Soft skills — не “nice to have”, а “must have”: чому в ІТ без них нікуди?
Уявіть: ви суперсеньйор, у вас більше 5 років досвіду, ви знаєте кілька мов програмування, працювали в крутих проєктах, але... вас уникають у командах, і замовники просять «іншого спеціаліста».
Не тому, що ви погано пишете код, а тому що з вами важко знайти спільну мову.
І це, на жаль, не такий рідкий випадок як може здаватись.
Я, Анастасія Новгородська, працюю в ІТ понад 5 років, а загалом у сфері роботи з людьми та командами — вже близько 10. Зараз я Soft skills тренерка в IT компанії Sombra. Моє завдання — допомагати командам в компанії розвивати навички, які ми зазвичай називаємо «мʼякими» (або тими про які технічні спеціалісти зазвичай думають «поставлю в план розвитку після hard skills», або «менеджер сказав, що треба ще soft skills розвивати, хоча не ясно що воно мені дасть»).
Моя любов до цієї теми почалася не з ІТ. Я також практикую як психотерапевтка, тому людська поведінка мене цікавила завжди і звісно я хотіла розуміти чому з одними людьми хочеться мати справу, а з іншими — ні.
Я переконана, що будь-якого хорошого спеціаліста формують не лише теоретичні знання. Вміння чути, говорити, давати і приймати фідбек, будувати контакт, проявляти емпатію — це теж частина професіоналізму. А в технічній сфері тим паче (так-так, знаю, тут у багатьох може виникнути супротив), бо зазвичай це тісна співпраця з клієнтами.
Коли я зрозуміла, що без софт скілів — нікуди
Це стало очевидно під час ковідного буму. У
Але навіть тоді я бачила: якщо людина ну ніяк не вміє і не хоче будувати стосунки з командою чи замовниками — їй старались шукали заміну. Бо навіть у найжорсткіших умовах бізнес обирає комфорт. ІТ — це про людей.
Нещодавно на тренінгу, який я проводила один дев сказав класну фразу: «Наш американський замовник часто нам каже: дякувати Богу, що ви такі люди, яким я можу сказати в чому проблема і ми один одного легко зрозуміємо, обговоримо.»
Для мене це про те, що попри всі правила люди лишаються людьми і цінують прості людські якості, вміння проговорити і почути відповідь на своє питання і рішення проблеми, хочуть бути впевненими, що проблема з якою вони звернулись буде вирішена, а не просто отримати набір технічних пояснень якими б чіткими і розлогими вони не були.
Оце і є Soft skills. І це те, чим ми реально відрізняємось на ринку.
Але чому про них досі забувають?
Бо це складно. Soft skills складніше виміряти, вони можуть сприйматись досить субʼєктивно. Немає рівня «Senior з емоційного інтелекту» чи «Middle по вмінню вирішувати конфлікти».
І ще — бо це особистісні речі. Їх складно змінювати, якщо ти не хочеш.
Тому люди часто просто фокусуються на технічном, бо «це принесе більше цінності».
Але правда в тому, що це не «або-або» — це «і-і». Якщо ти технічно сильний, але не вмієш співпрацювати — ти будеш точковим фахівцем, але не частиною команди. А команда — це 90% ІТ-бізнесу.
Які труднощі я бачу в командах через нестачу soft skills.
Найчастіше — замовчування конфліктів. В команді напруга, люди між собою не хочуть говорити, а тим паче працювати над чимось спільним, але ніхто не робить крок на зустріч, щоб прояснити що відбувається, зняти напругу. Чи це впливає на кінцевий результат? Однозначно! Чи можна це вирішити екологічно без певних навичок комунікації, вміння надавати і отримувати зворотній звʼязок, розуміння основ командної взаємодії? Не думаю. Часто в командах покладаються на інтуїтивне вирішення або замовчування і ігнорування, це набагато менш ефективно, ніж коли люди самі усвідомлюють як це можна було б вирішувати маючи відповідні знання.
А можна ж було сісти, поговорити, зрозуміти, що дратує, і домовитися. Але без розуміння важливості софт скілів — це неочевидний шлях.
Топ-5 Soft skills, які точно варто розвивати в ІТ
В нашій компанії багато чого обератється навколо цінностей що я вважаю дуже круто, бо це певні дороговкази коли ти в складній ситуації і не знаєш як краще себе повести. Тому, далі я наведу приклади мʼяких навичок, які співзвучні з цінностями Sombra.
Зворотній звʼязок — вміння його надавати і що не менш важливо приймати.
- Пряма і проактивна комунікація — чесність без «ходіння навколо» та без непотрібних «загортань».
- Емоційна зрілість — наприклад, вміння рефлексувати і розуміти, коли я реагую з втоми, а не по суті.
- Відповідальність у взаємодії — я знаю, що мої дії, моя робота так само впливає на загальний результат компанії як і її керівники.
Де це проявляється на практиці?
Найяскравіше — коли люди переходять на новий рівень.
Умовно кажучи: junior від middle спеціаліста відрізняється тим як він або вона вміє вирішувати проблеми. Це природній розвиток, спочатку ми стоїмо за спинами більш досвідчених колег і вчимося, але паралельно теж можемо вирішувати проблеми в силу досвіду. Це може бути важче, довше, можуть виникати проблеми і питання. А middle та senior спеціалісти це люди, які беруть на себе відповідальність, розуміють, що вони не тільки механічно вирішують технічні проблеми, вони вже мають пропонувати, ділитись власним баченням заснованим на досвіді.
Давайте на прикладі кавʼярні. Стажер бариста робить каву дуже довго, бо концентрується на тому аби зробити все правильно і щоб вийшов смачний напій, ресурсу на те аби підтримати смолток може не бути, і це нормально. Мачурний бариста роблячи каву запитає про настрій, перекинеться парою слів про те що в черговий раз вчора вчудив Трамп, намалює паралельно лебедя пінкою з-під молока і побажає легкого дня. Якщо я приходжу в кавʼярню, щоб просто випити кави то мені ок з тим, що стажер не намалював мені лебедя, а якщо для мене випити кави зранку це ритуал і мені хочеться поспілкуватись і проникнутися атмосферою то я буду рада ходити до бариста з досвідом. Тобто, багато в чому це про досвід, розвиток і з часом мачурність зростає органічно, людина навчається працювати швидше, встигати більше і відповідно вирішувати складніші проблеми, не тільки технічно, але і комунікаційно.
Як я сама розвиваю софт скіли?
Найкраще мені допомагає працювати над софт скілами зворотній звʼязок. Я часто прошу зворотній звʼязок на себе та ділюсь з іншими. Це важлива частина моєї власної рефлексії. І я всім рекомендую питати і практикувати регулярне надання зворотного звʼязку в командах. Інші люди чудово підсвічують нам те, що ми не хочемо в собі помічати (як сильні сторони так і зони росту), і іноді це може виявитись зоною для нашого особистісного і професійного зростання.
Хочеш почати працювати над своїми мʼякими навичками вже сьогодні?
Ось тобі вправа:
Напиши двом колегам і попроси їх дати фідбек:
— Що я роблю добре в командній роботі?
— А над чим мені варто попрацювати?
Не захищайся. Просто слухай або читай. Зроби висновки — можливо це твоя точка росту.
Soft skills — це не щось «про характер» на який практично неможливо повпливати. Це навички. Їх можна качати.
І якщо ми справді хочемо будувати сильні команди, довготривалі стосунки з клієнтами, вирішувати не лише технічні, а й людські задачі — без мʼяких навичок ніяк.
Якщо ви дочитали до кінця — я вам дякую! Маєте питання, чи якісь думки — пишіть у коментарях.
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів