Meta інвестувала $14,3 млрд у Scale AI

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Александр Ванг, один з наймолодших self-made мільярдерів у світі, оголосив, що залишає Scale AI — компанію, яку він заснував після першого курсу МІТ та яка є ключовим постачальником даних для навчання LLM і державних оборонних систем. Тепер він буде в Meta, де займеться розробкою проєктів у галузі суперінтелекту. Все це в рамках угоди, згідно з якою Meta отримує 49% у Scale AI і вкладає $14,3 мільярда.

«Я ніколи не шкодував, що кинув MIT заради Scale», — написав Ванг у своєму прощальному листі до команди. І справді: з нуля до $3,6 млрд статків за п’ять років — вражаючий результат.

Але поки в Meta святкують, у Google — зовсім інший настрій. Компанія вже почала розривати співпрацю з Scale AI, оскільки не хоче, щоб її внутрішні дані та розробки опинилися у руках конкурентів з Meta.

Google був найбільшим клієнтом Scale AI. За повідомленнями, також розглядають розрив контрактів Microsoft, OpenAI і навіть xAI Ілона Маска. Основна причина — ризик витоку чутливої інформації.

Що буде тепер зі Scale AI

Після переходу Ванга до Meta керівництво Scale AI тимчасово очолив Джейсон Дроіг, колишній віцепрезидент Uber. Сам Ванг залишився у раді директорів і зізнався, що планує взяти до нової команди в Meta кількох співробітників Scale AI, яких він жартома називає «Scalien’ами».

Хоча спочатку ідея піти з компанії після мільярдних інвестицій здавалася йому «немислимою», згодом він зрозумів, що це може стати унікальним шансом для обох сторін:

«Це винятковий момент — не лише для мене, а й для Scale», — зазначив він.

В результаті угоди з Meta, Scale AI майже вдвічі підняла свою оцінку — з $13,8 до $29 мільярдів.

Проте за цим зростанням компанія втратила статус нейтрального гравця на ринку, і це змусило багатьох клієнтів, особливо з числа конкурентів Meta, переглянути співпрацю або шукати альтернативи.

Meta вже давно робить ставку на штучний інтелект. Але їхній останній реліз Llama 4 розробники сприйняли не дуже позитивно. Тож, схоже, ставка на Ванга — це спроба прискорити гонку за суперінтелектом і надолужити відставання від OpenAI, Google та інших гігантів.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

якось не стикується: десятки мільярдів інвестицій, купа нових ШІ стартапів і тихе болото на глобальному ринку вакансій. ШІ розробляє сам себе?

Це Пентагон топить за ШІ, він і справді там потрібний. А тому на зовнішні ринки такі речі не підуть. За не писаними законами кольорові та емігранти першої волни, тобто не народженні в США туди теж не потраплять доки це секретний пріорітет, як і в зелені берети наприклад. Там це відмінили лише не папері. Ніби Google зараз пилить їм якись SkyNet напевно йде программа де залучують декілька конкурентних постачальників на держвані гроші, як вони роблять усюди з тими же літаками наприклад.

До речі про Пентагон та ШІ:

OpenAI уклала контракт з Міноборони США на $200 млн: dou.ua/forums/topic/54301

Пентагону самий час озброїтись протезами мозку.

тихе болото на глобальному ринку вакансій.

А де ви шукаєте?

судячи по remote вакансіям, наприклад.

www.indeed.com/m/jobs?q=title:ai
Якщо просто пройтися по американським вакансіям, там якісь нереальні цифри зараз.
Думаю, на інших ринках має бути також бум. Але детально я це не аналізував. Просто враження, що воно вже всюди.

Дякую за посилання
покопаю www.indeed.com/m/jobs?q=title:java

Думаю, на інших ринках має бути також бум.

сподіваюсь на це, бо навколо ШІ core проекту ще треба комусь будувати «обв’язку» з CRUD, UI, DB, support, bugfix, хотелкі-пєрделкі.

Бракує тільки контексту — хто-такі Scale AI і чому це не просто ще один acqui-hiring в сфері ШІ.

Додав трохи інформації про них, дякую!

Підписатись на коментарі