Вплив тестової документації на ефективність впровадження та реалізації автоматизованого тестування

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Вітаю, спільното! Мене звати Іван Деменко, я Software Test Automation Engineer з понад п’ятьма роками досвіду у сфері автоматизованого тестування. За цей час я встиг попрацювати на багатьох проєктах — в e-commerce, фінансовому та сервісному доменах. Був як частиною невеликих agile-команд, так і складовою масштабних enterprise-продуктів із розподіленою структурою.

За час своєї роботи я неодноразово перебував у ситуаціях, коли на ефективність та продуктивність автоматизованого тестування впливала якість тестової документації — як у позитивному, так і в негативному сенсах. І хоча зазвичай процес документування сприймається як щось формальне або «для галочки», з власного досвіду можу сказати, що це фундамент, на якому тримається успішна реалізація автоматизованого тестування.

У цій статті я поділюся власними думками про роль тестової документації в контексті автоматизованого тестування: які її види мають практичну цінність, як вона допомагає уникати помилок на старті та як підтримує проєкт у довгостроковій перспективі. Також продемонструю два реальні кейси: один — про успішну інтеграцію тестової документації в автоматизації, інший — про помилки, які навчили мене, як не потрібно робити.

Що таке тестова документація і навіщо вона потрібна

Ще на початку кар’єри я, як і багато інших початківців, дивився на тестову документацію як на щось другорядне. Мені хотілося як можна швидше написати тести та запустити їх. Але що більше досвіду я набирався, то більше переконувався в протилежному: якісно написана документація — це не про «бюрократію», а про стабільність, зрозумілість і передбачуваність процесів. Особливо коли йдеться про процес автоматизованого тестування, яке не менш динамічне за сам продукт.

З власного досвіду серед усього спектру тестової документації я хочу виділити такі артефакти, які мають найбільший вплив на якість та ефективність автоматизації.

Тестова стратегія (Test Strategy)

Це, по суті, опора, на якій будується вся система тестування. У тестовій стратегії я описую наступне:

• області, які будуть покриті автоматизацією, та області, які неможливо або недоцільно автоматизувати;
  • рівні тестування: UI, API, інтеграційні, end-to-end;
  • підходи до структурування тестів;
  • середовища запуску, CI/CD інтеграції, обмеження та залежності.

Якісно сформована стратегія дає змогу уникнути хаосу ще до написання першого тесту. Даний документ дає змогу узгодити очікування з членами команди, бізнесом та менеджментом.

Тест-план (Test Plan)

Хоча іноді тест-план і тестову стратегію плутають, для мене тест-план — це вже більш «тактичний» документ. У ньому я описую наступне:

• обсяг роботи (scope автоматизованого тестування);
  • дедлайни;
  • ролі та відповідальність;
  • ризики та шляхи їхнього зниження;
  • ресурси (люди, інструменти, тестові дані тощо).

На мою думку, дуже важливо мати хоча б спрощену версію тест-плану, адже він допомагає відстежувати прогрес та керувати ризиками.

Матриці відстеження та покриття вимог (Traceability Matrix and Coverage Matrix)

Це одні із найбільш недооцінених, але потужних документів, особливо коли мова йде про автоматизоване тестування. Я використовую такі документи для того, щоб:

• показати зв’язок між вимогами та тестами;
  • перевірити, чи всі вимоги покриті автотестами;
  • уникнути дублювання тестів.

У великих системах без даних документів дуже легко загубити частину логіки або наробити дублікати тестів.

Тест-кейси (Test Cases)

Чітко описані та структуровані тест-кейси — це must-have. Вони впливають на:

• полегшення комунікації з мануальними тестувальниками;
  • швидкість написання автоматизованих тестів;
  • зручність аналізу покриття та валідації змін.

Структуровані, пріоритезовані та релевантні тест-кейси — це те, що справді позитивно впливає на ROI.

Отже, кожен із цих документів — це інструмент, який необхідний для досягнення поставленої мети. Він може як допомогти, так і завадити, якщо використовувати його формально або взагалі ігнорувати. На мою думку, правильна документація — це не обов’язково велика кількість тексту, але вона точно повинна бути й виконувати свою функцію. Саме це підтверджує мій досвід, про який я розповім далі.

Успішний кейс впровадження автоматизованого тестування

Один із найбільш показових прикладів ефективного впровадження автоматизованого тестування у моїй кар’єрі трапився на передостанньому проєкті. Продукт був у активній фазі розробки, команда вже встигла створити велику кількість мануальних тест-кейсів, проте автоматизація на той момент була повністю відсутня.

Моєю головною задачею був запуск та побудова процесу автоматизованого тестування на проєкті з нуля. Перш ніж переходити до технічної реалізації, я почав із фундаментального — проаналізував вимоги до продукту, ключовий функціонал та очікування від якості.

Щоб узгодити бачення підходів до автоматизованого тестування, я ініціював дзвінок із розробниками та мануальними тестувальниками. Під час спілкування ми обговорили такі питання:

• архітектура продукту та технічні обмеження;
  • типові сценарії використання системи;
  • поточний стан системи та очікування від автотестів.

На основі отриманої інформації я почав розробку тестової документації — розробив тестову стратегію та тест-план, які стали базовими орієнтирами як для мене, так і для всієї команди. У майбутньому ці документи допомогли реалізувати наступні завдання:

• структурувати процес розробки автотестів;
  • зафіксувати ключові принципи автоматизованого тестування;
  • уникнути плутанини в зоні відповідальності;
  • ефективно онбордити нових автоматизованих тестувальників, які приєдналися до команди.

Паралельно з побудовою тестового фреймворку та запуском перших автоматизованих сценаріїв я тісно співпрацював із мануальними тестувальниками. Оскільки вже існувала велика кількість мануальних тест-кейсів, важливо було адаптувати існуючу документацію до потреб автоматизованого тестування та синхронізувати підходи до роботи.

Після кількох сесій обговорень ми домовилися про структурований підхід до маркування мануальних тест-кейсів, який суттєво спростив та пришвидшив подальший процес автоматизації:

• тест-кейси, які вже було заавтоматизовано, позначалися тегом «Automated» — це допомогло уникнути дублювання;
  • тест-кейси, які потребували автоматизації, не позначалися жодним тегом — це був явний сигнал, що тест потребує автоматизації;
  • тест-кейси, які потребували оновлення, мали окремий тег «Updated» — це дозволяло нам швидко орієнтуватися в пріоритетах редизайну тестів;
  • тест-кейси, які було неможливо покрити, позначалися тегом «Can’t Automate».

Окремо ми погодили важливе правило: перевірки дизайну та UI-деталей не повинні автоматизовуватися у класичному вигляді, адже такі тести чутливі до змін, вимагають багато часу на автоматизацію та не завжди можливі в реалізації. Для таких перевірок було створено окремі тест-кейси з маркуванням «Can’t Automate». Це допомогло значно пришвидшити та структурувати процес автоматизації на проєкті.

У підсумку, завдяки продуманій стратегії, злагодженій роботі з командою та чітко структурованому підходу до автоматизованого тестування ми змогли досягнути поставленої мети: понад 90% покриття функціоналу автотестами.

Важливо зауважити, що процес автоматизованого тестування не був «чорною скринькою» для інших учасників команди — завдяки тестовій документації кожен міг зрозуміти наступне:

• який функціонал покритий автотестами, а який — ні;
  • типи тестів та підходи до автоматизації;
  • як побудований процес написання та запуску автотестів.

Окремо хочу наголосити на ще одному важливому аспекті — підтримці та оновленні тестової документації. Проєкт активно розвивався і з часом змінювався як сам продукт, так і вимоги до нього. Ми з командою домовилися, що вся супровідна тестова документація повинна бути «живою», тобто повинна оновлюватися за необхідності. Такий підхід дозволив не допустити накопичення застарілих автотестів, які часто стають тягарем для команди та уповільнюють процеси.

Результатом усієї цієї роботи став не просто набір автоматизованих тестів, а стабільна, структурована та ефективна система автоматизованого тестування, інтегрована в життєвий цикл продукту та зрозуміла для всієї команди.

Невдалий приклад автоматизованого тестування без документації

Для балансу хочу поділитися й іншим кейсом — менш успішним, але дуже показовим. На даному проєкті автоматизоване тестування теж впроваджувалося з нуля, але підхід до процесу автоматизованого тестування був зовсім іншим. На самому початку тестовій документації було приділено дуже мало часу, терміни піджимали і потрібно було як можна швидше розпочати роботу. І хоча таке рішення здавалося швидким і гнучким на початку, на практиці воно обернулось низкою проблем.

Замість чіткої сформульованої стратегії ми мали нестабільні, постійно змінювані вимоги до того, які частини функціоналу слід покрити тестами. Один тиждень команда вимагала автоматизації тест-кейсів з однієї бізнес-області, наступного — пріоритети різко зміщувалися у бік зовсім іншого модуля, а ще через кілька днів — знову поверталися до попередньої області. Такі гойдалки без чіткої тестової документації призводили до втрати фокусу, часткового редизайну вже реалізованих автотестів, і як наслідок — до зниження загальної продуктивності команди тестувальників.

Ще однією критичною проблемою даного проєкту стала якість тест-кейсів, які мали бути основою для автоматизованого тестування. Хоча команда мануальних тестувальників була досвідченою, більшість із них були сильно орієнтовані на бізнес-контекст. Це негативно вплинуло на якість написаних тест-кейсів, вони виявилися недостатньо деталізованими та з великою кількістю припущень або неточностей.

Через це автоматизованим тестувальникам доводилось витрачати додатковий час на з’ясування логіки роботи функціоналу, уточнення очікувань та самостійний аналіз бізнес-логіки. Це не тільки сповільнювало процес автоматизованого тестування, а й створювало ризики неправильних перевірок в автотестах. У підсумку автоматизація все ж таки рухалася, але не так швидко, як це було потрібно.

Попри всі труднощі, фінальну мету автоматизації було досягнуто — ми реалізували основні перевірки, інтегрували їх у пайплайни та забезпечили мінімально необхідне покриття. Проте шлях до цього був значно складнішим і довшим, ніж міг би бути.

Через відсутність чіткої тестової стратегії, постійні зміни в пріоритетах та процесах ефективність роботи команди залишала бажати кращого. Постійне перемикання між модулями не давало змоги зосередитись на одному напрямку, а неякісна документація змушувала витрачати час на з’ясування деталей замість написання самих автотестів.

Зрештою це призвело до того, що було витрачено більше ресурсів: довелося залучати додаткових автоматизаторів, аби встигнути у визначені дедлайни. Це, своєю чергою, вплинуло на загальний кошторис проєкту, адже витрати на автоматизацію виявилися вищими, ніж очікували замовники.

Підсумки

Після кількох років роботи на різних проєктах в ролі автоматизованого тестувальника я дедалі більше переконуюся у твердженні: автоматизоване тестування починається не з коду, воно починається з розуміння, планування і структурування — а саме з документації. Документація — це не про зайві сторінки на Confluence, це комунікація, структура, відповідальність.

Я не закликаю витрачати тижні на ідеальні документи — має бути розумний баланс. Але якщо на проєкті взагалі немає тестової стратегії, плану чи узгодженого підходу до тест-кейсів — це майже завжди обертається хаосом, а отже й зайвими витратами та втраченим часом.

Автоматизоване тестування без документації — це як авто без навігатора: їхати можна, але навряд чи швидко та комфортно.

Колеги, чи траплялися вам подібні ситуації? Поділіться в коментарях — буде цікаво порівняти підходи.

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підкажіть будь ласка якими інструментами ви користуєтесь для тресабіліті матриць? І який процес підтримки?
Бо в мене на проєктах поки немає успішного кейсу їх використання

Інструменти залежать від проєкту. Найчастіше працював, і зараз працюю, із простими рішеннями на базі Excel/Google Sheets. На попередніх більш комплексних проєктах використовували вбудовані можливості ALM (наприклад, Jira + Xray або Zephyr) — там трейсабіліті матриця будувалася автоматично на основі зв’язків між вимогами, тестами і дефектами.

Щодо процесу підтримки, то зазвичай ми інтегрували її у щотижневий процес: після оновлення вимог чи додавання нових тестів робили рев’ю й відмічали зміни.

Це стільки тексту, щоб сказати що з документацією краще, аніж навмання?)

Фактично — так, але суть не лише в самому висновку, а в тому, як до нього приходиш. Я поділився практичними кейсами, де було і «з документацією», і «навмання» — і наслідки в кожному були дуже показовими. Якщо хтось завдяки цьому поштовху зекономить час і нерви — значить, не дарма старався)))

Підписатись на коментарі