Як реально «вкотитись» в ІТ у 2025 ?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Заїжджена тема, але потрібно ваша порада. Мені 33 роки, маю за плечима універ по технічній спеціальності математика. Так склалось, що пішов працювати не по спеціальності.
Цікавить як знайти свою першу роботу на вакансію trainee/junior. Цікавить frontend або backend (можливо на python) розробка. Розумію, що дуже велика конкуренція, а роботодавці хочуть з комерційним досвідом. Готовий піти на платні курси.
Порадьте, буль ласка щось.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А зачем идти в IT сейчас? Налоговые изменения в штатах (списание разработки теперь не сразу а за 5 лет), quantitative tightening, и прекращение ZIRP (причём видимо — навсегда) делают эту отрасль вообще невыгодной и неинтересной. Особенно последнее — всё наше веселье было только на бесплатных деньгах эпохи ZIRP. Года через 3 когда ставки чуть подупадут, хотя бы до 2.5% — станет полегче, но пока...
Я вот — вышел из IT, не ищу больше клиентов, буду пилить своё, а не выйдет — на пенсию пойду.

Вопрос не только «как», но и «зачем».

Сейчас будет происходить сильная трансформация индустрии, где некоторые категории «вайтишников» потеряют работу. Условно через пару лет можно будет написать (или даже сказать голосом) — «Запили мне вебсайт интернет магазин, вот тебе скан накладной с товарами, на основе ее запили для кажого товара отдельную страницу, найди или сгенерь картинки и описание товаров, и отзывы», и через 20 минут сайт будет готов и задеплоен.

Стоит идти в сферы, где AI не добрался и скорее всего скоро не доберется. Я б сказал, низкоуровневая и системная разработка находится в большей безопасности, чем веб разработка. Но это несколько лет гринда, а не путь вайтишника.

Это пока ИИ не натренировали на низкоуровневую разработку, сейчас легче уходить в профессии где нужно работать руками.

Вчіть англійську, шукайте практику замість тільки теорії. Шукайте, можливо кому потрібен помічник за малі гроші, або за досвід, або як ви вже згадували при великих компаніях є школи які дають досвід і потім, можливо, роботу.

Хоча я колись хотів, але не потрапив в таку школу і почав працювати за «вистачало на пиво». Тобто не мав супер великих очікувань від першої роботи.

На жаль я помітив таку тенденцію: якщо ставлять нечітке питання на кшталт «як стати мільйонером», «як увійти в айті» і тому подібне, то не дивлячись на кількість отриманої інформації нічого з цим не роблять.

Ось, наприклад, згадав серію давнішніх топіків: «як написати гру?»
dou.ua/...​ximilian-levitsky/topics
І це ще був лайтовий довоєнний час і таска була досить конкретизована — «текстово-картковий симулятор» — пройшло 4+ роки, спільнота все ще чекає на гру((

Лови детальну інструкцію

1. Знайди м’яку поверхню: гімнастичний мат, трава або килим
2. Надягни зручний одяг, щоб нічого не заважало рухам
3. Стань навпочіпки (присідай), постав ноги на ширині плечей
4. Нахились вперед і поклади руки на підлогу перед собою, трохи ширше за плечі
5. Відштовхнись ногами і перенеси вагу на руки та спину
6. Розкрути тіло вперед і плавно перекотися на стопи
7. Постарайся піднятись на ноги одразу після перекату

Подобається в цілому web розробка, хотів би працювати у цьому напрямі.

Ну дивися — йдеш на v0.dev і пишеш — аналог форуму dou.ua
Потім береш отриманий код і дописуєш функціонал, якого немає — наприклад — розгортання гілок
Пропонуєш свій код адміністрації DOU — і вуаля, ти веб-розробник (чи ні)

Забей, никак. По крайней мере не в Украине.

Думаю все залежить від витраченого часу як і на навчання так і на пошук роботи, розумію що це може бути рік, як мінімум.

Или в Qa, быстрее всего и работу найдешь)
Ментор очень нужен

Цікавить як знайти свою першу роботу на вакансію trainee/junior. Цікавить frontend або backend (можливо на python) розробка.

Чат гпт тепер найкращий друг для таких питань.

Найлегше це через безплатні курси (від галери або mate щось там).
Інший варіант це самому вивчитись на стронг джуна і шукати джун/мід позиції

Знайди ментора, перевіреного, який вкатує, він тебе за ручку доведе, якщо будеш дослухатись.
Курсам похвігу на тебе, їм головне оборот коштів, щоб вистачало на рекламний бюджет, щоб приводити нових студентів.

Зайти до топіку пошуку менторів і шукати, запитувати, придивлятись
dou.ua/forums/topic/10445

Це якийсь сьогодні флешмоб?

Це SEO, семантичне ядро, частотність ключів

Ні, шукаю допомогу і якийсь фітбек у даному питанні.

Якщо у вас є спеціальність математика, то зараз є попит на data/ai/ml інженерів . Там ще є шанси якось заскочити в ітшечку.

А по таким поулярним напрямама як fullstack чи qa навіть, я так розумію майже неможливо знайти роботу?

Можливо . Шансів дуже мало сеньйори шукають по півроку

А що скажете на рахунок Epam Csmpus, проходжу там курс. Але все на англійській, перекладаю і виконую завдання. Але чи реально, що потім покличуть дальше і якщо будуть спілкуватись на умовній співбесіді англійською це дуже важко.

Так ходіть на курси англійської.
Ну і, як колега вам порадив, AI/ML зараз найгарячіший напрям. Беріть і учіть, можна і без курсів.

порадь курси безкоштовні по AI/ML, взагалі з цим не знайомий(

порадь курси безкоштовні по AI/ML, взагалі з цим не знайомий(

Так ти роботу не знайдеш)
Гугли, шукай сам.
А форум юзай як «рев’ю».

Тобто сідаєш, придумуєш як станеш джуном, що будеш вчити.
Тоді скидаєш той список тут, і питаєш чи цього буде достатньо. Так буде корисна дискусія

Я просто по AI/ML взагалі не шарю, по фронту хоч розумію технології які треба вчити, дивився roadmap + що вимагають у вакансіях

База:
Мова: Python
Стрижнева бібліотека: PyTorch
Допоміжні ліби: NumPy, Pandas, Matplotlib... ...
Середовище розробки: Jupyter Notebook

Знайдіть якусь товсту книжечку, типу «Deep Learning with PyTorch».
Почитайте, встановіть все, пограйтеся.
Не сподобається, вертайтеся у Веб.

Лучше искать пересечение AI/ML с тем что тебе интересно или в чем ты шаришь — легче учиться и искать работу.

Я б даже добавил — если на текущей работе есть ИТ отдел то можно на бесплатный основе напросится сделать что нибудь полезное — сервис/сайт для клиентов/сотрудников, какой-нибудь дашборд с интеграцией

На coursera вибираєш курс, там можливо подати на financial aid (не скрізь).

Це платний курс. Якщо ти не можеш нагуглити навчання безплатно то ІТ не для тебе, буде дарма витрачений час.

Справді корисними є лише безплатні курси або курси коли ти платиш після працевлаштування.

Підписатись на коментарі