ChatGPT найбільше впливає саме на молодше покоління: Це короткочасна продуктивність ціною розвитку розумових здібностей
Дослідники із Массачусетського технологічного інституту (MIT) провели дослідження впливу використання великих мовних моделей на когнітивні здібності користувачів.
Дослідники порівнювали есе 54 учасників. Людей розділили на три групи:
- перша використовувала для написання тексту ChatGPT;
- друга — пошукову систему;
- третя — писала «з голови».
Дослідники використовували ЕЕГ, щоб перевірити дані щодо мозкової активності авторів. З трьох груп користувачі ChatGPT мали «постійно гірші результати на нейронному, лінгвістичному та поведінковому рівнях».
Спостереження тривали протягом декількох місяців, і з кожним наступним тестом користувачі ChatGPT ставали все лінивішими. Наприкінці дослідження вони почали просто копіювати та вставляти готові тексти.
Окрім ЕЕГ дослідники також попрохали учасників процитувати якусь частину свого есе. У групах які шукали інформацію або писали «з голови» у приблизно 10% учасників виникли ускладнення із цитуванням.
З тією самою задачею виникли ускладнення одразу у 80% користувачів великої мовної моделі.
Учасників під час тестування також попросили переписати одну із своїх минулих робіт. Група, що використовувала ChatGPT, найменше залучила ділянки мозку пов’язані із пам’яттю — тобто лише мала частина тексту була реально запам’ятована.
Під ризиком саме «потенційні» здібності
Головний висновок дослідження — це те що LLM може найбільше шкодити навчанню молодших користувачів. Тобто нейромережі не шкодять когнітивним здібностям негайно — це більше відкладений, кумулятивний вплив.
«Що дійсно мотивувало мене опублікувати це зараз, не чекаючи повної рецензії, це те, що я боюся, що через
6-8 місяців з’явиться якийсь політик, який вирішить: ’Давайте створимо дитячий садок з GPT’. Я думаю, що це було б абсолютно погано і згубно», — каже автор статті, Наталія Космина, — «Мозок, що розвивається, знаходиться під найвищим ризиком».
Старше покоління, у яких вже розвинулися навички критичного мислення якось можуть просто «перетерпіти» вплив ШІ — для них реальна шкода незначна та ще й відкладена.
Однак від себе додам, що бачив чимало дописів на редіті від старшого покоління щодо гена Альфа. І за їх коментарями це дійсно велика проблема — коли дитина постійно користується нейромережею, особливо у віці
Це просто нонстоп: «перепиши, скороти, ще скороти, ще скороти, зроби простіше». Ефекти від
Це загалом не перше подібне дослідження — раніше науковці намагалися з’ясувати, чи шкодить ШІ навичкам критичного мислення, і дійшли до приблизно подібних висновків.
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів