Як модель Вірджинії Сатір допомагає QA-командам проходити зміни без хаосу

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Привіт! На зв’язку Рамелла Басенко. Я QA Lead та Engineering Manager в компанії AgileEngine, офіційна амбасадорка iSQI (Інституту контролю якості програмного забезпечення) в Україні, авторка статей і модераторка вебінарів з тематики ISTQB-сертифікацій. Маю унікальний сертифікат ISTQB Full Expert Level Improving the Test Process, а також багатий практичний досвід управління QA-командами різного складу й масштабу — від локальних до розподілених, у різних доменах.

Часто консультую команди, які опиняються в умовах змін, криз чи трансформацій. Саме в такій ситуації модель Вірджинії Сатір стає неочікувано корисною — і не лише для HR чи психологів.

Подана тема викликала багато цікавих запитань під час конференції Lviv Direction QADay 2025, куди я була запрошена в ролі спікера, тому виникла ідея поширити її на загал для подальшого обговорення.

Чому про зміни варто говорити мовою моделей

Як QA-фахівці ми зазвичай першими зустрічаємо зміни: нові інструменти, нові менеджери, нові очікування. Якщо не підготувати команду — маємо хаос. Навіть найкраща ініціатива (наприклад, автоматизація або запровадження нової методології) може викликати опір, внутрішній спротив або навіть звільнення фахівців.

Я неодноразово бачила, як гарні ідеї спотикалися об людський страх змін. І водночас бачила, як ці зміни проходили м’яко і конструктивно — коли в команді був хтось, хто розумів емоції людей і структурував процес адаптації. Модель Вірджинії Сатір — це проста й зрозуміла мапа того, як зміни впливають на команди. І як QA-лід її може використати.

Це не магія і не універсальний рецепт. Але якщо ваша команда зараз стоїть перед складним переходом, наприклад:

• запуск автоматизації з нуля;
  • перехід на CI/CD або shift-left підхід;
  • реструктуризація після злиття компаній;
  • заміна ключового члена команди або менеджменту...

То ця модель дасть розуміння, чого очікувати і як підготуватися.

Моделі потрібні не для створення ілюзії контролю, а для кращої орієнтації у складному. Це як мати карту місцевості — вона не скаже, коли буде дощ, але дозволяє побачити найкращий маршрут і точки зупинки.

Трохи історії: звідки модель і чому вона про QA в тому числі

Вірджинія Сатір (1916–1988) — американська психотерапевтка, одна з засновниць сімейної терапії як окремої професійної галузі. Вона вважала, що проблеми в поведінці індивіда не можна розглядати ізольовано — їх потрібно бачити в контексті взаємодії в системі, тобто в родині, а згодом — у будь-якому колективі. Її фокус був не лише на патології, а й на потенціалі для зростання, відновлення і трансформації. Її модель змін описує п’ять типових фаз, які проходить будь-яка система (сім’я, команда, компанія) при зустрічі з новим елементом (впровадженням, кризою, реструктуризацією).

Сатір активно працювала з родинами після травм, криз і втрат. Вона помітила, що кожна система, яка стикається з новим елементом (подією, людиною, зміною), проходить через схожі фази: від стабільності до спротиву, хаосу, інтеграції — і зрештою до нової стабільності. Цю закономірність вона оформила як модель змін — її часто називають «кривою Сатір».

Модель отримала широке визнання за межами терапії: її почали застосовувати в бізнесі, проєктному менеджменті, Agile-трансформаціях, навчанні. Завдяки універсальності і простоті вона стала улюбленим інструментом коучів, HR-фахівців і керівників команд різних напрямів (також і QA-команд).

Основні етапи моделі:

1. Late status quo — стабільний, звичний стан системи.
  2. Foreign element — новий елемент (людина, інструмент, процес).
  3. Resistance — опір змінам.
  4. Chaos — дезорієнтація, страх, деструктивні реакції.
  5. Integration & Practice — адаптація, навчання, тестування нового.
  6. New status quo — нова стабільність.

Модель Сатір демонструє не тільки криву адаптації, але й дозволяє побачити точки втручання: як уникнути відтоку спеціалістів, саботажу, втрати якості або мотивації. І навіть якщо зміна об’єктивно позитивна — люди реагують емоційно, а не раціонально. І це нормально.

У цій моделі мені імпонує чесність: вона не обіцяє, що буде легко. Вона показує, що хаос — це норма, а не збій. І водночас дає відповідь на запитання: що робити, коли всі демотивовані, процеси не працюють, а в повітрі — роздратування?

Як це виглядає в QA-команді (з реального досвіду)

Команда з 8+ людей, міжнародна компанія. Тестування — ручне, з відпрацьованими процесами. Звичний late status quo. Після зміни CTO з’являється новий фокус: автоматизація. Звучить логічно. Вибирають Playwright + TypeScript. З’являється foreign element.

Що далі? Опір: «Я не вмію кодити», «Мене звільнять», «Навіщо воно нам?». Початок хаосу. Дехто йде шукати нову роботу. Інші — губляться в завданні. Команда дезорієнтована.

