Ваш досвід з психотерапевтом?

В 2022 році мене невропатолог направив до психотерапевта, я пішов до нього, той тупо виписав сильнодіючі ліки (потім дізнався що то майже наркотики). Я тоді вирішив що сам справлюсь, та й забив.

За останні півтора року дуже сильно вигорів, працювати ментально вже не можу, тому вирішив звільнитися на період літа, щоб привести менталку в порядок. Зараз багато подорожую по Україні і займяюсь всілякими фізичними активностями, це допомагає, але відчуваю що до осені не зможу відновитись, тому хочу спробувати попрацювати з лікарем.

Якщо хтось з вас був в подібній ситуації і звернувся до психотерапевта, підкажіть, яким був результат?

Загалом, цікавлять питання:

1. Чому ви до нього пішли?
  2. Як довго і части з ним працювали?
  3. Скільки це коштує?
  4. Які були результати?
  5. Можете конкретного порадити в Києві?

Велике прохоння — пишіть тільки ті, в кого є досвід.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

середньо-позитивно.

чи був прогрес — так, він тривав може 2-3 сеанси, десять інших — просто в топку, це скоріше було про виговоритись.

Всі питання та висновки — це речі, про які я знав (і це не про — «ой та я ж догадувався», це про — просто прийшов і розказав, як є, проаналізував кожну ситуацію, своє ставлення, звідки ростуть ноги і чому так думаю/які травми)

але треба сказати, що я не людина яка сильно заганяється, добре вмію аналізувати і копатись глибоко, професія також з цим пов’язана, всі дитячі штуки — втопку, про них просто на перших сеансах розказав сам, і вони точно не не були корінням проблем, нового нічого психотерапевт викопати не зміг, хоча і я і він дуже старались.

все було пов’язане зі стосунками.

1. З"явився токсічний топ-манагер в компанії, який ходив на міти, всіх присував щоб якоби підняти перфоманс. На цьому фоні почалися псіх проблеми
2. 2-3 міс раз на тиждень
3.Було 900 грн у 2023, зараз 1500 десь
4. Головне — що проаналізували моє життя і я більш зрозумів, чому це так на мене почало впливати і псіхолог сказав щол я працює в дуже токсічний конторі і треба звідти йти
5. Займався онлайн

В цілому можу сказати, що найбільшіш правильним рішенням було те, що я перестав працювати в тій компанії.
також треба розуміти, що робота з псіхологом допомогає боротися з сімптомами. Тобто наврядчи проблема повністю піде, ви просто навчитеся інакше на це реагувати, більш спокійно

У вашему випадку, раджу відпочивати, маст хев — це фізична активність — качалка, якийсь спорт.
Десь прочитав комент, і він зі мною працює:
Ментальна втома лікується фізичною активністю, Фізична втома — лікується ментальною активністю.

Негативний — склалося враження що це такі сучасні екстрасенси.

1. Звернулись до психолога з дружиною на парні сесії, щоб вирішити проблеми в сімʼї. Але воно перейшло на те що були і парні консультації і індивідуальні
2. Загалом декілька років, але були паузи — наприклад пів року без консультацій, потім повертались, працювали якийсь етап — пару місяців і знову не ходили
3. 2000 грн в год
4. Я дуже дуже задоволений. Вирішили сімейні питання, а паралельно пропрацювали багато дитячих травм. Тобто і особиста терапія і сімейна пройшла дуже добре. Життя сильно змінилось в кращу сторону.
5. все було онлайн

Можу конкретних порадити в Києві, але все занадто складно та індивідуально. Зі свого і не лише досвіду можу стверджувати, що має статись також певний емоційний коннект. Є стани які доволі ефективно фіксяться конкретними підходами: як-от конкретні тривожності, ПТСР або патерни поведінки, які з дитинства/пубертату закамʼяніли у вас. Дуже часто людині просто треба комусь виговоритись, інколи це глибинна проблема, інколи це конкретний розлад який треба фіксити фармою а деколи треба на масаж піти чи поплавати. Гарний терапевт — має це зрозуміти та направити вас у правильний напрямок. Гарний терапевт, на мою скромну думку, має мислити дуже широко, як і аналізувати, та не фреймитись одним єдиним підходом, оскільки людина — занадто комплексне створіння. Та головне — давати результат та ефективні підходи чи «фішки». Бо просто поговорити та все раціоналізувати — я можу і з чатом =)

Особисто мені допомогло читання купи літератури, рефлексія та самоаналіз. Я читав базу і по схематерапії і по КПТ і просто щось загальне — просто бо і цікаво було і знаходив відгук на власні запити/отримував розуміння та інструменти.

У психотерапевта не була, була у психологині пару сесій.Сказала, що психолог мені не потрібен, а спазм і стрес можна скорегувати лікувальним масажем. Що і зробила.

У мене був досвід у 2012 році, позитивний. Звернувся з проблемою — депресія, неможливість змінити свою поведінку в деяких ситуаціях (можна сказати, що залежність). Працювали за методикою КПТ.

На той момент це дуже допомогло — я кардинально змінив своє життя і роботу. Це був Олег Шульц, не знаю, чи має він зараз приватну практику — www.linkedin.com/in/olegshults

Депресія повернулася приблизно через 4-5 років. Звернувся до іншого спеціаліста — не зійшлися характерами, довелося перервати роботу після кількох зустрічей. Друга проблема в тому, що КПТ мені вже не допомагає — можливо, через вік, а можливо, через якісь внутрішні причини. Тому вже півтора року приймаю антидепресанти 🤷‍♂️

Дякую за тему. Дуже відгукується. Моє вигоряння в 2024-му було, так би мовити, повного циклу: робота, дім, діти, війна — все змішалося в один безперервний марафон. Робота не збігалася з моїми цінностями, але я, як багато хто з нас, вирішила бути «сильною» і тягнула все на собі. До останнього. Поки не «вилетіли всі системи». Вигорання, депресія з тривожними проявами

Перші симптоми — зник сон, їжа стала несмачною, я їла просто для того, щоб не впасти. Світ став сірий, ніби зникла кольорова палітра. Увага розсіялася, думати стало важко, рішення давалися з боєм. І щоденна традиція: йду на роботу і плачу — інакше просто не могла вже витримати.

Тоді я звернулася до психіатра, і саме він призначив мені лікування. Тут, до речі, маленька ремарка до статті — медикаменти може призначити лише психіатр, не психотерапевт, можливо, автор помилився.

Що змінилось? Уже через кілька тижнів я почала спати, знову відчула смак до їжі, а ще через тиждень — прийняла рішення змінити роботу. І це було одне з найкращих рішень у моєму житті.

Якщо зараз комусь важко — не тягніть. Не все «пройде саме». Не все вирішується кавою та винцом. Інколи потрібен спеціаліст який побачить ваш бекенд.
Рекомендую Mental Clinic (mentalclinic.com.ua ) - центр ментального здоров’я, працюють по всій Україні і оналайн. Професійні психологи й психіатри, які справді допомагають.

Рекомендую Mental Clinic (mentalclinic.com.ua ) - центр ментального здоров’я, працюють по всій Україні і оналайн. Професійні психологи й психіатри, які справді допомагають.

Katerina Lebedynska
HR Partner & Corporate Mental Health Consultant at Mental Clinic

Ясно-понятно

Накидайте їм трохи «відгуків» за брехливу, недобросовісну рекламу і спам:
www.vidhuk.ua/uk/mental-clinic
instagram: Mental Clinic (@mentalclinic.ua)

Так, віднедавна працюю в Mental Clinic HR-ом. Це — не тримаю в таємниця. Та не один рік була клієнткою — поділилася особистою історією. До того ж автор запитував рекомендації на спеціалістів у Києві, тож рекомендувала і буду рекомендувати. У Mental Clinic — не одній мені допомогли і роблять це професійно. Мене витягли і перезавантажили.
Якщо когось це засмутило чи здалося не щирим або рекламним — перепрошую. Візьму до уваги 🤗❤️

вы случайно два ответа сгенерировали...

Дякую .Дійсно, прокоментувала двічі — мій баг: здалося, що перший не опублікувався, тож написала ще. Я не є постійною відвідувачкою цього форуму, тому вийшло як вийшло. перепрошую. буду уважна

Ой, знайомо до болю (буквально). Моє вигоряння 2024-го — це був умовний кінець світу в окремо взятій голові: дім, діти, війна, робота, яка не відповідала моїм цінностям. Але як свій особистий психолог свого життя — я вирішила, що «якщо щось ламається, то це моя відповідальність його полагодити». Звалила на себе все, що тільки можна.

Симптоми?

Сон — error 404
Їжа — на смак як пластик, але їла, щоб не впасти
Світ — сірий, наче згорів кольоровий профіль
Вибір шкарпеток — вже був занадто складним рішенням
А думати, то взагалі стала важка фізична праця

Ну і традиційна частина мого ранку: «ревіння по дорозі на роботу» стала звичкою. Хтось слухає подкасти, а я запускала власний внутрішній трек "Ctrl+Alt+Сльози«.Без цього ніяк.
Тоді я таки звернулась до психіатра. І отут маленький баг у статті: психотерапевт не має права призначати медикаменти — це винятково функція психіатра. Тож якщо вам «виписали щось сильнодіюче» — або це був психіатр, або хтось забув логін і пароль від свого професійного етикету.
працювала з психотерапевтом, паралельно була медикаментозна підтримка. Допомогло. Сильно.
Що змінилось?
Через пару тижнів (!) я почала спати. А ще — їжа стала знову смачною (можна сказати, повернулись смакові API). Через тиждень після старту лікування я прийняла рішення змінити роботу — і це було найкраще рішення року.

Рекомендую mentalclinic.com.ua — там працюють доказові психологи і професійні психіатри, без шаманства і «чакр» по всій Україні та онлайн

Іноді самостійно «виправити помилки в коді» не виходить — потрібен хтось, хто бачить твій бекенд. Тому — не тягніть. Не всі баги можна почистити кавою й зарядкою.

Дякую ChatGPT.
Читається як їсти кашу без солі. Начебто смак є але прісно і несмачно.

Чому ви до нього пішли?

День байбака, все на повторі, а хочеться відчувати, жити. Прогрес, рух в тому напрямку якій для мене важливий в житті.

Як довго і части з ним працювали?

рік, сесія раз на тиждень.

Скільки це коштує?

1500грн

Які були результати?

покращилось життя

Був десь у 4х психотерапевтів (не одночасно, десь курсами по півроку-рік раз на два роки). Хронологічно:

— Гештальт терапевт — так як це був перший досвід психотерапії — дуже допомогло з деякими проблемами самооцінки, та впевненості в собі. Але швидко потім перестав ходити, бо оця вся хєрня з колупанням у дитинстві не те що не давала результату, а скоріш навіть навпаки, чомусь деякі терапевти думають що це круто, ми дістали щось з підсвідомості, але це повна хєрня — по факту ретравматизація. Якщо тебе щось з минулого не хвилює — нєфіг туди лізти.

— Психоаналіз, клієнто-центричний підхід — повна хєрня, просто викинуті гроші. Ні, воно звісно працює як підтримка, якщо ходити 2 рази на тиждень (я ходив раз на тиждень) — в цілому ок, але тривалого ефекту не буде, через 2-3 дні все повернеться як було. Вони навіть самі кажуть «ну розумієте, психоаналіз це довготривалий процес, займає роки». Але я в цю хєрню не вірю.

— Самолікування через КПТ. Є класна книга «почувайся добре» — оце дало найкращий результат серед усього що було. Ще потім вивчав КПТ по американським підручникам — просто цікаво було, дало краще розуміння людей, але для самотерапії нового не дуже багато знайшов.

— Клініка яка спеціалізується на КПТ. Я знаю є «коло сімʼї», «ecomind», «neuroflex» — дуже класний досвід, за рахунок того що спеціалістів в них багато, й тебе можуть перенаправити до відповідного. Наприклад, можуть направити на діагностику до психіатра, який виршить чи треба антидепресанти, чи достатньо розмовної терапії, підбируть терапевта. Ефективність психотерапії + антидепресантів дуже висока, Є довготривалий ефект. Методами тестування думок користуюсь й досі, дуже сильно допомагає витягнути себе з пригнічених станів, медитації навчили не зациклюватись в думках й заспокоювати мозок. Коротше — це однозначно можу рекомендувати.

А Ви думали психотерапія це щось таке після чого стане дуже добре відразу і назавжди? :)

Це так само, як сказати, що закінчив той «гарвард», а все одно треба після нього шукати роботу, і ніхто просто так гроші не дає.

Я би порівняв психотерапію з елітарним навчанням. Де тебе вчать і як відноситись до себе, до інших, що є правильно, а що ні. Вчать розуміти свої емоції, як вони працюють.
Ну і дійсно в психотерапії є свої обмеження. Неможливо прибрати повністю травми, неможливо позбутися депресії (я зараз про важкі форми), багатьох розладів. Але психотерапія може ці проблеми зробити менш болючими.
І я вже мовчу про те, що можна зробити з, тим що можна назвати, рисами характеру.

І ще можу додати, що психотерапія дуже залежить від того, наскільки «клієнт» хоче поглибитися в себе, які питання ви ставить. Це як на лекції з крутим спікером — можна його питати про 2+2, і весь вечір слухати про це, а можна спитати щось дуже специфічне, що знає десяток людей на планеті.

Особисто я, до психотерапії, і після це дві дуже різних людини. І особисто мені дуже допомогла групова психотерапія. І я досі вважаю, що саме групова терапія є найбільш ефективною, хоча і має свої обмеження.

Ви мій коментар далі першого абзацу читали? Бо взагалі не розумію до чого ви це все.

Справді, мій коментар був про перши три абзаци, після них почав писати відповідь, а останній «пробіг» очами. Спрацювало кліше, коли вже очікуєш, що більшість тут пише про «фігня оце все».
Ну і дійсно, ніяка розмовна терапія і близько не стоїть з психотерапію + ліки. Це як добре слово і пістолет краще ніж просто добре слово :) Можна пів року працювати з клієнтом і не мати «здвігів», а тут він приходить після початку прийому антидепресантів і відразу помітна різниця.
Шкода, що багато психологів не працюють з психіатрами. З іншого боку, буває коли, кажеш клієнту, що є підозри на ПРЛ або БАР, і добре було би відвідати психіатра, бо це реально може покращати рівень життя, і потім клієнт пропадає, бо не всі готові почути про те, що їм потрібно до психіатра.

> Vladimir Tasinich
Psychologist
Місто
Вроцлав

>Ціни:
Індивідуальна консультація (60 хв.): 100 zl. або гривня по курсу

усе зрозуміло з вами)

Та ви грьобаний шерлок холмс :) Це ж треба так вміти — зайти на сайт, який вказаний в профелі!

>елітарним навчанням

не усе навчання однаково корисне)

ефект психотерапії переоцінений бо це бізнес і нічого особистого, а якщо бізнес то реклама і сотні як ви кажите «наукових доказів»)

ефект психотерапії переоцінений бо це бізнес і нічого особистого, а якщо бізнес то реклама і сотні як ви кажите «наукових доказів»)

Зазвичай обсерають психологію ті, хто відчуває що з ними щось не так, але звернутися за допомогою страшно, соромно. Тому спокійніше взагалі це заперечувати.
Наприклад, великий «заперечуватель» психотерапії є Невзоров, але якщо подивимось на його біографію, то побачимо що у людини є певні розлади, чи навіть щось більше.

Простіше сказати, що вся ця психологія фігня, ніж визнати свої проблеми. Заперечування — це один з поширених видів психічного захисту.

Наприклад, великий «заперечуватель» психотерапії є Невзоров, але якщо подивимось на його біографію, то побачимо що у людини є певні розлади, чи навіть щось більше.

Простіше сказати, що вся ця психологія фігня, ніж визнати свої проблеми.

проблеми є дійсно проблемами, коли вони заважають, а якщо у людини є певні розлади, але вона навчилася жити і організовувати своє життя на рівні, що її влаштовує і це не псує життя оточуючим, то проблем в неї нема навіть якщо можна діагноз поставити.

Зазвичай обсерають психологію ті, хто відчуває що з ними щось не так, але звернутися за допомогою страшно, соромно.

просто медійний простір переповнений психологами, коучами, асторогами, професорами таро та іншими цілителями людських душ, що це підриває довіру до будь чого, що стросуються psycho. (не сприймайте особисто, просто дійсно дуже складно знайти психолога професіонала)

Психолухи, переважно, покопирсаються в минулому, ре-травматизують людину, отримають за це кошти і не нестимуть жодної відповідальності.

нажаль дійсно є багато шарлатанів чи психологів, які не дотримуються професійної етики, але є і такі, що допомагають. з іншого боку психологія для мене це щось типа магії — бо вони працють з psyсho, але самі не знають, де воно знаходиться, яке воно, які критеріїї здорової psyсho, та ін. але я не у якому разі не критикую, бо якщо людям допомагає, то це валідний метод.

Допомагає: фізична активність та фарма. І в цього є реальна, вимірювана користь. В балаканині психолухів або немає користі, або є шкода.

з іншого боку психологія для мене це щось типа магії — бо вони працють з psyсho

І до чого тут психологи, та психологія, до вашого невірного її розуміння?

але самі не знають, де воно знаходиться

що ми не знаємо де знаходиться?

яке воно, які критеріїї здорової psyсho

Це все давно написано, навіть в вікіпедіє.
uk.wikipedia.org/wiki/Психічне_здоров’я

Я вибачаюсь, але з під якої колоди ви лізете з своїм уявленням про психологію, і при цьому щось розказуєте? Ну це як, якась людина в очі не бачила комп’ютер буде розповідати що фігня єто всьо ваше програмування, ШІ і все таке інше. Бо вона все життя без цього в своєму селі прожила і добре було.

Всі думають, що психологія це коли, гарна жіночка (Степанова) розповідає про програмістів-анальніків? Ні. Хочете зрозуміти що таке наукова психологія — почитайте приклади досліджень. Ось це справжня психологія, наукова. Психотерапія це прикладна частина. І відрізняється, як наукова медицина від прийому лікаря в райцентрі. Є наука, а є прикладна частина з чоловічім фактором.

з іншого боку психологія для мене це щось типа магії — бо вони працють з psyсho

І до чого тут психологи, та психологія, до вашого невірного її розуміння?

цей прийом називається pattern interrupt, щось близьке до газлайтингу, але більш лайтове. у цьому випадку коли в контексті нормальної розмови замість логічного продовження теми про психологія vs магія задається неочикуване запитання з прямим посиланням, що людина має якесь неправильне світосприйняття.

але самі не знають, де воно знаходиться

що ми не знаємо де знаходиться?

а вот це playing dumb — коли все ясно, але людина не відповідає на суть питання, не продовжує дискусію, а чепляється за буквальне, типа вона не зрозуміла.

Це все давно написано, навіть в вікіпедіє.

це комбінація з прийомів апеляція к ложному консенсусу та знецінювання.

Я вибачаюсь, але з під якої колоди ви лізете з своїм уявленням про психологію, і при цьому щось розказуєте?

лізете і розказуєте тут ви.
я написала Andrii, мій коментарій був абсолютно нейтральний, але ви влізли зі своїм булшитом і почали розказувати мені як правильно думати і що робити.

чесно, краще тоді вже до шаманів чи до асторологів ходити.

цей прийом називається pattern interrupt

любий коментар можна в той чи інший спосіб класифікувати. Наприклад, ви зараз відходите від теми, намагаючись перемістити предмет дискурсу. Спитайте у чата ГПТ як це називається, бачу ви його в своїх відповідях використовуєте :)

щось близьке до газлайтингу

Ви знаєте що це таке? Я якось вимусив вас піддати сумнівів ваші спогади? :)

зі своїм булшитом

Я так розумію по «суті» у вас відповіді не має. Що і треба було довести.

шаманів чи до асторологів ходити

В деяких випадках — без сумніву :) Може і самі колись станете шаманом :)

у мене з вами взагалі не було предмету дискурсу.
я написала Andrii, абсолютно нейтральний коментарій, але щось там вас тригернуло і ви влізли зі своїм токсичним булшітом.

це як ідеш по вулиці, нікого не чипаєш, співаєш собі якусь пісню під нос і тут на тебе накидується якись неадекват, бо його тригерить, що в тебе пірсинг у носі, чи тату на руках, чи взагалі чого це ти тут ідеш і співаєш.

шаманів чи до асторологів ходити

В деяких випадках — без сумніву :) Може і самі колись станете шаманом :)

я ж написала, що нормально ставлюся до любих методів, які допомагають людям і не шкодять іншим ¯\_(ツ)_/¯

у мене з вами взагалі не було предмету дискурсу.

Я перепрошу, що вліз в Вашу приватну розмову :) Ви не думали, що коли пишете на форумі, це має на увазі можливість приєднатися іншим? :)

але щось там вас тригернуло

Зазвичай на форумах так і спілкуються. Хтось щось пише, його, вашою мовою, тригерить і він відповідає. Як ви мені зараз. І навіть написали свій «булщет» :)

це як ідеш по вулиці

Це форум, публічний простір. Різницю відчуваєте? Якщо хочете спілкування на самоті — користуйтесь месенджерами. Ваші аналогії, м’яко кажучи, притягнути за вуха.
І коли я пояснюю прості речі, доводячи що ви не праві, звісно вам це не подобається, звідти розкази про токсичність і булщети. Тут таких вже невеличка група :)

я ж написала, що нормально ставлюся до любих методів, які допомагають людям і не шкодять іншим

Ви справді астролог?

це як ідеш по вулиці

Це форум, публічний простір. Різницю відчуваєте?

публічний простір — це відкрита для всіх територія, яка слугує місцем зустрічей та спілкування. Це можуть бути вулиці, площі, парки, сквери, пляжі, а також інші місця загального користування

але на вулиці вас навчили не лізти до людей та поводити себе ввічливо, а на форумі є певний рівень анонімності. тому на форумах з людей лізе все те лайно, яке вони стримують у повсякденному житті.

І коли я пояснюю прості речі, доводячи що ви не праві

от жаль, що так не можна зробити на вулиці. а то б вийшов психолог Vladimir Tasinich на площу і почав би пояснювати людям прості речі, доводячи, що вони не праві.

а на форумі є певний рівень анонімності. тому на форумах з людей лізе все те лайно, яке вони стримують у повсякденному житті.

Я не розумію це аргумент плюс мені чи вам? :) Бо я не є анонімом на форумі, а ви ховаєтесь під ніком.

поводити себе ввічливо

ну хто б вже про це казав? :)
Я дуже ввічливий, але трохи тролю та задираюся :)

от жаль, що так не можна зробити на вулиці. а то б вийшов психолог Vladimir Tasinich на площу і почав би пояснювати людям прості речі, доводячи, що вони не праві

Насправді таке було — і таки місця називалися форуми (стародавній Рим і Греція). Там можна було виступити, щось розказати і отримати відповіді і навіть посперечатися, і навіть побитися. Саме тому сучасні форуми також називаються форумами бо працюють за схожими механізмами.

Психолухи, переважно, покопирсаються в минулому, ре-травматизують людину, отримають за це кошти і не нестимуть жодної відповідальності.

Якщо ви звертайтесь до «психолухів» то не дивно, що отримуєте саме такий результат. Але ж це питання до вас. Я вас не сильно травмував?

проблеми є дійсно проблемами, коли вони заважають

а звідки ви знаєте що не заважають?

і це не псує життя оточуючим

звідки знаєте що не псує оточуючим?

просто медійний простір переповнений психологами, коучами, асторогами, професорами таро та іншими цілителями людських душ, що це підриває довіру до будь чого, що стросуються psycho.

Публічний простір переповнений недопрограмістами, котрі ведуть курси. Але це не впливає на справжніх фахівців або на програмування. Вчиться відокремлювати.
Ну і, сподіваюсь, ви можете відрізняти астролога від психолога? :) А то так можна в один ряд писати нумеролога і математика.

(не сприймайте особисто, просто дійсно дуже складно знайти психолога професіонала)

Дуже складно знайти кого завгодно професіонала. А з психологом ще має бути і комфортно (хімія). Тож складніше в два рази. І поки знайдеш «свого» механіка треба перепробувати десяток інших. Чому з психологами це має працювати по іншому? Треба шукати, ходити на заходи, читати або дивитися (якщо є що читати та дивитися), записуватися — не підходить шукати іншого.

а звідки ви знаєте що не заважають?
звідки знаєте що не псує оточуючим?

а ви звідки знаєте, що вас кохає дружина? може вона не кохає? чи може вона думає, що кохає, а насправді не кохає? чи вона кохає, але це не кохання, а тільки виглядає, як кохання? чи може ви думаєте, що вона кохає, а вона не кохає?

отже краще, щоб бути впевненими, краще сходити до психолога на сімейну терапію.

а ви звідки знаєте, що вас кохає дружина?

Я не знаю, і не стверджую. Я піддаю сумніву ваші ствердження. Це різні речі. Даремно цілий абзац писали :)

мій абзац — то фігня, зайняло секунд 15 і у порівнянні скількі ви тут чого токсичного настрочили, зіпсувавши собі репутацію, скількі людей це все прочитало і має тепер ще більші сумніви, щодо кваліфікації і етики психологів.

мій абзац — то фігня, зайняло секунд 15 і у порівнянні скількі ви тут чого токсичного настрочили, зіпсувавши собі репутацію, скількі людей це все прочитало і має тепер ще більші сумніви, щодо кваліфікації і етики психологів.

Ви знов не праві. От просто знов, знов і знов. Я тепер розумію чому ви обрали астрологію. І розумію ваше ставлення до психологів. Це багато що пояснює. Шкода що не прочитав раніше коментар, де ви написали що астролог.
Можете вважати мене токсичним, але кожний раз, коли буду бачити що пишете дурню про психологію — я буду писати що ви пишете дурню. Бо саме завдяки таким як ви, люди часто сприймають психологію як щось щось іде в одному рядку з астрологією, шаманізмом та інш.

Бо саме завдяки таким як ви, люди часто сприймають психологію як щось щось іде в одному рядку з астрологією, шаманізмом та інш.

ви психолог, написали тут купу токсичних коментарів, не вмієте нормально дискутувати, агритеся і лізете до людей. але у тому, що люди не сприймають серьйозно психологію винувати асторологи та персонально юзер форуму доу мама програміста (астолог, скрам-мастер та javascript abuser)

написали тут купу токсичних коментарів

почитайте свої коменти, нетоксична Ви моя :)

не вмієте нормально дискутувати

це точно, від вас не отримав жодної адекватної відповіді.

агритеся

порахуйте скільки раз Ви написали про токсичність. А я навіть на особистості не переходив. Хочу можу. Думаєте це складно і немає що написати про Вас? Будете продовжувати в том же дусі — перейду.

але у тому, що люди не сприймають серьйозно психологію винувати асторологи

Люди урінотерапій займались, і сприймали це добре. (До речі, Ви не займайтесь? Це досить близько до астрології.) Але потрохи люди стають розумнішими, починають розбиратися. Ще 10 років тому одиниці знали чим відрізняється психолог від психіатра. Дрімучість людей це не проблема психології, це проблема людей.

персонально юзер форуму доу мама програміста

Вибачайте, але ви не одна тут така. Тож нічого персонального, будуть щось таке писати інші — напишу, і пишу, іншим. Ніякого особливого хрестового походу проти вас не веду :)

астолог, скрам-мастер та javascript abuser

гримуча суміш :)

порахуйте скільки раз Ви написали про токсичність. А я навіть на особистості не переходив. Хочу можу. Думаєте це складно і немає що написати про Вас? Будете продовжувати в том же дусі — перейду.

та я впевнена, що ви знайдете, що написати. ви вже довели тут, що майстер писати щось токсичне і безглузде

Подібний спосіб захисту психолога банальний, передбачуваний і геть безглуздий. Людині, що заробляє на експлуатації людських слабкостей дуже складно визнати, що її діяльність в кращому разі не приносить жодної користі, а переважно шкодить людям.

Людині, що заробляє на експлуатації людських слабкостей дуже складно визнати

Можете це написати всім лікарям. Особливо стоматологам. Заробляють на слабкості понімаєш.

визнати, що її діяльність в кращому разі не приносить жодної користі, а переважно шкодить людям.

ваше ствердження не корелює з дослідженнями в цієї галузі. Тож ваші аргументи
банальні, передбачувані і геть безглузді. А мої, навпаки, мають сенс і науково аргументовані.

Як для психолога ви якийсь занадто токсичний в спілкуванні :)

Як для психолога ви якийсь занадто токсичний в спілкуванні

Це на стільки типова відповідь в подібних спорах, що можна вже мем робити. Кожний психолог стикається з такими висловами. Немає що сказати — дивляться в профайл і намагаються написати щось в дусі «ти поганий психолог».
Це так саме, як я буду лізти в профайл кожного і казати, що він поганий HR, чи тімлід чи «погонщик».
Звідки таке враження що психолог це щось таке дуже зручне і м’яке? :)
На скільки я знаю психологів, а знаю я їх багато, психологи непогано вміють відстоювати свої кордони, дружать з логікою, не бояться проявити агресію.
Я вже на ДОУ доволі давно, тож трохи орієнтуюсь як тут спілкується місцева публіка. Намагаюсь не відставати. Люблю трохи позадиратися :)

Він типовий представник.

Дякую дуже. Але для початку проаналізуйте свої пості на предмет токсичності :) Будете здивовані.

Стоматологм не вигадують хвороби.

Щодо наукових даних, парасольковий аналіз від Йоанідіса й ко показує, чиї аргументи є науковими, а чиї (ваші) взагалі не є аргументами, а лише є киданням лайна.

Стоматологм не вигадують хвороби.

Мат в два хода.
1. Які хвороби «вигадали» психологи? От просто напишіть це.
2. При умові, що психологи взагалі не ставлять діагнози, це винятково привілей лікарів.
Тож для того, щоб вступати в такий дискус ознайомтесь хоч би з базовими поняттями. Ху із ху, та хто чим займається і що входить в їх компетенцію.

Дискус — це риба. Не вживайте слів, значення яких ви не розумвєте.

а по темі? Розумію важко з цим. Краще причепитися до скорочення.

Це не скорочення, а маркер 1) пихатості 2) низького інтелекткального рівня

Питаємо чат ГПТ і він каже наступне:
«Іноді „дискус“ — як застаріла або книжна форма слова „дискусія“, тобто обговорення. Але таке вживання вкрай рідкісне.»
Тож кожна Ваша відповідь мені була мимо «каси». Кожна. І це дійсно свідчить про впертості, «низький інтелектуальній рівень», та ще неадекватну агресію.
У Вас ось просто ЗЕРО адекватних відповідей. Навіть, коли Вам здалося, що ви мене впіймали, ви все одно сіли в калюжу і зробили пузирчики.
Ну і повертаємось до того, які хвороби вигадують психологи? :)

З нетерпінням чекаю наступні ваші викручування.

1. не йдіть нікуди, самі вивчайте, з вас будуть тільки тягнути гроші, мінімум це 8 тижднів вам скажуть для результату.
2. бо зараз дуууже багато шарлотанів які на цьому хотять підзаробити, самі знаєте через що.

Я особисто зрозумів що усе зводиться до примушення себе до зміни власних думок та поведінки,
І усе починається зі слів «Ви сами маєте хотіти змінитись»,
На зараз досі не має достатьньо наукових доказів, що психотерапія працює, усе більше плацебо ефект,

Але це особисто мій досвід, можливо вам пощастить більше,
гугол у поміч.

На зараз досі не має достатьньо наукових доказів, що психотерапія працює, усе більше плацебо ефект

А з якими доказами ви знайомі?
Ну в взагалі то, існують сотні рандомізованих контрольованих досліджень (RCT), які показують ефективність різних форм психотерапії.

Як показав наш слоняра Йоанідіс, ні, жодної користі
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35015359

Risk of bias was often high. After more than half a century of research, thousands of RCTs and millions of invested funds, the effect sizes of psychotherapies and pharmacotherapies for mental disorders are limited, suggesting a ceiling effect for treatment research as presently conducted. A paradigm shift in research seems to be required to achieve further progress.

Самостійно вивчав літературу та спілкувався з психіатрами та психотерапевтами,
якщо простими словами усе зводиться до «ми вас вислухаємо за 20$ і вам полегшає»

Самостійно вивчав

Це часта проблема «самостійного вивчання». Кажуть, що Пушкін намагався вивчити самостійно англійську, і навіть щось там почав говорити, але читав і говорив англійськи слова на французький манер.

психіатрами та психотерапевтами

І вони вам сказали, що то всьо «фігня» ми просто беремо гроші? :) Ніколи Штірліц не був так близько до провалу ©

Загалом, цікавлять питання:
1.Чому ви до нього пішли?
2.Як довго і части з ним працювали?
3.Скільки це коштує?
4.Які були результати?

1) пішов з цікавості... випадково прочитав в газеті рекламну статтю... шось типу «лічностний рост»... я був підприємцем... роботи було багато цікавої... захотілося чогось ще

2) десь 2 роки... в середньому раз на один-два місяці...
виходиш з купою інсайтів... поступово з часом усе в голові по поличках розкладається...
життя підкидає нові питання... інтернету тоді ще не було ) ... і знову записуєшся на прийом...
спочатку була думка — тут, у кабінеті така тиша... ніяких людей, суєти... поспати б на цій кушетці пару годин, і не треба мені психотерапії...
потім вже просто приїжжав побалакати з розумною людиною

3) тоді це було 10-20 грн (2-4$) за годину- фахівець з відповідним дипломом, 15 років роботи у психлікарні, і 3 роки приватної практики...
у наш час психологічна допомога неймовірно подорожчала... мабуть мода?

4) результати.. став ще більш врівноваженим... хоча й до того був...
з дитинства багато читаю... став психологічні книжки читати... так дешевше, чим ходити на прийом )
ну а потім з’явився доступний інтернет... і книжки перестав купувати...
ну а потім ще й ютуб з’явився...
зараз ще й ChatGPT з’явився
стільки цікавого... навіть не знаю, чим мене психотерапевт може вразити
----------------------------------
поради:
1) оця вся психологія — це лише один бік справи...
є ще ідея: страждати краще після хорошого обіду...
сходи до нутріціолога..........

2) оце все вигорання... загальна фраза... узагальнення..
воно ж складається з конкретних ситуацій... з якими можна працювати...
кавун не можна з’їсти цілий... а по шматочку — можна

у мене немає якихось конкретних проблем, мені просто часто морально хуйово без будь яких видимих на те причин і не хочеться існувати взагалі

мені з такою самою проблемою значно покращити життя допомогло кожного разу, коли я відчувала, що починається ця куйня дивитися, що я робила до, про що думала і з ким спілкувалася. з часом виявилося, що воно не зовсім випадково і десь у половині випадків таки пов’язано з певними темами, подіями чи людьми.

не зовсім випадково

Так це очевидно. Просто зазвичай панує совковий підхід у якому психіка живе своїм окремим життям від тіла. І коли шось не так, то треба прийняти таблетку(антидепресанти). Так звана депресія це реакція на спосіб життя і обставини.

депресія — це захворювання, яке досі не дуже добре вивчено і нема єдиного протоколу лікування, хоча дуже багато грошей виділяють на наукові дослідження. таблетку дають, щоб депресія не перейшла в хронічну чи щоб людина не самовбилася.

Справа мабуть у тому, що у мене немає якихось конкретних проблем, мені просто часто морально хуйово без будь яких видимих на те причин і не хочеться існувати взагалі

Не мабуть, а так і є. Це як приїхати на СТО, і сказати, щось мені не подобається як воно їде, зробіть щось щоб подобалось.

намагаюся навести якісь логічні контраргументи проти того що він мені розказує

Я б у вас спитав, що раз ви такий розумний і все знаєте, то чому вам так «морально хуйово»?

Моя мати каже що у мене «горє от ума».

Знецінююча мати, типовий випадок :) Жартую звісно, але в кожному жарті...

Не мабуть, а так і є. Це як приїхати на СТО, і сказати, щось мені не подобається як воно їде, зробіть щось щоб подобалось.

Це й відрізняє дійсно спеціаліста від якогось різноробочого. До тебе приходять люди які взагалі ніфіга не шарять в проблемі (а як би шарили — нафіг ти їм здався тоді?) — й задача спеціаліста розібратись що насправді хоче клієнт й який варіант для нього кращій. Бо саме ти, спеціаліст, знаєш які проблеми бувають, й які бувають способи їх вирішення.

В айті така ж хєрня. Деякі люди аналізують задачі, намагаються зрозуміти що взагалі людина хоче, може запропонувати кращє рішення, або підмітити проблеми. А комусь потрібна таска, де майже не прописано в яких файлах яку строчку додати, якщо щось йде не так, виправдовуються «ну яка таска, таке й виконання, я зробив все як просили». Й це не тільки досвід аля джуніор-сіньор, але й в цілому відношення людини до роботи.

Це й відрізняє дійсно спеціаліста від якогось різноробочого. До тебе приходять люди які взагалі ніфіга не шарять в проблемі (а як би шарили — нафіг ти їм здався тоді?) — й задача спеціаліста розібратись що насправді хоче клієнт й який варіант для нього кращій.

Розумієте, на те щоб розібратись потрібен час. Час, за який платить клієнт. І ось він приходить, мовчить, відповідає односкладна, на питання що відчуває — каже не знає, щоб хотіли — не знає, і взагалі у мене все добре, не розумію чому сюди прийшов. Спробуйте зробити йому «добре» за одну сесію, щоб він дійсно «пронікся», а на іншу він вже не прийде.

В айті така ж хєрня.

Може така, а може і ні. Уявіть собі клієнта, котрий або не хоче витрачати гроші, або взагалі не розуміє нащо йому цей сайт або застосунок. Ось він прийшов, бо друзі казали — сходи, да і бізнес трохи просідає.
Це дуже важкий клієнт, котрий сам не знає що він хоче, а на «повну діагностику» немає а ні грошей, а ні бажання. І це ми ще не торкалися теми психологічного супротиву. Наприклад, «нарциси» ті взагалі не люблять психотерапії.

Це дуже важкий клієнт, котрий сам не знає що він хоче, а на «повну діагностику» немає а ні грошей,

Ну тут взагалі не буду сперечатись. Чим меньше розбираєшся — тим більше платиш, так в будь якій сфері.

Спробуйте зробити йому «добре» за одну сесію,

Так наче й не було мови про одну сесію? ІМХО, при більш меньш складних проблемах, тільки перші 4 сесії, десь місяць — це так, тільки знайомство один з одним, наївно від такого вже очікувати результату.

Ну тут ніхто не буде сперечатись. Чим меньше розбираєшся — тим більше платиш, так в будь якій сфері.

Так ніхто не буде ходити, платити і чекати коли розбереться.

Так наче й не було мови про одну сесію?

А є ідеї як змусити людину ходити, платити, якщо вона не розуміє що вона там отримує? :) Буду дуже вдячний. З великої «В» :)

Справа мабуть у тому, що у мене немає якихось конкретних проблем, мені просто часто морально хуйово без будь яких видимих на те причин і не хочеться існувати взагалі, але і випилюватися страшно (пробував).
Антидепресанти пив кілька разів, ніякого ефекту окрім трохи підвищенного настрою і вбитого лібідо вони мені не давали.

Я б на вашому місці продовжував шукати підходящих психотерапевтів, й якщо не допомагає — сам би заглиблювався в тему й вивчав. Я вишче писав — в якийсь момент качав підручники по яким вивчають психологію в універсітетах США (це я навправді знайшов альтернативу тому щоб поступати в універ — я все одно не збираюсь працювати психологом, тому закрити свій інтерес в психології це було чудовим компромісом).

В крайньому випадку є й розлади які в принципі не лікуються, а лише купіруються, й в таких випадках потрібна психотерапія, або фармокологія на все життя. Ті ж антидпресанти призначають як в тому числі й додаткові ліки при біполярному розладі, шизофренії — вони задумані щоб пити їх усе життя.

А перед українськими терапевтами мені просто соромно, бо нити про своє «не знаю чому хуйово» у той час як їм на голови шахеди падають якось не знаю.

Я себе так само відчуваю, у випадку коли працюю з клієнтами, котрі знаходять в Україні.
Ну і для Вас — є купа психологів, котрі також виїхали, тож будуть знаходитися на «одній хвилі».

Останній терапевт взагалі сказав що у мене не те що депресія, а скоріш запущений птср через низку подій починаючи з дитинства.

Діагнози має ставити лікар, хочу і у них не все «так однозначно». Був у мене клієнт, котрий ходив до трьох різних психіатрів, один сказав аутизм, інший шизофренія, третій що взагалі нічого немає. Але в випадку ПТСР, класичному, має бути якась дія, котра травмувала, з постійним повертанням до неї — у снах, в спогадах.
Є ще таке «комплексне ПТСР», це така теорія, де вважається, що людина з таким «діагнозом» отримала в дитинстві багаточисельні психологічні травми, що впливає на якість життя в дорослому віці. До речі, доволі цікава книжка, написана зрозумілим «язиком» Пит Уокер «Комплексне ПТСР». Може Ваш терапевт мав на увазі це «ПТСР»?

у тебе медичне страхування не переймає роботу з психотерапевтом? в якій саме ельфії ти живеш?

Страховка може бути на декілька сеансів. Якщо у нього cptsd, як предположив його останній дохтур, то там треба роками ходити до пт

від країни залежить. в Німеччині звичайна медична страховка переймає психотерапію навіть якщо роками потрібно ходити до психотерапевта та проходити реабілітацію в клініці. але потрібно, щоб вид терапії був з тих, що офіційно дозволений і психотерапевт повинен сказати, що так терапія тут потрібна. але якщо людина роками знаходиться у стані, коли хочеться самовбитися, то це саме той випадок.

Як варіант, пропоную розглянути бесіду із LLM з певними налаштуваннями. Можливо, це сформує достатній обсяг матеріалу для рефліксії та може бути загалом корисно.
З власного досвіду, рекомендую радше Grok 4 і не рекомендую ChatGPT, бо останній ігнорує команди і намагається «заспокоювати» за будь яких обставин, а це може бути небезпечним. Хоча, і ChatGPT 4.5 має певну цінність на початковому етапі і досить цікавий для такої задачі.
Також, пропонував би дати ввідні команди: «no soothing, don’t try to find a positive spin at all cost, I expect complete honesty» чи щось на кшталт того. Додатково, з власного досвіду, пропонував би обмежити базу для аналізу: «use only Carl Gustav Jung’s and Marie-Loise von Franz’s body of works and their respective frameworks for your analysis» чи якось так. Можна почати якійсь сон обговорювати, життєву ситуацію, спалах гніву або пригнічий настрій, тощо. І вже з тих обговорень воно потягнеться і можна робити висновки для себе, чи воно того варте.
На скільки розумію сьогодні: не замінить живого спеціаліста, але, для старту може допомогти.

недавно натрапив якраз на таку контраверсійну думку
they do something about it (*з своїм метальним здоров’ям — прим.)

men don’t need therapy because they’re built different (literally)
male and female brains are wired for different stress responses.
when a woman is sad, her brain’s language centers activate, while when a man is sad his motor and planning circuits torn on

she processes by talking
he processes by acting

therapy works for women because it mirrors their emotional processing style: verbal, emotional, recursive, while it fails most men because it forces them into rumination, when what they need is resolution

men aren’t helped by sitting still and talking in circles about their feelings, they need a purpose

modern therapy is built on feminine logic: passive introspection, linguistic dissection, circular processing, but well adjusted men are driven toward problems to solve and things to do

men heal by doing not by feeling more
x.com/...​tatus/1932522468394037688

відповідно,
Nicole
@dumbtwt7
5 лип.
Dude hit the gym after a breakup thinking their body is the issue, bro you have the emotional Intelligence and maturity of a door nob.
Go to therapy.

— Going to the gym after a brutal breakup has almost nothing to do with the body.

Не согласен, терапия помогает чувачкам оч хорошо тоже, проблема я думаю в терпении, у мужчин с ним плохо обычно. И сам процесс самокопания непривычен.

сам процесс самокопания непривычен

В большинстве случаев это не самокопание, а самопознание. Если не знаешь себя, то будут проблемы типа — работаешь не там, женился потому, что надо, а не по любви итп. Отсюда т.н. «выгорания» итп потому, что делаешь то, что не хочешь, а чего хочешь не знаешь потому, что родители не научили понимать свои желания. Настоящие мужики обычно в таких случаях пьют таблы, лижбы не копаться в себе, они ж не бабы

а чего хочешь не знаешь потому, что родители не научили понимать свои желания.

как родители должны научить понимать свои желания? и почему например у кота нет проблем с пониманием своих желаний: хочет жрать — идёт жрать, хочет срать — идёт ковыряться в лотке

у кота нет проблем с пониманием своих

У котов нет депрессии, потому, что они не могут рассказать свои проблемы психотерапевту тк не умеют говорить

недавно слышала в каком то подкасте, что благодаря АІ есть большой прогресс в понимании языка животных. так что без работы не останемся — кто то ж должен будет терапевтировать депрессивных котиков

так по ходу — астрологія майже як антидепресант з grab your telescope we’re leaving)
youtube.com/shorts/9lcBkGbxvtY

Взагалі то є психотерапія для тварин

Що собі по собі смішно. Бо «психо» це душа, а душі у тварин, як нам каже Біблія не існує. Психотерапія взагалі не дуже влучне слово, з цією відсилкою до душі + лікування, а в даному випадку це взагалі комедія.

Точно тільки душа означає?
А Біблія — це що? Це ваше «авторитетне» джерело?
Розсмішили

Може, канешна, не точно, но вчили саме так
Психотерапі́я (грец. ψυχή — душа, грец. θεραπεία «зцілення, медичне лікування.

А Біблія — це що? Це ваше «авторитетне» джерело?

Вигадали слово «психотерапія» в середні 19 століття. І в слово душа вкладали саме християнський зміст. Ось до чого Біблія.
Таким чином, психотерапія перекладається, як лікування душі (людської, бо інших немає). Тому саме психотерапія не дуже коректна назва цього ммм... процесу з псами.

Це професійна прискіпливість :)
Ну і слово психотерапія вважаю не влучним. Бо як токового лікування не відбувається. Вже мовчу про «душу».

А про релігію — не вірю, і іншим не раджу :)

Почитайте про Зоопсихологію
«Зоопсихоло́гія — суміжна для біологічної та психологічної наук дисципліна, досліджує психіку та поведінку тварин. Її становлення припадає на др. пол. XIX ст. Стимулом для появи З. стала еволюційна теорія, зокрема праця Ч. Дарвіна „Прояв емоцій у людей та тварин“. »

Почитайте про Зоопсихологію

Я не тільки «читав зоопсихологію», але навіть трохи щось про це знаю. В моєму пості немає нічого що суперечить зоопсихології, етології, чи еволюційній психології.
Я не заперечую наявність психіки у тварин, навпаки, я впевнений, що вона складніша ніж ми собі це уявляємо.
Я пишу, про те, що слово, саме тільки слово «психотерапія» не дуже коректне для назви чогось що відноситься до тварин. Бо походження слова включає слово «душа», а души буває тільки у людей. Ну це як сказати, лікую душу тварин — сказати можна, але це не правильно.
Мені і слово психотерапія не подобається, бо я не вірю в душу, тож не можу її лікувати, а тут ще подвійна нісенітниця.
Виходить «психотерапія тварин», це лікування того, чого не існує (душі з боку науки), а у тварин існування душі, заперечує навіть християнство.

З чого такі познання що у тварин душі немає?

www.rbc.ua/...​raplyayut-1714083419.html

прогресс в понимании языка животных

Теж бачив з цієї області, але можливо не так сенсаційно (розуміння мови) — щось відносно розпізнавання звукових patterns дельфінів чи китів (принаймні поки що як patterns і спроби розпізнати/прив’язати до дій — певно бачать прогрес у напрямку мова). Хоча так, якщо акцент на прогрес — характеризували як дуже перспективно використання AI там.

я чула про коров та собак і там ще меседж був, що якщо так далі буде йти, то у майбутньому буде багато вогнів

з кішками і котами буде важче... вони так скосом подивляться — і нічого не кажуть, хоча що сказати хотіли — іноді можна і додумати)

Моя , взагалі, дивиться на всіх, наче ми якийсь персональні раби:). І даже, якщо ти пригостиш її улюбленим буряком з м’ясом, то все одне ставлення буде теж саме. Єдине, що мене любить ,але юзає 24/7:).Тому, з котами і кішками це доволі часта історія у більшості:)

Десь бачив відео що коти сприймають своїх людей як котів-мисливців: тобто якщо мисливець прийшов звідкись щось приніс та дав зразу поїсти — годний мисливець, прийшов без їжі — ні до чого непридатний кіт, нема довго — значить десь його того мисливця вже з’їли)

Upd: відео те знайшов youtu.be/_OKOzuWApZ0

Є таке, плюс, вона мені теж носить їжу ( мухи, бджоли, метелики). Мов, толку з мене не має, ані мух їй не ловлю, ані комарів:), приходиться їй все самій робити:).
В мене все життя були і є собаки, зараз кішка і песик. Дуже різні, але цікаво спостерігати за обома).
Додам: в свій час в мене жив щур Василіска. Це найрозумніша тваринка серед усіх, що в нас були. Шкода, що тривалість життя маленька в них.

Ну це ж треба прийти, в слабкій позиції, і якби признати, що сам собі ради не даєш. Жінкам це легше.

Ну, для інтровертів — звичний ))

КПТ як раз про вирішення проблем

Вирішення проблем малих доходів психологів. цитата майже кожного поцієнта «Ходжу 5+ років, дуже допомагає»

«Ходжу 5+ років, дуже допомагає»

Про айтішку можна сказати так само. Замовив сайт, а потім звертайся кожного разу щось допілити, підправити, апдейт поставити. І за все беруть гроші!!! Ще і в доларах чи евро. Ото сволота!!! ТЦК на вас немає!

Коли сайт тобі зробили, ти хоча б бачиш за шо гроші віддав і чи схоже на те шо замовив чи ні. Кожен може оцінити. Барбер коли стриже, теж ясно за що і результат видно. А результати діяльності психолога як перевірити, якшо з людиною шось трапиться після консультації і «рекомендацій»? Яку відповідальність несе психолог в таких випадках?)

Кожен може оцінити.

Людина, котра з цим не знайома може оцінити? Ну хіба що ззовні. А на скільки воно баговано, які там ще є проблеми «оцінить» тільки згодом.

А результати діяльності психолога як перевірити, якшо з людиною шось трапиться після консультації і «рекомендацій»?

Опиратися на власні почуття. Точно так, як похід до масажиста.

Яку відповідальність несе психолог в таких випадках?)

Берем приклад з медицини. Приходить людина до ЛОРа. Він її дивиться, щось прописує — не допомогло. Яку відповідальність він несе? Ніякої допоки не нашкодить. Більше того, візьмемо хірурга — взявся робити операцію, клієнт помер. Може він понесе відповідальність а може і ні. Тож не треба робити з психологів якихось священних корів, який мають нести якусь особливу відповідальність. Тим більше що вони навіть не лікарі.

Працював з психологом. Пішов бо (деталі не хочу розголошувати) зрозумів що почав поводитись неадекватно в певних ситуаціях. Працював з ним 2 місяці. Один 45 хв візит коштував 800 грн. Результати — як на мене, вражаючі. Часом хотілось би щоб з’явилась знову якась причина до нього походити :)) Ліки не пив. Йому хватило і його звичайних практик щоб «розамазати» мене на першому ж візиті.

Нажаль він не в Києві, а в Хмельницькому — Юрій Мороз www.morozclinic.com.ua (ходив саме до нього так як отримав дуже гарні відгуки саме про нього). Контакти там є.

Для повноти історії також додам, що на візити ходив саме онсайт. Пізніше спробував ще онлайн — взагалі не зайшло, не відчувається конекшн чи що.

щоб «розамазати» мене на першому ж візиті

Цікаве і дивне формулювання 🤔. Ніколи не думав про психологів з такого ракурсу. Що вони розмазують. Навіть в лапках.
От цікаво, це ваше сприйняття чи що такого вам казав психолог, що ви вирішили вжити таке слово. Надіюсь там було не так youtu.be/...​QiJ0U?si=Hbk5OCd6yzlLvMa2

Часом хотілось би щоб з’явилась знову якась причина до нього походити :))

йой

Проблем у відносинах, проблеми у спілкуванні, т. д.
Раз на тиждень спочатку
Тоді коштувало 500, зараз 1500
Став спокійніший. Коли були важкі ситуації в житті або дуже нервові — допомогало справитись.
Можу. Їх тьма, на онлайн платформах, наприклад.

ну для мене в тому то й проблема що їх тьма))
А ви пішли саме до психотерапевта?

так, психотерапевт. По рекомендації ідіть. Головне до Спартак Субботи не йти. Якщо якась платформа тіпа майндлі — то сходіть не декілька якщо не сподобається то до іншого підете. Головне почати

На проекті з овертайми досить вигоріла, після спілкування з психологом змінила компанію, де значно кращий ворк-лайф баланс. Але після 2022 відчула що знову ніби провалююся у яму. Психолог якось не допомагав. Призначили антидепресанти, і почала відчувати себе набагато краще.
Попри те, що повністю змінила середовище і роботу, за рік був повтор. Бо якщо вже раз діагностували депресію, ремісію розпізнати значно легше.

Лікарі чомусь мало кажуть про те, що починати і сходити треба дуже повільно, а перший місяць — дуже гострий. Можуть бути емоційні качелі ейфорії і безвиході. Деякі препарати дуже впливають на лібідо, треба пробувати різні варіанти, а не кидати.

Якщо маєте сумнів, що у вас, і не хочете починати з психіатра, можу порадити лікаря невролога, яка також практикує як психолог. Вона продіагностує, може призначити АД чи просто заспокійливі. (Але вона працює тільки онлайн).
Контакт тільки в особистих

1. Про ліки. У цій сфері дуже розповсюджене явище, коли одні й ті самі ліки можуть призначати для дуже різних розладів. Це мене теж спочатку налякало, бо мені для кращого сну призначили ліки, які дають також хворим на шизофренію :) Я перепитав у лікаря, чи нема в мене якихось таких підозр, мене запевнили, що ні, ну і потім ще й сам почитав і спитав інших людей — так, це нормальна практика.

