Apple та ШІ: що, на вашу думку, пішло не так?
Справжній бум генеративного ШІ розпочався приблизно у 2022, і вже за декілька років навіть мами й бабусі питають ChatGPT про нові рецепти для консервації.
Та так сталося, що найдорожча корпорація планети, та свого часу піонер впровадження розумного асистента, фактично його проспала.
Поки Midjourney «лягав» під навантаженням користувачів, а OpenAI залучав мільярди від інших технологічних гігантів, Apple все ще переходила на власні SoC на десктопах і нарешті випустила «Погоду» для iPad. А Siri, що колись була практично першим широкодоступним голосовим асистентом, не розвивалася взагалі.
Спостерігачів це мало дивувало — в Купертіно завжди рухалися у власному темпі та надавали перевагу якості фіч більше, ніж швидкості їх імплементації.
Та на цей раз така стратегія може обійтися компанії надто дорого.
Перші серйозні рухи у бік «великого» ШІ в Apple почалися лише у
На WWDC-2024 ми побачили презентацію Apple Intelligence — і компанія спочатку дала зрозуміти, що лише за одну версію iOS наздожене всіх конкурентів. Та не так сталося як гадалося.
Деякі можливості AI, представлені на тій конференції, не доступні користувачам Apple-девайсів і досі навіть у США та західній Європі. Про інші регіони планети та мови, зокрема українську, взагалі мовчу.
У цьому червні на черговій WWDC Apple взагалі відсунула ШІ на другий план. Навіть там, де він явно використовується, його практично не згадували. Це особливий «Apple-way» визнання власних провалів — компанія рідко це робить прямим текстом.
Але констатація факту — не так цікаво, як можливі причини.
Як, на вашу думку, так сталося, що Apple з її ресурсами і загалом доволі точним розумінням потреб користувачів (навіть іноді не висловлених) змогла допустити таке відставання? Чи стане воно критичним для компанії? Чи вдасться їй наздогнати конкурентів? Чи потрібно це взагалі — може краще сфокусуватися на чомусь іншому? Що це означає для ринку в цілому і розробки під «яблучні» ОС зокрема?
Давайте обговоримо!
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівApple практически все фишки копирует или покупает у других, Notch, Always-on display, дисплеи, face ID при этом урезая функционал. Разве что Siri, но это точно не был прорыв, проигрывает всем конкурентам. А тут подумать надо, создать свое что-то. Ничего удивительного
Ну эппл в маркетинге используте олд скул подходы — инвестируют туда где есть деньги и где у них сильные продукты, и не лезут туда где много конкуренции и нету денег. Например клауд — у эпла нету своего клауда как у майкрософта или амазона, у них нету своих селф драйвинг машин, у них нету своего мессенджера и т.д. Зато у них свои процессора которые вставляют интел и амд, телефоны, камеры, наушники, свой стор. Я думаю эппл не видит как можна монетизировать АИ поэтому и не парится. Есть еще точка зрения что эппл застрял в 2015 по уровню автоматизации внутренних систем и это существенно тормозит его в разработке софта, они типа пытаются гармонизировать внутренние симтемы перед внедрением аи.
А шо случілось? В Безоса свадьба! А причом тут Апле? Дик пятнічна тєма.
В продуктах Епл «ШІ» взагалі нафіг треба. Дуже радує, що хоч одна велика компанія не стала пихати ті нікому не потрібні ЛЛМ чати всюди де тільки можна.
Пфф, а куди їм поспішати? Юзер айфона 16 він що, в наступному році андроїд купить заради АІ? Він його не купить навіть якщо на додачу до нього даватимуть вічне життя, дар телепатії і силу супермена.
Почекають трохи поки всілякі інфошарлатани збанкрутіють, куплять собі того, в кого буде достойний продукт та й матимуть собі все. Випускати фішку андроїда через 5 років після андроїда з серйозним обличчям заявляючи, що воно твоє і перше в світі — стратегія Apple, що працює десятиліттями.
Опа, перший «нетупий» і не «такийякусі» фанбой вже порвався, прям зі старту :-)
Не все, конечно, но почему нет? Я год назад перешёл на Самсунг после многих лет пользования айфонами и, используя макбук. Думаю, найдутся люди, кто постепенно по разным причинам будет уходить. Нокия, возможно, тоже когда-то так считала.
Я навпаки, місяць назад купив собі айфона. Навіть довелось купити, бо в мотоциклі карплей є, а андроїд авто нема і дуже гостро стояло питання з навігацією.
Ну шо сказати... таке говно той андроїд, аж дивитися на нього зараз не можу.
Та один тільки нормально працюючий фейсайді в рази полегшує життя.
Я так розумію що назад на андроїд перейти я вже не зможу.
Хоча макбук гівно, був досвід використання.
