Чому я мовчу, знаючи про проблемну компанію
Привіт, я багато пишу про червоні прапорці, які знаходжу у компаній. Особливого шарму додає те, коли компанії, в яких повно проблем, створюють теми на DOU про те, як наймають найкращих. Я цим займаюсь, бо я розробник: 90% часу ми читаємо код і 10% пишемо. З пошуком роботи схоже — багато хто з кандидатів досліджує компанії, але мало хто пише про знайдені проблеми. А писати про ці проблеми важливо — аби зберегти час ІТ-спільноти, підвищити ефективність і зменшити кількість стресу.
Звісно, через мою діяльність до мене звертаються зі скаргами на компанії: про затримки зарплати, зв’язки з московією та подібне. Часто фахівці одразу пишуть, що хочуть, аби я дослідив і написав про проблемну компанію — але без згадування їхніх імен.
І про частину таких звернень я мовчу. По-перше, тому що коли мені пишуть, що компанія вже пів року затримує зарплату всій команді, а на DOU у неї є профіль і жодного відгуку про затримки — усе, що я можу, це дослідити юридичну інформацію про компанію та керівників, перевірити, чи були затримки в інших компаніях, пов’язаних із цим керівництвом, і написати відгук на основі публічної інформації. Навіть якщо особисто знаю фахівця, який повідомив про затримку.
По-друге — це відсутність бажання вкладатись, а спроба скинути все на когось іншого. Ось спрощений діалог:
— Привіт, компанія Example пов’язана з московією, напишете про це?
— Привіт, ви також можете написати, ось dou.ua/forums/new для створення теми на DOU.
— Я не вмію.
— Я теж цього навчився в процесі. Можу надіслати вам список тем для прикладу і також перевірю вашу тему перед публікацією.
— Це багато часу.
— Мені так само потрібно багато часу, щоб дослідити й написати.
На цьому діалог завершився.
Епілог
Якщо у вашій компанії затримують зарплату всій команді хоча б кілька місяців — або пишіть про це у відгуках про компанію, або звертайтесь до редакції DOU. У редакції більше можливостей, щоб розпитати команду й опублікувати розслідування на основі анонімних джерел.
Якщо хочете уникати проблемних компаній — досліджуйте юридичну інформацію про компанію, про CEO, а також розпитуйте колишніх працівників перед працевлаштуванням.
А ще — хороших компаній вистачає. Там, де фахівці працюють довго, де мала плинність кадрів і відсутня потреба постійно створювати вакансії чи вкладатись у бренд роботодавця. Про це ще буду писати.
5 коментарів
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.