Чи є альтернатива макбуку?

Так, чергова тема про вибір ноутбуку, але так як виходять нові моделі, думаю завжди актуальна.

Ситуація: розумію що 16Gb памʼяті мені вже не вистачає, та й можливо хочеться 16 дюймів екрану замість 14. Вже 10 років користуюсь макбуками. Але якось вже підзадовбало, хочеться спробувати щось інше, хочеться поставити лінукс, та й хоч вже трошки звик й меньше тошнить від нового Liquid Ass, все одно заставило задуматись що хочеться більше контролю над системою. То й ж Gnome мені зараз приємніший ніж цей amazing awesome innovative liquid glass.

Але скільки не дивлюсь, не можу знайти альтернативу, макбук він з усіх сторін нормальний: є ноутбуки потіжніші, але й макбук дуже потужний; є кращі OLED екрани, але й екран топовий; є ті що тримають батарейку краще, але й макбук класно тримає; й так далі. Ще й коштують вони дорожче ніж макбуки при аналогічних характеристиках, навіть не враховуючи якість зборки, матеріалів й периферії.

В віндобуках усе постійно в яких-тось нюансах. Наче все ок, але є якийсь dealbreaker. Наче зупинився на Lenovo Thinkpad P1 gen 7, але пишуть що в нього капець шумний кулер, що аж дискомфортно.

Тому питання до тих, хто користується не макбуками, а особливо до тих у кого є досвід з макбуками. Наскільки все погано?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному7
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я б залишив макбук і додатково взяв для Linux-а десктоп чи mini PC, щоб там експериментувати.

за сукупними характеристиками макбуку про нема альтернатив

Еще добавлю к двум своим постам ниже.
Мне рекомендовали на Делл накотить линукс и типа он должен был работать лучше. Я поставил последнюю Убунту, что же эта тварь творила когда 4к экран на ноуте и подключено два моника Full HD, это были постоянные танцы с масштабирование приложений и тд
Устанавливать другие дистрибутивы в которых якобы этих проблем нет уже не захотелось, экспериментально были перенесены проекты на Мак (который я считал слабым и неподходящим и использовал его для валяния на диване и сериалов) и какое же было мое прозрение, как все начало летать и тихо работать.

Для хейтеров, кто сейчас напишет что мак фигня.
Народ, мне лет поболее, я тоже когдато хейтил, проходит время, ты готов заплатить за качественный экран, клавиатуру, корпус, и когда ты уже ищешь приятный девайс за пофиг какую цену, то оказывается что Мак ДЕШЕВЛЕ чем приятные ноуты на Винде.

Навіщо ноуту крутий екран? Нормально працювати все одно не зможеж, тільки перевірити щось швидко.
Для реальних задач потрібен великий монітор.
Хто ці люди що можуть працювати цілий день в кафе з зігнутою шиєю і у них вона потім не болить? Які таски не потребують одночасно відкритих декількох вікон?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підкажіть, хтось міняв акумулятор у макбуці ? Чи продаються оригінальні ?

Меня в макбук про 15 2015 давно. Ставил не оригинал, который советовал знакомый из СЦ, работал нормально.

3 роки тому міняв на макбуці 2017 року, окремо батареї не йшли, лише в комплекті із клавою/корпусом.
Все інше — це не оригінал.
Не знаю як на новіших із М процесорами, можливо так само

Міняв в 2019, оригінал мені не поставили, замовив на ifixit

Нахіба? Хіба що бракована, тоді да. А так, сучасний ейр за $1000 буде швидший за стару прошку з дохлою батареєю (4+ роки я так розумію?)

Та взяв бушний про попробувать шо воно таке, а його вистачає десь годин на 5 це чисто робота без ютубу. Тут всі розказують шо він може чуть лі не неділю працювати. От думаю може поміняти батарею

Який чип в цій прошці?

Нічого не домопоже. Це не проц а тупо шмат лайна. Можна на діагностику понести, але це може не бути основною проблемою.

Тут всі розказують шо він може чуть лі не неділю працювати

Новий на М4 а не 5+ літній на інтелі

М процессоры на другой архитектуре, они хавают батарею кратно меньше.

Ок дякую, я взяв бушний ноут просто щоп зрозуміти чи потрібно воно мені я не знав що М архітектору краще. Цей ноут десь 19 року

Цікаво — коли брали? М процесорам майже 5 років, ви взяли мотлох

Як раз оті 6-ти ядрьоні проци були останнєю краплею яка схилила Епуль перейти на власні чіпи. Бо це був жах-жахливий, а не процесори. Грілися що дурні, тротлили часто, баратею спускали за півтори години в режимі дзвінків, постійні статтери не були рідкістю. Після них M1 був просто стрибком вперед в плані швидкодії та мобільності.

Та недавно взяв бушний просто спробувати чи потрібно брати новий чи ні. Я ще думаю чого він гріється як ненормальний іноді, правда не шумить

Краще продай його, поки не пізно, та купи щось на M1,M2,M4

Діло до зими йде із ним можна грітися ))

Мабуть це найдорожча грілка у світі буде... :D

Правильно говорят, когда прошел год с М1 все поняли, что за ним будущее и начали сливать Интел, надо продавать пока не поздно)))

Я за мак. Але проти буків, будь яких. Нащо? Можна взяти потужний студіо або мінік, — підключити до нормальних моніторів та працювати

Бо ноут поклав в рюкзак й все з собою завжди. Не треба думати чи запушив ти код який тобі знадобиться, чи є віддалений доступ й так далі. Світло відключили — працюєш, не треба думати про акумулятори.

Імхо в десктопах мак vs вінда vs linux це сугубо справа смаку. Кому що подобається, не бачу очевидних переваг у епл. Але в ноутбуках у епл просто тотальне домінування в якості, а останнім часом ще й в ціні.

Та нащо з собою завжди? Нащо думати? Є робочий час, є неробочий, — в неробочий то не тре. Якщо я іду на річку, я іду НЕ працювати. Якшо я іду в ресторан, я іду НЕ працювати. Оце «постійно перебувати на звʼязку» погано впливає.
Для світла є екофло, генератор.

Заїхав кудись по справам під час роботи, десь чекаю, годину в машині вже попрацював — ввечері вже меньше відпрацьовувати. Задовбався в одній кімнаті працювати — взяв, пішов в іншу, захотів відпочити — взяв й пішов ютуб на 15-20 хвилин дивитись в ліжку. Коротше юзкейсів просто уйма. Хоча в мене ноут й стоїть 90% на одному місці на зарядці, ця мобільність й «все в одному місці» — дуже зручно.

Оце «постійно перебувати на звʼязку» погано впливає.

Нормально впливає, дуже залежить від колективу, самої роботи, того наскільки взагалі тобі компанія подобається, й наскільки там взагалі цінують таке.

Хоча в мене ноут й стоїть 90% на одному місці на зарядці, ця мобільність й «все в одному місці» — дуже зручно.

yup
95% времени работаем с док-станцией, внешним монитором, клавой, колонками, етк
5% времени раотаем не так удобно, но там, где нужно.
отличный ввариант

Та нащо з собою завжди? Нащо думати? Є робочий час, є неробочий, — в неробочий то не тре.

Так в робочий теж можна не сидіти в офісі/вдома.
В мене в тімці більшість відпустку не беруть, тільки фон на мітингах міняється)

Все таки 3 тижні це майже місячна ЗП, непогана «премія» за рік)

А по-моєму, єдина перевага мака це залізо, і макос краще оптимізована під ноути і тачпад ніж вінда.

А вот на десктопі, макос не краща за вінду, має свої плюси і мінуси, свої компроміси, а вот по залізу РС на 2 голови кращий.

Тому ноут = макбук, десктоп = вінда.

— якщо ти бідний, то так, є. Всі інші лаптопи

Якась дуже примітивна логіка, маки часто дешевші за топові віндові ноутбуки

Якась дуже примітивна логіка, маки часто дешевші за топові віндові ноутбуки

«базовые маки» и «топовые виндовые»
однако даже «топовые маки» вполне себе в некоторых категориях проигрывают топовым виндовым.

Наведить будь ласка приклад.

Наведить будь ласка приклад.

пример чего? стоимости базового мака и стоимости топового виндового ноута?

в чем проигрывает, конечно же

в чем проигрывает, конечно же

Сколько ФПС відает макбук на ультрах в сталкер 2: сердце чернобыля?

Да как и виндовый, где-то 30 фпс

Да как и виндовый, где-то 30 фпс

круууть! Где купить? Сталкер и мак, под которім сталкер можно запустить

так в любом магазине

вчера проверял в «Авроре», там не біло
подскажите плиз издателя, у которого можно купить сталкер для мака, желаиельно — линку на сайт

Сталкера для мака нет, но он вполне работает через эмулятор.
Зато вот киберпанк нативный появился.

Сталкера для мака нет, но он вполне работает через эмулятор.

т.е. мі покупаем мак, чтобі кое-как играть в сталкера через ємулятор — причем без поддержки и т.д. так как ну никто не будет саппортить сталк6ера на ємуляторе
а равно как и всю мою стимовскую библиотеку
зато киберпанк (наконец то) появился.

Для игр у меня есть десктоп. Все рано никакой ноут с ним не сравнится. Лэптоп это про портативность.
Ещё для игр есть приставки.

Для игр у меня есть десктоп. Все рано никакой ноут с ним не сравнится. Лэптоп это про портативность.
Ещё для игр есть приставки.

Понятно. о чем и говорим — у макбука есть строго своя сфера применения, те кто говорит что «макбук лучше всех во всех отраслях, без макбука никуда» -мягко говоря — неправі
точно так же как те кто говорит «а приведите ка мне пример в чем макбук проигрівает виндовому ноуту» — тоже неправі.

у любой вещи сфера применения ограничена

у любой вещи сфера применения ограничена

Бинго! Вот и ответ на закидон «макбук круче всех»

Как лэптоп, безусловно, он лучше

Кожному своє, хороший, але не найкращий

Вот тільки той топовий віндовий буде в 2 рази більший, буде жити від батареї 2 години і буде мати БЖ розміром з цеглину

Вот тільки той топовий віндовий буде в 2 рази більший, буде жити від батареї 2 години і буде мати БЖ розміром з цеглину

Не исключено
С другой стороні он будет віполнять возложенніе на него задачи, а маленький, легкий, недорогой макбук — нет

Це ж які? У топових, здорових віндових ноутів тільки одна перевага — графіка. Тому графічні задачі, ігри, ЛЛМки будуть працювати краще ніж на маці. Но і на маці будуть, просто повільніше. Але в любому випадку, якщо людині треба вже такий перфоманс, то буде десктоп брати.

Вот у вінди є перевага запускати певний софт якого немає під мак в принципі, це да, але це вже не залежить від топовості заліза і моделі ноута. Але це такий тип софта який потрібний в дуже специфічних галузях і ніякого відношення до ІТівців немає.

Тому графічні задачі, ігри, ЛЛМки будуть працювати краще ніж на маці.

квод, как говорится, єрад демонстратум

Но і на маці будуть, просто повільніше.

А на винде — бістрее

Вот у вінди є перевага запускати певний софт якого немає під мак в принципі

Вот тебе вторая вігода

але це вже не залежить від топовості заліза і моделі ноута

Ну т.е. какой бі топовій мак у тебя ни біл — ті вс’ равно не запустишь то что тебе надо

Але це такий тип софта який потрібний в дуже специфічних галузях і ніякого відношення до ІТівців немає.

Сиквел сервер + ССМС к нему, например
более чем айтишное, не так ли?

А на винде — бістрее

Так ми ж про софт який взагалі не працює так як відсутній

Ну тобто із всього недоступного софту ти тільки Сиквел сервер зміг придумати, який треба лише якщо розробляєш під вінду і лише якщо у тебе є партнерство з майкрософтом чи якийсь легасі софт який історично на Сиквел сервері. Для всього іншого є не гірші, і дешевші альтернативи типу того же постреса.

Це як критикувати вінду, тому що xcode на ній не запускається. Ну камон.

Так ми ж про софт який взагалі не працює так як відсутній

шутер, который «работает, просто медленно» — НЕ РАБОТАЕТ

Ну тобто із всього недоступного софту ти тільки Сиквел сервер зміг придумати,

Да, потому что я работаю со скулем с 1997 года

кий треба лише якщо розробляєш під вінду

Я — разрабатываю под винду

лише якщо у тебе є партнерство з майкрософтом

У меня НЕТ партнерства с МС и оно никому не нужно для разработки под винду или под скуль. Чего, кстати, вроде нельзя сказать про апле

Для всього іншого є не гірші, і дешевші альтернативи типу того же постреса.

Есть (на самом деле — нет) , и миграция на них стоит просто ДОХУЯ денег
Кроме того, что б***ь за манера? «Мне нужна винда для разработки для скуль на винде» — «разрабатывай под постгре на маке» ©

Це як критикувати вінду, тому що xcode на ній не запускається. Ну камон.

Єто тот иксоде и девелопмент по 100 баксов в год? :)

Есть (на самом деле — нет)

Поясніть, будь ласка, це ви так зараз назвали мс сіквел найкращою субд чи це просто такий гарний евфемізм на «я працюю з лютим легасі»?

Поясніть, будь ласка, це ви так зараз назвали мс сіквел найкращою субд чи це просто такий гарний евфемізм на «я працюю з лютим легасі»?

при всем уважение к третьесортнім бд типа постгре и мускула — у них всё таки вполне оперделённая ниша, весьма популярная, они нужны, спорить не буду, с ними много чо можно сделать. но тем не менее.

MS SQL стоїть на одній сходинці з вищезгаданими СУБД. ;)

MS SQL стоїть на одній сходинці з вищезгаданими СУБД. ;)

вот и чудесно
пока ві продолжаете так думать — у меня необьятное поле для заработка.

Деякі докеровскі контейнери жалуються на емуляцію на епл сілікон,

Одним из отличных примеров использования макбука — обучение в универе
можно таскать с собой на лекции — легкии, батарейки хватает на весь день, возможностей ПО вполне хватает для конспектирования лекций, просмотра обучающих видео и т.д.

макбука — обучение в универе

До 14го року стіпендія була майже 100$, можна було підкопити й реально щось цікаве купити.
Після 14го — курс долара виріс, стипендія впала до 30$ — цього вистачало тільки щоб скидуватись в общак на бухло )
Але зараз багато 40-річних студентів з роботою, по всім відомим причинам, тож може й дійсно гарний варіант ))

вот не надо блин тут ніть и притворятся бедняками
есть возможность учится в пристойном вузе? 700 баксов на ноут найдешь

Але зараз багато 40-річних студентів з роботою, по всім відомим причинам,

как правило у всех 40ка летних уже есть степень магистра, а значит они не студенті, а минимум аспиранті

700?!?
я навіть зараз, маючи можливість, на освіту взяв би максимум за 150$ с OLX шось, чисто під універ і тільки
навіть якшо контракт — тим паче ти все і так платиш гроші за цю освіту.
а будучи реально студентом знайшлося б і так куди потратити ці гроші

700?!?

Стоковый макбук, варум бы и найн?
для студента у него масса плюсов.

и еще больше минусов
единый плюс для студента — это хвастаться своим макбуком
даже если студент на подсосе у родителей, все равно мак не лучший выбор

в остальном сплошные минусы:
— цена оверпрайс для студента, особенно для студенческих задач
— полная жопа с софтом, в универах все зачастую заточено под винду (прочуствуется особенно если техническое направление)
— в случае проблем (коцнули, залили) еще больше проблем и трат для студента
— в разы выше шанс что сопрут (особенно если забыл в кабинете например)

такое впечатление, что вы никогда не учились в универе (или учились в бородатые годы, когда логарифмическая линейка была вершиной развития цивилизации)

Легкий, удобный, большая автономия. Я бы сказал — идеально таскать с собой на пары для конспектирования
с софтом — не могу сказать. но скажем БД/ИИ/дата саенс вполне себе можно изучать

такое впечатление, что вы никогда не учились в универе (или учились в бородатые годы, когда логарифмическая линейка была вершиной развития цивилизации)

Учился в оба эти времени — и даже в то время, когда начали появлятся первые ноуты у понтовых студентов. был одним из них.

Дочці взяв Asus Vivobook бв, політ нормальний вже два роки

а будучи реально студентом знайшлося б і так куди потратити ці гроші

На права здати, або самокат купити, щоб не платити за метро і автобуси, і лєвачить в глово.

есть возможность учится в пристойном вузе? 700 баксов на ноут найдешь

Ну не знаю, я вчився на бюджеті, клянчить у батьків щось дороге було якось незручно ) А багато тих хто поступив на контракт — там не рідко батьки у кредити залазили. Так що ви трошки відірвані від реальності. Можливо народились в забеспечиній сімʼї?

как правило у всех 40ка летних уже есть степень магистра, а значит они не студенті, а минимум аспиранті

Не знаю що там більшість — не більшість, але черги там на половину з людей 30+, на будь яку ступінь.

Можливо народились в забеспечиній сімʼї?

да, в мое время все были очень обеспеченные.

Ну не знаю, я вчився на бюджеті, клянчить у батьків щось дороге було якось незручно ) А багато тих хто поступив на контракт — там не рідко батьки у кредити залазили. Так що ви трошки відірвані від реальності.

ходовой мак для лекций стоит дешевле айфона.
Смартфон Apple iPhone 16 128Gb Black — 39 999 ₴
Ноутбук Apple New MacBook Air M1 13.3’’ 256Gb MGN63 Space Grey 2020 30 999 ₴

Когда этот Эир М1 только появился, я решил: пора попробовать Мак!
И купил.
Я страдал ровно месяц.
Он уже тогда в режиме видеоконференции и показать экран (ну может ещё десяток вкладок) — тормозил. Меня просто не слышали собеседники, голос передавался через слог.
К счастью у коллеги, поклонника творчества, тогда стащили его Мак. И я ему отдал свой а себе взял Винду на 30% дешевле с характеристиками сильно лучче.
И до сих пор с ним хожу.
5 лет уже.
Вопросов нет.

чушь какая-то. работал с м1 первыми и никаких проблем не было. уже тогда они показали отличную производительность.

Немного обидно, все же личный опыт чушью называешь, а не Рабинович напел.

Мой личный опыт работы с м1 говорит что это не правда

Ну открой еще десяток вкладок и ппт-шку в видеозвонке расшарь, делов-то

Маки по ідеї мають бути класні своєю екосистемою, якщо там macbook ipad iphone etc. — нп з’єднуються без присідань з налаштуваннями, тягають щось між собою з дата — принаймні так виглядає зі сторони для тих у кого інтереси поза мак девайсами.

нет у них єкосистемі для обучения
паді/фоні для обучения нахрен не всрались,

iPad з Apple Pencil досить зручний для онлайн уроків, наприклад, з математики або хімії, де зручно писати формули вручну на екрані.

ну, не буду спорить, я из староверов, привыкших к бумаге

Я б сказав айпад єдиний з епловської електроніки, які взагалі виправдовує ціну девайса. Бо у айпада впринципі немає конкурентів і аналогів.

Любой недорогой китайский планшет.
вполне себе конкурент и аналог.

Допоки не почнеш користуватися ним.. Тоді починається сум та журба.

да? смотрю на дешевом китае (ну, наверное єто дешевый китай, я не уверен, но что-то что я просто пошел в магазиг и куипл) смотрю фильмы, читаю новости, смотрю ютубчик — как-то не замечал особой печали.
какая в таком случае может быть печаль?

стілус та рукописні нотатки наприклад

Як той, хто купив дітям по планшету Леново — порівняно з айпадом — вони гівно. Але так, читати книжку, чи дивитись мультики в дорозі — ок :)

планшету Леново — порівняно з айпадом — вони гівно

Итак. Читать книжку, смотреть мульты в дороге — ок. но — говно.
почему?

зы как по мне так книжку надо читать с читалки, а никак ни с айпада и с какого другого планшета.

зы как по мне так книжку надо читать с читалки

Звісно, в мене є кіндл (а ще краще, паперовий варіант :) ). Але є дитячі книжки з малюнками.

говно.
почему

Тактильні відчуття зовсім не ті. Айпад працює набагато плавніше і швидше вантажить апки. Наприклад, на Леново Кобо рідер підглючує коли крутиш планшет. Коротше, поки не поюзаєш одне і друге — важко зрозуміти. Те саме з Маком.

Тактильні відчуття зовсім не ті. Айпад працює набагато плавніше і швидше вантажить апки.

сколько раз в минуту вы -загружаете хром, ютуб или читалку, что фича «знчительно быстрее загружает апки» становится критичным?
с какой скоростью загружались апки на ленове? скажем, ютуб. 10 минут, 15?

Коротше, поки не поюзаєш одне і друге — важко зрозуміти.

Юзал и то и другое
автономность — да, тут без вариантов, апле
ютубчик/фильмасики? ну такое, на любителя. ленова даже лучше, ибо нету ебли с айтюнсом, тупо накачал сериальчиков и зырь себе

сколько раз в минуту вы -загружаете хром

Ну я вкурсі, можна потерпіти :)

тупо накачал сериальчиков

Будь яка аплікушка стрімінгова, ніякої єблі.

З рекламою? Або через vpn? Або як в Туреччині, через конский роумінг? Бажаю успіху, але краще Андроїд.

О да. особенно в дороге, в «яме» где связи нету
ну и опять таки — тратить мобильній трафик на то, что можно дома «условно бесплатно» сказать из провода?
ну такое

Будь яка аплікушка стріміннова дозволяє тобі качати відео і переглядати його офлвйн

Будь яка аплікушка стріміннова дозволяє тобі качати відео і переглядати його офлвйн

хдрезка например, да?
Или ютуб, да? (и про скачку в премиуме — не надо, это немного не то)

не надо, это немного не то

Чому? Тому що треьа оплатити?

Чому? Тому що треьа оплатити?

1. там нет нужных сериалов/фильмов
2. Скачивание там корявое
хотя я лично пользуюсь, но только потому что мне это как бы особо не надо, так, иногда, если для подстраховки взять с собой в дорогу «хоть что-то посмотреть»
в прошлый раз брал «беременна в 16, 3й сезон»

Ну так логічно, що серіали це не про Ютюб, є Нетфлікс, Дісней, Макс. Всі мають функцію онлайн перегляду.

Всі мають функцію онлайн перегляду.

«офлайн»?
но не все имеют нужные сериалы в нужной озвучке.

Офлайн, автокорекція.

но не все имеют нужные сериалы в нужной озвучке

Я навіть хезе, ну ще Пікок є і Амазон прайм — за межами цих 5, хороших серіалів я не бачив :)

но не все имеют нужные сериалы в нужной озвучке

Ну якщо англійська озвучка не підходить — таки біда печаль

Ну якщо англійська озвучка не підходить — таки біда печаль

предпочитаю украинскую озвучку. єни опшинс?

Схоже що ютюб (з AI допомогою) скоро почне значно більше аудіо видавати в мові яка встановлена в налаштуваннях. Навіть вже зараз трохи анноїть тим коли на телефоні нп з іспанською локалізацією — починає деякі відео в англ.оригиналі автоматично програвати (схоже з АІ) іспанською. І потім шукаєш де повернути англійську там — бо якщо розумієш так і так — то краще в оригіналі а не в одній з можливих мов що виставлено було в налаштуваннях.

Схоже що ютюб (з AI допомогою) скоро почне

Вот когда «начнёт» — тогда и пообщаемся
а пока что нужных сериалов на украинском там нету
и врядли будут даже если «аи начнет»

Без поняття. Я знаю що у вас є всякі Мегого, але що вони вміють — уявлення не маю

Ютуб качати — взагалі просто

да, достаточно поставить довнлодаре и т.д. но я не хочу и не все есть на ютубе (хотя чтобы «перетоптаться в дороге» — вполне хватает, спорить даже не буду)

Не треба нічого ставити, достатньо добавити букви «ss» перед youtube в лінку відео і все

1. Екран. Очі вилазять після години перегляду
  2. Швидкодія. В дешевих планшетах за замовчуванням не може бути гарного процесора.
  3. Якість звуку. Щось буде пердіти, але задоволення від такого не багато

чтобы воткнутть в быстродействие при прсмотре ютуба и чтения книг — ну это надо совсем дешевый планшет купить
экран — да, частично согласен, сильно зависит от. хотя лично для меня это не особо проблема, тк. я ж не пялюсь в экран (хотя и звучит странно — не пялится в экран при просмотре сериалов)

Швидкодія в самому ютюбі може й бути на рівні, бо там все одно апаратний кодек працює. А от відкрити той самий ютюб, згорнути вікно, розгорнути, це помітно гальмувати може.

Екрани у хЛеново відверто погані. Навіть IPS. Хоча якість збірки вельми на рівні.

А от відкрити той самий ютюб, згорнути вікно, розгорнути, це помітно гальмувати може.

сколько раз в минуту ві откріваете, закріваете и разворачиваете ютуб?

Доволі часто, не все я дивлюся відосики постійно в розгорнутому стані.

а что еще вы делаете на планшете, что вам приходится «смотреть видео в окне»?

В планшеті — нічого, я займаюся іншими стравами під час перегляду, наприклад їм.

ага
и при этом вам(?) нужно «хорошее качество видео, отличный звук и чтобы приложение быстро разворачивалось»?
У меня на кухне на полке стоит леново, его обычно включают — и ютуб себе там что-то бубнит в фоне вместо радио.
не требуется ни особого какчества звука, видео, скорости открытия приложений.

Я не споживаю контент в режимі телевізора, в мене на це немає часу.

Я не споживаю контент в режимі телевізора, в мене на це немає часу.

ага. у вас мало врнемени, вы цените свое время, вы цените хорошее изображение и звук — и поэтому вы смотрите видео и слушаете музыку на планшете, где априори нет ни того ни другого. ну ок.

На iPad’ах вельми непоганий ЦАП.

не спорю. а теперь послушаем про «хорошие динамики»

Набагато кращі за Lenovo.

для сериалов и ютюбчика — канают, остальное как бы пофег

Мало часу, але достатньо що б сидіти на доу

Брехня. Ну або упереджене ставлення. Джерелом задоволення є сам контент, його якість, а не якість відображення чи відтворення. Від гарної музики можна отримувати насолоду навіть по АМ радіо, а гарне кіно дивитись на Ч/Б аналоговому CRT. Ви зі своїми айпадами забуваєте, що насправді є важливим.

Пан ніколи не дивився піратки з озвучкою 90их?

Пан сам родом з 90-х, і багато чого дивився ще на VHS касетах. То ж не треба запрягати про якість картинки та озвучки. Вона до речі, була набагато адекватніша за сучасний «дубляж».

була набагато адекватніша за сучасний «дубляж».

Мде....це з якогось іншого всесвіту

Сучасна українська в рази краща.

Не треба по собі всіх міряти та кричати «Брехня». Навіщо ви свої стандарти якості на інших застосовуєте?
Я задоволення отримую від гарної музики в гарній якості, коли ти слухаєш не кашу, а чітко відокремлюєш інструменти один від одного, коли вокал внятний та чіткий, а не наче з туалету.
Аналогічно з відеоконтентом та якістю відображення. Естетика та візуальна насолода дуже важлива, а в поганій якості її немає.

Я задоволення отримую від гарної музики в гарній якості, коли ти слухаєш не кашу, а чітко відокремлюєш інструменти один від одного, коли вокал внятний та чіткий, а не наче з туалету.

скорее всего пан не различает даже банальную шестнадцатую тона и не замечает гармоник. но хороший понт — дороже денег

пан слушает «качественный звук» и смотрит «качественную картинку» на планшете
Скорее всего пан покупает самую дорогую мивину с элитным кетчупом.

З чого така впевненість? Все життя слухав музику в гарній якості, починаючи з програвача платівок, перша цифра моделі якого починалася на нуль (якщо пан в курсі про що я), закінчуючи сьогоденням, коли в мене до сих пір навушники провідні та студійні, а якщо хочеться щось послухати через BT, то для цього використовуються девайси FIIO (знаю, що можна було б й краще, але поки такий варіант задовольняє)

Все життя слухав музику в гарній якості,

Ну и каким боком тут планшет?
ну никаким же
музон надо слушать на спец аппаратуре, чтобы провода из безкислородной меди, чтобы теплый ламповый звук
а вы тут задвигаете про «какчественный звук из пищалок»

Динаміки планшета бувають різні. В дешевих китайцях ніколи не зустрічав нормального звуку. А ще можна підключити колонку до планшета. Якщо в пристрої самий дешевий ЦАП, то йому нічого не допоможе вже.

Динаміки планшета бувають різні.

Согласен
от «совсем говно» до «не совсем говно»

Навіщо ви свої стандарти якості на інших застосовуєте?

А ви навіщо? Це ж ви почали про «сум та журбу».

Це моя персональна думка. Я оцінював пристрої, а не намагався іншим людям розповідати, що вони брехуни чи щось інше. Різницю відчуваєте?

Ще раз. Ми з вами не спілкувались. Те що написано в оригінальному пості — відверта брехня. Як саме це стосується вас, не зрозуміло. Є лише здогадки, що в вас загострення аудіофільскої хвороби.

Не в мене загострення аудіофільської хвороби, а у вас проблеми зі сприйняттям думки людей. Ми знаходимося в публічному місці, не в приваті, тут всі можуть висловити думку, подобається вона вам, чи ні.

Користувавсь сяомі пад 6 який коштує пару копійок, прекрасний планшет

Був колись шаомі міні пад, так, можна їх називати нормальними планшетами за свої гроші. Але він не прожив стільки, скільки iPad. Деградувала батарея, відпав порт USB. Неремонтоздатний. В смітник.

Але він не прожив стільки, скільки iPad. Деградувала батарея, відпав порт USB. Неремонтоздатний. В смітник.

у меня рекорд жизни планштеа у ребенка — 3 дня, разбил
так что наличие недорогих, но достаточно приличніх планшетов — єто отличная альтернатива.

Ніхто не сперечається з тим, що для дітей немає потреби купляти iPad pro 12″ за $2K. Але очікувати щось від виробника, що він в дешевий планшет буде пхати високоякісні комплектуючі, взагалі не варто. Особливо на це страждають китайці. Наче й матеріали корпусу ок, й екран може бути не упоротий IPS, але там обовʼязково буде якийсь компонент, який буде псувати всю малину, наприклад порт MicroUSB для зарядки. Або тачскрін на два дотики максимум. Або звуковий чіп такої якості, що його тільки для восьмибітної музики використовувати..

У меня Сяоми МиПад 2014 (вроде) года до сих пор на полке рабочий лежит. Причем прикольно, включил его полгода назад после двух лет в выключенном состоянии... А он включился и 100% заряда показывает. Все как 2,5 года назад оставил. Огонь техника была.

андроїд планшет годиться тільки на те, щоб запхати його в стойку в якості HMI панельки. В якості девайса, яким користуються в побуті, люди, андроїд планшет не підходить, бо разраби апок під андроїд не знають, що під планшет треба робити окрему версію додатка, а не розтягувати телефонну апку на весь екран, а цим грішить навіть сам гугл. Плюс андроїд лагає. Андроїду дай 4 ядра 2 гіга оперативки він лагає, дай йому дракона на 16 ядер і 16 гіг оперативки, він все одно лагає, і чим більший екран, тим більше лагає андроїд.

Планшет не будет лагать если под него нет аппок © Купуй аппле! :)
У меня почему-то не лагает, видимо я что-то делаю не так. ну и ладно, значит у меня руки кривіе.

Та і для навчання художників. Я не сильно в темі, але знайомий каже що це iPad + Pencil це найдешевший на ринку пристойний варіант (це доречі на замітку тим хто каже що Apple дороге — просто ви звикли користуватись гівном, а знайдіть щось такого рівня за цю ціну)

Цонгцунг буде схожий за рівнем. Але дорожчим.

навіть і без акценту на освіту корисна, для прикладу з ipad
youtu.be/Ang4cItHa5E?t=1m38s

Під вінду теж дофіга ноутбуків які справляться з цією задачею

Під вінду теж дофіга ноутбуків які справляться з цією задачею

Не буду спорить, вполне может біть.
Хотя не уверен что с автономностью там будет всё в порядке — но и утверждать не буду
как правило народ сравнивает недорогой макбук (который в принципе то довольно дорогой) и недорогой виндовый ноут (который в принципе то дешевый) и потом удивляюсят
но мало кто сравнивает макбук и виндовый ноут одной примерно цены. там уже могу быть варианты

З віндових ноутів є вибір моделей, де автономність буде 20+ годин.
У мене ще з 2011 року був віндовий ноут якого спокійно вистачало на весь день.

У мене ще з 2011 року був віндовий ноут якого спокійно вистачало на весь день.

я за вменяемвіе деньги такого не нашел
максимум у меня біл асус зенбук, он біл боль мень, но слабенький и на целій день его не хватало
зато, какого-то хрена, 4к.
зачем?

я за вменяемвіе деньги такого не нашел

То був Dell Vostro 3350 за 800$ — доволі хороший ноут був, користувався ним довго і продав в 2021 за 100$ :D

у меня сейчас востро 15 5510, сколько стоит — не знаю, «на весь день» его и близко не хватает, часа 3 максимум (батарейка свежая)
стоит наверное около тысячи, асус стоил, кажется, полтораху (потом блин вышла модель с обычны фулхд, а не 4к, на пятихатку дешевле!!!!11111)

Все залежить від того яка ємність батареї

Все залежить від того яка ємність батареї

Вон оно че, михалыч.....

Там просто був величезний акумулятор ємністю 80 Wh. Якщо не враховувати естетику (і вагу), такий акумулятор забезпечував вражаючий час роботи — легко працював понад 10 годин. Там був екран 13,3″ — теж позитивно впливало на автономний час. Частково алюмінієвий корпус — згадую той ноут з теплотою))

у зенбука тоже 13 дюймов (но 4к), люминивій корпус (полностью), но легкий, что біло критично.
но жил довольно недолго, к сожалению

имеется в виду — от батареи работал недолго
в начале 4-6 часов, потом — 2-3 часа
учитівая что он очень слабенький, то єто біло так себе

Зрозуміло. Щось деградація батарейки не надихає...

Зрозуміло. Щось деградація батарейки не надихає...

там довольно много времени прошло, да и ноут не біл расчитан на долгую и плодотворную работу.

нет виндовых ноутов которых хватает на весь день

Хоча б ThinkPad T14s, Microsoft Surface, Acer Swift Go 14

при работе они столько не живут. а просмотр видео меня мало интересует.

Живуть. При перегляді відео там і 20 годин реальні.

да заявленные часы мало волнуют. потом на тот же редит заходишь, и там люди постоянно обсуждают как тот же леново живёт 3-4 часа всего, из заявленных 12.

У мене що мак 5 годин, що ThinkPad 5 годин при активній роботі — особливої різниці немає.

У мене що мак 5 годин

Мене за таке балаболом нарекли :)

Але це правда)) Якщо фільми/серіали дивитись, то звісно 10-15 годин потягне))

Apple M1 / RAM 8 ГБ / SSD 256 ГБ / Apple M1 Graphics 2020 (MGN63)
Ще актуальний варто брати? В Apple M1 / RAM 8 ГБ можна 16 чи 32 RAM докинути?
Чи MacBook Air 13.6″ M2 16/256GB 2024 (MC7V4UA/A) Silver кращий?
задачі: інтернет, git, bash
Офіційні магазини та сервіс Apple прийдуть в Україну через кілька років після завершення війни?

для свого використання я би спіткнувся спершу на ssd256g

джерельний код meta, google, amazon, etc зберігаєте на ноуті?

Хмарного нічого не зберігаю. А так то під рукою мініпк (n-років давності, і не мак, і не для віндовс), спочатку було поставив nvme планку на 512g — виявилося мало — потім і nvme збільшив, і додав ще n-терабайтник ssd sata для всього що не інтенсивно використовується (нп віртуалки для швидко-тестів). По ram мені повністю досі достатньо початкових 32g, з ram було вгадав зразу.

«На жаль, у Mac з Apple M1 (як і M2, M3) оперативна пам’ять не можна „докинути“ чи замінити після покупки, оскільки вона фізично інтегрована у сам чип (це називається Unified Memory Architecture — UMA).»
Мудаки, Сер!

8-ми гігабайт вистачить для таких задач.

нагадало...
640K ought to be enough for anybody

У мене є mac mini m1 8 GB і на MacBook Air m1 8 GB, не помічав якихось проблем.

Значить у нього задачі не «інтернет, git, bash», а щось інше. Наприклад, якщо хочеться запустити деякі локальні LLM, то навіть 48Gb може не вистачити.

по ідеї то малоб бути тоді записано як стд cli задачі, бо під «інтернет» можна розуміти софт у доволі широкому діапазоні, нп якщо то браузер с десятками табів плюс купа електрон софта — пам’ять таки знадобиться (а неможливість доставити її коли це стане ясно — тільки поглиблює лімітацію можливого вибору)

Багато браузерних вкладок і багато електрон софта це скоріше шкідливі звички, ніж щось дійсно важливе.

з розглядом з точки зору — можливі шкідливі звички користувачів десктоп рішень — питання перейде в іншу категорію)

Ну так воно дійсно не лікується більшою кількістю оперативної пам’яті, тому що багато вкладок чи тормозні додатки їдять не тільки RAM, а й створюють додаткові фонові процеси і воно все починає глючити і тормозити. Також якщо відкрити одночасно багато вкладок Facebook, то він може заблокувати акаунт на деякий час :)

Іноді потреба оперативної пам’яті відпадає по обмеженням інших ресурсів — у мене нп зараз ram достатньо для всього що юзаю — але іноді вже проц тупить, однак випадок коли проц з мізер навантаженням але недостатньо ram — на порядки частіше зустрічається.

Відносно шкідливих «web» звичок — іноді опцій нема ...нп коли для клієнтського софта немає альтернативи поза браузером чи електрон-апп — хочеш-нехочеш а використовуєш.

Ну буває в людей в автозапуску десяток програм типу Steam клієнта, вайбера, OneDrive... і воно весь час там висить і тормозить. Випадок коли людині одночасно треба 20 браузерних табів які їдять багато ресурсів це скоріше просто небажання закривати непотрібні таби, ніж активна робота :)

в автозапуску десяток програм типу Steam клієнта, вайбера, OneDrive

не мій паттерн роботи

одночасно треба 20 браузерних табів

мій паттерн :)
(але і пам’яті більш ніж достатньо — навіть кеші браузерні і т.п. в ram засунуті щоб нічого браузерного через диск io не тупило)

А, ще забув, що буває коли користувачі ставлять собі десяток браузерних плагінів, але не враховують що ці плагіни можуть красти дані, і сповільнювати роботу кожної вкладки браузера :)

ставлять собі десяток браузерних плагінів ... і сповільнюють роботу

можна додати до категорії — можливий ступінь зловживання легкістю використання «web» технологій)

Я звик мати відкрите все що мені треба для роботи, а не шукати що закрити щоб ноут не тормозив. У мене перед MacBook були ноути з 32 ГБ оперативки і коли пересів на MacBook з 16 ГБ то відчув нестачу — одразу розвіявся міф про те, що 16 ГБ в MacBook це як 32 ГБ у інших ноутах.

Я с 32 на вин перешел на 16гб мак, то если в винде постоянно использовалось 28-30 гб, то на мак 16 +2-5 файла подкачки. Но это если куча контейнеров, иде, куча браузеров и тд

если в винде постоянно использовалось 28-30 гб

це нормально — чим більше оперативки, тим більше всього там тусується без файлів підкачки і тп і через це працюється дуже комфортно. А от на маку з 16 гб регулярно така фігня
res.cloudinary.com/...​/l1kha8kgavfemm87fjjc.png

Жестокая жесть! с файлом подкачки творится
У меня слава богу попроще
res.cloudinary.com/...​/u7ftbidemb4xonqnegsm.png

а не чем проекты вращаются? я поставил OrbStack, то он намного быстрее докера и экономит оперативку

Проекти на node.js без docker і тп. Але це фронт — він як завжди прожорливий, особливо помітно, коли весь проект білдиться.

Докинуть не сможешь. 8\256 полностью хватает для любых аля офисных задач, но вот закинуть туда докер, иде и тд, он сдыхает.

итого: если серфинг и офис то бери, если чтото тяжелее бери обязательно 16 гб

Працював на m1 з 8гігами декілька go апок у дебагу одночасно, 3-5 вікон vscode, Docker з Postgres, Redis, Kafka, браузер, ще пара чогось типу pgadmin Працює норм
Перейшов на m4 16 коли перейшов на фулл стек і node почала жрати як не у себе

Питання не про мак, а про го
Чи можна на го робити фулл стеки без джаваскріпта?
Там же є якийся gopherjs, який компілює го у джаваскріпт — тоді, по ідеї, і нода не потрібна — можна запускати зразу у браузері
Чи так ніхто не робить?

Чи так ніхто не робить?

Не маю жодного кейсу адекватного застосування на продакшені будь якої з подібних технологій.

fyne.io
можна скомпілювати wasm під браузер

але реально, так ніхто не робить.
зазвичай якщо більша частина бек і жменька фронту то фронт накидують так без проблем.
різний поріг входу і поріг розв’язання. плюс зараз нейронки е.

ispace.ua — офіційний дистриб’ютор.
офіційний сервіс в Україні вже років 3-4
locate.apple.com/...​&lon=30.5234&address=Kiev

Насправді офіційних дофіга. Комфі, фокстрот, розетка

В чому перевага купувати білий втридорога? (ну окрім моральних причин). Вже були випадки коли я попадав на відсутність нормальної гарантії, й так далі, причому на досить великі гроші, Спочатку засмутився, а потім порахував, що мені ремонт за свої кошти вийшов все одно дешевше ніж купувати білий. Ситуація звісно змінюється з року в рік, на конкретні моделі, бренди, буває що ціна відрізняється не сильно, а буває що до 50% доходить різниця.

Магазин Apple як в USA. І сервіс на рівні американського, канадського.
Porsche, MB, Audi, Jeep, Toyota продають в Україні, є салони, сервіс. Чому Apple такі тугі?
Ноут, телефон важче завезти та розмитнити ніж авто?
ispace і Apple букви трохи різні.

бо телефон, це мобільна радіостанція, пристрій так і називається мобільна радіостанція. Щоб зайти в Україну офіційно еплу, потрібно, щоб вони пішли на поклон до ментів в дссззі, і там їм виложити там ключі доступу до пристроїв, бекдори і всі речі, що стосуються негласних слідчих дій так сказати. Епл навіть американскій владі ключі давати не хоче, сбушникам тим паче не дасть, ось вони і не заходять. А гугл і вендори смартфонів на андроїді як ото самсунг чи ксіомі, радо всі бекдори зливають силовикам і офіційно присутні на ринку України, бо вони просто мусорнулись. В Україні не можна просто так продавати пристрої які мають в складі модуль зв’язку без дозволу силовиків. Того власне вибір ноутбуків з 4g в Україні мізерний, і це частіше за все нерозмитка завезена в сумках перекупів. В Україні є так звані авторизовані епл реселлери, але хто їх авторизував невідомо, точно не епл. Епл в Україні офіційно присутня тільки у вигляді товки, щоб приймати гроші за сервіси.

Магазин Apple як в USA...Чому Apple такі тугі?

Не у всіх країнах ЄС є Apple Store, в тій же Польщі, яка на сотні світлових років еволюційно віддалилась від України, немає. Тим паче, ви бачили як виглядають фізичні магазини? Ви його можете уявити в Києві, враховуючи його «красоту»?

en.wikipedia.org/...​ies_with_Apple_stores.png

8 RAM мало. 16 мінімум.

Менше ніж 16 оперативки не має сенсу. А ще краще 32.

А, не побачив

8 вистачить

Для використання комп’ютера, як digital audio workstation, портативні та стаціонарні комп’ютери від Apple з ARM процесорами мають багато переваг в порівнянні з X86 комп’ютерами. При обробці сигналів мізічніх інструментів дуже важливий короткий час обробки сигналу (latency), час між натисканням клавіш/струн та згенерованим або обробленим звуком. Для мінімізації latency вікористовують cпеціальне обладнання, як rme-audio.de/de_hdspe-aio-pro.html, з ASIO драйвером. З ноутбуком таке обладняння з’єднується через Thunderbolt інтерфейс. Kомп’ютери від Apple з ARM процесорами функціонують з коробки стабільно, безшумно/тихо, без сплесків завантаження CPU, без впливу операційной системи та драйверів інших пристроїв на latency аудіоінтерфейсу.

Оп, а це несподівано, якраз поряд лежить Focusrite Scarlet, треба буде цей момент теж врахувати.

Автор, так к чему ты пришел?)))

у меня тоже постоянно чешутся руки, купить какой-то новый девайс, но пока ноуты на винде либо «печаль» либо «а че так дорого».

Мені більш за все імпонує Thinkpad P1, зазвичай десь в травні виходять нові версії, в цьому році вони затримуються. Тому хочу почекати, подивитись огляди. Бо P1 Gen 7 поки що мій фаворит, класно виглядає, якісні матеріали, гарно римає батарейку, й haptic touchpad — що теж важливо, бо не хочу з собою мишу таскати.

Як компромісні варіанти (якщо з P1 щось буде не так), зате дешевші — Yoga Slim 7i або Yoga Pro 9, я дивлюсь в основному огляди Just Josh — довіряю поки що йому найбільше, чувак заробив купу грошей, й пішов на пенсію робити тести ноутбуків. Потім перевіряю що пишуть на реідіті — в цілому реальні відгуки сходяться з тим що він розказує в оглядах.

На маку не потрібне асіо, у них свій потоковий протокол, набагато кращий. Якщо помічали, то звуковухи маком детектяться зразу і працюють рівно. На вінді доведеться добиватися драйверами і якщо використовуєте в лайві, молитися, щоб не було сплесків активності

комп’ютери від Apple з ARM процесорами мають багато переваг в порівнянні з X86 комп’ютерами

Эта мантра уже как лет 10-15 утратила актуальность. Альтернатив макбукам полно и для звука и для видео и для программирования.

От тільки для лайва тобі вистачить і мака 13-15 року, а от щоб на вінді вивозити без артефактів, треба мати в рази більше ресурсів

Одразу видно, що пан ніколи справ не мав зі сценою і в кращому випадку екстраполює свій досвід з домашньої студії. В студії можна і на пеньку працювати бо це не ріал тайм

В цьому треді всі еплохейтери ніколи макбук в очі не бачили і досі думають, що на них сидять «хіпстери» (слово з 2009), коли весь забугорний софтвер девелопмент світ завжди на них сидів, якщо це не щось вузькоспеціалізоване.

На тих же фото з кампусів Гугла та Майкрософта люди переважно на макбуках. Макбук в 90% дефолтний робочий лептоп для розробника.

Про розробників — хороші фантазії, у мене статистика інша

Українці, як завжди, живуть у своєму фантастичному вимірі порівняно з рештою світу. Ніколи не перестаю дивуватись. Коли в 2013-му всі забугром сиділи на маках, те саме тут писали. Сьогодні 2025-й, в Україні прогноз без змін 🙃

Які пруфи? Що в гуглі всім ньюхайрам видають макбуки? На ютубі «first day at _company_name_» і будете здивовані. Чи той факт, що на всіх моїх проектах, де були Андроїд-розробники, вони сиділи на макбуках чи макміні?

Забугром (США), макбук завжди був робочою станцією по замовчуванню. Рекомендую загуглити фото кампусів Майкрософта і задатись питанням, чому на фото люди з макбуками.

Рекомендую загуглити фото кампусів Майкрософта і задатись питанням, чому на фото люди з макбуками.

Потому что на мак можно накатить винду и нормально работать

Неймовірно дивні збочення в людей...

Неймовірно дивні збочення в людей...

чойто?

Бо, нахіба?

легкий и батарейка живучая
а больше для тех же конференций и не требуется

Навіщо на конференції вінда? Доречі, М серія прошок зовсім не легка :)

Навіщо на конференції вінда?

Ну не знаю
чтобі продемонстрировать на живую работу со скулём? ну это так, в качестве бредового предположения

І для цього треба встановлювати вінду на мак? Якщо хочеться збочень — то існує віртуалізація...

І для цього треба встановлювати вінду на мак? Якщо хочеться збочень — то існує віртуалізація...

зачем использовать виртуализацию на маке и терять ресурсі — если можно сразу поставить винду и не терять ресурсі?

Щоб не займатись безглуздою роботою. Навіщо на Мак ставити вінду, якщо можна купити щось типу . LG gram за ~1200 баксів

Щоб не займатись безглуздою роботою. Навіщо на Мак ставити вінду, якщо можна купити щось типу . LG gram за ~1200 баксів

Сейчас — может біть
тогда когда я єто видель — тогда особо вібора не біло.

Тоді коли це було, я гадаю на маку був дуал бут. Що впринципі норм, якщо юзати мак як основну систему а вінду для дуже обмежених задач

Що впринципі норм, якщо юзати мак як основну систему а вінду для дуже обмежених задач

Сильно сомневаюсь что докладчики пасс на суботниках — использовали в то время мак как основную систему а винду для очень ограниченніх задач.

Я юзав вінду на маку 2019, в дуал буті, краще ніж віртуальна, алк гірше ніж макОсь. Тому, і не бачу змісту купувати мак і ставити туди вінду.

Відразу поставити вінду куди? На мак?

Відразу поставити вінду куди? На мак?

прикинь, я настолько старый что видел как люди это делали :)

Пробував колись. Зафейлив, бо саме в тій моделі макбука, що мені дали, стояв вбудований та дискретний GPU. Наче нічого такого, але вони перемикалися за допомогою специалізованого чипа, на який дров під Win просто не було від слова зовсім. Патчи інсталятора вінди не допомагали. А без дискретки не було нормального прискорення графіки.

Та не важно що було колись, зараз не поставиш

в часи коли були діскети і сідіроми — ставили вертикально коробку з cd на якій було написано windows на мак комп зверху — щось типу такого, і задача «поставити» виконувалась, походження мема не пам’ятаю

походження мема не пам’ятаю

Єто аплеводі пробовали в йумор, но у них традиционно не получалось :)

Були й інші варіації з nameit-os/nameit-hardware, тому це категорія не тільки для однієї з опцій мак/він/лін

Давайте ще спектрум згадаємо.
Зараз вінду на мак не поставиш

на мак — то мем був (хоча терміну такого [мем] ще і не було)
на сінклер — ні мему ще не було, ні cd ще не існувало — не вийде)

Давайте ще спектрум згадаємо.

давайте, у меня было 2
Оризон и Робик
Робик был лучче

Забугром (США), макбук завжди був робочою станцією по замовчуванню.

Bull. Shit.

ЗІ Але про гугл правда, підтверджую.
На 2015 рік, принаймні.
Стандартна опція була або мак бук про, або fancy top scale Chromebook.
Навіть для червоних беджей (контракторів).

Тобто, в Індії девам купуть вінду?

“macOS is used by 44% of software developers globally, thanks to its robust environment for coding and app development.”

www.spyhunter.com/shm/macos-stats

Може тому що в тій же індії видають вінду?

коли весь забугорний софтвер девелопмент світ завжди на них сидів,

Сильно сомневаюсь что разработчики интел (компиляторі, етк), майкрософт (компиляторі, сервера, етк), оракул (базі данніх, етк) сидят или сидели на маках

Вибачте, а розробники з AWS RDS на маках підходять, чи тільки Oracle?

Вибачте, а розробники з AWS RDS на маках підходять, чи тільки Oracle?

Я не спорю с тем что есть разработчики которые сидят на маках. У меня самого половина манагеров (ну ладно, они не разработчики), но часть датасайенса — сидит на маках. Ну и мак разработчики конечно сидят на маках

Меня улыбает формулировка «коли ВЕСЬ заубугорний... ЗАВЖДИ....»
тут и ВЕСЬ — это сильное преувеличение, и «завжди» — тоже сильное преувеличение

Весь це точно перебільшення і я не маю загальної статистики по «західному світу», але з того що бачу по командах у нас — переважна більшість обирають маки як дефолтний вибір. Колеги на інших системах є, але їх значно менше, але це, звичайно, мій персональний досвід

але з того що бачу по командах у нас — переважна більшість обирають маки як дефолтний вибір.

А из того что вижу я — маки или у девелоперов на свифте (что как бы логично) или у американских манагеров (что в принципе тоже разумно, но они не девелоперы)
а так — у всех девелоперов — винда и виндовые ноуты

А ти багато американських девелоперів бачиш? Особливо, за межами специфічної бульбашки, з МСскюелом?

А ти багато американських девелоперів бачиш? Особливо, за межами специфічної бульбашки, з МСскюелом?

ага. «пузірь майкрософта» © :)
но да, приличное к-во, а равно и японских тоже
немецких, итальянских, испанских, британский

да, я не спорю, много и линухоидов, и аплеводов порядочно
но, поспотрюсь: утвержать что «ВСЕ ЗАПАДНІЕ ДЕВЕЛОПЕРВІ СИДЯТ НА МАКАХ» — может только умственно одар’нній

Ну, таки так. Хоча в США, я бачу переважно Маки, в Україні — була переважно вінда. Тому, напрошується висновок, що відсоток з 44% віндовс глобально, зменшиться коли рухаєшся га захід і збільшується коли рухаєшся на схід... наскільки — це вже інше питання.

Хоча в США, я бачу переважно Маки,

А вы не пробовали выйти за границы своей специфично бульбашки? ©

Угу. Вот он невиданный, на Apple М3 Max 64 RAM стоит слева от меня. При этом пишу я сейчас с виндового ноута.

комп’ютери від Apple з ARM процесорами
Эта мантра уже как лет 10-15 утратила актуальность

Анекдот місяця

Мантра про преимущества компьютеров Apple уже как лет 10-15 утратила актуальность. С ЛЮБЫМИ процессорами! Просто эпловоды меряются «преимуществами» давно, не только с момента появления АRM варианта. Но некоторым пояснять приходится...

АSIO ще 20 років назад працював добре на стареньких пентіумах так що це не показник Mac )

Господи, панове, вам що, 15 років? )
Шо одні, шо другі.
Чому вам так важливо довести, що вибір інших людей хибний, а ваш ні? )

це доу, тут це спарва гідності, на кону стоїть авторитет) каналья...©

Це щорічна традиційна спеціальна олімпіада

для «прикладної пенісометрії» на цьому сайті ніколи не буває не-на-часі

Маководи. нагадую. ваш ноут — це не ваша власність. а власність еплє) він може в любий час просто санкціонувати вас і осх перетвориться в цеглу..
Без icloud акаунта уже можна оновлювати систему чи все ще ні?

а навіщо мені лєптоп без icloud?решительно не понимаю

до речі, коли мій мак, придбаний в сірому магазині в києві перетворився на цеглу, мені його в європі безкоштовно відремонтували.

а ви так можете?

Це, типу, плюс, що ноут ремонтують за 1000км? :)

Після березня 2022 чоловікам важко ремонтувати ноути в Європі.

Міжна. Не всі програми можна встановити, але система оновлюється без проблем.

санкціонувати вас ... без... уже можна оновлювати систему чи все ще ні?

то раша актуальність така?

а банк в будь-який час може заблокувати рахунки — тому користуємось кешем чи носимо золоті злитки

машиніст метро може в будь-який момент збожеволіти і зупинити поїзд в тунелі — тому ходимо пішки

літак може в будь-який момент впасти — відпочиваємо в затоці
і т.д. і т.п.

а банк в будь-який час може заблокувати рахунки — тому користуємось кешем

В том числе да.

відпочиваємо в затоці

там міни в морі )) шукай ще варіанти

і т.д. і т.п.

Та завжди ж можна було. Десь 7 років користуюсь мак і в мене ніколи не було їх аккаунта.

Я на MacBook Air поставив був убунту, в 2016-му здається, жити стало набагато легше.

А зараз щось знову пробило помацати мак на М1, але нема часу...

А у вас хіба на телефоні його немає? Окей, навіть якщо ви затятий дроїдовод, то в чому проблема зареєструватися?
Я теж підтримую право власності і засуджую «надання в користування», але ефективніше пресувати компанію, а не анонів з доу, щоб не купували злу буржуйську техніку

нема звісно. і не буде. навіщо мені прив’язувати трекер до свого життя..

у вас немає навіть гугл аккаунту та майкрософт? як ви тоді поштою або тімз користуєтесь? чи то вже інше?

пошта маловідома. типу укр нет (персональний домен і exim)
тімз без акаунта або лише корпоративні.
персональних нема.

так що вам зважає ще одну маловідому або корпоративну пошту на маку вказати? чи там паспортні данні вимагають?
пійду краще шапочку з фольги на всяк випадок зкручу)

чіво? вказати корпоративний акаунт як персональний зі збереженням всього на ньому?)
щоби що? отримати порушення договору?
мене непокоїть одночасний доступ пропрієтарної приблуди до мережі і до файлів. це ключова проблема яку ніяк не вирішити.
ну і в мене нема і не може бути техніки еплє

в мене нема і не може бути техніки еплє

тю, тоді до чого цей накид на вентилятор?:

Маководи. нагадую. ваш ноут — це не ваша власність. а власність еплє) він може в любий час просто санкціонувати вас і осх перетвориться в цеглу..

з чого тоді ви все це вигадали, якщо це не правда? або я не зрозумів цей жарт? вже десь 10 років працюю під своюм єпл акк як на наоуті, так й на планшеті та різних телефонах за цей час. ні цру, сбу, фсб, моссад, цахал мене не намагалися вербувати або заарештовувати, навіть при наявному «доступі» до моїх особистих даних. мають, так мають, там нема нічого протизаконного, ну подивляться фото як я з родиною відпочиваю біля басейна, з тестем ловлю рибу або заливаю сливу з кумом) теж мені секретні матеріали.

ну я розповів чому у мене еплє нема і не може бути. щось не так? Чи якщо не маю — значить не знаю?) мабуть треба купити і спробувати та?)

мають, так мають

«Ви нічого не матимете і будете щасливі. Будьте слухняними по відношенню до еплє WEF та його друзів. Дозвольте їм робити речі за вас, і вони обіцяють вас захищати.» © Клаус Шваб.
Окрім всього решти — це в тому числі користувачі еплє. Вони ж не володіють своїми пристроями і даними — ними володіє еплє...

вот скажите мне, господа, есть ли альтернатива виндовым ноутам? вот стоит рядом Lenovo x1 carbon Gen 11. даже в винду не залогинился, он горячий как падла, я его на коленку поставить боюсь. как жить?

як часто ви його ставите на коліна, ковдру і т.д.?
апдейти всі останні стоять по залізу?

апдейти усі
ноут на колінах використовую кожен день.

тоді все зрозуміло, скоріше за все натягнув пилу. треба почистити.
у мене такий же робочий тільки 12 покоління, на колінах тим більше буде грітись від вас.
спробуйте хоча б якусь підставку підкладати

ні, це хибне ствердженні
він так поводиться від початку
мак, наприклад, взагалі не жужжить. тож...

більше року кожен день працював на маку в ліжку, ще є кіт який ліняє як собака. Може він там і затягнув пилу, однак працює як новий. думаю з віндовими ноутами все ж таки проблема не в цьому.

так мак не втягує. він же не гріється.

Як це не втягує? Я недавно чистив свій :)

Серйозно, грітися від вас? Вам термодинаміку не викладали? Не можна передати тепло від більш холодного тіла до більш гарячого. А в людини проблема якраз, що боїться коліна попекти

Я не зовсім правильно виразився, проте тепловідведення на стіл кімнатної температури в умовних 24 градуси і тіло людини 36,5 буде суттєво відрізнятись, чи не так?

тепловідведення на стіл майже немає, бо ноут стоїть на ніжках, а між корпусом та столом є кілька міліметрів нерухомого повітря.

в цьому сенсі тепловідведення в коліна буде навіть більшим, бо коліна безпосередьно мають контакт з корпусом.

проте все ж таки основне тепловідведення в ноуті працює за рахунок примусової циркуляції повітря в системі охолодження, а не через корпус.

Нда, цікава у вас логіка. Тому і роблять ніжки щоб був легкий зазор, це теж частина тепловідведення, а якщо у вас корпус лежить на колінах — то тепло відддаватись майже не буде і буде ще більше нагріватись.

ніжки це не частина тепловідведення.
ніжки це щоб не ковзало, щоб стояло рівно на не зовсім рівних поверхнях і ще іноді щоб втягувати знизу повітря для охолодження.

лептоп на колінах або ковдрі це не про

тепло відддаватись майже не буде і буде ще більше нагріватись

, а про перекриті наглухо повітрезабірники в віндолептопах.

що саме цікаво? що лептоп за 3к баксів має купу проблем?

проблеми можуть бути у всіх, навіть преміальних товарів
itc.ua/...​espravnist-shho-stalosya
itc.ua/...​zupynytys-prosto-na-hodu
itc.ua/...​satsyyu-cherez-arbytrazh

Кажуть замість столів для роботи стоячи вже є ліжка для роботи лежачі за ноутом.
2015 рік «японські інженери з компанії Thanko придумали Super Gorone Desk»
Клавіатурою донизу має ноут має виводити тепло вверх через вентиляційні отвори.

Найкраща альтернатива віндовим ноутам це віндові десктопи або віндові міні-пк. З ними не треба переживати про те скільки протягне батерея, їх не треба тримати на колінах і їх набагато простіше апгрейдити ніж ноутбуки. Також набагато більше портів без перехідників і док-станцій.

підкажіть як з портативністю у цих рішень? блекаути в Києві?

мініпк(правда не віндовс)+упс відносно нормально, а портативності такої нема в домашньому використанні, то так дійсно

так і шо саме тут краще придбання мак бук про?

Це було відносно чи зручно працювати з мініпк, мені зручно. Потреби у кожного свої, тому придбання/непридбання і зручність у кожного також свої. Доречі і мак міні існує, але дорого (якщо ресурсів не мінімум), тому можливо не дуже розповсюджений.

мак міні дорого? де ви ще знайдете такий перфоманс за такі гроші?

Перфоманс не головне для мене було, нп диск+пам’ять — з мінімумом то так — відносно недорого, з більш нормальною конфігурацією ціна різко зростала. Тобто ряд факторів у порівнянні що можу скласти з іншими — ресурси (пам’ять/диск), можливість самому нп який-небудь диск туди втулити, і т.п. — в сумі призвело що зараз немак під рукою. Але і мак роздивлявся, теж був сподобався.

так і шо саме тут краще придбання мак бук про?

ну я вот балуюсь разработкой приложений под винду для скуль сервера
что мне делать на макбуке про?
Ну разве что винду поставить (не самая плохая кстати місль, народ так делает)

А де вони драйвери на відяху беруть ?

Міні-пк важать менше і мають компактніші розміри, ніж ноутбуки, тому їх нескладно переносити. Міні-пк з великим монітором і зарядною станцією може пропрацювати довше ніж віндовий ноутбук без монітора і без зарядної станції.

Є — новіші ноути, там сильно все краще з енергоефективністю — Lunar Lake.

що сама краще? відкрив редіт, пишуть що години не більше. це краще?

Так у вас ще й редіт зламався.

В мене зараз х1 карбон на Intel® Core™ Ultra 7 155U

Вантажу його втч нейронками, втч в ліжку на ковдрі, проблем нема. Помацав — майже холодний. Пишу з ліжка :) Убунта, хоча вінду також на якомусь розділі лишив

Нема альтернатив поки arm на pc ще сирий, всі приведені вище альтернативи завжди в чомусь будуть гірші, в 95% майже у всьому. Як мінімум робота від акума, макбук — 10 годин під навантаженням, будь-який не-макбук — 2-3 години. Слідом за ним шум, нагрів, тачпад, екран, швидкодія.

10 годин під навантаженням

Це яке навантаження? :) в мене М1 ніколи більше 4ох годин не тримав активної роботи

Що мається на увазі під активною роботою?

IDE, браузер багато вкладок, докер на кілька контейнерів, музика на фоні

Дуже дивно... А спробуйте поставити режим економії енергії. Якщо нічого не зміниться, то треба подивитися, що з термоінтерфейсом та системою охолодження.

Мак дійсно тримає дуже гарно, але все ж таки коли проект активно білдиться, то за 4 години дійсно батареї не залишається (m3 max)
Але мій попередній зенбук (± такої цінової категорії) не давав такої продуктивності від батареї, а тримав так само.

Ви самі в це вірите, чи щось від нас приховуєте? Бо мій 16про на М1 без проблем живе два робочі дні з докерами, спотіфаїми, IDE і тому подібним, якщо не більше

2 дні активної роботи, у вас там як в таксистів, один косить, другий в багажнику спить?

У мене MacBook Pro M3 при активній роботі і 5 годин не витримає.

винда вообще тогда за час сдохнет

Ті самі 5-6 годин.

ни один винзовозный лэптоп у меня больше 4х часов не жил. при этом они жутко греются и шумят.

ни один винзовозный лэптоп у меня больше 4х часов не жил

То ваші кейси — ви ж не користувались всіма різновидами Windows ноутів.

при этом они жутко греются и шумят.

То вже залежить від конкретних моделей.

у меня в личном пользовании много было разных лептопов, и прямо сейчас их два. один за 1500 баксов, второй за 3000. оба больше 4х часов не живут ни при каких обстоятельствах.

Треба дивитись Activity Monitor. Все ж таки, якщо ви займаєтесь програмуванням, це не є інтенсивною нагрузкою, так, компіляція, запит в базу й інше бере багато CPU, але й займає не так багато часу. Тому з мого досвіду — швидке розрядження батареї це щось не так з процесами, буває щось підвисне й почне жрати процесор. З такого що було в мене:
— IDE щось почала незрозуміле робити в бекграунді на 150% CPU — перезапуск IDE
— Spotlight почав індексувати купу файлів, фіг знає чи це баг, чи якось повʼязано з матлабом який тоді поставив. Вирішити не зміг, або виключаєш spotlight через термінал, або видаляєш матлаб.
— Skype (колись давно) — ну тут нуль питань, в майкрософті нарукожопили.
— Якась прога намагалась оновитись, їй це не вдавалось й пішла в бескінечний цикл.
— kernel task жре до 150% CPU, не можу сказати однозначно в чому причина, але схоже що повʼязано з тим що невистачає памʼяті, проц починає ганяти з оперативки в своп дані.
— В налаштуваннях Battery -> Low power mode -> only on battery. Чесно кажучі взагалі не помітив деградації швидкості, але батарейка одразу +30-40% довже стала жити.

Low power mode справді допомагає, приблизно те саме помітив, коли на. Маку 2019 батарейка була в передсмертному стані :)

Все ж таки, якщо ви займаєтесь програмуванням, це не є інтенсивною нагрузкою,

для той же студии — посмотрите на фоновіе процессі студии, там иногда такие чудеса случаюстя, что не дай боже

Kernel task на 150% cpu — це перегрів, так система скидає частоти, щоб впоратися з температурою

в мене 10 годин легко на м4 про з докером, ІДЕ, браузером, слаком і т.п.

Взяв Lenovo Yoga 7 14″ 155H (Meteor Lake) — досвід рівня робочого 14″ М1 Мак Про а місцями і кращий — тихий, легенький, лаконічний дизайн, екран бімба (oled — таких Маків просто не існує), зарядка телефонна і тримає заряд кілька годин, лінукс літає без проблем.
Єдиний мінус — треба було брати новіший Lunar Lake — трохи швидший single core, трохи повільніший multi core, але значно енергоефективніший. Трохи пропустив цей момент бо теж думав як тут в треді писали що залізо вийшло на плато, але це зовсім не так — значні покращення у всіх особливо у Intel, скоро буде Panther Lake ще кращий.
До цього користувався ігровими заради більшої продуктивності — ось це треш. Важкі, окрема важка зарядка, школотронний дизайн і ганебно включають режим пилососа — в кафе не сядеш бо крінж, проблеми з відео-драйверами, батарейка тане на очах, при цьому власне ігри ледь тягнуть.

Зазвичай для ігрових ноутів є тулзи з режимами роботи кулерів: від тихого до турбо, плюс можна самому зробити кастомний.
Маю як раз ігровий, і граю в сбалансованому режимі (4000RPM) — відчутно але терпимо. Якщо не грати, то в тихому режимі ноут дійсно майже не чутно (в районі 2200-2500RPM).
Режим «турбо» просто треш, наче зараз взлетить.

Тому питання до тих, хто користується не макбуками, а особливо до тих у кого є досвід з макбуками. Наскільки все погано?

загалом по реальній роботі десь так на так звісно «класичний» thinkpad виглядає певно «віндоузятно» до «звичайного» макбука але функціонально десь порівняно питання лише у функції

особисто я не можу вибрати щось одне бо не ясно яка ціль такого «компромісу» ((

класичній Thinkpad дуже блідий на фоні макбуку. в мене обидва.

Який саме? Я вживу не мав змоги потикати, але по оглядам преміальні лінійки T14s, P1, Carbon виглядають досить преміальненько наче

саме х1 карбон. взагалі то виглядає він доволі круто. 1кг це прям вау. та й у руці прям дуже гарний. екран теж дуже ок. але усе інше... як в усіх. гріється, тормозить, шумить. тачпад убогий. клавіатура взагалі не зрозуміла, коли намагались в 14″ форм-фактор запхати повноцінну клаву. та щей доволі швидко зʼявляються маленькі вмїятинки в карбоні, бо пластик є пластик.
заряджається дуже повільно.
але! заміна акб це навіть для домогосподарки на 3 хв. і це реально круто.

Карбони є різні

Я взяв на Intel® Core™ Ultra 7 155U після 22 років любові до Dell Latitude — не можу я на нових клавіатурах з вузенькими кнопобками і без педжап-пейдждауна працювати

13″, клавіатура класична. Не гріється і не шумить, може тому, що мобільний процесор. Для дослідів з нейронками вистачає, а щось велике і страшне на ньому не ганяю.

як в усіх

можна взяти на ARM — не буде грітись і продуктивність хороша.

Щойно наткнувся на огляд Asus Zenbook S16. Гарно тримає батарейку, преміально виглядає, немає GPU (це плюс, бо я якщо й граю то в щось аля factorio, для важких ігор є окремий девайс, тому навіщо витрачати батарею та корпус на dGPU), офігєнний OLED екран, гарний звук. Не підтримує нормально Linux. Task failed successfully.

Не підтримує нормально Linux.

Мова про версію з AMD AI 9 HX 370? Пишуть на reddit що з linux kernel 6.14 (краще 6.14.7+) все працює з коробки. Але все одно не всім подобається система охолодження — нагрів та шум під навантаженням.

Та наче, я розраховував на Debian 13 (він мені вже звичний, практично всі сервера з якими я працював на debian або ubuntu, якщо я правильно розумію то в дистрібутивах найголовніше це цей package manager, в даному випадку apt), arch linux — точно не для основної системи, fedora наче має підходящий kernel, треба розбиратись. Отут чувак логає свій прогрес github.com/...​Nieuwenhuizen/zenbook-s16, й я так зрозумів прям все не вдалось завести

навіщо оцей весь геморой?

Ось й я тим ж питанням задаюсь )

про батарею звісно усі розповідають. але реально, там 2-3 години. ви ж дивіться як вони тестують це.

Капець.. Хтось ще наярює на «характеристики» коли залізяччя вже 5-10 років на плато.

пам’ять та storage — розвиваються
процесори — змагаються у продуктивність/енергоспоживання/температура

пам’ять та storage — розвиваються

я був щиро приголомшений коли зібрався дивитися на ноути а там уже ддр5 скрізь а я такий йомайо а шо уже а який зараз рік а я все пропустив ((

я уже жду, когда arm нормально зайдет на ноуты, пока есть модели, но не очень хорошие отзывы, пройдет несколько лет и устаревшее x64 с кучей легаси комманд начнет отмирать на ноутах

устаревшее x64 с кучей легаси комманд начнет отмирать на ноутах

Це можливо лише тоді, коли AMD та Intel повністю перестануть розвиватися. Під капотом зараз ARM вже схожий на x64 архітектуру, це вже більше схоже на CISC а не класичний RISC.

x64 с кучей легаси комманд начнет отмирать на ноутах

Подивився в статистиці по інсталяції одного зі своїх десктопних пакетів — співвідношення arm/x86 десь тільки 3-4% і за рік практично не змінилося. Це не reliable вибіркова стат, просто як навмання взята інфо, але що x86 починає відмирати поки що не дуже помічається.

Ще довго будуть x86, бо банально у людей ще багато техніки, яка добре працює, і міняти її особливого сенсу немає.

Думаю шо нет, если вы разработчик, бо даже на летнюю практику спрашивали есть ли мак. Как второй компьютер должен быть у каждого уважающего себя разработчика. Вообще мак это линуха только хорошё вылизанная.

мак это линух только ...

... щось інше

Він посікс сумісний, але не лінукс.

частково bsd, але мабуть легше android характеризувати linux-ом — ніж спробувати характеризувати mac по його частинам як щось в цілому

С чем это может быть связано, качество интернета бывает падает, но на маках это менее ощущатеся, чем на виндусовых?

macOS — это Unix-подобная операционная система, построенная на базе Darwin, которая, в свою очередь, основана на FreeBSD (одной из разновидностей Unix). ядро macOS — это XNU (X is Not Unix), созданное Apple, а не Linux (которое использует ядро Linux от Линуса Торвальдса).это не Linux, но она очень похожа на него,

Перепрошую, що я вклініваюсь в діалог з паном yvs2014, як в тебе справи з тими тестовими? Як успіхі взагалі?

Щас сессия, потом нужно практику искать, шо бы не в универе, парты носить или завалы разбирать, если прилетка серьезная была. Тестовое только вчера скинул Technorely JS Internship результата пока еще не знаю. Тестовое написать, можно, но нужен фарт, что бы дальше пройти!

Как второй компьютер должен быть у каждого уважающего себя разработчика.

я вот условній разработчик
зачем мне мак как второй цомпутер?

условному — не нужно. он же написал — уважающему себя.

он же написал — уважающему себя.

Ок, я — более чем уважающий себя разработчик.
Зачем мне нужен макбук как второй цомпутер?

Ок, я — более чем уважающий себя разработчик.

но ты делаешь это без уважения ))

В мене було два компухтера (правда два мака) — для роботи й для дому. Ще був один ноутбук але різні аккаунти для дому й роботи. По факту забив нафіг. Все одно мати все в одному місці набагато зручніше. Й головний плюс — в будь який момент кинув з собою ноут й пішов, не треба заморочуватись чи є все що там потрібно, чи запушив ти роботу, всякими shared folder.

Тому в мене якість ноуту настільки важлива, там й робота й дім, й свої проекти, месенджери (телефоном користуюсь чисто так, щоб редіт/dou десь в черзі полістати), навіть щось на фон подивитись в кухні під їжу — беру ноут. Звісно є девайси більш підходящі під ці окремі цілі. Але мати один девайс для всього теж дуже зручно по своєму.

Ще й під час війни це виявилось дуже зручно — кинув в рюкзак разом з паспортом й їдь куди хочеш (ну майже, куди ТЦК пустять). Почалась тривога — взяв ноут й далі працюєш або дивишся серіал в ванній.

М1 2020 года 16гб памяти в основном там цешку компилирую и раст там же. Покупался в Нью-Джерси, в 2021 году за 800 баков, наверное дорого, но тогда времена были другие. В общаге под подушку сунул и спишь спокойно, бо леново 10 летней давности вряд ли кому то приглянется.

У мене зараз MacBook Air на m1 для не складних задач на колінці у не робочий час, основний робочий Mac mini на m4 та віндова збірка на core i3 із rx470 поганяти в старі іграшки

Как второй компьютер должен быть у каждого уважающего себя разработчика.

Навіщо?

Навіть не думай брати Lenovo, так на папері хороші характеристики, але воно лагає, вилітає, служба підтримки відсутня. А взагалі всього найкращого їм, хороша компанія)

Ось якісь змішані відгуки про леново. Дуже багато поганого про них чув й в той ж час дуже багато хорошого. Lenovo Legion 5 мені дуже сподобався, я був в шоці, коли ще до M1 мабуком на інтелі я реально отримав опік (не сильний але все ж), коли поклав його на коліна. А legion — я запускав Cyberpunk й спокійно клав його на коліна або живіт, він повітря забирає знизу, йде прохолода, тому хоч й гріється — але в цілому норм, не скажу що прям комфортно, просто як показник якості охолодження.

Коротше мб від серії в них залежить, в них треба кожну конкретну модель вивчати.

Думаю від серії — в мене ThinkPad T540P працює без проблем 10+ років.

w540 прото огонь, только памяти пришлось малеха докупить. Далее полет нормальный...

w540 прото огонь, только памяти пришлось малеха докупить.

я глянул спеки там видимо 16 гиг максимум похоже на сегодня это уже рабочий минимум но жить ещё можно ))

В Lenovo Legion в деяких юзерів через якийсь рандомний час відвалюється графічний чіп, думаю якраз таки через ігри. Колис і я користувався ігровим леново легіон, і в ньому перестав працювати екран, через монітор все виводив, але тільки через встроєну відеокарту, дискретна не працювала.

"

відвалюється графічний чіп

" да, и я об этом, но это не только в играх, например в браузере юзается тоже ускорение и отваливается стабильно раз в пару дней. Да там много аппаратных проблем...

Домашній ноут під телевізор розвалився

А зараз взяв х1 карбон і дуже задоволений

Треба фізично мацати в магазині :)

Звісно що є альтернатива, і їх багато. Питання як завжди в трейд офах. Батарейка, тачпад і якість збірки — звісно з цим важко конкурувати з Маком. Але якщо мова заходить про ціну, то на топові моделі інших фірм — бувають знижки по 50% ато і більші, що робить їх значно дешевшими за Макбук, на який я ніколи не бачив дискаунтів більше 20%.
По перформансу — вінда, звісно гуано, і віджере добряче частину ресурсів, але, якщо потріьен Лінукс — то там основна вимога до ресурсів — наявність електрики, тому по перформвнсу — буде навіть краще при аналогічних характеристиках

Приведите пожалуйста пример на сейчас достойного ноута со скидками 50% который не уступает Маку и при этом дешевле. Спасибо!

Наприклад ось:
www.hp.com/...​ubacctname=Slickdeals LLC

Звісно це трохи інший сегмент, але, можна дописати RAM

Або ось це, наразі аут оф сток
slickdeals.net/...​re/android_app/t/18373318

В Нью-Йорке на центральном ж.д. вокзале в раньшее время был маковский фирменный магазин там на них были гарные скидки!

о, HP Zbook — це воно
тільки, на мою думку, на AMD він цікавіше буде

Ну насправді модна знайти багато варіантів, але дописувач попросив на вже, а це єдине що я знайшов :)

We had some issues with the HP ZBook Ultra and its 74.5 Wh battery, namely that the device would routinely crash during our battery testing — we thus had to project the battery life.

www.notebookcheck.net/...​G1a-review.1031131.0.html Published 2025.07.04

Там же, нижче по тексту

HP has a unique 14-inch workstation and one of the best competitors to the 14-inch Apple MacBook Pro — its name is the HP ZBook Ultra G1a 14.

HP батарейку пофіксять, за такі то бабки

А взагалі — ця модель із розпаяною пам’яттю, я б її взагалі не розглядав

Просто вы код писать не сможете для маковских систем. Можно через эмуляторы, но большинство форумов не рекомендует это делать.

Так я ж на стороне добра, мак тут пришел защищать и хвалить ))

который не уступает Маку

По потужності і обєму SSD/RAM без проблем. Інша справа, що це будуть інші форм фактори і не кожному таке підійде.

Та немає альтернатив, тут ще можна закинути донат 300 грн для Третьої штурмової і виграти найпотужніші макбуки — dou.ua/triyka

за сукупними характеристиками макбуку про нема альтернатив

«Все одно становиться на дизайн ОС якщо ти частіше бачиш операційну систему через cli» © за мною

mbp тупо важкий я використовую його стаціонарно, бігаю з dell 7455 на ARM процесорі і LTE модемом, а домашні проєкти взагалі на доволі вбирому життям acer з ubuntu і nvidia rtx a3000 бо на чому ще запускати моделі компьютерного зору

різні задачі різне залізо

Якщо комусь потрібний офіційний мак (не сірий ринок), компанія iSpace — Apple Premium Reseller — зробить гарні умови)

А я відповідно як КАМ — надам ексклюзивну пропозицію)

Звертайтеся)

[email protected]
0996386573

а яка різниця, сірий він буде чи білий?

Ярослав Мельник
B2B Sales Manager Apple UA в LLC «I On» (Apple Premium Reseller)

спеціально зарегався щоб рекламуватись? Це не рекламний майданчик, так що гімно своє не треба тут впарювати.

спеціально зарегався щоб рекламуватись? Це не рекламний майданчик, так що гімно своє не треба тут впарювати

Ну, получить скидку на макбук — варум бі и найн
врядли макбуки нуждаются в рекламе

В більшості магазинів ціна зі знижкою все одно вища або така сама як в інших магазинах без знижок. Чи хтось все ще вірить у

надам ексклюзивну пропозицію)

?
Окрім того дорогу техніку варто купляти орієнтуючись не на знижки, бо можна отримати чи то відновлену техніку чи то відмову у гарантії від магазину чи ще якісь проблеми.
І адекватні перевірені магазини також не потребують реклами.

Чи хтось все ще вірить у

Я верю в сравнение чисел
Если у человека цена со скидкой будет ниже чем в магазине (при прочих равніх) — не вижу причин почему бі єтим не воспользоваться. ну или может там еще какие плюшки есть.

І адекватні перевірені магазини також не потребують реклами.

Ну я вот рекламі не видел тут. И мне бі хотелось знать «адекватніе проверенніе магазині», т.к. по поводу техники я знаю только поставщика нашей конторі — у него адекватно.
а вот магазинам не особо верю.

а вот магазинам не особо верю.

якомусь челу який зарегався на доу тільки щоб прорекламувати магазин і отримати % з продажу повірив?

Если у человека цена со скидкой будет ниже чем в магазине (при прочих равніх) — не вижу причин почему бі єтим не воспользоваться. ну или может там еще какие плюшки есть.

чи якщо там буде дешевше то одразу можна довіряти магазину і брати?

Ну я вот рекламі не видел тут.

Ну а що це тоді, якщо він прямо пише

Якщо комусь потрібний офіційний мак (не сірий ринок), компанія iSpace — Apple Premium Reseller — зробить гарні умови)

А я відповідно як КАМ — надам ексклюзивну пропозицію)

я хз як це можна зрозуміти інакше як не реклама...

И мне бі хотелось знать «адекватніе проверенніе магазині»,

тут в темах можна поритись і знайти відгуки реальних юзерів доу про те де хто купляв і тд.

тут в темах можна поритись

Не хочу рыться в темах. просто хочу купить недорого

Еще добавлю к двум своим постам ниже.
Мне рекомендовали на Делл накотить линукс и типа он должен был работать лучше. Я поставил последнюю Убунту, что же эта тварь творила когда 4к экран на ноуте и подключено два моника Full HD, это были постоянные танцы с масштабирование приложений и тд
Устанавливать другие дистрибутивы в которых якобы этих проблем нет уже не захотелось, экспериментально были перенесены проекты на Мак (который я считал слабым и неподходящим и использовал его для валяния на диване и сериалов) и какое же было мое прозрение, как все начало летать и тихо работать.

Для хейтеров, кто сейчас напишет что мак фигня.
Народ, мне лет поболее, я тоже когдато хейтил, проходит время, ты готов заплатить за качественный экран, клавиатуру, корпус, и когда ты уже ищешь приятный девайс за пофиг какую цену, то оказывается что Мак ДЕШЕВЛЕ чем приятные ноуты на Винде.

если выровнять по памяти, то дороже

но да, маки в последнее время хороши даже за свою стоимость

1. Постоянно гудит, греется....
2. Тачпад ктобы что не говорил никогда не бывает таким как на маке!
3. Батарея ктобы что не говорил никогда не будет работать как на маке!
4. Качество вайфай и блютуз очень печальное. Ставлю два ноута рядом и прозреваю.
5. Качество аудио сигнала на наушники хуже (в плане звука).
6. При большем колве оперативы и большем колличестве ядер проект локально деплоится: 2 мин 50 сек на Маке, и 4 минуты 40 секунд на вин+всл. При этом Мак холодный и беззвучный, а тот гудит и греется.

для сравнения привет Делл хпс в топой комплектации с 4к экраном, 32 гб оперативы и Мак М1 про 16 гб

При этом если не сравнивать с Мак, то этот Делл просто замечательный, красивый, приятный, но лоб в лоб во всем проигрывает.

винда то вообще треш, я накатил голую 11 на ноут, даже в фоне ничего не делаю гудят вентиляторы сразу после установки, какие-то мутные неотключаемые службы молотят проц, до этого была тупая убунта, вентиляторы раскручивались только когда положено. Еле нашел как отключить антивирус, антишпион ничего не помогло

ну, это бывает, да, когда накатываешь голую 11 винду из сборки «КрУтАя ВеНдА оТ ВаСяНа», в которой «100 СаМыХ пОлЕзНыХ ПрОгРаМ»
а так то даже если поставить на неё дев комплект и девелопить то будет тихо
а! ну и обслуживать железо надо регулярно — чистить там, пасту менять, вот это всё.

Ну если официальный сайт MS, с которого я качал образ, уже является гавносборкой, то я полностью согласен))

Ну если официальный сайт MS, с которого я качал образ, уже является гавносборкой, то я полностью согласен))

Ну значит у вас просто руки из жопы, раз вы умудряетесь завалить ноут голой виндой.

я ее уже удалил шо у виндузятников шо у макоебов одни одинаковые не лечащиеся симптомы и проблемы с головой и код весь написан в бангалоре индусами за миску риса

я ее уже удалил шо у виндузятников шо у макоебов одни одинаковые не лечащиеся симптомы и проблемы с головой и код весь написан в бангалоре индусами за миску риса

.... одна я тут стою красивая в польто обутая ©
Давно красноглазиков не видель.

Я на убунте не смог побороть мастштабирование между мониторами. Сам ноут 4к и два моника Full HD, перетаскивать окна между ними это жесть.

Мне советовали накотить другой дестребутив, но я уже не захотел мучаться.

Перше правило будь-якого енікейника — онови BIOS до останньої версії перед встановленням OS.

2. Тачпад ктобы что не говорил никогда не бывает таким как на маке!

Так і не зрозумів прикола тачпада макбука — що в ньому такого?

3. Батарея ктобы что не говорил никогда не будет работать как на маке!

Є Windows ноути з автономністю 20+ годин. Та й мак не такий вже й прям автомномний — при сильному навантаженні батарея тане на очах.

По всіх інших теж можу розписати, але лінь. Тут важливо розуміти, що Windows ноути це дуже широкий асортимент дуже різних ноутів, від тонкіших та кращих за макбук, до ігрових з блоком живлення наче зарядка до авто — кожний з них дає різний досвід і підходить для різних людей з різними задачами.

тачпад макбука «нажимается» в любом месте. в виндовозных лэптопах нажатие на тачпад физическое. от чего, например, в верхней его части, он не нажимается нихрена.

Його не треба фізично натискати — він реагує на дотик як сенсорний екран.

и да и нет. физическое нажатие по своему приятно. и хаптик-тач у маков божественный.

Мені тачпад однаковий — не відчув якихось плюшок на макі від їхнього тачпада.

ну это нужно было сильно «упередженим», что бы не видеть очевидной разницы

что бы не видеть очевидной разницы

Фізично різниця є, але це не різниця рівня ВАЗ 2110 і Mercedes E220, а більше на рівні BMW 520 та Mercedes E220.

Разница очень существенная. После мака виндовозными тачпадами пользоваться невозможно

После мака виндовозными тачпадами пользоваться невозможно

вменяемые люди юзают мышку.

Потому что у них нет нормального тачпада 🤷‍♂️
Нормальные люди берут внешний тачпад что бы не юзать неудобную мышку

Потому что у них нет нормального тачпада

Отнюдь.
Некоторые люди не геи не потому что у них «нормального мужика не было»

аргументация в стиле детского сада 🤣🤣🤣

Без проблем користуюсь що тим, що тим. Слід розуміти, що Windows ноути є різні і у кожного буде різний тачпад, то ж цілком можливо, що ви користувались якимись поганими.

виндовые тачпады все одинаково паршивые

от мені цікаво — скільки ноутбуків Windows у вс було в користуванні за останні 5 років і якиз виробників?

Lenovo x1 carbon
Lenovo Yoga
HP Elitebook
HUAWEI MateBook
еще какой-то Dell был непродолжительное время

тачпадами в принципе невозможно пользоваться.
Если что, у меня мак.

никаких проблем пользоваться тачпадом. сидишь себе такой, в раскладном кресле, полу лёжа, и пользуешься тачпадом. очень удобно.

сидишь себе такой, в раскладном кресле, полу лёжа,

зачем работать в раскладном кресле полулёжа?
потягивая смузи на карибах? вайб програминг?
инстаграм-коучинг?

Потому что так удобно. Почему бы и не работать так? И да, не на Карибах, но из Греции тоже вполне себе ок работается, с видом на море. 🤷‍♂️

Потому что так удобно.

Если ты инстасамка — то скорее всего да.

Почему бы и не работать так?

ну, не работать так не работать, спорить не буду

но из Греции тоже вполне себе ок работается, с видом на море. 🤷‍♂️

Главное не забыть про смузи.

Казалось бы, при чем тут смузи и инстансамка 🤦‍♂️

Казалось бы, при чем тут смузи и инстансамка 🤦‍♂️

ну, когда мне рассказывают, что «работают с маком лежа на пляжу в греции» — я очень редко представляю себе програмиста, который пилит интеграцию авалары с веб-магазином

Пилят кодеры. Нормальный инженер тратит 90% времени на чтение кода. А это можно делать лежа. Да.

Пилят кодеры. Нормальный инженер тратит 90% времени на чтение кода. А это можно делать лежа. Да.

Работать надо в рабочей обстановке, а не грея жопу на пляже, в гамаке, с маком на пузе.

но єто, конечно, устаревшее понимание, сейчас так не модно.

Работать нужно так, как человеку удобно с точки зрения комфорта и продуктивности, а не следовать совковым привычкам.

Работать нужно так, как человеку удобно с точки зрения комфорта и продуктивности, а не следовать совковым привычкам.

К проктологу тоже на пляж ходите?
Или всё таки в клинику, требуете чтобы были халаты, профессионализм, вот это всё?
Деловые встречи — в канференце, или в баре?
ну и так далиё.

работа должна быть рабочей, отдых должен быть отдыхательным.

Очень дивное сравнение. Прям чувствую как трещит сова.
Деловые встречи в пабе или ресторане тоже вполне распространенная тема.
Так что да, работать нужно там, где работается.
Захотел, посидел за столом, устал — прилег в кресло и продолжаешь.
Или вышел на улицу, сел в беседке поработать.
Никаких проблем.

робити це лежачи, без додаткового монітора(то і 2),щоб розгорнути всі потрібні для читання ресурси, без можливості робити записи при потребі — це якесь страждання/імітація, а не нормальна робота

вы сразу одновременно читаете из 3х окон? что бы прочесть requirements, достаточно одного. записи отлично делаются. в винде альт+таб, в маке в целом есть множество десктопов, что частично заменяет несколько мониторов, которыми еще и афигететльно удобно пользоваться, благодаря поддержке жестов.
код посмотреть тоже одного монитора хватает.
а вот напилить что-то, да, садишься за 34″ широкоформатник и вперёд. только написание кода это не 100% времени.

вы сразу одновременно читаете из 3х окон?

Из двух. но иногда хотелось бы 3

в винде альт+таб, в маке в целом есть множество десктопов, что частично заменяет несколько мониторов,

Не, не заменяют. проблема в особенностях человеческого восприятия, памяти и т.д.

код посмотреть тоже одного монитора хватает.

Иногда да. иногда нет. зависит от.

только написание кода это не 100% времени.

Согласен. например проводить ревью кода удобнее на двух мониторах.

это попытка натянуть свои кейсы на другие условия.только вот работа у разных людей строится совершенно по разному. кто-то по клавиатуре шарашит целый день, а кто-то головой работает. 🤣

согласен
лучше всего работается головой — лёжа с ноутом на пузе.
ну хотя кто знает, может кому-то так и есть
Курс «Методологія наукової та педагогічної діяльності в комп’ютерних науках» учит нас что у всех по разному может активироваться умственная деятельность.

з одного, але значно легше переключати лише фокус між моніторами, ніж перед тим ще і таби/десктопи
я всі записи, крім конкретних TODO чи коментів прямо в коді, пишу переважно ручкою в записнику(або на листах А4) лежачи це не буде зручно, якщо все пишеться в ноуті, то це звісно не проблема

ну, з свого досвіду навіть коли це статичний перегляд, дуже рідко бувають ситуації, коли це просто код сам по собі згори донизу в одному місці. Частіше з ним ще потрібно і час від часу заглядати в документацію, специфікацію, вимоги, коменти і т.д. які набагато зручніше мати відкритими готовими поряд, а не постійно перемикати вкалдки чи столи туди назад
якщо це покроковий дебаг і додається ще якась консоль з логами і вікно з env/workspace-ами, за якими треба постійно слідкувати, то це для мене особисто просто нереально, з часом просто губишся в вкладках і все

Я так роблю коли барбекю смажу під час робочого дня

Я так роблю коли барбекю смажу під час робочого дня

Если ты одновременно программируешь и жаришь барбекю — и то и другое ты делаешь хреново ©

надо или люля, или кебаб, а вот этого «туда сюда» — не надо.

Що значить туди сюди? Хороший стейк перевертаєш 1- 3 рази. Крім програмування, ще можна чиїсь PR порівювати, доку написати, баги поінвестігейтати ітд. Робота програміста рівня сіньйор і вище — полягає не лише в написанні коду.

Що значить туди сюди? Хороший стейк перевертаєш 1- 3 рази. Крім програмування, ще можна чиїсь PR порівювати, доку написати, баги поінвестігейтати ітд. Робота програміста рівня сіньйор і вище — полягає не лише в написанні коду.

как человек, которій занимается такой хернёй: НЕ НАДО ТАК ДЕЛАТЬ
Работаешь? Работай.
Отдыхаешь? Отдыхай
Не надо смешивать

Лол, нам дуже важлива ваша думка, вам напрямок вказати? :)

Лол, нам дуже важлива ваша думка, вам напрямок вказати? :)

простите, а я вам что, указівал, как надо поступать? Если не ошибаюсь — я вісказівал личное мнение основанное на личном опіте
Ві всегда такой обидчичивій, неуверенній в себе? вам всегда кажется что вами пітаются помікать, указівать как вам поступать? Вам часто кажется что люди вами манипулируют, помікают?

а я вам что, указівал, как надо поступать
НЕ НАДО ТАК ДЕЛАТЬ
Работаешь? Работай.
Отдыхаешь? Отдыхай
Не надо смешивать

Lol

«не надо смешивать» — віражени собственного мнения
«не смешивай!» — повеление/указание
вроде бі все просто, нет?

НЕ НАДО ТАК ДЕЛАТЬ
Работай
Отдыхай

Очевидно, в російської мови є якісь свої, дивні, правила.

Очевидно, в російської мови є якісь свої, дивні, правила.

Скажите, а когда вы слышите макаревича «уходя — уходи», вы — уходите?, ведь это императив, как никак.

уходя — уходи", вы — уходите

Ніт, посилаю автора.

Скажите

А капсом йе написано для того щоб, підкреслити наскільки глибоко виражене це

собственного мнения

Та і взагалі, тобі нінада, ти і не роби ;)

Та і взагалі, тобі нінада, ти і не роби ;)

Прикинь, и не делаю.

Прикинь, це нікого не іпе, тому,

Лол, нам дуже важлива ваша думка

Чи тобі казали — працюй напівлежачи в патіо?

Прикинь, це нікого не іпе, тому,

но ты пришел об этом мне сказать
оки-доки ©

Чи тобі казали — працюй напівлежачи в патіо?

не виду причины по которой я не могу высказать своё мнение насчет какой-либо идеи, относящейся к сфере моей компетенции. Особенно если идея — туповатая, мягко говоря

но ты пришел об этом мне сказать
оки-доки

Ти зовсім того? Лол. Це ж ти на мій комент відповів :)

компетенции

А вона існує? Судячи з цього форуму, сумнівно :)

А вона існує?

разумеется.

Судячи з цього форуму, сумнівно :)

Не удивлён что вы судите о компетенциях человека по срачным темам.

Чому би й ні? Якщо людина — дурень — вона, зазвичай, дурень у всьому :)

Чому би й ні? Якщо людина — дурень — вона, зазвичай, дурень у всьому

Самокритично, уважаю.

Гиги, ти ще й стрілки ганяєш, красавчєг :)

Гиги, ти ще й стрілки ганяєш, красавчєг :)

Вот «ги ги» просто идеально вам подходит

Ніт, картоплю ми зазвичай варимо:)

фотопруф ілі нє біло

физическое нажатие по своему приятно

resistive тач в основному на морозі в рукавичках юзають, ви що за маком в перчатках працюєте?

Прямо зразу уявив протиставлення — blue-collar програмери з віндовс які працюють голими руками -проти- white-collar програмерів на маках в перчатках)))

Нет, это как любители механических клавиатур. Когда есть фидбек, всегда приятнее и понятнее нажал ты или нет.

как любители механических клавиатур

якщо у механічної клавіатури фідбек ще приємніший — навіщо тоді мучати себе з capacitive тачпад взагалі?

p.s. resistive тач взагалі кажучи незручний у порівнянні з capacitive

Не распарсил

це ж ніяк не пов’язано що батарейка в ноуті сіла, правда?

Конечно связано, села, как всегда, не пробив и 4х часов... извечная проблема виндовозных лэптопов....

продовжуйте парсінг на мак)

Скажу как человек, который недавно ушел на Вин+ВСЛ, побыл там больше года за топовым делл хпс, потом ради прикола перенес проекты на мабук как у автора, где всего 16 гб оперативы против 32 у делл и афигел! с того что все тихо, не шумит, что можно на диване долго кодить не думая о батареи. Локальный деплой проекта проходит на 40% быстрее, короче блин, пожалел что попробовал винду с вечно гудящими куллерами и прочими глюками.

я молчу за работу блютуз и вайфай на макбуке и любом другом ноуте

к примеру тот же делл хпс терял связь с наушниками, когда от него отходишь на 10 метров на кухню налить стакан воды, на маке такое невозможно!

Короче автор, не совершай моих ошибок! не уходи!))))

Mac Mini, iMac, Studio та куб це той що Mac Pro. Ще можна хакінтош поставити, це з досвіду, не треба цим займатись.

вас заклинило? перечитайте початок теми, що саме шукає автор і не флудіть будь ласка

Я читав початок теми, і це перший комент. Ви зі своєю рекламою Lenovo припарили, не може жоден PC як такий бути альтернативою маку із об’єктивних причин, власне як і навпаки. Альтернативою вони можуть бути тільки для базового користувача, офісного працівника типу менеджера з продажів, або домохозяйки. Для ІТ спеціалістів треба конкретна програмно-аппаратна платформа.
Пропоную закрити тему, вона безмістовна.

))) не повірите, багато ІТ спеціалістів працюють на Asus(які я тут теж рекомендую), HP, Dell, Lenovo ThinkPad
усіх благ вам

Та хто проти, що працюють. Та при усіх бажаннях на PC без лютих ізвратів нормально не можна писати софт під же iOS. Так само та же CUDA для Tensorflow чи тим більше Direct X це зовсім не про мак, окрім різних віртуалок і т.п.
Тому змісту в спорі нема, це дві різних програмно-апаратних платформи під різний софт.
2. Лептопи для розробки в цілому ізврат.

блін, та хто ж каже про те, щоб писати софт під iOS на Windows???
бачу ви самі собі придумали, і самі активно відстоюєте свою думку)))

))) не повірите, багато ІТ спеціалістів працюють на Asus(які я тут теж рекомендую), HP, Dell, Lenovo ThinkPad

Я вот работаю на том что мне відала контора. И не особо как бі парюсь на єту тему (ну, в разумніх пределах)
так что в данном случае єто наверное не вопрос личного вкуса или предпочтений.

ось цікавий огляд про Lenovo ThinkPad X9-15 Aura Edition
www.youtube.com/watch?v=6xh4UM-OWQs

На ньому стоїть інша операційна система, що для більшості тих кому треба мак (наприклад писати софт під iPhone) — не варіант.

який зміст несе ваш коментар і для чого він взагалі в темі з назвою

??

Це ж ніби професійний форум, а не для домохозяєк та офісних клерків. А в професійному плані, PC чи інші пристрої ніяк не можуть бути альтернативою. Зазвичай коли вам треба мак — то треба він вам тому що ви працюєте із iPhone, рідше безпосередньо з Mac OS X. Ставити хакінтош — це геморой. Тому альтернатива лептопам на Mac OS X — лише десктопи на Mac OS X.
Що до офісних працівників, то тут тренд по усьому світі — зараз планшети витісняють лептопи.

перепрошую, у вас якийсь чай забористий мабуть — ще раз уточню в деталіях:
1)Тема називається " Чи є АЛЬТЕРНАТИВА МАКУ?"
2) я дав посилання на огляд Lenovo ThinkPad X9-15 Aura Edition у якого операційна система
Windows

А тепер питання — до чого ваш перший коментар і другий якщо людина шукає не макбук?

P.S. бажаю гарного завершення тижня, бо ви в четвер вже щось перевтомлені і не все добре розумієте що написано автором, або не читали взагалі

Наверное есть, но зачем ?!
Счас м4 мах, прям неплох.

Скорее прям плох, проблемы с перегревом чипа, тротлинги и т.д. В этом году Apple достигли дна их компьютерный бизнес в портфолио 7.4%, раньше достигала 85%. Основной бизнес компании это іPhone и iTunes

Як на мене, то мак найкращий варіант, я працюю вже 3 рік на вінді, але коли користивувався маком це зовсім інший рівень

Рекомендую Asus VivioBook — купа моделів на будь-який смаук і гаманець.

Вдома в мене робочий — 16″ на останьому i7 + 32Gb DDR5 + RTX 4060,
На службі — 16″ на AMD Ryzen 9 + 32Gb з вбудованою відео.

Єдине, що під свіже залізо бажано використовувати одне з оствнніх ядер, інакше щось може ще не працювати. Найсвіжіші ядра із мейнстрім дістрів — у Fedora Linux, але навіть для Ubuntu є вже готові репи із свіжими ядрами. Я собі на 24.04 поставив 6.15 ядро і все залізо взлетіло.

PS. До речі, як раз тачпад у асусів вже не гірший, ніж у мака, хоча років 10 назад мені жоден окрім маківських не подобався.

Мне тоже федора нравится, сейчас на работе Dell Precision 7670 16″, не жалуюсь.

Найсвіжіші ядра із мейнстрім дістрів — у Fedora Linux

они есть в любом дистре, а при желании можно хоть вообще с гита собрать с последнего коммита парой команд. Кроме ядра еще важны блобы, которые идут с linux-firmware, которые загружает ядро в чипы

Найсвіжіші ядра із мейнстрім дістрів

они есть в любом дистре, а при желании можно хоть вообще с гита собрать

в контексті arm vs x86: беремо нп який-небудь з arch linux — і починаємо танці з arm архітектурою (на якій arm там принаймні офіційно не підтримувався)

Подивився фотографії тут mezha.media/...​nkpad-x9-14-gen-1-302819 якось несимпатично виглядає пристрій за 97 999 грн :(

а вам якого плану симпатичність потрібна?
ось гарний відеоогляд www.youtube.com/watch?v=nAkHEfzvSI8&t=2s

Мені не подобається коли наклейки, коли такий страшнуватий блок живлення
img.mezha.media/...​d6c0c2e21c81750409082.jpg

І ось тут все виглядає страшнувато
img.mezha.media/...​b40e011abb71750409556.jpg

Такий горб для камери неприємний:
img.mezha.media/...​86576757fd21750409148.jpg

Симпатичність MacBook Air M1 мене влаштовувала.

Із новіших моделей HP EliteBook Ultra G1i наче симпатичний біль-менш:
www.notebookcheck.net/...​tal-package.984955.0.html

я думав це лише дівчата вибирають ноутбуку по тому красивий чи ні, але видно помилявся. )))

P.S. як часто ви дивитесь на блок живлення ноутбука — 5 разів за хвилину? 5 разів за годину? 5 разів на день? Ваш варіант))

Ну якщо воно коштує 100К грн, то хай би виглядало красиво (як в анекдоті).

Мій десктоп по своєму теж красивий, і менший розміром і вагою за ноубуки:
m6hyxhcitg.execute-api.eu-central-1.amazonaws.com/...​415465608.jpg?format=jpeg

я думав це лише дівчата вибирають ноутбуку по тому красивий чи ні

Пффф... Ні, звісно люди різні, мене наприклад коли я дивлюсь огляди на якусь музичну техніку, завжди дивуюсь який бардак в кімнатах у музикантів, купа проводів, все валяється як не попадя, ну там головне щоб звучало класно. Але є й інша категорія людей, яким подобається дивитись на красиві речі, трогати приємні матеріали. Це створює маленький уют, а це дає серотонін в мозок, й робить тебе трошки щасливішим.

Це ж й з машинами так, в цілому якийсь середнього класу автомобіль буде мати все що треба, й буде не дорогим в обслуговуванні, але люди ж чомусь купують BMW, Porsche, обирають колір машини, роблять тюнінг — хоча ти ж цього кольору не бачиш, ти всередині сидиш.

А техніка яка розрахована аля на дівчат, оте що рожеве з квіточками — така сама безвкусиця як й прінт молнії маквін для «хлопців». Все інше в основному унісекс. Одногрупник з рожевим макбуком ходив, я колись собі золотий Air M1 брав. Ну тому що красиво, хулі, не бачу в цьому проблем.

я думав це лише дівчата вибирають ноутбуку по тому красивий чи ні

Ви з 2005-го пишете?

я думав це лише дівчата вибирають ноутбуку по тому красивий чи ні, але видно помилявся.

Всі нормальні люди, у якого є відчуття прекрасного, будуть дивитися на зовнішній вигляд, коли всі інші параметри в паритеті. Це ж не пральна машина. Чим цей леново такий особливий? Суттєво швидший за мак чи деякі віндоноути які об’єктивно виглядають краще? Має суттєво кращу автономність? Які кіллер фічі чи хараткеристики він має заради яких можна закрити очі на зовнішній вигляд і пів кілограмовий БЖ порівняно з конкурентами?

P.S. як часто ви дивитесь на блок живлення ноутбука — 5 разів за хвилину? 5 разів за годину? 5 разів на день? Ваш варіант))

А нафіга тоді купувати ноут з таким БЖ, коли можна купити з компактнішим, легшим, і ноут з такими з а то і кращими параметрами? У мене був ноут з таким БЖ. Кидаєш в рюкзак ноут і БЖ, товстий PC шний кабель, і місця вже не залишається. Як таке взагалі можна в 2025 продавати коли є мініатюрні 100-120 ВТ GaN зарядки і можна заряджати по тайп С? Вам дали говно, а ви захищаєте.

ви очевидно плутаєте цей ноут з якимись іншими, зарядка тут 182 гр, спеціально для вас зважив — дивіться фото. зарядне не більше ніж для телефону
А щодо краси чи не краси — мені головне щоб він відповідав вимогам необхідним для робочих задач та був зручним в плані ергономіки та дизайну, а вигляд — то останнє на що, особисто я, буду дивитись

res.cloudinary.com/...​/pgdltmqbh6ubwt78vyuj.jpg

Так у кожного виробника є лінійка ноутів і конфіги, які відповідає вимогам, ±. А далі ти вже вибираєш по зовнішньому вигляду, зборці, розмірам, вазі, ціні. І якщо макбуки в деякій мірі унікальні, безальтернативні і без явних компромісів, що доводиться миритися з уродливою бровою, то у випадку з віндовими ноутами, на цей леново знайдеться купа більш симпатичних альтернатив які відповідають тим же вимогам.

Ніколи не бачив більш дебільного блоку у ноутів, ніж яблучний. Типовий випадок, коли дизайн став важливішим за функціональність. Ну і звичайно половина інших виробників вже почала копіювати цей маразм, бо модно, бо у 2025 всі великими естетами поробились.

У яблучного блока є плюс в тому, що можна заряджати телефон і планшет.

Хіба це не загальна властивість усіх зарядок з USB-C PD?

Зараз не у всіх ноутбуків USB-C зарядки і я не тестував інші зарядки від ноутбуків :(

Ну хіба що окремий кабель брати, бо в останніх маках на М процесорі точно не Type C

Там кабель от блока съемный с Туре С выходом, можно типа как блочком пользоваться для мобилки и тд

У мене зарядка до телефону Type C — 100Вт, можу хоч телефон заряджати, хоч ноути, в принципі так і роблю останні два роки. а на роботі за потреби заряджаю телефон — зарядкою від ноута)

в принципі вони вміють заряджатися так само по type c тож має однаково

я про те, що там Magsafe основний, але Type -C теж заряджає

о, дякую за нагадування. як раз телефон розрядився :)

Старі були реально трохи пришелепкуватими. Нові набагато кращі, особливо якщо замінити вилку на дріт з вилкою.

замінити вилку на дріт з вилкою.

чесно тут якраз якось трохи навпаки так звичайний ноут блок не мак треба ще кудись покласти при цьому і певно едне корисне то що дріт з вилкою є універсальний як то можна не пердолить перехідник на євро а просто узяти цільний дріт одразу з вилкою на євро

... правда я так пригадую маки то є тож вміють by design як то у ніх частина з вилкою від’ємна від основного блоку і замінна на інший тип вилки ))

а от мак блок просто вставив у розетку і все тож останні досвіди якось навпаки показують так зручніше

Дріт з вилкою має ряд переваг.

• Значно збільшується довжина для зручного електрохарчування.
  • Блок не випадає з розеток та не буде створювати пожежну небезпеку
  • В подорожах простіше знайти перехідник на потрібну тобі вилку, якщо в тебе дріт з популярним типом. Знову ж таки, буде менше випадати з розетки при наявності перехідника.
А ж цікаво що з ним не так

Все.

жуткий оверпрайс. я на али взял зарядный комбайн под все ae01.alicdn.com/...​499a9bd3ae0a3f947803M.jpg за $30

Чувак вроді на дизайн і розміри жалівся а не на ціну

У мене самого gan зарядка з Китаю за 40 баксів на 120 вт, у неї 3 виходи і я нею заряджаю все, включаючи робочий ноут який йшов з здоровенним блоком в пів кіло і товстими кабелями якими десктоп зазвичай живиться.

Епловська з одним виходом просто не практична. Но вона на голову краще за стандартні віндовскі зарядки. Тільки китайці, які косять під епл, мають такі ж компактні зарядки як у епла.

thinkpad купують тому що на МКС використовується що є «еталоном надійності, бо жоден інший ноут не виживе в навагомості», пофіг що в реальному житті такий же як і інші, нормальні ноути

thinkpad — це класика для корпоративного бізнесу. загалом обсяги продажів Lenovo сягають біля 25% від загальносвітового

Зараз літають так само із маками екіпажі, нічого все працює. ThinkPad це історична штука від IBM, які продали той бізнес китайскій Lenovo в 2006 і зараз не має нічого спільного із якістю американского виробництва, яке колись існувало. Зараз Америка справді терпить крах і має хоч і менше проценту, але рицессію, а в тех секторі взагалі дуже погані показники. Особливо срака у Intel та Microsoft, нещодавні досліди — кількість пристроїв на Windows в сіті зменшилась на 400 000 000. Одна з головних причин, основний ринок електроніки в світі зараз це — Китай та Азія загалом. А там історично люди купляють смартфони і планшети, через специфіку інтернету і користувацькому досвіду де класична алфавітна клавіатура не зручний маніпулятор і мобільні застосувати замість WWW.

Тільки там не сучасне копроленово використовується, найновіші там Т61 тобто остання модель розроблена IBM, більше з тих пір туди нічого не літало.

Маю такий системний блок:
Intel 265K Core 7 Ultra, 64Gb DDR5 RAM(можливо додати 64Gb), Nvidia 4060 Duo, водянка на проці. 3*4K монітори, перший 43″ два інших 27″ підключення напряму з відяхи через display ports. Корпус MicroATX.
res.cloudinary.com/...​/spoluijvu3xy0gzgyfz8.jpg

Повністю влаштовує... раніше були макбуки, лінукси і т.п.

Скажи хоч сценарії використання. А то порекомендують ігрову бандуру, а тобі воно не треба. Якщо чисто робоча конячка, то кодити свіжий реакт в старбаксі і компілювати мільйони рядків древнього моноліту на делфі то трохи різні машини.
На роботі видали бізнесовий делл на 13950, 64 ГБ оперативи, наче норм працює. Тільки без розетки життя нема, бо жере ват 150.

компілювати мільйони рядків древнього моноліту на делфі

Древні «моноліти на делфі» компілювались з дикою швидкістю на таких калькуляторах, що зараз навіть мобілки потужніші

Швидкість дика, але і коду багацько. Деякі білди годину тягнули і при апгрейді скорочувались втричі. Все одно пан топікстартер свої юзкейси не розказує, тому очевидно йому треба мак.

На Дельфі годину?

Це хіба якщо нагенерувати пітоном чогось. Бо руками написати такого неможливо.

Треба зайти до кума на проект в гості, запитати, який час компіляції гуї на цьому чуді від ембаркадеро...

Так то з тестами. Кому треба білд без прогону тестів. Кад/кам апп з перфоманс тестами математики. Поїнт не в тому, що делфі погане, а те що рекомендувати молоток для закручування шурупів не хочеться.

Якщо тобі потрібен суперкар, мінівен і трактор — це мають бути три окремі речі. Що ти не придумуй, а компів доведеться все-одно мати три.

1. Один макбук, бо треба щось писати під макос/айос.
2. Один легенький на лінуксі, щоб таскати з собою в невеликій сумці і мати під рукою термінал.
3. Один потужний на вінді, з гарною відюхою, екраном і купою портів — для ігр, фільмів, підключення кількох моніторів і може ще якоїсь периферії.

Перше з другим і третім не поєднується взагалі. Друге і третє поєднати можна, але це буде один незручний девайс замість двох зручних.

В першій категорії треба брати останній макбук про, в другій я б рекомендував Lenovo Yoga, в третій — Lenovo Legion Pro.

2. Один легенький на лінуксі, щоб таскати з собою в невеликій сумці і мати під рукою термінал.

термінал чудово покривається маком. майже все, принаймні я не знайшов нічого такого, що я юзаю на лінуксі і не запустив на своєму мак ейр. Ніби є питання до докера, але, по-перше, то вже трохи не «просто термінал», а по-друге вирішується тим, що мак — то термінал, до докера можна і віддалено підключитися ;)

тому, якщо від лінукса потрібен тільки термінал — немає сенсу з ним морочитись.

мати потужний ноут на вінді — ну, таке. краще вже десктоп. все одно великий і потужний ноут таскати буде не зручно і важко. так ще й «мобільні» відяхі і проци зазвичай «порізані». А якщо його не розглядати без зовнішніх моніторів та періферії — то його мобільність зникає взагалі. А ще в десктопі можна поставити рідинне охолодження — воно ще й підвивати не буде, не те, що ігрові ноути під навантаженням ;)

тобто якщо розглядати ваші умови — краще взяти нормальний десктоп на вінді + мак для мобільності.

Я теж колись думав, що десктоп кращий. Але за останні десять років міняв місце проживання разів сім і в деякі переїзди десктоп з собою взяти було б не можливо, так що зараз віддаю перевагу потужному ноуту.

Щодо терміналу на маці — згоден, покриває майже все. У мене просто маленький ноут в дуал буті (лінукс і він), тому його маком не заміниш.

Що за переїзди, що компактний ПК не взяти?

Агов, Ви з України?

Що за переїзди, що компактний ПК не взяти?

ПК — єто как минимум пара ящиков
ноут — закинул в рюкзак и пошел
ноут ЗНАЧИТЕЛЬНО мобильнее, даже при обічном плановом переезде
а если ті кочуешь с квартирі на квартиру — то ПК совсем не вариант.

Не всім комфортно довго працювати на ноуті, я нп деякий час на ноуті норм, але якщо постійно — без нормального розміру екрана і зручних клавемиш — незручно. Хоча достатньо людей яким і за ноутом працювати комфортно, але далеко не всім.

у меня ноут+ внешние монитор, клава и мышка
и это по прежнему удобнее десктопа для переезда

хоч нікуди і не переїзжаю, але
якщо ноут з «+» , тоді треба в наведених вище ящиках також рахувати, в моєму випадку той самий «+» буде, але замість ноута це minipc за яким працюю та який значно менший/легший за ноутбук, тобто і тут в сумі трохи менше буде

я не могу взять с собой минипс с монитором, когда выезжаю в город за солью и патронами и сижу в кафе, пока жена с дочерью спорят в магазине какой калибр взять.

різні потреби, за містом і так ноут є якщо треба щось терміново, чого його возити туди-сюди

p.s. немаю нічого проти ноутів, кому подобається, кому не дуже

спорят в магазине какой калибр взять.

50-й бери он звучит хорошо )) опять же ж когда закончатся патроны можно от зомби отбиваться как дубиной я проверял ))

ЗЫ: ну ок чуть тяжеловата как дубина ((

Не всім комфортно довго працювати на ноуті

(а там ще у точнення «не всім») ну х.з. я перейшов якось так ... може 20-го року важко сказати просто не став прибирати ноут зі столу і вирішив що можу «не економити» його клавіатуру

без нормального розміру екрана

так кіно треба краще на більшому ))

і зручних клавемиш

миша однаково конектиться що туди що туди а клава на нормальному ноуті дуже норм

я перейшов якось так ... може 20-го року

багато хто перейшли, хтось не перейшов і не бачать в тому потреби. У кожного свої вподобання на пункт що використовується в якості робочого термінала.

миша однаково конектиться що туди що туди а клава на нормальному ноуті дуже норм

плюс вище контекст порівняння в метриках «ящик», опції порівняння — minipc+зручнапериферія та notebook+зручнапериферія

За ноутами з 1999-го

В літаку і в потязі дуже зручно — зосередився на роботі, нічого не відволікає. В ліжку, деколи не тільки камєнти тут пишу.

Декстоп в мене хіба кубик від Нвідії.

От чого бракує, то входу HDMI на ноуті і виходу клави, щоб до ноута підключити якусю разберю чи джетсона, і не розводити оце моніторно-кабельне господарство.

В літаку і в потязі дуже зручно — зосередився на роботі, нічого не відволікає

не маю нічого проти, у мене інший паттерн — повноцінна робота за десктопом з клавомишею і відносно великим екраном(-ами), а в дорозі достатньо планшета чи мобілки. Тобто використовую більш ніж один девайс на всі випадки життя, хоча ноут теж зрідка юзаю.

В ліжку, деколи не тільки камєнти тут пишу

з планшета зручніше (якщо коменти), спробуйте

Та ну, недопрацювали. Добавлю:
4. Один з купою оперативки для хрома
5. Один з гарним звуком для перегляду фільмів
6. Один для кодинга в vscode
7. Ще один з ком портом щоб можна було діду ланос прошити коли треба буде
8. І т.д. і т.п.

Так і бачу як хтось в рюкзаку носить окремий ноут з лінуксом, тому що якась одна команда працює на 10% краще ніж в терміналі макос чи тому, що не хоче ставити нормальний термінал на вінді. Чи бере в подорож окремий ноут з OLED екраном, тому що в 4-годинному перельоті на літаку фільми на IPS не так гарно виглядають.

Якісь відірвані від реальності аналогії. Всі сучасні ноути, і ОС закривають майже всі здачі, головне вибрати конфігурацію під свої задачі. Ну крім крайностей, розробку під макос треба робити на макос, розробку нейтівних віндовських апок треба робити на вінді, важкі ААА ігри треба грати ня здоровенному ігровому ноуті з БЖ на пів кіло (взагалі, звісно, десктоп для цього є).

Так і бачу як хтось в рюкзаку носить окремий ноут

Менше двох ноутів в рюкзаку у мене за останні 10 років не було жодного дня. Іноді три.

Ну крім крайностей, розробку під макос треба робити на макос, розробку нейтівних віндовських апок треба робити на вінді, важкі ААА ігри треба грати ня здоровенному ігровому ноуті

Які там крайнощі, це «звичайний вівторок».

ловіть_наркомана.jpg

Нє, я розумію мати кілька ноутів для різних цілей, ну там один робочий і один персональний, чи один персональний-секьюрний (бля крипти, банків, іншої важливої інформації/сервісів) і один персональний для всього іншого, щоб не боятися по лівим сайтам ходити.

Але щоб прям таким мазохізмом займатися, ради консолі окремий ноут носити, чи ради якоїсь іншої фігні з якою інший ноут справляється чуть-чуть гірше....

теж не розумію, вінда зараз нормально Ubuntu підтримує всередині себе, для чого окремий ноут?

суперкар, мінівен і трактор — це мають бути три окремі речі

Але це одна річ, туарег на V8TDI, 5 секунд сотку їде, дітей возить, причепа зі сміттям на дачу і з дачі таскає.

поршик і трак і ще маленький білий джип за сукупності виходить зручніше практичніше ефективніше ))

Третій можна в дитини віджимати, якщо пробило побавитись

Зійти з мака, то як пересісти на деревʼяний туалет-яму. Функціонал ніби той же, але щось не то

При чому і на маку відчуття як на ямі. Але трохи іншій

Тіко знизу ніжний душик підмиває дупку

При чому і на маку відчуття як на ямі. Але трохи іншій

100%

Мак дуже закритий, обмежена кількість софта, великі питання по якості і т.п.

закрытость вообще никак не мешает. какого софта не хватает на маке? и уж тем более что там не так с качеством

Не хватает качества софта... Куча поделок низкого качества.

какого именно софта не хватает? про какие поделки низкого качества речь? например, всё что есть под линуксом, есть и в маке. даже больше, в маке есть то, что есть в винде, но нет в линукс, а еще есть то, что есть только в маке и нигде больше. так что же не хватает?

В ихнем магазине к примеру, не нашел даже нормального пейнта бесплатного, торрент корявый, нет нормального тренажёра клавиатуры и т.п. такое впечатление что взяли Линукс экосистему и прикрутили UI посвежее, назвали MacOS...

что мешает скачать всё то же, что используете под линуксом? только отсутствие в магазине?

пейнта бесплатного

www.gimp.org/downloads
це якщо фаундеру за компом за овердокуя грошей де

водянка на проці

треба саме безкошовна версія)
а так адоб мультіплатформенний

торрент корявый

transmissionbt.com/download
www.utorrent.com

нет нормального тренажёра клавиатуры

та їх повно
чи принципово тільки через стор інсталювати?

А нафіга мені це все? Витрачати купу часу на навчання та переналаштування процесів? Зрозуміти через пару місяців, що там нема того, до чого я звик у використанні?

А нафіга мені це все?

гадки не маю. ви написали що не змогли знайти. я вам просто допоміг

нормального пейнта бесплатного, торрент корявый, нет нормального тренажёра клавиатуры

ще нема ігор, антивіруса і прикольних скінів...
вам не потрібен мак

ну я якось власноруч застав даже ))

youtu.be/lhXAxHExemw

Ну тобто, усі дезігнери чомусь на маці, але ж пейнта немає? Щось тут не те..

А що, їм софт з неба падає? Тим не менш такий собі супер-дизайнерський Мак не навчили регулювати яскравість на зовнішньому моніторі. Ганьба.

Може треба використовувати мак зумісні монітори? Ну типу Pro Display XDR — коштує як літак але ж ви хочете True Tone із урахуванням вашого освітлення, чи ні? Є ще studio display — чверть літака

Я ж не дизайнер, навіщо це мені? В мене звичайний NEC. Але мак-міні, наче зроблений «для людей» такому не навчений.

Ось за це дякую. Перше що запрацювало на моєму Mac mini. Не пройшло й 15 років, як то кажуть (бо 10 пройшло)...

усі дезігнери

Людям типу дезігнерів — їм потрібно щоб усе «просто працювало». їм не потрібні якісь настройки. їм потрібно щоб їм дали ноутбук на якому вони будуть «дизайнити». їх не цікавлять якісь там технічні характеристики чи можливості. їх цікавить дизайн.

Не погоджуюсь. Дезігнерів цікавить щоб воно не лише «працювало», а ще й відтворювало коректну кольорову гаму на моніторі

Коли мені треба поредагувати картинку, то потрібен паїнтбраш, а не оцей монстр, який треба вивчати напевне з місяць

Монстром також користуюся для інших задач (гістограми там всякі розтягувати), але малювати в ньому не вмію.

Так про гімп і кажу — як в ньому щось намазюкати і залити область не уявляю

Є ж www.photopea.com яка схожа на фотошоп і працює у всіх браузерах і всіх операційних системах.

paint.net — на віндовсі (форум перетворює назву на URL, але то не їхній сайт — їхній буде getpaint.net)
pinta — на лінуксі (має бути в репозиторіях)

У мене головні претензії до інтерфейсу — немає selection buffer, мені навіть після півроку незрозуміла логіка, куди я переключуся коли натисну на іконку застосунку, немає зручної розкладки клавіатури, взагалі до клавіатури окремі питання, до brew є питання, є проблеми з деякими іграми зі Steam на M, або, наприклад, Heroes III.

Мої враження — терпіти можна, але...

ну, а у меня полностью такие же вопросы к линуксу, где всё не логично и не работает из коробки. а одно и то же можно сделать кучей разных способов, и каждый и способов по своему корявый.
ой, про раскладку клавиатуры как раз в тему. ставил убунту, и там в терминале ctrl+c, ctrl+v заменили на такие же но еще с shift. то есть нужно три клавиши зажимать. это что бы стандартное поведение control+brake не сломать. удобно, чо 🤣
ну и резолвы конфликтных пакетов в apt еще то удовольствие.

Ну... По-перше, я використовую для операцій з буфером Ctrl+Ins, Shift+Ins, які незмінні ще з часів IDE для Turbo C 1.5. Які я просто не можу використовувати під Mac тому що там просто немає Ins. По-друге, я використовую Selection Buffer для вставки у 99% випадків: виділив мишкою, переключився, клікнув. В Mac OS це працює в межах терміналу, але з браузера вже ніт. Натискати при цьому клавіші на клавіатурі для мене як контрольне зґвалтування в голову, можна але... навіщо???

А так в принципі в Linux можна налаштувати як хочеш.

А ще пригалав, налаштувався у терміналі Mac OS натискати Ctrl+D для заміни Del, але він, паскудо, закриває термінал коли рядок редагування порожній. Прийшлося відвикатии. Окреме питання, що Ctrl розташований незручно, на автоматі натискається глобус.

у меня и на десктопной клавиатуре нет del, потому что она tcl. хотя можно и перенастроить. а уж такие архаизмы как ctrl+ins, то я этими кнопками давно не пользовался. просто не удобно. тем более что command+c/v более эргономично расположены, и не нужно пальцы на шпагат садись.
но тут конечно вкусовщина. в целом всё настраивается и в маке, при желании, тем же карабинером.

всё что есть под линуксом, есть и в маке

як приклад: системні тулзи — бсд, а інколи лінукс функціонал треба

в терминале ctrl+c, ctrl+v заменили на такие же но еще с shift

Термінал-Налаштування-Скорочення: Скопіювати_до_буфера/Вставити_з_буфера — і тицнути що треба

а взагалі то в абсолютній більшості випадків достатньо копіювання/вставки через primary з selection-middle що зазвичай значно швидше

перенастроить можно, только в случае с классическим ctrl+c, уже не прервать выполнение программы.
а что из линукс функционала не хватает? и там и там posix по сути.

ну и не везде есть средняя кнопка мышки. это тоже нюанс.

а что из линукс функционала не хватает? и там и там posix по сути

в самому питанні і відповідь — лінукс специфіка яка не бсд — ще нп що згадалось треба якось було — відповідні namespaces і linuxcaps

и не везде есть средняя кнопка мышки

зараз мишею що під рукою клацнув по wheel щоб вставити частину тексту — це середня, на інших мишах облом дивитися як там. А якщо в цілому — пропонуєте (замість selection+middle) незручними комбінаціями з декількох клавіш аля ctrl користуватися?

я предлагаю пользоваться удобными комбинациями, которые в маке. более того, например копирование происходит по ентеру, если уж текст мышкой выделили, а вставить можно сразу правой кнопкой мышки, даже не копируя.

копирование происходит по ентеру

я правильно зрозумів що це додаткове нажаття по клаві після selection? якщо так — дякую — не треба така ергономіка

достатньо виділення і того що клацнув раз щоб вставити

зручна комбінацію, це наприклад Windows + D, а от у мака для мене не зручні комбінації

Це півбіди, в них клава має інший зазор між клавішами, я по півгодини там букви шукаю, а на пк друкую всліпу. З часом якщо на ньому довго працювати то звикнути можна, але це біль.

Навіть більше — я нп взагалі clipboard буфером дуже рідко користуюсь, буфера від selection достатньо — і ніяких нажать по клаві.

Виключення що так згадати можна то вертикальне виділення, чи ще щось нестандартне — але то вже специфіка редактора буде і робиться його засобами/шорткатами.

более того, например копирование происходит по ентеру, если уж текст мышкой выделили, а вставить можно сразу правой кнопкой мышки, даже не копируя.

Усе добре, тільки Enter тут зайвий. Взагалі не дуже зручно переключатися між клавою та мишкою при виконанні однієї задачі. Але... спробував: виділив текст в браузері. Нічого. Натискаю Enter — нічого. Правий клік — контекстне меню. Paste — вставляє буфер.

наоборот это удобно что shift-ctrl+c отдельная комбинация а не ctrl-c который используется для отсылки сигнала завершения. В настройках терминала можно сделать Super+C по аналогии с макос. А apt это да гуано, но это проблема дистра, я поэтому юзаю rolling дистры

нет. не удобно. но это проблема виндовозных ноутов и корявых хоткеев.

всё что есть под линуксом, есть и в маке

Маководи:
Чи є можливість банально змінити колір оболонки вікон на який заманеться? чи все ще ні?
Чи уже додали норм підтримку докера? чи все ще він слоупок?

Чи є можливість банально змінити колір оболонки вікон на який заманеться?

А навіщо пану це? Запитую не як маковод. З точки зору UX цікаво.

Для UI вигляду комфортного для очей,

Наприклад, що ви вважаєте комфортним для очей, який колір вікон?

Не задавался этим вопросом никогда, но темнай тема у меня стоит. И глянь по скрину ниже, еще там чтото с цветами можно делать.
res.cloudinary.com/...​/lnqanxcq1ydwtuxqzmv9.png

еще там чтото с цветами можно делать

Колір фону вікна можна змінити з чорного на кастомний (не з тих 8-ми)?

не нахожу тут такого. да и никогда такого желания небыло)))

ну навіть якщо і появиться бажання — такого зробити не вийде)

Жах, рускій інтерфейс. Думав всі айтішники англійський використовують

Цікаво що на софт скаржаться розробники, коли девелоперський софт і тулзи з’являється спочатку на макос по дефолту, а потім через рік на вінді, або взагалі на вінді не з’являється. І в цілому, на макос вони працюють надійніше і підтримуються краще.

Тобто їх не колише що докера роками на вінді не було, нормального терміналу і менеджеру пакетів десятилітями, що половина сучасних AI агентів вінду не підтримують, та навіть пошук по всій системі і швидкий запуск апок (аналог Alfred) тільки в win10 з`явився, і то по файловій системі не вміє шукати. Но вот неможливість на макос поставити тулзовину від лібхера щоб через перехідник на ком порт обновити прошивку на холодильник, чи ще якусь вузькоспеціалізовану тулзу — он це да, катастрофа.

Я би ще зрозумів якби геймери скаржились на софт, но розробники...

Розробники так само мають звички, що напрацьовувались десятиліттями. А до Маку звикнути неможливо. Що таке нормальний термінал? Це там де хоткеї залежать від розкладки клавіатури, цей? )))

великі питання по якості

Щось новеньке в нашій палаті

я мав на увазі якість софта в екосистемі / їх магазині.... індексація файлів через файлову систему шляхом створення тисяч додаткових файлів, проблеми зі стореджем сікретів і т.д. і т.п. сирість XCode окрема тема для розмови....

О так, Xcode це мабуть найбільше лайно на Маке. Гіршої IDE не бачив за все життя.

Это стандартная отговорка тех, у кого небыло мака!

Сколько я уже слышал ее от своих друзей на протяжении лет 15, а потом бац.... друг который с пеной у рта спорил покупает Мак и нарадоваться не может, и оказывается весь софт есть на торрентах, и все супер работает и тд.

оказывается весь софт есть на торрентах,

ахуеть кричали гости

Ну что же ты такой .... сложный! Или по жизни не слышал как все кричат что на мак нет бесплатного софта, что там все дорого, это из той же области что система закрытая и тд.

все кричат что на мак нет бесплатного софта,

А на мак есть бесплатній софт?

нет конечно. и на айфон нет. приходится покупать. всё. включая приложения «messanger», «phone»... а потом еще ежемесячно за каждое приложение подписку платить.

нет конечно. и на айфон нет. приходится покупать. всё. включая приложения «messanger», «phone»... а потом еще ежемесячно за каждое приложение подписку платить.

Понятно
И в чем тогда смісл и вігода покупать значительно более дорогой и менее ремонтопригодній компутер, без бесплатного софта и с ежемесячной оплатой за ежедневно нужный софт?

ну вот тот же самій zstd у меня и в винде есть, и я его использую для поиграться
на маке же я не смогу так сделать
ну и нафига мне?

zstd
на маке же я не смогу так сделать

чому?

чому?

Потому что я использую zstd для системной работы с sql server
на маке — есть sql server?

ну так, це ж очевидно, що за zstd ховається саме mssql..

ну так, це ж очевидно, що за zstd ховається саме mssql..

в рамках уже не первой дырявой войны я привожу мс скл в пример тем, кто говорит «уважающий себя разработчик использует мак». не каждый разработчик может использовать мак
кстати, надо уточнить что там у эмбедеров творится с этим делом.

ембедері різні бувають. але у більшості немає вибору. під що виробник дав тулкіти, на тому і мучаються.

під що виробник дав тулкіти, на тому і мучаються.

Под мак — дают?

Мак не для ігор, вибачайте. Задля погратися в мене є ps5.

Мак не для ігор, вибачайте.

У всех разные игры. я например играюсь в «создай приложение для компрессии бэкапов на лету», как вариант

Задля погратися в мене є ps5.

У меня тоже. но на плойкке нету скл сервера, поэтому нормально там играться не получится

Помню, во времена своей молодости в далёком 2021 застряла я с парнем на Мальдивщине на самоизоляции ковидной xD ноута с собой не было — никогда в отпуск не беру, так что коварно утащила макбук парня и пыталась на нём работать, это была боль дырка задница, такое и врагу не посоветуешь, с тех пор даже мысли нет макбук рассматривать, а парень уже ноут на винде присматривает.

Якась у вас неправильна родина.

ну то просто не зашло, нужно было время, или ты может приложение под винду на нем пыталась писать )))

обмежена кількість софта

та справді

великі питання по якості

та справді

Рекомендую брать ноут з amd процесором, производительность и энергоэффективность лутчше, не знаю в каких условиях пишите код, но удобней подключать сторонние мониторы, поэтому сама матрица ноута не критично, если не постоянно в дороге\командировке. OLED в ноутбуках стараюсь избегать из-за личной неприязни

Люто плюсую по матрицам Проанализировав свое рабочее время выяснил что именно по работе на матрицу ноута я смотрю примерно 0 часов 0 минут. Это все херня. Для работы нужен нормальный монитор, а лучше два.

з amd процесором

Це такий жарт?

Тільки не AMD ... воно ж хворе, температурить

До температур Intel процам AMD ще дуже далеко...

В мене був Ryzen 7, кипів як пічка на жидкому металі, з Інтелом ніколи такого не було....

Офігезно інформативний пост. Яка система охолодження? VRM материнської плати? Delid? Якщо так, то яке кріплення використовувалося? Яка модель процесора? Звідки там взявся рідкий метал? Яка температура була на проці? Який корпус?

Ноут Asus серії ROG, довго не грався з ним, продав... але пічка ще та.

Для цього проца нормальна температура при навантаженні — 80˚C. У того ж Core Ultra 7 268V нормальна температура — 100˚C. Але пічка саме AMD, не переплутайте!

268V енергоефективна лінійка, не повинен грітись більше за 6800н, але це проци різного класа і модельних років, по аналогії до 268V я б дивився б на Ryzen AI другого покоління, але особисто ще не мав з ними справи. Після 2020року амд серія 4000 і далі — ефективніша за інтел, у самого ryzen 7940hs (zephyrus g14). За проци 2025року ще не має достатньо досвіду

Ви плутаєте температуру та енергоспоживання. Вони не дорівнюють один одному та не залежать. Температура може бути 100˚C на кришці, при чому споживання буде лише 15Вт. А може бути температура −180˚С, але споживання за пів кіловати.

Альтернатива в чому? По батареї нема.

Насправді це вже трошки не так. Потрохи x86 наздоганяє й вже є ноутбуки по характеристикам десь як m1 pro (якому на хвилиночку вже 4 роки) й тримають батарейку навіть краще. Тут питання що складно знайти all round модель, щоб й екран норм був, й звук й камера, й охолодження, й перформанс, й ціна, й тачпад/клавіатура/матеріали.

й тримають батарейку навіть краще

в збалансованому режимі?

это вы про какое устройство сейчас говорите?

Перейшов на Mac mini m4 Сенсу у ноуті для роботи не бачу — тільки вбивати батарею постійною зарядкою.
А так потужна конфігурація за менші гроші (монік, клава та мишка і так були та юзались з ноутом), із енергохарчуванням проблем нема бо є інвертор.

тільки вбивати батарею постійною зарядкою

Це як? Маю робочий макбук 2021 року, 94% health батареї.

+1 не вбивається батарея “постійним зарядом”
MacBook Pro 2021
Battery Health Information:
Cycle Count: 83
Condition: Normal
Maximum Capacity: 100%

+1 не вбивається батарея «постійним зарядом»

бо лаптопи вже давно вміють smart charging ))

можна додати якийсь екофлоу і буде непогана система по габаритах і потужності....

Поставив курсор, а агент по дефолту юніксовські команди в консолі лупить, і тільки потім пробує powershell. Ствиш клод код, а він каже що під віндою не працює, юзай wsl. Модна сьогодні AI-шна консоль warp тільки відносно недавно на вінді запрацювала.

Короче вінда явно не в пріоритеті в тулзах для розробки.

Що логічно, оскільки практично всі розробники західної цивілізації споконвіків на макбуках.
Лише в пострадянському просторі фиркають носом і несуть нісенітниці в маси.

Що логічно, оскільки практично всі розробники західної цивілізації споконвіків на макбуках.

если для вас «споконвеков» єто с 2006 года, а «все разработчики» єто... ну даже не знаю, саппорт и сайтоклёпы — то, может и да.

gs.statcounter.com/...​monthly-202502-202502-bar
Desktop Operating System Market Share Worldwide
Windows
70.07%
OS X
9.91%

Вероятно и доля разработчиков распределяется пропорционально — 7 к 1.

Портрет айтівця 2024

Стає все більше айтівців, які використовують MacOS, і цього року їхня частка вперше перевершила частку користувачів Windows. У 2020 році користувачами MacOS були 37% українських айтівців, а зараз їх вже 50%. Частка користувачів Windows за цей час знизилась з 55% до 49%.

dou.ua/...​cles/portrait-2024/#tools

2024 Stack Overflow Developer Survey
Windows Pro. use 47.6%, MacOS Pro. use 31.8%
survey.stackoverflow.co/...​nology#1-operating-system

айтівців, які використовують MacOS

Це ж вайтішники-маководи)

Ну тут одвічна чоловіча проблема, а звідкіль міряти. Ти міряєш я так розумію з 2009-2010 року, коли на айфон дозволили створювати апки, а єдине місце де можна це зробити було був мак. Що протирічить історії українського айті, бо основна частка разрабів з україни це веб різної форми і направленості, а перші джаваскріптьори вийшли з двох місць, з делфі і флеша, і нічого з цього не було на маках.

Споконвіків, посміхнуло. Розробникі лише з появою М1 почали обирати мак. До того всі користувались PC.

survey.stackoverflow.co/2019#technology
Developers’ Primary Operating Systems (Professional Developers)
Windows 45.3%
MacOS 29.2%
Linux-based 25.3%
BSD 0.1%

настав_час_охуїтельних_історій.jpg

У мене мак ейр, мені подобається, але фанатом яблука ніколи не був. До того був багато років fujitsu, а у доньок Lenovo ThinkPad різних версій. (бо треба лінукс та вінда)

Lenovo, звісно, трохи важче, але не так щоб принципово. З іншого боку — їх вже і роняли, і взагалі... ну ви ж розумієте, як користуються підлітки в середньому? ;) При тому, що і їздили всюди з ними, то в рюкзаках, то в сумках. І до подруг (фільми дивитись чи грати) і до родичів — такі собі робочі конячки. Працюють.

Щодо часу роботи від акумулятора — ну тут мак випереджає в рази. Навіть сперечатися беззмістовоно.

Екрани — розділова здатність менше, але працюати, навіть довго, комфортно. Інколи доньки беруть мій мак — і я питаю, чи є різниця з точки зору втоми очей: немає. І для мене теж, хоча в мене чутливі очі і це взагалі перше, на що я звертаю увагу.

Порівнювати проц мені важко (не вважаю тести цілком оптимальними, та й в Lenovo можна-ж обрати проц, у мене Intel Core i3 / i5), але суто для моїх задач — архівація чи розпаковка даних (архіви), компіляція невеличких проектів на Rust — я не бачу хоч якоїсь різниці у швидкості.

В ігри не граю, але фільми і дзвінки чудово йдуть і там і там.

Кулер чутно, але не заважає навіть вночі, коли в квартирі тихо. Вмикається не часто, але знов таки. це залежить від вашого навантаження.

Тож, вам треба визначитись, що саме є «альтернативою» у вашому випадку. Більш конкретні вимоги.

в плане автономности x86 точно проиграет ARM (ну или будут большие габариты под более жирную батарейку), все остальное вообще не проблема

x86 точно проиграет ARM

Не ARM, а конкретно чіпам епл, бо якщо порівнювати х86 сучасні, і снапдрагони, то ультрабучні х86 порівняно з драконами працює довше під одною і тою самою віндою і не перегріваються як арми, і мають крайщий перф.

да, там все плохо, и винда, и снэпдрагоны )

Ну так задачі емуляції це проблеми разрабів. А я заплатив за цю штуку 1500 баксів, а вона працює через сраку.

Единственное, что у огрызка хорошего — это тачпад. Вот тут он реально вне конкуренции, не видел ни одного ноута, где было бы круче. Всё остальное у него — говно.
В плане шумности — рекомендую не брать ультратонкие ноуты, физику не обманешь, места в корпусе для охлаждения там откровенно мало, что вызывает вращение кулера на повышенных оборотах.
Если игрушки или 3D рендеринг не интересуют — не бери ноут с дискретной видюхой, встроенной будет более, чем достаточно для компиляции кода. Это позитивно повлияет на массу, шумность и массу ноута. Также на живучесть батарейки.
Итого: если надо ноут для работы, не смотри на ноуты стоимостью в огрызок, в этом просто нет смысла. Ты попадёшь в класс игровых ноутов, которые тяжёлые как черти с батарейкой, которая живёт до часа (за счёт мощной дискретной видюхи). Смотри на ноуты в 2 раза дешевле по критериям «мощный процессор, 32/64Гб памяти, быстрый большой SSD, отсутствие дискретной видюхи» — и получишь желаемое. Например, у меня стандартный рабочий ноут не самого высокого класса — я его вообще не слышу, оч редко тихий шелест при компиляции прям чего-то большого.

у меня стандартный рабочий ноут не самого высокого класса — я его вообще не слышу

а какой там камень?

тихий шелест? или копиляция не правильно настроена или камень троттлит по полной )

Пальцем тыкал — вроде не горячий )
Но в общем-то у меня проект с тестами, мож поэтому ещё.

Або ти його не нагружаєш, або у тебе ігровий ноут на 3 кіло з великми корпусом і воздухозаборниками.

У мене схожий минулого покоління (не думаю що кардинально щось змінилось в новому), шумить навіть в простої 50 градусів, при навантажені — 90-100 градусів і тротлить з заявлегих 5 ггц, до 2.9 ггц. Це якщо розбирати і від пилу чистити раз в пів року, інакше тротлить до <2 ггц.

Проц гарний, але вінда все псує. Пам’ятаю як з коробки ноут літав, ніякої різниці порівнянно з топовим десктопом не помічав. Але зараз, через 2 роки, із-за засранності вінди і тротлінгу (мабуть й паста із-за високих температур підсохла), він перетворився на тормоз.

В тому що ноутбук починає тупити і тротлити через пару років винна деградація процесору, яка трапляється, не в останню чергу, через погане охолодження ноутбуку.

у меня вообще голая винда из коробки гудит вентиляторами, уже и антивирус отключил и реалтайм мониторинги, какое говно епошит постоянно проц, до этого стояла убунта, вообще тишина

если надо ноут для работы, не смотри на ноуты стоимостью в огрызок, в этом просто нет смысла.

:D

ThinkPad у доньок коштували приблизно тих самих грошей, що й мій мак ейр ;) При тому, що вони і інтегрованим відео, не дискретним, бо для навчання.

Thinkpad з преміальних лінійок t14s, Carbon — запросто можуть ще й дорожче за макбуки бути при гірших характеристиках.

Відверто кажучи, я ніяк не можу сказати, що там гірші характеристики.

Принаймні за фізичну міцність я за Lenovo не парюсь взагалі. Ну і по залізу у доньок 32Гб опери та 1Тб диску, що значно більше ніж у мого мака (8/256). Тому, якщо забути про вагу та час автономної роботи — мак суттєво гірше за майже ті гроші. Не кажучи вже про те, що у молодшої активний екран зі стілусом, який складається як планшет і можна малювати — то і зручніше мака (принаймні, для малювання)

вот это единственное, за что я люблю свой х1 карбон, за его надёжность. даже сел раз на него, ему ничего. вот только по всем остальным параметрам, производительность, battery life, он значительно уступает маку.

Ну, я так понимаю, обсуждался про, не эир

не смотри на ноуты стоимостью в огрызок, в этом просто нет смысла. Ты попадёшь в класс игровых ноутов, которые тяжёлые как черти с батарейкой, которая живёт до часа (за счёт мощной дискретной видюхи)

Абсолютно ні. На прикладі того ж лєново — в мене є ігровий Lenovo Legion 5 Pro з RTX 4070 — це така серединка, не бюджетна як LOQ, але й не топова як Legion 7, але все ж таки з преміальної лінійки. Коштував щось наче 1500$. Тепер порівнюємо Thinkpad carbon x1 — 130 000 грн, немає відеокарти, в цілому не дуже потужний, зате преміум.

Коротше ігрові ноутбуки це не про ціну, це про лінійку ноутбуків.

Thinkpad carbon x1 — 130 000 грн

Хм... Посмотрел на него — так и не понял, за что он 2300 евро стоит ))
Винт — 512, памяти — 16...
Это что-то типа огрызка — бесполезные понты за много денег?

типа надёжность. можно уронить, можно облить водой. плюс там куча встроенных фишек, касающихся безопасности.
но откровенно говоря, лично я, ничем этим не пользуюсь.... ))) но! нужно не забывать корпоративный сектор, где всё это может быть востребовано.

оч редко тихий шелест при компиляции прям чего-то большого

ты физику не обманешь, проц должен куда-то девать тепло при нагревании, иначе сгорит от перегрева, производитель либо ставит массивные радиаторы либо душит кривые вентиляторов, чтоб они раскручивались когда совсем уже плохо

Скорее всего, там не самый мощный в мире проц стоит )
Я интереса ради проверял его температуру рукой пару раз — не особо-то он и греется, даже во время активной работы

Користуюсь ноутом з лінійки Lenovo LOQ, все подобається.
В лінійці дуже великий вибір заліза, від бюджетного і до топових АІ / геймерських сетапів.
Ціни ± середні по ринку.

Четвертий рік користуюсь Lenovo Yoga. Це ціла серія від ленови ноутбуків «по богатому». Ну що сказати, цього року мав задоволення пару місяців помучитись з макбук про м4 — в порівнянні зі звичною вже леново йога макбук то відстій.
Важить кілограма три, шумить як чайник, ламає. Клавіатура макбука то якісь треш — воно ж теліпається там все і лязгає при наборі. Да і сам ноутбук не сказав би що шустрий.
Один макбука плюс — екран, але інші мінуси той плюс нівелюють. Але може і у леново пристойні екрани вже є, я не дивився, бо у мене головні критерії це вага і тиша про роботі, чого у макбука про м4 немає.

только датчик отпечатка пальца в каких-то моделях отвратительный был, работал только под виндой, а раскрыть спецификацию датчика под линукс леново закрысило, а палец с 5 попыток распознавал. Леново такое леново, то серия хлам то серия норм

Для мене сканер відбитків пальців то якась хіпстерка не потрібна хрінь, так що якось переживу))
До речі, на моєму немає, і слава богу)

Насправді корисна річ

Не життєво необхідно, але дійсно дуже зручна штука. Принаймні для макбуку це ще й мастхев, бо він постійно просить ввести тебе пароль, бо там щось йому здається небезпечним, там щось не так, й зі сканером пальця — це не напрягає й я б сказав навіть корисна річ, здається пару разів допомогло навіть зловити якусь підозрілу прогу яка лізла куди її не просили.

Якщо коритсуватися двума моніторами та нормальною клавіатурою то сканер на ноутбуці не буде зручним від слова зовсім.

Є епловські клави зі сканером пальця.

Важить кілограма три, шумить як чайник, ламає.

вага 2.1кг і то це для 16″ версії, ще можна взяти 14″ буде легше або air 15″ взагалі легенький і безшумний.

Клавіатура макбука то якісь треш — воно ж теліпається там все і лязгає при наборі

це якась брехня, ні разу нічого не лязгало, ні в макі якому 10 років ні в 5ти річному М1 про, клавіатура взагалі ідеальна, кращої ще пошукати треба.
Для віндоводів які андроїд юзерів завжди в епла все не так, а виявляється що просто не вміють користуватись.

Смішно, на урізаний айфон в іншій теми ви швиденько перевзулись, а тут загівнили макбук. Кук буде незадоволений.

бррр. у меня мак бук про на м3 про и леново х1 карбон. и вот я могу сказать всё с точностью наоборот. леново выигрывает только весом. он кило, а мак полтора. леново постоянно греется, тормозит, работает вентилятор, очень долго заряжается, и клавиатура, как раз, в леново совсем не очень, пробел гремит как на дешёвом лэптопе.

Навіщо ноуту крутий екран? Нормально працювати все одно не зможеж, тільки перевірити щось швидко.
Хто ці люди що можуть працювати цілий день в кафе з зігнутою шиєю і у них вона потім не болить? Які таски не потребують одночасно відкритих декількох вікон?

1. В 14 дюймовий монітор влазить увесь код, так, довга строка не влізе, але таку строку й так завертають на код ревью, тому більше 14-16 дюймів монітор під код не потрібен.
2. У мака, коли ти відкриваєш вікно на весь екран, воно переміщається на окремий робочій стіл, між столами переключаєшся свайпом трьома пальцями. Це приблизно так само швидко як повертати голову на інший монітор. Тільки в моніторах самому треба все організовувати — а тут автоматично, й самих «моніторів» скільки захочеш, а не скільки купив. Це дуже зручно, й це завжди з собою, монітори з собою не візмеш. Я собі таке ж налаштував на лінуксі в гномі.
3. Єдине коли буває дискомфорт — це коли треба подивитись diff між двома файлами.

Тому іноді, буває що я хочу купити моніторів собі, але потім коли починаю прикидувати які саме потрібні й що я буду на них відкривати, й як часто це буде треба — розумію що мені й не треба. Й на практиці так само, на роботі були додаткові монітори, але по факту, в моніторі відкритий браузер та й все й то не зручно коли треба відкрити 2 браузери + 2-3 проекти + слак одночасно — знов повертаєшся до свайпу трьома пальцями.

Хто ці люди що можуть працювати цілий день в кафе з зігнутою шиєю і у них вона потім не болить

Взагалі хз, без підставки довго працювати не можу, шия болить вже через годину. Тільки як альтернатива — лежачі, з ноутом на животі, але не дуже корисно, скоріш для різноманніття )

1. В 14 дюймовий монітор влазить увесь код, так, довга строка не влізе, але таку строку й так завертають на код ревью, тому більше 14-16 дюймів монітор під код не потрібен.

Зачастую — нет. И зачастую надо видеть не только код, а еще пару-тройку панелей, и тут уже получается не програмированию/ревью, а осмотр у гинеколога

. Це приблизно так само швидко як повертати голову на інший монітор

Нет. Это неудобно. и в силу особенностей человеческого восприятия — это гораздо менее меморабельно.
Если же ты не дай боже одновременно делаешь несколько задач (активное программирование и пассивный мониторинг на вспомогательном экране), то свайп тут вовсе не работает.

а еще, часто зрение не идеальное, но не настолько, чтобы постоянно носить очки.
и на большом мониторе я люблю шрифт увеличить, чтобы работать без очков и не напрягаться. На монике ноута это без шансов.

да, на ноуте мелковато. а если ствить увеличение на 120, то и верстка приложений плывёт, и помещается совсем уж мало инфы. хотя очки ношу, стоимостью в ноут примерно.

Тут не зовсім питання в тому чи краще це, звісно монітори будуть краще. Питання чи можливо комфортно працювати на 14 дюймовому ноуті — так можливо.

И зачастую надо видеть не только код, а еще пару-тройку панелей,

Панелі закриваються відкриваються при потребі (одна панель з переліком файлів влазить й так, її не потрібно закривати). Інші панелі юзаються рідше й відкривають за потреби.

Але там нижче за зір пишуть, це можливо найбільша проблема, якщо зір не дозволяє комфортно бачити на такому моніторі й треба розбити скейлінг, то все це повністтю стає не юзабельним.

Панелі закриваються відкриваються при потребі

и это так же удобно как постоянно листать экран влево-вправо
ну т.е. совсем неудоьно

у Windows теж є функція кількох екранів з переключенням пальцями по тачпаду

Мені і на бек + фронт вистачало 15 дюймів, і це після того як 4 роки працював на 2 моніторах=)

Ну от я наприклад звик на другому моніторі відкривати якусь допоміжну фігню і працюючи на першому моніторі час від часу переводити погляд на другий монітор (без повороту голови) щоб подивитись на те, що там відкрито. Це може бути як і приклад коду чи документація так і ютуб.
Це на макбуці затрахаюсь свайпати між моніторами в такому режимі. І взагалі, різниці між перемикання між вікнами по альттаб, так і робочими столами я особливої не бачу. Ця вся фігня повноцінного монітора не замінить.

причем одно другому не мешает
у меня и 2 экрана (основной нормальный — и ноут как вспомогательный), и несколько переключаемых десктопов
причем на десктопах лежат, как правильно, разные таски, а на вспомогательном — одна общая доп информация — календаоь, слак, документацию, ютуб — в винде (да и в аплле 100%) можно запинить приложение чтобы оно отображалось на всех десктопах

В мене випадок складніше: навіть на різних моніторах не подобається те, що в них різна матриця та різні кольори. Навіть різний розмір моніторів то вже не зручно. Один повноцінний монітор та ноутбук то смерть. На два монітори 24 дюйма та ноутбук місця на столі вже не вистачає. Хоча навіть якщо і вистачить, то доведеться вже головою крутити.
Один монітор та ноутбук то вже смерть для мене.
Тому так: оптимальний метал то два монітори ледь U серії то оптимальний сетап як на мене.
Між різними моніторами переключаюсь type-c світчером за 50 баксів з Алі експрес

один монітор на 32″ або широкоформатний

Я дивився. Фігня. Можна два вікна поруч відкрити та симулювати другий монітор, але немає можливості поставити другий монітор під кутом до основного і потрібно буде розглядати те, що знаходиться десь дуже далеко

у мене колись колеги ставили одни 24 горизонтально, а інший — вертикально. їм було зручно дуже

Тому іноді, буває що я хочу купити моніторів собі, але потім коли починаю прикидувати які саме потрібні й що я буду на них відкривати, й як часто це буде треба — розумію що мені й не треба

ipad прилинковать. только старые не выйдет без костылей :(

Ті люди що в кафе з макбуками не працюють, а понтуються.
Для норм роботи два монітори треба і повнорозмірну клавіатуру з мишкою.

маю досвід роботи від 15-16″ на «прошці» до 3х full hd десктопних моніків
мені цілком ок за 16″ MBP як фронту

Навіщо ноуту крутий екран?

Бо дивитись в класний екран просто тупо приємно. Але користувачам thinkpadів по 3 тисячі баксів з 1366×768 TN матрицею, цього не зрозуміти.

1366×768 TN

— це ви у комі були чи як? таких екранів дано немає

Є, в каталозі для корп є 1366×768 екран, який досі ставлять, а жлоби з відділу забезпечення власне їх і закупають. І це було б півбіди, бо навіть якщо тобі попадає 1080р IPS екран, це буде найгірший екран в світі, бо у леново інших не буває, в P лінійку яка коштує в середньому 4500 за одиницю умудрились навіть 4к поставити з кольоровим охватом 75%. Це не екрани, це збочення над користувачем.

у леново є чудові монітори, наприклад на моємо особистому Lenovo Legion 5 Pro (2022) охват RGB 100% + калібровка з заводу.
не знаю що там у вас закупляють, останні роботи купують 1920×1080 або на 1200.

В мене теж такий легіон, може трошки більш свіжіший, екран там справді дуже приємний (це не ті дибільлні RGB 45% як в деяких thinkpad за купу тисяч баксів — це якийсь сюр). Але коли поряд ставиш макбук й лєгіон — різниця відчувається, в макбук просто приємніше дивитись. Хоча там таж IPS матриця, просто краще роздільна здатність, краще контраст. Але мені чомусь здається що прикол чисто в тому що він глянцевий й контрастний, у легіонів екран матовий.

А ось HDR навіть поряд не стоіть. Запускав Resident Evil Village на макбуку, це просто офігєть яка класна картинка.

На попередню роботу закупляв Asus. Vivobook s15 2024 року, ось там теж круті дисплеї, 2к, кольори та покриття RGB в топі.
І потужність хороша, та й автономність 5-6 годин для задач розробника.

Огризкам завжди була,є і буде альтернатива. Вірніше, це огризки є «альтернатива» )) HP, Dell, та купа

Dell — це просто жах. Їх XPS був просто топовий ноут, дуже довго до нього придивлявся, всі чекали (й я теж) коли ж вони випустять нове покоління в якому пофіксять 2 найголовніші проблеми — охолодження та велику кількість браку.

Й що ці генії зробили в новому поколінні? Ніхєра не вирішили з охолодженням, напхали ще більш крутих процесорів, відеокарт, відеокарту урізали по потужності — тобто ти платиш за RTX 4080, а отримуєш в кращему випадку 4060 по перформансу. Повторили тупо всі помилки епл в попередніх макбуках, епл визнала що хрєнова була ідея з сенсором замість F клавіш, та малою кількісттю портів. Й що робить Dell? Правильно, робить саме це.

А порівнювати інші лінійки не зовсім коректно, це вже ноутбуки нижче класом, в той час як макбук й XPS — преміум клас.

Оооо dell xps) Бізнес ноутбук, весь такий собі з себе макбук з відеокартою 3060 на борту)) Довелось працювати на ньому. Для мене було загадкою, яку я так і не розгадав чому не зважаючи на всі понти у випадку підключення двох моніторів на ньому підтормажував ютуб))))
Ну і охолодження, яке нагадує закипівший чайник це неперевершено)

А бо воно починає виводити картинку в 24 Гц. У асуса також таке є на деяких моделях, коли через type c підключаєш монітор, то у тебе обмеження в 24 Гц.

До речі так, про цю мегафічу з динамічною частотою я якось забув, дякую за нагадування))

HP, Dell, та купа

гірші альтернативи

Тсс, не руйную дюндєлю його вигаданий ідеальний світ якихось «огризков».

Я альтернативу макбуку не знайшов.
Навіть х2 по ціні все одно або екран гірший, або корпус пластиковий, або ще щось.

гляньте в сторону Asus Vivobook, Zenbook — чудово по перфомансу і там зараз ставлять топові 2К OLED екрани, калібровані із заводу, ноут тримає 6-8 годин а то і більше, в залежності від модифікації і навантаження. розглядайте із батареєю 75Вт/год.
Також рекомендую придивитись до Lenovo ThinkPad X9-14 Gen 1 www.notebookcheck.net/...​w.979149.0.html#c12960374
“The Apple laptop, which is known as a battery life benchmark, lasts just over 15 hours in our Wi-Fi test (150 cd/m²), the ThinkPad sits at 14 hours. Using dark mode, the battery life can be potentially even longer.”

Asus — це для любителів ремонтувати завіси екрану або тріснувший екран через проблемні механізми, які клинять через пів року роботи.

серзйозно?
У вас великий досвід?
на одній з попередніх робіт міняв 4-5річні Vivobook на нові, а старі віддав в ЗСУ — вже майже три роки як ще досі служать військовим чудовим інструментом. в сумі це вже 7-8 років життя, деякі навіть батарею 1,5-2 години тримають.
можу сказати що десь мінімум 30 ноутів не мали зазначених вами проблем від слова взагалі

Так, мав дві моделі ноутів, тонкий ультрабук та щось з бізнес-класу. У знайомих були середьного класу ноути, теж Asus. Всі мали різні конструкції завісів, всі мали однакові проблеми — розщеплена кришка та тріснутий екран. Інші моделі ноутів, особливо макбуки, такої проблеми не мали.

Вивабук очень печальный корпус будет для автора после Мака, Зенбук прикольный, но цена как у хорошего нового Мака....

пол года назад я пытался подобрать ноут на винде чтобы корпус был классный, экран, клавиатура... получается ценник 100+

Екран буде явно гірше за еплові. Інженерка у епла поки що недосяжна для будь-якого іншого виробника, які в гонитві за кількістю моделей постійно щось здешевшають та не звертають увагу на явні проблеми. Я не бачив жодного не макбука, який через 10 років був би в аналогічному стані, що й поробки епла.

2К OLED екрани у останніх Vivobook дуже класні

Подивлюся по можливості, але поки що я не бачив навіть близько аналогічних екранів до тих, що в макбуках.

за можливості гляньте їх вживу, воно того варте
www.youtube.com/watch?v=x9tgvUCr2o4

Asus — в топку. Буде стандартна проблема з завісами та ремонтом за десятки кілогривень.

у вас є якась інформація що підкріпляє такі заяви?

Неплохо, хотел такой только на 16″ взять зимой, ценник был чтото 93к, но побели бу Мак за 50.

Користуюсь Linux багато років, все влаштовує.
Маю свій ThinkPad X1, чудова легка машинка.
Це саме ноутбук в сенсі ноутбук, з ним я мобільний.
І там є все, що потрібно мені для роботи.
Працюю на виданому Dell, він великий і важкий.
Але жодних проблем немає, все чудово працює.
Він стоїть на столі, працюю із зовнішнім монітором та клавіатурою — це комфорт.

Є ще ASUS ZenBook, теж приємні легкі машинки.
Якщо щось станеться з ноутбуком, я просто куплю інший ThinkPad чи ASUS чи скажу компанії, щоб видали новий.
Кулери запускаються дуже рідко і вони дуже тихі.

Якщо вам подобається продукція компанії Apple і ви працюєте на ній багато років — працюйте й надалі.

Якщо вам подобається продукція компанії Microsoft і ви працюєте на ній багато років — працюйте й надалі.

Основна маса користувачів звикає і приймає запропоновані виробником нововведення.
Трагедії не стається.

У будь-якої екосистеми є нюанси та її обмеження, треба просто це розуміти.
Ноутбук це інструмент.
Вони різні.
Раціональніше вибирати інструмент відповідно до задач.
Ніхто не забороняє мати кілька інструментів одночасно.

Можна купити якийсь б/в ноутбук і спробувати.
Не сподобається — продасте.
І, скоріше за все, так і буде. )

Я б залишив макбук і додатково взяв для Linux-а десктоп чи mini PC, щоб там експериментувати.

На віндовому круто що є WSL для експерементів )

Ну на mini PC можна поставити і Windows при бажанні / потребі.

А дрова на відеокарту є?

mini PC часто продаються з встановленою операційною системою, а також без окремої відеокарти, а лише з інтегрованою, тому там не особливо часто виникають проблеми з дровами.

Навіть на Linux судячи з
world.hey.com/...​tten-really-good-c70ab40f
x.com/...​ch?q=ser8&src=typed_query
ubuntu.com/...​imit=46&release=24.04 LTS

Інколи MiniPC комплектуються не AMD або Intel чипами з якоюсь своєю графікою, тому запитав, що з дровами. В мене в самого валяється місіпусік на Ryzen, там вже вінда стояла, але дрова там звісно ж будуть, бо це звичайний мобільний CPU.

Для віндовс у віртуалці на лінуксі — відеокарта віртуальна на якій віндовс показує свої вікна як зазвичай. Якщо відносно щось gpu paththrough — теж можливо, хоча вже будуть нюанси/опції. Як і з wsl віртуалізацією у віндовс — якщо буде потреба нп щось з wayland+vulkan, думаю що нелегше.

Можливо, колись пробував не пішло щось з 3д під wsl (можливо руці такі були на той час), зараз навпаки буває запускаю віндовс у віртуалці на лінукс хост машині щоб зрідка потестити звичайний софт на портабельність, а частіше просто щоб подивитися «як там у віндовс» щось, того зазвичай достатньо для своєї практики.

У мене не nvidia було, і очікувалось що все буде працювати по дефолту без конфігурування віндовс/лінукс. Якщо робить в описаному варіанті/комбінації — буду знати якщо знадобиться колись.

Підписатись на коментарі