Агенти в дії: як MSSQL MCP Server оживляє дані
Чи колись ти мріяв просто поговорити зі своїми даними? Уяви, що можеш витягувати важливі аналітики, оновлювати записи чи створювати докладні звіти — і все це без складних мов запитів чи допомоги розробників. Для багатьох професіоналів справжня цінність корпоративних даних залишається заблокованою за технічними бар’єрами, сповільнюючи ухвалення рішень і ділові процеси. Це універсальна проблема, з якою стикаються ті, чия сила не в управлінні базами даних.
У попередній статті ми представили інноваційний MSSQL MCP Server (Preview) — рішення, яке дозволяє напряму підключати твої MSSQL бази даних до AI-агентів через Model Context Protocol. Ми також показали, як налаштувати його з MCP Client (Agent Host). Тепер настав час побачити цю технологію в дії.
Якщо ти вже налаштував MSSQL MCP Server і під’єднав його до свого MCP Client згідно з нашими попередніми інструкціями, ти готовий йти далі. Можеш навіть повторити всі підказки зі сценарію на власному Agent Host.
Новий підхід до даних
Завдання структурувати дані для великої корпоративної конференції, розберемось, як MSSQL MCP Server перетворює колись виснажливу роботу на прості розмови.
Створення бази даних для конференції
Починаєм, пояснюючи Copilot Chat свої потреби звичайною людською мовою, без технічних термінів. Описуємо, які саме дані хочемо відстежувати — від спікерів і їхніх тем до реєстрацій учасників і місткості залів — покладаючись на AI, що той сам створить структуру бази.
Приклад запиту
Привіт, я, менеджер заходів. Я розуміюся на організації подій, а не на базах даних. Ось що мені потрібно:
- Спікери (ім’я, тема, email)
- Сесії (назва, спікер, дата/час, зал, очікувана кількість учасників, що не перевищує місткість залу)
- Учасники (ім’я, email, з прив’язкою до сесій, на які вони зареєструвались)
Ось зали та їхня місткість:
- Main Hall: 350
- Room A: 100
- Room B: 80
- Room C: 150
- Ball Room: 200
Додавання даних конференції
Після того як структура готова, надамо список спікерів та сесій. Просим Copilot Chat внести їх і одразу показати список сесій для перевірки.
Приклад запиту
Додай, будь ласка, цих спікерів і сесії, а потім покажи список сесій з їх назвами, спікерами та залами.
Спікери:
- Elena Petrova, «AI Ethics in Practice», [email protected]
- David Kim, «Cloud Security Best Practices», [email protected]
- Sophia Lee, «Future of Data Analytics», [email protected]
- Marcus Thorne, «Cybersecurity Threats & Defenses», [email protected]
- Olivia Grace, «Edge AI and IoT», [email protected]
- Noah Vance, «Quantum Computing Basics», [email protected]
- Tom Harris, «The Future of AI», [email protected]
Сесії:
- «Keynote on AI Ethics» (Elena Petrova), 26 жовтня о 9:00, Main Hall (300)
- «Securing Your Cloud Data» (David Kim), 26 жовтня о 10:30, Room A (100)
- «Demystifying Quantum Computing» (Noah Vance), 26 жовтня о 11:30, Room B (80)
- «Edge AI Applications» (Olivia Grace), 26 жовтня о 13:00, Room C (70)
- «Advanced Cybersecurity Threats» (Marcus Thorne), 26 жовтня о 14:30, Room A (100)
Легке внесення змін
Наприклад, помічаємо кілька нюансів: на keynote потрібно більше місць, а тема Софії Лі змінилася. Просто озвучуємо ці зміни, впевнено, що Copilot Chat оновить усе як слід.
Приклад запиту
Можна збільшити місткість для «Keynote on AI Ethics» на 50? А ще у Софії Лі нова тема: «Advanced Analytics with Fabric».
Знаходження контактів і додавання сесій
Наприклад, потрібно знайти контакти Тома Харріса — і згадуємо, що його сесія ще не додана. Без пошуків у таблицях і паперах.
Приклад запиту
- Як я можу зв’язатися з Томом Харрісом?
- І ще, додай його сесію: «The Future of AI» 26 жовтня о 14:30 в Room A, місткість 150.
Реєстрація учасників за хвилини
Реєстрація пішла повним ходом. Надаємо список учасників та їх вибрані сесії. Те, що колись означало довгу ручну роботу, тепер вирішується простою розмовною командою.
Приклад запиту
Зареєструй, будь ласка, таких учасників:
- John Doe: «Keynote on AI Ethics», «Edge AI Applications»
- Pam White: «The Future of AI»
- Jane Smith: «Keynote on AI Ethics», «Securing Your Cloud Data»
- Mike Brown: «Demystifying Quantum Computing», «Advanced Analytics with Fabric»
- Alice Green: «Keynote on AI Ethics», «Securing Your Cloud Data», «Edge AI Applications»
- Bob White: «Demystifying Quantum Computing», «Advanced Cybersecurity Threats»
- Carol Black: «Keynote on AI Ethics»
- David Grey: «Edge AI Applications»
- Emily Blue: «Securing Your Cloud Data»
- Frank Red: «Advanced Cybersecurity Threats»
- Grace Yellow: «Demystifying Quantum Computing»
- Henry Orange: «Keynote on AI Ethics», «Advanced Cybersecurity Threats»
- Tim Chao: «The Future of AI», «Advanced Cybersecurity Threats»
- Mohan Das: «The Future of AI»
Заповнення прогалин
Коли Copilot Chat виявляє, що у Софії Лі ще не запланована сесія, що також зачіпає реєстрацію Майка Брауна, швидко це виправляєм.
Приклад запиту
Так, давай заплануємо сесію Софії Лі та зареєструємо Майка Брауна на неї.
Аналітика після заходу
Після завершення конференції CMO просить підготувати звіт. Замість того щоб вручну складати таблиці, просто запитує у Copilot Chat дані про популярність сесій.
Приклад запиту
Покажи список сесій із загальною кількістю учасників, від найпопулярнішої до найменш популярної.
Ще більше звітів
Вражений тим, як легко тепер керувати даними, CMO замовляє ще кілька звітів. Це чудовий шанс випробувати такі запити самому:
- Скільки унікальних учасників зареєструвалось на конференцію загалом?
- Покажи мені по кожному залу кількість учасників за всіма сесіями, відсортовану за чисельністю.
На завершення
Ця історія— це не просто успіх організації заходу. Це яскравий приклад того, як MSSQL MCP Server змінює роботу з базами даних. Завдяки поєднанню розмовного AI та надійних протоколів навіть найскладніші SQL-операції стають такими ж простими, як звичайне спілкування. Цей підхід прибирає технічні бар’єри, відкриваючи доступ до потужних інсайтів кожному, незалежно від знань у програмуванні.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів