Аналог (форк?) хабра

Одразу скажу, я знаю про англомовні платформи. Я маю на увазі у нас немає схожої платформи із фокусом на українські реалії. У забугорських є блоги яндекса, сбера і.т.д

Чи здатні ми створити форк? Я не бачу нічого поганого копіювати кацапські ресурси

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

платформа — це не кнопочки, а контент.
пишіть контент на ДОУ.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Потрібна децентралізована платформа для спілкування, як Bastyon.

пошукав, зайшов — виглядає як 4chan для «політично вмотивованих» — всі сидять і кидаються один в одного гімном

От сподіваюсь відповім усім і одразу. Dou.ua не э ні в якому разі аналогом Хабра. Хабр при належному налаштуванні для мене еталон технічного ресурсу.

хадабра не тільки «э», але й вторинний «еталон»)

еталон технічного ресурсу.

Ну він дещо краще ніж DOU, але ряд помилок зроблено там 1:1.

Хабр це платформа перекладачів.

Еталон технічного ресурсу — це news.ycombinator.com , який хабром далі перекладається.

Еталон технічного ресурсу — це news.ycombinator.com

Аж ніяк. Технічно занадто обмежене коментування.
Уже Reddit значно краще.

Візьми фрі або платний форум, або форум + цмс, постав на інстанс hetzner cloud за кілька євро і буде тобі халявний форк хабра (з певними обмеженнями і недоліками). Але як людина яка цілих 19 років (сам в шоці) намагалась втримати на плаву це все добро скажу, що задача надважка і ну його нафік.

Є реддіт, чом би не створити спільноту там?

Ви під якою цензурою та регуляцією хочете знаходитись?

Навеяло чтением темы, когда там на доу появятся премиум аккаунты за доллар в месяц ? Что бы подвержденный сразу и возможность жаловаться на чужие комменты ? И за статью голосовать. И корованы грабить ....

Це шлях до незалежності ком’юніти, якщо власник зможе спертись на підписників, то буде більше свободи і правди.

Dou: «Вибачте, але не можемо опублікувати Ваш допис. Він не є корисним для спільноти»
о це прикол. Спільнота, тепер за Вас вирішують, що є корисним

а на форму пробували стовренням топіку?
можливо саме на статтю це не тяне просто ?

як я нижче зрозумів з коментів там зрада за китайскі камери — це певно не сильно про ІТ а більше для загального ЗМІ тяне

не камери (хоча це також) а софт для камер, і в пості додаткова інфа є.
програмне забезпечення китайське — це не зовсім про айті? напишіть ще раз вашу думку, не зрозумів вас.

Так завжди було на ДОУ, це його стиль і головна фішка. Щоб щось опублікувати — треба пройти їх редактуру. Все, що не подобається його двом з половиною редакторам — не потрібно українському ІТ. Власне кажучи, це і є причиною відсутності ком’юніті контенту на ДОУ.

Все нормально з контентом.
То ви не знаєте як Хабр із силовиками співпрацює і передає персональні дані.

Персональні дані.
Мені також цікаво.
Якщо там є ще платіжі і фінанси. Money.

Не маю жодних сумнівів, що Хабр співпрацює з силовиками.
Так само не маю жодних сумнівів, що на ДОУ не все нормально з контентом.

То дві сторони однієї медалі: або ти дозволяєш постити будь-яку хрінь і зливаєш потім авторів силовикам, або ти на всяк випадок, від гріха подалі, не дозволяєш постити нічого небогоугодного і спиш спокійно, просто без контенту.

Не маю жодних сумнівів, що Хабр співпрацює з силовиками.

Так вони й не заперечують:
— habr.com/...​u/docs/docs/transparency
— habr.com/...​ies/habr/articles/488088

2 вещи могут быть правдивыми: хабр сотрудничасет с силовиками, и анальная модерация на ДОУ убивает желание писать что-либо техническое для этого вебсайта.

Наприкінці літа у нас в vmist.net з’являться групи і теми, що дозволить зробити цілком життєздатний аналог Хабра.

Для початку постараюся налагодити масові добрі переклади на українську — як мінімум постараюся охопити весь Рубі, щоб переклади виходили буквально через пару днів після оригіналу. Якщо все зробимо добре — люди може і підхоплять.

Це не означає, що Вміст повинен стати фінальною відповіддю на це питання, просто у нас є платформа, ось ми і вирішили спробувати внести свою частку в закриття цієї теоретичної діри.

ви звідки? і чим займаєтеся?

Так ніби же саме DOU і є головним конкурентом ?

походу ні
«Вибачте, але не можемо опублікувати Ваш допис. Він не є корисним для спільноти»
тепер на доу таке

Редакційна політика і модерація є в будь якому комерційному ЗМІ. І у ІТ компаній так само є політики, в тому числі щодо авторських прав і того, що будь які публікації мають йти через PR менеджера компанії. Так що усе відносно, це реалії будтя.

не дали запостити інфу про закупівлю пз від китаю

Ні, просто, усе має йти через PR менеджера в публічній компанії. Про закупівлі софту у Китайського чи будь якого іншого вендора, так само це буде публічна фнформація доступна тим хто купляє акції на біржі.

якого PR менеджера? це пост про те, як комунальники намагаються закупити програмне забезпечення для камер у китайської компанії.

Ну модератор так вирішив, що не відповідає редакційній політиці. Вона є і на хабарі, і взагалі будь якому більш не менше пристойному ЗМІ. Напевно заради вирішили не публікувати. Та і в цілому ніяких санкцій щодо КНР не діє ні на яких рівнях, тому нема чому кричати зрада. От введуть вторинні санкції, тоді можна.

так а для чого спільнота? щоб чекати поки щось колись введуть? чи ділитися думками ?

Це різні продукти, не можна порівнювати.
Фаундер Хабру раніше казав, що це UGC медіа.
На нього почіпили вивіску «Спільнота», але, я так розумію, спільноти нема, лише аудиторія.
Редактура там максимально жорстка, аудиторія в коментарях максимально токсична.

Відмінність звісно є, вона пов’язана із різницею ІТ моделі в федерації орієнтованої переважно на внутрішній продукт в самій федерації, який в свою чергу переважно клонування і адаптація західних моделей бізнесу на ринок колишнього СРСР.
В Україні балом править аутсорс батратцво. Тому аудиторії подавай історії успішного-успіху, переважно за кордоном і різні інші мрії світлого майбутнього американскої мрії для людини із бідної країни, для читачів не з ІТ. Вічна серія «войті в ойті», та «как найти высоко-оплачиваемою роботу», та «Я тракторнув і це найвдаліше підприємство мого життя позаяк далі усе пішло значно краще, викусіть невдахи».
Відповідно різноманітна політика для тих хто давно в ІТ, і є бажаним електоратом для купи політичних сил, яким треба донори на вибори за американскім зразком, позаяк проти олігархату фактично усі політ сили банально по фінансовим можливостям не конкурентноздатні (власне на хабрі теж стало такого контенту достатньо вже давно, особливо про успіхи імпорто заміщення його там мінусують, напевно певні служби).
А так в цілому, ресурси ідентичні за моделлю монетизації і відрізняються лише типом популярного в аудиторії контенту. На хабрі більше научпоп технічні статті, а DOU — так чи інакше це «Кожаєв», навіть коли його самого забанили та звісно блайнд.

Кожаєв

Хто це і чому забанили, є якийсь глосарій, DOU-wiki?

Часи хабрів пройшли.
та і не тільки DOU є з укр конкурентів а десятки інших платформ аля блоги при ЗМІ.

ключева проблема буде не лайки/нексЖСи і реакти в розробці чи формули карми а те що ніхто особливо писати нічого там не буде бо платформа без трафіку.
а без трафіку що нема контенту — от і буде 10 постів від авторів платформи і друзів.

на ДОУ умовному пишуть в тому числі для самопіару статті згенеровані чатЖПТ і райтерам =)
бо ДОУ то вже імя... і дописувач статей на доу/укрправді/ліганет то тіпа круто
а блогер на ЖДБЦ.ua то ні про що..

