Notion у дії. Як один інструмент замінив мені понад п’ять застосунків
Привіт! Я — Юрій Купчин, бекенд-інженер у Sombra. Мене цікавлять різні речі, але особливо — як підвищити власну продуктивність. Тож сьогодні хочу розповісти про те, як мені в цьому допомагає Notion.
Багато з нас стикаються з проблемою розпорошеної інформації між різними застосунками. Це особливо актуально в ІТ-індустрії, де важливо тримати під контролем завдання, ідеї, проєкти, нотатки та календарі. Я й сам певний час користувався одразу кількома інструментами:
- Microsoft To-Do — для завдань;
- Excel — для трекінгу;
- Notes — для ідей;
- MinimaList — для швидких записів на телефоні;
- Google і Apple Календарі — для планування.
Але навіть цього виявилось замало, щоб покрити всі мої потреби.
Спочатку така система працювала, та з часом усе частіше виникало відчуття, що інформація розкидана, а постійне перемикання між застосунками лише заважає зосередитися.
Я почав шукати спосіб зібрати все в одному місці — і так натрапив на Notion. Він не просто замінив усі ці інструменти, а й відкрив для мене нові можливості.
Найбільше мене вразила його гнучкість: я можу налаштувати все під себе. Зараз майже вся моя система організована в Notion, і я досі відкриваю для себе нові способи його використання. У цій статті я покажу, як саме мені вдалося замінити кілька окремих застосунків одним універсальним інструментом — і тримати все під рукою в одному місці.
Microsoft To-Do
Отже, почну з того, як я замінив для себе Microsoft To-Do. У Notion, як і в багатьох інших застосунках, є можливість створювати списки з чекбоксами — і саме завдяки ним, а також кільком іншим елементам, я зібрав просту, але зручну систему. Вона виглядає приблизно так:

Тут я використовую лише кілька базових компонентів:
- Заголовок «H2» — для блоку Daily Routine / TODO.
- Розділювач (Divider) — додає охайну лінію між заголовком і основним вмістом.
- Дві колонки — у першій планую щоденну рутину, у другій — завдання на тиждень.
- Toggle List — згортувані списки, в яких я групую завдання за темами (Studying, Sport тощо) або днями тижня (Monday, Tuesday і так далі).
- To-do List — ключовий елемент: чекбокси з текстовим полем, які дозволяють відмічати виконані завдання.
Завдяки такій структурі я можу легко планувати обов’язкові щоденні справи, а також прописувати завдання на тиждень наперед. Щодня просто звіряюся зі списком — і переконуюсь, що нічого не забув. А наприкінці тижня особливо приємно дивитися на всі виконані пункти й усвідомлювати, що він пройшов продуктивно (або ж ні 😅).
Excel
Notion дозволяє не лише створювати таблиці, а й легко додавати поля, фільтри, сортування, пов’язувати їх з іншими базами даних — чого в Excel часто важко досягти без додаткових налаштувань. Тож далі покажу, як я замінив нудні та, на мою думку, не надто зручні таблиці для трекінгу даних. Наприклад, ось як я відстежую свою бібліотеку:

На цій сторінці я використовую такі елементи:
- Заголовок «H2» — для блоку Books.
- Розділювач (Divider) — додає охайну лінію між заголовком і основним вмістом.
- Table View — основний (і єдиний) блок, що створює базу даних і відображає її у вигляді таблиці.
У самій таблиці я додав такі поля:
- ID — стандартне поле типу ID в Notion, яке генерує унікальний ідентифікатор для кожного рядка. Це може бути просте число або, наприклад,
BOOK-27, якщо додати префікс. - Name — обов’язкове поле типу Title (його тип змінити не можна, але назву — можна). Тут я вписую назви книг.
- Author — поле типу Text для імен авторів. Також змінив стандартну іконку на «profile», яка доступна за замовчуванням.
- Status — поле типу Select з трьома статусами: Not Started, In Progress, Done. Кожному присвоєно свій колір.
- Score — поле типу Number з відображенням у вигляді Bar (можна обрати також Number або Ring). Тут я ставлю свою оцінку після прочитання.
Це лише один приклад використання Table View. У мене є схожі сторінки для відстеження звичок, вішлистів тощо.
Що особливо зручно — разом із таблицями я отримую всі переваги баз даних: можна налаштовувати фільтри, сортування, будувати діаграми та графіки, додавати зв’язки між таблицями — і ще багато іншого.
Notes
Не зупинятимусь надовго на цьому пункті, адже все досить просто: коли потрібно зробити текстовий запис — достатньо створити нову сторінку й писати, що заманеться.
Перевага записування нотаток і текстів у Notion для мене полягає в можливості налаштувати все під свої потреби — завдяки широкому вибору елементів, частину з яких я вже показував. Звісно, є багато інших застосунків для ведення нотаток, які за функціональністю не поступаються Notion. Але для мене головне — мати всі записи в одному місці.
Саме тому Notion для мене легко замінює будь-який інший схожий інструмент — і водночас дає ще чимало додаткових можливостей.
Календарі
Останнє, про що хочу розповісти — це календар. Почав користуватися ним не так давно, але вже встиг переконатися, наскільки це зручний і корисний елемент. Я використовую його як для особистого планування, так і як контент-планер. Адже кожен день у календарі Notion — це окрема сторінка, де можна робити все те саме, що ми вже бачили в попередніх прикладах.
По суті, календар — це така ж база даних, як і раніше показана таблиця. Єдина відмінність — замість «Table View» я використовую «Calendar View». Тож всі переваги бази даних залишаються.
Ось приклад, як це виглядає:

Тут використано лише один елемент — «Calendar View», у який я додав кілька подій як приклад використання календаря як планера. Угорі видно типові для бази даних функції: пошук, сортування тощо.
Але найцікавіше — це кнопка «Open in Calendar», яка відкриває повноцінний календар Notion (аналог Google чи Apple Календарів). Там можна синхронізувати свої зовнішні календарі й мати все в одному місці — з усіма перевагами Notion.
Ось як це виглядає:

Також покажу, як може виглядати окрема сторінка події в «Calendar View»:

Тут можна додати безліч властивостей (properties) різного типу — на будь-який смак і під будь-яку потребу. Також доступні емоджі (я, наприклад, ставлю ✅ для позначення завершених). Кожна сторінка має своє «тіло», яке я використовую для написання постів, підготовки зображень або збереження ідей.
Усе, що мені потрібно для створення посту — в одному місці. Не доводиться шукати по різних застосунках чи згадувати, де я залишив ту чи іншу думку.
Кому буде корисний Notion
Notion підходить не всім, але якщо ви працюєте з інформацією, завданнями чи проєктами — швидше за все, він вам сподобається. Ось кілька прикладів, де цей інструмент може стати основним:
- ІТ-спеціалістам — для технічних нотаток, баз знань, планування навчання або ведення документації.
- Проєктним менеджерам — для управління проєктами, зустрічами, дашбордами й звітами.
- Дизайнерам — щоб зберігати референси, оформлювати портфоліо та структурувати фідбек від клієнтів.
- Студентам — для конспектів, трекінгу дедлайнів і підготовки до сесій.
- Фрілансерам — щоб тримати клієнтів, фінанси, завдання й нотатки в одному місці.
- Контент-кріейторам і маркетологам — для календарів публікацій, генерації ідей та структурування постів.
Насправді Notion — це конструктор. Його можна зібрати під будь-яку роль або задачу. Головне — не боятися експериментувати й налаштовувати під себе.
У цій статті я показав лише невелику частину того, на що здатний Notion, і як саме я його використовую. Я знаю приклади, коли невеликі агенції чи команди обирають Notion як основний інструмент для менеджменту та роботи. Він дозволяє створювати борди у стилі Jira чи Trello, вести документацію, щоденники, контент-плани — і все це в єдиному просторі.
До того ж, в інтернеті є безліч безкоштовних темплейтів: якщо немає часу налаштовувати все з нуля — достатньо скопіювати шаблон у свій воркспейс і використовувати його.
Я навіть натрапив на цікаве використання Notion як інструмент для створення сучасного резюме. Планую розповісти про це в одній із наступних статей.
Цей підхід не зробив мене найпродуктивнішим у світі, але точно допоміг краще впорядкувати день і думки. Іноді просте рішення — замінити кілька застосунків одним — приносить набагато більше, ніж очікуєш.
Корисні посилання для тих, хто хоче спробувати Notion
- Офіційний сайт Notion
- Notion Academy (безкоштовні уроки від розробників)
- Галерея шаблонів від Notion (офіційна)
- Шаблони від спільноти (Notion Everything)
- YouTube-канал Thomas Frank (якісні гайди з роботи в Notion)
- Генератор шаблонів від Easlo (один із топових авторів шаблонів)
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
26 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів