ChatGPT поки не забирає роботу джуніорів — аналітика DOU
У нас традиційно вийшов за червень 2025, і там, крім загального оптимістичного висновку, є ще багато цікавих тенденцій, на які варто звернути увагу.
Наприклад, одна з найпалкіших тем для обговорення — це відчутне зменшення доступних позицій початкового рівня через кризу в індустрії та вдосконалення генеративного ШІ. І хоча це безперечно правда, та все ж наша аналітика показала, що ситуація не настільки погана, як здається, і навіть є тенденція на покращення.

Хоча йдеться здебільшого не про технічні спеціальності, та все ж QA досі залишається доступною опцією для новачків, яка показує зростання в цифрах. Найбільше зростання — у маркетингу та саппорті, і це цікаво перегукується з обговоренням, що програмісти фактично розробляють і тренують собі заміну.
Які ваші прогнози на подальше становище з позиціями початкового рівня? Наскільки складно буде «ввійти в айті» ще через півроку-рік?
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМне вот что интересно — почему несмотря на то что работу стало найти явно во много раз сложнее людям всех категорий — зарплаты не падают? В 2022 нанимали же даже полных дебилов практически не интервьюирую, был хапун на рынке, а сейчас многие по полгода-году даже вполне квал кандидаты ничего не могут найти.
Тому що кваліфікованих спеціалістів на ринку стало менше
А куда они делись? За жирные2021-2022 достигли FIRE?
Якби я точно знав, може і я би кудись дівся ). Хтось правдами неправдами виїхав, і виїхали точно чимало, реально кваліфікованих, які впевнено почувають себе на ринку. Дехто воює, і таких знайомих теж вистачає. Ще думаю, багато хто під час війни не хоче міняти роботу, люди більше дорожать наявною роботою. Може ще щось. Все разом і створює дефіцит _кваліфікованих_ кадрів.
Я навчаюся самостійно, і шукаю роботу вже 4 місяці і ще шукати буду певно рік, бо рівень знань хочуть як для мідла, шукав в NLP роботу, тепер і в ML or AI, будь що з цим пов’язане шукаю. Не факт що потраплю в іт, при тому що є відстрочка, яка як виявилося просто бумажка, я можу зараз виїхати, хочу і можу працювати і навчатися можу. Роботи іншої не в іт море, бо є відстрочка, з руками і ногами заберуть, але іт це щось. Я розумію попит створює пропозицію, кандидатів більше ніж вакансій, але щоб заявити про себе, треба написати пару проектів на рівні стартапів, знати англійську на рівні мінімум B1 а краще B2, це для мене шокуюча реальність. Далі що, знання португальської, іспанської і китайської мови, C++, JS, Java. Але певно я просто дуже в теорію пішов і мало практики робив, плюс в ковідний час мені самі писали, хоча я нічого не знав, а зараз доктор наук ну тоді може візьмемо. Я розумію всі ці процеси, вимоги до вакансії, стан на ринку, що як виділився чимось від новачків тебе візьмуть, але от виділятися займає багато часу.
а освіта як ? технічна чи математична ?
елетротехнічна, моя освіта майже не відносить до програмування.
ну так иди и работай, чего ждать у моря погоды
Так я хочу роботу по тому що подобається, і де я зможу розвиватися.