Я початківець і пішов у власний стартап з такими ж джунами. Як, навіщо і що з цього вийшло

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Ідея зібрати команду початківців і спробувати працювати разом з’явилася навесні 2023 року. Отак одразу після курсів, різкого світчингу з юриста в ІТішника, я пішов в стартап ще й одразу в якусь майже крейзі ідею — зробити його з такими ж джунами як я.

Звичайно ж, не все так просто було, це м’яко кажучи... Чи було багато фейлів? Звичайно! Чи щось з цього вийшло — теж є що розказати. Тому у цьому дописі й поділюсь своїм досвідом, досвідом команди та розповім, як не повторити помилки, коли амбіції та бажання щось створити є, а досвіду в цьому нуль.

З чого все почалось

Так, я просто озвучив свою ідею в голос. А точніше — написав допис в LinkedIn, і він дійсно спрацював неочікувано результативно. До ініціативи долучилося більш ніж 100 людей — це стало основою комʼюніті джунів — DigitalMindsUA.

Ми почали працювати разом над спільними проєктами, вчились взаємодіяти з дизайнерами, тестувальниками, аналітиками та вирішувати задачі у реальних умовах. І поки ми будували зв’язки в команді, «яка працює віддалено, без офісу і без практики, без ейчарів і всіх інших бізнес-правил» — звичайно ж, ці зв’язки руйнувались тим, що люди паралельно знаходили собі роботу в інших компаніях. Звичайно, це логічно. Як і те, що це було тривалою проблемою — ще й якою.

Ми втрачали команду, але й тут знайшли свій інсайт

Учасники почали проходити співбесіди, отримувати офери — і багато хто з них чув від рекрутерів, що саме досвід командної роботи виділив їх серед інших кандидатів. Так народилася ідея Codewius — платформи, яка дає можливість початківцям отримати справжній досвід командної розробки.

А далі почалась реальна робота. Але все було далеко не так, як у книжках про стартапи.

Спочатку ми намагались робити все і одразу. Працювали за принципом «Що ще можна прикрутити до функціоналу?» замість «Що потрібно нашим користувачам?». Багато ідей так і залишилася у Figma — натомість прийшло розуміння, що справді важливо, а що можна відкласти.

Для абсолютної більшості з нас це був перший досвід у продуктовій розробці. Спочатку ми не розуміли, з чого починати, від чого відштовхуватись при прийнятті рішень та як організувати процес роботи у команді. Часто стикались з технічними труднощами — змінили понад 5 серверів: від PythonAnywhere та DigitalOcean до AWS (де зараз і працюємо). Навіть на AWS у нас було три різні інстанси, але краще не згадувати 😅

Долучайтесь до збору на Павуки Допхіна!

Бета-тестування ми зафакапили. Проєкт не дійшов до кінця, учасники розбіглися. Це була наша перша і дійсно важлива помилка. Чому так сталося? Головна причина — недостатня організація і наше початкове прагнення бути «в тіні» процесу.

Так ми зрозуміли: на старті потрібна максимальна залученість. І краще підготовлені проєкти.

З цими знаннями ми повертаємось в активну розробку, дороблюємо флоу роботи над проєктами та готуємось релізити платформу.

А що ж саме увійшло в наш реліз

Кастомні та дефолтні проєкти, які розвинулись у цілісне проєктне навчання, в якому ми пропонуємо учасникам вже прописані та сплановані задачі (щоб не витрачати час на запитання «що робити»), функціонал для врегулювання всіх організаційних питань по проєкту: канбан-дошка, чати, менеджери мітів, готова документація, персональний дашборд, мобільний застосунок та багато чого іншого.

P.S. Зараз також взяли на себе підбір команди та початкову організацію роботи, зокрема онбординг, беручи активну участь у розвитку команд.

Насправді ми вже дуже чекали повноцінний запуск — навіть вели зворотній відлік в соціальних мережах. Але й тут все не обійшлось без факапів, бо коли до запуску лишався один день — ми зрозуміли, що не встигаємо та перенесли ще на трохи...

Стрес у перший день запуску: як нас зламали та чому це було, мабуть, на краще

І ось нарешті настає день релізу- я активно стежив за процесом, буквально пів дня сидів у сервері, дивився, як користувачі взаємодіють з платформою. У мене була прям ейфорія, що от, ми нарешті це зробили — все працює, все супер!

Але наступного ранку, коли я зайшов на сайт, побачив багато незрозумілого: акаунти з контентом 18+, проєкти з логотипами конкурентів тощо. Через це ми були змушені на кілька днів зупинити роботу. Сервер знесли повністю: база даних, пейкапи — усе було втрачено. Ми оперативно перенеслися на інший сервер, закрили вразливості.

Після аналізу ситуації дійшли до висновку, що це, як не дивно, стало своєчасним тестом на міцність. Краще така атака в перший день, коли в нас було лише близько 50 користувачів, ніж тоді, коли продукт уже набрав би обертів, правда ж?

Найцікавіше, що пост про взлом набрав в 10 разів більше переглядів в соціальних мережах, аніж пост про запуск платформи, ставши для нас непоганим піаром :)

З того моменту ми вже пройшли не один запуск: було декілька акційних проєктів та нарешті перший платний проєкт, який допоміг нам нарешті компенсувати хоча б вартість серверів. Деякі з учасників цих проєктів вже знайшли роботу, тому сподіваємось, що наша модель справді працює та допомагає наблизитись до омріяного оферу.

Перед нами постало питання: що далі?

Далі ми стикнулись з величезною потребою в менторській підтримці для учасників та початківців в цілому. Звідси виникла ідея додати в наш простір можливість джунам отримати підтримку від досвідчених спеціалістів та допомогу у втіленні своїх ідей в життя, а менторам — ділитись своїм досвідом в комфортних умовах, обираючи зручний для себе розклад сесій. Монетизувати свої знання і створювати майбутнє ІТ-індустрії.

Але цього нам було недостатньо та ми почали згадувати, з чого все починалося — зі слів рекрутерів, які надихнули нас створити Codewius. Ми подумали, що якщо наша платформа корисна для них — значить потрібно перетворити її на інструмент, яким вони зможуть користуватись, полегшуючи свою роботу.

Наразі ми працюємо над функціоналом, який дозволить нашій платформі оцінювати кандидатів на основі їхньої участі в командних проєктах. Рекрутерам будуть доступні не лише шаблонні резюме, а і конкретні метрики: як кандидат вкладається в дедлайни, як добре взаємодіє з колегами по команді, наскільки правильно естімейтить свої таски і так далі.

Рекрутери зможуть отримати вільний доступ до нашого пулу перевірених кандидатів, без потреби проводити нескінченні скринінги та переглядати сотні резюме.

Ми також збираємо фідбек щодо додаткових інструментів і плануємо реалізувати, зокрема, полегшений варіант ATS-системи.

А що ж отримують кандидати

Для них це шанс знайти роботу максимально прозоро та без зайвих барʼєрів. Не через розсилку резюме в пустоту, а завдяки можливості продемонструвати свої навички в умовах, максимально наближених до реальної роботи.

Сьогодні Codewius об’єднує понад 50 активних кандидатів в рамках трьох навчальних проєктів. Плануємо партнерства з освітніми провайдерами, щоб інтегрувати нашу систему в навчальний процес і дати більше шансів початківцям заявити про себе.

А ще проводимо опитування серед рекрутерів, шукаємо інвесторів, проходимо акселерацію від YEP та будуємо плани на майбутнє.

Якось так, крок за кроком, проєкт «для досвіду» перетворився на повноцінний стартап

А поки ми й далі продовжуємо працювати над бізнес-моделлю, вдосконалюємо пітчинг, шукаємо партнерів і однодумців серед інвесторів. Отримуємо щоденні виклики, труднощі, але разом із ними радість за наші досягнення. Це непростий, але надзвичайно захопливий шлях. І він точно не був би можливим без нашої команди.

Codewius став для нас не просто платформою, а частиною життя — і прагне стати вашим стартом у ІТ як цілісне рішення для джунів, менторів і рекрутерів. Колись я кардинально змінив свою професію — від юриста до ІТшника, і це стало рішенням, про яке я ще жодного разу не пошкодував. Колись одразу після курсів в Hillel IT School я вирішив працювати над чимось своїм. І теж однозначно ціную цей шлях, під час якого знаходжу крутих людей, і звертати з нього теж не планую.

Які б виклики не стояли — одне ми знаємо точно: усе тільки починається!

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Клас, успіху!

А можна посилання на статті про запуск і взлом проекта, було б цікаво почитати )

Если б у меня было сорок рук я бы все все поднял за. Мои восхищения. За труд, талант и желание создать новое!

cnhfityyj страшенно дякую за докладний матеріал. Читав із захопленням та повагою

Всім причетним вкрай рекомендую глянути на teamchallenge.io

Класно, що довели проєкт до певної логічної завершеності, де ним можна вже користуватись. Думаю багато хто б хотів також створити щось своє, але чогось не виходить доробити це до кінця. Можливо секрет в тому, що ти був не один, а ціла команда і один одного підтримували. Надіюсь колись і я зможу викласти подібний допис) Нехай щастить!

Yup, that’s me, you probably wonder how i got here

Класна історія :) Теж постійно відвідують думки створити щось своє і мрії про подібну історію, коли щось, чого не очікував, виростає в якусь велику історію. Успіхів!

Підписатись на коментарі