Я провела понад 15 індивідуальних розмов. Хтось зізнався, що не вірить у свої сили. Хтось — що просто боїться змін. Ми не нав’язували курс — ми створили навчальний клуб. Кожен міг вчитися у своєму темпі. Одні вже щось автоматизують. Інші тільки починають. Починається інтеграція. Маленькі перемоги, короткі спринти, позитивний фідбек. І за кілька місяців — new status quo: автоматизовані тести в пайплайні, зрозумілий флоу, залучена команда.

Уже за пів року в цій же команді з’явилась ініціатива з внутрішнього менторства. Ті, хто ще недавно боявся TypeScript, тепер самі вчили новачків. Важливо: не інструмент створив зміну, а спільна адаптація.

Ще один приклад — ситуація, коли в компанії стався acquisition: нашого замовника поглинула велика корпорація. Для QA-команди це був справжній шок. Люди не розуміли, що буде далі: чи залишаться в проєкті, чи збережуться їхні ролі, чи не замінять усіх автоматизацією або командами з інших країн. Це був момент foreign element, що дуже швидко перейшов у хаос.

Було багато непрямих сигналів: зниження ініціативності, часті відгули, нервозність на стендапах. І хоча офіційної інформації ще не було — команда вже жила в атмосфері тривоги. Ми провели фасилітовану ретроспективу і серію one-on-one. Виявилось, що більшість людей не проти змін, але бояться невідомості. Тоді ми домовились, що будемо ділитися навіть непідтвердженими новинами, але чесно.

Замість того, щоб зосереджуватись на страхах, ми сфокусувались на зонах впливу: оновили тестову документацію, описали ключові цінності команди, створили демо з цінними знахідками. Це дало відчуття контролю. І вже через 2 місяці — після офіційного оголошення — наша команда залишилась в оновленій структурі як центр знань, бо саме ми виявили готовність до адаптації.

Що варто робити QA-ліду під час змін

Базовий сценарій для QA-ліда виглядатиме наступним чином, що відповідає основним етапам моделі Cатір:

1. Перед змінами:

• Розкажіть історію: що буде і чому це важливо.
  • Покажіть, як зміна співвідноситься з цінностями компанії.
  • Підготуйте комунікаційний план: не лише задачі, а й пояснення.

2. Під час опору:

• Слухайте без осуду. Страх не лікується наказами.
  • Долучайте людей до процесу — хай зміни будуть створені разом, а не принесені зверху.

3. У хаосі:

• Визнайте складність. Не применшуйте біль: «Та що там того Playwright’а!» — лише погіршить.
  • Розставляйте пріоритети. У хаосі важливо зосередитися на 1–2 напрямах.

4. Інтеграція:

• Підтримка важливіша за контроль. Дайте більше часу, дозволяйте помилятися.
  • Створіть ритуали прогресу — демо, чат досягнень, мініперемоги.

5. Новий статус-кво:

• Відзначте перехід. Не переходьте до наступного одразу. Дайте команді «відсвяткувати» стабільність.

*команда на чолі з керівником працює над змінами, щоб досягти нового status quo

А якщо зміни передбачають скорочення?

Це питання виникло після моєї доповіді під час конференцій: як діяти, якщо зміни неминуче призведуть до зменшення команди? Скорочення — найчутливіший сценарій у моделі змін. Він викликає не просто опір, а глибоку тривогу, втрату довіри й мотивації.

Ось кілька принципів, які допомогли мені пройти подібні ситуації:

• Говоріть чесно, але з повагою. Уникання теми скорочень лише посилює тривогу. Якщо ви не можете говорити про деталі — скажіть, що зараз невідомо, але команда отримає інформацію якомога раніше.
  • Поясніть логіку рішень. Люди краще сприймають зміни, якщо розуміють, чому вони відбуваються і за якими критеріями приймаються.
  • Підтримуйте кожного. І тих, хто залишиться, і тих, хто піде. Допомога з рекомендаціями, підготовка до інтерв’ю, перенавчання — це не лише етично, а й зміцнює бренд роботодавця.
  • Проговоріть етапи. Наприклад, що до кінця спринту команда працює в повному складі, а далі — плавна передача знань.
  • Не зменшуйте значення втрати. Визнання болю — перший крок до інтеграції.

Це момент, де важливо залишатись лідером — чесним, відкритим, але не панікерським. Люди запам’ятовують не лише рішення, а й те, як з ними комунікували. І навіть найболючіші зміни можна пройти гідно, якщо є повага, етика і підтримка.

Висновки

Як сертифікована спеціалістка ISTQB Expert Level у напрямку Improving the Test Process, можу підтвердити: зміни — це окрема частина процесного менеджменту. Ба більше, модель Сатір прямо згадується в навчальних матеріалах ISTQB. Це не просто психологія — це практичний інструмент для управління якістю змін у тестуванні.

Зміна процесу тестування — це не лише технічне завдання. Це емоційний виклик. Вміння «керувати кривою змін» — це частина лідерства, не менш важлива, ніж технічні скіли. Саме тому ISTQB включає моделі типу Сатір у свої високорівневі сертифікації.

Модель корисна тим, що вона прогнозована. І якщо ви готуєтесь до впровадження змін — ви вже знаєте, що буде опір, хаос, а тоді — стабілізація. Залишається лише правильно супроводити команду в цьому русі.

Зміни — це не загроза. Це частина професії. Але вони не повинні ламати команди, нищити мотивацію і створювати вигорання. Модель Сатір дозволяє вчасно побачити, що відбувається, і підтримати людей у найвразливіші моменти.

Модель Сатір не замінює лідерство. Але вона додає розуміння, структуру і точки втручання. Якщо ви ведете команду — спробуйте подивитись на зміни не як на проблему, а як на шлях. І кожна крива адаптації — це шлях до нової стабільності.

Не варто боятися хаосу. Варто знати, як з нього вивести команду.

Знайти мене можна на LinkedIn. Якщо шукаєте підтримку у впровадженні змін, підготовці до сертифікацій або просто хочете поділитись досвідом — я на зв’язку.

📚 Корисні ресурси:

👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Згоден з викладеними в цій статті думками. Досвід підказує, що саме так все і відбувається в житті, коли приходить час змін. Відповідно, всі ці етапи проходять всі команди, не лише QA і не тільки спеціалісти в ІТ.
Дякую за матеріал і зрозумілу подачу. І під час конференції також було цікаво послухати)

Дуже цікава стаття, дякую, Рамелло!
Класно, що піднята тема емоційної адаптації команди під час змін — це часто ігнорується, але насправді критично важливо. Для мене це показник гарного ліда команди.
Думаю, корисно буде не тільки QA, а й будь-яким менеджерам і тімлідам.

дякую Олено! Намагаюсь ділитись досвідом, вірю, що буде корисним багатьом і в тому числі не тільки в роботі 😀

Рамелла, дякую за цікаву статтю. Дуже схоже на інструкцію про 5 стадій прийняття неминучого, але з акцентом на те, що саме менеджер має зробити, щоб ці етапи пережила команда. Круто. Зміг спроектувати в голові ситуації як з командою, так і в сімʼї)

Дякую за коментар) насправді модель можна «приміряти» до будь чого і це насправді працює 👍

Зміг спроектувати в голові ситуації як з командою, так і в сімʼї)

Мені було важко уявити як може проходити скорочення в сімʼї, але я спробував накидати кейс)

Говоріть чесно, але з повагою. Уникання теми скорочень лише посилює тривогу. Якщо ви не можете говорити про деталі — скажіть, що зараз невідомо, але команда отримає інформацію якомога раніше.

Діти, в світі вирує економічна криза, тому оголошуємо сімейну нараду. З’ясувалось що ми не зможемо утримувати трьох дітей, одну дитину доведеться скоротити, тобто продати циганам!
Щодо деталей, зараз невідомо хто саме це буде, але точно не Марк і не Софійка.. Вовочка, не відволікайся!

Поясніть логіку рішень. Люди краще сприймають зміни, якщо розуміють, чому вони відбуваються і за якими критеріями приймаються.

Марк — ти відмінник та спортсмен, Софійка — чирлідерша та председатель читацького клубу, а ти Вовочка — ну сам розумієш..

Підтримуйте кожного. І тих, хто залишиться, і тих, хто піде. Допомога з рекомендаціями, підготовка до інтерв’ю, перенавчання — це не лише етично, а й зміцнює бренд роботодавця.

Вовочка, ми всі тебе підтримуємо! Циганський табір — в цілому непогане місце, а щоб підготуватися до нового життя, подивись уважно навчальні кінофільми «Повернення Будулая» та «Табір іде в небо».

Проговоріть етапи. Наприклад, що до кінця спринту команда працює в повному складі, а далі — плавна передача знань.

Марк та Софія, ви вже можете потихеньку ділити Вовину кімнату, комп’ютер теж йому більше не знадобиться..

Не зменшуйте значення втрати. Визнання болю — перший крок до інтеграції.

Вовочка! позбутися тебе — це було непросте рішення та важка втрата для нашої команди, тобто родини.. Але сам розумієш — дитина з ім’ям наче з якогось кацапського анекдота несумісна з нашими корпоративними цінностями.. Доречі, хто його так назвав?!

Ахаха, оце я насміявся, дякую, Сергію, за чудові приклади))))

Це просто пісня))) мене читатимуть заради тільки цього коментаря ) Супер!

дякую! теорія успішно пройшла перевірку в реальних умовах)

Цікава стаття)
прочиташи її склалось враження, що в себе на проекті я десь на етапі хаосу не мовчав, але морально не витримав)

Вітаю! Якщо не мовчали, але і не були підтримані, можливо це був напрямок подальшого руху (зміни на краще). І так, терпіти довго без шкоди для себе не вийде і не треба
Хай щастить!

Підписатись на коментарі