Бізнес повинен інвестувати у військовий R&D — екснардеп Єгор Фірсов

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до DefTech спільноти!

Боєць ЗСУ й громадський діяч Єгор Фірсов в своєму Х пише про те, що настав час великому бізнесу брати на себе частину відповідальності за технічний прорив у війні.

Йдеться не лише про виробництво дронів чи боєприпасів. Потрібна системна робота над новими ідеями, рішеннями, експериментами — тим, що ще навіть не існує. І саме тут бізнес може дати ключове — інвестиції та гнучкість. Армія як система часто не здатна швидко впроваджувати нове, а ось приватний сектор — здатен.

«Настав час великому бізнесу інвестувати 10% у військове RnD. Цифра, звичайно, умовна. Головне — забезпечити технічний розвиток війська необхідними ресурсами. Воювати тим, що є — сьогодні вже недостатньо. Якою б могутньою не була ця зброя. На всяку отруту з часом завжди знаходиться протиотрута», — каже Фірсов.

Наша оборонка має шанс не просто закривати внутрішні потреби, а стати глобальним гравцем. У світі, де військові технології визначають баланс сил, це може стати точкою росту для всієї країни. Але тільки за умови, що бізнес долучиться до цього не епізодично, а системно.

Інакше доведеться відступати. І не в переносному сенсі. Бо коли фронт не тримається, командні пункти переїжджають — з Києва у Львів, зі Львова в Краків. А далі — за межі країни.

«Подібні вкладення — найкраща інвестиція в майбутнє. Тому що в цій галузі ми не просто активний гравець — ми законодавці. Якщо не втратити цей тренд — весь світ буде купувати саме в „українського виробника“...

Бізнесу потрібно вкладатись в існуючі виробництва. Приносити в молоді компанії ВПК свій досвід і філософію ефективності.

Якщо цього не робити, — з часом доведеться переносити офіси з Києва у Львів, зі Львова — у Краків, ну і, можливо, навіть далі.

Я тут не жартую. Саме так переїздами рухаються командні пункти бригад, які відступають», — пише Фірсов.

Тому сьогодні питання стоїть не лише у тому, як перемогти. А й у тому, хто і як допоможе виграти цю війну технологічно.

Підписуйтеся на WhatsApp-канал DefTech спільноти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Усьо для фронта, усьо для пабэди!!

Можете це називати зрадою, але потрібно перестати п***ити. Зараз багато постачальників для ЗСУ працюють через прокладки, гроші відмиваються на всьому (відновлення, будівництво, фортифікації, волонтерство і тд) і поки всі менти, прокурори, судді, військові у відставці, держслужбовці не будуть воювати, то хоть і все забери з цього нічого не вийде

то есть я так понимаю, в 2022 году еще не настало время большому бизнесу брать ответственность, вкладываться, привносить опыт
и в 2023 тоже, и в 2024
оно настало именно сейчас, в конце июня 2025
это типа планеты именно сейчас стали в правильном ракурсе, или как?

Бізнесу — інвестувати, громадянам — готуватися, владі — маринувати шашлики, все сходиться

А вашій тупій конторі навчитися відсилати смс на телефони українських мобільних операторів, саме так

Бо як ви можете конкурувати з Bolt я не розумію

Мені це дуже «цікаво», продовжуйте ще

Та звісно, бабло платять, на клієнта і бізнес насрати. Акції якщо і є, то явно менше, ніж з.п.

Та продовжуйте

Якщо побачу, що хоч хтось зі знайомих користується Ліфтом, відпишуся тут

Хоча з позитиву, Лфіт не просрав 10 мільярдів на автономну навігацію, як Убер. Напевне, ніхто не дав.

Так і передам СЕО
«СЕО альо, тут хам якийсь у коментах доу каже що компанія твоя тупа, однозначно треба слухати його, одразу бачу комунікувати вміє»
Щось ще бажаєте, вельмишановний ?

Скріншот такого емейла до СЕО

Ггг, цікаво, що відповість сіньйорний сінйор

Що він не користується послугами своєї компанії і так зрозуміло

Вау, ви такий розумний і одразу все зрозуміли. Розкажіть, будь ласка, в якій печері вас виховали, я туди обовʼязково віддам своїх дітей щоб навчились цьому давньому мистецтву писати коментарі не по темі і хамити незнайомим людям

Мене виховали незнайомі люди своїми безапеляційними тупими коментарями

Співчуваю, ну якось треба все ж вирости, розумієте, вилазити з печери невихованості, соромно якось за вас

Мдаа ото читаєш таке і бачиш — більшовизм з принудженням бізнесу до якихось дій він нікуди не дівся з голів. Додати механізми зацікавленості та або партнерства то не наш метод ) Подивитись на світовий досвід, наприклад en.wikipedia.org/...​wiki/War_Production_Board роботу з інвесторами та cost-plus contracts, ні то складно. А як підтримує інвестиційну діяльність от такі фразочки:
«„Друк Армія“ купує продукцію у цих компаній, повністю копіює за допомогою „реверс інжинірингу“ і починає безкоштовно виробляти її для військових.»
«Коли військовий дізнається про „Друк Армії“, він перестає витрачати гроші на ринку. Однак ми не можемо покрити всю потребу, тому що нам не вистачає грошей на пластик.»
Це звідси ua.rua.gr/...​раїнців-дієво-допомагают

Більшовизм захоплює владу, коли бізнес внє палітікі зусиллями таких, як Ви

Зацікавлення єдине — вижити і забробити

Хм, а точно всі літери з мого коментара зрозумілі? ) Там ще лінки є, а по ним також багато літер. Про термін

cost-plus contracts

то можна сюди.https://www.ebsco.com/research-starters/military-history-and-science/us-government-begins-using-cost-plus-contracts про нюанси то сюди www.ausairpower.net/...​-Procurement-Jun-2011.pdf . Просто цікаво як це вас згалюцинувало на

внє

)

Якщо Ви можете пояснити, як можна розробити продукт в рамках cost-plus, з радістю послухаю. Ще якась інгетрація-модифікація — так. ChatGPT згадує F-35 (шалений успіх!), початкові етапи F-22, а далі тільки модернізацю ядєрки.

