Як я знайшла роботу на міжнародному ринку як Laravel-розробниця

Хочу поділитися своїм досвідом пошуку роботи за межами України. Заздалегідь хочу сказати: я не можу і не буду узагальнювати. Я Laravel-розробниця, і мій шлях повністю залежав від специфіки саме цієї екосистеми. Можливо, в інших фреймворках ситуація інша. Але якщо ви шукаєте роботу в Laravel-сфері — можливо, моя історія буде корисною.

Спеціалізовані ресурси — це ключ

Усі мої міжнародні роботи я знаходила через LaraJobs. Це чудовий ресурс, який існує виключно для Laravel-позицій. Важливо: це не просто «PHP jobs». Laravel — це не PHP, і PHP — це не Laravel. На жаль, слово PHP часто асоціюється з WordPress, і саме тому воно має неоднозначну репутацію.

LaraJobs не має нічого спільного з «помийками» на кшталт WordPress-фрилансу. Це окрема культура, окрема екосистема і свої окремі вимоги.

Мою першу роботу в українському продукті, де я пройшла справжнє бойове хрещення високонавантаженністю і кастомністю, я знайшла взагалі на російськомовному Laravel-форумі. Це звучить дико, але це був початок шляху.

Супровідні листи: не завжди ключові

У деяких випадках я справді писала супровідні листи. Наприклад, коли вакансія була складною або я дуже хотіла туди потрапити. Я брала:

• своє резюме;
  • текст вакансії;
  • сайт компанії (якщо був);
  • і вкидала це все в ChatGPT із запитом написати супровідний лист, що буде релевантним.

Після кількох ітерацій редагування виходив персоналізований текст.

Але в Cedoon, наприклад, я просто написала: «Привіт, я Ляля з України, я фулстек-розробниця», — і кинула резюме. Без листа, без краси. І мене взяли.

GitHub-профіль

Це окремий біль. У мене лише одна контрибюція в open-source за все життя. Але навіть цього виявилося достатньо, щоб скласти враження. Також я показувала свій pet-проєкт calorize.com.ua — це PWA-додаток для обліку харчування, написаний повністю мною.

Так, я в основному бекенд-розробниця, тому дизайн і фронтенд мені давався важко. Але я старалася. І, можливо, мій ентузіазм і горіння було видно.

LinkedIn та інші платформи

LinkedIn — не працює. Від слова зовсім. Може, для інших спеціальностей це працює краще. Але мені важко уявити, щоб серйозна компанія шукала Laravel-розробника саме там.

Американські компанії — мрія?

На жаль, американські компанії майже ніколи не відповідали мені. Я десятки разів подавалася на вакансії — жодного фідбеку. Виняток — Hospitable. Там я пройшла всі етапи аж до технічного інтерв’ю, яке не пройшла. Але досвід був класний, і ми розійшлися полюбовно.

У них, до речі, зарплата була 160K на рік, і зарплати були прозорими для всієї команди. Я могла подивится зарплату СЕО. Просто щоб ви уявляли рівень.

Інтерв’ю бувають дуже різні

У Cedoon, австрійській продуктовій B2B-компанії, мене взяли на позицію мідл-фулстек розробниці після 10-хвилинної бесіди. Просто глянули моє резюме, поспілкувалися зі мною — і цього виявилося достатньо. Там людей цікавить, яка ти людина, чи можеш говорити про свій досвід.

У OpenDialog AI, натомість, процес був набагато складніший: кілька раундів співбесід, тести на soft skills, технічна розмова, презентація проєкту. Це був складний процес, але не технічно — радше психологічно.

У Landscape VC, моїй нинішній компанії, був справжній технічний відбір: тестове, його детальний розбір, кілька глибоких технічних розмов із провідними інженерами. І я цим дуже пишаюсь.

Особистий сайт і резюме

Мій сайт-візитку я робила давно, ще коли намагалася знайти роботу в українській компанії. Там він мав бодай якийсь сенс. На міжнародному ринку він нікого не цікавив. Усі дивилися тільки на:

• як я говорю;
  • як я відповідаю;
  • чи вмію чітко пояснювати, що я робила.

Я, чесно, закинула його редагувати, але після кількох коментарів вирішила оновити. Якщо цікаво — можете глянути: pariamonia.in.ua

І головне — навіщо це все?

Я не знаю, що саме допомогло мені потрапити в міжнародні компанії. Але я точно знаю, навіщо я туди пішла:

1. Щоб побачити справжні інженерні процеси, які не можуть існувати на аутсорсі.
  2. Щоб працювати в нетоксичному середовищі без мізогінії, хамства й газлайтингу.
  3. Щоб отримувати гідну оплату — або хоча б працювати в компанії, яка не вбиває морально.

Так у мене було з Cedoon: зарплата не захмарна, але середовище — дбайливе.

Сподіваюся, цей текст буде корисним хоча б комусь із Laravel-розробників. Якщо ви з іншої сфери — напишіть в коментарях, як у вас. Бо я справді не знаю, як це працює в React, Python, DevOps чи дизайні.

Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Супер!
Дякую!
Спробую щось застосувати для себе )

Дякую, що поділились досвідом

Підписатись на коментарі