Відмова від Google — новий тренд

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Серед нас достатньо людей, які ще пам’ятають часи, коли Google називали «корпорацією добра» завдяки девізу Don’t be evil, який був включений до кодексу етики компанії.

Все значно змінилося.

Так чи інакше, але Google разом з іншими техногігантами з FAANG звинувачують у зловживанні довірою користувачів, слідкуванні та порушеннях приватності. Хтось навіть може сказати, що борець з драконом сам став драконом.

І якщо раніше тренд на «дегуглізацію» був доволі маргінальним рухом серед тих, кого заведено вважати параноїками, то зараз все більше людей замислюються над тим, щоб покинути екосистему Google та перейти на менш інвазивні альтернативи.

Точкою неповернення у тренді цілком може стати нещодавнє відео Фелікса Чельберга aka PewDiePie — в минулому найпопулярнішого ютубера, який і сам вирішив приєднатися до цього тренду.

Фелікс перевів свій смартфон на GrapheneOS — операційку на базі Android, але з вирізаними сервісами та слідкувалками Google та повним контролем над доступом самої ОС і застосунків до ваших даних. Лептоп у нього тепер працює на ArchLinux, а різноманітні застосунки Google на кшталт Drive, Keep, Calendar та інших він замінив опенсорсними аналогами, які захостив на власному SteamDeck (!).

Сам Фелікс описує для себе враження як «вихід із Матриці», радить усім робити схожим чином, і каже, що це не так складно, як може здатися.

А поки я готував цей топік, побачив і ще одну новину — якщо у вас звичайний смартфон на Android, то Gemini автоматично матиме доступ до ваших повідомлень, дзвінків та WhatsApp, навіть якщо ви вимкнули його в налаштуваннях.

Як ви дивитеся на ці тенденції? Може вже самі провели «дегуглізацію», плануєте чи тепер захотіли? А може вважаєте, що роль приватності переоцінена?

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Це канєшно добре шо в пана Фелікса Чельберга є стільки вільного часу шоб страдать такою х**ньою.

Так если он отказался от Гугла, то почему видос на ютубе, почему аккаунт ютуба не удалён?

Відмова від гугла це звісно круто, але по факту майже неможливо для пересічного користувача. Єдиний варіант це Епл, де все те саме відбувається, тільки в два рази дорожче.
Мапи нормальні тільки у монополістів; Ютуб взагалі один на планету; пошту наче можна відбити, але потім треба буде все життя боротись з мутними конторами які тебе спочатку в чорний список по замовчуванню занесуть, а далі благати їх тебе звідти прибрати, і через місяць повторити те ж для іншого блоку; нормальний смартфон з додатками третіх осіб типу банків так само тільки у двох монополій. І навіть якщо заморочититись і обмежити себе по максимуму щоб піти на альтернативну платформу, то все одно всі співбесідники на іншому кінці чату чи мейлу, користуються одним з двох варіантів і зіллють і свої дані і твої дані або гуглу або еплу.

А ще можна з буханки хліба зробити тролейбус :)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Повністю підтримую відмову від Google.
Корпорації занадто глибоко втручаються в особисте життя людей.
Порушення приватності та розвіртуалізація — це не є добре.

Зараз ця тема лише зароджується, а за рік-два вона стане мейнстримом.

Мейнстрімом? через 2 роки? пппхххххх.

А вам подобається, коли вас відстежують за кожним подихом?

А вам подобається, коли вас відстежують за кожним подихом?

Ну хоть ктото за мной следит, раз уж я не слежу за собой

Отже, ви любите спам рекомендацій з кожної праски.
Це особливий рівень мазохізму.

Отже, ви любите спам рекомендацій з кожної праски.

Не понял вопроса.

Краще таргетовані рекомендаці з праски, ніж рендомний спам

О чем тут вообще разговор? Этот челик уже 2 новых ролика после этого выпустил на ютубчике. А мы должны отказать от гугла, да.

Чому б просто не купити телефон на Linux ?

Є PostmarketOS яку треба ставити замість стокової системи
Повноцінний Linux з емулятором Android
Але це справа ентузіастів
Смартфонів які «з коробки» мають Linux на борту схоже наразі не існує

не зовсім, переключилися на systemd з openrc, назву можливо поміняють скоро (хоча все це не відміняє мілійон нюансів відносно заліза)

Наче щось погане. Погано, що не в 2007-му.

Гарне попадання, навіть відклавши питання підтримки заліза: — в 2008 ext4, тобто в 2007 булоб найвірогідніше якесь з 2.4 ядер з ext2. Впевнені щоб з ним хочеться працювати?

Тю, ext2. В мене в фічерфоні 2007-го року карта памʼяті взагалі в FAT32, ні разу не переформатована за цей час і чудово працює. Ну хіба що десь пару файлів покарьожених через аварійне відключення, і те я випадково помітих, коли бекап із неї колупах. Розкажете, нащо це ваше журналювання треба?.. з сучасними швидкостями особливо, вже нема банально такої кількості даних у дискових кешах, які не встигнуть здампатися коректно.

2007-го року карта памʼяті взагалі в FAT32

скоріш усього зовнішня sd-карта, і яка ще напевно і не юзалась більш ніж на запис чогось разово типу фільмів

нащо це ваше журналювання треба

менше дискове io — довше проживе, а зараз вже і flash-aware f2fs існує, хоча це точно не для лінуксів 200х

sd

Memory Stick.

і яка ще напевно і не юзалась більш ніж на запис чогось разово типу фільмів

Та не сказати, я активно ся користувах мідлетами, які часто пишуть до RMS, або й лоґи з Jabber-клієнтів, приміром. Купа малих операцій дозапису й перезапису.

менше дискове io

Від журналювання? яким місцем, ліл, воно саме по собі додатковий I/O, fsck після аварійного завершення — теж.

Memory Stick

зовнішня, яка практично не використовується

хоча деякі плюси простих фс існують, не без того

ліл

розвал fat назвемо це лілfs)
а нп btrfs як journal+cow+flashaware fs

зовнішня, яка практично не використовується

Ну що значить «не використовується», коли застосунки встановлені на неї і RMS пишуть на неї, ліл?

Внутрішня, звісно, активніше використовується, особливо e-mail-клієнтом, приміром — ну так їй стільки ж років. Але там не FAT, наскільки памнятаю, там узагалі щось пропрієтарне. Ще є GDFS, там узагалі доволі низькорівневий бінарний реєстр свого роду: для налаштувань, органайзеру й інших змінюваних даних.

яка практично не використовується

Ну що значить «не використовується», коли застосунки встановлені на неї і RMS пишуть на неї, ліл?

«практично» дивіться io, порівнюйте швидкість emmc та sd — від того також вірогідність «ліллілнедоліл» залежить

там узагалі щось пропрієтарне

диск ц:?)

диск ц:?)

Клоун?

Колупайтеся на mobilefree.justdanpo.ru, esato.com, lpcwiki.miraheze.org й інших профільних ресурсах, я вже не памнятаю, де саме я про залізо читах.

на ...ru ...про залізо читах

ru? За щож першоджерела так зневажати щоб переспіви читах-читах

Які ще «переспіви»? Осередок хакерської тусовки, що колупаше сонерики, саме пострадянський. den_po, thelaser — росіяни. Ну ще пару поляків. На буржуїнські форуми типу покійного se-nse.net тягаху й перекладаху матеріяли з них. В принципі, сонерики й не бʼяху особливо популярними за межами Центральної й Східної Європи (плюс ще рідної Японії, для якої випускаху геть інші моделі з іншим огородженішим ПЗ).

розвал fat

Так а чого їй розвалюватися, там дві копії таблиці ся зберігають, наскільки памнятаю. Цілком достатньо, одна активна, інша бекап, воно хіба від баґу у драйвері або збоїв фізичного носія ся посипати може, але то вже гаплик усьому. inode-ові ФС тут вигідні хіба тим, що з них простіше відновити файли, якщо взагалі таблиці гаплик, особливо якщо ФС дуже фрагментована. Вони розподілені, і навіть піддерева ієрархії доволі автономна, а файлова таблиця — це всі яйця в одному кошику, ну хай навіть у двох.

postmarketos.org/faq
/What filesystem

чому такий вибір (ext4, f2fs, btrfs) — можна спробувати дізнатися у відповідному pm тех.каналі

p.s. а бутова мєлкопартішен то fat* скоріш усього

postmarketos

Ми зараз що обговорюємо взагалі, ліл?

ext4, f2fs, btrfs

Вам мало?
Я он хромбук із карт памʼяті вантажу і записую на них готові образи вже (бо процес встановлення там морочливий, не PC же, треба спеціяльний завантажник), а у них ФС уже певна, ліл. Ставлях Arch із BTRFS — посипася, плюс там ще картка дешева й ненадійна, це першопричина. Купих пристойну SD (а не китайську microSD через перехідник), записах Debian із ext4 — працює хутко, як пронос годинник.

телефон на Linux

postmarketos + fs

що обговорюємо взагалі, ліл?

телефон з лінукс

Я он хромбук із карт памʼяті вантажах.. ставлях.. купих.. записах..

не хромбук читах ліл ру хуцкер фс

телефон з лінукс

А Memory Stick тут до чого, ліл? воно ж сонівське.

ру хуцкер фс

Мінуси? Назло москалям пропрієтарщиною обмажуся, бо лінукс вигаданий комуняками?

2гб оперативи? ти уже навіть не зайдеш на більшість сайтиків де фронтендери настворювали тонни js-ів... воно ж не потягне уже.

Якісь фантазії, в мене на хромбуці якраз два ґіґабайти оперативи й є. Все тягне. Навіть без zram (а я ще й zram налаштувах). Ну хіба що якийсь там emscripten-плеєр на modarchive не потягне, який може кілька ґіґабайтів вмить зжерти за секунди, але нащо такі збоченства, коли є xmp, ліл.

Та відкрий любий інтернет магазин. наприклад zakaz ua. І одразу побачиш про що це я.
Про які modarchive ти говориш. Це давно забута тема. Чи ти використовуєш свої девайси щоб ретросайти відвідувати? Може ти ще fabrausch згадаєш з його 64кб. Це давно в минулому. 25 років пройшло як не як

zakaz ua

Ну? Відкрих, прогортах униз, щоб підвантажити побільше, відкрих about:memory — 150 МБ вкладка їсть. Лякалка якась, обшім.

ретросайти

Теж мені «ретросайт» із плеєром на Emscripten, ліл.
Ретро там бʼяше, коли там для програвання модулів аплет на Java бʼяше (ще донедавна, десь по кінець 10-х), він набагато менше їсть.

Як я і думав — постійний GC і swap що спричиняє «підвисання» однозначно. особливо при вводі даних в поля і натискання кнопок.
150мб в about:memory і 230 в top)

Так там нічого не показує що саме той сайт виїдає найбільше пам’яті. У себе просто відкрив firefox: ~1G (в btop пам’яті по всій групі), відкрив tab з тим сайтом — в приблизних G цифрах так і залишилося десь, додав tab з цим тредом з dou — тут по пам’яті підскочило схоже більше)

p.s. а з постійним свопом процесів взагалі не зрозуміло як працювати можна, але то інша проблем

там є конкретний процес і він же в top

аж в 5й позиції, а якби dou відкрив?)

p.s. і як рахувати пам’ять з multithread то не зовсім зручно, дивлюсь простіше — пам’ять по всій групі — до і після відкриття якогось таба нп

з постійним свопом процесів взагалі не зрозуміло як працювати можна

zRam дуже швидкий, доки не вижирає одне ядро принаймні постійно — жити можна.

На Android він давно за замовчуванням ввімкнений. Власне, там він уперше і реалізований, а потім включений до апстримного ядра.

свопування або є, або нема, — якщо ram компресія навіть не рятує — то взагалі жо..

ram компресія

Так а zRam — це що, ліл?
Чи мова про UKSM? Я якось не бачу сенсу його разом зі zRam використовувати. Нулі воно і так стисне максимально, очевидно.

Це тут до чого?

Я не петраю у вимогах балуваних смузісьорбів до швидкодії системи, я взагалі 10 років ся користувах ноутом на AMD E450 і засраним фрагментованим HDD. Навіть цей хромпук (ровесники, до речі) працює набагато швидше за нього, ліл, щонайменш завдяки SD-карті замість HDD.

я б сказав що то жахіття а не робота з таким свопуванням, а якщо на sd то взагалі весело, і навіть не кажучи як той інтерфейс виглядає в стилі 90x+)

А яке мені діло до свопування на тонкому клієнті, ліл?

Нє, ну зараз воно справді помітно підлаґує, бо Dino витягує весь MAM і вгамуватися не може. Там видно, що він ціле ядро навантажує (із двох). Колупаю якраз його.

Визначтеся що тупить тоді більше — додаткове навантаження на проц компресією, чи свопування. Якщо бажання мати всі можливі лаги і зразу — це якраз схоже гарна демка того)

Я наче чітко написах, що мені нема діла до ваших лаґів, ліл. Я ж не у FPS на ньому граю.

там навіть початитись призводить до «Колупаю якраз ...», навіть якщо такий процес чим завгодно назвати з лілами)

навіть початитись

Я працюю над мостом між IM, ліл.

До речі, онових тут якраз учора Debian Stable із 12-го до 13-го, тому й скрижмот надіслах так пізно. Gtk4.18 працює на цьому залізі помітно хуткіше, ніж Gtk4.8, тут і Gajim уже на нього переїха. Я ся боях його на основному ноуті оновлювати, але бачу, там особливих змін нема, міграція БД у 1.9 уже відбуся там і так.

працюю над ...

перпендикулярно, достатньо глянути на жахи з пам’яттю і свопом що там є... щоб оцінити весь «комфорт» і без всяких -їха)

Що таке комфорт?
Я село з відповідним вихованням.
Розніжених москвичів нагадуєте.

Що таке комфорт?

протилежне до «не компот» в юзер-термінологіях між диском C: і D: :)

Що таке комфорт?

Це коли відклик кнопки пару мілісекунд а не 30 секунд...
час — гроші. я не готовий робити замовлення на zakaz . ua годину через такий девайс і тонни js від чудо розробників.
тому хоч не хоч а приходиться юзати побільше RAM — і це ніяк не обійти
а для джаббера підходить навіть j2me — я незнаю що там твій діно творить

Я з секундоміром за ними не бігаю.

До речі, значною перевагою ENEA OSE вважаю, що вона надійно буферизує натиснення клавіш, цебто я можу настрочити послідовність і займатися іншими справами, доки перевантажений фічерфон висить.

На десктопах мені бракує такої надійності, та й GUI недостатньо «коридорні» для такого, хаос.

можу настрочити послідовність і займатися іншими справами, доки перевантажений фічерфон висить.

Я так і думав що ти так ото живеш. але це знущання а не користування девайсом і веб. сервісами

але це знущання а не користування девайсом і веб. сервісами

Я луддит, для мене будь-який примус до користування ЕОМ — знущання, та й до життя теж. Далі шо?

Якщо вся фічавстилірухуцкер тормозить — то що там за сайт не відкривай — нічого суттєво не зміниться. В принципі та мета «показати» була досягнута. Як і доречі досі не показано ніякою зі сторін — які сайти найбільш peckish по вимогам до пам’яті чи проца — у порівнянні то булоб цікавішим.

я не готовий робити замовлення на zakaz

Можете не робити, зекономите ще більше.

для джаббера підходить навіть j2me

І котрий із J2ME-клієнтів уміє MAM, ліл? — вони всі закинуті років 15 як. Та й якось закинух ними користуватися, бо, по-перше, на старі телефони вже батарей особливо не знайдеш і я їх бережу, по-друге — не хочу бути мудаком, що MitM-ить шифровану переписку і ганяє її плейнтекстом через оператора (ну втім, старий SSL підняти можна).

Він розвивається, чи що? де репозиторій?

До мене кілька років тому vitalyster зверташеся потицяти свіжу збірку, та й на тому й усе.

Раніше був PinePhone Pro, але наразі його виробництво згорнуте через відсутність попиту

просто телефон, в якому немає ні власне телефона, нема вайфая, немає нормального режиму роботи з батареєю, навіть ліхтарик не працює, а ще телефон завжди в перегріві.

Є дві крайні групи (приблизно однакові по суті):

Одна — стьюденти побачивши шелл промпт на телефоні — вауваувау я крут
Друга — віндовс програмери побачивши шелл промпт — і де тут диск ц:

так до вінди це сумнівна претензія, бо в вінді є повершелл, і якщо комусь по якійсь причині треба красноглазий експіріенс, то повершел закриває його з головоюю, а ще повершел зробили і для лінукса. А про диск С, взагалі-то диск C відкривається першим при запуску цмд, повершела чи віндового термінала.

треба красноглазий експіріенс, повершел закриває його з головоюю

:)))

Друга — віндовс програмери побачивши шелл промпт — і де тут диск ц:

WSL2 існує вже багато років learn.microsoft.com/en-us/windows/wsl/about

а їм не докажеш, це жертви деяких вузів, де були компи на лінуксі, і зазвичай там був адмін вдарений в голову, який твердив шось в стилі вінда не для розробки, вінда не для розробки, вінда крива, вінда гавно, і слабкі люди велись на цю мантру, і досі ведуться. Хоча що в часи XP на вінді було зручно займатись розробкою, що зараз, навпаки вінду зіпсували лінуксовими фічами, тобто навмисне запускають процес деградації вінди в плані розробки, до рівня лінукса. Хоча це важко зробити повноцінно, все ж для того, щоб попуститись до рівня лінуксятніків потрібно організувати хаос, а в вінді це неможливо by design.

зазвичай там був адмін вдарений в голову, який твердив шось в стилі вінда не для розробки, вінда не для розробки, вінда крива, вінда гавно

Пока учился: вот этот удареный админ недалекий человек, реальной жизни не понимает.

Когда выучился и начал работать: Надо было слушать того удареного админа.

Когда выучился и начал работать: Надо было слушать того удареного админа.

Не отвлекайся, у тебя еще недельная норма форм не нашлёпана, фантазировать будешь на выходных, которые у тебя.... НИКОГДА!!!!! МУХАХА!

Еще, б***ь, меня АДМИНЫ не учили — как и на чем надо программировать
Кто следующий? Сантехник? Уборщица? Бомж с улицы?

Алексей, не стоит вскрывать эту тему.

Ты молодой, шутливый, тебе всё легко. Тебе кажется, это просто спор об ОС. Это не то. Сюда лучше не лезть.

Это не про выбор между кнопочками и консолью. Это о том, что в некоторых вузах стояли компы на Linux, и был там админ не просто фанат, а пророк. Он не говорил, он транслировал истину: «Windows не для разработки. Windows кривая. Windows это боль». Многие посмеялись. А некоторые услышали. И всё ещё слышат.

То, что происходит с Windows сегодня это не развитие. Это не эволюция. Это медленная, системная деградация. Имитируют фичи из Linux, не понимая их сути. Нарушают дизайн, пытаются создать хаос, но не умеют. В Windows хаос невозможен by design. Это как пытаться медитировать на коробке из-под пиццы.

Линукс не альтернатива. Это уход. Это освобождение. Это не для всех.

Не вскрывай эту тему. Дальше только боль.

Во первых фу за первоисточник пасты
во вторых: существуют только две нормальные операционки: AS/400 для компьютеров и OS/2 для єтих вот ваших настольніх перделок
всё остальное — это жалкие потуги произвести хоть что-то более менее похожее на операционку
зы специализированные ОС для эмбеда/девайсов мы не рассматриваем, там совершенно другие условия.

Так а в чому вони неправі? Вєндєкапєц наста, тільки трошки не так, як його очікуваху прищепророки. Ще десь у 2014-му, чи коли там частка користувачів лопатофонів уперше перевищи частку користувачів ПК.

Тот момент, когда наконец дожил до наступления вендецапец, стоило бы отпраздновать, но у тебя уже все седые волосы и не стоит.

не стоит

А мінус у чому? ерекції набридливі.

що зовсім не міняє те що пишуть з / чи як юзають звичайний юзер шелл — не читають певно майкрософт доки)

які захостив на власному SteamDeck

Чудова порада гостити підліжкові сервери тим, хто не мають ні стабільного електропостачання, ні стабільного аплінку.
Зимою 2022–2023-го, пригадую, навіть i.ua відвалювашеся періодично, зараз уже стабільно заживлений.

Уже давненько почти не пользуюсь гугл сервисами и сложностей оказался меньше чем я думал.
Использую:
— Kagi для поиска
— Proton для почты
— Safari/Samsung браузер
Что там еще из сервисов есть.
Пользуюсь только play после перехода с айфона на андроид.

А можна конкретні приклади що змінилося в контексті прайвесі крім того що рахунки виросли на 30 баксів в місяць? Саме конкретні приклади а не абстрактні, типу я в гуглі гуглив зброю, на наступний день до мене прийшли з обшуком, чи що у мене в гугл драйві були мої нюдси, а через місяць знайшов їх на порнхабі.

Раніше продавали свободу і опен соурс (до речі якраз гугл і продавав від якого зараз відмовляються), тепер новий тренд — прайвесі. Хомяки хавають і несуть золото.

Всё немного сложнее.
Во-первых, сами сервисы удобнее, чем Google. Например, в Proton удобнее подключается персональный домен, чем бесплатный вариант в Google. В Kagi у меня настроен приоритет выдачи с разных доменов, например, по возможности ссылка на Википедию находится вверху, и так далее. Этот есть основная причина использования. Например люди используют чатжпт не потому что гульплохой а потому что новые инструменты больше подходят.
Рекламы действительно стало меньше. Например, если что-то искать в поиске, потом не видишь эту рекламу в куче сервисов и мест, но это не основная причина, потому что для того, чтобы убрать рекламу, есть адблок или pi-hole, как тут недавно писали.
Во-вторых, с самими данными сложнее. Это даже не такая важная причина для меня, и это не обязательно должны быть секретные данные. Советую почитать, например, книгу Кейт О’Нил про большие данные. Не то чтобы книга супер, но она даст контекст для дальнейшего обсуждения, потому что обсуждать секретные файлы на дисках не интересно.
Тут же можно спросить: почему вы пишете на DOU с фейкового аккаунта? Это же тоже про прайваси.

Всё немного сложнее.

Ну так це відмова тому що UI/UX/функціонал не підійшов. А стаття більше про відмову по ідеологічним причинам і по причинам прайвесі.

Тут же можно спросить: почему вы пишете на DOU с фейкового аккаунта? Это же тоже про прайваси.

Так як ж не тому що боюсь що ДОУ злиє мої дані чи продасть рекрутерам. Просто аудиторія ДОУ і взагалі укр сегменту інтернету токсична, озлоблена і завистлива, приписують слова які не говорив, перекручують, виривають з контексту, потім дружно пинають ногами. Пам’ятаю перед ковідом одного чувака в США довели до нервового зриву і відправили в госпіталь, відправивши роботодавцю і БЛМ організаціям його коментарі (де він виступав проти БЛМ, без расизму) і його персональну інформацію, чисто із зависті і особистої неприязні. Власне по цим причинам половина ДОУ або аноніми, або випилили свої акаунти.

Чувак із ніком Donald Trump питає, у чому сенс свободи, ліл.

Нагадати, як у січні 2021-го тезку різко деплатформнуша звідусіль? Тоді під час гонитви за трампістами навіть Telegram ледь не відімкнуша від AWS, що можаше поховати весь контент, що безлімітно зберігається там від самого початку.

От для упередження такого і потрібна цифрова автономність. Справді вільній людині ніхто не має в принципі могти заткнути рота. Культура скасування як явище в принципі існує лише тому, що забагато розплодися любителів вимкнути мозок і підсісти на безкоштовний сир, які як себе підставляють, так і тих, хто недостатньо принципові і змушені слідом за ними чомпти до огороджених садків.

Тут направду, одначе, є біда з тим, що це розкіш. Особливо для «третього мільярду» і далі, які прямо моляться на Alphabet/Meta, що надасте їм хоч якийсь вихід до Інтернету та сервіси в принципі. Вельме причетне тут також і попередвстановлення клієнтів WhatsApp та Facebook на дешеві фічерфони у 10-х.

Є різниця між публічною інформацією і приватною.

У мене немає параної що доу, гугл, епле, банк чи ще хтось зробить з моєю приватною інформацією, тому я без жодних проблем користуюсь їх сервісами.

Но вот що стосується публічної інформації, я сам вибираю що і під якими акаунтами постити.

Еге, тільки приватна інформація може через витік даних стати публічною.

В компанії працюють живі люди, взагалі-то. І чим їх більше, чим більше людей мають доступ до публічної інформації — тим вища ймовірність, що через одного пацюка все витече/наїбнеться.

У вестернерів якесь геть інше ставлення до цього. Вони самі часто акціонери тих компаній, вони наївно вважають, що керують ринком і їхнє принципове «фе» на щось вплине, що заки ті компанії з ними в одній юрисдикції, то їх реально засудити (особливо ТНК, які по цих самих юрисдикціях хвацько плигають, як їм зручно, еге), що NDA реально працюють (до речі, на цьому ж ґрунтуються тези свідків пласкої землі і альтернативної історії: всі, хто знають правду™, її не розкажуть, нема жодного свисткодмуха, от в принципі, не може бути).

Простий Тарас місто Жмеринка тільки чому на це все ведеться? Ми в іншій культурі вирощені, ми «Незнайка на Місяці» читахомо чи принаймні глядахомо. Нема віри капіталістам.

Нагадати, як у січні 2021-го тезку різко деплатформнуша звідусіль?

бан трампа в твіттері це і був акт свободи. Прикинь путєна забанять вкантакті, вже завтра офіси вк будуть перевернуті, всі працівники відмудохані, топ менеджмент буде вибачатись на камеру, і когось посадять по статті 282 ук рф. В Україні було б так же, якби була соцмережа народна, і там забанили не те що президента, хоть і бувшого, а якогось депутата, облзради, вже на наступний день, почалися б обшуки з вилученням техніки.

акт свободи

Свободи булінгу, еге.

вже завтра офіси вк будуть перевернуті, всі працівники відмудохані, топ менеджмент буде вибачатись на камеру, і когось посадять по статті 282 ук рф

Цілком очікувана реакція омегана на кривду. Так може, нєхуй кривдити? А втім, до кривдників усе одно ніц не дійде.

Свобода слова означає відсутність переслідування від держави за думки та ідеї, а не зобов’язання всіх громадян слухати ці ваші думки та ідеї. Приватна платформа може робити зі своїми користувачами те, що дозволяє закон та користувацька угода. Блокувати, в тому числі.

Не може, сильна демократична держава прикриє таку платформу, якщо та публічна і порушує принцип свободи слова. Такий підхід прийнятний лише для закритих платформ.

Чого це? Це буквально всі популярні платформи :) Держава може хіба що вимагати від платформ наявності прозорих критеріїв для обмеження доступу (правил, користувацької угоди), а також врегулювання фінансових питань (що буде з купленими опціями, якщо користувач заблокований).

Приватна платформа

В американських реаліях такі платформи не дуже-бо «приватні», вони примазані до держустанов і мають там своїх лобістів.

Не вигороджуйте ТНК і не робіть із них білих пухнастих кошенят, яких «клята держава» ображає, на практиці навпаки, від ненажерливих капіталістів тільки держава і може захистити людей і малий бізнес.

а не абстрактні, типу я в гуглі гуглив зброю

За зброю не прийдуть маски шоу, бо зброя продається легально, інакше б доводилось ходити до кожного, хто зайшов на ібіс чи форуми мисливців. За наркоту впринципі можуть, але гугл не шукає ботів в телеграмі, а притягнути за те що ти загуглив, як зварити шось в домашніх умовах, то нема причини. Тебе скоріше приймуть на новій пошті, коли ти прийшов забирати мінеральні добрива і днат лампи.

Samsung браузер

Це котрий на ґуґлівському рушієві Blink? — ліл.

Думаю что да. Какое отношение он имеет к гугл сервисам?
У меня нет фанатичной идеи отказаться от всего что хоть как либо относится к гуглу. Но если есть более удобные и приватные сервисы предпочитаю их.

Нещодавно бачив позитивні відгуки про kSuite від Швейцарського Infomaniak. Але сервіс доступний тільки для деяких країн і України нажаль поки що в переліку немає.

а як хто думає, чи може інтернет крешнутись?

не можна вбити бога, як не можна вбити небо над головою

вчора клаудфлер крешнувся трохи... на годинку.

Це fud, чувак не відстрілює шо він говорить

define «internet crash»?

если теория и имплементация верны — то нет.

може, це довгий процес, приблизно на 4 роки, але можна загнати інтернет під ковпак і від’єднати від всесвітньої мережі, буде одна велика локалка з адмінами сбушніками. Краш інтернету, це коли з нього відпадають користувачі, а в світі тренд на децентралізацію, точніше на чебурнети. А чебурнет не інтернет, відповідно інтернет зник.

Якби хтось маловідомий почав розказувати про таке, то ви просто подумали б, що людина хвора. Але коли у людини є кілька сотень мільйонів доларів, то починаєш вже замислюватися, аналізувати, а може в цьому щось є.
І потрібен час щоб дійти висновку — Та не, просто хвора.

от коли буде «кілька сотень мільйонів доларів» тоді починаєш замислюватися

от коли буде «кілька сотень мільйонів доларів» тоді починаєш замислюватися

если у тебя есть несколько сотен миллионов долларов — то да, можно отказаться от гугла, от єпла, от всего єтого. варум бі и найн?
зачем тебе вс’ єто, если для всего єтого у тебя есть секретарь?

Прям як мільярадер сидячи на яхті знімає відосік для своїх підлеглих розказуючи що щастя не в грошах. Но від яхти і мільярдів не відмовиться, і на роботу по найму не піде.

З цього глузував ще Едди Мерфі www.youtube.com/shorts/YF6xdiVu_I4 :)

Прям як мільярадер сидячи на яхті знімає відосік для своїх підлеглих розказуючи що щастя не в грошах. Но від яхти і мільярдів не відмовиться, і на роботу по найму не піде.

Джобс так робив ще в часи некста.

Чувак який заробив свої статки за допомогою ютуба, виклав відео на ютуб, за допомогою акаунта google, про те, як він відмовляється від google, нічого не забув?

ну він забув головний атрибут, ніс і шльопки клоуна

Ну можна розцінювати це так.

З іншого боку — от єсім я, принципово соцмережами не користуюся все інтернетівське життя, і що важливо, мені релігія забороняти лізти туди навіть для того, щоб піарити відмову від соцмереж.

Водночас, є мільярди людей, які з соцмереж носа не висовують зайвий раз, як цю аўдиторію охопити? правильно, ніяк, вона мене навіть не почує, і виходить, що я просто серу собі у власні штани, щоб довести, що сморід — це база, а відмова винюхувати сморід — це сніжиноцтво. У той час як через таких серунів, які пересічних людей уже заїбаша, соціальною нормою давно є ходити в протигазах. І виходить, що чують мене тільки такі ж серуни, і я з ними займаюся circlejerking’ом, змагаючися, в кого засраніші й смердючіші штани, і водночас жаліючися, у якому ж смердючому свинарнику ми живемо і як до цього нікому діла нема. А паралельно з цим ще виходять закони, які забороняють ходити в заплямованих штанах — і не тому, що хтось сере у штани, забруднити штани можна чималою кількістю способів, — а тому, що до серунів у штани і їх проблем уже давно нікому діла нема, і взагалі, через ці ваші соцмережі довкола вже самі фембої у гарненьких спідничках, які ще штани, вчорашнє століття. В штанах тільки гопота й бандюки-наркоторгівці ходять, мода в них така, нормальній людині яке діло до заплямованих штанів?

І от, а між тим, є люди, які мають у великих соцмережах реальну паству, і у випадку чого перетягують значну її частину якщо не геть із соцмереж, то принаймні у щось вільніше, як-от Fediverse чи Bluesky. Ну й чий підхід раціональніший і гідніший?

А чим принципово доу відрізняється від соц мереж?

Багато чим. Нема акценту на особистих профілях, нема всяких вбудованих ігор і іншого соціального мотлоху, нема персональної алгоритмізованої стрічки, нема свого набору зондів, напханих на сторонні сайти, штибу кнопок шарингу і віджетів коментування. Для порівняння, це значною мірою є у GitHub, Telegram чи Discord, от вони прямо по лезу качиної типізації ходять.

Із єретичних фіч тут хіба лайки й вимога використовувати ПІБ (щонайменш у Google+ та VK колись бʼяше теж така вимога і за її недотримання можаху заблокувати акаунт).

З останнім узагалі дотепно, бо тут є чимало нікоосібних користувачів, які ходять із сірими ніками й не паряться. Я ж цю вимогу, з одного боку, виконую, хоч і ненавиджу ПІБ концептуально, з іншого — підтвердити його не можу (хіба через особисте звернення до адмінів), бо не маю профілів у соцмережах), та й наміру не маю. Через це попросту не люблю DOU і рідко сюди ходжу.

відмова від гугла, вінди, огризизка, інтернетп, машин, ітп!
дєш неолуддізм!
ніт тлєтворному впливу західних технологій!
ніт цифро-техно голці на яку усі підсажені!
дєш власну заміну гугла, вінди, огризизка, інтернетп, машин, ітп!
тільки власні лісопєди!
:)))

відмова від гугла, вінди
неолуддізм

с каких пор отказ от ублюдочного в инженерном плане решении (windows) есть аналог поведения луддитов ? Вы не перегрелись ?

>каких пор отказ от ублюдочного в инженерном плане решении (windows)

мільярди мух так не вважають, завдяки яким м$ є третьою у світі конторою по капіталізації

можливо з точки зору інженера вона далеко не ідеальна, але з точки зору користувача вона набагато краще лінукс у якого усе навпаки з точки зору інженера він краще за вінді але з точки зору юзабіліті він набагато гірший для звичаного користувача

а які ваші альтернативи?

мільярди мух так не вважають, завдяки яким м$ є третьою у світі конторою по капіталізації

Большая часть которой к windows не имеет отношения.
Не начни M$ развивать облака, AI и прочее области — полетели бы они вслед за Nokia и прочими. Посмотрите структуру доходов.

а які ваші альтернативи?

Как рабочая станция — Linux или MacOS X.

к слову слив по моем вопрос о луддизме защитан. На вопрос ответа нет. Я могу быть сколько угодно красноглазиком и прочее, но по факту Вы употребляли выражения значения которых не понимаете.

