Чи є альтернатива Windows-лептопу?

Маю Lenovo X1 Carbon Gen11. Доволі дорога залізяка, і коштує як MacBook Pro, з чим і буду порівнювати.

Одразу хочу виразити свою повагу до дісплею. IPS матриця тут божественна.

На цьому усі переваги закінчуються. Поїхали по пунктах.

Автономність

Кажуть про 8+ годин. Але давайте дивитись на те, як це тестується. Перегляд відео з апаратним кодеком на мінімальній яскравості. Воно майже не навантажує проц.
В реальності я більше 4 годин не зміг отримати. В роботі це 2-3 години.

Перфоманс

Я не знаю що віндовий ноут робить поки я його не чіпаю, але, воно шумить та гріється. І це я ще не залогінився. Температура така, що я не можу покласти його на колінку. Що воно там робить, то є питання.
Якщо відімкнути ноутбук від зарядки, то він взагалі починає тротлити та працювати вдвічі повільніше.
Це, доречі, одна з фішок маку, він від батареї працює так само як і від зарядки.

Клавіатура

Багато хто розповідає про божесну клавіатуру в ленові. Але взагалі нічого особливого. Більшість кнопок налепили лише щоб було. Вони знаходяться в таких місцях, що воно взагалі не юзабельно. Пробіл гримить, стаб там нікудишній.

Зарядка

МакБук заряджається повністю за 90 хвилин. При тому що я ці 90 хвилин працюю з ним.
У леново є швидка зарядка. Але, якщо ви користуєтесь лєптопом, проценти заряду майже не рухаються. Я задав питання офіційному сервісу, і вони відповіли що «швидка зарядка» працює лише коли ноутбук закритий.

Корпус та вага

1кг карбону то є дуже приємно. це те, що завжди хочеш тримати в руках.
Мак погладшав і навіть єйр зараз дуже важкий.
Але, потрібно розуміти, що «карбон» то є пластик, і будь яке втручання, стукнули трошки, і на корпусі вже є відбиток.

Надійність

Тут в мене до Леново нема питань. Я впевнений, що новіть якщо він впаде, або проллється рідина, нічого з ним не буде. До маку тут більше питань насправді.

Гарантія

Тут взагалі нема питань. Коли вони прошивкою зламали камеру, сервіс-мен замовив нову і замінив би її у мене вдома. Тож мені б навіть не прийшлось кудись їхати. Але, нова прошивка все пофіксила, тож, і не використав свій шанс. Так чи інакше, обслуговування на найвищому рівні.

У єпла, доречі, також. Німецький лєптоп, придбаний в сірій конторі в Києві, безкоштовно обслугували в Європі в сертифікованому магазині.

Це саме те, за що ми платимо такі кошти.

Тож, питання, якщо я маю 3000 баксів, і можу взяти мак бук без усіх цих проблем, навіщо мені віндовий лепто за ті ж самі гроші, але з проблемами? )))

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Що ви ото бавитесь, пропоную більш серйозне питання: чи є альтернатива тетеріву з вишнею?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар від старперда, який не хоче оціх ваших свісто-пєрдєлок: був змушений перейти на MakBook Pro для комфортної розробки під iOs. Вже звик і якось змирився... Але якщо всі юзвері повидаляють мою приложуху і вона піде на дно, то Мак відразу попливе вниз по річці, викуплю у Олега отой Lenovo Carbon і буде все харашо :):)

Чи є альтернатива? ))) З 2004 року працюю на ноутбуках різних брендів, від sony, ibm, dell, asus і тд з GNU/Linux на борту. Макбук має тільки 1 проблему в собі — MacOS, а сенсу в макбуці без MacOS, особисто для себе, не бачу.

смотря под какие задачи, проц 1365u, 1370p явно слабоват, встройка тоже слабая. Матрица не miniled, да і как работать на 14 дюймах без монитора, разве что постоянно в дороге. Прежде чем спрашивать, напишите хоть под какие задачи, универсальных решений нету

да і как работать на 14 дюймах без монитора, разве что постоянно в дороге

На 14 дюймах — нормально. Если разрешение хотя бы 1600×900.

Відповідь на питання — шо завгодно крім огризків )) Леново — китайозний ширпотреб. HP або DELL

Дядьку 50+ років, а лексика і аргументи як у підлітка

китайський ширпотреб)))
Продажі Lenovo сягають 25% від світового ринку(НР 21%, Dell 16%>, а це означає довіра до торгової марки та її продукції.
А ваші фантазії залиште при собі

Вся так звана «довіра» базується на демпінгу.

Lenovo Thinkpad і демпінг — дякую, поржав

Продуктова лінійка Хленово не обмежується тільки Тсінкпадами. В них є купа відвертого мотлоху в дешевому та середньому сегменті.

Часто виходять новини типу

Deal | Lenovo ThinkPad P14s OLED with AMD Ryzen 7 Pro and 64GB RAM back on sale for 60% off
www.notebookcheck.net/...​for-60-off.1005355.0.html

Deal | This AMD-powered Lenovo ThinkPad with 64GB RAM and 120Hz OLED is now cheaper than ever
www.notebookcheck.net/...​-than-ever.1058041.0.html

Це і є стратегія Хленово. Вони беруть умовно нормальну залізяку та ставлять оверпрайс. Не беруть? Тоді героїчно опускаємо до нормальної конкурентної ціни. Вони все одно в плюсах навіть з дісконтом.

Це ж не держ.закупівлі, де можна щось придбати за кошти бюджету, дати відкат та хай воно лежить на складі, перевіряючим показувати. В бізнесі воно має працювати за призначенням, і не доставляти клопоту. І якщо продажі Lenovo сягають 25%, на дуже конкурентному ринку, то це саме й означає, що це найкращий вибір за гроші. Без лапок.

Бізнесу пофігу на якість залізяки. Чим дешевше, тим краще. Дуже рідко купляють спеціалізовані машини під конкретні задачі. Це скоріше виключення з правил, ніж правило. Хленово працює як раз по принципу «поставлю трохи краще проц, але зекономлю на якості корпусу, клавіатури та екрану». Підтримка? Камон, викинути так купити нову залізяку дешевше. Тому бізнес просто купляє не що краще, а що дешевше. На сотнях штук економія може бути в десяток тисяч доларів, які ніколи не бувають зайвими.

Бізнесу пофігу на якість залізяки.

Ну так, поки вона працює) Дивне у вас уявлення про бізнес...

Чому дивне? На практиці проходив.

ThinkPad цінуються через довгі терміни експлуатації

Які можна з цього зробити висновки?

то что они хороший вариант в корпоративном секторе. длительная поддержка и надёжность.

Так. Які можна з цього зробити висновки?

там прям немислимо довний термін експлуатації, цілих 3 роки і лізингова контора їх забирає на списання і пропонує нові.

У кожної компанії свої умови заміни техніки, але знаю з власного, можна сказати більш ніж 10ти річного досвіду роботи із Thinkpad — 4-5 років для них, середній вік робочої експлуатації. Хоча частина компаній міняє кожні 3-4роки для тих, кому потрібен гарний перфоманс в роботі

Ні це значить, що вони просто продають більше всього, бо найдешевші, а ще доступні в країнах третього світу. Найбільші продажі, це не значить, що продукт найкращий, або хоча б якісний. Якби продажі корелювали з якістю, то андроїд смартфони б ніколи не продавались, натомість люмія б досі була б жива, але ні, продажі залежать лише від ціни, і чим нижча ціна, тим більше продажів в штуках.

На самом деле thinkpad первый в корпоративном секторе, а это совсем не про дешевизну

та про дешевизну, thinkpad найдешевший в лізинговій закупці. дешевше тільки хромбуки

Дивна у вас логіка, виходить що тесла і айфони — то не про якість бо їх теж дуже багато продають, так?))

Ти хочешь сказати, що тесла якісна? А ти в ній сидів хочаб? Тесла це оверпрайс низькоякісне хівно від індусів і для індусів, з лагаючим планшетом, кривущим софтом, який тобі може повісити машину на два тижні, бо воно обновляється і відсутністю у салоні приблизно всього, що треба людині, при цьому воно небезпечне, бо може загорітися в будь-який момент, не їздить в мокру погоду, і ще купа претензій до того відра, яке ще й коштує дорого, на рівні преміальних німців, при цьому не дає все те, що дає німець. З айфонами простіше, вони стабільно якісні, але ціна не відповідає цій якості, вони просто дуже дорогі. Хоча не такі дорогі, як міняти кожен рік топовий смартфон від ксіомі, бо його дійсно хватає тільки на рік, і він перетворюється в пшик.

Топовий телефон від Xiaomi міняти кожен рік? Вірю, дуже вірю.
Який досвід у вас користування топовими телефонами? Хоча б дві останні моделі назвіть

Якби продажі корелювали з якістю, то андроїд смартфони б ніколи не продавались

Ви не бачили Андроїд смартфонів гарної якості? З якого лісу ви виповзли?

продажі залежать лише від ціни, і чим нижча ціна, тим більше продажів в штуках

Якби все було так просто) Он Тему взагалі безкоштовно дарує першу «покупку» і що, усі туди йдуть? Ніт)

IPS матриця тут божественна.

та фуфло матриця, як і у всіх тхінкпадів, бо злобний китайський партія камуніст, бере найдешевші риготні матириці, бо гой капіталіст закупить і так.

Якщо відімкнути ноутбук від зарядки, то він взагалі починає тротлити та працювати вдвічі повільніше.

х86 макбуки і повермаки до речі також так також робили, це просто особливості архітектури, яка виросла з персональних настільних гробів, і костилями доведена до якоїсь мобільності. Сучасний макбук, це айфон доведений до рівня комп’ютера, тобто одразу mobile first пристрій, у якого призначення працювати від батарейки.

божесну клавіатуру в ленові

ну так не в ленові, а тхінкпадах, які до леново ніякого відношення ніколи не мали, останній з яких це Т43 вийшов 2005 році, ну і його трупний запах у вигляді там Т60.

х86 макбуки і повермаки до речі також так також робили, це просто особливості архітектури, яка виросла з персональних настільних гробів, і костилями доведена до якоїсь мобільності. Сучасний макбук, це айфон доведений до рівня комп’ютера, тобто одразу mobile first пристрій, у якого призначення працювати від батарейки.

Ну так а хто їм доктор? Епле напряглися і зробили свою архітектуру, так як були незадоволені х86 і процами Інтела. Тобто софтверна компанія зробила те, що мали були б зробити інтел, делл, самсунг, НР та інші чисти хардверні компанії.

Та навіть майкрософт, у них бабла стільки ж як і у епла. Но вони даже вінду під ARM не можуть допилити, не говорячи вже про проц. З такою помпою 2 роки назад презентували квалком під вінду но... імпульс здувся, нові моделі проців щось не видно, підтримка вінди ARM за 2 роки сильно не покращилась. Натомість інтел зашевелились, під тиском квалкома і амд почали делівирити норм мобільні процесори, хоть якась радість.

Їм всім срати на людей, піпл і так хаває (хавав), можна ті самі ноути з року в рік продавати змінюючи лише циферку в моделі і покоління проца, який лише на 5-10% кращий за попереднє покоління.

який лише на 5-10% кращий за попереднє покоління.

Ви так кажете, наче це покращення дуже легко досягти... Раніше Intel всіх годувало 4% покращенням щопокоління та всі жерли не обляпувалися. З появою Ryzen все знову повернулося до нормального темпу приросту. Але навіть у AMD не виходить більше 15%.

Так проци вперлись в стелю, нема куди рости, тільки нарощувати кількість ядер, кеші впихувати аішні ядра і писати на 7 нанометрів, що то 3 нанометри. ARM в цьому плані також не краще, бо він також уже вперся в свою стелю. Ті ж сучасні дракони старшої 8 серії 2024 року, не відрізняються від драконів покоління 888 якому вже 5 років. Навіть у епла покоління М1, М2, М4 це один і той же самий проц, еволюційний розвиток, тільки М3 в цьому плані виділяється, бо він унікальний відносно всієї іншої лінійки, він зроблений окремо, незрозуміло навіщо і найгірший на даний момент.

Чем м3 худший? Он вполне себе производительнее предыдущих. Там разве что техпроцесс странный

Що 7нм, що 3нм — це чистий маркетинг. Немає в сучасних процах таких розмірів ніде. Висота фіна в 3nm процесі ... 26nm. А товщина — 5nm.

Насправді архітектурно можна ще рости. Більш «розумний» branch prediction unit може дати легко до 30% приросту. Так, це не легко досягти, але це можливо. Можна ширину конвейера збільшити, додати INT та FP units. Поміняти асоциативність кешів. А можна нові, більш ефективні інструкції завезти.

А можна нічого не робити, бо я вже плачу 1000 долларів за середньобюджетну відеокарту, і платити стільки ж за середньобюджетний i5 чи i7, я не хочу

Тут срака в тому, що вартість виготовлення напівпровідникової продукції постійно зростає. А після війни за рідкоземельні метали вона стане ще більшою. Допоки не буде вигадана швидка альтернатива кремнію, нічого не зміниться. Буде тільки дорожчати.

5-10%

Ну так-то це нормальний приріст за покоління, враховуючи, що кожне покоління людина не купує новий ноут. Типу між 6 поколінням i5 інтела і 11 приріст становив 40% в однопотоці, а це всього 5 років, і 90% в багатопотоці, бо інтел почав купу ядер пхати. І людина яка купує ноут раз в 5 років, цей приріст побачить, а потім він зникне, бо твій комп це не твій комп, а комп разраба який пише прогу, і якщо йому треба вся твоя доступна ПОТУЖНІСть, він забере все.

Тобто софтверна компанія

Яка софтверна компанія?! Геппл все своє життя сама розробляла і виробляла свої пристрої, і це був (і є) їх основний бізнес. І поліпшення якостей цих пристроїв це найперша життєва необхідність. Саме тому вони розробляють чіпи та софт для них. Тобто розробка софта це вторинна діяльність, для забезпечення потреб пристроїв в ОС та ПЗ (так само як була Palm наприклад), а не те що дає основний прибуток. Вони ж ніколи не продавали свою ОС окремо, можливо там QuickTime комусь ліцензували але це дрібниці.

Та навіть майкрософт, у них бабла стільки ж як і у епла. Но вони даже вінду під ARM не можуть допилити, не говорячи вже про проц

Вінду вже більш-менш допиляли, вона доступна вже пару років. Але поки ноути на ARM не почнуть набирати продажів, MS це не зацікавить. Бо їх і наявна x86 спадщина непогано годує, а для розробки проца точно не мають ані бажання, ані експертизи. Загалом у них підрозділ девайсів лише для іміджу, окрім хіба що проєкта HoloLens (але то більше B2B продукт), а основний бізнес як був так і залишається ОС, ПЗ та хмарні сервіси (Azure).

Їм всім срати на людей, піпл і так хаває

Ха-ха, звісно що срати, це ж бізнес, він існує щоб заробляти гроші. А не робити світ краще, не зважаючі на «місії» та «бачення». І поки хтось не почне робити це краще, то піпл і буде хавати, бо альтернативи немає. А для підтримки продажів достатньо того 5% поліпшення від покоління до покоління.

Автору.
Имею топовый вин ноут и топовый макбук. Это небо и земля, на маке бывают свои приколы, но по 99% параметрам тут нечего сравнивать.

який Леново, який Мак? Sony Vaio ван лав

На роботі хіба потужний macbook не видають, чи BYOD?
Можна трохи про автономність macbook з якими працювали, яка реальна?
Так важко для macbook зробити додатковий слот пам’яті?

Реальна автономність 8 годин, це з роботою, дзвінками і усім іншим.

Що ви ото бавитесь, пропоную більш серйозне питання: чи є альтернатива тетеріву з вишнею?

Гараж хардкор

Ви очікуєте, що вас хтось почне переконувати? Якщо ви не вмієте налаштувати вінду, щоб вона не кочегарила проц поки ноут не використовується, то ви мабуть, не такий вже «впевнений і досвідчений» користувач ПК. Вивчайте матчастину, і навіть вінда не буде вам робити нєрви.

навіщо витрачати час і налаштовувати щось, що нереально налаштувати, чим взяти вже готове рішення?

Що саме нереально? Чи ви очікуєте що Мак з коробки буде каву готувати? ))

Що мак не буде тормозити, грітися та буде мати належний battery life

Ось був топік «Проблема швидкого нагрівання Macbook Air на M4»
dou.ua/forums/topic/54408

Як тільки в Мака закінчить пам’ять, так само почне гальмувати) І щодо battery life, не думаю що це зараз актуально. Ну тобто це без сумніву гарно, не турбуватись скільки там залишилось заряду, але заради цього відмовитись від вінди — ні ))

від вінди відмовитись гарно не лише заради автономності

Відмовитись я згоден лише на лінукс, але точно не мак. Але для лінукса можно використати будь що, за 10% вартості того мака.

це хибне припущення. намагання порівняти девайс за 300 баксів и за 3000.
але і аргументація «точно не мак» така собі

Ми ж задачу вирішуємо — роботу робити, а не порівнюємо сферичні ноути в вакуумі. Де дійсно маку рівних нема. А ось для роботи вже є що порівняти.

ми порівнюємо доволі дорогі залізяки. в цьому був сенс. ваші лєптопи за 300 баксів нікого не цікавлять.

Як і здоровий глузд. Бажаю успіху в пошуках альтернатив.

У mac mini M4 в режимі сну і в режимі коли він увімкнений однаково світиться лампочка, наприклад :)

Це про те, що всі готові рішення тільки частково готові

якщо рішення часткове, то воно вже не є «готове рішення». мак є готовим рішенням.

Так навіщо тоді Ви купили Карбон :)

був потрібен віндовий ноутбук по роботі

Взагалі у 1 людини може бути кілька ноутбуків, це і надійніше і цікавіше. У мого сина кілька ноутбуків давно, один дуже старий на Linux, один новіший на Windows, один на macOS, ще один на Windows і Linux одночасно :) Плюс кілька Raspberry PI. У мене правда після цього залишилось 0 ноутбуків, але є кілька міні-пк.

в мене три лєптопи + десктоп, плюс ще дві малини в кластері, і десь валяється міні-пк

І з трьох лептопів всі не макбуки?

один мак, один леново, один ХП

Якщо ви не вмієте налаштувати вінду,
Вивчайте матчастину,

Ловіть мазохіста.

Саме тому народ купує ноут (вже по ціні мака), щоб потім вчити матчастину і допилювати, ага.

Але ж з Лінуксом ця логіка не працює? I can’t laugh more )))

але ж лінукс взагалі на десктопі на працює. тож альтернатив нема

Якому десктопі? Не бачили ноутів з лінуксом? І до речі, мак теж треба допілювати, і добряче так. Просто щоб мати звичні кнопки в системі, щоб mc в терміналі працював як треба, щоб взагалі все працювало там ще на місяць допілювань... І все одне залишиться якась херня. Вінда набагато зручніша в використанні.

бачив ноути з лінуксом. туди після придбання ставили одразу ломану вінду.
мак в цілому допилювати не потрібно. там одразу все працює.
вінда, хоча і копіює дуже активно все з маку, поки що по зручності не дійшла до цього рівня.

Це мак ще не дійшов до вінди. Бо зручність, має бути не для тих хто вчора клавіатуру побачив, а для тих, хто чогось вже навчився за своє життя.

це також питання до вашої обізнаності. більшість чого МС додала в вінду починаючи з 10ки, буле все в тому чи іншому вигляді в МакОс вже десятиріччями.
тож, що саме у вінді зручніше?

І що такого MS додала в вінду з 10-ки, що було вже на маке? Дизайн 10-ки не має нічого спільного з маком, як і новий інтерфейс налаштувань. Меню Пуск з тайлами? Воно було з 95, тайли з’явились в Win 8. Що там ще, WSL? Погоди не робить, до того був VirtualBox, чудово працював і зараз я ним користуюсь. Новий термінал? Також погоди не робить, кольорова консоль з буфером була ще з часів Win2K, якщо не раніше. Реально, що такого MS взяла з мака в 10-ку, що зробило її прямо новою системою? Я взагалі не бачу нічого спільного. Це в Win11 вже зробили той Пуск по центру, але його легко переробити назад як було, в налаштуваннях.

І до речі, щодо «обізнанності». Я за Маком працюю починаючи з 10.11, це мій другий робочий комп (мак-міні). І це, за моєю думкою, остання «правильна» макос. Все що було далі, лайно. А макос 15 лайно змішане з будівельним сміттям. Його навіть в якості добрива не використаєш.

як ви можете бачити щось спільне, коли макОС навіть не бачили? лише на картинках

Лінукс те саме, ще більше збочення.

Нє, я нічого проти не маю щось там самому допилити, налаштувати, корона з голови не спаде якщо є інші переваги. Просто дивує що народ це мало не за перевагу видає, ніби так і має бути, і що це ти дебіл а не виробник недоробив / накосячив.

є люди, кому потрібно працювати, а є ті, кому потрібно налаштовувати ОС

Налаштування робочого середовища це є частина роботи) Вважайте, що це опалубка яку треба спочатку встановити, щоб бетоном залити. Або зробити дорогу, щоб той бетоновоз міг проїхати та не втопитись. Без інструментів ти як без рук. А з поганими інструментами ще гірше.

Налаштування робочого середовища це є частина роботи)

то є чуш
тому що звичайний користувач працює з софтом. і насправді, де він запущений, під маком чи віндою, для багатьох взагалі нема різниці.

тому що звичайний користувач працює з софтом

Не існує такої речі, як «звичайний користувач». Бо це будь-який користувач, окрім незвичайного. А хто такий незвичайний користувач, невідомо. Може, Білл Гейтс?

окей. 99% користувачів працюють з софтом, а не ОС.

Якщо то десктоп — то з віндовс можна запустити нп wsl з лінуксом, в лінукс — віндовс у віртуалці, тобто при потребі можна знайти рішення для альтернативи у зручній для себе хост системі. Але це не завжди так в усіх випадках — нп в iot на девайсах найбільш вірогідно буде linux (і практично без опцій для такого типу заліза).

Вставлю пару центів. Інтел заблочив андерволт десь з 12 покоління процесорів. Автозагрузку та автозапуск служб налаштувати можна, але воно не дуже допомагає, якщо не вимикати деякі комфортні налаштування. Нажаль.

Мене більше цікавить, як налаштувати вінду, щоб вона кочегарила проц.

Мене вінда ребутами підбішує. Повідключав апдейти і ребути скрізь де тільки можна, в тому числі в реєстрі, перечитав всі рекомендації, і все-одно, регулярно раз в 1-2 тижні ребуться. Ладно там ребутиться, но віднови позицію апок на віртуальних десктопах, но ні. Апки то відкриває (десь 60-70% аопк, не всі), но позиція рандомна, на рандомних десктопах. Інколи, на окремих десктопах layout відновлює (ну там хром ліва половина, діскорд — права), но ні хром, ні діскорд не прибиті до країів екрана і треба руками їх фіксувати.

Повідключав апдейти і ребути скрізь де тільки можна, в тому числі в реєстрі, перечитав всі рекомендації, і все-одно, регулярно раз в 1-2 тижні ребуться.

Значить щось не те зробили. В реєстр лізти не потрібно. А потрібно лише 2 налаштування в редакторі локальних групових політик (gpedit.msc). В мене вінда працює місяцями, поки я сам не вирішу що мабуть пора встановити оновлення.

Ну одне з трьох:
1. Політики наскільки далеко сховані що я не там дивлюся чи не ті налаштування змінюю, і враховуючи скільки подібних топіків в Інтернеті по поводу ребутів і апгрейдів, я далеко не один такий = жахливий ux
2. Політики ніфіга не працюють = глюки, баги
3. Вінда під час сну BSODиться = глюки, баги

Одне гірше іншого. Ну і не забуваємо, що вінда не відновлює сетапа десктопів і положення вікон після ребутів

Політики наскільки далеко сховані

Політики знаходяться в тому ж місці, де є з часів Windows XP (Computer Configuration — Administrative Templates — Windows Components — Windows Update). Потрібно зробити:
1. «Configure Automatic Updates» —> «Disabled»
2. «No auto-restart with logged on users...» —> «Enabled»

Політики ніфіга не працюють

Все чудово працює ще з часів Windows XP

Вінда під час сну BSODиться

Це точно не проблема Вінди. Робіть щось з ноутбуком.

2. «No auto-restart with logged on users...» —> «Enabled»

Знайшов щось в Legacy Policies, побачимо чи спрацює.

В любому випадку, це не жопа а не UX такі налаштування в Policies ховати. Така ж жопа як і всіх бісяча Read Aloud кнопка в строці пошуку в Edge прибирається лише через Policies в вінді, прибиралася по крайній мірі, але майкрософт їх звідти прибрав і тепер кнопку взагалі не можна убрати.

Це точно не проблема Вінди. Робіть щось з ноутбуком.

Якщо ОС крешиться із-за софту чи дровів — це таки проблема ОС

O_o

В любому випадку, це не жопа а не UX такі налаштування в Policies ховати.

На жаль, поки несвідомих користувачів (яких мабуть 99.(9)%) не примусиш встановлювати оновлення, вони ніколи цього не зроблять. І давати їм (просту) можливість відімкнути це не варто. Бо потім будуть скаржитись, чого це мене зламали та все глючить, хоча все виправлено вже кілька років як.

Якщо ОС крешиться із-за софту чи дровів — це таки проблема ОС

Це просто свідчить про якість розробки драйверів, ось і все. Я на своєму ноуті забув взагалі коли бачив синій екран. Як і на робочому компі, той взагалі працює місяцями 24/7.

Бо потім будуть скаржитись, чого це мене зламали та все глючить, хоча все виправлено вже кілька років як.

Є ще свідки ~~єгови~~ LTSC вінди, яка краща, бо не обновляється, і скачавши цю штуковину з торентів, бо ніяк інакше ти її не можеш отримати, бо вона не призначена для користувачів домашньої і прошки, потім плачуться, що вінда сама дрова не підсосала, і в них вайфая нема, бо виробник ноутпука замість того щоб поставити інтеловський вайфай зекономив немислимі 2 центи і поставив вайфай медіатек, який не підтримується з коробки віндою.

замість того щоб поставити інтеловський вайфай

Ще те лайнятко. Інтел давно вже не торт. Так, прикро не мати вайфаю на момент встановлення вінди, але докинути дрова під час інсталяції теж не велика проблема.

І ось, пройшов майже місяць і що ви думаєте? Знову вночі ребутнулась. Взагалі нічого не працює, які налаштування не змінюй, майкрософт вирішить коли які апдейти ставити і коли ребутати систему. Надіюсь для їх продуктів є окремий котел в пеклі.

Політики в вінді там, де і були починаючи з 1993 року коли вони вперше з’явилися, вони не міняються,

Якось я гордився аптаймом вінди 1000+ днів без ребутів. але потім почалися відключення світла...

юзерос 3роки без апдейт-апгрейд-ребутів для чого?

p.s. аптаймами рутерів/серверів мірятися ще якось зрозуміло, але десктоп аптаймами не дуже

так. з інетом. з браузером/ide/VMs/поштою/месенджерами. кожноденна робоча вінда.
Просто без апдейтів.

у мене десктоп (правда не віндовс) якщо і не раз на тиждень то на протязі місяця точно ребут захоче по апгрейду якомусь, навіть критично то чи ні — бутнути десктоп зовсім непроблематично по ідеї

я не ставлю апдейти і апгрейди. працює — не чіпай це основне правило.
мені не потрібно перевідкривати всі вкладки-файли і т.д.
я можу не зберігати текстові файли нотаток.
жодних проблем

перевідкривати всі вкладки-файли

браузери зберігають таби та відкривають які були, навіть cli термінал може зберігати свої таби по сесії

p.s. просто незвичні мені резони чи патерни роботи коли не бутають десктоп так довго

private таби не зберігають... cli теж не зберігаю.
не бачу сенсу бутати чи апдейтити то що працює...
кожного дня у мене все відкрито. я не потребую відновлення і т.д. кожного дня. це про зручність і надійність

Прихована реклама огризків ))

з таким бюджетом не бачу сенсу у windows ноуті окрім як для windows based розробки. от і все. 3к це як раз якийсь 14″ M4 Pro 48 RAM ноут який кращий в абсолютно всіх задачах (окрім windows based) будь-якого ноута на вінді

«Кращий» то дуже умовне поняття. Геппл чомусь вирішила що треба мірятись процем та часом батарейки, але мені наприклад це не важливо. Бо можна подумати, хтось з тут присутніх протримається хоча б дві години без розетки. Та ваши гайфони скоріше здохнуть ))

тут питання в тому, что яблуко дає не лише автономність, а ще й перфоманс, при тому від батареї, макбук завжди працює так же швидко, як і від зарядки. чого не можна сказати про віндові лєптопі.

Перформансу в ноутах вже 10 років як достатньо для будь-якої роботи. За винятком навчання моделей ШІ, там ніколи достатньо не буває. Але для того є десктоп з NVidia. Але ж кількість портів, можливість підключити монік по HDMI, клаву та мишу без перехідників — цього в маках нема. І я вже мовчу щось внутрь додати, наприклад LTE модем.

то не є правда
лептопи на вінді як тормозили, так і продовжують тормозити
доречі, в маках є HDMI
ваші знання про мак на нульовому рівні

Втішили, HDMI є. Все інше, я так розумію, без коментарів? )))

усе інше це що саме? що віндові лептопи гріються і тормозять? згоден. мак в мене завжди холодний.
кількість портів для чого? в мене 3 усб, не знаю навіщо більше. кардрідер навіть є.
миша взагалі беспровідна.
тож чого саме не вистачає?

Чого не вистачає? Ну ось RJ45 порт під дротовий інтернет. Принаймні вдома я під’єднуюсь кабелем, це дає стабільний гігабіт коли треба щось скинути на NAS. І це я ще не згадав про порт e-SATA, до якого я безпосередньо під’єдную SSD якщо треба щось скинути «в довгий ящик». Без карманів та живлення, зі швидкістю інтерфейсу (6 Гбіт). Далі, що там про USB, він в вас Type-C, правильно? До них нічого не під’єднаєш без перехідників. Бездротова миша це звісно добре, але іноді не хочеться тих батарейок та інтерфейсів, хочеться просту мишу за 100 грн а не за 1000. І чекаю відповіді, що LTE модем також нікому не потрібен))

В мене два віндовозних лептопа без RJ45. навіщо вони звичайному користувачу, це питання. wifi в наші часи дуже швидкий.
е-sata напевно гарна річ, але є звичайні USB флешки.
так, в мене type-c, але що потрібно піддїднувати з перехідниками? адже зараз для будь якої перефірії є кабельна type-c. це якби стандарт всесвітній.
бездротову мишу можна придбати здається за 150 грн. навіщо брати дротову, то питання риторичне.
а що з LTE модемом не так? в мене netgear, роздає інет по wifi. чи ви хочете УСБ, так, щоб лише ви могли користуватись, а інші поряд з вами, ні?

Почнемо з того, що «звичайному користувачу» комп зараз взагалі не потрібен. Все робиться на смартфоні. Якщо вже потрібен комп, то це вочевидь для професійного застосування. З відповідними вимогами. WiFi сам себе швидким не зробить, багато де інфраструктура залишається на рівні 802.11n та й близько не дає ані швидкості, ані стабільності зв’язку. Тому якщо є дріт, він завжди краще за WiFi. І більш контрольований в офісах.

Кабельна періферія під Type-C може й є, в природі, але не у вас. В магазині, за гроші. Відчуваєте різницю?

Дротову мишу краще брати, тому що не потребує батарейок, зарядки, блутуса (або так само порта під трансівер), оцієї херні що додає клопоту, там де він не потрібен. І за 150 грн це буде невідоме бознащо, а дротова буде цілком приємна Logitech M100. Це відповідь на ріторічне питання.

З LTE-модемом все так, окрім того, що його в маке у вас немає, а в мене є)

Почнемо з того, що «звичайному користувачу» комп зараз взагалі не потрібен. Все робиться на смартфоні. Якщо вже потрібен комп, то це вочевидь для професійного застосування.

чуш

З відповідними вимогами. WiFi сам себе швидким не зробить, багато де інфраструктура залишається на рівні 802.11n та й близько не дає ані швидкості, ані стабільності зв’язку. Тому якщо є дріт, він завжди краще за WiFi. І більш контрольований в офісах.

чуш. усім вистачає, вам ні.

Кабельна періферія може й є, в природі, але не у вас. В магазині, за гроші. Відчуваєте різницю?

не відчуваю. ви взагалі про що?

Дротову мишу краще брати, тому що не потребує батарейок, зарядки, порта, блутуса, оцієї херні що додає клопоту, там де він не потрібен.

які батарейки? ви про що? я свою мишу заряджаю від тайп-Ц кабелю раз на 3-6 місяців. про який клопіт розмова?

З LTE-модемом все так, окрім того, що його в маке у вас немає, а в мене є)

ну, в мене в ленові він є. користувався може 2 рази. дуууже корисна річ.
все ж таки netgear куди краще.

чуш

Правда життя.

чуш. усім вистачає, вам ні.

2-5 мбіт в гіршому випадку, і 25-30 в кращому? Проти 1 гбіт (ок, там вже в сторадж впирається, тож менше). Дивне в вас розуміння))

не відчуваю. ви взагалі про що?

Про то, що старе треба викинути, а нове купити. Лише тому, що гепл так забажалось. Хай йдуть в дупу.

я свою мишу заряджаю від тайп-Ц кабелю раз на 3-6 місяців. про який клопіт розмова?

Саме про це — заряджання. Коли воно треба щоб роботу робити. А якщо згадати, де в геплівських мишах той порт для заряджання, то це знущання зі смаком) Для гепл звісно.

ну, в мене в ленові він є. користувався може 2 рази. дуууже корисна річ.

Ви ж тут мак захищаєте? Так, потрібен рідко, але це саме та свобода, якої ви позбавлені, обираючи мак. Його навіть до мак-міні неможливо під’єднати, бо він просто не працює (якщо USB).

2-5 мбіт в гіршому випадку, і 25-30 в кращому? Проти 1 гбіт (ок, там вже в сторадж впирається, тож менше). Дивне в вас розуміння))

ви якщо кажете що лєптоп не потрібен домогосподаркам, то їм і скидати терабайти інформації не потрібно wifi вистачає для ютюбу. а професіонал може собі дозволити нормальний високошвидкісний канал.
але якщо вам подобається сидіти на шнурку, то є ваш вибір.

Про то, що старе треба викинути, а нове купити. Лише тому, що гепл так забажалось. Хай йдуть в дупу.

кому потрібно викинути? що саме потрібно викинути?
я з приходом єпла нічого не викинув. усе працює.

Саме про це — заряджання. Коли воно треба щоб роботу робити. А якщо загадати, де в геплівських мишах той порт для заряджання, то це знущання зі смаком) Для гепл звісно.

не купуйте єппл маус. я не купую. раз на 3-6 міс зарядити взагалі жодних питань. які тут знущання?

Ви ж тут мак захищаєте? Так, потрібен рідко, але це саме та свобода, якої ви позбавлені, обираючи мак. Його навіть до мак-міні неможливо під’єднати, бо він просто не працює (якщо USB).

мій netgear працює з будь яким девайсом. єппл, не єппл, телефон, планшет, телевізор. взагалі не бачу жодних проблем.

я з приходом єпла нічого не викинув. усе працює.

То мабуть у вас нічого і не було) Гепл завжди так, їм насрати на легасі та старий досвід. Чого варта лише та історія з nano-sim, і лише один цей випадок назавжди перекреслює бажання користуватись їхнім лайном. Окрім роботи, звичайно.

ви можете навести приклад? бо в мене дофіга різної перефірії, все працює
і що з нано-сім? зараз він усюди.

Я вже навів достатньо прикладів, не хочу повторюватись.

жодного не бачу. усі наведені «проблеми» мають то ж саме і на віндових лептопах. єппл тут не відрізняється взагалі.

На вінді вибір є, а у гепла немає. Той самий ThinkPad на 14gen 16-core Intel пропонується з двома Type-A (3.2) та Ethernet. Або у інших виробників. Так що нема що порівнювати. Вінда це система на всі випадки життя.

головне тут підкреслити що то вам потрібно. бо нормальній людині усе це ні до чого :)

Ну тобто я це ненормальна людина? )) Дякую. Ви ще раз довели, що там де мак, там здоровий глузд відпочиває. Бувайте.

Ви — людина котра не знає куди витратити зайвий час, до того ж не знається на макосі, і видумує якісь неіснуючі проблеми :)

Вирішується то все діло типовим хабом з тандерболтом, який в монітор прокине сигнал, підключить весь юсб мотлох і дротову мережу. Все через один type-c

USB Type-C hub у вигляді маленької коробочки з дротом для підключення. В мене наприклад з HDMI, RJ-45, два USB Type A, USB Type C.
Є більші моделі навіть у того ж виробника з більшою кількістю портів, SD card reader etc. Коштує десь 20-30 баксів в залежності від виробника та кількості портів.

Чи таку функцію може виконувати монітор з портами, якій підключено по Type C. У цьому разі ноут навіть заряджається від монітора без дроту живлення.

