Чому я мовчу, знаючи про проблемну компанію

Привіт, я багато пишу про червоні прапорці, які знаходжу у компаній. Особливого шарму додає те, коли компанії, в яких повно проблем, створюють теми на DOU про те, як наймають найкращих. Я цим займаюсь, бо я розробник: 90% часу ми читаємо код і 10% пишемо. З пошуком роботи схоже — багато хто з кандидатів досліджує компанії, але мало хто пише про знайдені проблеми. А писати про ці проблеми важливо — аби зберегти час ІТ-спільноти, підвищити ефективність і зменшити кількість стресу.

Звісно, через мою діяльність до мене звертаються зі скаргами на компанії: про затримки зарплати, зв’язки з московією та подібне. Часто фахівці одразу пишуть, що хочуть, аби я дослідив і написав про проблемну компанію — але без згадування їхніх імен.

І про частину таких звернень я мовчу. По-перше, тому що коли мені пишуть, що компанія вже пів року затримує зарплату всій команді, а на DOU у неї є профіль і жодного відгуку про затримки — усе, що я можу, це дослідити юридичну інформацію про компанію та керівників, перевірити, чи були затримки в інших компаніях, пов’язаних із цим керівництвом, і написати відгук на основі публічної інформації. Навіть якщо особисто знаю фахівця, який повідомив про затримку.

По-друге — це відсутність бажання вкладатись, а спроба скинути все на когось іншого. Ось спрощений діалог:

— Привіт, компанія Example пов’язана з московією, напишете про це?
— Привіт, ви також можете написати, ось dou.ua/forums/new для створення теми на DOU.
— Я не вмію.
— Я теж цього навчився в процесі. Можу надіслати вам список тем для прикладу і також перевірю вашу тему перед публікацією.
— Це багато часу.
— Мені так само потрібно багато часу, щоб дослідити й написати.

На цьому діалог завершився.

Епілог

Якщо у вашій компанії затримують зарплату всій команді хоча б кілька місяців — або пишіть про це у відгуках про компанію, або звертайтесь до редакції DOU. У редакції більше можливостей, щоб розпитати команду й опублікувати розслідування на основі анонімних джерел.

Якщо хочете уникати проблемних компаній — досліджуйте юридичну інформацію про компанію, про CEO, а також розпитуйте колишніх працівників перед працевлаштуванням.

А ще — хороших компаній вистачає. Там, де фахівці працюють довго, де мала плинність кадрів і відсутня потреба постійно створювати вакансії чи вкладатись у бренд роботодавця. Про це ще буду писати.

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

5 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Багато сміливості не потрібно, щоб втекти з України до Туреччини і там «викривати» якісь українські компанії. А ось піти 2022-го року до ТЦК і мобілізуватися — ось це справді сміливий вчинок, якого від вас Україна так і не дочекалася.

Сергію, вам варто регулярніше займатись знеціненням того, чим я займаюсь.

Стосовно виїзду в Туреччину — я живу в Анталії безвиїзно з січня 2022 року, переїхав у власне житло, яке придбав у листопаді 2021 року, а про сам переїзд почав думати десь у травні 2021 року, коли відпочивав в Анталії. Одна з причин переїзду — доступніше житло, яке одразу з ремонтом, але причин більше — колись про це напишу детальніше. Саме переїзд в Анталію дав мені змогу більше фінансово підтримувати СОУ в перші пару років повномасштабного вторгнення московії-росії в Україну.

Критика та знецінення того, що я досліджую компанії та їхніх власників, приймається, а також буде доречна в конкретних темах про конкретні компанії. Ось дуже доречна в цій темі: «UPSTARS, чий Крим?».

Стосовно ТЦК — вже писав раніше: я сприймаю ТЦК як сучасний «Беркут», який безкарно вбивав людей. Так само й зараз ТЦК безкарно нападає на людей, викрадає, катує та займається корупцією. Тож, щоб мобілізуватись, потрібно досліджувати наявні підрозділи в СОУ й мобілізуватись цілеспрямовано через них.

Закликати мобілізуватись — це максимально безрезультативно. Або покажіть хоч один ваш коментар, після якого хтось мобілізувався. Закликати фінансово підтримувати конкретні підрозділи — буде більше користі.

А ще, Сергію, подумайте над наступним: «Чи наближає ваш коментар перемогу?». Бо коли я пишу теми, щоб спростити пошук роботи для українців — то це хоч трохи, але наближає перемогу. Або ж коли знаходжу червоні прапорці у компаній — це зменшує рівень стресу в кандидатів і допомагає будувати кар’єру свідоміше. Хай навіть це допомагає одиницям, але це все одно — додаткові гроші в економіку України. Я бачу ваш внесок через написання технічних статей про Java та Angular — побачте й мій внесок.

А своє житло в Анталії дозволяє жити в Туреччині? ПМЖ дає з перспективою паспорта?
І чи є аналоги ФОП? Бо думаю укр ФОП не дуже законно в довгій перспективі. Як справи з айті?

А своє житло в Анталії дозволяє жити в Туреччині?

Так, за певних умов. Зараз можна отримати дозвіл на проживання (ikamet) за умови купівлі житла на суму $200 000. Має бути саме житлове приміщення, і ще район має бути відкритим для іноземців — це те, що знаю і щойно додатково перевірив через ChatGPT. Є варіанти, за яких можуть відмовити, але це все гуглиться. Як і писав раніше — купував у листопаді 2021 року, тож можу оформлювати ikamet за наявності житла без вимог до вартості, які почали впроваджувати з 2022 року. У січні 2024 році оформлював ikamet за наявності житла, до цього — туристичний. Очікував, що в 2024 році можуть відмовити, і так само очікую, що й у 2026 році можуть відмовити.

ПМЖ дає з перспективою паспорта?

Так, п’ять років. У мене — півтора. Досі відсутні плани здобувати громадянство Туреччини.

І чи є аналоги ФОП?

Якщо буквально шукати турецький ФОП, то знайдеш Şahıs Şirketi, прогресивний податок на прибуток — починаючи від 15%. У витрати можна списувати оренду, купівлю техніки, інтернет, комунальні послуги й таке інше.

Я новини про можливість замороження рахунків в Україні сприйняв серйозно (адже раніше вже були новини про припинення видачі закордонних паспортів, й справді припинили видавати), і тому знайшов місцевого бухгалтера, проконсультувався й оформив турецький ТОВ Limited Şirketi. Поки що мене податки влаштовують — так, вищі за українські, але влаштовують. Коли вдасться почати заробляти на проєкті з пошуку роботи readytotouch.com, тоді вже буду думати про локацію з меншими податками.

Як справи з айті?

Це треба гуглити й розпитувати ChatGPT, бо я намагався цікавитися у знайомих ІТ-фахівців, теж з DOU, які живуть у Туреччині довше, але безрезультатно, бо працюють на замовників із ЄС та США. Мої враження — що все ж в Україні ІТ-сфера значно жвавіша за ІТ-сферу Туреччини.

А ось піти 2022-го року до ТЦК і мобілізуватися — ось це справді сміливий вчинок

Згоден, ви так зробили?

Підписатись на коментарі