ІТівці завжди в тренді: як створити і запустити власний міні-комплекс в Карпатах
Микола Довгаль — Technical Project Manager / Delivery Manager at Crunch.is. і я — Оксана Касьяненко — Lead Software Test Automation Engineer at EPAM Systems, рідні брат і сестра, у 2021 році загорілись ідеєю побудувати будиночки в Карпатах, адже це лише починало бути трендом, а також ще із часів навчання в університетах — мрія кожного студента (і наша теж) — мати свою хатинку в горах.
І як результат ми разом зі своїми сім«ями побудували спільний PROSTIR у с.Коростів Львівської області, що не лише приносить прибуток, а є одночасно нашим родинним простором, де кожен має свій власний куточок щастя.
А тепер: як все створювалось, поєднувалось з основною роботою і запускалось як туристичний бізнес.
Як виникла ідея
2021 рік, дзвонить Микола до мене і питається чи не хотіла б я мати власний міні-комплекс у Карпатах. Так, як я звикла приймати рішення швидко, а чоловік мене у всьому підтримує завжди, відповідаю: «Так, чому б ні?». На той час я була в декретній відпутсці, тож пошуком ділянки займався брат. Допомагав нам у цьому сервіс ОЛХ, основними критеріями було: недалеко від Львова (в ідеалі не витрачати на дорогу більше 2 годин), гарний доїзд (щоб можна було до самого будиночку доїхати на власному авто), не далеко від інфраструктури (щоб можна було замовити якусь їжу, купити продукти), призначення земельної ділянки — «для будівництва і обслуговування житлового будинку » (щоб не мати мороки з переоформленням), а головне — НЕ можливість забудови території, яка розміщена перед майбутніми будиночками, щоб завжди було відчуття затишку і природи, і красивий краєвид.
Після місяця пошуку такої ділянки, брат телефонує мені і каже: " Я знайшов, вона ідеальна, сидимо з дружиною і насолоджуємось. Приїдеш, щоб підтвердити, що тобі теж подобається?«. Я відповіла, що повністю довіряю вибору і впевнена, що мені теж сподобається (на відео вона дійсно була ідеальною). Це була пізня сонячна осінь 2021 року. Площа ділянки — 0.5 га.
Перше фото, осінь 2021 року:

До кінця 2021 року оформили усі документи. І почали думати щодо кількості будиночків, які можна розташувати на ділянці, адже вона не маленька, має продовгувату форму і в принципі можна побудувати більше, ніж два будинки на ділянці (на той час витрати на будівництво ще ніхто не рахував, усі рішення приймались «романтично з мрією про комплекс в Карпатах»). Ну і брат, який є прекрасним менеджером і вміє ставити задачі, такий: «На ділянці вміщається 4 будинки так, щоб не заважали один одному і гості не перетинались, будуємо 4?», і я, яка звикла рішення приймати швидко (як уже згадувала): «Будуємо!».
Отже, рішення прийнято, але...
У лютому 2022 року починається повномасштабна війна...
Реалізація
Перші півроку повномасштабки якось та й пройшли, а далі — літо, сонечко, гарні новини з фронту, відвоювали північ України, настрій на висоті і бажання щось зробити прекрасне на своїй землі. Вирішили розпочати з простого і найнеобхіднішого — прокласти дорогу (бо її не було до самої ділянки, яка знаходиться на висоті 600 м, над рівнем моря), зробити власну свердловину і провести електрику (як пізніше виявилось саме це було найважчим завданням і нереально дорогим). З плануванням у нас з братом все супер, все, що запланували до зими — все зробили, а ще додатково почистили ділянку від кущів і хащів, щоб з весни стартувати будову.
І найосновніше, що було зроблено літом/восени 2022 року — ми знайшли свого ідеального забудовника, який зумів релізувати наші мрії ( а пізніше став другом — погодьтесь, із забудовниками таке буває рідко).
Також брат (а саме він в нас був ідейним наставником) знайшов в інтернеті візуально будиночок, який йому сподобався і з яким ми пішли до архітектора, щоб розрахувати фундамент і зробити архітектурний проект.
Щодо наших побажань: одноповерхові (щоб не було драбинок і ліжок на 2 поверсі), лише фундаментальні будинки (монолітний фундамент, який витримає землетрус амплітудою
Рішення: стартуємо будівництво у березні 2023 року з надією закінчити все до Нового року. Асампшин: 1). пісок по 350 грн за куб, щебінь по 600 грн (такі були ціни на лютий 2023 року); 2). гарних майстрів багато в Україні.
Березень 2023, починаємо будівництво. Ми з братом живемо і працюємо у Львові, працюємо на фул-тайм кожен у своїй компанії, робота в ІТ — джерело наших доходів, тому дозволити собі займатись виключно будівництвом не можемо. Але і свої плани звикли вчасно реалізовувати, тому із забудовником обрали формат нашої взаємодії щось на кшталт — Agile. Спринти — щотижневі, у суботу — планування наступного спринту, ретро попереднього. Ми з братом відповідаємо за купівлю і доставку всіх матеріалів до села, забудовник — за логістику матеріалів до ділянки (а це ще те випробування, навіть з наявною дорогою, бо вона лише для легкових авто, а не фур або що) і власне будівництво. Щодня о 9 ранку — стендап на півгодинки і планування дня, увечері — зідзвін близько 19.00, щоб зрозуміти чи все йде згідно плану (контроль — наше все).
Результат = через 10 місяців усі заощадження вкладені, у всіх друзів що могли позичили (адже, пісок став по 650 грн за куб, а щебінь по 1200 грн, це щоб зрозуміти наскільки зросли витрати на протязі такого короткого часу), але мрія реалізована — будиночки на місці (не на Новий рік, адже ризик з мобілізацією чоловіків був врахований не повністю), але вже моє День народження 28 січня ми таки відсвяткували у власному домі в Крпатах з друзями і родиною!
Відео того, як все будувалось по місяцях можна глянути в тікток
Квітень 2023 року:

Початок вересня 2023 року:

Листопад 2023 року (я і наша команда):

Січень 2023 року:

Але на цьому процес будівництва не завершився, хоч грошей уже не було... і навіть частково напала депресія (принаймні настрій був вже не такий веселий як на початку), виснажені активним роком будівництва, боргами і війною....
Хтось колись мудру фразу сказав: «Якщо маєш туристичний бізнес, зацікав гостя приїхати до тебе в будь-яку пору року». Тому будиночки — якісні, сучасні, з крутим вбудованим каміном для затишних вечорів, з усією технікою — це круто, але треба атракція!
Рішення: запускаємо будиночки на бронювання, з отриманих грошей будуємо невеличку СПА-зону (сауну на дровах, чавунний чан) — це для осені-весни, басейн з підігрівом — для періоду весни-осінь, а також одну з найвищих гойдалок у Львівській області — для круглорічної насолоди краєвидами.
Чан обрали чавунний,бо хотілось відчуття НЕ пластику, і чавунний чан найбільше передає дух Карпат, збоку відразу зробили холодну купіль і повноцінний будиночок з сауною, зоною відпочинку (спа-будиночок зроблений зі зрубу, тут вже не боялись того, що буде необхідний постійний догляд, бо гості користуються ним лише під вечір і вдень є можливість майстрам спокійно дивитись за будинком).

Басейн — хотіли лише з підігрівом, адже в горах літо не завжди жарке і не може нагріти температуру води до бажаної +28. З позитиву, що відразу усі комунікації ми розвели на етапі формування ділянки і коли вже люди проживали в будиночках — нам залишилось лише вставити чашу, забетонувати і зробити усі не важкі і головне — НЕ гучні роботи, щоб не заважати відпочинку.
Ну а гойдалка — це була моя персональна мрія. Ще на початку будівництва знала де вона буде збудована, а також дізналась як називають гойдалку в селі — «колисанка».

І всі ці роботи були зроблені по ремоуту, адже у нас була повна довіра із забудовником, а це дійсно — найважливіше.
І найголовніше, хотілось би відмітити, що роботи не припиняються в комплексі, адже потрібно то доробити велику дровітню, то продумати розташування генераторів, а також доробити технічне приміщення, в якому зберігається уся постіль та необхідні матеріали для ведення бізнесу. А далі — підтримка будиночків на якісному рівні, догляд за територією і т.д.
Налаштування бізнесу
Мрія: «Ура, будемо мати пасивний бізнес в Карпатах», реальність: «Чого ж знову немає вільних вихідних?»
На щастя, брат розумів, що будівництво — це прекрасно, але без реклами нікуди і ще за півроку до старту бронювань створив акаунт в інстаграмі і вів сторінку про хатинки в Карпатах, як результат, на початку ми вже мали хорошу НАШУ аудиторію (3 тис підписників). У паралелі розробляв сайт-бронювання, ціль — максимально зручний і простий для гостя.
У лютому 2024 року почались перші бронювання. Для того, щоб швидко набити сторінку контентом, а також трішки про нас заявити — запросили пару блогерів на співпрацю.
Щодо персоналу — нам неймовірно пощастило знайти місцевих людей, які розуміють те, що від сервісу і якості бізнесу, вони матимуть роботу і всі будуть «у виграші». Для нас найважливіше було — збудувати команду, яка в майбутньому навчиться і зможе організувати все самостійно, без наших втручань. Перші місяці були дуже важкими, адже ми всього вчились самі, навіть на початку вели самостійно всі бронювання і комунікацію з гостями, щоб розуміти, як відповідати, чого бракує, що покращити і змінити.
Одна з найбільших проблем, з якою стикнулись — це було прання, адже власними силами це виявилось дуже складно організувати, бо загальна кількість гостей, яка одночасно може відпочивати в будиночках = 20, а швидко все перепрати, а також попрасувати — це ще та задачка. На щастя, в регіоні знайшли професійне прання і проблема була вирішена.
Нашому міні-бізнесу вже 1.5 роки, ми пройшли 4 пори року, завантаженість середня у рік — 75%. Гості задоволені, дякують ха якісну будову і простір у будиночках.
Щодо окупності, адже це один з найбільш цікавих розділів. Так, як ми планували будувати фундаментальні будиночки, вартість яких дорожча у порівнянні з каркасними (а тим більше модульними), то відразу розуміли, що окупність за
Висновки
Якщо ви будуєте щось вперше — помножте свої рохрахунки на два (адже не така проблема побудувати будинки, як провести всі комунікації, септик, електрику під землею пустити, щоб дроти не заважали над головою, дорогу зробити, зони відпочинку, спа, басейн і т.д.). А ще моє особисте правило: «найекономніше будівництво — найшвидше!», бо ціни на все зростають шалено, чим довше будуєш, тим пізніше почнеш отримувати дохід.
Правильна організація і головне — здорові стосунки із забудовником = успіх в реалізації і можливість працювати на основній роботі та організовувати все віддалено. Але контроль — понад усе, бо у першу чергу найбільш зацікавлена людина — є власник.
Бізнес — це про маркетинг і задоволених клієнтів! Тому не жалійте в рекламу, у сервіс, докладіть максимум зусиль, що
Будиночки в Карпатах (якщо це не інвестиція в чужий бізнес) — це НЕ про пасивний дохід, а про актив, який живе стільки, скільки ти живеш ним.
Чи повторила я б зараз цей процес — із задоволенням, адже я отримала не просто бізнес, а свою гордість, місце, куди я приїжджаю і пишаюсь тим, що бачу, де в першу чергу приємно мені! А також цей процес вартує усіх тих знайомств і нових контактів по життю, які впевнена, будуть мені корисними і не раз.
Фото нашої родини, яка має тепер свій PROSTIR щастя в Карпатах.

2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів