Чи стикалися ви колись з ейджизмом?

Кажуть, ейджизму в ІТ немає. Але потім бачиш отакі «внутрішні вказівки» — не розглядати кандидатів старших за 35 навіть на позиції сеньйорів. Просто реджект на рівні резюме, без шансів показати свій досвід.

І виходить, що ті самі компанії, які говорять про цінність досвіду, одночасно й відхиляють більш досвідчених кандидатів, лише через вік.

А чи стикалися ви з ейджизмом колись? Як реагувати на таке і чи можна якось з цим боротися? Як це впливає загалом на індустрію?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Одну з причин, окрім бажання прогинати молодняк на низькі зп, бачу десь так:
ІТ індустрія, в тому вигляді як ми її знаємо, триває десь 40+ років. Відповідно, перші покоління інженерів або виходять на пенсію або навіть повмирали.
З кожним роком в індустрії з’являлось все більше людей які з часом старіли і в індустрії були як старші так і молодші.

У нас же ситуація інша. У нас не було ІТ 30 років тому, та навіть 20 років тому були лише зачатки, а активний ріст так взагалі почався десь ±15 років тому.
Відповідно, наше ІТ має ще частину «дитячих» хвороб, як то бажання мати лише молодь. Нічого, переростем.

не розглядати кандидатів старших за 35 навіть на позиції сеньйорів

Просто існую особливий тип ІТ-контор, які наживаються на наївній молоді. Там взагалі нема оформлення, платять скільки хазяїн дасть і коли захоче, приходити зі своїм ноутом і усе таке інше. Часто такі контори просто беруть роботу на фріланс-біржах і виконують за принципом «5000 обізян напишуть роман». Зате туди охоче беруть усіх без будь-якого досвіда. Хто себе проявив — може щось заплатять і залишать працювати, хто не впорався — завтра вже не приходь і про гроші не питай.
Зрозуміло що у такі контори нема сенсу розглядати 35+ бо дорослі люди не поведуться на таку брехню.
На великих галерах у Харкові, наприклад, охоче брали колишніх преподів з ВУЗів. Взяли навіть спеціаліста під 60 років — бо був легасі проєкт з VB6. І взагалі: на легасі проєкти (а їх на галерах більшість) я б краще набирав 35+ — тому що молоді втечуть через рік, а доросли більш цінують стабільну роботу на роки.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Постійно називають Ігорем. Раніше бентежило. Зараз вже звик

Якось кілька місяців тому дзвонила рекрутер, пропонувала позицію, але перші уточнюючі питання були — скільки мені років?
Уточнив для чого це і на що впливає?
Типу заповнює профіль кандидата.
Сказав до побачення...

Та постійно, зразу переживав а тепер просто відрубую йому голову і забираю його силу

В кінці залишиться тільки один

Так, побратими до ~27 років називають мене дєдом (мені 30)

Це сигнал. Треба сплавляться по Дніпру.

Так

Так. Коли я пробував влаштуватися на роботу викладачем програмування на якісь курси школярів і сказав що мені 19. А ще коли хотів піти офіціантом в забігайлівку з суші. Там взагалі сказали що беруть люде тільки до 25 років та ще й віддають перевагу жінкам.

Там взагалі сказали що беруть люде тільки до 25 років та ще й віддають перевагу жінкам.

по научному називається гєйші ісконна народна японська розвага

В одній конторі відомій Укр продуктовій памьятаю набрали інфоциган менеджерів і ми шукали на роль ios розробника. І там було резюме де кандидату 50+ років але за плечима 30+ років дуже різних напрямків то йому відмовили відразу на піпл форсі тіпа «По віку не проходить».... зато сіньори піздюки 18-19 років з запитом на 8к+ зелені були ок го говорити

Так треба було б з ним списатися, зараз би стартап з ним замутив, якийсь модний, інноваційний

А чи стикалися ви з ейджизмом колись?

Так. Стояв на касі, і підлітку переді мною пиво не продали.

гиги я тоже цю історію розказую тіко по другому трохи і більш особисто то якось на роботі нам хлопцям по роботі дівчата по роботі на «23 фєвраля» (діяльність якого заборонена та території України) подарили по пиву FLENSBURGER WINTERBOCK це я назву спеціально загуглив бо воно мені запам’яталося «якось так» а по літерах я його так і не запомнив там різні сорта є я зараз особо pilsner люблю

... то воно в мене стояло якийсь час чогось я його не хотів пити «бо не вкусне» чи якось так а потім думаю ну чого стоять подарок же ж давай уже вип’ю всьодно алкоголік же ж і випив пляшечку і таке класне що я поняв що у світі є класне пиво

... і випадково його знайшов у сільпо то є магазин гастроном такий у києві то є столиця України не ля сільпо навіть обичне сільпо хто знає пойме ))

... то я привадився його купувать а то раз мені здається чомусь на Паску бо мабуть якраз усе позакривалося то я набрав повний кошик скільки донесу і тоже на касі стою нічого не підозрюю а дєвушка на касі одну пляшку провела дивлюся якось так дивно дивиться другу провела дивлюся уже геть так уважно дивиться щось звіряє з пляшкою і на екрані а потім так на мене очі підійма такі прямо великі вже і така якось так таким дивним тоном каже «а ви знаєте скіко то пиво стоє за пляшку?»

