📣 Mother of QA рекомендує 📣

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Часто чую в особисті:

• «А є якісь нормальні курси по API?»
  • «А цей курс вартує уваги?»
  • «А що скажеш про цього викладача?»
    І ще десятки схожих питань 😅

Тому я вирішила — спільнота має знати авторів, яким можна довіряти і які роблять дійсно сильні продукти.

Цей топік — саме для того, щоб ВИ могли знайти перевірені курси та відгуки від реальних людей, які вже пройшли цей шлях!Я почну з себе і поділюсь тими, чиї курси/тренінги/інтенсиви проходила, або ж в експертності кого я впевнена і щиро рекомендую 👇

1. Олександра Ковальова

Інфо — продукти які я пройшла:

🔹 ISTQB Foundation Level.

🔹 ISTQB Advanced Test Analyst.

🔹 Test Design Techniques.

Виклад інформації Саші — love at first listen 💛

Чітко, глибоко, структуровано. Ідеально не тільки для того щоб здати сертифікацію, а й для розширення кругозору.

У Саші є ще один курс, який я націлена пройти зовсім скоро і це ISTQB Advanced Test Manager! То ж, скоро я буду тестером всіх продуктів юнікорнів)

📎 Сайт з курсами тут.

📎 Канал юнікорнів тут.

Зберегти ці посилання must have!

2. Артем Григоренко

🔹 «Інтенсив з естімації».

Дуже добре розклав мені все по поличках щодо оцінки і роботи з нею. І головне — інтенсив короткий, що буде дуже зручно для тих, хто хоче інформацію тут і зараз.

Також, я знаю що у Артема є свій курс для QA Lead, я ще там не була, але думаю скоро також там опинюсь і з своїми враженнями та відгуком не забарюсь))

📎 Канал Артема тут.

3. Роман Марінський

Жодного інфопродукту я у Роми, на жаль, не проходила, але експертиза Роми в автоматизації — 💣

То ж, якщо треба щось по автоматизації — це definitely до нього.

Не знаю, які продукти в нього зараз актуальні, проте я думаю це уточнити можете у самого Роми)

📎 Канал Роми тут.

4. Олександр Хотемський

🔹 «Воркшоп з Playwright для початківців».

Було 🔥 - цікаво, динамічно і з гумором, все як Сашко вміє)

То ж, можу щиро рекомендувати його як експерта в автоматизації.

📎 Канал Сашка тут.

5. Артем Овчаренко

У Артема я теж нічого не проходила, але багато моїх знайомих пройшли його курс і залишились задоволені!

А мова піде про «YetAnotherJSCourse» — курс по автоматизації на JS. Артем копає в те, щоб Ви отримали максимально глибокі знання мови і в його експертності я теж більш ніж впевнена! То ж, посилання залишу внизу!

📎 Сайт курсу тут.

📎 Канал Артема тут.

6. Інна Осінна

🔹 «CSA & API».

Неймовірно зручно побудований формат навчання + якісна подача інформації = задоволений студент. І цим студентом стала я!

Супер курс для тих, хто хоче качнутись в API, розібратись глибше в архітектурі та інших деталях. Рекомендую!

📎 Канал Інни тут.

7. Ріна Ужевко

🔹 «Тренінг з Ризик менеджменту».

Дуже класно, з прикладами, 2-х годинна практика яка занурює тебе повністю в ризики. Я залишилась дуже задоволена! Дуже класний короткий формат для тих, хто не любить довготривалі курси, але хоче здобути максимум інформації!

У Ріни також є ще інші курси на які варто глянути! Сайт залишу внизу і сама по троху вже приглядаюсь!

📎 Сайт з курсами тут.

📎 Канал Ріни тут.

8. Святослав Логін

Особисто також продукти Свята не тестувала, але чула відгуки близьких колег! А говоримо ми про «WEB OWASP 10». Знаю Свята як сильного фахівця з безпеки і хотіла б відвідати цей курс, але якось не склалось поки(

То ж, залишаю посилання Вам та буду вдячна за Ваші враження про цей продукт!

📎 Канал Свята тут.

9. Наталя Попелишко

Думаю вже всі чули і знають про безкоштовний курс для новачків від Попелюхи, але мало хто знає, що у Наталі є також розширена версія з домашками та фідбеком, яку можна придбати!

Знаю також, що у неї був курс по C#, правда не знаю чи викладає вона його зараз)

Тим не менш, ви маєте посилання, то ж якщо Вам захочеться до неї на курс — просто звʼяжіться і уточніть актуальну інформацію!

📎 Канал Наталі тут.

10. Ірина Вольних

🔹 «Тестування API з Postman».

Це був мій перший курс по API (після цього я пройшла курс ще й у Інни) — і це було божественно!

Багато практики, чітка подача, класна атмосфера, саме Іра навчила мене всіх фішечок у Postman, аби я могла тестувати як гуру!

То ж, якщо Вам потрібно більше практики і розуміння як саме працювати з цим інструментом — you’re welcome!

📎 Сайт курсу тут.

11. Павло Сафонов

У Павла я теж не проходила курс, але це ще одна людина, експертності якої я довіряю! І так, це ще один курс для автоматизаторів!

«Playwright + TypeScript/JavaScript» — відгуків чула багато і всі вони схвальні! То ж хто давно хотів на цей курс, але вагався бо не чув реальних відгуків — це Ваш зірковий час!

Я і без проходження підтверджую, що курс буде топ!

📎 Канал Павла тут.

12. І ще трохи про себе — Аміна Кривошия

Я теж маю курс для новачків у тестуванні (проте зараз він на оновленні і не проводиться).

Також веду менторства і даю кар’єрні консультації.

Якщо потрібна підтримка чи допомога з різних питань — звертайтесь 🙌

📎 Мій канал тут.

Всі інші контакти для звʼязку Ви можете знайти там!

Як Ви вже бачите, наша спільнота має багато авторів, які надають Вам багато різних можливостей для зростання! Варто лише захотіти ❤️

💬 Якщо Ви знаєте ще когось або ж проходили якісь з продуктів вище — діліться своїми думками та враженнями у коментарях до топіку!

Цей список створений не для реклами, а для того, щоб наша спільнота обирала якісне і перевірене!

Діліться досвідом, це цінно ❤️

Щиро Ваша,
Mother of QA!

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Цей список створений не для реклами

Тобто всі вищевказані пани і пані готові безкоштовно поділитись своїми курсами зі спільнотою?

Так безкоштовно можу надати відеокурси свого направлення, лише за донат на ЗСУ, пишіть в лічку якщо зацікавились)

Ну звісно що ні. Кожен з авторів вклав просто силу силенну часу та зусиль в створення свого продукту і вони мають право отримувати за це кошти.
«...не для реклами...» — це означає що я як автор цього допису і ДОУ як платформа яка публікувала його не отримуємо нічого. Нам ніхто не платив і не просив робити цей допис.
Це просто моя ініціатива і щира рекомендація, якою я захотіла поділитись. Багато курсів які перелічені тут відбуваються лише на умовах благодійності. Тобто Ви донатите на збір і отримуєте матеріали — якщо дивитись з цієї сторони, то так — такі курси є безкоштовними, бо їхні автори не отримують ні копійки.

А я за те, щоб чужа праця винагороджувалась! Якби Ви знали як важко створювати свій продукт і скільки автори вкладають в його створення та підтримку — мабуть би не сподівались на безкоштовні продукти)

Перегляди є. Реклама себе без капіталовкладень. Далі вже маєш хорошу роботу і зарплату.
Я писала за бізнес-аналітика та курси Excel сумнівної якості і ті хто підтвердив навчики на LinkedIn даного фахівця не знають елементарні формули. Наприклад, площа.
Завдяки цим курсам та менторству продав себе як досвідченого фахівця.
Успішно працює бізнес-аналітиком зараз.

Не зовсім зрозуміла до чого тут ведеться... якщо хотіли сказати щось конкретне, то хотіла б попросити пояснити трохи...
Не до кінця зрозуміла до чого тут ця історія...

