Проблема з «роботою для ветеранів»

Зараз існує багато ініціатив з безкоштовного навчання і здобуття нових професій для ветеранів російсько-української війни. Це справді круто, адже коли нашу війну ще називали АТО, таких можливостей майже не було.

Але залишається одна ключова проблема, проходження курсів не гарантує працевлаштування. А робота — це один із найкращих способів соціалізуватись після війни. І тут виникає патова ситуація: де-юре підтримка є, а де-факто її немає. 🤷‍♂️

Багато сервісів з пошуку роботи такі як Work.ua, DOU, Djinni, можливо й інші (я вже хз), зробили позначку «ветеран» або «служив у ЗСУ». І це ніби похвально, але на практиці нічого не змінює. Хіба що компанія потім зможе цим козирнуть у соцмережах.

Особливо цинічно виглядає, коли у вакансіях пишуть «надаємо перевагу ветеранам». Я знаю багато побратимів, яких на такі вакансії навіть не запрошували на співбесіду. Деяким навіть ставили питання: «А у вас була контузія?» 🤷‍♂️

Навіщо задавати таке питання? У більшості ветеранів була. І це, чесно кажучи, вже як неповага, по-іншому не скажеш.

Згадав випадок з 2018-го. Тоді я почав вивчати SEO, цікавився digital-маркетингом. Через одну ветеранську організацію мене скерували до бізнесу, який позиціонував себе як «свій для своїх». Головне не знання, а щоб очі горіли й ти був ветеран. Я підходив на всі 100%.

Поспілкувався з керівником, все наче норм. Я розповів про свої базові знання і про те, що дуже хочу розвиватись. Тоді я вже по вуха сидів у кредитах роботи не було, перебивався шабашками в охороні.

І що далі? У перший же день мені дають завдання, провести SEO-аудит сайту. А я SEO тільки тиждень як вчив. Потім, скласти сертифікацію Google по PPC (контекстна реклама), а я тоді взагалі тільки знав, що така штука існує. 😅

Звісно, я нічого не склав. І мені сказали, що «твій рівень знань недостатній». 🥲

До речі, згодом я все ж здав цю сертифікацію, коли вже реально почав працювати з контекстною рекламою.

Мораль: менше піару і більше справи. Особливо, коли йдеться про ветеранів. Так, ми складні. Але ми пройшли через пекло, щоб ви могли спокійно працювати і заробляти далі. Бо, блін, уже задовбало.

Думаю почати публікувати пости про компанії, які так зневажливо ставляться до людей, що захищали цю країну та націю. Бо інакше нічого не зміниться. 🤷‍♂️

Всім спокійного і продуктивного тижня! 🫡

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Для рекрутерів: обережно, цей неадекват підтримує злочинні дії ТЦК(почитайте у нього в лінкедін). Каже в нього друзі там працюють. Візьмете його в команду, а він на когось із співробітників наведе своїх «друзів».

Бізнес це така сволота що вони скоріш візьмуть росіянина, котрий «вміє», чим ветерана, який «не вміє». Як то кажуть: «не мы такие — жизнь такая».
Ну і знов таки, про ще іде мова? Про роботу чи про хорошу роботу? Бо якщо про просто роботу — то он її повно. А от гарну роботу ніхто не обіцює, навіть в заможних панства як Америка.
Зайві очікування породжують розчарування. Щоб не розчаровуватися не треба очаровуватися. Думаю, що ці очікування у ветеранів будуть головною причиною для апатії та депресії, або в інший бік — прояву надмірної агресії. Бо це дійсно важко, коли ти, справжній герой, кажу без всякої іронії, їх захищав, а вони роблять вигляд начебто цього всього не було. І тут лишається не так багато варіантів — або депресія (опускаються руки, нічого не хочу робити), або воювати вже з ними (агресія), або, саме складне, сприймати світ таким який він є.

«Вы прослушали вольный пересказ романа Э.М. Ремарка „Возвращение“» ©

Головне не знання, а щоб очі горіли й ти був ветеран. Я підходив на всі 100%.

Поспілкувався з керівником, все наче норм

У перший же день мені дають завдання, провести SEO-аудит сайту. А я SEO тільки тиждень як вчив. Потім, скласти сертифікацію Google по PPC (контекстна реклама), а я тоді взагалі тільки знав, що така штука існує

Така реальність, в приватному секторі гроші платять за зроблену роботу.
Це не бюджента сфера де найважче це влаштуватись.

Тут і так все було круто, взяли на роботу, дали таски.

Соціально відповідальний бізнес — це в першу чергу бізнес. Тобто спочатку гроші заробити, а вже потім вирішувати як підтримати суспільство навколо (снопсорувати притулок для їжаків чи курси для ветеранів).
Оце «надаєм перевагу ветеранам» в ІТ може мати місце хіба в міл-тех напрямку, з цілком зрозумілих причин.
Держава з дирявого бюджету не підтримає нікого і ніяк, у нас бідна держава з купою нічим не забезпечених соціалістичних гарантій.
А от пости про компанії зі вратими питаннями типу «а ти контужений, а ти вбивав?» — це було б корисно.

у нас бідна держава з купою нічим не забезпечених соціалістичних гарантій.

Україна — не бідна держава, а обкрадена.

Якщо хочете цифри — то вам на PROZORRO, шукайте по ківордах типу «насадження», «благоустрій», «реклама», «будівництво», і не забудьте відсортувати за зменшенням вартості.

А ще нагадати вам про класичні «яйця по 17 грн», чи мільйони на полярну експедицію?

Іпсо і зрада. При нашому найвеличнішому таке неможливо. Він як сонечко сяє з небес, баче усіх злодіїв і робить їм ай-яй-яй.

тобто конкретного вам нічого написати? ну ок. буває.

навіть якщо я вам скину лінки, фотки, скріншоти — ви все одно знайдете причину, наприклад «не вмію читати».

ви підміняєте поняття, а не даєте відповідь на питання. знаєте як це називається?

не бідна держава, а обкрадена.

якраз бідна аж так що обкрадати доводиться переходити на іноземну фінансову допомогу і прочі «інвестиції»

«бідною» була Польща, Болгарія, Румунія, Словаччина у девʼяності — ні промисловості, ні ресурсів, тільки голодний народ.

А що у Польщі зараз сильно ситий народ? При ціні 3к євро за метр у новобудові у Кракові? Як там зараз середні зарплати? Хоча б до 2к євро доходять? Скільки часу батрачити на однушку?

Хоча б до 2к євро доходять?

Взагалі то більші, 2700€ у місті, 2000€ у «області».
І це середні зарплати, тобто не включаючи підприємців, ФОПів і т.п.

Скільки часу батрачити на однушку?

20 років платиш замість орендного платежу іпотеку і маєш квартиру.
Хочеш швидше — крутишся)

Але ж медіанно Польща то є країна бідняків

Poland’s median monthly wage stood at 4,703 zloty (€1,000) before tax in October last year, according to new data released by Statistics Poland (GUS), a government agency. That is 15% higher than the previous calculation of 4,095 zloty in 2018 and 62% up from a decade ago.

Poland’s median monthly wage stood at 4,703 zloty (€1,000)

Це якась застаріла іннфа, бо у 2025 мінімалка 4666, або 1100€

The median gross wage and salary in the national economy in June 2024 was PLN 6 507.39. This means that half of employees were paid a wage or salary not higher than this amount, and the other half received a wage or salary not lower.

6,507.39 Polish Zloty =
1,533.14 Euro

По европейским меркам — ровно посередине, 23 место из 46 стран списка en.wikipedia.org/...​countries_by_average_wage
(к сожалению, не нашёл сравнения по медиане).

Ніт, президент сказав що ми з іноземної допомоги не крадемо. Ми тіко з бюджету теє... трішечки...

Мимо меня протекает денег огромный поток,
И иногда я себе позволяю из потока сделать глоток ©

P.S.
Ну а іноземну допомогу, звісно, треба спочатку в бюджет... ))

бабі з короваєм за «дешевий» газ подякуй. Досі не допру чо цю курву випустили. консервовані щі з короваєм на голові

Все було непогано поки ця сука за щоку не взяла. Хронічний дефіцит пенсфонда — її заслуга. Азіров потім в стабільність грався але то принаймні вже зрозуміло що був смокаль — теж подякуй за «стабільность»

Ну то підіть заяву про крадіжку напишіть, в спортлото.

ви в самісіньке яблучко! Що писати в прокуратуру, що в спортлото — результат один і той самий =)

Ким обкрадена? Люди самі винні, що обирають таку владу

Ринок 2018 і теперішній — сильно різні речі. Загалом зараз складно з роботою в ІТ, навіть для людей з суттєвим досвідом.

«надаємо перевагу ветеранам»

значить що з приблизно рівних кандидатів виберуть ветерана. Бо початківця в аутсорсі клієнт не «купить», а в продукті метрики самі себе не зроблять та інвестори не сильно зрадіють «соціалізму».

Звучати буде паршиво, але особливо нічого очікувати ні від держави ні від бізнесу в контексті працевлаштування в АйТі.

Водій тролейбуса/трамвая: курси + гарантований трудоустрій, робота на державу і гарантіі(соц захист), навіть кімнату дають за потреби, що ще треба?

Держава виплатить 50 чи 60 млрд грн які винна по рішеннях судів пенсіонерам... І одразу допоможе ветеранам. От прям всім і одразу. І квартири видасть всім військовим які по 20+ років в чергах на них стоять... Всім і одразу. І т.д.

З наймом ветеранів від держави буде максимум щось типу наявного зараз 4% нормативу про найм осіб з інвалідністю. Зі смішними штрафами або легким обходом обмежень через фіктивне «працевлаштування» на найменш оплачувану посаду на підприємстві.

Ніякої монетизації не буде бо на це треба гроші, не для того їх згрібають щоб потім отак легко роздавати. Легше прописати в законах/постановах непрацюючі обіцянки, а згодом розводити руками. І податки ветеранам зменшать хіба що мінімально (мінус пару відсотків ПДФО), ні про який аналог оподаткування а-ля як хоча б фоп 3 групи мають навіть мріяти не варто.

Якщо реально допоможуть хоча б сиротам і ветеранам хто втратили працездатність — це вже буде потужно незламно. Але і в таке слабо віриться.

Так а це до кого вимога: до компаній, до здержави, чи до інших кріпаків? Зараз всім важко знайти роботу. Можливо для ветеранів дійсно є привілеї в деяких компаніях. Просто якби ви були не ветераном, то у вас було б ще менше шансів туди влаштуватись.