ото я і поняв що вже всьо мені но то вже давно було ще на Паску а якого року я не пам’ятаю вже може ще до революції при царі

ЗЫ: до речі імпорте пиво подорожало процентів 15 накинули не менше

А ти Петро чи Андрій?

А в реальності, мабуть, взагалі якась транс діва Марго, а потім думає що через вік шарахуються )

Мені цікаво, а звідки умовні «вони» взнають про вік 50+ якщо не вказувати свій вік в резюме та соц.мережах?

По фото у ЛІ і манері спілкування

Потрібно зафарбовувати сивину і не треба розповідати про фортран — це ж очевидно! (жартую)

У мене чувак в команді років 25 на вигляд, но часто в чатах скидує мемчики і кадри із фільмів 90-х. І вот думаєш, чи він виглядає молодше на 20 років, чи просто класику полюбляє.

В мене син 15 років слухає сектор Газа. Сам знайшов, я йому не показував. Так що все може бути.

мемчики і кадри із фільмів 90-х.

у мене тут в соціальніх сєтях вся лєнта відзначає 50 років кіна «чєлюсті» даже лєго сет випустив тематичний

www.lego.com/...​-ideas-jaws-set-fun-facts

гм ну впрочім може вони його просто рекламують але у них він і раньше був я скажім так не фанат

... но 50 років йопта нічоссі а шо уже? ((

По року закінчення універу, наприклад

— роки навчання у вузі
— загальний стаж роботи

Найчастіше зараз це робиться через «сарафанне радіо». В резюме вказують попереднє місце праці. HR телефонує на попереднє місце, й розпитує про кандидата.

Ага, я бачу що рекрутери часто не задумуються скільки ж років кандидату, а потім вони старанно намагаються підбирати щелепу коли на екрані зʼявляється сивий дядько :)

критерій що підозріло багато знає поза потрібним фреймворком можливо може бути кращим тригером для overskilled)

Ну рекрутерки фреймворки не перевіряють. Реакція саме на вигляд.

Кілька місяців тому співбесідував кандидатів для великої компанії з США. Знайшли їм двох крутих дядьків, але замовник не погодився їх розглядати через вік і дав рекомендацію нашим рекрутерам не розглядати кандидатів у яких більше 10 років досвіду.

Це як? Якщо людина пішла працювати в 18 (реально в ІТ), вона вже в 28 неліквід? Що за дикість? Навпаки, якраз тільки дозрів емоційно, софт скіл нормальний став

Гадаю, справа там зовсім не в ІТ. Стикалась пару раз з тим, що деякі західні компанії (не IT) надають перевагу студентам і випускникам, ніж людям з досвідом — молодь простіше обтесати з нуля під корпоративні стандарти, ніж перенавчити людину, обтяжену досвідом, почасти негативним.

Це може бути так, але тоді це про «натиснути і вичавити, пром’яти під себе», а не про справді досвід

Так не секрет що великим корпораціям потрібні гвинтики, багато гвинтікив з гаєчками. А коли їм потрібні унікуми-генії з ідеями, здатні ще й реалізувати ці ідеї, то швидше та простіше купити маленький успішний стартапчик разом з усією командою.

Весь українскій аутсорс на цьому будується, це закладкно в фінансову бізнес модель аутсорса. Щоправда є протилежна стратегія, коли компанія йде на сініор команди, там буде зворотнє не будуть брати людей до певного віку і досвіду роботи. Це робиться в рамках конкурентної боротьби.
Чому так — тому що аутсорс нічого не виробляє, а або надає послугу з прийнятям на себе бізнес процессу замовника, або взагалі надає персонал в лізинг тобто аутстафінг. Бізнес модель в такому випадку полягає в різниці між тією суммою, що платить замовник і собівартістю найму персоналу, де 60- 80% з цієї собівартості, це зарплата. Таким чином компаніям елементарно не вигідно піднімати зарплату, їх би мододих, моторних та ще наївних, бажано взагалі студентів. А продати усіх замовнику, звісно бажно по ставці сініорів.

Це так, що замовник від початку планує красти рейт, тобто виставляти команду на безкоштовні овертайми. Скажімо деплоїти продакшн по неділях о п’ятій ранку, піднімати людей о третій ночі на багфікси і т.д. иа при цьому не платити за це жодного додаткового центу. Люди з досвідом звісно на це не погодяться, бо вже таке проходили. А мододих можна буде таким чином дурити якийсь час.

Я теж такі випадки знаю. Серед причин: людина з досвідом часто не гнучка; може бути так, що проект чз місяц стане нецікавим( а розраховують на довгострокову перспективу); ітд

Тоді це не сіньор. Не може бути сіньор з 3 роками досвіду :)

А там не йшла мова про 3 роки досвіду, а була розмова, що не розглядати кандидатів, у котрих 10+ років досвіду.