Безкоштовні курси це реклама. Реклама компанії, яка їх створила.
Скрита, але є реклама.
Також реклама певного фахівця, який створив курс.
Далі можна монетизувати перегдяли і отримати за це прибуток та підписників, а також посаду в топовій компанії за хорошу зарпплату.

Сьогодні спілкувалася на цьому сайті в іншій темі.
Розповідала про курси Excel, які я проходила.
Топовий фахівець не знає формули площі.
Шаблон був для ремонту.
Вся таблиця і весь розрахунок невірний.
Продовжує продавати курси і успішно вже змінив кілька компаній.
Уявіть, якщо робити ремонт по цій таблиці і зробити замовлення матеріалів, а площа є для всього плитка, клей, шпалери.

Йой... це не те щоб сумно, це жахливо((

Та просто дивно бачити, коли суто рекламний пост підписан як «не для реклами».

Якщо не для реклами, то логічно, що автори не мають бажання отримати винагороду за свої продукти і готові поділитись ними безкоштовно, щоб принести користь спільноті. Якщо пост для реклами, то жодних проблем: озвучуєте ціну і хто має бажання, той придбає.

Але на практиці виходить, що на даний момент тільки пан Svyat готовий поділитись своїм продуктом зі спільнотою безкоштовно (за що велике дякую).

Зовсім ні) якщо не для реклами — то логічно що я з цього нічого не отримую як кріейтор цього допису, але ніяк що автори готові безкоштовно ділитись)))

Я додала сайти, контакти, якщо комусь цікаво — то хтось перейде і подивиться ціну, умови та інші деталі.
Якщо б це була реклама, то так, тут була б ціна, умови придбання і тд.
Але ж тут не рекламується конкретний курс чи ще щось — це перелік в першу чергу АВТОРІВ — чий досвід, спеціалізація та курс можуть допомогти спільноті.
Я тут для того, щоб просто показати які можливості в плані розвитку є на ринку)

Окей, в нас просто різне розуміння, що означає «не для реклами») жодних претензій, сорі якщо це викликало якийсь негатив.

Це окей) я теж без негативу, просто намагалась пояснити що саме маю на увазі)))
Також перепрошую якщо часом десь викликала своєю відповіддю емоції негативні)

Я вважаю, що Ви вже молодець і собі вже рекламу зробили.
Психологія така, що безкоштовно.
Ось ти вже ментор і маєш хорошу посаду в іншій компанії, а там є такий треш на курсах.

ну чому тільки Свят) я теж навчаю людей з ціллю забезпечити свою підопічну бригаду 🙌 адже вже більше 2х років весь прибуток від навчання по курсу ’тестування API з Рostman’ йде на їх потреби.

За всіх не скажу — але я ні копійки з воркшопів своїх не заробляю. Навіть в мінус іду бо треба купляти деякий софт для стрімінгу за свої.

Ось мій для початківців воркшоп —

💵 Ціна: 2000 гривень
Для діючих військовослужбовців, ветеранів, ДСНС — участь безкоштовна
Всі зібрані кошти будуть перераховані на потреби збройних сил України — Бригаді НГУ «Рубіж» для закупівлі РЕБ приладів.

xotabu4.notion.site/...​bb8214367b9959687b2d6edf4

А також був ще сінйорський — теж всі бабки пішли на забезпечення. www.instagram.com/...​lights/18059149763461113

Якщо цікаво маякуй )

Для учасників бойових дій безкоштовно всі тренінги і 50% знижка на курси. Для інших — платно.

Часто чую в особисті:

«А є якісь нормальні курси по API?»
«А цей курс вартує уваги?»
«А що скажеш про цього викладача?»

Яка мотивація платити гроші коли можна заюзати гугл, чат гпт, ну чи юдемі бізнес?

Це від невміння вчитись самому, складати план, шукати інформацію?

Перша причина це те, що деякі з цих продуктів дійсно унікальні. І для того щоб отримати ту інформацію необхідно було прочитати купу спеціалізованої літератури, бо таку інформацію не знайдеш ні в чату гпт, ні в юдемі, ні в гуглі (це я говорю зараз конкретно про Test Design Training від Олександри Ковальової).