Добре що Ви піднімаєте цю тему. Але прикро що не розумієте що насправді треба робити аби допомогти ветеранам. Просто сподіватися на вдячність або навіть апелювати до «ми вас захищали» — не допоможе. Тому що у нас капіталізм і ринкова економіка.
Уявімо що у місті є дві служби таксі. В одній хазяїн свідомий і наказав своїм шоферам безкоштовно возити ветеранів. А в іншій хазяїн жадібний і виключень не робить. За бензин, шини, запчастини вони платять однаково. Якщо перший підійме ціни — пасажири будуть обирати де дешевше. У підсумку добрий бізнесмен програє конкуренцію — бо закони капіталізму безжальні. Сумна картина?
А тепер уявімо що другий хазяїн сам пішов добровольцем, отримав поранення і тому вважає що не має возити ветеранів за свій кошт. Чи буде він правий?
Ще гірше коли хтось займає вакансію не тому, що він найкращій спеціаліст — а тому що «привілейований»: ветеран, негр, чи ЛГБТ. З одного боку — так, це підтримка та допомога. Але знов ж — це бізнес. Якщо рівень знань недостатній — то людину не можна допускати до справжньої роботи. Вона помилиться — а постраждає репутація компанії. Тому виходить що фактично вакансія не закрита — бо новенького треба ще до-навчати.
Таким чином що свідомий бізнесмен, який готовий за власний кошт навчати та підтримувати ветеранів — виходить покараний ринковою економікою. Хіба це справедливо?
Отже що насправді треба робити аби допомога не була «на папері»?
Треба грати за правилами ринкової економіки.
По-перше усі привілеї та програми підтримки від держави мають бути «монетизовані»! Ветеран не має стояти у черзі на одне «пільгове» місце у маршрутці. Держава повинна надати йому «карту ветерана», на яку будуть зараховуватися гроші на проїзд. Ще можна згадати як пенсіонери днями сиділи у чергах до лікарів. Доки реформа не зробила їх потрібними для лікарів клієнтами, за яких платить держава.
По-друге так само з працевлаштуванням — держава має виділяти ветеранам кошти на освіту. За які вони зможуть не просто влаштуватися у якийсь ВУЗ — а придбати ту освіту, яка їм потрібна для роботи. А буде це ВУЗ, приватні курси чи якийсь репетитор — має обирати сама людина.
По-третє держава має не встановлювати бізнесу «квоти» (треба найняти 2 інваліди та 3 ветерана), а надавати пільги за працевлаштування ветеранів. У тому числі податкові. Я вже не кажу що і ветеран не має платити податки зі своєї зарплатні. Таким чином у нього буде перевага перед іншими кандидатами по грошам.
По-четверте, ветерани мають отримати привілеї, які зроблять їх «корисними» для бізнесу. Уявімо що ветерани зможуть платить менше податків з власного бізнесу. Відповідно ветеран стає вигідним спів-власником для будь-якого бізнесмена, або більше шансів отримати кредит від банку на якийсь власний бізнес. Також держава може допомагати ветеранам з іпотекою та кредитами — роблячи їх привабливими клієнтам для банків.
По-п’яте подяка від спільноти також має бути «монетизована». Не просто бізнесмен годує ветеранів піцою за свій рахунок — а робить можливість для клієнтів задонатити на піцу для ветеранів. Тобто купив собі одну — можеш оплатити ще пів-піци для наступного ветерана. Думаю це тільки привабить клієнтів.
Я сподіваюся головна думка зрозуміла: аби ветеран був бажаним клієнтом чи робітником — держава має надати йому відповідні гроші і бонуси. І саме цього від держави мають вимагати ветеранські організації при підтримці вдячних громадян (саме зараз — поки підтримка є).

Такий підхід це ніщо інше як піраміда в державі, що живе милостинею, і звідки мріє виїхати суттєва частина працездатного населення. Програму оголосять, перша черга отримає бенефіти по повній, а далі... виявиться, що ці програми будуть фінансуватися з податків самих же набувачів пільг, бо іншим людям все ж краще на Тенерифе. А бенефіти відомій групі любителів 146, 28, 115 і т.д. статей це ще один мотиватор триматися подалі.

Ну якщо так категорично рубити правду — матку, то очевидно що війна — це знищення економіки. Очікувати що після війни Україна зможе якось сама забезпечувати свій бюджет за рахунок власної економіки — наївно.
Україна або буде відновлюватися за рахунок міжнародної допомоги (чи репарацій якщо пощастить) — або просто збанкрутує.
Я вже неодноразово розганяв цю «зраду». Війна — це дуже дороге «задоволення». І аби солдати воювали — їх треба не тільки добре забезпечувати, не тільки достатньо платити за контракти — але і гарантувати їм реабілітацію та підтримку до кінця життя коли вони повернуться інвалідами. Інакше не буде жодного сенсу воювати за державу, яка після війни «кине» своїх захисників.
Отже війна це не тільки поле бою — це ще й битва економічна. Парашка має можливості фінансувати війну. Україна не має можливості воювати за свій рахунок. Тому або Україну підтримуватимуть ззовні під час війни і після. Або залишається просто оголосити банкрутство і виставити території України на аукціон. Бо без грошей буде саме так, як ви пишете: усі хто може виїдуть, а пенсіонери, інваліди, сироти залишаться помирати від чергового голодомору.
Я не розумію чому Зеленський усюди каже яка Україна сильна і незламна — хоча мав би на весь світ волати «Люди добрі — рятуйте хто в Бога вірує! Україну гвалтують, руйнують, вбивають прямо зараз. Якщо ви не допоможете сьогодні- вже завтра України не буде.»

