Що не так з девопсами?

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Згідно нової аналітики ринку праці DOU, найбільш «перенасиченими» напрямами є DevOps, FrontEnd та Java. І якщо з останніми двома все ясно, бо це класика жанру, то ось що сталося з DevOps`ами, що в них ось такий графік вималювався — не зрозуміло.

У червні для новачків у DevOps на DOU з’явилося лише 3 вакансії, а конкуренція зросла до 257 відгуків на одну позицію. Для порівняння: у травні цей показник був у 12 разів нижчий — лише 20,8 відгуків на вакансію.

Як думаєте, що могло спричинити такий DevOps-бум? Звідки з’явилося стільки новачків і чи надовго їх вистачить?

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дуже багато курсів минулого року відкривалось про DevOps. От вони всі пройшли ці курси, підучились і тепер шукають роботу. Наступного року буде сплеск пентестерів і кібербезпечників. Запам’ятайте цей твіт. )

Був час що деви масово валили в девопси бо там більше платили.

Так студенти жеж випустилися і ось. Я пам’ятаю вперше брав хвилю охочих — успішно пройшли 8. Удруге — вже ніхто. Третього вже не бачу, реальніше з мідлів зробити синьйорів, ніж із трійні — джунів.

Хлопцы, кто: то сталкивался на проектах с MLOPs, если да то чем они занимались?

будували пайплайни тренінгу моделей та деплою інференсу на скейлі

Kubeflow(inference(online,offline),pipelines(training, inference,etl)) + FinOps

купу курсів закінчилося от й маємо таку кількість....

Ще до купи не вистачає поряд «і чому це важливо».

думаю діло в кількості вакансій, можливо в травні їх було більше

ні, подивився і вакансій 5 було, що на 2 більше, тому не може бути єдиним поясненням

можливо якась з вакансій була занадто «солодка», або суміжна з devops і всі на неї відгукувались

Мені здається, все до простого банально: випускники внз випустилися у червні, ось і бум. А от чи знайдуть вони підходящу вакансію — це гарне питання

Для этого есть стажировки. Недавно такая была епамовская, и в сентябре вроде должна быть сигма софтвере, а вот работу и 122 совмещать, это пытаннячко...

Та все з ними так, сеньйори досі розлітаються, як гарячі пиріжки, і мають достатньо пропозицій

На жаль, змушений не погодитись. Це все навантажує рекрутерів (прєскін коли букають на 2 тижні вперед), додає підозр інтерв’юєрам («ви якось невпевнено відповідали на питання про баш»...) і демпінгує по компенсації.

Вже давно на цьому форумі пишу що найлегше вкотитись через девопса

Напевно таки повірили і змінили резюме з ручних тестерів, верстальщиків, на девопсів

найлегше вкотитись через девопса

девопс/sre — кросдоменна спеціалізація коли ти і дев і опс і дба і тести ітд шариш, а зараз вже там і секуріті й комплайенс і фінансовий аналітік

це важче, а не легше.

І якщо хочеш, з досвіду — девопс/sre толковий виходить тільки з людини яка в минулому була розробником. З сисадміна/опса от так не виходить.
Можу трактат про це написати

Якщо комусь девопс — то про писати терахформ і другорядна роль аля такий собі енікейщік прінєсіподайідіна***нємєшай, то тим компаніям можна тільки поспівчувати й послати на три букви, або послати на три букви й поспівчувати.

Якщо не захочуть здохнуть — заплатять, якщо здохнуть — ну й хер з ними, так їм і нада

Ну тут вже який спрос, така і пропозиція :) Але схоже якісь курси таки змінили вивіску і тепер девопсів штампують :)

Ну ото воно і є нмд, бджоли летять на мед

чергова партія трейні/випускників закінчила навчання на курсах/здала сесію

До речі на графіку видно спайк кожного літа, хоча цього року таки фейерверк

І якщо хочеш, з досвіду — девопс/sre толковий виходить тільки з людини яка в минулому була розробником. З сисадміна/опса от так не виходить.

Нащо мені твій байкарський трактат, якщо я девопсом працював і перейшов в розробку)

Ніякий нормальний дев не піде копирсатись в логах пайплайнах, інфрі)

Неправда, це залежить від того які обовʼязки в конкретній чебуречній називають пафосно словом devops.

Прикол в тому що devops/sre — це суть принципи аджайл натягнуті на класичний it operations, звісно натягнутий з нюансами типу канбан

Загалом з розробників херові адміни, але коли доходить до devops все по іншому

Розробники в аджайл стандартно вміють, адміни в аджайл в більшості не вміють

Звісно винятки є але правило підтверджують

Коли олдскул розробник починає колупатися в логах й дбати про інфру виходить platform architect

А коли олдскул адмін починає працювати по аджайл і в стилі IaC/CI/CD etc — виходить адмін що знає як скріпти заливати в git, практично неможливо стару собаку навчити новим трюкам. Це вимагає серйозного переформатування мозку

Розробники більш пластичні апріорі по роду діяльності теж, change-friendly, адміни більш консервативні по роду діяльності теж, change-averse. В devops/sre це треба поєднувати. Пластичного легше зробити трохи консервативним, ніж консервативного пластичним.

Ну а дух часу, коли якийсь студент вивчив тераформ і aws, без понюхати справжню розробку зсередини і він от уже devops то ним можна підлогу витерти хіба, таких на базарі на здачу можна брати, ну і потім звільняти пачками не шкода — їх завжди черга буде

Коли олдскул розробник починає колупатися в логах й дбати про інфру виходить platform architect

Так ми про девопсів говоримо чи артіхектів?

Пане, ви щось путаєтесь

Я про те шо різні по якості девопс інженери виходять з адмінів і розробників, платформ архітект то про масштаб і про глибину мислення, а не про роль

І що це crossfunctional спеціалізація, не T-shaped навіть а X-shaped, яка вимагає досвіду в розробці, і значного досвіду взагалі, а не «посадив енікейщіка після курсів і назвав його девопсом»

Як вони там в резюме себе називають мені до лампочки, хоч прінсіпал віпісінйорсолодкафрактальнабулочка

А ти до слів прицепився, йойнайбуде

Мак вас до добра не доведе, закінчуйте вже з наркотиками.

А чому ви порівнюєте в одному пості

якийсь студент вивчив тераформ і aws, без понюхати справжню розробку зсередини і він от уже devops то ним можна підлогу витерти хіба, таких на базарі на здачу можна брати

та

?

очевидно що більш досвідчений інженер(буде якого напрямку) буде більш гарним спецом ніж студент що пройшов умовний буткемп.

Також, чи могли б ви уточнити які ви вважаєте функціональні обовʼязки має виконувати і компетенції мати повинен «справжній дівопс/сре» а не оті безрукі що тільки

скріпти заливати в git

? Тільки якщо можна то більше конкретики(чи там приклад який) а не отой gpt потік інформації з friendly/averse/agile ?

я не інформбюро

потік інформації з friendly/averse/agile ?

І про що з тобою тоді балакати?

Тобі сюди

https://sre.google/sre-book/introduction/

50–60% are Google Software Engineers, or more precisely, people who have been hired via the standard procedure for Google Software Engineers. The other 40–50% are candidates who were very close to the Google Software Engineering qualifications (i.e., 85–99% of the skill set required), and who in addition had a set of technical skills that is useful to SRE but is rare for most software engineers. By far, UNIX system internals and networking (Layer 1 to Layer 3) expertise are the two most common types of alternate technical skills we seek.

...

Google places a 50% cap on the aggregate “ops” work for all SREs

...

Google’s rule of thumb is that an SRE team must spend the remaining 50% of its time actually doing development.

Ви мене вибачте але писати щось тіпа “девелоперу не по феншую дивитись логи” чи не розуміти про що мова коли я кажу change-averse/friendly це якось безпредметно просто обговорювати

Дякую, книжку читав, проте так як ми тут живі люди, то був би дуже вдячний саме за вашу думку (бо ви раніше написали що «не був програмістом — толку не буде») а не просто цитати великих.

Я ніде не писав що мають робити чи не робити девелопери, але погоджуюсь що мене дещо дратує коли люди розкидаються термінами з книжки, не додаючи про що власне сказати хотіли. Нажаль, з вашого профілю не зрозуміло де і ким ви працюєте, проте судячи з того наскільки ви широко формулюєте думки, я припускаю що ви досвідчена людина, і можливо навіть із тих хто приймає рішення про найм.

Виходячи з цього мені дуже цікаво які саме проблеми інфри / платформи вирішують ваші правильні інженери що вийшли з розробки, і з якими не змогли впоратись досвідчені (скажемо 10+ років різного admin/app support/devops/sre/you name it досвіду ) котрі не займали ніколи в житті личку «програміст».

