Знайшов ідею → Залив на AppStore → Чуда не сталось → Що робити далі?

Рік тому під впливом твіттерських успіхів деяких людей в сфері мобільних апок вирішив також «пройти цей шлях». Досвіду саме в мобільній розробці я мав дуже мало, якісь 1-2 проекти під android в далеких 2015-2016 роках. Порадився з колегами, які займаються розробкою і вирішив купити собі курс по Flutter-і на udemy. Так сказать вирішив інвестнути $15 в самого себе. Курс десь умовно на 20-30 годин, але вже десь на 60% прогресу я зрозумів, що мені це кодити буде тупо нецікаво. Не моє.

Але ідеї спробувати зробити апку я не покидав, хоч весь мій досвід це надавання послуг. Але вирішив треба мислити, як бізнесмен. Що кажуть успішні бізнесмени? Distribution + Marketing > Coding. Все вирішено. Займусь просуванням, а в апку інвестну кошти. Тепер лишилось придумати ідею.

Що я хотів від ідеї?
— Щоб апка працювала оффлайн (не потрібно було підтримувати якісь серваки/клауди, якщо буде тільки 2 клієнти)
— Щоб я користувався апкою (щоб я міг мислити як представки цільової аудиторії)
— Без підписок, разовий платіж

Декілька тижнів солобрейнштормінгу завели мене до того, що потрібно зробити апку для татів, щось на кшталт оффлайн органайзера: дні народження членів сімї, група крові, вакцинації, алергії і т.д. Так, щоб зберіг це все собі 1 раз і знав, що не треба це все шукати потім десь на гуглдрайві або дзвонити дружині. Монетизація проста: 1 члена сімї додавати можна безплатно, якщо хочеш багато то заплата разово 10 баксів. Ніяких підписок. Провалідував (ну мені так здалось) на 5-10 людях, отримав думки/фідбеки. Оцінив я це все для себе десь в 5 з 10, що мені здалось достатньо хорошою оцінкою, щоб рухатись дальше.

Декілька тижнів роботи і на осінь я мав апку в AppStore: apps.apple.com/...​ly-organizer/id6615079472
Тут сюрпризів було мало, хоч все одно прийшлось написати маленький сервак. Тому була мікро нотка жалю, що зробив апку такою, що дані зберігаються оффлайн. Ідея реалізована, апка готова до дистрибуції. Залишилось зайнятись просуванням.

Я вирішив спробувати декілька «каналів», щоб потім зрозуміти, який з них дає результат, а потім вже думати про якийсь теоретичний скейлінг. Трошки дослідив питання і вирішив робити наступне:
1/ ASO
2/ TikTok відеомеми
3/ Reddit (писати пости, коментувати)
4/ 1-2 пости в своєму телеграм каналі

Long story short: втомився, пройшов рік, з яких останніх 3-4 місяці майже не займався нічим. В результаті 800+ units, але нічого не конвертувалось, а найближчими днями треба продовжувати Apple Developer Program Membership. Шкода видалити, ніхто не купить, рухатись далі нема енергії. І ця думка мене мучить декілька днів. Яке оптимальне рішення?

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

800 units — це кількість інсталяцій за весь період чи кількість активних користувачів в міс?

за весь період
якби було 800 активних користувачів, я би розвивав апку дальше

Далі — створювати наступний проєкт за однією з ідей, що, скоріш за все, з’явилися під час розробки цього проєкту.

При цьому слід врахувати висновки, зроблені в результаті розробки поточного проєкту.

Дякую, що поділилися історією.

Продовжуйте Apple Developer Program Membership й робіть наступний застосунок — усе.

Також займаюся популяризацією власного проєкту. Успіхи маленькі, але це тому, що використав лише малу частину каналів, де міг би розповісти про проєкт. Навіть на DOU розповідав мало, але буду більше, як тільки з’явиться мобільна версія.

Fail fast.
Запускайся швидко, валідуй гіпотезу, змінюй додаток якщо треба, паралельно з цим треба купувати багато різної реклами, шукати свою аудиторію.

Зараз в аппсторі є додатки майже для чого хочеш і не один, питання лише в маркетингу.
Просто рік чекати аби само злетіло — програшна стратегія.
Дізнайся також, що треба зробити аби тебе додали в «додаток тижня» чи щось таке, це дозволить показати його великій аудиторії.

Зараз рідко в кого є більше однієї дитини.
Продукт для неіснуючого ринку.

Дивний тейк, бо завжди можна додати дружину та себе самого

А що записувати туди? День народження коханця? А, точно, його можна додати також.

За останніми даними, частка сімей у США з двома і більше дітьми становить приблизно 63%—64%. Ось підтвердження:
Статистика серед жінок 40–44 років (завершений репродуктивний вік)

За даними аналізу, близько 2022 року:
• 32 % мають 2 дітей,
• 20 % — 3 дітей,
• 11 % — 4 або більше дітей.
Сукупно це — 63 % жінок з двома і більше дітьми

серед жінок 40–44 років

А якщо звузити до 43-43.5 і взяти тільки Алабаму, то аплікуха розійдеться як гарячі пиріжки на вокзалі.

Лого, по суті, немає. Як його шукати в списку іконок? Інтерфейс начебто лаконічний, а начебто виглядає скоріше як прототип. Замість стандартних емодзі можна було взяти якийсь сет іконок. Щось як на промо картинці dadapp.app/images/hero-img.png додати якесь оформлення. З погляду мене, як звичайного користувача. Ці всі функції виконує звичайна адресна книга смартфона з кастомними полями. Тільки 1 ОС відсікає багато користувачів.
Нагадування про ДН є та інші дати? Кастомні поля є?

Як його шукати в списку іконок?

Про який пошук йде мова?

Щось як на промо картинці dadapp.app/images/hero-img.png додати якесь оформлення

Хіба оформлення щось змінило б для першої версії?

Ці всі функції виконує звичайна адресна книга смартфона з кастомними полями.

Згідний
Ідея була ще в тому, що скажімо, коли приходиш до лікаря, а він задає питання можна було йому б відкрити профіль, щоб він все сам собі глянув

Про який пошук йде мова?

Мав на увазі список програм на екрані смартфона і вигляді іконок. просто D не впадає в очі, імхо звісно.

Хіба оформлення щось змінило б для першої версії?

Багато користувачів обирають «очима». Навіть при гіршому функціоналу, але кращому дизайні і продуманому інтерфейсі багато хто обере саме це.

Ідея була ще в тому...

Так, я розумію. Але треба подумати над «фішками». Наприклад я б не користувався саме через те, що все це записано в адресній книзі. От нагадування про різні дати вже б зацікавило, що б не отримувати сповіщення про ДН з усієї адресної книги, можна було б відібрати найважливіших. І не тільки ДН. Дата наступної вакцинації (де), походу до лікаря (куди, до кого), батьківські збори, синхронізація з календарем. Але це те, що зацікавило б мене. Що зацікавить інших — у вас є аудиторія на тг каналі, зробіть опитування, кілька сотень людей точно побачить, а хтось і відповість і надасть ідеї.

Розклади занять, кружків, спортзалів, куди кого везти, коли забирати і т.д.

Перейменувати в ПарентАпп. А то по сексиськи якось ))

ШІ по скриншотам може дати непогані рекомендації:

Призначення застосунку, здається, зрозуміле: це застосунок для збереження медичних (чи загальних профільних) даних членів родини — ім’я, дата народження, група крові, Rh-фактор, можливо, вакцинації, хвороби тощо.

🔍 UX/UI аналіз і рекомендації
1. Візуальна ієрархія та читабельність
Проблема: Імена, вік, дати, група крові — усе має однаковий візуальний стиль (контраст, розмір).

Рішення: зробити ім’я більшим або жирнішим, а інші дані — другорядними, менш контрастними.

2. Контрастність та доступність
Проблема: темний фон + червоний текст (група крові) — погано читається.

Рішення: використати більш насичений червоний або замінити його на білий фон з червоною піктограмою/рамкою.

3. Редагування профілю
Проблема: кнопка редагування аватару непомітна (іконка олівця дуже мала).

Рішення: зробити більший або контрастніший значок редагування, додати ховер/натискання підсвіткою.

4. Вибір дати народження
Проблема: скролер-ролик (date picker) — не найзручніший спосіб вибору дати, особливо для дорослих.

Рішення: додати альтернативу — кнопка календаря або ручне введення (принаймні для року).

5. Кольорове маркування груп крові
Рекомендація: візуально маркувати кожну групу крові різним кольором/позначкою для швидкого сканування (але з урахуванням дальтонізму).

6. Взаємодія з профілем
Проблема: кнопки «Vaccinations», «Illnesses», «Allergies» виглядають недосяжними або пасивними.

Рішення: додати іконки, зробити кнопки візуально інтерактивними (стрілки, тіні, тощо).

7. Сортування
Проблема: кнопка «Sort» відкриває простий список без чіткої індикації активного елемента (хоча галочка є, її мало).

Рішення: зробити активний пункт контрастним або підсвітити фон.

8. Перенавантаження інформацією
Проблема: на головному екрані багато інформації в кожній картці.

Рішення: залишити тільки ім’я, вік і піктограми для дати та крові. Деталі — у профілі.

9. Фідбек після дій
Рекомендація: після збереження профілю, редагування або видалення — додавати підтвердження або toast-повідомлення.

10. Наявність пошуку
Рекомендація: якщо кількість членів родини може бути великою — додати пошук за ім’ям.

🔧 Бонусна рекомендація (можливо не першочергова):

Додати опцію «профіль тварини» (для сімей із домашніми улюбленцями).

Або мітки-ролі: «дитина», «дорослий», «літній», «вагітна» тощо — для швидкої фільтрації в майбутньому.

Можна попрацювати з кожним екраном окремо...

Ось перелік корисних і релевантних функцій, які гармонійно впишуться в концепцію сімейного медичного застосунку. Відсортовано за складністю реалізації — від простих до складніших.

🟢 Прості в реалізації
Мітки/роль користувача

Напр.: «дитина», «дорослий», «літній», «вагітна», «домашній улюбленець»

✔️ Покращує фільтрацію, персоналізацію рекомендацій.

Пошук по імені

✔️ Спростить навігацію в сім’ях з великою кількістю профілів.

Колірна індикація за віком

Наприклад, інший фон/рамка для дітей, людей похилого віку тощо.

Підказки щодо вакцинацій за віком

Наприклад: «Настав час планової вакцинації (дифтерія, 6 років)».

Архів/приховані профілі

Наприклад, якщо хтось більше не проживає з родиною, але не хочеться видаляти профіль.

🟡 Середньої складності
Нагадування (сповіщення)

Для вакцинацій, профілактичних оглядів, прийому ліків, перевірки у лікаря.

✔️ Покращить користь застосунку як медичний планувальник.

Історія змін

Автоматичний запис змін (напр. зміна групи крові, оновлення алергій, хвороб тощо).

Завантаження фото/документів

Наприклад, результати аналізів, фото щеплень, довідок.

Календар здоров’я

Візуалізація подій за місяцями: хвороби, щеплення, спостереження у лікаря тощо.

🔴 Складніші функції
Експорт/резервна копія даних

У PDF або для друку перед візитом до лікаря.

Режим спільного доступу

Наприклад, ділитись профілем дитини з іншим членом родини (тільки для читання чи з правом редагування).

Інтеграція з хмарними сервісами (Google Calendar, Apple Health)

Для автоматичних нагадувань і записів.

AI-помічник для порад

Наприклад: «Ваша дитина має температуру й нежить — ось базові поради. Хочете знайти найближчого педіатра?».

Генерація медичного резюме

Наприклад, при госпіталізації: короткий PDF з усією важливою інформацією.

Це так не працює, бо потрібно ще витратити великий б’юджет на рекламу. Пробувати самостійно просувати додаток користуючись порадами ШІ.

Я колись виставляв додаток на Play Market, і зрозумів що діла далі не буде, хоча багато часу на цей додаток витратив, і також нервів. Тоді ще не було ШІ, і це взагалі була якась каторга шукати цю всю інформацію по інтернеті самостійно.

А що, хіба в когось буває, що софтіна з 1го разу «залітає» ?

Я не бізнесмен, але мені здаєтся автор «профукав» декілька важливих кроків.

Наприклад — не бачу аналізу ринку.
Може в аппСтор вже 100500 аналогічних апп і ця нічим, серед них, не виділяєтся.

Може в аппСтор вже 100500 аналогічних апп

Я робив якийсь мінімальний аналіз. На тому етапі було досить подібних апок, з чого я зробив висновок, що був demand на такі апки
Деякі з них мали місячні підписки, хотів боротись за аудиторію, яку харять підписки в порівнянні з одноразовим платежем

Підписатись на коментарі