Як веб-розробка змінилась для мене — від фундаментальних знань до ШІ-залежності
Привіт, мене звати Дмитро. Попри свій молодий вік, я застав час, коли для навчання використовувався StackOverflow, а документація була не просто рекомендацією — а необхідністю. Ми читали, перечитували, гуглили англійською, виправляли помилки по одному рядку, витрачали години, щоб зрозуміти, як працює звичайний запит до API або як підключити базу. Це була епоха навчання через зусилля — повільна, іноді виснажлива, але дуже ефективна в плані глибини розуміння.
Сьогодні все по-іншому.
З появою й активним розвитком ШІ — ChatGPT, GitHub Copilot, Claude, Coursor та інших інструментів — робота веб-розробника помітно змінилась. З одного боку, це колосальний стрибок у швидкості: я можу швидко перевірити ідею, згенерувати шаблон, адаптувати код під фреймворк, знайти баг або пояснення. Справді зручно.
Але з іншого боку — я почав втрачати відчуття опори. Раніше, коли я не розумів тему, я шукав її в документації, читав глибше, поки не дійде. А зараз ловлю себе на думці, що часто просто прошу пояснити «що це таке» у ШІ — і приймаю відповідь як факт. Не перевіряю, не розвиваю, не закріплюю знання. Пропускаю глибину.
Особливо гостро це проявляється, коли намагаюсь повернутись до фундаментальних тем: алгоритми, структури даних, як працює браузер, що таке Event Loop, як працює Garbage Collector, як Node.js обробляє асинхронність, як кешуються дані, як працює DNS або TLS. Начебто ці терміни знайомі, але коли справа доходить до глибини — ловлю себе на тому, що не можу пояснити просто і точно. А якщо не можу пояснити — значить, не до кінця розумію.
ШІ не винен. Він інструмент. Дуже потужний. Але коли знання формуються не через зусилля, а через копіювання, то втрачається найголовніше — здатність мислити, аналізувати, помилятись, зростати.
Зараз я свідомо повертаюсь до джерел:
- Працюю без AI в певні періоди дня.
- Знову відкриваю документацію, читаю офіційні гіди.
- Проходжу класичні курси типу CS50, Computer Science fundamentals.
- Вчуся пояснювати складне простими словами — для себе і для інших.
- Ставлю собі питання: «А як би я це вирішив без підказки?»
- Розбираю бібліотеки руками, без генерації коду.
Моя ціль — знову стати сильним саме як інженер, а не просто користувач інструментів. І я впевнений: якщо розумієш, як працює система — ти можеш створити щось нове. Якщо просто виконуєш — ну це тупо, йоу :)
Цей текст — не скарга, а, скоріше, фіксація моменту. Можливо, хтось з вас зараз на тому ж етапі. Буду радий обговорити — як вам вдається зберігати глибину знань в епоху, де все стало надто доступним?
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівУ меня норма — два часа в неделю руками или если не удалось то на литкоде. Причем на литкоде разные недели — разные языки. В остальное время — все что можна через АИ, иначе не перформанс проблемы будут. Мир быстро переменился.