Держава зараз не вкладає в R&D, а тільки купує готові рішення, які випробувані в бойових умовах. З одного боку, це ніби погано. А з іншого, і так невелике бабло було б зразу роздерибанане. В держави нема інтелектуальних ресурсів ставити задачі і ефективно співпрацювати з індустрією.

Ну і оскільки я за переконаннями лібертаріанський монархізм, не в оснанню чергу тому, що бізнес ми робили з нуля, вважаю, що це прекрасно і іншого шляху нема. Хто бачить потенціал, в перспективі непогано заробить, а в процесі ще і навбиває трохи кацапів собі в карму. А ні — то ні.

«„Друк Армія“ купує продукцію у цих компаній, повністю копіює за допомогою „реверс інжинірингу“ і починає безкоштовно виробляти її для військових.»

Так а яка різниця якби інша компанія робила б так само? Якщо ваш продукт легко скопіювати то звісно на ньому не заробиш.

Корпус для цукорку, про який йдеться в матеріалі то дрібка його вартості, головна цінність це прошивка, яку виробник я так розумію роздає всім охочим.

Взагалі вартість цих пластикових штук просто дріб’язок в порівнянні з загальними об’ємами продукції. Один новий 3Т вартує 250 000 грн, от порахуйте скільки можна на ці гроші надрукувати. А такі дрони на війні втрачаються щодня і потрібні постійно.

Та питань нема, не будемо лицемірами, реверс та обхід патентів — нормальна інженерна практика. Проблема в гаслах, які показують направлення думок та використовуються як приклад.
Про 3Т — його собівартість невисока, компоненти та загальні алгоритми по функціях також відомі. проблема в вкладеннях в R&D та забезпечення надійності всього комплексу. Ну і управління фінансовим ризиком всього цього. І ось такі приклади засмучують очікування тих, хто хоче ризикнути і пограти в цю гру. В результаті для команд, які на свій страх та ризик пробують щось зробити залишаються тільки FFF investors на першому етапі та цікава гра «не розведись на ...» на інших

Ага. ну зробив ти продукт. далі що? а далі тобі його не дадуть використовувати бо сивочолий «командір» скаже — не положено. так завжди було і буде в снд.
тобто ти потратиш свій бюджет і тебе ще й пошлють куди подалі)

Ви пробували і у Вас не вийщло? Чи ще один теоретик?

Пане Роман. Хто хто, а Ви б не мали такого запитувати. Самі ж прекрасно знаєте що і як. Враховуючи скільки бюджету потрачено в нікуди по даній тематиці у вашій альма-матері так сказать.

В мене є свої міркування стосовно того, чому черепаха поповзла в нікуди. Але шабрись живе.

Те, чим займався я, літає. було би вкладено більше бабла вчасно, літало би краще.

Ринок він такий, то аже, що це ***ня, то ратпом дайте мільйон. Хтось має згладжувати оці скачки. Напевне інвестори, які хочуть бабла в довгостроковій перстективі...

Ринок він такий

можна детальніше про ринок в даній сфері.

Я більше по технологіях, а не по ринках, тому міркування чисто суб’єктивні

Розвинений ринок дуже чітко структурований. В нас ринок нерозвинений, тому крім основного продукту доводиться затикати діри навколо нього — бо в клієнта нема кваліфікації, на ринку нема пропозиції. З іншого боку, це дозволяє за собою закріпити певні нішки навколо основного продукту. Але й відволікає.

Гроші з’являються, коли припікає (в прямому сенсі слова), інвестують в R&D як правило ентузіасти. Грошей мало, відповідно, все виходить запізно, все допилюється в продакшині. В нас щось літає тільки тому, що ми цим почали займатися 10 років тому. Звісно, грошей достатньо не було, бо ніхто ж не вірив, що нам треба буде вбивати москалів аж так активно, а зробити продукт для цього just for fun хотіло дуже мало ***нутих, таких, як я. Комусь ще менше пощастило знайти бабло, ніж мені. В результаті тепер попит є, пропозиції нема, грошей також не дуже є.

З іншого боку, якщо експлуатанти (не плутати з кінцевими бенефіціарами) задоволені продуктом, отримати держзамовлення цілком реально. Діагональні зв’язки це те, що рятує Україну.

Я підняв свій естімейт кількості довб***бів в суспільстві з двох до трьох сигм, і займаюся тим, що вважаю важливим. Два роки тому бігав шукав гроші на ППО, але мене вилікували, і тому думаю, що якщо є попит, то з’явиться і пропозиція. Хтось вивчить фізику і зробить те, що треба. Ну, згорить трохи більше, ніж якби робилося це вчасно, але такий шлях.

естімейт кількості довб***бів в суспільстві з двох до трьох сигм

99,73% — один крок до мізатропії

Підписатись на коментарі