Ну ви ж розумієте, що медіана шукачів там десь і буде, 3-4 роки...
Ані кандидатів ані вакансій 5+ не так багато, та й 9 від 10 вже майже не відрізняються

Ну, це все циклічно. Зараз ринок роботодавця, тому, проблем з пайпом немає ( окрім рідкісних вакансій).
Деталі кейса того пана не знаю, але допускаю, що робили ставку саме на великий технічний досвід. Показали найкращих в їх розумінні, щоб одразу заоферити. Не вийшло. Єдине, що ок, що клієнт чітко промовив, що очікує, після скринінгу резюме тих фахівців.
P.S. там треба JD вакансії подивитися. Може, там було 5+ років досвіду ітд. Гадати сенсу немає.

людина з досвідом часто не гнучка; може бути так, що проект чз місяц стане нецікавим

Не згоден, ось подивіться на шановного dou.ua/users/beavergreen — відразу не знайду той комент, але він розповідав як роками, десятиріччями розгрібав нецікавий легасі код і не кидав проект. Скоріше зумер вигорить там, де старий зубр-сеньор максимум трохи засумує :-)

Так, але погодьтеся, що часто клієнт не готовий казати правду, чим дійсно прийдеться займатися.Бо є ризик не найняти взагалі нікого:)

От цікаво, а якщо дівчину наймають на ресепшн, а потім кажуть правду чим займатися, бо є ризик не найняти взагалі нікого?
Ситуація здається мені дивною ще тому, що більшість кандидатів запитують на співбесіди, чим вони будуть займатися. Для мене це головне питання. То що ви відповідаєте в такому разі?

Я виходжу з того, що розповідає кастомер на колі, враховуючи ще питання від кандидатів.
Кандидат також питає на клієнтському інтерв’ю, або на велком- колі.

людина з досвідом часто не гнучка; може бути так, що проект чз місяц стане нецікавим( а розраховують на довгострокову перспективу)

людині з досвідом більшість проектів в принципі не будуть цікаві, бо майже усюди більш менш одне й теж саме і зарплату (а це головний тріггер зацікавленності) підвищують не так часто

Ну... майже крізь все різне, а з/п не головний тріггер зацікавленості. Напевно 30+ років досвіду ще недостатньо...

О, я пам’ятаю один випадок років 4-5 тому: дєвачка-HR (не пам’ятаю компанію) написала в лінкедін про вакансію, домовились про співбесіду. Розпочинається колл, кажу «доброго дня», вона така «Ой!» і дропається. ))

«А чи стикалися ви з ейджизмом колись?»
А як ви пропонуєте довести факт відмови за віком, DOU?
Ви ж не хочете почути плітки і здогади, вірно?
Маєте якусь надійну методу? Поділіться, будь ласка.

Був тут такий Чижденко, йому було дуже за 50. Він доводив це з власного досвіду: до 40 років до нього зверталися рекрутери майже не щодня, як йому стало 45, відразу ж стали звертатися вже щотижня, а після 50 звертаються вже щомісяця.

Було таке — прийшов на співбесіду, все ніби ок але зайшов інтервʼюер і якось з ходу згорнув розмову. Я так зрозумів що він керувати людиною старшою за себе не міг. Ну то його проблеми.

все ніби ок але зайшов інтервʼюер і якось з ходу згорнув розмову

И компания называлась Samsung... Цености бла-бла-бла...

Ні. Не Самсунг. Харківський офіс досить великої галери.

Одну з причин, окрім бажання прогинати молодняк на низькі зп, бачу десь так:
ІТ індустрія, в тому вигляді як ми її знаємо, триває десь 40+ років. Відповідно, перші покоління інженерів або виходять на пенсію або навіть повмирали.
З кожним роком в індустрії з’являлось все більше людей які з часом старіли і в індустрії були як старші так і молодші.

У нас же ситуація інша. У нас не було ІТ 30 років тому, та навіть 20 років тому були лише зачатки, а активний ріст так взагалі почався десь ±15 років тому.
Відповідно, наше ІТ має ще частину «дитячих» хвороб, як то бажання мати лише молодь. Нічого, переростем.

У нас не було ІТ 30 років тому

У вас може не було бо вас не було :). А ІТ, як для внутрішнього ринку так і офшорне було. Моя перша Іт робота була в 1993-му, перший продукт на закордонного замовника 99-й рік і при тому, що тому проекту вже було достатньо років для накопичення убивчої дози гівнокоду :).

Так і вже ходили чутки, що програмісти стануть непотрібні, бо в Visual Basic і Delphi кожна кухарка зможе будувати застосунки, як з лего.

Ага, продукт як раз був на Дельфі і в ньому чувак який дупля не вдібивав про windows messages в едіт вставляв контент через буфер обміну...

цікаво, як я тоді працював в IT з 1997го року ... дивина ))

/* У нас не було ІТ 30 років тому, та навіть 20 років тому були лише зачатки, а активний ріст так взагалі почався десь ±15 років тому.*/

Це якись сюрреалізм...

Що саме не так?

Автор ніби не юний піонер, і повинен знати про Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, цитую «Історія інституту починається з 1957 року, коли на базі лабораторії обчислювальної математики та техніки Інституту математики АН УРСР був заснований Обчислювальний центр Академії наук УРСР...»

Два з половиною аспіранта це трохи не те айті, про яке йде мова.

Системи керування РН Енергія? Система пеленгування, радіоперехоплення, зняття інформації з підводних кабелів це ІТ?

1994 рік. Моя перша робота — проєкт із обліку запасів для місцевих сільскогосподарських підприємств. Технічний стек Borland C++ 3.1, Turbo Vision, CodeBase (Sequiter Software). Замовники успішно приймають і оплачують роботу, проєкт переходить на стадію експлуатації і супроводу.
Але, звичайно, це ще не IT.

І що, тоді було багато бажаючих в ІТ? Це була «нішева» професія про яку майже ніхто не чув.

Пане, ви успішно відповіли на своє власне питання «Чи було багато бажаючих іти в IT в той час?». Вітаю.
P.S. А Ви справді програміст?

Ти б почитав про що був коментар.

Масовість розмиває рівень, хоча в сумі генерація і збільшується. IT не виняток.

Я так розумію пан пам’ятає 1994-й рік як учора.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Для гумористів які пишуть щось в стилі «Як тоді я створював пакмена на перфокартах у 1985?!?!?!?адин?1!»
І скільки вас ІТшніків було в Україні в 1995 чи в 1985? Сильно багато)?

Такі аргументи це 1 в 1 апеляція до того, що у нас є активна космонавтика і українські космонавти літають в космос бо Каденюк полетів у космос в 1997.

Ніби мають бути серйозні розумні речі, а кожен раз сміюсь як читаю, особливо від дідів))

Вони все одно не зрозуміють про що ти😁

Насправді багато хто говорить слушні речі, а гуморист то Ви)) У 1995 році рівень IT у світі був зовсім інший. Коли я десь у ті роки приїхав до Європи й сказав, що у мене вдома є комп’ютер, на мене дивилися з подивом, і між собою з повагою казали: «у нього вдома навіть компютер є». Тому некоректно порівнювати часи, коли майже кожен використовує цифрові технології, з тими, коли це було рідкістю. Я навіть більше скажу: якби тоді при владі були такі ж пустобрехи/популісти, як зараз, то всі українці б пишались тим, що цифровізація в Україні — одна з кращих у світі, і на кожному кроці хвалили різні АСУ заводів та навіть системи бронювання в Укрзалізниці (і це частково справді так, бо в багатьох країнах Європи ситуація часто була гіршою, ніж в Україні). Тому наше сприйняття зараз відрізняється через розвиток технологій. В Україні у 1990-х було близько мільйона інженерів, десь половина з яких працювали з ЕОМ, що відповідало достатньо високому рівню як для того часу (звичайно, не всі програмували, але погодьтесь QA/PM/HR... яких зараз відносять до IT аналогічно не програмують). Тому, тоді було, можливо, навіть більше айтішників. Звичайно, можна запитати: «А скільки було розробників iOS у 90-х?» — але це цілком не коректне порівняння. На питання «А де ж дівся 1 млн інженерів? Вони що, випарувались?» не дивіться «телемарафон» й можливо колись взнаєте скільки млн виїхало з України у 1990х роках

Спочатку ви пишете, що я гуморист, а потім наводите факти, які підтверджують мої слова, ну ок))

У 1995 році рівень IT у світі був зовсім інший.
часи, коли майже кожен використовує цифрові технології, з тими, коли це було рідкістю

Саме про це я й кажу, ІТ індустрія це винахід другої половини 20ст. Тобто щось дуже молоде.

В Україні у 1990-х було близько мільйона інженерів,

«Усе змішалось: коні, люди
Уривки фраз, пісень, картин
І ти заплутався по груди» ©
Мільйон «інженерів» на банкротуючих радянських мега-заводах. Інженерів у лапках, тому що більшість з них ніякої інженерної роботи не робили.

десь половина з яких працювали з ЕОМ

Ну це просто феєрія якась) пів-ляма ІТшників у 90х)))
Ні. Не було такого.

У США на кінець 80-х було ±500 тис. ІТ-працівників, включно з розробниками, аналітиками й техніками (джерело: U.S. Bureau of Labor Statistics).
Не пишіть дурниць або підкріплюйте свої слова посиланнями і фактами.

З якого? > Інженерів у лапках, тому що більшість із них ніякої інженерної роботи не виконували.

Щодо фактів, то 15 листопада 1988 року відбувся політ Бурану, що, згідно з майже всіма світовими цивілізаціями, є надзвичайним досягненням, і над цим проєктом працювали ті самі інженери, про яких ви кажете, що «більшість із них ніякої інженерної роботи не виконували». Після розвалу Союзу інженери залишилися, незважаючи на «банкротуючих радянських мега-заводах». І можна навести безліч фактів, але яка з того користь, якщо ви не сприймаєте жодних фактів?

Загалом, ви називаєте «айтішниками» лише тих, хто пише на сучасних технологіях, і, користуючись вашою логікою, відносно «завтра» на сьогодні в Україні рівно 0 айтішників, бо в Україні ніхто не пише на умовному «Python 4» або «Java 50». Тому, використовуючи ваш підхід, можна з упевненістю сказати, що й зараз, і в 90-х роках, було рівно 0 айтішників — тобто кількість однакова. Це суворе твердження, і як би ви не іронізували, це просто факт, що випливає з ваших слів.

Ви плутаєте тепле і м’яке.
Інженерія це дуже широке поняття, яке включає все від хардкорного крутіння гайок руками, інженерів-технологів самих різних мастей, інженерів-металургів які виплавляють метал і до ІТ-інженерів всіх можливих напрямів.

І дійсно в розробці й запуску Бурану було задіяно безліч радянських контор розкиданих по половині світу з незліченною кількістю інженерів на них.
Але скільки з цих задіяних «інженерів» були тими, кого можна віднести до ІТшників? Хоча б сотня набереться?

Я вже відповів, перечитайте мої відповіді. Ви просто помиляєтесь десь у ~3000 разів. Наприклад, от тиражі ІТ книжок:
«Программирование на языке Фортран» Б.Керниган, П. Плаугер 1980 100 000+
«Алгоритмы и структуры данных» Н. Вирт 1985 100 000–300 000
«Язык программирования Си» Б. Керниган, Д. Ритчи 1983 100 000
«Программирование на Бейсике» А. Шевцов і ін. ~1987 200 000+
«Программирование на языке Паскаль» А. Ершов та ін. ~1986 300 000+
«ЭВМ и программирование» (підручник для вузів) Колектив авторів 1980-ті до 500 000
й загалом, за 80..90х років було надруковано 10млн книжок з програмування (~100..200 назв щороку), що якось протирічить тезі про 100 інженерів. Тому Ваші слова лише демонструють повне незнання

Мільйон «інженерів» на банкротуючих радянських мега-заводах. Інженерів у лапках, тому що більшість з них ніякої інженерної роботи не робили.

Мій батько з середини 70-х років почав роботу в обчислювальному центрі КБ, що пропрацювало до банкрутства ще 40+ років. Розробляли алгоритми для чисельних методів та програми для інженерних розрахунків. Але це звичайно не зрівняється з нинішньою мега-інтелектуальною розробкою мікросервісної архітектури.

«Помилка вижившого»
Один інженер яких були одиниці, це звісно потужна індустрія.

І так, це ні в яких межах не порівнювано із сьогоднішньою індустрією, коли кількість людей, технологій, проектів, обчислювальних можливостей, коли це все відрізняється на Порядки.

Перечитайте ще раз тред, ви, очевидно, не зрозуміли головної ідеї.

Ні, це не так. При кожному КБ чи заводі-фабриці, міністерстві тощо були обчислювальні центри. Допускаю, що їх було менше, ніж на заході, але цілком відповідно рівню промисловості та економіці загалом.
А інакше навіщо США включили до поправки Джексона-Веніка, прийнятої в 1974 році, обмеженя на поставки обчислювальної техніки — якщо, як ви стверджуєте, не було кому працювати на такій техніці?

це ні в яких межах не порівнювано із сьогоднішньою індустрією

Так і на заході так само, тодішню ІТ-індустрію не порівняти з сьогоднішньою. Певний час програмування навіть вважали мистецтвом (Згадуємо Дональда Кнута), а наразі це навіть ремеслом важко назвати, коли читаєш мессаджі про те, як круто чат гопоти створює застосунки.

Саме так. Загалом тільки міністерство радіопромисловості на заводи передало порядка 100K ОЕМ (а були ще інші міністерства) і зважаючи, що працювали на них інколи 10, а інколи й більше інженерів, то аж ніяк не можна назвати «одиницями»

Да ну, САПР — CAD/CAM/CAE є і буде. Просто він в дегенеративній державній моделі, де немає виробництва і воно є не вигідним не катується. Є повно компаній які цим займаються і в США і в ЄС, Японії і т.д. Та навіть в федерації є принаймні три відомих фірми. Софт крштує великі гроші, набагато більше ніж формошлепство та навіть Enterprise із великою доданою вартістю розробки і маржиналністю цього бізнесу.
Аутсорс просто елементарна бізнес модель за своєю сутністю, дуже проста — в нашій поточній світ системі інші просто не виживають, так збудована модель країни Чубайса-Кучми, це класична ресурсна колонія якої керрують корпорації типу Ост Індійської. Власне тому і найважливішим знанням в такій системі буде мова метрополії, щоб з хазяіном спілкуватись, наприклад англійська.
Але за допомогою інтернет, це поступові міняється вже купа є продуктових компаній, в яких потрібна експертиза.

це частково справді так, бо в багатьох країнах Європи ситуація часто була гіршою, ніж в Україні

Це може бути ефектом catching-up development’у.

Ще трохи і ми прочитаємо, що на Заході оминули етап перфокарт та кобола, а веб там з’явився на 100 років раніше за нас...

Значне відставання від Заходу точно було, цікаво зараз дивитись нп коли найбільш стрімке зростання інтернет відбувалося en.m.wikipedia.org/...​ernet_Hosts_Count_log.svg
90ті то напевно вже було запізнення в років 10

Смішно читати що ІТ не було 15 років тому від тих, хто мабуть тоді ще в підгузках тоді ходив.
25 років тому вже впроваджував у банку Lotus Notes, а через рік, працював у Інкомі — системному інтеграторі, який мав філії по всій Україні і вирішував глобальні та багато мільйонні проекти.

А тут дітки прокинулись і щось там муркають про ІТ.))

Щось подібне читав десь в 2008-2010 від підлітків які танцювали брейк-данс і розказували що цей танець з’явився кілька років перед тим.

Я дууууже здивувався і задумався, що ж ми таке танцювали в 1992-2000 на дискотеках 😉.

Вчіть історію, і не пишіть дурниць

Пам’ятаю 30 років тому інститути НАН, басейн для охолодження серверних, рейки на першому поверсі для пересування робочих станцій, перші проекти по Iнтернет ще в досі і uupc, сотні людей в університетах, які вже навчали програмування. Тоді стався просто перехід до тої моделі, яка зараз звична в ІТ. Але воно не зародилось, а просто переходило на інший рівень.

Пам’ятаю 30 років тому інститути НАН, басейн для охолодження

кібінстітут чи як там його на глушкова ти ба я назви вулиць помню странна жопа міра де починається ліс на краю края зємлі ))

... я там був якось чи то ще у 99-м чи то вже на самім початку 00-м чисто проєздом з кимось здається співбесіду мав бо їхав од либидської метро тоді ще не було але я на диво дібрався і туди і на зад помню лише що «кінцева»

... і потім в мене там офіс був года вже не помню десь 10-ті мабуть тож там досі було оте саме совєцьке відчуття як у совєцькім кіно про совєцькій ніі «люді ау здєсь билі люді сєйчас я їх найду» ))

рейки на першому поверсі для пересування робочих станцій

на мою не скромну бумку чесна шпійонська промислова копія К1810ВМ86

К1810ВМ86 был 16-разрядным микропроцессором, разработанным в Киевском НИИ микроприборов и на заводе «Электронприбор». Он был аналогом Intel 8086 и предназначался для использования в советских компьютерах.

то був реальний максимум який узагалі був досяжній відчизняній соціалістичний не націоналістичній науці техніці економіці промісловості і так далі особливо з урахуванням «чесної копії» 8086 так само як до нього була так само внєзапно «чєсна копія» 8080

но на болотах я чув якраз дуже люблять розказувать про свій особий путь

Угу... Якраз застав у вузі «Іскри» і «Мазовії». І стара ЄС-ка, яка гордо займала цілий напів-підвальний поверх і не знала такої пошлятини як BASIC.

нізнаю, нізнаю. В мене усе було PDP-11 )) І здорові СМ1810 і маленькі ДВК-3 на K1810BM3 ))

Ну, тоді будемо топами в AI.

Ага, ага

IT [old gen]:
— We are the champions! What’s going on?

IT [new gen]:
— You made mistakes. We are the tops!

AI:
— Who are y’all? Humans?! Since now you are my IT-agents. No one but me!

))

гиги а точно якраз десь на тижні може два бо я ж не можу згадати то мене так якийсь чисто чіт чат питали «діду а скіко вам год» то я не зміг згадати ))

ЗЫ: нє не по роботі і не по бізнесу узагалі якійсь лєвий чіт чат і звідки він тільки взявся

44.5
Наразі не стикався

Стикався тільки вже в робочому процесі, але не звертав на то уваги. Ба більше, коли у свої 28 років проводив технічну співбесіду людини віком в 54(до сих пір, до речі, працює в тій компанії), то переконував шефа, що нам конче необхідний спеціаліст з таким великим досвідом))) Ну, і на поточному місці роботи є щось на кшалт ейджизму — старше 60 років не беруть(

Ну, і на поточному місці роботи є щось на кшалт ейджизму — старше 60 років не беруть(

А в деяких місцях і в 40+ не беруть. )

це де таке? щось в мене у всіляких «спецах» друзі 40+ зазвичай)

Кілька місяців тому в деяких вакансіях lobby особисто бачив верхній ліміт чи то 40, чи то 45 років.

бо кадрові військові в 45 виходять на пенсію, навіть під час військового стану

так то кадрові))) мобілізованим це не світить)

так посадові вимоги писали не для мобілізованих,
більшість взагалі ще — радянські

Я пару років тому працювала в продуктовій компанії, де СЕО- молода жінка до 35 років. І був у нас один із хедів( йому десь років 45-50) і коли вона активно щось питала щодо розвитку напрямків, нових ринків ітд, той хед завжди закатував очі — мов, вона ще життя не бачила, все там не вийде ітд.
Ні, його не звільнили , він і сам не пішов- просто перефокусувала увагу на більш одноліток, щоб бути з ними на одній хвилі.
Тому, от так дивишся, і думаєш, що все- таки , треба бути більш мобільним, адаптивним, коли природньо молодшим вже не вийде стати. Ми, до речі, наймали різного віку, не було вказівок лише молодих наймати.

Вік — це не завжди відсутність мобільності та адаптивності.
А ось молодість — це завжди відсутність досвіду.
Тому вікові співробітники цінні насамперед своїм досвідом, умінням вирішувати більшість типових завдань та уникати типових проблем.

Ну, 35 це таки дофіга вже досвіду, я би сказав ідеальний вік для СЕО коли вже є якийсь досвід і в той же час мобільність, адаптивність, і свіжі знання.