можна звісно заплатити якимсь крутим авторам — щоб підтянулись, але це бюджет треба мати.

Чи здатні ми створити форк?

здатні — але нашо?)
в 2013 десь була ціла серія опен сорс CMS-ок які повторювали хабр з кармами ітд

«Вибачте, але не можемо опублікувати Ваш допис. Він не є корисним для спільноти»
щоб такого не було

Форкни доу і не буде у тебе такого, будеш сам барін

Це що бунт? Зробили одненьке зауваження, а він вже ворогів привести хоче, розмити аудиторію, хайджекнути спільноту... Ну натура...

Як в анекдоті: Один українець — добрий господар. Два — партизанський загін. Три — партизанський загін із зрадником.

Розберись спочатку, що таке Хабр, скільки людей його обслуговує, який бюджет, яка редакційна політика, як роздають вічні бани, як співпрацюють з ФСБ.

А от вільну децентралізовану платформу спілкування треба створювати.

Створити новий сервіс чи форк не проблема, особливо маючи ШІ-агентів, які вміють кодити.
Але питання чого саме вам бракує? Навіть зараз не ДОУ єдиний всі читають/пишуть.
Можливо якщо би зібрати документ функціональними вимогами — стало б предметніше.

Можливо справа у кількості контенту, якого бракує. Але тоді треба писати, перекладати і обговорювати, а не нові сервіси створювати

відсутність альтернативи здогадайтеся, що робить.

пишіть контент на ДОУ.

Але принцип і деталі організації суттєво впливають на зручність і ефективність комунікації.
У DOU місцями UX просто жахливий. Я неодноразово про це писав. І це не єдине.

пишіть контент на ДОУ.

І коли буде публічна, виважена і зрозуміла політика контенту? Починаючи з юрідичних аспектів — кому і що належить після публікації?
Цей аспект теж саботується вже багато років.

Можете описати чи скинути лінки? Можливо хтось сяде описати функціональні вимоги і зможе врахувати ці помилки. Чи сам ДОУ, чи автори нової платформи.

Та тут навіть сортування коментів немає вже десятиріччя. Про кожну з сотень проблем з інтерфейсом ДОУ тут писали багато разів, є навіть кілька топіків з побажаннями. Тільки ніхто ті побажання не «враховує».

Або наприклад для авторів текстів — якщо модератор доу вирішить знести топік, то не залишиться взагалі жодного сліду від нього, навть прихованого як на реддіті, жодних повідомлень, жодних шансів виправити щось. Тупо зникає без сліду. Ну і навіщо в такому разі щось тут писати крім флуду?

Також цікаво які саме юридичні аспекти маються на увазі (не вникав у це питання)?

Права на контент статті. Кому що дозволено. Має бути чіткий і досить простий (наскільки можливо) документ на сайті, у статусі публічної оферти.
Права на контент — за автором (статті, коментаря), у сайта — невідкличне і неексклюзивне право публікувати, індексувати, ставити поруч рекламу... Право змінювати/видаляти і як воно реалізується. І так далі.
Зразків багато, тільки вибрати найкращий.

підніміть ці питання у вигляді окремих статей, а не в вигляді лаконічної відповіді в коментарях.

буде великий попит — можливо і вдасться повпливати.

підніміть ці питання у вигляді окремих статей, а не в вигляді лаконічної відповіді в коментарях.

Я впевнений, що ЛПР мої коментарі читали.
Що буде результатом підняття? Лайки 🐕?

тому що під кожну окрему думку підлаштуватись неможливо.
зберіть значну кількість людей що вас підтримають — і до вас дослухаються.

Ви серйозно думаєте, що з таких запитів треба робити петицію???
Я не прошу перемалювати сайт у синьо-маліновий, зробити окремий розділ для програм тваринництва, перетворювати лайки на анімешні обличчя, чи щось такого ж дивного для окремої групи.
Я кажу банальні речі, які треба зробити для всіх.

я серйозно. якщо треба тільки вам, а решті не треба — то воно не треба.
якщо ви вважаете, що таких як ви більше, ніж четверо — доведіть це.
у ваших коментарів, які ви згадали вище, в сукупності три лайка — це хіба такий має бути інтерес від спільноти, щоб вартувало це реалізовувати?

Не вдасться. Ви й таке хаваєте, навіщо напружуватися?

ну я хз, як це прокоментувати....
ви залишили на ДОУ майже в 10 разів більше коментарів ніж я.
виходить, що ви схавали в 10 разів більше?

Я висловився наче від імені власників ресурсу якщо що. ;)
Але так, наївся до несхочу. Залишав побажання, писав навіть напряму. Ваша думка важлива для нас (ніт).

ну хз-хз, за червень ви написали 3.5 сторінки коментарів.
мабуть ще не наїлись )))

Їм що дають. Плачу, страждаю, але альтернативи поки що немає...

пишіть контент на ДОУ.

Щодалі, тим більше сміттєвого контента. Серед нього вже не видно нормального, тому й писати незрозуміло навіщо.

ось тут згоден.

я за якісь умовні дизлайки, які б позволяли треш-контент колективним розумом приховувати, раз редакція закриває очі.

Редакція не закриває очі, а свідомо наймала працівників для збільшення кількості контенту. Коли тут був один Волошин — то контенту було менше, і за ним можна було слідкувати. Якісного контенту більше не стало (бо нема звідки йому братися), а кількість зросла.

раз наймають писак контенту, значить контенту мало.

можливо, редакції варто попрацювати над тим, щоб писаки генерували більш якісний контент, чи іншим чином мотивували написання якісного контенту.

це одразу ж даже відповідь на підняту тему: «чи не зробти нам ще один хабр»?
ні, тому що навіть на ДОУ з усім його комьюніті органічного якісного контенту замало.

вам більше подобаються правила хабра «внепілітікі»?
де за натяки в коментарі налітають шакали і зливають карму?
або якщо ви просто комусь дорогу перейдете, або хтось не з тої ноги встане?

Контент — це літерки, платформа — це файлики. А юзери — це мнясо, що дригається.
❝ Ноги, крылья... Главное — фост! ❞

Автор знает как решить проблему хабра-ямы, когда ты пишешь статью, администрация тебе дает инвайт, а комьнити тебе за туже статью ливает карму? Вот пока не будет найдено решение расслоения в своих мирках администрации и топ-юзеров, я буду против — надо быть лучше их.

Не имплементить негативные реакции (как и сделано на ДОУ и Медиуме)

Но это еще больше расслоит администрацию и юзеров. Я вот считаю что негативные реакции нужны — в конечном итоге для человека целеустремленного даже негативный фидбек пойдет на пользу. Вопрос в другом — на хабре это же превратилось в эффект гопничей общаги ПТУ, где формально администрация тебя селит, но месные «четкие пацанчики» имеют другое мнение на тему нужен ты тут или нет.

Комментарії, де можно розгорнуто викласти свою критику? Та нііі, −1 в карму і за кавою

Ну да проблема есть, еще минус администрации хабра — плохо работали над коммуникативным стайлом.

На Реддите то же самое. Думаю, это сама возможность минусовать.

Це було вирішено на Д3 та на реддіті. Сайт ділиться підсайти з автономними контролами, при цьому власник сайту не диктує детальні умови підсайтам, тільки якщо щось дійсно критичне. Підсайти обирають собі модераторів регулярним голосуванням (було на Д3, і не вистачає на реддіті). Система карми загальна, але кожен підсайт має свій поріг для постингу та свій окребий бан лист.
Таким чином користувачі розходиться по своїм куточкам не заважаючи один одному, а читачі можуть підписатись на те що їм цікаво, або на все одразу. А якщо модератора раптом поплавило, то його зміщують в наступному голосуванні на підсайті.

кожні кілька місяців на доу приходять ностальгірущі по хабру з пропозицєю створити свій аналоговнєт

Ну ось є ДОУ. Коли ви останній раз тут бачили нормальний технічний пост?

Замало.
(Ну а чому я не пишу сюди — вже казав)

Практичний розбір нечастого кейсу.

А що пана цікавить натомість?

Щось більш актуальне для мене.
Наприклад, мені дуже хотілося б почитати як за останній рік змінився процесс розробки на проектах, де якість коду підтримували на високому рівні.
З більш програмістького, почитав би про побудову агента власноруч з нуля (сам це зараз роблю, досить нетривіально.. думаю це ближче до геймдеву ніж до типових ентерпрайз задач).

Ну можете попитати в t.me/swarchua
Зберете думки й напишете огляд.

Доу, Реддіт, Медіум.
Але там усюди такий завал інформації, що нема сенсу на неї підписуватися.
Можна в тематичні Телеграм-чатики — туди народ інколи вкидає щось цікаве.

DOU — мало.
Реддіт — дивно структуровано і часто специфічні обговорення... але серед названий майже кращий.
Медіум — цю прутню для втішення індуського его за пейволлом я ігнорую. Хай навчиться заробляти так, щоб не ставити перепони з самого початку.

На Медіумі ти сам обираєш, чи пейволити статті. Я не пейволив.
І там є журнали, в котрих редактор обирає, які матеріали допускати до публікації. Вони рекламують контент в соцмережах, їх індексить Гугл, і можна отримати 10К переглядів статті.

На Медіумі ти сам обираєш, чи пейволити статті.

Я дивлюсь з точки зору простого читача. Заходиш, і тобі або показує пів-статті, або плашку «залогінься і читай», або з 3-4-ї статті починає вимагати гроші («тільки 10$/місяць за необмежений доступ 1-го рівня!» чи як там воно звучить).
В результаті я весь медіум відкриваю тільки в private mode і не читаю, якщо воно починає щось там собі хотіти.

При тому 90+% контенту це суцільне сміття типу «як я налаштував докер на своєму лаптопі» (при чому автор не розуміє і не здатний зрозуміти, що зламається вже у сусіда).

Вони рекламують контент в соцмережах, їх індексить Гугл, і можна отримати 10К переглядів статті.

Є багато місць, які індексує гугл і можна отримати багато перекладів. Медіум з них одне з найгірших.

Заходиш, і тобі або показує пів-статті, або плашку «залогінься і читай», або з 3-4-ї статті починає вимагати гроші.

Це залежить лише від того, чи автор статті поставив галочку «хочу грошей».

Є багато місць, які індексує гугл і можна отримати багато перекладів.

Це які?

Це залежить лише від того, чи автор статті поставив галочку «хочу грошей».

Ні, я ж казав: на 4-5-й навіть безкоштовній статті починає вимагати або грошей, або просто зареєструватись. Щоб перестав, треба видалити куки.

Це які?

Хоча б DOU :)
якщо англомовні, то береться будь-який standalone блог або движок типу DreamWidth, dev.to, інші, і кожна стаття рекламується через Reddit, HN і т.д.
Єдиної стрічки все одно не буде, і за показами треба ганятись і цілоспрямовано розкручувати.

Я щойно з приватного вікна в браузері передивився 10 своїх статей підряд — і Медіум не потребував реєстрації denyspoltorak.medium.com

Єдиної стрічки все одно не буде, і за показами треба ганятись і цілоспрямовано розкручувати.

За моїм досвідом, itnext.io (журнал в Медіумі) розкручує сильніше, ніж пости на Реддіті. HN в мене взагалі не працював.

Я щойно з приватного вікна в браузері передивився 10 своїх статей підряд — і Медіум не потребував

ХЗ. Може, виправили нещодавно, а може, є якийсь проміжний статус «напівбезкоштовно». Ще півроку-рік тому було саме так, як я тут пояснював.
Буде настрій — перевірю. Але взагалі не дуже цікаво.

За моїм досвідом, itnext.io (журнал в Медіумі) розкручує сильніше, ніж пости на Реддіті.

Матиму на увазі.

HN в мене взагалі не працював.

Там нерівно. Бугаєнко якось писав: один і той же лінк кидав тричі з інтервалом в пару місяців, два рази проігнорували, один — аншлаг. Конкретного лінку він не дав, то що то було, ХЗ. Але вірю.

щоб пости писати, які вважаєш за потрібне

Ушла эпоха таких сайтов

Хрен его знает. Мне кажется, что будет какой-то ревайвал «старого интернета», и возможно такие сайты снова станут нужны.

Сейчас интернет стал быстрее, и люди перешли сначала на фото, а потом на видео. Сейчас людям приятнее смотреть YouTube-материалы про программирование, чем читать. Соответственно, тяжело найти тех, кто будет писать. Ещё есть GPT, чтобы читать, если хочется.

Вот GPT это возможно оно. и то как путеводитель по общему со ссылками на частное (как раз статьи/книги) . А видео точно не заменитель печатных материалов. Если говорить про всякие YouTube то там через алгоритмы залетает по большему счету развлекательный контентик, который можно посмотреть под кофе или хавчик.
Кроме того, если в книге или в грамотных статьях всегда есть перекрестные ссылки на другие материалы где более подробно разобран определенный вопрос, то авторы видосов такое обычно не вставляют даже в описание видео (а если и вставляют то работать с этим не удобно)
Образовательный материал он смотрится вдумчиво, не за один заход, периодически перематывая и останавливаясь. YouTube алгоритмы такого не одобряют и эти видосы теряются между всяких выскочек.
Еще может ок видео курсы. Но опять же мне они лично не удобны как раз из-за постоянных перемоток, остановок и код неудобно копипастить :-). Так что не. Книга лучше :-)

На ютуб есть плейлисты.
Опять же LinkedIn Learning, Pluralsight, в видео формате. Можно подписаться на Oreily чтоб читать технические статьи. Хабр это больше про PR и развлечения чем про техническое.

Хабр это больше про PR и развлечения чем про техническое.

Совершенно не соответствует действительности. Там технического серьёзного столько, что не успеваю читать.

На ютуб есть плейлисты.
Опять же LinkedIn Learning, Pluralsight, в видео формате.

Любители видео, конечно, есть, но это не 100% возможной аудитории. И видео не индексируется, как текст. Если что-то есть в видео, но не в тексте, для меня его не существует (кроме случаев, когда там что-то такое, что в тексте не изложишь — динамические изображения — и оно хотя бы обозначено в описании).

Тогда есть O’Reilly Learning. Можно читать — не перечитать.
Я не против этой идеи, но я бы, скажем так, не покупал акции компании, которая решит это делать.

Я не могу понять, о какой идее речь (и тем более, чем бы она дала какой-то бизнес-ущерб). Прошу расшифровать сии неясные намёки.

Я об идее делать копию Хабра

Ну 100% копия и не нужна и не предполагалась, как я понял.
Вопрос в том, чем будет отличаться, кроме ориентирования на Украину.
Желаемые отличия от DOU в техническом и некоторые в юридическом плане я описал.
А вот ловить свою нишу в смысле правильной бизнес-ориентации — тут посерьёзнее загвоздочки, но это нужно иметь аналогичный опыт или хотя бы примерное представление...

Що до технічного контенту, то зараз рулить GPT. Взагалі не бачу сенсу бачить 2 часа відео або читати простирадла тексту щоб знайти відповідь на просте питання на який GPT відповідає парою рядків.

Коли ти не знаєш, які запитання в принципі ставити, ніякі GPT/LLM/... не допоможуть.
Вхідний потік статей і дискусій тим і корисний, що дає щось нове, що навіть не помисляв.

На хабре половина свежих статей, если не больше, сгенерирована ИИ и является мусором. Тоже думаю, что вернемся в старый инет. Только, походу, куда-то на форумы с no-AI модерацией...

Ну для тех для кого норм зайти в чятик, прочитать пять последних реплик, поставить смайлик и уйти — может быть, и ушла.
А если хочется серьёзного обсуждения и чтобы потом сохранилось на десятилетия (и чтобы другие вытащили, когда им нужно) — то самое оно.

щоб пости писати, які вважаєш за потрібне.

для кого? там же людей не буде.
якщо для себе — то можна і в зошиті ручкою писати.

Підписатись на коментарі