«Мені соромно брати такі гроші»: чому фрілансери зливають чек — і що з цим робити
Чому ти досі не підняв ціну, хоча завантажений повністю?
Це питання я поставила на одному з курсів. І відповідь більшості була не про «кризу», «ринок» чи «відсутність кейсів».
Більшість відповіли емоціями:
- Мені якось соромно...
- Боюсь, що не погодяться.
- Це ж мені легко далось...
Звідки береться страх говорити про гроші?
- Страх бути «зажерливим». У дитинстві нам часто казали: «не проси багато», «будь скромним», «головне — не гроші».
Ми дорослішаємо з відчуттям, що просити більше — це нахабство. Що гідна ціна — це «перебір». - Страх бути непрофесійним. «А якщо я попрошу більше, а результат виявиться не ідеальним?». Фрілансери часто ставлять ціну за впевненість, що «не підведуть». Але впевненість ніколи не буде абсолютною — і це блокує зростання.
- Страх відмови. Нам здається, що якщо клієнт скаже «ні» — це особисте. Що він відмовив мені, а не умовам. Тому ми або занижуємо вартість наперед, або одразу даємо знижку «на всяк випадок».
Як це виглядає на практиці: 3 цікаві кейси
Фронтендерка, яка боялась просити $700 за лендинг
«Я зробила це швидко, мені навіть трохи ніяково ставити таку ціну...»
Ми розклали її роботу на компоненти: адаптивність, SEO, техпідтримка, комунікація.
І раптом $700 стали не «багато», а «нормально». Коли вона назвала нову суму — клієнт погодився без жодних питань.
Маркетологиня, яка постійно додавала бонуси і вигорала
«Я боюсь, що не виправдаю чек, тому додаю ще консультації, аналіз, правки...»
Ми прописали чітку пропозицію: що входить, скільки це коштує, як змінюється ціна, якщо клієнт хоче більше.
Після цього вона виставила пакет за $500 замість $300 — і перестала відчувати себе винною.
Проджект, який боявся обговорити перегляд ставки
«Я вже роблю вдвічі більше, ніж на старті, але не наважуюсь просити...»
Разом ми підготували діалог з фактами, аргументами, прикладами змін у роботі.
Клієнт сказав: «Я сам думав, що варто це обговорити. Добре, що ти підняв тему».
Що допомагає фрілансеру почати говорити про гроші впевнено
- Збирайте результати, не лише відгуки. Які зміни сталися після вашої роботи: час, який зекономили; кількість заявок; стабільність у команді?
- Ціна — це інструмент. Ви маєте право ставити рамки, коригувати, пробувати. Варто зрозуміти просту істину — це про умови співпраці.
- Озвучуйте вартість як факт. «Моя ставка — $X. У неї входить А, В, С». Пауза. Тиша. Без вибачень.
- Шукайте підтримку серед своїх. Поговоріть з тими, хто вже пройшов цей шлях. Запитайте: як вони вперше підняли чек? Що допомогло?
І головне: Страх не зникає від «ще трохи попрацюю — і стану впевненим».
Страх зникає, коли ви дієте — з повагою до себе.
Навіть якщо трохи тремтить голос.
Ви впізнали себе в якомусь зі страхів?
А може, вже пройшли цей шлях і тепер впевнено називаєте свої цифри?
Поділіться досвідом у коментарях. Це підтримує не лише вас, а й тих, хто читає мовчки.
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів