Чи залишить ШІ нас без роботи? Спойлер: лише тих, хто ігнорує його потенціал

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Вітаю, спільното. Мене звати Сергій Сагун, я СEO SmartTender. Вже понад 19 років я обіймаю керівні посади, масштабую бізнес-процеси та веду команди крізь цифрову трансформацію.

Нещодавно долучився до дебатів на FutureTech MeetUp «Штучний інтелект — майбутнє в новій реальності», організований спілкою технологічного бізнесу Diia.City United. В центрі уваги дебатів — вплив штучного інтелекту на ринок праці. Як CEO компанії, що активно впроваджує інструменти на базі ШІ, я дотримуюсь позиції, що AI не замінить людину, але неодмінно замінить ролі, що ігнорують його потенціал. Тож хочу продовжити тему в цій колонці: вже без обмежень у часі та форматі.

AI не замінює людину — він потребує її

Одна з тез, яку я озвучив під час дебатів і яку хочу тут розгорнути, звучить просто: ШІ не витісняє людей, а підсилює їх. Це не гасло — це спостереження з реального досвіду, яке щоденно підтверджується результатами роботи цілих підрозділів наших клієнтів, серед яких топові компанії України, для яких ми впроваджуємо рішення на базі ШІ.

Коли говорять про штучний інтелект, часто виникає образ машини, яка забирає в людини місце — професію, компетенцію, сенс. Але такий підхід базується на хибному припущенні: що людина й машина конкурують. Насправді найсильніші результати дає співпраця, а не протистояння.

Ми в компанії не спекулюємо на темі ШІ — впроваджуємо його у робочі процеси з 2023 року. І якщо коротко, то найпомітніший ефект — це перехід від ручної, рутинної праці до інтелектуальної участі людини в процесах.

ШІ бере на себе задачі, які у спеціалістів забирають час, але не потребують глибокого розуміння контексту, емпатії, комунікаційних навичок, проактивності та інших важливих soft skills. Це, наприклад:

• перевірка документів;
  • класифікація запитів;
  • генерація відповідей у чат-боті;
  • аналітика великого обсягу даних.

У кожному з цих випадків ми не пропонуємо замінити спеціаліста — ми зняли з нього монотонне навантаження, яке накопичується і веде до вигорання. Працівник починає виконувати більш складні, змістовні задачі:

• аналізує нестандартні ситуації, коли щось пішло не за шаблоном;
  • працює з кейсами, які потребують людського підходу та глибшого розуміння;
  • покращує систему, базуючись на зворотному зв’язку від клієнтів або колег.

Ще один момент, який часто недооцінюють: ШІ сам по собі не є готовим продуктом. Щоб він працював якісно, потрібна людина, яка правильно сформулює завдання, пропише промт, перевірить результат, навчить модель на реальних кейсах.

Тобто кожен успішний кейс впровадження ШІ створює не менше, а більше потреби в людському розумінні, аналітиці й досвіді.

Наприклад, коли ми розробляли SmartCheck AI, ми витратили чимало часу не стільки на побудову, скільки на правильне його навчання: збір кейсів, уточнення правил, перевірку результатів, комунікацію з командою клієнтської підтримки. І ця робота не була технічною, вона була експертною. Саме вона зробила інструмент корисним.

Я не ідеалізую ШІ — він не вміє інтуїтивно зрозуміти клієнта, не може взяти на себе відповідальність за нетипове рішення. Але як інструмент для розвантаження від шаблонної роботи — він безцінний. Підсумок: ШІ — це не заміна людини. Це інструмент, який дає можливість спеціалістам виконувати свої задачі краще, швидше, глибше. І ті, хто вже сьогодні навчається використовувати ці інструменти, буде завтра не «поза професією», а навпаки у її новому центрі.

Страх перед новим — це нормально. Але прогрес завжди перемагав

Під час дебатів і після них я часто чую аргументи: «AI скоро залишить людей без роботи». І кожного разу ловлю себе на думці — це вже було. І не один раз. Історія розвитку технологій — це історія постійних страхів. Будь-яка нова хвиля автоматизації викликала паніку, і це природно: зміни — це завжди про дискомфорт.

Згадаємо три приклади:

Промислова революція (кінець XVIII — початок XIX ст.):

• технологія: паровий двигун;
  • страх: зникнення ремісництва, втрата роботи на фабриках і мануфактурах;
  • реальність: зросла продуктивність, з’явились нові галузі, професії в інженерії та обслуговуванні обладнання.

Автоматизація у XX столітті:

• технологія: конвеєрне виробництво, перші роботи;
  • страх: повне витіснення людей з виробництва;
  • реальність: створено тисячі інженерних і управлінських спеціальностей, люди перейшли до складніших завдань.

Комп’ютеризація (1980–1990-ті):

• технологія: персональні комп’ютери, програмне забезпечення;
  • страх: втрата робочих місць серед друкарів, бухгалтерів, офісних працівників;
  • реальність: виникла IT-індустрія, нові ролі — від розробників до дизайнерів інтерфейсів, автоматизація відкрила шлях до аналітики й креативних сфер.

Ще жодна технологічна революція не призвела до масового безробіття. Вона призводила до зміни характеру праці — і до нових можливостей.

Будемо відвертими: чи можемо ми уявити сучасний світ без того, що колись так само лякало?

• без автомобіля — повертаємось до коней і возів?
  • без тракторів і комбайнів — повертаємось до ручної праці на полі?
  • без фабрик і мануфактур — будемо прясти та шити одяг вдома?
  • без комп’ютерів — ведемо бухгалтерію від руки?
  • без мобільного зв’язку — чекаємо, поки телефоніст вручну з’єднає нас зі співрозмовником?

Це звучить абсурдно. Але ще 50 або навіть 30 років тому це було нормою. І кожна з цих змін проходила через опір, страх, а іноді навіть протест. Просто зараз ШІ на цьому ж етапі. Він ще не став частиною повсякденності для всіх, але ми впевнено рухаємося в цей бік.

ШІ не забирає робочі місця, а створює їх

За оцінками McKinsey, до 2030 року близько 30% поточних ролей будуть трансформовані, але понад 50 мільйонів нових робочих місць виникнуть саме завдяки розвитку AI. Тобто трансформація — це не нульова сума, це чистий приріст, якщо суспільство і бізнес встигають адаптуватися.

Ось лише частина професій, які зараз з’являються або активно зростають завдяки розвитку ШІ:

1. Prompt engineer (інженер підказок) — фахівець, який вміє формулювати запити до великих мовних моделей (LLM) так, щоб отримати точний, корисний результат.
  2. AI ethicist / policy analyst — спеціалісти з етики ШІ, які працюють у великих компаніях, університетах і держустановах, щоб визначати межі й правила використання технологій.
  3. Machine learning operations (MLOps) engineer — новий напрямок DevOps, адаптований під ШІ-проєкти. Попит на таких спеціалістів постійно зростає.
  4. Data labeler / AI trainer — аналітики, які маркують і готують навчальні датасети, проводять рев’ю результатів моделей.
  5. AI product manager / AI business analyst — гібридна роль, де потрібне розуміння як технологій, так і користувацького сценарію, бізнесу та впливу моделі на метрики.
  6. Synthetic content creator — ті, хто створює контент на базі ШІ: від генерації відео для реклами до музики, персоналізованих листівок, брендованих чат-асистентів.

І що важливо: багато з цих професій не вимагають наукового ступеня з комп’ютерних технологій. Достатньо фахової підготовки, навіть за межами інформаційних технологій + відкритості до нових інструментів і ви зможете опанувати нову професію, яка поєднує вашу поточну експертизу з можливостями ШІ. Це означає доступність входу і для тих, хто хоче змінити кар’єру, і для молодих фахівців.

Серед AI/ML-фахівців 62 % мають профільну освіту, 37 % — здобули професію шляхом самоосвіти, 29 % — переходили з інших сфер.

Якщо ми подивимось на топові компанії — Microsoft, Google, Nvidia, Hugging Face — вони всі зараз активно набирають спеціалістів, які можуть поєднати людський досвід + розуміння ШІ. Це саме те, про що я говорив у Києві: «людина + ШІ» — це найпродуктивніша модель, яку ми маємо.

Як ми впроваджуємо ШІ в продукти

Ми в компанії почали інтеграцію AI в функціонал платформи для того, щоб розвантажити наших користувачів від рутинних завдань і дати більше простору для творчих рішень. Ось кілька прикладів, де ШІ вже став частиною щоденної роботи.

1. Smartik — віртуальний асистент, який працює 24/7

Це чат-бот на базі штучного інтелекту (як ChatGPT) по всім запитам/питанням учасників торгів Prozorro. Його основна цінність — миттєві відповіді на запитання без залучення сапорту. Ми тренували його як досвідченого цілодобового консультанта для учасників торгів. Тим самим розвантажили власну службу підтримки, проте не відмовились від роботи наших менеджерів. Результат — клієнти швидко та у будь-який зручний для себе час отримують консультацію, а наші менеджери зосереджені на більш складних індивідуальних запитах.

2. SmartCheck AI — автоматичний аналіз тендерної документації

Ті, хто мав справу із закупівлями, знають: один тендер — це десятки, іноді сотні сторінок. Уявіть, скільки часу потрібно, щоб уважно все це перечитати.

Інструмент за лічені хвилини формує чекліст із вимог замовника для конкретного тендера. Замість двох годин, які навіть досвідчений спеціаліст витрачав на ручний аналіз одного тендеру, це тепер займає всього до п’яти хвилин. Чи це призвело до скорочення спеціалістів із закупівель? Зовсім ні, навпаки, підсилило команди.

До речі, ми пішли далі та почали вивчати особливості кожної галузі та що можна оптимізувати. Так для постачальників пального, де вкрай важливе місце розміщення АЗС, ми впровадили додаткову безкоштовну фічу на базі ШІ, що менш ніж за хвилину аналізує саме ці параметри.

3. Модуль аналітики на базі ШІ

Це комплекс інструментів AI та CRM, що працюють із великим обсягом даних. Він допомагає бізнесу:

• аналізувати свою ефективність, відстежувати ринок і конкурентів, прогнозувати закупівлі тощо;
  • будувати закупівельні стратегії, моніторити ціни, аналізувати поведінку постачальників.

Ці різні інструменти на базі ШІ не замінюють спеціалістів, але значно підсилюють цілі підрозділи великих компаній. Допомагають їм бути більш продуктивними, швидше виконувати роботу. Як результат — більше часу на нестандартні задачі та рішення, що потребують людського досвіду.

Виклики, які ставить ШІ — і як на них відповісти

Штучний інтелект дійсно змінює підходи до роботи. І хоча це відкриває великі можливості, з’являються й нові виклики. Найпомітніші з них:

1. Потреба в нових навичках. Частину завдань можна делегувати ШІ, але для цього потрібно вміти з ним працювати.
  2. Адаптація команд. Інтеграція нових інструментів змінює процеси та часто вимагає переосмислення ролей.
  3. Критичне мислення. Уміння аналізувати відповіді ШІ та піддавати їх сумніву.

На мою думку, ключова відповідь в освіті та адаптації. Потрібна підтримка з боку компаній, які впроваджують нові інструменти. Не менш важливою є участь держави у перепідготовці кадрів, у сучасній освіті.

І найважливіше — особиста готовність вчитись. Бо саме вона завжди була рушієм прогресу. Штучний інтелект не забирає роботу, її може забрати небажання адаптуватися до нових потреб ринку.

Як ШІ змінює ринок праці

Попри побоювання, штучний інтелект створює більше можливостей для тих, хто його використовує, ніж забирає. Нижче — кілька фактів і цифр, які показують, як саме ШІ вже змінює «ландшафт» ринку праці.

Продуктивність і зарплати зростають. За даними PwC, з 2018 по 2024 продуктивність в індустріях, що активно використовують ШІ, зросла вчетверо (27% vs 7%), а зарплати у працівників з AI-навичками мають премію +56%.

Зростання попиту на робочі місця. Світовий форум WEF прогнозує 170 млн нових робочих місць у найближчі 5 років (з 2025 по 2030), попри те, що потенційно зникнуть 92 млн — чистий приріст +78 млн.

Боротьба за AI-талант. Частка AI-вакансій серед усіх оголошень про роботу зросла на 21% у період з 2018 до середини 2024 року.

Що можна зробити вже зараз

Мене часто питають: «А що робити, якщо ШІ реально починає заходити в кожну професію?». Відповідь проста: потрібно не боятись, а пробувати.

Ось базові кроки, які може зробити будь-хто вже зараз — неважливо, ви бухгалтер, дизайнер чи логіст:

Спробуйте базові інструменти. Зайдіть у ChatGPT, Copilot чи Notion AI — і дайте їм задачу зі своєї щоденної роботи. Наприклад:

• скласти лист клієнту;
  • запропонувати шаблон договору;
  • згенерувати ідеї для поста.

Ви здивуєтесь, скільки часу можна зекономити навіть на дрібницях.

Освоюйте prompt‑мислення. Це новий soft skill: вміння надавати правильні інструкції ШІ. Він не замінює вас — але відповідає на тому рівні, на якому ви формулюєте запит. Наприклад:

• як не треба: «Напиши мені щось про маркетинг»;
  • як треба: «Напиши короткий пост у LinkedIn про те, як малий бізнес може використовувати email-маркетинг для повернення старих клієнтів. Тон — дружній, стиль — діловий, обсяг — до 1200 символів».

Сформулювати чітке, структуроване завдання — це половина успіху.

Автоматизуйте хоча б одну рутинну задачу щотижня. Наприклад: зробіть формулу в Google Таблицях, створіть шаблон у Notion або налаштуйте автоматичне перенесення заявок з пошти в таблицю через Make чи Zapier. Це маленькі зміни, які поступово економлять багато часу і змінюють підхід до роботи.

Говоріть про це з командою. У нас багато ідей з’явилось просто з фрази «а давай спробуємо». Не чекайте — тестуйте, діліться, вчіться одне в одного.

Тож, підсумовуючи: ШІ вже сьогодні допомагає як нашій команді, так і нашим клієнтам працювати швидше, точніше і сміливіше. Він бере на себе рутину, щоб спеціалісти могли зосередитись на складних та творчих задачах. Це не заміна людині, а інструмент, що підсилює кожного з нас.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

За допомогою ШІ майже спроектував собі ферму. Згоден — якщо не ігрорити робота буде.
А так — якщо не займаєшся чимось фундаментальним або не пишеш на якійсь рідкісній мові то без шансів залишитися програмістом. Та і нащо?

Чи б бачили як на це відреагувала б Сара Конор?
res.cloudinary.com/...​/ofiknxbuy76o0d5nwi09.jpg

І ще одна думка: це те ж про нагадування, але тут все грандіозніше:
ШІ може вам нагадати правила по яких працює гра Convey`s Life.
Але також...
У нашому житті є дуже багато контекстів подібних цій грі. Наприклад, якесь нотаріальне оформлення подарунку. Щоб зробити все п_р_а_в_і_л_ь_н_о хтось повинен провести вас по такому лабірінту нагадуючи про все необхідне щоб дістатися успішного виходу.
Я думаю, це й буде основна роль ШІ агентів у нашому майбутньому
Але є нюанс — на порушеннях таких правил дехто робить великі гроші...

Я б віддав любі гроші за додаток, що дозволяв би мені згадувати — у потрібний момент — все те, що я хотів би згадати у той момент. Чого це не календар (яких зараз є багато?)? Бо щоб все працювало так, як я хочу, буде важко його вести — треба щоб ШІ агент заповнював його.
Наприклад, коли я фармлю башню на болоті у діабло 2, я хочу згадувати куди мені бігти серед лабірінта кімнат на кожному поверху. Я це уявляю так:
— ШІ, ось карта першого поверху. Запамятай, як я її пробіжу перший раз, а тоді нагадуй куди бігти, коли я тебе спитаю.
Більш наближене до реальності — звертання до ШІ стенда у державній установі
— Мені треба таке й таке — куди звернутися? Що робити? Мій номер мобільного такий-то — відстежуй моє переміщення, порівнюй потрібні мені докумети та ті, що я вже оформив і взагалі допоможі з усім.

— Мені треба таке й таке — куди звернутися? Що робити?

хіба то є не функція самого державній установі?

Я можу спілкуватися з чатиком, але не можу з людьми (майже, бо ще якось продукти купую, проте у супермаркетах протокол обміну інформацією дуже тісний, щільний, тому якось орієнтуюся що треба казати на касі). Хвороба така. Соціофобія.

Хвороба така.

ги розкажи мені більше (тут риторичне) а зараз десь за годину «закінчуюся» за розмови

(майже, бо якось продукти купую, проте там протокол щільний, то якось орієнтуюся як і що треба казати на касі).

і тут воно однаково що на касі що з чатіком а як взяти до уваги що ресурс обмежений взагалі десь 3-4 реальні години на добу тож тратити ресурс як то на каси то якраз не ресурс і роботи реально рятують

Я можу спілкуватися з чатиком, але не можу з людьми

але ти не правильно сплутав умови задачі

— Мені треба таке й таке — куди звернутися? Що робити? Мій номер мобільного такий-то — відстежуй моє переміщення, порівнюй потрібні мені докумети та ті, що я вже оформив і взагалі допоможі з усім.

отже установа і має виділити свій власний ресурс на те щоб відстежити тобі все порівняти потрібне самій усе запросити і оформити те що тобі треба

хіба то є не функція самого державній установі?
Хвороба така. Соціофобія.

тю я думав сірьозне шось )) даже людей вбивать не вийде ((

Серед AI/ML-фахівців 62 % мають профільну освіту, 37 % — здобули професію шляхом самоосвіти, 29 % — переходили з інших сфер.

62 + 37 + 29 = 128.

Щось тут не надто грають цифри. Хіба що з інших сфер переходили і люди з профільною освітою і з самоосвітою. Але виглядає це дивно. Хоча, якщо промпт було згенеровано як

«Напиши пост для DOU про те, як ШІ може використовуватися для допомоги людині. Уникай фраз про заміну ШІ людиною. Тон — дружній, стиль — діловий, обсяг — до 2000 слів.»

тоді питання мабуть неактуальне.

як багато людей, що вміють тільки в складання ))

як треба: «Напиши короткий пост у LinkedIn про те, як малий бізнес може використовувати email-маркетинг для повернення старих клієнтів. Тон — дружній, стиль — діловий, обсяг — до 1200 символів».

Вот-вот ненужный пост, в ненужном Линкедине, с помощью ненужного ИИ.
Единственный риск, который он несет человечеству — что все разумное-доброе-вечное утонет в маркетинговых постах, каверах Говновоза и бугагашеньках для Тик-Тока.

что все разумное-доброе-вечное утонет в маркетинговых постах, каверах Говновоза и бугагашеньках для Тик-Тока

Так це уже декілька років відбувається. Той-же Лінкдін яскравий приклад тому: буквально кожен другий пост — це згенероване гівно для місцевої недальновидної аудиторії. А інші великі популярні портали/блоги і тд і без АІ уже давно засрані пустими маркетинговими щітпостами.

Фдисятку, такое чувство что 90% контента на этом линкедине так и пишется. Возвращаюсь туда время от времени чисто чтобы посмотреть на эту клоунаду и каждый раз удивляюсь что она людям ещё не надоела.

Чесно кажучи звучить трохи оптимістично. Не можу не погодитися з тим що треба адаптуватися і розвиватися — це ключ до незамінності, але що буде через 20-30 років? AI буде надалі розвиватися, і буде він це робити швидше, ніж ми. Згадайте що генерував Midjourney 2-3 роки тому, і подивіться що зараз. У найближчому майбутньому кожен зможе за 1 промпт генерувати фільми, да будь що. І так буде не тільки з кіноіндустрією.

Фактично, ми йдемо до майбутнього, де кожен буде варитися у власній бульбашці контенту. За промптом можна буде згенерувати собі музику, фільми, ігри (на комп’ютер і смартфон). А замість фрази «Хочеться стерти собі пам’ять і передивитися цей шедевр ще раз» буде «Хочеться написати промпт з невеликими модифікаціями сюжету і акторського складу і передивитися цей шедевр ще раз».

Хоча, впевнений, буде й така категорія людей (і при чому досить велика), яким навіть це буде робити лінь, і вони всеодно будуть продовжувати споживати контент, згенерований іншими людьми та АІ.

«Хочеться написати промпт з невеликими модифікаціями сюжету і акторського складу і передивитися цей шедевр ще раз».

не хочеться
ти коли борща їси, що тобі подобається — там дружина варить чи батько, ти хочеш наступного разу знова борщу, чи щоб сусід фрік з тих самих інгредієнтів накреативів якесь дивне хрючево?

А замість фрази «Хочеться стерти собі пам’ять і передивитися цей шедевр ще раз» буде «Хочеться написати промпт з невеликими модифікаціями сюжету і акторського складу і передивитися цей шедевр ще раз»

«Let’s kill two birds with one prompt»

в Rick-n-Morty десь було, обіграна ідіома запам’яталась навіть більш ніж контекст

в Rick-n-Morty десь було

дідько я коли був знайшов 3 перші сезони пройшов а потім подумав що нема далі (мені здається я й 3-й сезон знайшов випадково) а потім якось згадав просто подивитися чи нема далі а там аже сезонів 7 чи щось а я вже не можу знайти просто можливості зібратися подивитися ((

У найближчому майбутньому кожен зможе за 1 промпт генерувати фільми, да будь що. І так буде не тільки з кіноіндустрією.

Не буде. В інтернеті куча безкоштовного порно, а «моделі» з онліка продовжують зривати джекпоти на платних підписках. Навіть зараз вистачає згенерованої музики, але люди хочуть і дальше слухати однотипну безтолкову «музику» типу Тейлор Свіфт чи Дрейка, бо за цією музикою стоять реальні люди.

Те саме з кіно. Раніше, щоб зняти кінцо типу Титаніка, то потрібні були титанічні зусилля. Зараз же кінцо типу останнього хрючева від Марвел (Тандерболтс) знімають за 4 місяці в 2-х павільйонах, а все інше домальовують на комп’ютері. Правда таке кіно потім провалюється з тріском, що тільки свідчить, що напів-згенероване гівно уже зараз нікому не цікаве.

Зараз це мало кому потрібно, бо якість дуже посередня, як з відео, так і з музикою, тому треба почекати років 10-15 хоча б щоб побачити наслідки

треба почекати років 10-15 хоча б щоб побачити наслідки

Після польоту людини на Місяць всі очікували що к 2000-му ми будемо вже яблуні на Марсі вирощувати, ага.

Дитина після народження важить приблизно 3.5кг. Через місяць її вага збільшується приблизно на 20%. Якщо екстраполювати цей ріст на майбутнє то вийде що в три роки дитина буде важити десь одну тонну.

Заперечення — ШІ ніколи не замінить людину. Він є просто інструментом для полегшення її праці.

Гнів — не може бути такого, що ШІ замінить людину! Я збираю реквайрменти, створюю дизайн системи, спілкуюсь з людьми. ШІ не зможе це все робити самостійно.

Торг (ми тут) — в найближчі роки ШІ не зможе замінити людину. ШІ зараз занадто недосконалий. Хоча він і пише код — цей код потрібно рефакторити, контролювати. Те, що зараз ШІ починає повільно витісняти джунів з ринку — нічого не означає. Найближчим часом нам нічого не загрожує.

Депресія — мене звільнили через те, що компанія інтегрувала ШІ. Що робити далі?

Прийняття — [пост в лінкдін]: вирощувати овочі завжди було моєю пристрастю і ціллю у житті. Я використовую Scrum-підхід і мої овочі ростуть на очах...

вирощувати овочі завжди було моєю пристрастю і ціллю у житті. Я використовую Scrum-підхід і мої овочі ростуть на очах...

автоматична ферма «0-1» може забезпечити харчами Африку за 3 місяці, лише із 2 змінами чергових операторів. Та і ті більше для галочки сидять

Це ж трішки складніше ніж просто операторів комбайну чи трактора прибрати з рівняння. Хтось все це має обслуговувати. Одна справа замінити коней і людей які ручками і ніжками працюють, а зовсім інша коли по суті ідея замінити дуже не високий відсоток людей які власне керують цими машинами до того ж ускладнивши обслуговування.

Ех, не встиг біткойн замінити всі фіатні гроші, а вже ШІ (так ви називаєте великі мовні моделі) замінює людей. Страшно, дуже страшно.

Це той біткойн в якого одного дня ціна 80к, а на другий день 40к?)
Той біткойн, який використовує лише мізерна частка людей, а усі решта навіть не знають як його дістати?
Той біткойн, який не приймають більшість бізнесів?)
Оце так порівняння) Вас точно ШІ не замінить)

Ага, той самий, я ж кажу ось-ось, вже замінить. Залишилось трохи почекати. Поки чекаємо, можемо ще трохи почекати термоядерного синтезу, комерційних польотів на Місяць, до речі, як там справи з автопілотами? Вони ж ще у 2015 були майже готові, а в 2018 — були вже зовсім готові. То чому мене досі возить Махмуд коли я викликаю Болт, а не автопілот? Коли ж його вже замінять? Ох, а яка класна технологiя NFT, скiльки користi принесла.
Та ви не переймайтесь. Оця ваша дитяча наївність — вона з віком минає. І ви перестанете екстраполювати досягнення найбільш хайпової фази в майбутнє.
І звісно, штучний інтелект мене замінить. Просто, найімовірніше, я не доживу до його створення.

Просто, найімовірніше, я не доживу до його створення.

Про що я і писав вище) Торг у всій його красі)

Він є просто інструментом для полегшення її праці

Відколи накопичення технічного боргу стало полегшувати працю?

вайбкодерок не знає що таке техборг, у них всі проєкти суцільний техборг

ШІ сьогодні — це як малюк, який тільки-но вчиться ходити.
Згадаймо, якими повільними були перші автомобілі, якими крихкими — перші аероплани. Навіть у нашій галузі: сучасні смартфони в кишені потужніші за комп’ютери загального вжитку сорок років тому.

учасні смартфони в кишені потужніші за комп’ютери загального вжитку сорок років
тому.

А используются не финансового анализа и рассчетов аэродинамики, а для полной херни.

Да. Так ведь и те первые ПК не всегда использовались для финансового анализа и расчётов аэродинамики.

Аэродинамику на восьмибитке хрен посчитаешь, а вот электронные таблицы были чуть ли не резоном покупки персоналки домашним пользователем.

на восьмибитке хрен посчитаешь

через 30-40років хтось напише теж самий хрен відносно 64біт чи 512біт, межа «хочу» числових методів нескінчена

Есть объективная реальность — 8 битные персоналки были исключительно техническими игрушками, 16-ти позволили хоть чтото путнее делать, настоящим рабочим местом стали только 32-разрядные.

Якщо про бітність і не тільки ПК то (якщо не помиляюся) і PDP раніше і 80286 вже 16бітні були, і на тих і на других з числовими методами софт юзали (тобто з тим залізом і можливостями що були на той час). А в що саме впиралася «обьективная реальность» якщо тим займалися?

справедливости ради там сам процесс происходит довольно быстро 8080 выходит в 74-м и уже в 78-м выходит и 8086 который вообще-то чтобы сильно принципиально отличался не сказать они вообще технически совместими а в вопросе домашнего пользователя просто не было такого спроса

настоящим рабочим местом стали только 32-разрядные.

потому что как раз и появляется спрос как то уже на графический полный интерфейс откуда собственно уже начинается реальное «массовое бытовое рабочее место»

я не думаю там в разрядности дело скорее в общей истории где всему нашлось своё место в своё время

через 30-40років хтось напише теж самий хрен відносно 64біт чи 512біт

как то для примера там уже нашёл своё плато как то сама архитектура 32 бит достигла своего потолка как то 4 млрд доступных комбинаций читай адресаций в то время как «простое удвоение» расширило этот потолок до мало достижимых физически сколько там 2 в 64-й

... как для примера в интернет на айпи v6 ещё далеко не все перешли... специально проверил 48.17% как утверждает гугл

www.google.com/...​l/en/ipv6/statistics.html

мало достижимых физически сколько там 2 в 64-й ... айпи v6 специально проверил

крім адресації пам’яті існують ще звичайні data і відповідні регістри, навіть якщо не брати до уваги решту використань з більш ніж 32 чи 64біта — і цікавить тільки ipv6 — то ipv6 адресами легше маніпулювати як єдине ціле (128біт у цьому випадку)

Аэродинамику на восьмибитке хрен посчитаешь

с чего это? у нас был целый вычислительный центр на 8080 точнее совестком и как раз на кафедре аэродинамики куча расчётных программ

... интересно сравнить 8080 с его аналогом образца какого-то 61-го года фортран и ibm 7090

... хм в кино пишут it’s capable to solve 24,000 multiplications per second если взять это с реальными числами и если взять это 8080 на 2 мгц тратить по 4+ такта на команду и это до 500,000 команд и соотв. грубо 20 команд на умножение

... хм ну старичок 7090 силён )) но с другой стороны 8080 где-то сравним особенно если распаралелить просто порезав расчёт на части и запустив на отдельных компах терминалах

A что используется для такой херни вроде финансового анализа и расчетов аэродинамики?

A что используется для такой херни вроде финансового анализа и расчетов аэродинамики?

Думаю то же самое, что и для рендера видеографики.

И если оно сидит в облаке, то смартфона, кажется, достаточно. Конечно, LLM несовершенны. Как и люди. Закон Старджона.⁠⁠

Думаю для таких объемов вычислений облака слишком дороги.
Обычные физические сервера и кластерное ПО.

Після польоту людини на Місяць всі очікували що к 2000-му ми будемо вже яблуні на Марсі вирощувати. Екстраполювати технологічний прогрес це трохи гра в рулетку.

Ще забавний приклад: дитина після народження важить приблизно 3.5кг. Через місяць її вага збільшується приблизно на 20%. Якщо екстраполювати цей ріст на майбутнє то вийде що в три роки дитина буде важити десь одну тонну.

Це найбільш твереза думка в обговоренні. Може, через цей час і згадаємо цей діалог, й повернемось до нього.

ШІ сьогодні — це як малюк, який тільки-но вчиться ходити.

не малюк, а якась нова дивна істота, яка вчиться ходити, як малюк. може вона потім почне пригати як кенгуру, чи полетить, чи скаже «та пішли ви всі в жопу з вашею хуйнею» і взагалі пригне у інше пространство (ну вона ж буде в тисячі раз розумніша ніж людина). але ні, з кожного утюга це буботіння — нас усіх звільнять, нас усіх звільнять

чи скаже «та пішли ви всі в жопу з вашею хуйнею» і взагалі ...

нагадало you do your job, I’ll do mine
youtube.com/shorts/MROhf5sRo-E

з кожного... буботіння — нас усіх звільнять, нас усіх звільнять

чути назараз майже тільки в IT, і чому так ...

чути назараз майже тільки в IT, і чому так ...

запитала у ютуба «ai replaces lawyers» і отримала таку ж саму купу контенту у стилі «ми всє умрьом!!»

може з розряду «майже», якщо обговорення про конкретику впровадження на ближню перспективу — зустрічаються в основному відносно IT, або інші поза фокусом, чи алярмізм серед програмерів так ярко проявляється... не знаю

особисто чула «караул» на цю тему від юристів, неайтішних менеджерів та бухгалтерів. а робітників call центру звільнили ще до ковіду и AI хайпу, вони напевно вже щось інше навчилися робити.

а робітників call центру звільнили ще до ковіду и AI хайпу

— якщо не пов’язано з АІ — то не виходить як прив’язати
— якщо пов’язано — тоді виходить що це не тільки хайп

Десь так

хайп — це розголос, створення ажіотажу навколо чогось з метою привертання уваги часто перебільшуючи можливості та недоговорюючи про обмеження. тому зараз ми маємо AI хайп.

Впровадження чогось нового достатньо значного по впливу супроводжується хайпом, кудиж без цього у часи після появи інтернет. Алеж обговорення цікаво тим що поза хайпом. А в крайніх формах які виливаються в
«це тільки хайп і не варто уваги (підміняючи хайпом все решта)»
«нас всіх звільнять (маючи на увазі себе зазвичай)»
— нічого особливо нового.

Поза цими крайнощами — обговорення може бути цікавим.

Поживемо-побачимо. Жоден з учасників цього обговорення не має впливу, щоби аби прискорити впровадження ШІ в життя, аби щоби уповільнити цей процес. Колись була посада машиністки, яка займалась тим, що друкувала тексти на друкарській машинці. Їх буботіння (а хто в темі той знає, й чув його) аніяк не вплинуло на впровадження текстових процесорів в життя.

кожен з учасників обговорення не знає яке буде це майбутнє, усе обговорення базується, що люди беруть свої дуже обмеженні знання про світ та на їхній основі роблять прогноз, що трапиться у майбутньому. але це все просто балачки і люди це роблять просто тому що люди. будь яка LLM зробить цей прогноз краще, бо в неї даних значно значно більше і «мислять» вони без емоцій. я думаю, що усі, хто читає цей топік вже спитали у чатжпт, і знають, що він «думає» про це.

Taк, жоден з учасників обговорення не знає майбутнього, але в багатьох з них є певне уявлення про це майбутнє. Комусь воно подобається, комусь — ні. Але впливу, щоби або реалізувати це майбутнє, або протидіяти його реалізації, ніхто з них не має.

тобто якщо перефразувати, то ніхто не знає, що буде та впливу на це не має, але багато хто фантазує і у когось фантазії більш позитивні, а у когось більш негативні

Так і є. Тут в темі учасники діляться своїми фантазіями або, якщо бажаєте, прогнозами. А прогноз, починаючи з прогнозу погоди на поточний день, може як виправдатись, так і не виправдатись.

Частково можна погодитись но ви говорити тільки про те ШІ яке на даний момент існує. А хто сказав що ШІ різко перестане розвиватися? Навіть якщо різко сповільниться розвиток, навіть якщо буде чергова зима ШІ все рівно рано чи пізно будуть прориви і ШІ навчиться ще дуже багато чого робити краще за людину.

ШІ бере на себе задачі, які у спеціалістів забирають час, але не потребують глибокого розуміння контексту, емпатії, комунікаційних навичок, проактивності та інших важливих soft skills.

Ну... розуміння контексту у LLM набагато краще, ніж моє. Бо їх взагалі небагато, і вони усі є в навчальній виборці. Емпатія? Більшість навчальних наборів дуже емпатичних, тому є враження, що LLM завжди переживає, піклується, заспокоює, мислить «позитивно», ... Той факт, що LLM можуть працювати психологом, хіба не ознака? Комунікаційні навички набагато кращі, завжди витримує тон, ніколи не психує, не ігнорить, ...Проактивність? Завжди а хочеш ще зробимо так? А хочеш ще отак? Попросив написати функцію — він цілий модуль накатав.

Велика проблема з hard skills...

Я не ідеалізую ШІ — він не вміє інтуїтивно зрозуміти клієнта, не може взяти на себе відповідальність за нетипове рішення.

Ви промпти писати не вмієте.

Prompt engineer (інженер підказок)

Ну.. а ви пробували LLM попросити написати промпт? Взагалі мій досвід досить цікавий, чим більше ненормативної лексики та лайки, тим він краще. Отакий собі промпт-інженірінг, хоча може це оманливе враження

AI ethicist / policy analyst

Вода водою, з чим вже зараз AI справляється непогано.

І т. д. і т. п. там якщо брати перелічене, то AI краще за людину вже зараз. Єдине, що він не вміє, це писати код та підтримувати складний проект. Тут проблеми.

Результати роботи будь яких ШІ на даний момент не викликають довіри, все ще досить багато галюцинацій і рандому у відповідях. Усе що видає ШІ потрібно перевіряти знаючою в темі людиною, особливо якщо це важливі робочі моменти, а не «накидай мені ідей що приготувати із інгредієнтів на фотці мого холодильника», просто іноді це можна перевірити швидко і тоді ШІ виступає непоганим асистентом, а іноді простіше самому вже від початку зробити, особливо якщо це щось нетипове.
Тож так, ШІ це дійсно крутий інструмент в правильних руках і в окремих випадках, але до заміни людей ще дуже далеко. Хайп щодо ШІ дуже перебільшений, хоча не виключаю що десь зараз у підвалах Пентагону розробляється deus ex machina.

Це не заміна людині, а інструмент, що підсилює кожного з нас.

Воно то все так, але...

Є багато інженерів які не є «продукт інженерами». Вони хороші кодери, хороші технічні спеціалісти, але з Продуктом/клієнтом/менеджером вонм нормально не поговорять.
Без АІ такі люди все одно були корисні (особливо на великих легасі).
Тепер такі будуть перші на вихід.

Є інженери задіяні в супорті, де більшість часу йде на подивитись логи, рестартнути, руками в базі щось змінити.
І якщо в звичайній розробці збільшення продуктивності зменшить час на реліз фіч, збільшить кількість фіч, то в такому супорті роботи більше не стане.
Тому більшість таких буде звільнена, як тільки появлятся відповідні фічі в супорт платформах.

Це як з адмінами коли появились клауди. Багато не змогли освоїти мінімальний скріптинг, клауди, і залишились без роботи. І це не тому що вони ліниві, просто їхні здібності не дозволяють їм освоїти нову роль (як і кухарка не може вкотитись в ІТ просто тому що вона «хоче»)

Це як з адмінами коли появились клауди. Багато не змогли освоїти мінімальний скріптинг.

Трохи занадто, скажімо що якщо умовний «адмін» не знає як користуватися скриптовкою я б сказав що це чи «офіс-менеджер» чи можливо «кодер» світчнувся (саме серед них найчастіше зустрічалися варіанти коли немає бази з тим як працює система чи мережевий стек, чи скрипти для чого).

p.s. перша асоціація з адмін без скриптів була щось типу — вайб-адмін (по зразку з вайб-програмер)

це весь аутсорс )) -> Є багато інженерів які не є «продукт інженерами». Вони хороші кодери, хороші технічні спеціалісти,

Є багато інженерів які не є «продукт інженерами». Вони хороші кодери, хороші технічні спеціалісти, але з Продуктом/клієнтом/менеджером вонм нормально не поговорять.
Без АІ такі люди все одно були корисні (особливо на великих легасі).
Тепер такі будуть перші на вихід.

І зараз будуть корисні, бо AI писати нормально код не вміє. А от з продактом|клієнтом|менеджером зараз зможе і LLM поговорити.

І зараз будуть корисні, бо AI писати нормально код не вміє.

Може це я такий поганий кодер, бо код пише не гірший за мене)

Ну і технологія 2 роки тому зявилась, за останній рік прогрес неймовірний, і це тільки початок

Може це я такий поганий кодер, бо код пише не гірший за мене)

Значить ви під загрозою.

Ну і технологія 2 роки тому зявилась, за останній рік прогрес неймовірний

Я не бачу великого прогресу. Або він пам’ятає, і тоді досить гарно адаптує. Або не пам’ятає, і тоді він безпорадний. Увесь прогрес у тому, що більше пам’ятає.

Ну і не два роки, а вже з 2020 десь.

Я не бачу великого прогресу

Тоді це швидше

Значить ви під загрозою.
Увесь прогрес у тому, що більше пам’ятає.

Трохи розпишу зміни за рік

Агент режим (ланцюг викликів які він самостійно генкрує)

Вміє сам шукати по файлах, відслідковувати виклик методів

Підтримує конфіги на рівні проекту, компанії

Ну і самі моделі, якість коду між gpt4 і o3 (чи тим більше claude sonet 4) не до порівняння. Коли кажеш написати юніт тести, то код першого не компілився, код останнього проходить код рев’ю без жодної правки зі сторони людини

Агент режим (ланцюг викликів які він самостійно генкрує)

Це не фіча LLM, це просто невеличка надбудова, яку й самому написати не важко. По-друге, він не може якісно виконати одну дію, у мене постійні лайки, по я прошу один метод написати, а він мені один лайномодуль, в якому цей метод треба правити ще десяток разів.

Вміє сам шукати по файлах, відслідковувати виклик методів

Кілька років тому я писав плагін, який дозволяв додавати до запиту те, що вважаєш запотрібним. Але це теж не фіча LLM, це просто декілька днів роботи.

Підтримує конфіги на рівні проекту, компанії

Угу, здатен створити файлік з описом та додавати його до запиту, що до lore.

код останнього проходить код рев’ю без жодної правки зі сторони людини

Ну... мій не проходить. Більшість unit-тестів, як на мене, просто зайва тавтологія з від’ємним вел’ю: ніяк не допомагає, треба більше фіксити при рефакторінгу, треба довше шукати що тобі треба.

Все перелічене це те, що студент за тиждень напише.

Задопомогою ШІ,я можу себе реалізувіати,іноді сама нейронка вгадує те що я хотів додати.

Не всю вашу статью прочитав,постараюся дочитати цікаво.
Джуе з вами згідний про тех прогрес.

Підписатись на коментарі