«Мені соромно брати такі гроші»: чому фрілансери зливають чек — і що з цим робити

Чому ти досі не підняв ціну, хоча завантажений повністю?

Це питання я поставила на одному з курсів. І відповідь більшості була не про «кризу», «ринок» чи «відсутність кейсів».

Більшість відповіли емоціями:

• Мені якось соромно...
  • Боюсь, що не погодяться.
  • Це ж мені легко далось...

Звідки береться страх говорити про гроші?

1. Страх бути «зажерливим». У дитинстві нам часто казали: «не проси багато», «будь скромним», «головне — не гроші».
    Ми дорослішаємо з відчуттям, що просити більше — це нахабство. Що гідна ціна — це «перебір».
  2. Страх бути непрофесійним. «А якщо я попрошу більше, а результат виявиться не ідеальним?». Фрілансери часто ставлять ціну за впевненість, що «не підведуть». Але впевненість ніколи не буде абсолютною — і це блокує зростання.
  3. Страх відмови. Нам здається, що якщо клієнт скаже «ні» — це особисте. Що він відмовив мені, а не умовам. Тому ми або занижуємо вартість наперед, або одразу даємо знижку «на всяк випадок».

Як це виглядає на практиці: 3 цікаві кейси

Фронтендерка, яка боялась просити $700 за лендинг

«Я зробила це швидко, мені навіть трохи ніяково ставити таку ціну...»

Ми розклали її роботу на компоненти: адаптивність, SEO, техпідтримка, комунікація.

І раптом $700 стали не «багато», а «нормально». Коли вона назвала нову суму — клієнт погодився без жодних питань.

Маркетологиня, яка постійно додавала бонуси і вигорала

«Я боюсь, що не виправдаю чек, тому додаю ще консультації, аналіз, правки...»

Ми прописали чітку пропозицію: що входить, скільки це коштує, як змінюється ціна, якщо клієнт хоче більше.

Після цього вона виставила пакет за $500 замість $300 — і перестала відчувати себе винною.

Проджект, який боявся обговорити перегляд ставки

«Я вже роблю вдвічі більше, ніж на старті, але не наважуюсь просити...»

Разом ми підготували діалог з фактами, аргументами, прикладами змін у роботі.

Клієнт сказав: «Я сам думав, що варто це обговорити. Добре, що ти підняв тему».

Що допомагає фрілансеру почати говорити про гроші впевнено

• Збирайте результати, не лише відгуки. Які зміни сталися після вашої роботи: час, який зекономили; кількість заявок; стабільність у команді?
  • Ціна — це інструмент. Ви маєте право ставити рамки, коригувати, пробувати. Варто зрозуміти просту істину — це про умови співпраці.
  • Озвучуйте вартість як факт. «Моя ставка — $X. У неї входить А, В, С». Пауза. Тиша. Без вибачень.
  • Шукайте підтримку серед своїх. Поговоріть з тими, хто вже пройшов цей шлях. Запитайте: як вони вперше підняли чек? Що допомогло?

І головне: Страх не зникає від «ще трохи попрацюю — і стану впевненим».

Страх зникає, коли ви дієте — з повагою до себе.

Навіть якщо трохи тремтить голос.

Ви впізнали себе в якомусь зі страхів?

А може, вже пройшли цей шлях і тепер впевнено називаєте свої цифри?

Поділіться досвідом у коментарях. Це підтримує не лише вас, а й тих, хто читає мовчки.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Звідки це береться ? От загуглити, середній прайс на лендінг пейдж $15-25 в залежності від складності, хоча може доходити і до $4000. Виставиш ціну більше — пропозиція буде не конкуретно здатною, сильно менше можеш отримати навіть збитки, бо собівартість буде вища. Власна собівартість так само рахується математично. Тут не може бути емоції, тут прорахунки і числа.
Якщо брати той же Київ та норми прибутку в 15% — то можна брати за базу ставку в $6 за годину роботи. В цілому в місяць тоді буде + за вичетом усієї собівартості $150, це якщо нормально так вкалувати і нема особливих пребоїв в замовленнях. Якщо оримати + після усіх витрат, скажімо в бажані $2000, а це буде рівень стронг мідла frontend на галері, то треба виходити на інші ринки, де нема червоного океану.

фрілансери

Це ті хто на Upwork працює? Там, де на кожну заяву через 15 хвилин вже біля 30 кандидатів зі всього світу, більшість з котрих згодна працювати за символічні гроші і відгук?

«Моя ставка — $X. У неї входить А, В, С». Пауза. Тиша. Без вибачень.

Навіть до розмов не дойде. Бід буде відхилений.

Подивився профіль.
Стаття — раз на тиждень.
Кожен раз 3 лайка (Це всі співробітники?).

res.cloudinary.com/...​/oybddgonmlmlzb6kmmit.png

Кожен раз майже жодного коментаря.

Ви дійсно досі не зрозуміли, що такий підхід для PR робить вашої компанії гірше?

Навіть до розмов не дойде. Бід буде відхилений.

Скоріше всього, так пропонують писати, коли вже до розмови дійшло.

Але, з мого досвіду, ставка для фрілансера-початківця, на відміну від «remote worker», то шлях в нікуди. Поки не навчишся оцінювати задачі, ставка буде грати проти тебе.

Дякую за розгорнутий коментар.

Так, конкуренція на глобальних платформах дійсно висока. І дійсно, є ті, хто працює за символічні ставки з різних причин. Але фріланс сьогодні значно ширший за Upwork. Це не тільки «відгуки за копійки», а й побудова довіри, власного підходу і довгострокових відносин з клієнтами.

Щодо ставки — у кожного вона своя. Хтось бере менше, хтось більше і це нормально.

Чому ви думаєте, що так не працює? Можливо у Вас є цікавий кейс?

Чому ви думаєте, що так не працює?

Бо мінусів більше, ніж плюсів.
Уявімо, що я ваш потенційний клієнт.
Що я бачу:
1. Статті формальні, водянисті. Без глибокої експертизи. На статтях немає трафіку й активних обговорень.
2. Бачу, що ви накручуєте лайки на статті. Роблю висновок, що й у роботі ви схильні до накрутки результатів.
3. Бачу формально-відсторонений тон автора в коментарях. Немає живого спілкування. Роблю висновок, що й у роботі буде формально та відсторонено.
4. Бачу за статтями ваш дуже обмежений ресурс.
5. Бачу за статтями, що ви намагаєтесь щось робити, але тягне слабо.
6. Бачу старання зробити за шаблоном, як рекомендують, і бачу відсутність грамотного маркетолога.

Таким чином ви вивернули назовні всі свої слабкості без відчутних плюсів.

Що було б цікаво мені: як ви працюєте ЗІ СВОЇМИ слабкостями і як їх перемогаєте.
Робите щось, чуєте що вигораєте ви, а ні хтось інший — пишить! Пишить про аналіз чому так з вашої точці зору, що на ваш погляд треба робити, що зробили, результат.
Десь щойсь не йде саме у вас, обмеженний ресурс — пишить про те, що зробили, як подолали, як перемогли, які підводні камені було. Емоційно, живо!
Тоді будуть читачі, коментарі, повага. Бо ресурс у всіх обмежений. І саме тому це буде цікаво.

Дякую за таку вашу розгорнуту та детальну, хоч в деяких аспектах і суб’єктивну, відповідь, мені справді дуже цінно отримувати такий фідбек.
Я працюю з клієнтами сумлінно і відповідально ставлюся до роботи.
Дані топікі — це мій простір для розвитку і пошуку живого, корисного формату.
Завдяки вашій відповіді розумію, що корисно буде ділитися і своїми результатами, і тим, що дається важче.

Підписатись на коментарі