості встановити віртуалку дебіана, тобто робити якусь повноцінну роботу на телефоні як товстому клієнті, а до цього вони не доросли.

Ти, теоретик, хоч раз так працював?

Я щось не пригадую, щоб ми разом пиво пили, та й та ти переходили. Тім більше в такий манері.

Але я, теоретик і практик — так працював. І в лікарні і у відпусці в готелі і в командировках. Нормально. Я не кажу, що завжди зручно. Але цілком можливо.

Ну, на самокаті можна в Європу з’їздити, тільки ніхто цього в здоровому глузді не зробить, навіть якщо не буде грошей на літак, автобус чи машину, почекає пару місяців, заробить гроші і полетить на літаку.

Ну комусь треба номер у 5 зірочок, а комусь намет, спальник і мотоцикл. І справа не в грошах — мій знайомий володіє бізнесом і гроші на відпочінок з родиною на топових курортах є, як і купа фоток звідти. Тільки це не заважає йому періодично брати свій мот, намет, спальник і їхати через кілька країн у гори відпочивати. І, повертаючись до грошей, коштувати така експедиція може стільки, що середньому ойтишнегу вистачить півроку гріти пузіко в найкращому готелі, перед цьому продав свій лакшері-кар і залізши у кредити.

Ну не знаю, послухати музику, полистати телеграм, інстаграм, послухати підкаст, почитати книжку, пограти в ігри, да просто фліртувати з симпатичними дівчатами в черзі, но не правити пул реквести в консолі на екрані телефону з екранною клавіатурою. Мене пре від ІТ, но не на стільки щоб а ж таким збоченням займатися, нікуди той пул реквест за пару годин не дінеться.

Ще раз нагадаю, що на колір і смак всі фломастері — різні. Кожному своє.

Я теж не буду підключатися до роботи, яка мені не цікава. А повозитися з пет-проектом, який особисто мене драйвить в конкретний момент часу — цілком так.

Ноутбук не відміняє десктопу. Працювати все-ж таки ефективніше з великим монітором, трохи більшою клавою та мишею. І кабельний інтернет майже завжди краще (а я багато де працював, в тому числі у місцях з дуже професійно розгорнутим WiFi, коли від кабелю майже не відрізнити). Тим не менш. В подавляючій кількості випадків кабель буде краще на відеодзвінках і там, де важлива інтерактивність.

Але це не означає, що ноути не потрібні — це дуже зручно при переїздах.

Так само як такі смартфони не відміняють а ні ноути а ні десктопи — вони додають свободи щось зробити там, де перші два чомусь не доступні.

Все те, що додає можливості — гарно.

вони ще не доросли до цього

А про залізо це цікавіше — якщо такі девайси підуть скажімо з 16/32g ram і скажімо 256/512g emmc, то для туду звичайних задач — дуже так нічого виглядає. І з сучасними/вчорашніми ноутами цікаво порівнювати по ram+nvme.

Оновив ще в день релізу, бачу тут термінал багато хто чекає, він там дуже закритий, навіть файли не перекинути з хвоста, мережа також віртуальна, і порти не прокинути, може потім це дороблять.

Дзвінки записувати уже можна чи все ще ні?)

і для кого то актуальний функціонал?

для всіх. от дзвонять тобі з поліції чи якісь вимагачі грошей чи колектори — а ти записати навіть розмову не можеш...

а що гугл на таку актуальність ?

на Galaxy S25 Ultra запис працює ідеально)

На Пікселі 6 ПРО суттєво нічого не змінилось

який з пунктів ...

Рівно один пункт — Terminal, або точніше звичне для роботи середовище лінукс в якому він запускається.

Наскільки я зрозумів зробили як в ChromeOS, контейнер-віртуалка з Debian. Або аналогія з termux ще є (включно з графікою).

Цікава частина буде — які ресурси хост-ос можна буде розшарити в контейнер/віртуалку.

p.s. відносно opengl/vulkan — доволі очікувано (як і з DE в стд дистро glx через egl)

Писали, що дуже повільно працює, і не вийде запускати gui

З термукса gtk софт зі звичайним gui не помічав повільності, тобто для більшості софта має бути ок, але щось графічне з інтенсивним навантаженням — напевно/можливо і тормозило би.

p.s. з новою віртуалкою якщоб gpu paththrough був — то по ідеї булоб достатньо для будь-яких навантажень по графіці, тобто питання що там можна розшарити (чи розшарено) з ресурсів — включає і графіку

Навіть повноцінний термінал з консольними застосунками — це вже дуже багато, як на мене.

Якщо в десктоп моді воно потягне на додатковому моніторі AWS WorkSpaces / Windows 365 клієнтів — то вже щастя. Ну і повноцінний браузер. То вже мої задачі будуть закриті на 99% відсотків.

Консольні більш менш норм були в терміналі, але gui проги у випадку вище хоч і працювали... але там все то так незручно було і з хнадцятью присіданнями... тому якщо це зараз буде вже без додаткових зусиль — то так, буде зручно.

Я termux багато років юзав. Але ж у нього там з підтримкою питання. Ну і натівний повинен бути краще

Так, все що зі сторони прикручено (як termux чи в рамках того контейнеру) — без перспективи, можливо тільки як тимчасове рішення в окремих випадках.

Хто працює з лінуксами — зручно у звичному середовищі зі своїми прогами, тому повністю згоден що terminal віртуалка/контейнер своєю появою доволі зацікавлює щоб покрутити і подивитись що там можна буде робити/збирати.

Термінал більше за все цікавить... ;)

Ну і вікна довільного розміру. було-б круто, щоб це працювало з зовнішнім монітором — непросто шарити вертикальний десктоп смартфону — а повноцінний другий монітор, як в десктопі.

Так в моторолах давно десктоп режим працює, підключаєш по type-c, безпровідні миша/клавіптура — працює

За мишу з клавою питань немає — це працювало ще з перших версій андроіда, принаймні на старому планшеті з 4, ніби то, андроїдом, я вже не пам’ятаю що там було, китаєць якийсь, але жодних проблем з підключенням миши/клави як через USB так і Bluetooth до всіх девайсів, що я тримав в руках не було.

Щодо трансляції екрану — ну в мене були доволі прості девайси без цієї функції на апаратному рівні, тобто протестувати я просто не міг. Зараз 9 піксель, я пробував підключити зовнішній монітор — воно просто транслює екран смартфону та й все. Зараз спробую оновитись до 16 і якщо з’явиться десктоп мод — це буде дуже круто.

90% простих задач можна вирішувати без ноута тоді. Аби монітор був ;) Хоча сучасні ноути і зовнішні монітори приблизно однакові за розміром...

Виглядає цікаво, дякую!
Особливо Terminal з Debian.

Я в захваті від Desktop Mode, і що ця фіча буде працювати в андроїд нативно.

Це дійсно круто мати можливість використовувати смартфон як десктоп. Звісно це не замінить робочу станцію, але для перегляду YouTube, роботи з документами та zoom колів достатньо.

Залишиться дочекатись коли більшість виробників вбудовуватимуть USB.3.0+, задля роботи десктоп режиму.

Я думаю що до заміни на робочу станцію не так і далеко, я вже не раз програмував в dex mode з s24 ultra. Те що android додатки не попишеш але щось простеньке на якомусь js можна.

Підписатись на коментарі