Тільки тут не аукціон, тут залог кредитору, тут ломбард. В Овальному кабінеті чітко вимагали зокрема і підписання відверто ганебної угоди, щоправда дипломатам якось вдалось втрутитись і зробити з цієї угоди пустий папірець, типу Будапешскьго меморандуму, де кинули якраз Україну. Напевно не в останню чергу, через посердника в цьому меморандумі Великобританію.
Тут очевидно, що перегнули, бо тоді вже дивится уся Європа і оформлює розрив, та формує із США не те що клієнт-патронскі, а конкретно ворожі відносини. Спочатку приєднається до Китая із федерацією економічно, що дуже вигідно (задля цього і тримають Фіцо із Орбаном, про усяк випадок), а далі тільки питання часу коли з цього буде велика збройна війна, скажімо коли американців стануть питати прибрати свої бази з теріторії Європи, далі фопмуватимуть великий флот задля контролю над морскою торгівлею. І там : Гренландія, Панама і т.д. буде гаряче.

Нє

після війни в україні буде все чудово

Трупи невідомих зрадойобів уже давно зжеруть анонімні іспанські хробаки в канарських кущах і пустелях, а зеленського памʼятатимуть ще 500 років за те що

усюди каже яка Україна сильна і незламна — хоча мав би на весь світ волати «Люди добрі — рятуйте хто в Бога вірує! Україну гвалтують, руйнують, вбивають прямо зараз. Якщо ви не допоможете сьогодні- вже завтра України не буде.»

І це буде справедливо й по правді, бо страшно уявити що би було якби президентом був якийсь безхребетний зрадойоб

категорично рубити правду

А в зрадойобництві нема правди

Я зовсім не проти аби у Україні усе було чудово. І спокійно померти дивлячись на океан також не гірша доля.

зеленського памʼятатимуть ще 500 років

Як царя Леоніда і спартанців... Вибачте — не міг втриматися:
www.youtube.com/watch?v=e8xWK8ko_BU

спокійно померти дивлячись на океан також не гірша доля.

ніхто не знає де і як він помре, не заливай, може з тебе зроблять паштєт британські голодні пенси

після ядерного обміну кажуть буде продовольча криза в світі, не хотів би я бути в цей час на канарах

а зеленського памʼятатимуть ще 500 років

нагадай, це ж ти з Німеччини пишеш?

з канар

чи тут дозволено тільки зрадойобити з канар?

Ні, такий підхід це звичайний підхід у більшості соціальних країн (Швеція, Канада). Працює ринок, а держава за допомогою таких програм зсуває його в напрямку того, що вважається «справедливим», читай консенсус у суспільстві.

Звісно, якщо консенсус не буде досягнений, то більшість людей будуть відчувати що держава це зайвий тягар, зло, яке треба або терпіти, або краще на Тенеріфе.

ці програми будуть фінансуватися з податків самих же набувачів пільг

Це означатиме, що з них є що взяти, що теж вже непогано.

Більшість соціальних країн живе на милостиню?

Це означатиме, що з них є що взяти, що теж вже непогано.

Скорше з більшості не буде що взяти і відповідне буде фінансування програм.

Більшість соціальних країн живе на милостиню?

Не знаю, що ти розумієш під словом «милостиня», це просто навішування ярликів, такий собі спосіб аргументації.

Ок, на прикладі Швеції. Суспільство вважає, що люди мають отримувати однаковий рівень медицини. Тому медицина безкоштовна, фінансується з бюджету та піднімаються відповідно податки.

Суспільство вважає, що треба підтримувати рівень нарождуваності. Тому безкоштовні дитячі садочки день з одного року, якась соціалка, ... Також за рахунок податків.

Але ринкові механізми залишаються, просто таким чином держава зміщує точку Неша (рівновагу) у напрямку консенсусу в суспільстві.

Скорше з більшості не буде що взяти і відповідне буде фінансування програм.

Тоді ветерани будуть у виграші, бо отримують більше ніж з них візьмуть? Чи ти взагалі про дефолт? Є бюджет, який ми можемо перерозподіляти досить вільно. 21% надходжень це ПДВ. Ще приблизно 7% це акцизи. Навіть тут можна шукати частку на такі програми.

Про який консенсус мова? Може про диктат однієї зі сторін, яка не визнає інші погляди? В Венесуелі і Кубі теж консенсус. Дуже соціальні. Тільки ось повітрям ті програми не профінансуєш. В багатших країнах це працює. Але консенсусу немає. Знаю не одного шведа який виїхав через цей урівнюючий консенсус. Ну і Україна без милостині з заходу потрапляє в першу групу.

В Венесуелі і Кубі теж консенсус.

Це тому з них намагаються втекти при першій нагоді?

Знаю не одного шведа який виїхав через цей урівнюючий консенсус.

Я теж знаю, але більшість лишаються в країні, їх влаштовує. Також набагато більше хочуть емігрувати до Швеції, ніж навпаки. Ну а так не подобається — вибирай де більше до вподоби.

Ну і Україна без милостині з заходу потрапляє в першу групу.

А що Україна? Там є лохи, яких треба дурити, та не лохи, які з цього мають вигоду.

Так. Такий там консенсус, що люди тікають. І вільна країна в цій же групі.

Те що в усілякі Швеції приїжджають люди, які декілька поколінь є баластом, а їдуть продуктивні і незадоволені урівнянням це приклад чудового консенсусу. Вони там чудово закривають очі на реальні проблеми. Просто ігнор протилежної сторони.

В Швеції як раз очі не закривають, вони обожнюють обговорювати проблеми у суспільстві.

Так, якщо брати емігрантів з арабських країн, напевно. Але більшість були вимоги ЄС, ... Якщо брати навіть балканські країни, то люди досить швидко інтегруються. Пішов до лікаря — поляк. Бо шведські лікарі в Норвегії.

Звісно, що будуть ті, хто хотів би іншого, вони виїзжають. Завжди було.

Ну камон... Вони можуть обговорювати тільки проблеми які не виходять за межі їхнього уявного консенсусу.

Я теж знаю, але більшість лишаються в країні, їх влаштовує. Також набагато більше хочуть емігрувати до Швеції, ніж навпаки.

Французька модель охорони здоровʼя і соціальної підтримки (і відповідно оподаткування для фінансування цієї моделі) дуже схожі на шведські і сальдо міграції також позитивне (більше людей хочуть приїхати і приїжджають ніж виїжджають).

Але long term такий підхід має деякі негативні наслідки:

— Найбільший борг в ЄС (www.economie.gouv.fr/...​prendre-la-dette-publique . Приблизно 3,4 трильйони євро і ризик бути відповідальними за 1 з найбільших криз в ЄС на горизонті 2027-2028)

— Brain drain (виїжджають переважно освічені спеціалісти, підприємці і власники капіталів, заїжджають переважно люди без освіти або з мінімальним її рівнем www.histoire-immigration.fr/...​he-french-emigrate-abroad. І причина виїзду для багатьох французів це саме соціальна модель з якою вони не згодні (Жерар Депардьє в свій час був 1 із видатних прикладів, хоч напрямок переїзду він вибрав так собі) )

— Exile fiscale (люди з високим доходом, особливо від капіталу, переносять свою фіскальну резиденції за межі Франції і відповідно переїжджають із Франції, зменшуючи податкову базу і зменшуючи споживання у Франції)

Наскільки ця модель є життєздатною покаже лише час, але вже зараз це спричиняє суттєву політичну і економічну кризу, причому структурну а не тимчасову.

Ну... ми маємо Швецію, де державний борг 33% від ВВП (один з найнижчих в ЄС), та Францію, де державний борг 110% (один з найвищих). От і виникає питання, чи дійсно причина у медицині та освіті?

Треба дивитися ще на пенсійну систему (у Швеції вона накопичувальна, у Франції pay-as-you-go), треба дивитися на держслужбовців та закони в цій сфері, ...

Я не економіст, про Францію не знаю нічого, трохи цитат з ChatGPT, не знаю, чи вони корректні:

У Франції держслужбовців на 1000 жителів більше, ніж у Швеції (≈ 80 vs ≈ 60).
Франція активно субсидує державні підприємства (залізниці, енергетику, транспорт), які часто працюють у збиток.
У Франції велика частина витрат — це законодавчо гарантовані виплати, які не можна швидко скоротити.
Спроби реформ викликають масові страйки, що блокує зміни.
Швеція регулярно переглядає ефективність бюджетних програм, відсікає зайве.

Тобто проблема може бути у тому, що у Франції більше пиляють бюджет, немає контролю, ...

Ще дуже зручно мати власну валюту яку можна час від часу подевальвувати (з 8 крон за євро в 2013 до 11 крон за євро в 2025).

Французька пенсійна система дійсно так собі в плані ефективності, як і більшість солідарних систем у країнах з демографічними негараздами. Але основна проблема це ранні виходи на пенсію (62 роки в звичайному випадку але неймовірно багато ніш, що дозволяють вийти значно раніше — в 55, 52 чи навіть 50 років і мати ще 30-35 років попереду за рахунок держави і це при коефіцієнті заміщення в 60-90%). Накопичувальна складова не обовʼязкова (PERIN) і мало хто собі це оформлює (~1 з 6 французів). Тому пенсії це дійсно левова частина причини чому у Франції стільки боргу, але інша це соціальні виплати (RSA, AAH, APL, CAF, PAJE... їх безліч) і реформувати це без масових громадянських заворушень фактично неможливо, тому скоріше за все дійде до введення IMF через пару років.

Але першопричиною все ще є соціальна модель економіки, яка не відповідає можливостям які може надати ця сама економіка. Тобто роздута соціальна система що продовжує роздуватися при стагнації економіки і відтоку мізків.

Євро 2025 відносно євро 2013 теж відчутно знецінилося.

це дійсно дуже зручно. і мудро.

але чому б замість

з 8 крон за євро в 2013 до 11 крон за євро в 2025

не написати наприклад
«з 11 крон за євро в 2009 до 11 крон за євро в 2025»

адже як одне, так і інше — досить тупа маніпуляція;)

Та ні, це не маніпуляція, бо важливо що курс коливається. Це і є суть власної валюти: вона може адаптуватись. якщо взяти 2013 і 2025, то бачимо, SEK могла ослабнути коли треба, і це було корисно для експорту. А «з 11 до 11» — це просто графічна плоскість, з якої нічого не випливає.

Власна валюта дозволяє регулювати ставки, впливати на інфляцію, стимулювати чи пригальмовувати економіку, в залежності від обставин. єврозона цього робити не може локально, усім одні ліки, незалежно від хвороби.

Власна валюта це інструмент. Riksbank може проводити незалежну монетарну політику: змінювати облікову ставку, впливати на інфляційні очікування, тримати реальний ефективний валютний курс (REER) у балансі з торговим дефіцитом або профіцитом.
Еврозона працює через спільну грошову політику, однакове рішення (наприклад, підвищення ставок) може бути надто жорстким для одних країн і надто м’яким для інших.

І так і так буде cherry picking, але як власне написали вище — головне що можна змінювати коли треба і не чекати на рішення ЄЦБ, який на проблеми окремих країн звертає мало уваги. Але все ж таки за останні 20 років (приблизно час існування євро) крона падає до євро в середньому на 1% в рік.

Будь у Франції досі французький франк, більшість проблем з боргом можна було б вирішити через поступову додаткову емісію на рівень дефіциту бюджету і поступову девальвацію курсу відносно сусідів. Бо індексація на інфляцію не завжди є, не завжди повна і завжди з затримкою, що зменшує реальні соціальні виплати (без їх номінального зниження) які вводять часто не через економічні фактори, а щоб виграти вибори. А вибори лише раз на 5 років. А потім через 5 років не довелося б вигадувати нові виплати, достатньо було б пообіцяти проіндексувати вже існуючі.

Так, це привело б до інфляції на рівні 4-5% річних, що не ідеально для економіки в середньому, але у випадку Франції краще ніж ~1,5% в рік як останні 20 років, бо ймовірна альтернатива поступовій ерозії купівельної спроможності це фінансовий шок коли в кінці цього року, або на початку 2026, коли кредитний рейтинг Франції знизиться з АА- до А- і запустить спіраль дорогого рефінансування боргу, що в свою чергу експоненційно збільшить видатки на покриття відсотків за кредитом і введення місії МВФ або ЄСМ з жорсткими мірами економії аж до номінального зменшення соц виплат і пенсій, що вдарить по соціально вразливим категоріям людей ще більше ніж висока, але поступова інфляція. Плюс вищій рівень інфляції часто підвищує рівень споживання і інвестицій а не просто накопичення грошей (як основний інструмент інвестицій у Франції — livret A).

в швеції первинна медицина не безкоштовна, так само як і медикаменти. але вона доступна усім (є максимальна щорічна сума витрат, вище якої пацієнт не платить, і вона залежить від доходу). щодо безкоштовності дитячих садків теж не впевнений, але впевнений в аналогічній схемі доступності. точно знаю, що оплата за групу продовженого дня в школі не така вже і маленька, але залежить від доходу і в результаті доступна для всіх.

Ну... за ліки так, я плачу в аптеці. Але не пам’ятаю щоб я або хтось з друзів платив саме за медичні послуги, хоча були навіть операції. Нещодавно знайомий звертався з травмою, зробили рентген, сказали нічого серйозного, можна йти додому. Ніхто нічого не платив.

Аналогічно дитячі садочки (Förscholan). Є платні, з додатковими фічами, наприклад діти гуляють щодня не залежно від того, чи є дощ, чи сніг, ...

Знову ж таки, є платні школи. Але працює це приблизно так, що в принципі кожен може за умови ліцензування відкрити школу, та отримувати від держави за кожного учня стільки ж, скільки муніципальні. Звісно що можеш зверху брати з батьків, якщо школа пропонує відповідні умови, ... Тобто крізь заохочується ринок — ти можеш створювати конкуренцію державним організаціям скільки хочеш.

за ліки так, я плачу в аптеці

якщо\коли витратиш +\-4к, то далі не платитимеш)
первинний прийом коштує 150 або 300, залежить від рівня спеціаліста. небагато, але ж і не нуль. це в нашому льоні, можливо в інших правила відрізняються.

пс додам відносно «конкуренції державним органам», тут є схема роботи, подібна до фоп, по ній ефективне податкове навантаження складає ... 64%. особливо не покункуруєш)

Зараз так вже вважає більшість українців, оця вся корупція на користь олігархічних монопольних структур всіх дістала. З цим народ два рази підіймали на майдан, та відбулось протестне голосування за голобородько. Та це не призвело до жодних змін, бо система залишилась абсолютно такою як і була — усі три рази народ був відверто ошуканий. Поточну систему із : Гетьманцевим, Безуглою і компанією терплять лише тому, що вони потрібні для отримання міжнародної допомоги. Якщо допомога припиниться, буде в тому числі і громадянська війна. Звідки такі думки ? Бо саме так було рівно 100 років тому, так сконала Перша Українска республіка. Спочатку Кайзер припинив фінансування Скоропадського, потім Антанта — Петлюру та Денікіна із Врангелем. І навіть інтервенція вже не допомогла. Створювати лугандонії та і просто махновщіну в москві вміють чудово.