Зависит от юзкейса, конечно. Я бы не ожидал, что перейдут все. Но для кого разницы нет, то почему бы нет. Раньше могли держать купленные приложения, но сейчас всё больше подписок. Приложенияна платформах примерно одинаковые.
Для меня основным мотивом было не столько АИ, сколько позиция Apple по отношению к установке приложений не из стора и суды с Epic. Не хочу, чтоб мои деньги уходили на суды вместо инноваций.
Ну и потом оказалось, в Samsung есть много полезного, о чём не задумывался.
Оффтопик: но для мотоцикла использую Quadlock, супер удобно ездить. Интересно а в случае с карплеем оно заменяет полностью весь экран? Например обороты двигателя видно?
Я на самсунг нічого того, чого немає в аппсторі не ставив, тому мене це питання не хвилює.
Навіть більше: через вимушений переїзд в Польщу довелось свідомо відмовитись від торрентів, бо страшно що штраф може прилетіти.
З мотоциклом там цікава історія вийшла. Раніше їздив на мотоциклі без отіх усіх навігацій та для телефона використовував звичайний тримач на кермо, без квадлока. Отой де телефон фіксується закручуванням болтів. Щось типу цього pl.aliexpress.com/...tem/1005007674493055.html
Дуже сильно виморажувало те, що для того щоб щось натиснути на телефоні потрібно було зупиняти мотоцикл і знімати рукавиці.
Музикою ще якось можно було управляти кнопками на шоломі, а от в гугл мапсі щось натиснути на ходу можливості не було.
А це ж обновив мотоцикл, тепер в мене отаке висить
Ну тобто ЛСД приборка як на машині, з карплеєм, андроїд авто нема. Ну американський мотоцикл працює тільки з американським телефоном, усіляким антимонопольним комітетам на те пофіг.
Відповідно навігацією та музикою можно управляти кнопками на кермі або голосовим ассистентом Сірі (я до речі ще так і не розібрався як їм користуватись, та і нашо воно треба якщо кнопки є).
От власне заради отого карплея і довелось купляти айфон.
Выглядит классно, я бы наверное тоже в таком случае телефон поменял потому что и карту видно и что то помимо карты. Навигация на арендных мотоциклах без карты или с неудобно картой это вообще супер не неприятно и отпугивает, в машине с этим проще.
// Про телефоны — в IOS мне нужно было установить прошлую версию потому что новая начинала вылетать пару раз.
В самсунге был приятно удивлен возможно перевода звонков. Удобно для получения доставок или звонков в странах где не знаешь языка. (Эпл тоже вроде как собирается добавить)
Еще например ИИ для проверки орфографии и стиля текста в самсунг работает на всех языках и на украинском тоже. В Эпл сделали только английский и недавно по моему добавили пару языков.
Но Apple всегда был более консервативным и это в целом норм для аудитории. Люди знают что ождидать.
На мото вже не розбиває оптичну стабілізацію в айфонів?
Так Епол обманув покупців, всюди в рекламі була згадка про АІ, яку потім позорно прибрали.
через ту саму причину чому сірі кнопка була на тачстріпі, а на нових клавах кнопки сірі нема
Підозрюю воно просто нахер нікому не треба, насправді :)
Щоб програти має бути переможецью Хто це по вашому? ОпенАІ? Ну поки Сатья дає грошей та залізо. Хоча сам він недавно сказав що вони вже не вкладають у залізо для ШІ(вцілому а не для Альтмана) і очікують що скоро попит буде значно менше на нього.
Епл це бренд який немає конкурентів.
Не даром Бафет його тримає
У нього достабіса конкурентів. Що вдалось ще Стіву із командою маркетологів, яку він взяв із музикальної індустрії — це зробити бренд дуже модним. Сьогодні Apple грає в класичну гру в числа, залишаючи товар в сутності таким як він і був, але з усіляко кращими характеристиками, або просто знижуючи собівартість. Як би класика американської школи бізнесу, Генрі Форд.
2. Конкуренти типу : Huawei, Xiaomi, Realme, Ausus, Axer, HP, Dell чи Samsung не йдуть в агресивний маркетинг на американську ринку, бо зараз боротьба на китайському — головному ринку електроніки планети. Тому і стається таке застаріле бачення. Американська сьогоднішня повістка — взагалі політична, що зазвичай ознака гострих економічних проблем і зниження вжитку.
Це номінальні конкуренти тільки на папері, які конкурують більше між собою в сегменті лоу ту мід. Еппл сидить в сегменті преміум.
Хуавей минулого року продав 48.4 млн смартфонів, а за весь рік випустив близько15-20 нових мобілок. Еппл продали 232 млн смартфонів, а випустили тільки 4 (16, плюс, про, про макс) в преміум секторі.
Хто дійсно близько підійшов до Еппл, то це Самсунг. У них буквально на 10 млн менше проданих апаратів минулого року. Але, знову таки, Самсунг випустили декілька десятків моделей смартфонів минулого року, а от свою преміум модель (S25) вони не змогли продати навіть 10 млн одиниць, що на фоні Еппл виглядає більше як статистична погрішність, а не продажі.
Я не великий фанат Еппл, але я дуже сумніваюсь, що колись ще буде хоч хтось, хто зможе випускати3-4 нових моделі одного й того ж телфону кожного року та продавати їх в кількості декількох сотень мільйонів.
У ейпла купа конкурентів.
Просто у ейпла є айфон, а всі інші андроїд девайси то пародія на нього.
Ну насправді ні, ШІ в еплі почали займатись одночасно з іншими, в ренесанс ідеї ШІ тобто в2013-2015 році. Просто це ні до чого не привело. Як власне з VR шоломом і автомобілем і ще деякими проектами.
З якого переляку? Від того, що у епла немає тупої нейронки, епл вдруг перестане бути найбільшим дистрибьютором музики в світі? Чи апстор загнеться. Айфони перестануть продаватись? У епла є залізобетонні ніші, які будуть епл годувати ще десятки років і ШІ тут взагалі не в тему. Вони взагалі можуть пару років подивитись на засилля нейронок які жруть ресурси, але нічого не роблять, і зробити відсутність у себе маркетинговою фічою.
А чого це провал? Найпоширеніші на даний момент chatgpt збитковий. І чим більше ним користуються тим зрозуміліше стає що можливості LLM на сьогодні не перекривають витрати на нього.
Епл майже ніколи не була саме science орієнтованою, вона product орієнтована. Буде AI більше зрозумілим business case і Apple його в момент підхопить.
Справжня проблема Apple, це зовсім не ШІ. Їх реальна проблема їх — виробництво дуже давно в Китаї, а почались торгові війни мита і т.д. Реально на генеративному ШІ заробляють в першу чергу поставники самих LLM. Бізнес Apple — це здебільшого один єдиний товар — the iPhone, другий напрямок це сервіс iTunes.
Якщо не розвивали голосові асистенти, а направили гроші на розробки ексклюзивного харду від TSMC і т.д. то напевно щось де вони знають, це одні з найбільших світових експертів з маркетингу.
«Та на цей раз така стратегія може обійтися компанії надто дорого.»
Можливо в довгостроковій перспективі це так і є, але наразі ситуація здається якраз протилежною.
Це не секрет, що наразі всі провайдери генеративних AI моделей втрачають гроші, навіть у форматі платних підписок.
І можна припустити що з фінансової точки зору наразі це може грати на них в плюс, оскільки вони не втрачають гроші на продукт, що не може приносити гроші, а аспект привʼязки користувачів до екосистеми все ще грає величезну роль, що може дозволити їм не втратити продажі попри відсутність власних фіч.
До того ж, Apple зробила велику ставку на «on-device AI» з усіма процессінговими покращеннями власних процесорів, і ми бачимо, що це була не дуже релевантна ставка зважаючи на теперішній стан продуктів, що потребують величезних потужностей на серверах і взагалі не зважають на клієнтську складову.
Ну, це правда, що я, як користувач айфону, наприклад, не стану переходити на іншу екосистему просто через те, що тут досі нема ШІ, не настільки воно мені важливо. Але водночас іноді трошки заздрісно дивитися на людей з андроїдом, в кого вже є яка-ніяка on-screen awareness чи подібні штуки.
Та все ж вони зараз можуть втрачати цілий шар експертизи й даних — типу паттернів, за якими юзери використовують ШІ, що враховуючи вже наявне відставання, лише посилить його.
А що стосується on-device, то це питання, наскільки приватність «продає», і воно напряму залежить від кількості скандалів з іншими компаніями ) Типу як от нещодавно суд зобов’язав OpenAI зберігати всі діалоги, навіть видалені користувачем. Але чи це критично важливо для користувачів — я не впевнений, тому тут швидше з вами погоджуюсь.
В айфоні є фейсайді, ото кіллінгфіча. А оті Ші усілякі... ну поставив собі папку від чатгпт і вистачить, шо ще від нього треба?
Зараз головне це змагання декількох фірм за державний контракт Пентагону. Судячи з усього розробляється якийсь SkyNet, але не відомо точно, що вони там роблять, та існування нової програми вже неможливо приховати занадто багато витоків в публічний простір, але це судячи з усього це фінансово так смачно, що в програму пішло купа фірм. Лідер перегонів судячи з усього Google, аутсайдер — Ілон Маск, що сильно відстав бо змушений займатись створенням GPU специфічним дата-центром, тоді як інші вже мали на чому базуватись.
P.S. А ще десь років 10 тому були масові відмови по візам, людям у кого в дипломі було написано «штучний інтелект», тобто почалось давно вже.
Власне
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
Давати посилання на канал русаків — крінж