69 заперечень в IT-продажах. Чому клієнти кажуть «ні» і як це змінити

У світі IT, де швидкість розвитку технологій диктує свої правила, успіх компанії дедалі більше залежить не лише від інноваційності продукту. Ключовим фактором стає вміння команди від сейлз-менеджера до техліда — ефективно взаємодіяти з клієнтами. А найголовніше здатність не просто почути «ні», а зрозуміти його справжню природу та перетворити на шлях до угоди.

Кожне «ні», «це дорого» або «нам не потрібно» — це не кінець діалогу, а лише кома. Це запрошення до глибшої розмови, до розуміння прихованих потреб та розвіювання сумнівів клієнта. Саме так я, Владислав Шах, розумію продажі протягом 26 років свого досвіду в активних продажах та переговорах. Я спеціалізуюся на сторітелінгу в продажах, і цей інструмент є одним із найпотужніших для роботи із запереченнями. Адже за кожним запереченням стоїть маленька історія клієнта: про його страх, попередній негативний досвід чи власні сумніви. І саме через історії можна не тільки відповідати на заперечення, а й глибше впливати на рішення клієнтів.

Чому виникають заперечення в IT-сфері? Психологія клієнта.

Ви доклали серце і душу в презентацію нового IT-рішення і раптом чуєте: «Дорого», «Нам не потрібно», «У нас вже є постачальник». Заперечення — це природна реакція людини, яка стикається з чимось новим, особливо коли йдеться про значні інвестиції та зміни в налагоджених процесах. У B2B-продажах, а особливо в IT, заперечення виникають через:

1. Страх змін. Нове IT-рішення лякає невідомістю. «А що, якщо після впровадження нового софту процеси сповільняться, а не прискоряться? Або якщо нова CRM буде складнішою для команди?»
  2. Страх помилитися. Керівник, який приймає рішення про купівлю нового SaaS, боїться відповідальності за невдалий вибір: «А якщо я витрачу бюджет даремно і проєкт не злетить?»
  3. Потреба у контролі. Часто заперечення — це спроба клієнта утвердити свою позицію: «Я тут головний. Я вирішую, коли і з ким працювати».
  4. Невпевненість у продавцеві. Якщо менеджер говорить шаблонами, клієнт відчуває це і починає сумніватися в його експертності.
  5. Боротьба за вигоду. Частина заперечень — це переговорна тактика: спроба виторгувати кращі умови або знижки.

29 технік для роботи із запереченнями. Ваш інструментарій в IT-продажах.

За 26 років роботи в продажах я зібрав та протестував 29 гнучких технік, які працюють у реальних розмовах з реальними людьми. Це не заучені шаблони, а саме інструменти, які допомагають швидко та елегантно будувати «містки» між сумнівами клієнта та вашим рішенням.

Ось деякі з ключових технік з моєї книги:

• Уточнюючі запитання
  • Вигода / Окупність
  • Погодження з частиною заперечення (амортизація)
  • Контраргумент
  • Історія / Кейс
  • Техніка «Відстрочка оплати»
  • Техніка «Подарунок / Бонус»
  • Відстрочка рішення
  • Запитання про майбутнє
  • Порівняння
  • Техніка «Бумеранг»
  • Підсилення експертності
  • Гарантії
  • Техніка «Відкритий тест»
  • Техніка «Підтримка після продажу»
  • Гумор (вміле використання)

Кожна з цих технік має своє застосування, і вміння їх гнучко використовувати — це справжня майстерність. Коли знаєш техніку, не треба вигадувати відповідь на місці — мозок працює на автоматі.

Розбираємо типові IT-заперечення та ефективні відповіді.

Давайте розглянемо, як застосовувати ці техніки на практиці, реагуючи на найпоширеніші заперечення в IT-продажах. Під кожне заперечення я дам 3 приклади відповідей із використанням різних технік.

Заперечення № 1. «Це дорого для нас».

Чому виникає в IT? Клієнт бачить лише «ціну розробки» або «вартість ліцензії», не усвідомлюючи цінність інтеграції, підтримки, оптимізації процесів та кінцевого прибутку.

Ваші відповіді:

1. Техніка «Уточнюючі запитання». «Що саме здається дорогим у нашій пропозиції? Це вартість інтеграції, щорічної ліцензії, чи щось інше? Можливо, ми зможемо адаптувати архітектуру рішення під ваші очікування або розбити проєкт на етапи?»
  2. Техніка «Вигода/Окупність». «Давайте разом порахуємо, скільки наше SaaS-рішення може зекономити вашій компанії на операційних витратах за рік або наскільки збільшить ефективність команди розробників. Часто інвестиція повертається вже у перші місяці за рахунок оптимізації та прискорення виходу продукту на ринок».
  3. Техніка «Історія/Кейс». «Один із наших клієнтів теж спочатку вагався через ціну розробки нового функціоналу, але вже за пів року після впровадження отримав приріст прибутку на 18%. Тепер він постійно рекомендує нас».

Заперечення № 2. «У нас зараз немає бюджету».

Чому виникає в IT? Це заперечення може бути як правдою, так і способом відкласти рішення. Важливо зрозуміти: чи дійсно немає грошей, чи просто не бачать цінності у вашій пропозиції.

Ваші відповіді:

1. Техніка «Уточнюючі запитання». «Коли планується наступне затвердження бюджету для IT-проектів? Можливо, ми зможемо підготувати пропозицію, яка буде актуальною на той час, або розглянути поетапне впровадження?»
  2. Техніка «Відстрочка оплати». «Ми можемо запропонувати гнучкий графік платежів або розбити суму на кілька частин, щоб це було комфортно для вашого поточного бюджету».
  3. Техніка «Вигода/Окупність». «Давайте порахуємо, скільки ваша компанія втрачає через відсутність цього IT-рішення. Можливо, інвестиція окупиться швидше, ніж ви думаєте, за рахунок підвищення ефективності чи нових продажів».

Заперечення № 3. «У нас вже є рішення для цієї задачі».

Чому виникає в IT? Задоволеність поточним станом речей або небажання ризикувати з переходом, навіть якщо поточне рішення не ідеальне.

Ваші відповіді:

1. Техніка «Уточнюючі запитання». «Яке саме рішення ви зараз використовуєте для [конкретної задачі]? Чи повністю воно задовольняє ваші потреби, особливо в контексті масштабування чи нових технологій? Які є недоліки?»
  2. Техніка «Порівняння». «Ми не будемо критикувати ваше поточне рішення, але дозвольте показати, в чому наші унікальні переваги. Наприклад, у нас є унікальна функція [назвіть унікальну фічу, наприклад, інтеграція з популярним IT-інструментом], якої немає у конкурентів».
  3. Техніка «Відкритий тест». «Ми готові надати вам безкоштовний тестовий період нашої API або тестовий доступ до платформи, щоб ви могли порівняти наше рішення з вашим і переконатися у його перевагах на практиці».

Сторітелінг як магія в роботі із запереченнями.

Я єдиний в Україні експерт, який спеціалізується виключно на сторітелінгу в продажах. Чому це важливо? Тому що кожне заперечення — це маленька історія клієнта про страх, попередній досвід чи сумнів. І саме через історії ви зможете не тільки відповідати на заперечення, а й глибше впливати на рішення клієнтів.

Замість того, щоб просто перераховувати функції вашого IT-продукту, розкажіть історію. Історію про те, як інша компанія (схожа на клієнта) мала схожу проблему (як те заперечення), але завдяки вашому рішенню досягла успіху. Такі історії створюють емоційний зв’язок, руйнують бар’єри та показують реальну цінність, а не сухі цифри. Наприклад, замість того, щоб казати, що ваша CRM підвищить продажі, розкажіть історію, як один з ваших клієнтів за допомогою вашої CRM знайшов «забутих» клієнтів у своїй базі та подвоїв продажі за місяць. Це працює.

Заперечення — це шлях до «так».

Кожне «дорого», «ми подумаємо», «у нас інші пріоритети» — це не крапка у діалозі. Це кома. Це момент, коли клієнт сам дає вам ключ до глибшої розмови.

За 26 років роботи у продажах і тренерстві я переконався, що заперечення — це не кінець продажу. Це початок справжніх переговорів. Той, хто не боїться слухати, хто вміє ставити правильні запитання, хто реагує не шаблонно, а щиро — завжди має перевагу.

Моя книга та тренінги створені для того, щоб допомогти вам:

• Легше сприймати заперечення.
  • Розуміти справжні мотиви клієнтів.
  • І будувати співпрацю, засновану на взаємній довірі.

Пам’ятайте:

• Заперечення — це не відмова. Це перевірка.
  • Заперечення — це запрошення до діалогу.
  • Заперечення — це шлях до «так».
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Коли планується наступне затвердження бюджету для IT-проектів?

«I Need Your Clothes, Your Boots, and Your Motorcycle»

В B2B продажах головне — це відносини. Гіпотетичного продажу повітря без розуміння хто ми, де ми і хто клієнт — не існує.

— Дякуємо, відправте свою пропозицію на email, ми її розглянемо.
— Коли ви розглянете? коли вам перетелефонувати? ставлю вас на автопрозвон раз на тиждень.

Дякую за ваш коментар та яскраву цитату. Саме для того, щоб не доходити до «автопрозвону» і не продавати «повітря», я і написав у статті, як через діалог та розуміння заперечень будувати справжні відносини та довіру в B2B, замість того, щоб тиснути на клієнта.

Підписатись на коментарі