2. Тепер по суті топіка. Пішов я, бо вже зрозумів, що не хочу жити так, як жив до цього, сил на то вже ніяких нема. І тригернула повномасштабна війна — коли як не зараз. Однак перший досвід був швидше невдалим, бо контакт з терапевткою не дуже склався. Після 5 місяців я вирішив вийти з терапії, бо зрозумів, що не відчуваю в собі жодних змін (так, це невеликий термін, але достатній, щоб хоч щось змінилося).
Вдруге пішов у минулому році, і цей досвід вже значно кращий. Зміни були вже через пару місяців, тому досі ходжу. Детально про зміни не хочу розповідати, бо багато особистих речей, але вони є.
Коштує 1500₴ на місяць, але є різні варіанти, бачив і по 100 євро в Україні. Ходжу раз на тиждень.
Що стосується порадити, то тут багато змінних — треба розуміти проблематику, бюджет і так далі, бо різні методи краще підходять під різні запити. Тому тут або краще поговорити з кимось, кому довіряєте і хто шарить, щоб вам порадили. Або з лікарем-психіатром, у них часто є пул знайомих спеціалістів (і навпаки).

а можна контакти лікаря який вам допоміг?

Зараз багато подорожую по Україні і

Ти непридатний чи у тебе відсрочка ?

Лайтово не вийде. Має бути наванатження на мінімум 80% робочих годин (шось таке). Так що на четверть ставки влаштуватись не вийде.

по знайомим попитав кому це цікаво. Запропонували за мінімалку+бронь лайтові задачі (типа дали задачку яку треба за місяць зробити)

Вам там допомога не потрібна ? )

В 2022 році мене невропатолог направив до психотерапевта, я пішов до нього, той тупо виписав сильнодіючі ліки (потім дізнався що то майже наркотики). Я тоді вирішив що сам справлюсь, та й забив.

Я ще розумію пошукати іншого психіатра, якщо не влаштовує діагноз і призначене лікування. Але от просто «забити» — це мене завжди дивує. Тіпа психічні хвороби це щось таке не серйозне, сам потягну.
Ну і ліки часто такі. Мені якось ліки прописав невролог, так я почитав і чуть не здурів для кого вони. Важлива дозировка.

Зараз багато подорожую по Україні і займяюсь всілякими фізичними активностями, це допомагає, але відчуваю що до осені не зможу відновитись, тому хочу спробувати попрацювати з лікарем.

Шукайте лікаря, котрий з вами поговорить і пояснить чому саме такий діагноз і саме таке лікування.
І ще б порадив звернутися до психолога котрі мають психотерапевтичну підготовку. Треба з’ясувати що саме Ви робите що вигораєте. Ну і вигорання це може бути вершина айсбергу під ним може ховатися щось інше, наприклад депресія, біполярний розлад.

психотерапевт не має права виписувати ліки.
про який перепарат йде мова?
подібні теми тут достатньо активні останній місяць — перегляньте, там у коментарях багато цікавого та корисного

гугл каже що може (якщо є освіта). Що за препарат, не пам’ятаю, але під час прийому навіть за руль не можна. Подібних свіжих тем не знайшов, тому й запостив.

лише психотерапевт, який має медичну освіту ПСИХІАТРА, може виписувати ліки, що підтверджує, що сам психотерапевт не може виписувати ліки.
Особисто я вибирав з психіатром ті антидепресанти, що дозволяли б керувати авто і були направленні не на пригнічення, а на підняття рівня енергії та мотивації
dou.ua/forums/topic/54434 — раз тема
dou.ua/forums/topic/54476 — два тема

Дякую, тепер хочь знаю що там такая класифікація є. Бо коли лікар навіть не вислухав і зразу назначив сильнодіючі ліки, мене це відштовхнуло.
А як довго ти приймаєш ліки і який результат?

я приймав «Золофт» (продається тільки по рецепту) кілька місяців, хоча рекомендація була півроку. трохи напрягала деяка побічка, але враховуючи що паралельно я активно працював на зміною ритму і стилю життя, почав займатись новим для себе напрямком, а саме створювати картини акрилом (Fluid Art) то це допомогло вирівняти ситуацію, щоправда звільнення і пошук нової роботи трохи поковбасили, проте зараз набагато краще. пройшло 9 місяців з моменту звернення до психіатра у зв’язку із глибокою депересією, апатією і демотивацією.

Зараз приймаю «Енеріон» (добавка, продається без рецепту) — він допомає з мозковою діяльністю і дає енергії трохи, бо недоспані ночі через обстріли глушать стан.

а можна контакти / ссилку на лікаря?

відписав у приватні

Бо коли лікар навіть не вислухав і зразу назначив сильнодіючі ліки, мене це відштовхнуло.

Бо лікарів не «заточують» на діалог с клієнтом. І самої розмовної терапії їх не вчать, лише одиниці, які самі цьому вчилися. Точніше вчать, але не так глибоко. Але навіть ті психіатри-психотерапевти, з котрими вчився я, вже все одно, в силу специфіки професії більш «заточені» на: «вислухав, щось порадив, виписав ліки».

осьо є топік на дотичну тему: dou.ua/forums/topic/54476, тут про ліки якраз — без них часто буває важко вирішити проблеми

психотерапевт не має права виписувати ліки.

Психотерапевт як раз і має. Це в нашій країні стати «психотерапевтом» може хто завгодно. Точнійше може називатися.
А у нормальних людей психотерапевт це або медик, або психолог з поглибленим навчанням. В любому випадку «лікі» має право виписувати людина тільки з медичною освітою.

психолог і психотерапевт — це точно не медична освіта, тому не має права

Психолог

Має вищу гуманітарну (психологічну) освіту.
Вивчає поведінкові і розумові процеси людей.
Працює з клієнтами, які не мають розладів.
Допомагає у випадку вікових та життєвих криз, міжособистісних проблем, пошуку себе.
Не має права призначати ліки.

Психотерапевт

Має гуманітарну (психологічну) або медичну освіту та додаткове обов’язкове навчання з психотерапії в одному або кількох методах (детальніше про те, які вони бувають, читайте нижче).
Лікує психічні та поведінкові розлади глибоким спілкуванням.
Допомагає поліпшити психічне здоров’я, змінити усталену поведінку, пропрацювати травматичний досвід, відновитися після депресії, ПТСР чи іншого розладу.
Має право призначати ліки лише якщо має медичну освіту.

Психіатр

Має медичну освіту.
Діагностує психічні розлади.
Часто має додаткову спеціалізацію психотерапевта у певному методі.
Має право призначати ліки.

Психотерапевт

Звання «психотерапевт», офіційне, а не ці все папірчики «міжнародних інституцій» видають тільки лікарям, котрі пройшли додаткову підготовку. Повна назва: лікар-психотерапевт.
Це так працює в Україні. І раз людина лікар — вона може виписувати ліки. Тому психотерапевт, офіційний, має можливість виписати ліки.

Інша справа, що у нас немає чіткого визначення хто такий психотерапевт і немає відповідальності за те що хто завгодно може називатися психотерапевтом. Тому розплодилася купа недержавних інституцій, котрі «дають» ці звання.
Ми можемо завтра з вами організувати «Інститут психології і програмування» і навчати програмістів-психотерапевтів. І наші «дипломи» будуть мати таку ж юридичну силу, як і всі ці «спілки психотерапевтів».

Що ще цікаво. Коли я приїхав до Польщі і запропонував вести безкоштовні групи для біженців в мене спитали тільки диплом, нікому нафіг не були потрібне додаткові «дипломи» і «сертифікати».

Тоді і психолог має право призначати ліки ЯКЩО він має мед. освіту =)

Підписатись на коментарі