Як Cursor AI замінив мені Visual Studio Code та IntelliJ IDEA

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Привіт! Мене звати Юлія, я працюю в команді QA Automation у компанії Playtika. Хочу поділитися досвідом, який може бути корисним не лише QA-інженерам, а й розробникам, девопсам, фулстекам — усім, хто щодня працює з кількома мовами програмування одночасно.

💬 Якщо ви працюєте переважно з однією мовою, наприклад тільки з Java, то, можливо, сенсу повністю переходити на Cursor AI для вас буде небагато. Все-таки IntelliJ IDEA залишається глибоко інтегрованим середовищем з чудовою підтримкою екосистеми Java — і тут вона, чесно кажучи, все ще попереду.

Насправді спочатку я досить скептично ставилася до Cursor AI. Його у нас впроваджували на рівні компанії, ми тестували студію, писали фідбеки... Я не вірила, що він зможе замінити одразу і Visual Studio Code, і IntelliJ IDEA.

Але тепер мушу визнати: Cursor AI дійсно вистрілив. І це не тільки моя думка, але й думка багатьох моїх колег, які давали відгуки про нього.

У моїй щоденній роботі мені доводилося використовувати одразу кілька середовищ:

• Visual Studio Code — для TypeScript і UI-тестів,
  • IntelliJ IDEA — для API-тестів, пайплайнів і проєктів на Java.

Кожна IDE виконувала свою функцію, але працювали вони по-різному.

Наприклад, я в обох використовувала GitHub Copilot, але в Visual Studio Code цей плагін працював краще. В IntelliJ я не могла використовувати функцію Copilot Edits, яка дозволяє одразу впроваджувати запропоновані зміни в код — це суттєво обмежувало користь.

У підсумку Copilot поводився по-різному в кожному середовищі, і це було далеко не ідеально.

А ще — постійне перемикання між IDE кілька разів на день. Кожне перемикання — це втрата фокусу, контексту і просто енергії. Робота сповільнювалася, і морально це справді виснажувало.

Після встановлення Cursor я почала використовувати його як основне середовище розробки — і вже за тиждень зрозуміла, що він дійсно може замінити IDE та AI-плагіни, об’єднавши все в одному.

Порівняння IDE

Особливості

Visual Studio Code з Copilot

IntelliJ IDEA з Copilot

Cursor AI

AI розуміє весь проєкт цілком (Codebase Chat)

Можна обирати AI-модель (GPT-4, Claude тощо)

Підтримка правил (rules)

Рев’ю змін у гілці

Обмежено

Обмежено

✅ (з повним контекстом)

Mod Yolo (модульне редагування в AI-стилі)

Тепер детально по пунктах:

🧠 AI розуміє весь проєкт загалом (Codebase Chat)

Однією з найбільших переваг Cursor AI для мене стала функція Codebase Chat, яка працює завдяки повній індексації проєкту. Це означає, що AI дійсно розуміє контекст всього репозиторію: залежності між класами, файлами, скриптами, тестами — все під контролем.

Наприклад, я можу просто написати в чат:

Перейменуй мені назву функції і заміни її у всіх інших місцях, де вона використовується

І що відбувається:

• Cursor сам знаходить потрібний файл, де ця логіка мала би жити, алу спочатку опрацьовує той файл, що зараз відкритий.
  • Він бачить усі місця, де викликається стара функція, і пропонує оновлення прямо в коді.

• Після цього AI детально пояснює свої дії, ви можете перевірити зміни, які він пропонує та прийняти чи відмінити їх.

💬 Раніше, працюючи з Copilot Chat, мені доводилося вручну вказувати, в яких файлах шукати, що оновлювати, як це пов’язано. Без цього Copilot був практично «сліпий». У Cursor усе це робиться автоматично завдяки індексації, і саме це кардинально змінило мій підхід до змін у коді та полегшило багато рутинних завдань.

🧠 Вибір AI-моделі (GPT-4, Claude, тощо)

Ще одна фішка, яка мене приємно здивувала в Cursor AI — це можливість самостійно обирати, через якого саме AI-агента генеруються відповіді. У GitHub Copilot такої функції взагалі не було: ти просто користуєшся тим, що «під капотом», і не маєш на це впливу.

У Cursor навпаки — є панель вибору моделей:

• можна вручну переключатись між GPT-4о, GPT-4.1, Claude 3.5 Sonnet, Claude 4 Sonnet тощо;
  • або включити автоперемикання, і Cursor сам обере найкращу модель під конкретне завдання.

💬 Особисто для себе я майже завжди працюю через Claude 4 Sonnet — він найкраще справляється з технічними запитами, особливо коли йдеться про складні пайплайни, Groovy-логіку чи Bash-скрипти.

Це дало мені більше контролю і стабільніші результати — залежно від того, з чим саме я працюю в проєкті.

🧠 Підтримка правил (Rules)

У Cursor AI можна задати свої правила — і вони автоматично відправляються з кожним запитом у чат.

Наприклад, ось частина моїх активних правил:

• Будь максимально лаконічним. Фокусуйся лише на важливому.
  • Не нагадуй, що ти AI.
  • У тебе є дозвіл переписувати мій запит, якщо вважаєш, що він сформульований не оптимально.
  • Мета кожного звернення — вирішити конкретну задачу. Переходь до суті.

AI не запитує зайвого, не «вітається», не пояснює очевидне — просто працює по суті.

❗ Це справді виводить роботу з AI-чатом на новий рівень персоналізації під кожного конкретного користувача.

💡 Порада: готові приклади ефективних rules під різні задачі можна знайти на StackOverflow — там уже сформовані шаблони під код, рев’ю, рефакторинг, генерацію тестів тощо.

🧠 AI-код-рев’ю гілки (Pull Request Review)

У Cursor AI є вбудована можливість робити AI-код-рев’ю прямо у гілці. Щоб запустити рев’ю, достатньо написати в чаті щось на кшталт:

Зроби код-рев’ю цієї гілки

AI попросить дозвіл на виконання декількох команд для інтеграції з GitHub, наприклад:

git status

git diff master..HEAD --name-only

💬 За бажанням ці команди можна автоматизувати — щоб AI не питав підтвердження кожного разу, а просто робив свою роботу.

Після аналізу змін Cursor генерує:

• коротке пояснення, що було змінено;
  • список потенційних проблем чи недоліків;
  • підказки для покращення коду або відповідності best practices;
  • можливість одразу запропонувати фікси, спростити код чи об’єднати дублікати.

💬 Один із реальних кейсів:

У мене була гілка з ~5 файлів, кожен по 50–70 рядків. Cursor проаналізував усе, переписав логіку і запропонував один файл з ~250 рядками — чистий, узагальнений і простіший у підтримці.

Я чесно не бачила такого рішення сама — просто «замилився» погляд, а AI помітив закономірності й спростив усе до суті.

💡 Тому щоразу, коли я готую pull-request і прошу зробити AI-код-рев’ю, я завжди додаю обов’язкові команди:

• спрости код, де це можливо;
  • приведи до найкращих практик.

Це дозволяє отримати не просто рев’ю, а й практичну оптимізацію коду прямо перед мержем — без зайвого навантаження на команду.

🧠 YOLO-Mode: AI, який працює сам

Ще одна функція, яка заслуговує окремої згадки — це YOLO-Mode.

Що це таке?

YOLO-режим дозволяє Cursor AI самостійно запускати команди у вашому середовищі, не питаючи підтвердження щоразу. Це особливо зручно, коли мова йде про юнiт-тести.

Як це працює:

1. Ви просите AI: Перевір юніт-тести й виправ, якщо щось не працює
  2. Cursor автоматично запускає тести (npm test, mvn test, pytest — залежно від проєкту).
  3. Якщо тести падають — AI аналізує помилки, вносить зміни в код.
  4. Потім перезапускає тести.
  5. Повторює, поки всі тести не проходять успішно.
  6. Наприкінці — генерує детальний репорт: що змінилось, що було зламано, як виправлено.

Налаштовується це дуже просто, ви створюєте Custome mode та редагуєте налаштування прям в чаті:

💬 Це виглядає майже як магія — коли AI сам щось ламає, сам же лагодить, і ще й звітує. Дивитись на це — окреме задоволення. Саме тому YOLO-Mode — улюблена функція багатьох розробників, особливо в довгих тестових сесіях.

✅ Підсумки: чи варто переходити на Cursor AI?

У цій статті я описала ті функції Cursor AI, які реально працюють для мене, і які, на мій погляд, варті уваги. Завдяки переходу на Cursor я спростила робочий процес і оптимізувала його приблизно на 30% — у порівнянні з тим, коли доводилося постійно скакати між Visual Studio Code і IntelliJ IDEA і GitHub.

Тепер усе в одному місці — без перемикань, без втрати контексту, без відчуття, що IDE живуть кожна у своєму світі. При цьому в Cursor є ще купа функцій, які я поки не використовую або не оцінила повною мірою.

Наприклад:

MCP Tools — це окремий блок, де можна підключати сервіси на кшталт GitHub, Jira, Confluence Wiki та виконувати якісь дії прям із Cursor.

💬 Я пробувала — поки що виглядало як «ще один шар складності». Можливо, комусь це зручно — мені ні.

Деякі інструменти, відверто кажучи, можуть здатись зайвими або недопрацьованими, але в цьому й плюс Cursor: ти береш лише те, що працює саме для тебе.

💡 Якщо ви, як і я, працюєте одночасно з кількома мовами та проєктами, то Cursor — справжній лайфхак. Він побудований на базі Visual Studio Code, але проєкти на Java підтримуються добре, якщо поставити потрібні плагіни.

Які саме плагіни вам знадобляться — легко знайдете на StackOverflow, там уже все перевірено до вас.

Наостанок: Cursor AI — не магія, але щось поруч. Він не вирішує всі проблеми, але точно економить час, нерви та мозок. І що більше я з ним працюю, то менше хочеться повертатись назад.

👍ПодобаєтьсяСподобалось18
До обраногоВ обраному15
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ладно AQA, можливо допомагає, але розробники, ну не ставайте абізянами «вайбкодерськими». Декілька разів AI напише за вас пару фіч, потом десь знайдеться пару багів, а ви взагалі вже не в контексті проекту. А якщо при написанні ще розбиратись, то який тоді сенс в АІ?)

не забуваємо ще за вартість токенів/прайсінг. Cursor, як на мене має зараз саму дешеву та прозору модель. Навіть коли ти вигрібаєш всі преміум кредити, то ти продовжуєш працювати, але на повільних запитах. У конкурентів ти впираєшся у пейволл, та зазвичай відразу пропонують перейти на інші плани

і на повільних запитах GPT4.1 і deepseek3.1 працюють достатньо швидко. При тому видають непогані результати

Придбав ліцензію claude code погратися, а то всі дуже хвалять типу найкращий агент. І ось чогось не розумію. Або я не вмію ним користуватися, або інформація про найкращість застаріла.

Розумність приблизно така ж як і у курсора з claude 4 і vscode з claude 4 (чуть кращий за vscode і чуть гірший за курсор). Но ось user experience на порядок гірший.

Переваги:
— незалежність від IDE
— нейтивно може запускати консольні програми там же без створення додаткових сесій

Недоліки (це стосується всіх консольних агентів):
— писати, форматувати довгі промти на кілька строк і навіть абзаців, це біль
— читання обмежено можливостями консолі, забудьте про нормальні таблиці, діаграми, markdown
— неможливість редагувати, виборочно апрувити код який він пише, або все приймаєш або все відхиляєш
— неможливість клікнути по файлу і подивитися які конкретно зміни і де він зробив в контексті всього файлу
— неможливість глянути які конкретно зміни він зробив в цій конкретній сесії
— немає чекпойнтів, неможливо відкатитися на кілька промтів назад
— немає адекватної підтримки багатьох сесій, треба запускати окрему консоль
— немає історії сесій і пошуку по ній
— важче управляти контекстом, добавляти файли, папки, mcp сервера

І це не тільки клод, open ai зі своїм кодексом також консольний агент пилить. Чому так всі помішалися на консольних агентах? Тому що це банально простіше ніж інтегруватися з ІДЕ? Які сценарії і кілер фічі присутні лише консольним агентам я упускаю?

Ви чудово розписали, й на мій погляд, так воно і є. Відповідаючи на Ваше питання, якщо Вам здається, що «всі помішались» й щось має виключно плюси, то це, зазвичай, класна робота маркетологів

ні, реальну користь можна отримати починаючи від 3-4 місяців користування. Коли появляється щось типу інтуїції. Уже починаєш здогадуватись як правильно ставити задачу і який контекст надавати, щоб результат був таким як потрібно. До цьго моменту буде дуже багато сміття у результатах

Дякую, що поділилися своїм досвідом щодо цього!

Прийшов до схожих висновків, в мене вся стрічка в threads нахвалює claude code (і здається мені ці пости згенеровані) але всі ці проблеми котрі ви описали вони є і якоїсь значущої переваги в якості порівняно з cursor + sonnet я не побачив. Плюс для нормальної роботи треба купувати pro котрий коштує в 5 разів дорожче за підписку cursor

Не знаю, яку версію VS Code ви дивилися, але в останній є сodebase контекст, є вибір моделі, є рев’ю, є агент, є налаштування для AI (правила). Просто FYI.

Чомусь тільки одне нагадування тут про таку шикарну можливісь, як отримання діаграми проекту. Це прискорює в рази ознайомлення з кодом.
Це просто вау, як на мій погляд. docs.cursor.com/...​ls/architectural-diagrams

Так і не зрозумів чим саме курсор відрізняється від vscode крім інтерфейсу, можливо на старті там було щось чого не було в vscode, але зараз? Який сенс було кидати vscode на заміну курсора?

Одне слово — Tab. У автокомпліта копайлота та інших асистентів, контекст дописування одна строка максимум функція, а курсор дописує за тебе по всьому файлу. Наприклад добавив лог на початку функції який би записував параметри, а він тут же пропонує добавити лог в інші подібні функції в цьому файлі, пропонує добавити додаткові імпорти якщо треба для якогось конкретного лога. Ти тільки натискаєш Tab, Tab, Tab. Чи добавив параметр в функцію, він же тут же прпопонує добавити підтримку цього параметру у всі функції де він використовується, і це не тільки сигнатуру функції обновити, той параметр ще треба десь знайти щоб в функцію передати, і курсор це зробить також.

Ну і а цілому автокомпліт більш точний якийсь, надійний.

Агент у copilot був дерев’яний, але в останній версії вроді допилили і не поступається сильно курсору. Єдине що з контекстом курсор якось краще справляється, copilot часто починає забувати що він робив і зациклюється при довгій переписці чи складному промті де треба з десяток файлів обновити. Курсор також починає тупити, але залишається юзабельним.

1. Це також є в vscode
2. Я використовую zed і тут також це є

Немає у vscode. Можна подібного результату з допомогою агента досягти, но не автокомпліт як у курсора. А дьоргати агента по таким дрібницям ну таке собі.

Чесно кажуучі не дуже зрозумів чим це відрізряється від Copilot в режимі Agent. Там такойж можна обирати модель. І вже досить давно.
До того ж Copilot в мене працює і в VS Code, і в RIder. А ця штука якась начебто окрема.

відрізняється якістю результатів. Візуально VS Code (в останніх версіях) максимально подібний до Cursor. Стаття перебільшує переваги Cursor і забуває, що в останніх версіях VS Code більшість функцій з Cursor уже присутні у VS Code

Просто VS Code випустив обнову тиждень-два назад, коли автор статтю вже написала, а до того реально був відстаючим

Через секуріті полісі можу користуватись тік копайлотом, підключив його до андроїд студії та vs code. Як дебаг тула для аналізу стенделон файлів типу логів чи жсона з респонсом — непогано, але більше я на vs cоde особливо нічого і не роблю. Інтеграція з студією дає двоякі враження. Шарити контекст кількох класів достатньо складно, на великому проекті, де просто змінну прокидувати між модулями з клін архітекча займає 5-7 рівней вкладенності у конструкторах, руками це зробити легше, ніж написати промт. Але автокомплішн копайлота досить шустро розуміє, коли ти робиш монотонну роботу і підкидує корректні варіанти, коли вже «розігнався». На початку роботи його глючить знатно. Ще бісить що стандартний автокомплішн автоімпорт робить, а копайлотівський таке не вміє.

Також з копайлотом на великому проекті андроїд студії з 16 гб оперативки прям важко стало, начав лов меморі ворнінги ловити, до цього майже не було, хоч і пихтів М1 про майже на максимумі.

Раскажу трохи про мой опыт с аи. Последнее что я делал — это правки в небольшом тайпскрипт проекте. Где то на юа надо добавить что-то и его нада прокинуть через несколько уровней. Делал через аи — он сам много где добавлял нужный код. Проблема 1 — в следующей итерации я не знал где и что добавленно прошлый раз, пришлось смотреть старый коммит как я (или аи за меня) это делал. Проблема 2 — там почти везде вставлялся темплейт типа (если А задефайнета то добавь ее в свойства), я по памяти счас не напишу как это сделанно. Там принтинся содержимое А в свойства, но реально без заглядывания в старый коммит я это сам не напишу. И проблема 3 — я закоммитил три куска кода и я до сих пор не знаю структуры проекта, нафига типа она мне и нада. Вообщем я вижу что легко пишется много кода на автомате, но мало запоминается, когда реально дофига.Не думаю что это полезно, потому что через пол года они поднимут цены на ассистентов в 10 раз, а ты без них уже никак не можешь.

Не в бровь, а в глаз, а ещё ты становишься тупее. Через полгода такого полёта код ты уже не сможешь нормально писать.

Я перейшов з курсора на windsurf.

Основна причина це

Якщо ви працюєте переважно з однією мовою, наприклад тільки з Java, то, можливо, сенсу повністю переходити на Cursor AI для вас буде небагато. Все-таки IntelliJ IDEA

В них є плагін до ідеї

Мені дуже подобається Claude code AI agent. Він працює через консоль і взагалі не залежить від IDE. В цього є більшість фіч Cursor.

Хоч вбийте не розумію прикол консольних агентів. Агент завджи потребує увагу, це завжди мільйон ітерацій між девом і агентом, ревью і правка змін яких вніс агент, чекпойнти і відкат змін до певної ітерації коли розумієш що агент пішов не туди і простіше відкатитися на 2-3 ітерації ніж намагатися поставити на правильний шлях, необхідність драг & дропнути папку, файл чи код який треба безпосередньо змінити. Нічого із цього консольні тулзи не дають. Короче треба глубока інтеграція з IDE для ефективної роботи.

Ну і це тільки агент. А курсор, ще й потужний, один з найкращих, якщо не накйкращий, автокомпліт.

Обирав між Claude Code та копайлот чатом. Поки через лігал причини обрав копайлот хоча це додало пригод. Так як працюю в nvim довелося прикручувати сторонні плагіни (github.com/...​otC-Nvim/CopilotChat.nvim). Але працює норм.

Принципово не розумію різниці між ним та чатом жпт чи копайлотом, хоть вбий.

Cursor це по суті chatgpt плагін для vscode

Я дивлюся на це, як на різні рівні абстракцій. ChatGPT це продукт для дуже загального використання, тому конкретно для коду він справляється не так ідеально, як міг би 🤔
Cursor та ін. — використовують можливості LLM, імплементували агентів, які працюють в циклі над завданням, а не просто виходять після першого запиту.
Cursor будує індекс з проєкта, пише запити у ваш термінал, живе у вашій IDE. По можливостях і зручності це зовсім інший рівень після ChatGPT.

З цікавого, що бачив — то в OpenAI пробували додати можливість працювати із VS Code, нативно. Насправді ця фіча досі існує — в VS Code для Mac. Правда працює лише з одним файлом, не бачить усього контексту, не виконує нічого в терміналі ітд

досі існує — в VS Code для Mac

ChatGPT Desktop для Mac*. Працює з VS Code і JetBrains-продуктами.

Правда працює лише з одним файлом, не бачить усього контексту, не виконує нічого в терміналі ітд

хм.. і яка тоді з нього користь взагалі?

Для розробки, у порівнянні з агентними рішеннями, він не має переваг. Звичайний ChatGPT, але десктопний.
Я його використовую замість того, щоб йти в ChatGPT в браузері. Бо інколи Cursor ітд не потрібен.

Принципово не розумію різниці між ним та чатом жпт чи копайлотом, хоть вбий.

Загугли відео де показано якмпрацювати з курсором.
Відмінність від чату що курсор має доступ до файлової системи, може виконувати команди, і працює в режимі агента (сам собі придумує кроки і виконує їх)

Просто ти ніколи не користувався правильно копайлотом чи курсором, використовуєш як чатгпт

Все одно нема сенсу, поки немає інтелекту здатного завантажити середній комерційний проект в контекст , а це 500к sloc, нескоро ще такий інтелект з’явиться, банально токенів не вистачає. А про репозиторії типу Linux чи монорепо Гугл взагалі мовчу.

Не обов’язково весь проект в контекст кидати. Ти же коли над фічею працюєш, ти же не відкриваєш в IDE всі 10к файлів проекту? Ти приблизно знаєш які файли треба змінити і що в них.

Агенти так само, їм не треба весь проект. Їм треба знання домену, знання архітектури проекту, і файли, релевантні до функціоналу, який треба змінити. Ну а далі все залежить від складності пайплайну агента, точності і розумності RAG-а, те, як він проіндексував кодобазу, доступ до інших тулзів типу гіта, щоб проаналізувати всі пулл реквести, побудувати граф зв’язків між файлами, методами, ну власне і розумність самої LLM моделі і розмір її робочого контексту.

Коли фіча зачіпає 100+ файлів, над якою я недавно працював наприклад, той самий копайлот стає юзлес, генерує всяку дичину, очевидно що токенів не вистачає

Такі задачі не для АІ в любому випадку, по крайній мірі на цій стадії. До того ж, жоден агент не має адекватного семантичного пошуку по кодобазі, тому будь-які проекти на сотні-тисячі файлів їм даються важко.

Ну хз. Воно не розуміє навіть контексту мого хобі проекту на пайтоні десь на 10к рядків коду. Замість того щоб використовувати функції з сусіднього модуля, які я імпортую — вигадує свої.
З нього сенс хіба що текст для помилок і опис функцій\классів робити, і то, лише у 60% він дає вірну відповідь.

Воно це що? які правила, які конфіги, який промт, який контекст, яка модель?

Ви, схоже, наступаєте на типові граблі новачків, які або взагалі нічого в контекст не пихають, або пихають весь проект, і промт на одну строчку в стилі: «зроби вундерфавлю».

Агенти це інструмент, який треба вміти ефективно використовувати, а не магічна штука яка тікети за вас закриє з одного промпту.

Якщо у вас 10к рядків в одному файлі то це можливо, дуже великі файли важко опрацювати LLM.
Але тут проблема тоді не в агентах, а вашому проекті.

А так 10к лайнів це ніщо для агентів при правильному підходу.

System promts для агента. На стороні сервера у Cursor є дуже багато інстркцій для AI, котрі додаються до кожного запиту. Це покращує результати.

Як деякі вже зауважили, більшість фіч давно є в копайлоті. Майкрософт взагалі прифігіла від того, що всі навколо почали продавати форк вс коду (хоча ці всі ваші курсори і віндсьорфи можна було зробити плагіном) і вирішила опен-сорснути плагін для копайлот чату, так що по фічам він рано чи пізно переплюне альтернативні рішення. Якщо хтось використовує АРІ а не підписку раджу глянути в сторону плагіна Roo Code

У GitHub Copilot такої функції взагалі не було

Вже давно є.

В IntelliJ я не могла використовувати функцію Copilot Edits,

В поточній версії вже є. Просто в JetBrains плагінах фічі копілоту з’являються з затримкою відносно VSCode.

В тому й справа, що коли працюєш у двох студіях, окрім того, що доводиться постійно перемикатися між контекстами, ще й версії GitHub Copilot можуть відрізнятися та працювати по-різному. А коли стикаєшся з такими багами, як я в IntelliJ IDEA — коли неможливо застосувати зміни, згенеровані через Copilot Edits — то бажання користуватись цим функціоналом взагалі зникає, не кажучи вже про очікування, поки щось там пофіксять. Загалом, я впевнена, що все поступово виправлятиметься й оновлюватиметься, питання лише в тому, де підтримка фіч краща і швидша)

Перейменуй мені назву функції і заміни її у всіх інших місцях, де вона використовується

Перейменування функції в усіх місцях/файлах — це штатна функція IDE, яка давно працює без будь-якого AI, зокрема в Webstorm. І це швидше и надійніше, ніж писати в AI-чат.

Суть мого прикладу була не в тому, що зручно перейменовувати функції. Я просто використала цей приклад, щоб показати, що всі файли індексуються в студії, і тобі не потрібно вручну додавати контекст чи файли, в яких мають відбутися зміни. Cursor завдяки індексації проєкту сам оновлює всі референси, які є в коді, і тобі не потрібно про це думати.

Індексація проєкту та оновлення референсів були в IDE за 20 років до появи сучасних AI-інструментів, тому не дуже зрозуміло, що тут демонструвати. Я б поглянув на приклад зі складним рефакторингом. Наприклад, щось, що зачіпає 5+ файлів, міняє архітектуру, заміняє спагетті-код на якийсь паттерн. Отаке було б цікаво.

Прийнято до уваги. Наступного разу наведу складніший приклад, щоб було цікавіше розглядати)

Хєрово воно працює. Якось попросив прокинути додатковий параметр в якомусь методі через 5+ класів і поправити відповідні тести. Результат вийшов такий що довелось самому це все робити.

На жаль, багато чого що ти написала це не зовсім правда. Твоєї вини тут немає, бо ЛЛМ це чорна коробка для більшості людей.

AI розуміє весь проєкт цілком (Codebase Chat)

жодна ЛЛМ не зможе помістити весь проект в контекст. Найбільші ЛЛМ сьогодні можуть помістити тільки 100-200к токенів в пам’ять, а середній проект це мабуть в десятки разів більше.

Перейменуй мені назву функції і заміни її у всіх інших місцях, де вона використовується

Це не те ж саме, бо це просто natural language query. Запитай курсор скласти діаграму архітектури проекту, або знайти пояснити чому вася рік тому написав ось цю функцію.

Можна обирати AI-модель (GPT-4, Claude тощо)

intellij copilot дозволяє міняти модель копілота

Підтримка правил (rules)

intellij copilot дозволяє робити власні правила

Після аналізу змін Cursor генерує:

коротке пояснення, що було змінено;
список потенційних проблем чи недоліків;
підказки для покращення коду або відповідності best practices;
можливість одразу запропонувати фікси, спростити код чи об’єднати дублікати.

це все можна робити і в копілоті, чи в будь-якій іншій LLM якщо дати їй diff.

YOLO-Mode

це єдине чого я ще не бачив в копілота, але блін, запускати тести, потім з контекстом на файлі просити ЛЛМ пофіксити це якось зовсім не важко, як для ллм так і для дева. Класно якщо це зберігає час.

Насправді, ЛЛМ розвиваються настільки швидко, що немає зараз взагалі сенсу платити за підписку на рік якійсь тулзі, якщо за пару місяців хтось накодить за допомогою опенсорцної ллм цілу IDE на базі VSCode яка буде робити все те ж саме що і курсор, але ще й безкоштовно при цьому. Робота над збільшенням контексту зараз йде семимильними кроками.

жодна ЛЛМ не зможе помістити весь проект в контекст. Найбільші ЛЛМ сьогодні можуть помістити тільки 100-200к токенів в пам’ять, а середній проект це мабуть в десятки разів більше.

Це ж залежить від розміру проєкта. І насправді це не потрібно робити.
Cursor генерує ембедінги з коду. Насправді мені було дуже цікаво почитати, як це індексування працює, ще й так, щоб не передавати код до third parties — раджу глянути.
До речі, зараз кожен великий провайдер має відносно недорогу модель з контекст в >1 млн (gpt-4.1, gemini-2.5-pro тощо). На жаль, Anthropic у відкритому доступі 1млн контексту не надають.

Ви праві, що ці фічі вже десь є. Бо зараз AI-enhanced редактор без переліченого — це шось дивне. У цій гонці рішає кращий UX і потужний R&D. Cursor ще й має найбільшу userbase з таких редакторів, бо VSCode всюдисущий, А Cursor — по суті AI VS Code :D

Таблиця по наявності фіч просто неактуальна уже декілька місяців. Варто поставити останню версію VS Code і перевірити

Історія про мільйон токенів також не відповідає реальності. На практиці 1млн токенів у gemini дає гірші результати ніж 100к у Anthropic

Все красиво описуєте, але більше схоже, що інформація зі статтей і презентацій, а не з практичного використання. Сказати, що AI розуміє проект це фактично збрехати. Для прикладу, спробуйте у файлі на 500 рядків запитати в AI на якому рядку знаходиться конкретний код. Оскільки всі файли зберігаються не повністю, а шматками по декілька сотень рядків. То AI без допомоги зовнішній утиліт часто помиляється

Так же само AI ніколи не гарантує, що поверне з векторної бази данних усі випадки використання метода. Просто не існує такої гарантії. І давати людям скрін, у котрому це один раз спрацювало. Це просто обман, бо на практиці це ніколи не працювало навіть у 50% випадків. Не можна довіряти цьому. Кращі результати дає агент котрий використовує утиліту grep, котра уже виконує пошук по коду і дає гарантію коректного результату

Візуально мені курсор не зайшов. Наче як той же VS Code але щось не так. Не буду розписувати усі UI придирки, але особиста думка — досить сируватий і до рівня VS Code по UX не тягне
Доречі у якості AI юзаю Tabnine

Курсор навпаки більш вилизаний vscode, ним можна відразу користуватися, а vscode треба допилювати темами, іконками після установки, так як по дефолту досить грубий візуально.

В останній версії vscode+copilot добре агента прокачали, не cильно поступається курсору. А вот автокомпліт курсора залишається недосяжним.

І чому у vscode+copilot хрестики? У нього зараз все є.

Cursor найкращий, можливо VS Code вже наздогнав, не перевіряв.

Ще як альтернативу можу порадити спробувати Windsurf — на 5 баксів дешевше, функціонал той самий імхо, та в роботі з великими інколи краще. Але все одно не радив би давати доступ до всього проєкту — в такому випадку значно більше буде «галюцінацій»
По швидкодії також вони обидва дуже швидкі, порою аш занадто та генерують обидва забагато коду та коментарів. Тому раджу в «системний промт» додати інструкцію — щоб не писав коментарі до функцій

Щодо його основи VSCode — то нажаль в плані стабльності роботи з плейрайтом, тестами, рефакторінгом, запуском шматків коду, при частій роботі ВСКод відповідно і курсор і віндсьорф — не дуже стаільно працюють

Тому нажаль доводииться схилять досі до роботи в jetbrains та юзати їх AIAssistant + Junie для роботи з LLM
Junie чуток повільніше працює — але менше галюцинує, хоча коли як, але ступінь інтеграції в процес роботи та як часто пропонує шось ще зареєфаторити — джуні — менше заважає та акуратніші пропозиції робить в порівнянні з курсором або вінсьорфом

Ще можете спробувати побавитись з підключенням MCP серверів селеніум та плейрайтом — там відмовідно ллмка буде мати доступ до браузера та брати звідти контекст. Ну але на практиці вийшла прутня))) бо щоб ввести значення в пошук пропонують моедльки шукати //input, перевірити значення на сторінці, шукає //body
Але потенційно має ставати все краще і краще з годом

а ще можна скористатися безкоштовним Cline, та платити лише за API LLMки. А якщо на роботi дають доступ до Copilot, то можна отримати халявний доступ до API.

Ну доречі так, можна і так
Поповнити рахунки де хочеш (клод я б оплатив) і все — достатньо було б

розгляньте також JetBrains AI
бо він також:
— AI розуміє весь проєкт цілком
— Можна обирати AI-модель (GPT-4, Claude тощо)
— Підтримка правил (rules) також є

додатково у них є Junie — асинхронний АІ агент

так. все вірно. я просто джетбрейн більше люблю :D

в плані AI їх агенти на пів року відстають від інших. І все більше вони відстають. JetBrains ризикують піти у минуле як стандартий варіант IDE. Вони мають огидну якість у плані AI. Можна почитати відгуки, там більше розборів по суті з аргументами

plugins.jetbrains.com/...​18-github-copilot/reviews

це лише одне посилання, але по ньому також можна знайти відгуки у вигляді
— працює у VS Code, чому такої функції немає у JetBrains

JetBrains не просто видають гірші результати і повільніше. У них буквально немає багатьох ключових функцій. Єдина надія була на Juni, але вона також працює значно гірше конкурентів. Уже більше року я чекав, що JetBrains повернуться на ринок AI агентів, але після невдачі з Juni уже слабо віриться

це ж посилання на копайлот.у джетбрейнс є світ АІ агент. а чим джунні погано працює? по моєму досвіду цей агент набагато краше робив справи за курсора чи віндсерфа.

Juni такі проблеми
— повільний
— UI не дозволяє зручно слідкувати який код він прямо зараз редагує. Через це важко встигнути зупинити його, якщо він пішов у невірному напрямку
— немає можливості продовжити виконання задачі з додаванням нових деталей. Коли зупинити і додати контекст, він уже забуває про початковий план і те, що він був на 6 кроці з 10.
— немає можливості кастомізації. Не вийде підключити якийсь статичний аналіз коду і змусити його дотримуватись його правил
— ліміт на платному варіанті підходить лише для невеликих задач. Як тільки почати створювати якийсь невеликий проект, без особливих вимог по якості, просто для перевірки ідеї. Тоді Juni буквально забанить уже на другий день. І видасть повідомлення, що на цей місяць уже ліміт вичерпано

Взагалі я мою годинами розповідати практичний досвід, коли Juni справився гірше інших. Раніше я мав надії на Juni. Просто лінь переходити з JetBrains на щось інше. Але реально працювати з AI можна у інших інструментах. У Juni це лише щось дрібне і чисто для розваги

погоджуюсь з всім крім кастомізації. там можна написати тіпа як курсорсрулс але для джуні у маркдаун форматі і туди написати шоб робив у певному форматі та запусккав якшо треба тести і лінтери. www.jetbrains.com/...​customize-guidelines.html

Хм, я так детально не дивився на JetBrains в плані AI, але поверхнево виглядає аналогічно до можливостей VS Code. Думаю, що всі IDE зрештою будуть мати дуже близький функціонал.

Тільки завжди пам’ятайте, що JetBrain — руснявий продукт.

І цілком можливо, що саме бекдори в їх TeamCity були використані Cozy Bear для інжекту трояна в Orion від SolarWinds підчас останньої найбільшої кібер-атаки русні на США.

ну слід русяків є у дуже великої кількості продуктів. головне як позиціонує себе продукт. джет брейнс помоєму цілком прамо заявили про відоношення до війни x.com/...​tatus/1496786254494670851

джет брейнс помоєму цілком прамо заявили про відоношення до війни

Что-то там про мешки и разговоры ©

Підписатись на коментарі