Одразу додам, я не заперечую важливість скіла розробки для інфра інженерів, проте за свою карʼєру бачив достатньо прикладів коли люди з умовно адмінського бекграуда досить жваво писали код в рамках платформ ролей, або і зовсім переходили повністю в чисту розробку. Навіть скоріше вважаю що в сучасному світі всі на цих позиціях мають уміти в розробку до якогось рівня, але зовсім не згоден з тим що саме необхідно відпахати роки в swe ролі для цього

«не був програмістом — толку не буде»

я не це писав, а писав те шо 1) devops/sre — кросфункціональна роль, це вимагає більше знань за software development а не менше 2) з програмістів загалом виходять толковіші, це не значить що це завжди так і не значить що адміни пагані девопси, це просто кореляція яку я спостерігаю — що люди з бекграундом в розробці перетворюються в кращих девопсів/sre

цікаво які саме проблеми інфри / платформи вирішують ваші правильніщ інженери що вийшли з розробки, і з якими не змогли впоратись досвідчені

Ви навіть коли це говорите, показуєте що для вас девопс/sre — це кошик «інфраструктура», а розробник — кошик «розробка». У вашому світі, коли по ходу роботи треба змінити код продукту на «ява/пітон/etc» чи написати щось необхідне або неіснуюче з магазинної полки на github то девопс перекине таск в джиру комусь іншому в команді — розробникам

В моєму світі він робитиме зміни в коді сам і буде контрібютором в кодову базу чи писатиме якісь тулзи — те що йому потрібно в роботі — сам, коли того що треба не існує

Приклад з світу devops — зміни в білд системі проекта які вимагають змін в самому коді, це може бути що завгодно, приклад зі світу sre — написати якийсь неіснуючий кастомний експортер для prometheus чи вебхук/оператор для кубернетіса, чи модуль для ансібла (той що на пітоні) чи провайдер для тераформ (той що на го). Є системи автоматизації які так само не пишуться виключно на yaml, наприклад pulumi чи pyinfra

На більш високому рівні, ми не працюємо з компутерами, платформами й інфраструктурами й не вирішуємо їх проблеми. Ми працюємо з людьми й вирішуємо проблеми людей.

Людина яка не знає як працюють розробники — не розуміє як працює розробка і що там болить

Це як бути експертом в бананах, виключно читаючи книжки про банани й розглядаючи картинки бананів. Не пробувавши банан і не пробувавши виростити банан — ти не знаєш який він, якщо ніколи його не їв, скільки б книжок про банани ти не прочитав.

Можу хіба зробити поправку що у те що _переважно називають_ devops коли це люди в окремому бакеті infra — справді простіше вкотитись. Вивчив тераформ, кубер і ще десяток розумних слів — отримав свою личку, що тут складного

Але devops/sre — це не робота «100%-інфраструктура»

бачив достатньо прикладів коли люди з умовно адмінського бекграуда

Не всі адміни й sre — поголовно невдахи що ніасілілі в розробку. Є люди які дуже навіть асілілі, але які адмінять і роблять sre бо це їм подобається більше ніж «100%-розробка», і коли вони можуть розкрити себе краще

Не всі адміни й sre — поголовно невдахи що ніасілілі в розробку.

Не всі це скільки, 90%?
В адміни, тестери йдуть ті хто не потягнув програмування.

їм подобається більше ніж «100%-розробка», і коли вони можуть розкрити себе краще

Ну та, вони ж норм не тягнуть поограмування, а там рівень людей нижче.
Я насправді тому і вкочувався через депопса, конкуренція серед розумних людей набагато нижча

В адміни, тестери йдуть ті хто не потягнув програмування.

це було зрозуміло ще по твоїй репліці про логи і навіть по оцьому

з ручних тестерів, верстальщиків, на девопсів

Але лікувати твій елітізм — не моя турбота.

адміни, тестери йдуть ті хто не потягнув програмування

В адміни йдуть люди, яким впадло кожні 2-4 роки вчити якусь нову модну мову програмування, купу алгоритмів, тощо.
Є bash, клауди, OS які концептуально не змінювались багато років. Вивчив принципи SQL, колонкових, noSQL DB, кластери і працюєш кілька років зі зрозумілою інфраструктурою.

Якщо мінімально змінити твою фразу як нижче то буде те саме що і я сказав

В адміни йдуть люди, яким впадло вчити якусь нову модну мову програмування

Дякую що розкрив думку, тепер я розумію що ми бачимо ці ролі приблизно однаково, вибач що стригерився на формулювання.
Лиш зазначу що я уже досить давно на роботі не бачив тих «чистих адмінів» що при вигляді якогось коду перекидував його на дев і команду і ховався в кущі(трохи перебільшую для краси слова :) )

Без проблем

на роботі не бачив тих «чистих адмінів»

нууу це ж зараз загалом неліквід, зара у всіх тече на клауд, але вони є там де стабільність цінується вище за реліз стопіцот разів на день — в усяких банках наприклад чи на невидимому брудному задньому дворі інтернет провайдерів чи телекомів, всяких платіжних систем ітд. Швидкість змін має свої недоліки, іноді краще повільніше, навіть якщо код і процеси старі але відточені. Скажем так вправний лучник все таки пристрелить мушкетера з паршивим мушкетом, навіть якщо мушкет загалом прогресивніша зброя за лук :) А всякі клауди й навколоінструментарій — відносно недавні інструменти й не ідеальні й постійно розвиваються.

А девопс/сре — ну загалом виросло з розробки. Весь інструментарій колись був написаний кимось вирішити проблему підтримки інфраструктури в новий спосіб. Потім кожна чебуречна чомусь вирішила що їхні чебуреки мають скейлитись як нетфлікс. Це буде ще один трактат

Є люди які здатні писати такий інструментарій типу тераформ, папет, ансібл, прометеус і графана, ну і є от люди які не здатні й просто користуються ними як лего. Це не погано й не добре всякі потрібні на своєму місці. Просто перші кращі апріорі

тобто, тобі воно було нудне?

тобто, тобі воно було нудне?

Так, але в девопс роботі багато мінусів.

— в основному юзаєш тулзи а не придумуєш щось чи створюєш продукт.
— реальні онколли, девопс буде перший кого копнуть рестартнути сервак
— менше кар’єрних можливостей. Ти не створюш продукт, тому не дотичний до Продуктів, Бізнесу. В кращому випадку буде «зекономили хх $ на клауд костах».

Це якийсь елітизм і ґейткіпінг, бо бувають різні сисадміни і бувають різні девелопери, а ще ви про QA та DBA забули.

Вистачить їх на жаль дуже надовго :)

Ну не знаю ми недавно шукали людей на devops позицію хоч з яким не яким досвідом, то досить сумно було.

Ну тепер буде так само, але ще й 99% треша треба буде фільтрувати

не знаю як ви там шукаєте, подавав на EPAM через реферальну систему, навіть ніхто не подзвонив....

хоч з яким не яким досвідом

Ну, візьміть трейні на стажування — за місяць в нього вже буде самий такий досвід, як ти хочеш )

На яких проєктах і задачах з трейні буде мідл за місяць?

так чого ж мідл?

хоч з яким не яким досвідом

я тоді не так зрозумів — чого ж ви хочете ))

Люди на devops позицію з досвідом можуть уникати деяких компаній )

Вам потрібні люди з English B1,B2, а не з досвідом і A2.

ChatGPT навчився в терраформ та кубернетес :))

У чатжпт найкраще виходить допомагати з конфігами, напевно тому-що це все є в публічній документаціі. Виходить що проджект менеджер + чатжпт цілком можуть управляти інфраструктурою проекту.

так так, а потім такий бачиш рахунок за місяць з амазона/азура, порівнюєш з ЗП девопса нормального і довго думаєш :))

Якщо це поширена проблема, то скоро будемо спостерігати сплеск вакансій) Якщо ці компаніі не збанкрутують від такої жпт оптимізаціі

з м тз, чатжпт до інфраструктури підпускати не можна взагалі

чатжпт круто шпарить в усяких тераформах, круто пистати ще скрипти

але це все без дупля про наслідки — пряма й швидка дорога в sad life

Покладатись на жпт в кейсах коли щось впало — це як пробувати ловити падаючий ніж

проджект менеджер + чатжпт цілком можуть управляти інфраструктурою проекту.

Та флаг йому в руки і пірїнку в жопу. Лох — не мамонт, не вимре. Потім хай не ображається, що не може виспатись. І на виставлений рахунок потім хай теж не ображаєтсья

Підписатись на коментарі