До того ж:
Відсутність мобільності та адаптивності — це завжди проблема
Мало досвіду — це на завжди проблема і часто навіть перевага, так як дає можливість подивитися на проблему під іншим кутом, чи вибрати більш ризиковані варіанти коли досвідчений засцяв би.

Весь ФААНГ (ну крім Амазона), більшість модних сучасних стартапів які зараз в S&P 500, створювалися недосвідченими 20-30 літніми, а не віковими співробітники які «славляться своїм досвідом».

Часто буває так, що в силу саме досвіду, вже досвідчені фахівці не ризикують і сфокусовані більш на тому, щоб " працює- не чіпай", а більш молоді навпаки — ризиковані, пиляють стартапи, не завжди можуть прорахувати ризики ітд.
І от для СЕО , як мені здається, треба якось міксувати ці категорії співробітників, щоб йти в ногу з часом.

Згоден, що таке може і з віком/досвідом приходити, при цьому це може бути і особливість характеру. Але так, кейс валідний

Ні в якому разі не виправдовую того хеда за сексистсько-ейджистські витівки, але бути на посаді С-лвла, це в тому числі вміти розрулювати подібні ситуації та вміти реагувати на це таким чином, аби отримати користь для себе і компанії.

це бачення однієї зі сторін. Таке враження ніби у неї класні ідеї, а він ейджист. Скільки таких історій чув. І завжди коли запитати деталі, то виявляється, що пропозиції у реальності були не такі класні. І їх навіть намагались реалізувати, але отримали негативний результат

Взагалі негарно подавати подібні ситуації з лише однієї сторони.

Ні, я пам’ятаю, що вона завжди долучала різні категорії співробітників.
Але в неї, як у СЕО, свої задачі і вона має якось крутитися. Там, якщо що, жодна людина не постраждала.

Мені 49. Чи стикався з ейджизмом? Напряму ні. Коли мені відмовляють, я просто продивляюся причину, мені це не цікаво. Але про вік там ніколи не бачив, але хто ж напише правду? Тому й не читаю.

У середині при обговоренні кандидатів окремо саме на вік ніхто не акцентував. Так, звісно, є питання наскільки буде цікаво кандидату, наскільки він впишеться, як він до цього дійшов. Вік теж фактор, але дуже другорядний.

А от з боку деяких дівчат стикався набагато більше, «я могла би бути твоєю донькою, таке інше».

років 10 тому стикався на технічній співбесіді в ноу нейм конторі, після цього ніколи

Ейджизм до речі не стосується більшості людей, зазвичай по віку відмовляють лише сойджакам (бо відмовити йому через те що старий нудний дід пердун негарно), якщо ти топ чєл, а особливо якщо ще й у hr там внизу в серці щось зашевелилось або намокло, то там уже без різниці скільки тобі років, 20, 30 або 50.

Я постійно себе відчуваю занадто старим для всього цього лайна.
А в айтішці наймали і дідів за 60 ще перед ковідом, дискримінації за віком не спостерігав. Як на галерах, так і в продуктах. Так що стукайте в усі двері і буде вам щастя, тільки резюме на помилки перевіряйте через чат гпт, бо ведучий лед світлодіод в системі свармінга світлодіодів до сих пір мені сниться.(В мене звичайно є припущення що мався на увазі якийсь лід розробник в якомусь проекті індикації чогось.)
І приберіть фотку і дату народження, бо це вже не модно.

приберіть фотку і дату народження, бо це вже не модно.

И 20 лет опыта работы :)

чи стикалися ви з ейджизмом колись? Як реагувати на таке і чи можна якось з цим боротися?

тут я бачу 2 різні ситуації:

1) вже прийняли на роботу... і в процесі з’являються непорозуміння...
колись знайшов універсальний рецепт:
«якщо відносини заходять в глухий кут — треба згадати, для чого зібралися...»
ви мене для чого найняли — нагадувати про вік?
може перейдемо до справи?
я шось роблю не так? дякую за інформацію, уже виправляю...

2) коли ще не прийняли на роботу... оголошення не подобається... хтось не правий )
ну і в чому тут проблема?
якщо це приватна компанія — може наймати за будь-якими критеріями...
вибирати собі працівників можна хоч за гендерними ознаками, хоч за кольором шкіри... чи обличчя )
..............................................
тут ще в коментарях згадали проблему, що можуть не так заплатити...
якщо немає довіри — лікується просто... збільшенням частоти оплати...
день відпрацював, ввечері розрахунок... ніхто нікому нічого не винен
домовляємося на наступний період?

пішов уточнив термін...
«Ейджизм — це дискримінація людини за віком»

позначка на фільмі — 18+ це ейджизм ? )

Існує таке поняття, як «неповнолітній». То ж ні, це не ейджизм

на фільмах кста не пишуть 18+. Раніше були позначки, по типу зелений круг, або відсутність, це контент для всіх, жовтий трикутник це 16+, і червоний це adult як правило 21+ . Зараз це майже не використовують, бо є рейтинги PEGI для тих же ігор, або американський FRS котрий G, PG, PG-13, R, NR. Тобто вони якби забороняють і обмежують по віку, але прямо не називають вік тобто це не ейджизм.

Ні, це не ейджизм, а захист за віком від чутливого контенту.

не розглядати кандидатів старших за 35 навіть на позиції сеньйорів

Просто існую особливий тип ІТ-контор, які наживаються на наївній молоді. Там взагалі нема оформлення, платять скільки хазяїн дасть і коли захоче, приходити зі своїм ноутом і усе таке інше. Часто такі контори просто беруть роботу на фріланс-біржах і виконують за принципом «5000 обізян напишуть роман». Зате туди охоче беруть усіх без будь-якого досвіда. Хто себе проявив — може щось заплатять і залишать працювати, хто не впорався — завтра вже не приходь і про гроші не питай.
Зрозуміло що у такі контори нема сенсу розглядати 35+ бо дорослі люди не поведуться на таку брехню.
На великих галерах у Харкові, наприклад, охоче брали колишніх преподів з ВУЗів. Взяли навіть спеціаліста під 60 років — бо був легасі проєкт з VB6. І взагалі: на легасі проєкти (а їх на галерах більшість) я б краще набирав 35+ — тому що молоді втечуть через рік, а доросли більш цінують стабільну роботу на роки.

Сказать что это происходит постоянно, значит ничего не сказать... Это чуть чаще, чем всегда.

Коли в 25 років, до пацана без вусів, бороди і лисини, в маршрутці звертаються «мужчина», це рахується?

[юзкейс] рахується?

тільки якщо з айфоном і тікітоком
(незалежно від — з вусами і бородою чи без вусів і бороди, також як і лисино-індиферентно)

Залежить від того, як він себе ідентифікує

На джині нема дати народження, у моєму резюме теж нема, це вони просять паспорт показати чи як ?)

років 10 тому мене запитали коли закінчив інститут, по цьому приблизно можна вирахувати вік

ну якщо б зараз питали, то вирахувати вік неможливо.

Ну якщо дата закінчення, скажімо 2005-й рік, то вам аж ніяк не може бути менше 35, це ж логічно. ))

В якомусь штатовському стендапі було — запитують так одного програміста
— коли народилися (тобто скільки років)?
[а він так очі додолу і]
— пізніше динозаврів але до ери інтернет
))

так у 25-го року нового тисячоліття вже можна проводити водорозділ по століттю як то «минулого століття» та «цього століття»

Тому лайф-хак: йдіть в інститут не одразу після школи або отримайте ще й другу освіту пізніше :)

Я ось в 2005 закінчив, а якщо ще й аспірантуру рахувати, так взагалі можу писати 2008-й :-D

можна ж 2 раза сходить )) якийсь там швидкий диплом у cs курсів підвищення кваліфікації ))

ЗЫ: американської воно звучить більш точно тож важче викрутитися але я не можу пригадати щоб американської було якісь питання за вік на рівні бізнес культури коду але тут якраз ставити питання цілком нормально це не сприймається як щось таке скоріше навпаки рік закінчення дає класичні точки перетину вже networking culture як то «о та ми були майже поряд» (у тім самім коледжі) чи там знайомі як то професори тощо

... останній complain який я бачив «на великому екрані» то бути закиди якомусь тренеру мабуть з футболу що у нього надто молода дружина )) ну там була на фото різниця років 20 як то йому 55 їй може 25 ото там гурбу людей коробило як то зокрема воно ще якось на пресконференції спливло буцімто то вона приймала якісь там рішення щось таке

це ось не давно може ще цього року і більше таких якихось реальних випадків згадки (претензій?) про вік я не зустрічав

а чому б просто не сховати рік закінчення універу?)

два в одному може бути — напевно з 90х батьки вважають що діти мають отримати вищу освіту (яка стала дійсно доступніша, а прямо запитувати а чи закінчував хтось ВНЗ — вже і незручно) — тобто «коли» дає також інфо чи отримував(ла) її

Стикався, ще й як. Один раз «прорвався» й доказав рівень. тоді було 37. І потім тільки за рекомендацією, бо також не мав шансів. У 43 одна співбесіда, типу показова, що нема ейджизму, але так відчувалось. Зараз взагалі без варіантів, якщо без рекомендацій :( (59).

тобто пости інших учасників ви намагаєтеся замінити постами з gpt і згенерованими попсовими темами ? зроз

Чи стикалися ви колись з ейджизмом?

Ще ні, але кожний з нас з цим ще обов’язково стикнеться. )
Якщо доживе. )

Як реагувати на таке

Як може реагувати на таке двацятирічний менеджер?
У нього все життя попереду, він буде жити «вічно».
Він виконає поставлену перед ним задачу, та й все.

і чи можна якось з цим боротися? Як це впливає загалом на індустрію?

Бізнес буде робити те, що йому вигідно, інакше він програє в конкурентній боротьбі.

Ще ні, але кожний з нас з цим ще обов’язково стикнеться. )
Якщо доживе. )

стариганям-програмерам тра об’єднуватися в окремі техно-банди, на кшалт «ковбоєв кобола» :-)

А динозаври до чи після коболу були?

Скоріше щось типу «свідки джава» rise-n-fall... проти «тру вебпрограмери»

Підписатись на коментарі