Наскільки важливо самим користуватися продуктом, який створюєте?

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Є дві думки, які постійно зіштовхуються.

З одного боку така: потрібно жити в продукті, знати всі його кути, щоденні незручності, дрібні баги й відчувати біль користувача на собі. Бо тільки тоді зʼявляється мотивація щось реально покращувати, а не брати ідеї зі стелі або ж користуватися винятково аналітикою.

З іншого — коли ти надто «всередині», зникає дистанція та об’єктивність. Замилюється око, ти вже не дивишся на продукт як новий юзер, який не має з ним досвіду. Можеш роками використовувати його за тими сценаріями, до яких звик, не розуміючи, що вони незручні або застарілі. А ще — підсвідомо підлаштовуєш продукт під себе, а не під потреби аудиторії та ринку.

Цікаво, як у вас: чи користуєтесь своїм продуктом? І як це впливає на рішення?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Тобто якщо пишеш софт для сталелітійного виробництва, то треба на дачі поставити доменну піч?

Ну а так... я просто несумісний з більшістю користувачів, мені треба командний рядок, а їм треба ґуй.

Для побудови успішного продукту — користуватися ним не обов’язково, тестувати, аналізувати — так, але не користуватися на щоденній основі. Проте, мені значно цікавіше працювати над продуктом, яким я сама і юзаю, бо одразу бачу, коли ми щось зробили і відчуваю свою роботу за цим, в процесі користування розумію реальні потреби і різні сценарії.

1. користуватись — потрібно.
2. бути експертом — не потрібно.

БА або ПМ — коли спілкується з клієнтом чи аналізовує ринок має знати свій продукт. Для прикладу, в нас були кейсли коли ПМ говорив з досвідченим клієнтом і клієнт пояснював фічі... а ПМ навіть не знав, що такі є і чому вони так працюють. Ну типу, хелоу...

З іншої сторони, коли я пишу сторі і АС — то деви і архітекти які мають хоч якесь розуміння продукту енд-ту-енд, будуть задавати кращі питання і ми будемо працювати як повноцінна команда, а не... ось вам сторя, питання є \ питань нема, дякую\допобачення. Доповнення, я завжди готовий пояснити все команді але якщо я піду у відпустку, чи мене звільнять, чи я піду на іншу роботу — то типу, весь контекст йде разом зі мною і жодна документація цього не покриє. Тому БА\ПМ мають пояснювати продукт своїм командам але це не може бути єдиним досвідом роботи з продуктом для команди бо буде срака.

Особливо це вилазить на стадіях коли всякі quality речі вилазять і деви самі розуміють, що користувачі будуть вносити тонни даних або будуть відкривати продукт по 100 разів на день бо така суть продукту.

і 100% вірне мислення на рахунок того, що якщо ти power user — то в тебе інше сприйняття.

до того як стати ПМ у себе на продукті, я 5 років займався навчанням і налаштовуванням продукту для наших користувачів. З одної сторони я знав всі їх проблеми бо я стикався з ними кожного дня, з іншої сторони я знав 1001 костиль як це обійти. Це знання костилів інколи погано впливає на мою оцінку «імпакту» від нової фічі бо я сиджу і думаю «так бляха, тут можна костиль використати і не треба фічу взагалі пиляти»... тому стараюсь себе втискати назад на місце клієнта який про них не знає і страждає)

Так і бачу, як розробники якоїсь системи наведення самі нею користуються, щоб копати городи мабуть.

Коли нове щось пишеться — буває і користування і тестування зразу, частину проблемних частин зразу бачиш і сам. Потім... коли як, деякими користуюсь.

Для тих хто зацікавлений в успіху продукту це потрібно.

Для контракторів це зайве)

Користуюся і дома і на роботі власним самописним файловим менеджером вже років 7. Понапихував туди купу всього корисного, що навіть виходить за рамки файлового менеджера. І до цих пір дописую якійсь фічі або оптимізації які полегшують або прискорюють усіляку робочу рутину. І просто кайфую від цього! Бо це те що використовую постійно, кожен день і воно мені реально полегшує життя. І буває думаєш «о, тут би можно добавити якусь комбінацію клавіш для того-то», а потім відкриваєш IDE — хоп-хоп і готово, новий білд, інсталл і полетіли. Пет проект який виріс в незамінний інструмент.

купу всього корисного

наприклад?

Розкажіть що ж такого цікавого в файлових менеджерах і які корисні фічі там можуть бути? Я просто вже років 7-8 не бачу сенсу в фм і користуюсь 80% терміналом, і 20% Raycast (до цього був Alfred), коли треба налаштувати хоткей, заюзати LLM, подивитись доку чи посортувати галерею картинок. І серед колег не помічав активного використання фм.

Необовʼязково. Іноді це навіть шкодить.
Розробник не є користувачем, і ніколи не зможе ним бути відносно свого проєкту.

Програмую під Android та iOS. Користуюсь своїми ж програмами.

Цікаво, є багато Android розробників, які користуються iPhone  ?
Я особисто чув декілька таких випадків)

знав команду, яка розробляла під обидві платформи, але андроїди були лише пара тестових плюс мій особистий, і я був єдиний гуманітарій там :)

(але зараз в мене теж уже айфон)

Цікаве обговорення, що мені близьке.
Додам трохи контексту: Я маючи невелику команду розробки на парт-тайм проєкти замінив використання Notion, Trello на... власний розроблений сервіс TaskJect. Саме по причині, що я відчув біль користувача використовуючи популярні сервіси task-managment, які були мені або надлишковими або недостатніми.
Тепер я використовуючи свій сервіс, розумію потенційну біль як користувач, але вже власного продукту. Знайшов цікаве рішення, яке я ви кажете «надто всередині». Користувачі можуть кожного місяця надсилати запити на розвиток сервісу функціоналу. Чи зобов’язує мене реалізовувати забаганки всіх моїх користувачів? Ні. Чи допоможе мені це з розвитком свого продукту у вирішенні проблем користувачів? Так. Доцільність кожного продукту в тому, що він вирішує якусь проблему користувача. Але щоб розуміти шляхи покращення продукту потрібно запитувати думку в користувачів, чий свіжий або банально інший погляд може бути корисним

А FogBugz пробували?

Вперше про нього почув саме від вас)

Воно мені було набагато зручніше за Джиру:
1) Швидко працює.
2) Нічого зайвого.
3) Створюються ієрархії тікетів будь-якої глибини.
4) Легко налаштовується флов.

Хазяїн Keenetic користувався домашнім роутером, прошитим з мастера. Перший знаходив проблеми. По суті, був продакт овнером власної контори. В результаті, на якість роутерів чи на нестачу фічей юзери не жалілися.

Підписатись на коментарі