Notion у дії. Як один інструмент замінив мені понад п’ять застосунків

Привіт! Я — Юрій Купчин, бекенд-інженер у Sombra. Мене цікавлять різні речі, але особливо — як підвищити власну продуктивність. Тож сьогодні хочу розповісти про те, як мені в цьому допомагає Notion.

Багато з нас стикаються з проблемою розпорошеної інформації між різними застосунками. Це особливо актуально в ІТ-індустрії, де важливо тримати під контролем завдання, ідеї, проєкти, нотатки та календарі. Я й сам певний час користувався одразу кількома інструментами:

• Microsoft To-Do — для завдань;
  • Excel — для трекінгу;
  • Notes — для ідей;
  • MinimaList — для швидких записів на телефоні;
  • Google і Apple Календарі — для планування.

Але навіть цього виявилось замало, щоб покрити всі мої потреби.

Спочатку така система працювала, та з часом усе частіше виникало відчуття, що інформація розкидана, а постійне перемикання між застосунками лише заважає зосередитися.

Я почав шукати спосіб зібрати все в одному місці — і так натрапив на Notion. Він не просто замінив усі ці інструменти, а й відкрив для мене нові можливості.

Найбільше мене вразила його гнучкість: я можу налаштувати все під себе. Зараз майже вся моя система організована в Notion, і я досі відкриваю для себе нові способи його використання. У цій статті я покажу, як саме мені вдалося замінити кілька окремих застосунків одним універсальним інструментом — і тримати все під рукою в одному місці.

Microsoft To-Do

Отже, почну з того, як я замінив для себе Microsoft To-Do. У Notion, як і в багатьох інших застосунках, є можливість створювати списки з чекбоксами — і саме завдяки ним, а також кільком іншим елементам, я зібрав просту, але зручну систему. Вона виглядає приблизно так:

Тут я використовую лише кілька базових компонентів:

• Заголовок «H2» — для блоку Daily Routine / TODO.
  • Розділювач (Divider) — додає охайну лінію між заголовком і основним вмістом.
  • Дві колонки — у першій планую щоденну рутину, у другій — завдання на тиждень.
  • Toggle List — згортувані списки, в яких я групую завдання за темами (Studying, Sport тощо) або днями тижня (Monday, Tuesday і так далі).
  • To-do List — ключовий елемент: чекбокси з текстовим полем, які дозволяють відмічати виконані завдання.

Завдяки такій структурі я можу легко планувати обов’язкові щоденні справи, а також прописувати завдання на тиждень наперед. Щодня просто звіряюся зі списком — і переконуюсь, що нічого не забув. А наприкінці тижня особливо приємно дивитися на всі виконані пункти й усвідомлювати, що він пройшов продуктивно (або ж ні 😅).

Excel

Notion дозволяє не лише створювати таблиці, а й легко додавати поля, фільтри, сортування, пов’язувати їх з іншими базами даних — чого в Excel часто важко досягти без додаткових налаштувань. Тож далі покажу, як я замінив нудні та, на мою думку, не надто зручні таблиці для трекінгу даних. Наприклад, ось як я відстежую свою бібліотеку:

На цій сторінці я використовую такі елементи:

• Заголовок «H2» — для блоку Books.
  • Розділювач (Divider) — додає охайну лінію між заголовком і основним вмістом.
  • Table View — основний (і єдиний) блок, що створює базу даних і відображає її у вигляді таблиці.

У самій таблиці я додав такі поля:

1. ID — стандартне поле типу ID в Notion, яке генерує унікальний ідентифікатор для кожного рядка. Це може бути просте число або, наприклад, BOOK-27, якщо додати префікс.
  2. Name — обов’язкове поле типу Title (його тип змінити не можна, але назву — можна). Тут я вписую назви книг.
  3. Author — поле типу Text для імен авторів. Також змінив стандартну іконку на «profile», яка доступна за замовчуванням.
  4. Status — поле типу Select з трьома статусами: Not Started, In Progress, Done. Кожному присвоєно свій колір.
  5. Score — поле типу Number з відображенням у вигляді Bar (можна обрати також Number або Ring). Тут я ставлю свою оцінку після прочитання.

Це лише один приклад використання Table View. У мене є схожі сторінки для відстеження звичок, вішлистів тощо.

Що особливо зручно — разом із таблицями я отримую всі переваги баз даних: можна налаштовувати фільтри, сортування, будувати діаграми та графіки, додавати зв’язки між таблицями — і ще багато іншого.

Notes

Не зупинятимусь надовго на цьому пункті, адже все досить просто: коли потрібно зробити текстовий запис — достатньо створити нову сторінку й писати, що заманеться.

Перевага записування нотаток і текстів у Notion для мене полягає в можливості налаштувати все під свої потреби — завдяки широкому вибору елементів, частину з яких я вже показував. Звісно, є багато інших застосунків для ведення нотаток, які за функціональністю не поступаються Notion. Але для мене головне — мати всі записи в одному місці.

Саме тому Notion для мене легко замінює будь-який інший схожий інструмент — і водночас дає ще чимало додаткових можливостей.

Календарі

Останнє, про що хочу розповісти — це календар. Почав користуватися ним не так давно, але вже встиг переконатися, наскільки це зручний і корисний елемент. Я використовую його як для особистого планування, так і як контент-планер. Адже кожен день у календарі Notion — це окрема сторінка, де можна робити все те саме, що ми вже бачили в попередніх прикладах.

По суті, календар — це така ж база даних, як і раніше показана таблиця. Єдина відмінність — замість «Table View» я використовую «Calendar View». Тож всі переваги бази даних залишаються.

Ось приклад, як це виглядає:

Тут використано лише один елемент — «Calendar View», у який я додав кілька подій як приклад використання календаря як планера. Угорі видно типові для бази даних функції: пошук, сортування тощо.

Але найцікавіше — це кнопка «Open in Calendar», яка відкриває повноцінний календар Notion (аналог Google чи Apple Календарів). Там можна синхронізувати свої зовнішні календарі й мати все в одному місці — з усіма перевагами Notion.

Ось як це виглядає:

Також покажу, як може виглядати окрема сторінка події в «Calendar View»:

Тут можна додати безліч властивостей (properties) різного типу — на будь-який смак і під будь-яку потребу. Також доступні емоджі (я, наприклад, ставлю ✅ для позначення завершених). Кожна сторінка має своє «тіло», яке я використовую для написання постів, підготовки зображень або збереження ідей.

Усе, що мені потрібно для створення посту — в одному місці. Не доводиться шукати по різних застосунках чи згадувати, де я залишив ту чи іншу думку.

Кому буде корисний Notion

Notion підходить не всім, але якщо ви працюєте з інформацією, завданнями чи проєктами — швидше за все, він вам сподобається. Ось кілька прикладів, де цей інструмент може стати основним:

• ІТ-спеціалістам — для технічних нотаток, баз знань, планування навчання або ведення документації.
  • Проєктним менеджерам — для управління проєктами, зустрічами, дашбордами й звітами.
  • Дизайнерам — щоб зберігати референси, оформлювати портфоліо та структурувати фідбек від клієнтів.
  • Студентам — для конспектів, трекінгу дедлайнів і підготовки до сесій.
  • Фрілансерам — щоб тримати клієнтів, фінанси, завдання й нотатки в одному місці.
  • Контент-кріейторам і маркетологам — для календарів публікацій, генерації ідей та структурування постів.

Насправді Notion — це конструктор. Його можна зібрати під будь-яку роль або задачу. Головне — не боятися експериментувати й налаштовувати під себе.

У цій статті я показав лише невелику частину того, на що здатний Notion, і як саме я його використовую. Я знаю приклади, коли невеликі агенції чи команди обирають Notion як основний інструмент для менеджменту та роботи. Він дозволяє створювати борди у стилі Jira чи Trello, вести документацію, щоденники, контент-плани — і все це в єдиному просторі.

До того ж, в інтернеті є безліч безкоштовних темплейтів: якщо немає часу налаштовувати все з нуля — достатньо скопіювати шаблон у свій воркспейс і використовувати його.

Я навіть натрапив на цікаве використання Notion як інструмент для створення сучасного резюме. Планую розповісти про це в одній із наступних статей.

Цей підхід не зробив мене найпродуктивнішим у світі, але точно допоміг краще впорядкувати день і думки. Іноді просте рішення — замінити кілька застосунків одним — приносить набагато більше, ніж очікуєш.

Корисні посилання для тих, хто хоче спробувати Notion

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Воно ж навіть не self-hosted 🙈 Той же Обсидіан або Wikijs куди зручніший та безпечніший

Ще й зашкварилась компанія — вони вийшли з ринку так званої росії тільки коли була їм же загроза санкцій. 🤡 Ви ж про це не знали і свідомо ним користуєтесь, так?

Що до self-hosted, мені на разі це не дуже важливо тому я на це не зважаю. Що до їхнього довготривалого виходу з росії я не знав, але все ж як результат вони таки вийшли тому на даний момент це також не проблема. Хіба ні?

Мені вже декілька разів казали про Обсидіан тому я насправді планую глянути в його сторону, і можливо частково використовувати якщо знайду в ньому реальну користь.
Дякую за коментар!)

Вийшли і написали в своїх російських чатах купу способів як обходити вихід з росіі )

Як на мене, Notion — це перенавантажена налаштуваннями та шаблонами «тормознута» штука, яка хоче бути всім одразу.
Замість «тримати все в одному місці» я обрав окремі інструменти:
Obsidian — робочі нотатки, база знань, імпорт нотаток із e-ink рідера.
Apple Notes — особисті нотатки, ідеї, замітки для мітингів.
Calibre (разом із рідером) — моя локальна бібліотека. (вставив в список, так як в статті згадується трекінг читання)
Trello — To-Do для роботи і не тільки.
Reminders — домашні справи й особисті нагадування.
Goodnotes — рукописні записи, думки, навчання.

Навіть якби Notion був суперзручним, я б не хотів тримати все в одному місці.
Якщо сервіс стане недоступним або просто перестане подобатись — доведеться переносити все. А коли кожна сфера має свій інструмент — достатньо замінити одну частину, не зруйнувавши всю систему.

Згоден з Вами що до ризиків тримати все в одному місці, але все ж для мене це набагато зручніше ніж розпорошувати свою уваги не безліч різних застосунків. Я думаю що Ваш підхід також багатьом буде до вподоби.

Дякую за коментар!

Цікава та корисна стаття. Дякую!)

Я теж користуюсь ноушн, дуже зручний інструмент. Я не веду там всю свою роботу, але коли потрібно зберегти велику кількість інформації, та ще й гарно це оформити, то звертаюсь до ноушн. Загалом інструмент корисний як для повсякденного життя, так і для роботи. Дякую за статтю та за наглядні приклади :)

Академія і Ютуб канали — це не те, щоби простий вхід у простий інструмент. Скільки спілкувався із людьми, які використовують Notion — так і не почув якихось внятних аргументів на користь отакого об’єднання усього в одному.

Зараз користуюсь:
Google Task
Google Sheets + Google Drive
Google Keep
Google Calendar
І для автоматизації — Google Apps Scripts

Цілком гарний альтернативний підхід, але в моєму випадку я все ж хочу мати все в одному місці, так як на мене простіше. Можливо мої потреби просто не вимагають поки чогось більшого щоб налаштовувати автоматизації і таки йти в сторону різних застосунків для різних задач.
Дякую за коментар!

Ну, взагалі-то, Гугль-сервіси зі списку — це і є все в одному місці, плюс багато чого іншого, типу Gemini чи презентацій.

Колись ще до повномасштабного я мав все що тільки можна було уявити в ноушн, але з початком вторгнення вони дуже в’яло виходили з росії(не виходили), то ж я довго шукав чим закрити цю дірку в тулах. Думаю слід буде викатити щось схоже про Обсидіан, дуже недооцінений тул, який саме мені дуже підійшов аби тримати все в одному місці, і наразі перевиконує все що від нього було потрібно.

Насправді не чув про Обсидіан, але тепер стало цікаво подивитись що це і як працює, дуже дякую за Ваш коментар та пораду!

Дякую вам за пост
Щодо обсидіану, то там не має такої лаконічної підтримки таблиць як в Ноушн, і це було основним блокером для мене при переході.
Але якщо люди звикли юзади прямо ексель таблички, то там є вже встроєна тулза для цього)

На DOU якраз є цикл з трьох статей про створення «другого мозку» за допомогою Obsidian, можливо, вам буде цікаво) dou.ua/forums/topic/51585

Згоден щодо Obsidian, класний тул якщо розібратись як користуватись(звичайний markdown syntax). Власна вікі з лінками, пошуком по всіх файлах, TO DO list. Так, він не заміняє Excel або Thrello, але як тримати нотатки і бібліотеку дуже зручно в одному місті + можна під"єднати МСP protocol який буде аналізувати лібу.

Лагаюча хрінь, особливо сумно коли там проекти ведуть

Насправді знаю декілька прикладів ведення проєктів в Notion, як на мене то все ж є багато випадків коли він може бути гарним вибором для цього.
Дякую за коментар!

Порівнювати Excel з Notion це крінж. Єдине що дійсно, не всім потрібні можливості Excel і деякі речі може взяти на себе Notion. Я наприклад там рахую податки. Але Excel це професійний інструмент і дозволяє відкривати та редагувати інші документи.

Не погоджусь з вами щодо «крінжу». Excel, як ви вже зауважили, — це більш професійний інструмент. У моєму ж прикладі я показую, як можна створити схожий функціонал — але без надмірних функцій, із приємним інтерфейсом та чималою кількістю додаткових можливостей, які не пов’язані з таблицями.

Дякую за коментар!

а ще notion дуже повільний, інтерфейс з тел взагалі жах.

але як додатковий тул — норм

Так, погоджуюсь на телефоні не завжди все виглядає зручно, але в більшості мені підходить.
Що до швидкості, не помічав нічого такого
Дякую за коментар!

уже 2025 год на дворе ... просыпаемся, сдаем белье, берем у проводника чай и кофе :)

dou.uа — займитесь премодерацией контента;

Notion дозволяє не лише створювати таблиці, а й легко додавати поля, фільтри, сортування, пов’язувати їх з іншими базами даних — чого в Excel часто важко досягти без додаткових налаштувань.

Це ж базовий функціонал екселя, як ти не зміг цього досягти, якщо для всього цього існує вкладка DATA.

Я не писав, що не зміг цього досягти, але все ж мені в Notion це виглядає приємніше. І плюс, головна думка статті — це обʼєднання багатьох функціоналів в одному місці, а не лиш переїзд з Excel.

В будь-якому разі дякую за коментар.

Підписатись на коментарі