Залишилось єдине питання чому не зроблена була монетизація пільг, власне як і як і принаймні на половину контрактна армія і купа усьго, при очевидності не змістовність стратегії кремнівої фузеї і багнета у війні : дронів, хімарсів, та КАБ-ів?
І ця причина називається — це коштує достабіса грошей, тому це не повторили за путіним, коли він це зробив в федерації, бо в Україні банально немає такого великого потоку халявних нафтодоларів, тільки плата за транзит, що на межі окупності бо треба ГТС підтримувати.
Тому що роблять популісти — правильно приймають закони, які є необов’язкові до виконання. Скажімо «надають безкоштовний проїзд», чітко знаючи що 85% народу не зможуть цією пільгою скористатись. Хоча і ті, що залишились із рештою скажвио банкротують гор ектротранс чкий змушений возити одних пільговиків бо йде повільно, не має оборотних коштів, тоді як платні пасажири їдуть іншим транспортом.
Нажаль така модель державності недієздатна, її просто поглине більш ресурсний такий самий неофеодальний конкурент, а цілі є наприклад повний контроль над ГТС і жодного зайвого центумза транзит, а ті самі пару сотен мільонів може і ніщо в масштабах країни — але на них чудово можна жити десь в Барвисі, колекціонувати Ролсройси та Феррарі із Макларенами.

І ця причина називається — це коштує достабіса грошей

Скоріше проблема у тому, що немає політичної волі.

Ну чесно, мова йде про мільярд гривень (300 UAH доплати за проїзний хоча можна зробити меньші ціни для пенсіонерів, як для студентів, ...) Далі, 10 M пенсіонерів, та 12 місяців, тому отримуємо біля мільярда на рік при доходах бюджету 40 це цілком реально, при тому, що більша частина цього мільярду швидко повернулася би в економіку, бо пенсіонери виживають, та навряд чи хтось би ці гроші никав. Тому там мультиплікатор шалений, ...

Тому що монетизація — це конкретні гроші, які легко відстежувати. А загальні пільги — це, навпаки, чудове прикриття для розкрадання державних грошей.
От наприклад держава має компенсувати безкоштовний проїзд пенсіонерів. І на це, вочевидь, виділяються чималі гроші. Але кому саме ці гроші компенсують? І як рахують хто скільки пенсіонерів перевіз? Ось що каже ШІ:

— Місцеві органи влади (міські, селищні, обласні ради) зобов’язані передбачати у своїх бюджетах кошти на компенсацію перевізникам.
— Розмір компенсації та порядок її надання визначається рішенням місцевої ради.

Усе зрозуміло? Самі вирішують скільки виділити коштів і кому саме вони підуть. Наприклад куму, який володіє маршрутками у місті. Чи куму — директору тролейбусного депо. А той віддасть ці гроші якимось приватним підрядникам за «ремонт» (дуже дорогий!) тролейбусів.
Але якщо родичів — перевізників нема то і грошей на пільги не буде:

— Приватні маршрутки не зобов’язані надавати пільги, якщо місцева рада не уклала з ними відповідну угоду.
Скоріше проблема у тому, що немає політичної волі.

«Политика есть концентрированное выражение экономики» В.І. Ленін.
Так що із політичною волею усе просто простіше нема куди, вона регулюється виключно ресурсами, які виражаються у виско конвертованій валюті.

Тому що роблять популісти — правильно приймають закони, які є необов’язкові до виконання. Скажімо «надають безкоштовний проїзд», чітко знаючи що 85% народу не зможуть цією пільгою скористатись.

Або навпаки — приймають закони про пільги, якими чудово користуються самі чиновники. Можна згадати скільки було в Україні фальшивих «чорнобильців». Вже зараз деякі чиновники оформлюють своїх родичів ніби вони воювали на передовій.
Тому єдиний спосіб до справедливих пільг — це «цифровізація». І зробити це не важко: достатньо видати кожному ветерану кредитну картку, якою можна розраховуватись за певні товари та послуги (проїзд, ліки, комунальні платежі, зв’язок, навчання і т.і). У кінці місяця чи року держава буде покривати борг на цій картці. Таким чином буде прозоро хто скільки державних коштів отримав і на що. Відповідно буде дуже легко викривати тих, хто зловживає пільгами і витрачає набагато більше середнього.
І думаю на цьому неодмінно будуть наполягати країни, які фінансуватимуть бюджет України.

Вже зараз деякі чиновники оформлюють своїх родичів ніби вони воювали на передовій.

Та он ті же дупутати массово мають статус УБД, хоча по факту були 30 днів десь в тилу. Це було завжди і завжди буде.

Ще можна згадати як пенсіонери днями сиділи у чергах до лікарів.

бобер, щоб це згадати треба просто сходити в обласну лікарню — нічого так і не змінілося)

Коли пишуть «перевага ветеранам», «перевага людям з інвалідністю», «перевага жінкам з дітьми і собаками», це означає лише одне, що вас наймуть на 2-3 рази меншу ставку ніж спеца з досвідом роботи. Єдине де «перевага ветеранам» має сенс, як конструкт, це при найманні в приватні чи державні силові структури, частіше приватні, бо після служби в армії, ветерани стають не дуже дружелюбні до держави, по об’єктивним причинам і держава це прекрасно знає.

Да ну, я застав ще дуже велику кількість ветаранів другої світової в дитинстві. Не дружелюбними вони стали і відносно взаємно тільки вже до капіталістичної держави і то до центральної влади, а не до місцевої, а так був культ ветеранів.
Культ УПА в якості ветеранів, знесення пам’ятників полководяцям і тому подібне це взагалі нещодавне надбання, цьому максимум років 10 і то він накручений назовні, політизований під сучасні реалії, та має дуже мало спільного з реальними історичиними подями та особистостями.

Не дружелюбними вони стали і відносно взаємно тільки вже до капіталістичної держави і то до центральної влади

Бо при соціалізмі (совковій пародії на нього) було уравнялово, а прибічникам совкового культу смерті (військовим) ще й трохи зверху докидали, то всі були задоволені. А от від капіталізму наша держава взяла все саме гірше, то тут «дружелюбними» залишились тільки одиниці, що з самого початку були ближче всього до кормушки.

А взагалі це все дуже сумно, бо в Україні з початку незалежності продовжував зберігатися совковий культ військового, яким давали пільги, житло, більші пенсії і тд. Це в країні, яка після незалежності, жила мирно. А от починаючи з 2014 справжнім ветеранам, які по справжньому боронять країну, уже стало складно забезпечити всі ті бенефіти, що просто так держава дала совковим нахлібникам.

Але залишається одна ключова проблема, проходження курсів не гарантує працевлаштування.

Було б дуже дивно, якби було інакше.
Точніше, якби це було можливо, то зарплатня IT інжинера не була б більшою за зарплатню водія тролейбуса (там гарантують працевлагтування).

виникає патова ситуація: де-юре підтримка є, а де-факто її немає. 🤷‍♂️

В Україні майже відсутній внутрішній IT ринок — люди звикли працювати на «зовнішніх» замовників, отримувати зарплатню у валюті (або «по курсу»). Зовнішніх замовників внутрішні укріїнські проблеми не стусуються ніяк.

Якісь гарантіїї може надаті тільки держава. Наприклад, держава, могла б гарантувати влаштування сисадміном в пенсійний фонд, на 16k UAH але ж це, мабудь не та підтримка, про яку ви пишете.

Головне не знання, а щоб очі горіли й ти був ветеран.

Бізнес так не працює. Тобто з 2х умовно однакових кандидатів, одному можуть надати перевагу за «очі горіли й ти був ветеран», але тільки за це комерційна організація, людину наймати ніколи не буде.

за це комерційна організація, людину наймати ніколи не буде.

Насправді механізми є. Такі проблеми була США особливо вона була гостра після В’єтнаму і скажімо у Ізраелю, чи Швейцарії хочь вони і не вооюють, але армія призовна. Робиться негативно. мотивацією, держава створює неприємності работодавцю, який скажімо не відпускає резервіста на збори.
Так само існують і позитивна мотивація, скажімо в Україні в КЗПП (який соціалістичний далі нема куди), є скажімо пільги податкові, для работодавців які працевлаштовують людей із особливими потребами.
Ну і власне правда матка від того же Світана, якщо є державна служба особливо різні судді КСУ і т.п. із $10 000 тільки офіційної зарплатні на місяць, без служби в армії просто має бути забороненно. Принаймні це правило Римскої республіки, а потім і Імперії — там взагалі без служби в легіоні ніякої карьєри було не можливо. Обратись в Сенат, взагалі без шансів, звісно були різні посади та виборець це зазвичай завжди враховував.

Або ви влаштовуєтесь по трудовому кодексу або не влаштовуєтесь, ну чи що там придумали той тіпа-незовсім-працівник-а-гіг-контракт

Одночасно не вийде селяві.

Особисто я вас розумію, і я був би фантастично радий якби великий єпам і маленька чебуречна вигрібали б великі й гарантовані піздюлі, відмовляючи кандидату-убд в працевлаштуванні.

Окрема галочка при відсиланні резюме — ветеран. Перевірки й шухєр

Але це якщо ми говоримо про трудовий кодекс і влаштування на роботу ;)

Бо якщо ви підприємець, то ніхто нікому нічого замовляти не зобовязаний. Свобода комерційної діяльності так само важлива і під захистом держави має бути як право людей на працю

Тому весь цей галєрний цирк з поп третьої групи має померти і помре. Чим скоріше тим буде краще

Як я бачу — все добре, сказали що треба вивчити, вивчив — знайшов роботу.

Проблема ветеранів — інтернаціональна, навіть у США є купа бездомних ветеранів.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Близька ця тема бо сам зараз у пошуках роботи Аналітика і хоч я нажаль не ветеран, а просто пів-життя пересуваюся у кріслі колісному я вирішив при пошуках відкрито говорити про це (не в резюме звісно, а в мотиваційному) бо на мою думку це точно показує мої потужні софт скіли. Також в своєму лінкедін розповідаю про компенсації держави на облаштування робочого місця людини з інвалідністю тощо. Нажаль багато кому прийдеться вчитися повазі до тих хто нас боронить, вчитися не задавати дурних питань, вчитися слухати людину і не боятися дати шанс проявити себе. Дякую нашим захисникам і вірю, що такі вакансії і компанії будуть працевлаштовувати а не просто шаблонно писати надамо перевагу...І згоден на всі 100, що робота це топ 1 в питанні адаптації ветерана до цивільного життя. Дякую автору і за захист і за те, що не мовчить!

Коли пишуть, що надають перевагу ветеранам, то мають на увазі ситуації, коли є однаково сильні кандидати. Але це помилково сприймається як пільгові місця — на кшталт вступу до ВНЗ.

Я за найм ветеранів: наприклад, наймав одного на підтримку readytotouch.com і в майбутньому знову найму, якщо матиму таку можливість.

Я вважаю, що значно ефективніше буде вести список компаній, де працюють ветерани.

Підписатись на коментарі