ChatGPT поки не забирає роботу джуніорів — аналітика DOU

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

У нас традиційно вийшов за червень 2025, і там, крім загального оптимістичного висновку, є ще багато цікавих тенденцій, на які варто звернути увагу.

Наприклад, одна з найпалкіших тем для обговорення — це відчутне зменшення доступних позицій початкового рівня через кризу в індустрії та вдосконалення генеративного ШІ. І хоча це безперечно правда, та все ж наша аналітика показала, що ситуація не настільки погана, як здається, і навіть є тенденція на покращення.

Хоча йдеться здебільшого не про технічні спеціальності, та все ж QA досі залишається доступною опцією для новачків, яка показує зростання в цифрах. Найбільше зростання — у маркетингу та саппорті, і це цікаво перегукується з обговоренням, що програмісти фактично розробляють і тренують собі заміну.

Які ваші прогнози на подальше становище з позиціями початкового рівня? Наскільки складно буде «ввійти в айті» ще через півроку-рік?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мне вот что интересно — почему несмотря на то что работу стало найти явно во много раз сложнее людям всех категорий — зарплаты не падают? В 2022 нанимали же даже полных дебилов практически не интервьюирую, был хапун на рынке, а сейчас многие по полгода-году даже вполне квал кандидаты ничего не могут найти.

Тому що кваліфікованих спеціалістів на ринку стало менше

А куда они делись? За жирные 2021-2022 достигли FIRE?

Якби я точно знав, може і я би кудись дівся ). Хтось правдами неправдами виїхав, і виїхали точно чимало, реально кваліфікованих, які впевнено почувають себе на ринку. Дехто воює, і таких знайомих теж вистачає. Ще думаю, багато хто під час війни не хоче міняти роботу, люди більше дорожать наявною роботою. Може ще щось. Все разом і створює дефіцит _кваліфікованих_ кадрів.

Я навчаюся самостійно, і шукаю роботу вже 4 місяці і ще шукати буду певно рік, бо рівень знань хочуть як для мідла, шукав в NLP роботу, тепер і в ML or AI, будь що з цим пов’язане шукаю. Не факт що потраплю в іт, при тому що є відстрочка, яка як виявилося просто бумажка, я можу зараз виїхати, хочу і можу працювати і навчатися можу. Роботи іншої не в іт море, бо є відстрочка, з руками і ногами заберуть, але іт це щось. Я розумію попит створює пропозицію, кандидатів більше ніж вакансій, але щоб заявити про себе, треба написати пару проектів на рівні стартапів, знати англійську на рівні мінімум B1 а краще B2, це для мене шокуюча реальність. Далі що, знання португальської, іспанської і китайської мови, C++, JS, Java. Але певно я просто дуже в теорію пішов і мало практики робив, плюс в ковідний час мені самі писали, хоча я нічого не знав, а зараз доктор наук ну тоді може візьмемо. Я розумію всі ці процеси, вимоги до вакансії, стан на ринку, що як виділився чимось від новачків тебе візьмуть, але от виділятися займає багато часу.

елетротехнічна, моя освіта майже не відносить до програмування.

Роботи іншої не в іт море, бо є відстрочка, з руками і ногами заберуть

ну так иди и работай, чего ждать у моря погоды

Так я хочу роботу по тому що подобається, і де я зможу розвиватися.

Підписатись на коментарі