Друга причина це те, що не завжди інформація яку Ви знаходите перевірена і правдива. І я раджу таки опиратись на книги та довірені ресурси, а не на чат гпт і ліночки в гуглі.
Тому деяким людям важко серед всього шлаку знайти щось корисне та правдиве.

Третя причина це час. Для чого витрачати час на пошуки та «копання в болоті», якщо можна прийти і отримати «чисте золото»?))))
Багато людей хочуть інформацію тут і зараз! І легше прийти на курс, вивчити і почати застосовувати негайно, аніж витрачати багато часу на всі пошуки, розбирання, виокремлення і тд.

Не обовʼязково це через невміння вчитись самому чи шукати інформацію.
До прикладу я вмію вчитись сама, вмію шукати інформацію, вмію складати собі план розвитку і навчання і роблю це часто, але я вкладаю свій час та ресурси в інші русла, а навчання довіряю людям, які вже все за мене знайшли)))

Якщо Ви вчитесь на курсі то це ж не означає, що Ви прийшли і Вам все в голову тупо напхали і все) у всьому завжди потрібно сумніватись і шукати й інші погляди на те, що викладають)))

Досвід і практика, а не теоретичні знання сумнівного походження.
Але кожен обирає свій шлях. )

Ви коли голосували за певну партію, то також обирали шлях.
Рекрутмент політичних партій дає більше можливостей.
Що значить досвід?
Ось є досвід міністра. Можна легко бути дипломатом потім.
Як за три копійки, то тут досвід і практика та знання, а як мільони, то сердечком.

У кожного свої цінності згідно яких людина робить вибір.
Це право кожної людини. Право помилятись так само є в кожного.
Цінувати досвід і практичні навички різносторонні або слухати чат джипіті просто — теж право кожного.
Цих прав ніхто вас позбути не може. Думайте і обирайте так, як вам краще і як вважаєте за потребу.

Досвід і практика, а не теоретичні знання сумнівного походження.
Але кожен обирає свій шлях. )

Можливо для тестерів це так і працює, що хтось має розказати їм що таке API, post vs put, curl vs postman.

Збоку це виглядає як якесь інфоциганство, курси типу «тестування api, як естімейтити» і т.п.

Інженера який не вміє гуглити, вчитись сам, на роботу не візьмуть бо один з обов’язків таки вміти вчитись щоб не було як вище написали

не на чат гпт і ліночки в гуглі.
Тому деяким людям важко серед всього шлаку знайти щось корисне та правдиве.

Це працює не тільки для тестувальників. Розробники так само мають вміти в оцінку і розуміти свої навчики. Так само мають софт скіли які прекрасно вчаться за бажанням і при наявності матеріалів. Планування і все інше -теж. Вміти гуглити — теж навичка, яка присутня у всіх, як і вміти писати промпти зараз.
Вміти вчитись не виключає навичку вчитись самому або по наданим матеріалам і практичним які перевірять і виправлять підказавши що не так, або як краще.
Без різниці на кого вчитись.
А об’єм інформації зараз дійсно такий, що дуже важко щось корисне знайти. Тому гарний структурований практичний і відпрацьований на Х разних продуктах, сферах та умовах з аналізом а що краще тут мені при цих умовах — допомагає цього уникати.

А так — інфомрація вся є , можна вчитись і самому. Я вчила сама колись. І все методом проб помилок і грабель. Можна йти цим же шляхом. Ніхто ж не відмовляє нікого. Я про це ще в 1 коментарі сказала.

... і про тебе буде знати лише орхідея на підвіконні, а так ти топовий фахівець з курсами.
Це як оці всі групи Віагра та XS. Реклама то є реклама. Скільки вокалісток, які ноти без помилок беруть, а заробляють ті хто мають право на помилку, бо з вашою свідомістю вже попрацювали і промили мізки, що то є норма помилятися.

Наскільки я зрозумів, цільова аудиторія цих курсів ні гуглити ні чато-жопететися не вміє, тому й пише в особисті Матері Драконів, тобто

Mother of QA

;-)

На чому базується таке розуміння?)

ну ось наприклад перше ж безглузде питання:

«А є якісь нормальні курси по API?»

нормальна людина спершу читає документацію, якщо візуально заходить краще — дивиться якісь відосики по ютубу, якщо хоче структурувати навчання — можна знайти безліч безкоштовних курсів. і тільки тоді коли знає предмет на базовому рівні, але треба зануритись глибше чи отримати якийсь міжнародно визнаний сертифікат, який прикрасить резюме в лінкедин, тоді вже питає змістовно: типу треба прокачати те і те — курси є?

а якщо людина кхм.. альтернативно обдарована і не вміє сама шукати та обробляти інформацію або ведеться на замануху — ви платите X тисяч гривень, знання вам розжують і в мозок покладуть, а вже за місяць будете отримувати Y тисяч убитих єнотів і все моментально окупиться — ну що ж, сам собі винен)

«А що скажеш про цього викладача?»

я скажу про будь якого викладача — викладання це марудна і нецікава робота. педагогічні інститути завжди вважались «дном дніщенським» — туди йшли ті хто не проходив по конкурсу на щось нормальне-інженерне. якщо викладач так добре знається на програмуванні — чого ж він сам не йде кодити за кілобакси? а замість греблі на галерах викладає на курсах різним неукам? невже це його покликання?! не вірю! Януш Корчак або Макаренко — товар штучний)

Мабуть Ви просто не були на якісних курсах) що дуже шкода)
Бо курси покривають не лише базовий рівень, є просунуті курси. Базово всі хто прийшов у тестування те саме АРІ знають, на курси йдуть аби зануритись глибше. Або ж вивчити тему з 0, якщо не знають чогось — і це теж нормально.
Деяким людям легше довірити своє навчання професіоналам, бо коли ми вивчаєш шось з 0 і поняття не маєш в цьому — читати інформацію в інтернеті = заплутати себе ще більше.

А викладання це цікава робота, Ви помиляєтесь. Всі перераховані автори, це практикуючі тестувальники які створили курс лише за власним бажанням! За бажанням поділитись досвідом та «набитими шишками».
На курси приходять мотивовані люди, які мають свій бекграунд, які віддають свої гроші і знають чого вони туди йдуть) це не університет де сидять купа студентів бо їх туди батьки запхали)

Або ж вивчити тему з 0, якщо не знають чогось — і це теж нормально.

Та НЕ нормально це.
вже кілька людей про це написали)

Ми ж не про курси фотографії чи йоги говоримо)
Це курси «підвищення кваліфікації», тут з 0 за означенням не може бути.

Тому я і надалі думаю що це інфоциганство)
Але якщо є попит то чому б не заробити, все ок)

Показово що це саме в тестуванні розвинуто)

Ну я тут всерівно не погоджусь. Виглядає так що знову трохи про різне ми думаємо коли говоримо на цю тему)

Тому що коли Ви йдете у сферу Ви вчите базу. А технологій нових чи маловикористовуваних чи з якими Ви не працювали просто маса.
І в такому ключі ці зони будуть 0.

Уявіть собі: я знаю АРІ, я з ним працюю, але от я дійшла до такої ситуації де я маю працювати не з звичним REST, а з SOAP чи з Graph QL. Це ж зовсім інше. Я чула про це, але я не працювала з цим, тому мої знання тут 0.
Я вирішую і йду на курси підвищення кваліфікації, бо я підвищую свою кваліфікацію як QA в цілому, проте Graph QL чи ще щось я вчу з 0)
Це ж абсолютна норма😅

Насправді саме так. Мої воркшопи, стріми, і огляди по плейврайту абсолютно не потрібні якщо людина вміє читати документацію. Я це одразу кажу на початку воркшопів — ви платите мені за те шо я прочитав і розібрався в документації, а тепер вам переповідаю )

Підбірка — вогонь! Дякую! 🔥

Щиро вдячна🥰 нехай слугує з користю!

Підписатись на коментарі