Та йожику зрозуміло, що все можна під’єднати через хаб. Але зараз в мене все під’єднано без хаба, і я беру з собою лише ноут. А матиму брати ще й хаб. В той час коли я абсолютно задоволений розмірами в вагою мого ноута, і пристрій завтовшки в аркуш паперу мені точно не потрібен. Якби зараз робили ноути в тих розмірах що наприклад DELL E5430, то вони б і працювали от батареї добу і більше, і мали б всі порти на всі випадки життя. Але роблять хуйню якусь.

Та постав ти якийсь Екофлоу на 1квт і все... В мене системний блок Intel 265K + 4060 Nvidia + монітор 43″, разом жеруть 100W, на тому ж Екофлоу вистачає на 7 годин, ніяким МакБуком це не заміниш...

Воу, а що, в наш час ще залишился люди, які собі свідомо Intel проци купляють?

це дійсно гарно, але з великим запізненням

Maximum Turbo Power: 250 W
Дякую, не потрібно.

Поставив Арч, повністю зібрав під себе, зробив класний UI, тепер жалкую — треба вручну оновлювати сотні пакетів, та окремо сотні гітхаб -пакетів , які зібрані через CMake. Після чого навіть не гарантія, що система взагалі запуститься.

Якщо пакети не дуже рідкісні, подивіться в сторону AUR, можливо вони там вже є.

Pacman, AUR, flatpak, просто збілджені репозиторії з гітхабу і Бог знає що ще — всього цього сотні установлено і треба все підтримувати. Основний трабл в специфіці оновлень арчу, може все злетіти.

Не зовсім ясно чи у є вас PKGBUILD для пакетів, якщо нема — напишіть (вони коротенькі і простіше ніж пакетування в deb чи rpm), якщо є то це вже має розв’язати питання з залежностями і апдейтами в рамках package system в arch, public юзер репо для цих маніфестів — це aur. Якщо крім маніфестів є ще потреба в remote білдах — нижче відносно obs.

В obs серед дистро був arch, але саме для нього не пробував там білди (obs цікавий з пакетуванням для opensuse,fedora і debian, а для ubuntu то lp був/є), на арчах з aur використовував тільки декілька пакетів, тому особливо локальні білди в арч не напрягали, а як репо для pkgbuild маніфестів — то і aur цілком ок

Так а які задачі у вас? Якщо працюєте з докером, веб, джава, то можна спробувати Linux — він це все робить швидше і нативно (без запуску віртуальної машини під капотом, що погано впливає на енергозбереження). Менше фонової активності, що також плюс. І краще працює з гетерогенними ядрами P/E.

Але воно не підходить під протоколи захисту на ентерпрайзах, тому на великому проекті тільки Windows... рідко можуть видати Мак

а що саме розуміють під ними чи вкладають в протоколи захисту там?

Сканери, ВПН, віддалений контроль на рівні ОС, підтримка стандартів безпеки самою ОС

Сканери не зовсім зрозуміло що то значить, впн по ідеї з лінукс не проблема. Підтримка стандартів безпеки ОС — тема трохи розпливчаста, але так — можливо того нема, важко сказати.

А варіант windows у віртуалці на linux (як і навпаки — wsl) якби роздивлявся?

Багато тих же ВПН випускають тільки під Мак та Вінду, ніхто вам не дозволить користуватися тим чим ви хочете.... Це стосується і більшості іншого корпоративного софта а також чи підтримає ваші ідеї відділ безпеки проекту (в більшості випадків навіть Мак не дозволяють видавати бо просто не мають досвіду як їх контролювати агентами)

Ok, дякую, ентерпрайз як маловідома тема, тому поцікавився

В ентерпрайзе Линукс и Мак йдуть відмінно ) просто в деякіх компаніях адміни не вміють їх готувати

"

, якщо ви користуєтесь лєптопом, проценти заряду майже не рухаються.

"

не зрозумів, що значить не рухається? — нормально заряджається в процесі роботи

в тому і питання, що ні. майже не заряджається. потрібно більше 3х годин не менше.

Може щось із зарядкою?
Завтра на роботі перевірю — розряжу і нуль і перевірю зарядку

розрядив до 6%, за 1 годину 40 хв, зарядився від докстанції до 96%, при цьому середнє навантаження було

Asus Vivobook s15 — чудовий OLED екран, шикарна продуктивність, автономність 5-6 годин розробника.
Asus Zenbook S14 — фінансовий аналітик пропрацював 8 годин, з них 2,5 мітингів, і ще залишалось 14%.

Асус, доречі, дуже цікаві. Завжди був їх поціновувачем. Але кажуть що з механічной надійністю є питання.

за останній 4 роки не бачив проблем з асусами, а їх через мої руки пройшло штук 40-50. як нових, так і вже 4-5річних на момент 22 року, які досі працюють в ЗСУ, хіба що у деяких батареї просіли або відвалились, але це нормально

За 2 роки помер внутрішній Bluetooth адаптер на 16 дюймовому M7600QA з 4к oled, а так працює без нарікань

Ну ситуації бувають різні, брак є всюди.
Нам недавно міняли материнку на новому Thinkpad T14s gen 5, не хотів заряджатися.

Брав ROG Strix, виглядають надійно....

Мені ще Asus S16 сподобався, схожий на Air 15″

Альтернатива — не іміджевий ноут а робочий «ґеймерский». Тепловий пакет процесора дозволяє жувати ваші віруси не дуже напрягаючись. Шучу, десктоп.
Зазвичай навантажують портативний пристрій — дайбоже...
Є гарний приклад: дом на колесах. Виглядає зі сторони так, що має купу переваг.
По факту — тимчасове рішення з купою компромісів.
І офісний планктон/міщанін побіг купувати. Бо стіл окремий не треба в однушкє, можна пафосно сидити в кафе і дивитися пошту.(поки не вижинуть)
В в переважній більшості не айтішних контор — десктопи. Тому що ціна/продуктивність в них краща і набагато. Навіть бачив в веселкових конторках засилля імак.
Макпро як альтернатива(якщо заплющити очі на ціну) непогана альтернатива для погроміста без постійного робочого місця. Але тільки для ИБД або блокнотіки, браузери, пошта. Запустивши фотошопу, іде з підсвіткою синтаксісу або недайбожЄ якійсь інстанс/контейнер — 3 години кіпятільніка замість 10-12 вам забезпечено. А владєльци десктопов — ло*і, 15Вт теплопакєта дєлают вєщі. 😁

іміджевий ноут

Ого, вперше чую такий термін. Це як? Ні я чув звісно що бувають типу сваровські, позолота та інші приколи. Але тут наче як всі ноути для певного виду діяльності
Та і особливо якщо чесно ніхто не вийобується ноутами, телефонами — це все ніщебродство.

Іміджевий ноутбук — це ноутбук, основною метою якого є демонстрація статусу, стилю або іміджу власника, а не лише функціональність чи продуктивність. Такий пристрій часто обирають для представлення себе в діловому або публічному середовищі, де важливе перше враження.

Основні риси іміджевого ноутбука:

1. Преміальний дизайн — тонкий, легкий корпус, металеві або карбонові матеріали, якісне складання.

2. Бренд — популярність бренду або конкретної лінійки (наприклад, Apple MacBook, Dell XPS, HP Spectre, Lenovo ThinkPad X1 Carbon).

3. Висока вартість — часто коштує дорожче аналогів з подібною продуктивністю, через зовнішній вигляд і статус.

4. Екран — якісна IPS або OLED-панель з високою роздільною здатністю.

5. Тонкий та легкий — зручно носити на зустрічі, конференції, бізнес-подорожі.

6. Матеріали і увага до деталей — клавіатура, трекпад, підсвітка, логотип — усе виглядає «дорого і престижно».

7. Іноді — обмежена функціональність для «важкої» роботи — хоча бувають і потужні моделі, інколи іміджеві ноутбуки не розраховані на ігри або інтенсивну графіку.

Для кого:

Бізнес-користувачі

Керівники

Публічні особи

Ті, кому важливо, як виглядає пристрій, який вони відкривають на зустрічі або у кафе

Якщо коротко — іміджевий ноутбук — це гаджет, який так само «говорить» про свого власника, як і його годинник, телефон або одяг.
© жпт

цікаво, чому ви вважаете лєптоп, котрим приємно користуватись — іміджевим?

Тому що розроблявся ваш x1 carbon для «демонстрації» та ергономікі(з ваших слів). Продуктивність — по остаточному принципу.

мені складно відповісті для чого саме він розроблявся. бо за ці гроші є девайси кращі.

Яж не питаю. Я, констатую. 😁
Це як с жінками😅 стрункіші вважаються привабливішими.
Накладні витрати, потім — можуть «довести до ручки».

ні, ну тут просте питання. наприклад, якщо ти маєшь змогу взяти ноутбук, котрий можеш тримати двома пальцями, і заряджати від будь якої тайп-ц зарядки, а не таскати 3кг гроб та цей 1.5 кг зарядку... то про який же імідж ми тут розмовляємо?

Професійно шось робити це не підходе, тільки для подорожей....

ви щось плутаєте, тому що:
«ThinkPad X1 Carbon — це лінійка надтонких і легких ноутбуків від Lenovo, призначених для бізнес-користувачів, що потребують мобільності та продуктивності. Вони ідеально підходять для роботи в дорозі, на ділових зустрічах та в екстремальних умовах, завдяки міцному корпусу та захищеності. »

ви максимально праві. але за ці гроші тут немає ні продуктивності, ні мобільності... і це питання....

Не знаю, у мене і мобільність є і продуктивність

Тому що: порізана потужність та частоти, маленький монітор порівняно з десктопними, не можна вибрати клавіатуру та обмеження в ергономіці....

іміджовий ноут — це щось з розряду дешевих понтів з 90х та початку 2000х.

останні роботи — у всіх босів були стандартні корпоративні ноути, згідно корпоративних стандартів.
і це мова про людей, у яких тисячі людей в підпорядкуванні та компанії із мільйонними оборотами та прибутками.
Якщо людина вибирає собі ноут для демонстрації статусу — то ця людина за звичай за ним не працює

честно кажучі мені взагалі не дуже зрозуміло, як я можу ноутом свій статус показати. хіба що там щось від Сваровськи

Чесно, бачив у житті багато багатих і дуже багатих людей. Звісно багато хто з них любив повийомуватись — авто, годинники, прикраси. Але бачиш дядьку із стареньким IBM та купу хіпстерів коло нього із новенькими маками, а у того дядьки годинник вартістю як усі їх маки разом узяті + ще їх місячна ЗП і розумієш хто там бос :-) Дядьки ж від того ноуту тільки пошту потрібно перевірити та текстові файли з контрактами полистати, він важкими задачами не займається.
А що ті ноути? Ну найдорожчий що можна уявити це не більше однієї ЗП досвідченого айтішника. Ніщебродство таким хизуватись

Найдорожчі ноути коштують десь в районі 10к$
rozetka.com.ua/...​04/filter/sort=expensive

А чим ноут гірший за годинник в плані понтів? Чому годинник може коштувати мільйон баксів, а ноут — ні? Тим більше годинник за мільйон на мій погляд нічим крім ціни не відрізняється від годинника за штуку.

“The MJ Swarovski and Diamond Studded Notebook is among the most ostentatious computers ever produced in a society where technology often crosses with luxury. This laptop, with a startling $3.5 million price tag, is more than just a tool; it’s a work of art created for someone who appreciate glitz and uniqueness. Covering Swarovski crystals and adorned with actual diamonds, this luxury laptop has drawn interest from collectors, luxury tech consumers, and those who want one of the most rare digital gadgets available worldwide.”
nubiapage.com/...​aptops-in-the-world-2024

Ну якось так завелось — люксові годинники завжди дорожчають, а ноут як тільки вийняв з коробки вже мінімум процентів 20 втратив. Це доречі щодо багатих — їх побрекушки часто не просто понти, а довгострокові інвестиції

Годинник за мільон баксів це перш за все витвір мистецтва. Де застосовуються дорогоцінні каміння, благородні метали та знання, яким кілька столітть. Де механізм заснован на простих явищах, але тим не менш демонструє виняткові точність та можливості. Це сама досконалість. На жаль, в світі IT зараз немає нічого, що б можна було вважати досконалим. Десь щось окремо — можливо, але точно не разом. Можна зробити корпус з золота чи платіни, якийсь супер екран але й на цьому все. Все інше буде таким самим як в ноуті за 1000 баксів. Тобто посередність, не варта своїх грошей.

Підписатись на коментарі