ублюдочного в инженерном плане решении (windows)

Я вот айтишник, програмист, системный администратор, ДБА, системный програмист (что бы я под этим не подразумевал), менеджер, пользователь
но мне лично практически абсолютно позуй что там в «инженерном плане решений» у виндовс под капотом
работает? работает. Задачи выполняет? Выполняет. Разумная стоимость? разумная
от от «ублюдочных решений» пусть у красноглазых задротов пуканы горят, мне лично похер.

мне лично похер.

и потому Вы настрочили ответ. программист и прочее Вы наверное очень хороший, но с логикой нелады. Потому что если бы Вам действительно было все равно — прошли бы мимо.
А так — простой вопрос для самопроверки: сколько % windows используется в самой M$ особенно в областях на которые корпорация делает ставку ?
вот к примеру в Azure ...

и потому Вы настрочили ответ

мне похер на то, как винда устроена внутре. мне не похер плюнуть на спину красноглазику.
шо тут неясно? :)

А так — простой вопрос для самопроверки: сколько % windows используется в самой M$ особенно в областях на которые корпорация делает ставку ?

Глубоко похеру. Я не в МС.

сцук, вот єто «M$» так нафталином бздонуло, только держись!

так нафталином бздонуло

А ґіфки з Білом Ґейтсом із ріжками хочте?

Ну во-первых, там приличный формат временны́х меток, а не «эпоха UNIX» (которая расширением до 64-х бит продлевается дальше 2038-го, окей — но с датами до 1970-го года, по-прежнему, что делать?)

Во-вторых, идея монтирования независимых файловых систем в одно дерево с прятанием «заменяемых» каталогов — по сути своей ущербна. Ограничение 26-ю буквами, конечно, тоже ущербно (в то время как в AmigaOS, например, для дисков используется три символа), но на этот случай есть UNC. А для софта, который не поддерживает UNC, можно так же по-юниксячьему примонтировать диск в поддиректорию к какому-нибудь другому.

идея монтирования независимых файловых систем в одно дерево с прятанием «заменяемых» каталогов — по сути своей

дуже зручна, як і можливість overlay bind namespace ram і купи інших варіантів

Ограничение 26-ю буквами, ... есть UNC

чисто теоретично — чи можна нп мати system розділ хард диска (не діскети) віндовс з буквою A:? (яка більш подобається ніж C:))

чисто теоретично — чи можна нп мати system розділ хард диска (не діскети) віндовс з буквою A:? (яка більш подобається ніж C:))

Можна. Просто розмічувати ти будеш не через установщик, а будеш діскпарт викликати через повершел чи цмд. Але в тебе будуть проблеми з більшостю софта, в якому захардкожено, що треба стати на диск С і ніяк інакше, і не буде встановлюватись, як той же віртуал бокс останніх версій. Там вони уже зовсім помішались, і тепер не можна його поставити його нікуди, окрім системного диска.

C: -> A:

проблеми з більшостю софта

щось мені здається що першим софтом буде сама віндовс, навіть щоб повністю запуститися з диска А:

чисто теоретично — чи можна нп мати system розділ хард диска (не діскети) віндовс з буквою A:? (яка більш подобається ніж C:))

насчет А не знаю, но вот Д или Е — по крайней мере для нт4 — можно было.

У той час коли сінклери проходять тюрінга... а тут раз і труднощі запустити віндовс з А:)

І шо там такого ублюдочного, я просто дивився в сорси вінди, тих вінд які були злиті, а це хп і віста, там все доволі грамотно зроблено, а так як сучасна вінда, мало чим відрізняється від умовної хп, то все там нормально. Вона розвивається, з кожною версією стає стабільнішою, для кончених даж термінал і пакетний менеджер додали і окрему лінукс віртуалку, повертойси прикольніші ніж в макосі. Софт з 2003, 2010 і 2025 може працювати одночасно і без бубна, в одному середовищі і не робити голову. Що тобі ще треба?

даж термінал

Ху из терминал?

тільки власні лісопєди!

Я собі написав власну програму Екранний час для Windows
res.cloudinary.com/...​/tmsyghgerlqiniulea8i.png

Так чи інакше, але Google разом з іншими техногігантами з FAANG звинувачують у зловживанні довірою користувачів, слідкуванні та порушеннях приватності.

Поясняю на пальцях. ПРИ-ВАТ-НО-СТІ НЕ ІСНУЄ! А так, як приватності не існує, а ми живемо в гіперінформаційному суспільстві потрібно обирати хто саме буде зливати твої дані. Для громадянина України, гугл ніякої загрози не несе, як і не несе загрози громадянину Швеції який живе в Японії, чи де він там живе. Для громадянина України загрозу несе телеграм, дія, резерв плюс, приват 24 чи монобанк, бо це розповсюджені в Україні штуки, які наскрізь підментовані і за кожною апкою сидить бусік з маски шоу і чекає, щоб тебе присадити на пляшку. Тож мені не страшно, якщо злі хацкєри зіллють мої нюдси з айклауда, мені страшно, що мінфін може без мого відому знімати мої гроші з будь-якого рахунку в Україні.

за кожною апкою сидить ... страшно

ого... не знаю у кого то

p.s. і дія і київ цифровий і ще куча всього на телефоні є, і навіть в магазинах з телефонної аппки якось розраховуюсь

pps. добре щоб була ще додаткова опція — звичайний лінукс на мобайл, але тільки по доволі суб’єктивним резонам відносно звичніше (по зручності з андроїд/ios то наврядчи порівнював би)

добре щоб була ще додаткова опція — звичайний лінукс на мобайл

Так пишете, наче її нема.

Під «звичайний» мається на увазі що
— можна софт збирати і юзати як зазвичай в лінукс (поки що такого з андроїд нема)
— можна ставити і мати робочу периферію хочаб на більшості сучасних мобілок (також такого нема теж, нп postmarketos)

можна софт збирати і юзати як зазвичай в лінукс

Драсті, чом це? ARM заважає? Мені на хромбуці щось не дуже заважає, це при тому, що там узагалі armhf, під aarch64 готових білдів більше. Хоча й під armhf чимало, бо популярна малинка.

робочу периферію

Вам Type C для чого, ліл?
Чи мова про всякі вбудовані камери, датчики і т.п.? так знайдіть на OLX старий цифрофотик і носіть із собою, вони зараз нікому не потрібні :P

лінукс на мобайл

Мені на хромбуці щось.., малинка

не читатель?)

робочу периферію

Вам Type C для чого?

точно не читатель)

не читатель?)

Так я якраз читаю і питаю, що вам там особливим чином збирати треба в юзерспейсі, що на інших армах збирається, а на мобілках чомсь має не збиратися.

ПРИ-ВАТ-НО-СТІ НЕ ІСНУЄ!

Існує. чому ні?

потрібно обирати хто саме буде зливати твої дані.

Обираю себе. я сам буду зливати собі свої дані...

Для громадянина України, гугл ніякої загрози не несе

А для громадянина України який живе не в Україні.. Хоча стоп. це ж не громадяни уже. зе вроді так сказав на новий рік чи коли там... ну ладно тоді

Ну просто треба виходити з того, що якщо для тебе ворог американський, то ти користуєшся китайським софтом, якщо ворог китай то американським, просто обираєш ворога тієї країни в якій знаходишся, і це забезпечить тобі якийсь відсоток захисту. Але це не значить, що до тебе не прийдуть. Бо є наприклад дуже відома апка чат, за який бутилять, навіть якщо він просто в тебе на телефоні встановлений.

Що? для мене ворог той хто намагається злити мої дані

Існує. чому ні?

Тільки у випадку, коли ти живеш на безлюдному острові один.

Для громадянина України, гугл ніякої загрози не несе

Це поки що.

І якщо раніше тренд на «дегуглізацію» був доволі маргінальним рухом серед тих, кого заведено вважати параноїками

Вони і зараз маргінали. Тіпа муви, відмовся від ютуба, користуйся вімео, ну блін топ альтернативних кінцівок аніме 2025.

Відмовився від гугла коли ще тренда не існувало... Не ну користуюсь інколи, було б, звичайно, купити сучасну мобілу без оцих усих гуглових штукенцій і з можливостями керувати (або надавати фейкові пермішени) додаткам... Але хто послухає півтори каліки, коли є мільярд прогрессивніх рожеволосих потреб***ителя

купити сучасну мобілу без оцих усих штукенцій

Виробники свої драйвера/модулі/etc. пишуть під систему з якою заробляти можна, потрохи з’являються варіанти залізок з більш звичайним лінукс, але зазвичай то далеко не з новим залізом. Якщо з’явиться ще одна розповсюджена лінукс based система, то доволі вірогідно що то буде таксамо якась з immutable versions (тобто орієнтована на звичайних endusers) і зі схожим до android чи ios шляхом. Хоча якщо б навіть flatpak/snap store був (тобто immutable core + containers), можливо зручніше булоб також і для інших.

Якщо з’явиться ще одна розповсюджена лінукс based система

Та кому цей корпоративний копроліт уже треба, для Fuchsia он своє ядро пишуть, для Harmony теж.

Та кому цей корпоративний копроліт уже треба, для Fuchsia он своє ядро пишуть, для Harmony теж.

Неясно про що то копроліти)

Під linux based — це більш навіть не про ядро, а про sys environment (нп щось типу bsd env в макос)

Ну в лінуксу є безумовна перевага: це сила-силенна готових драйверів під усяку периферію. (Що вже навіть для Android зі врізаним ядром не завше релевантно.) І з чим велика біда на Symbian, приміром, через що з OTG зиску мало.

У нових-модних ядер, звісно, біда та ж, хоча там роблять якісь прошарки для сумісності з лінуксом, побачимо, обшім.

Ну в лінуксу є безумовна перевага: це сила-силенна готових драйверів під усяку периферію.

Це не стосується мобайл ворлд, щоб працювати з периферію на лінукс мобайл — треба щоб в тому було зацікавленість виробників заліза, а те що при цьому мати мільйон драйверів/модулів для десктопного чи серверного заліза — то майже перпендикулярно.

Еге, розкажіть ще, що для десктопного заліза теж завше самі лиш копро-рації драйвери писаху, а не ентузіасти чи принаймні дрібні компанії (як у випадку з NTFS-3G).
У 00-х під десктопний лінукс теж треба бʼяше залізо спеціяльно підбирати фактично, та й пізніше теж (особливо свіже!) Зі всякими бздями досі так.
З лопатофонами воно десь на цій же стадії і знаходиться, в дещо гіршому положенні, через загальну закритість і нестандартизованість армів відносно єдиної PC-платформи. Ви просто розбещені, десятки моделей, на які під усе є робочі драйвери, а ви носом крутите, що на новому-модному хлаомі GNU/Linux не заводиться :P

нестандартизованість армів відносно єдиної PC-платформи

Ядро практично під любу сучасну архітектуру — то не проблема від слова зовсім. Але навіщо те ядро яке там на проці крутиться, якщо екран нп не працює, чи тач, чи ще щось.

от у 00-х... а ви носом крутите

в 90х ще менше
— так, кручу в сторону від дев’яностонульових, бо зараз вже 20ті

якщо екран нп не працює

Розкажіть це користувачам невідій, у яких від відвалу блобу хронічно ікси працювати перестають ×D
Драйвери самі себе писати мають, я питаю?

бо зараз вже 20ті

Ну розкажіть, що там у 20-х, уже в космос літаєте чи ще нє? А нащо тоді то всьо?

У вас якісь неправильні рожевоволосі, у правильних рожевоволосих строкаті панчохи і старий до-ME-шний Thinkpad із рачем, UwU!

Так если он отказался от Гугла, то почему видос на ютубе, почему аккаунт ютуба не удалён?

Двоїную.
Я от узагалі на YouTube відео не заливаю віддавна й досі.
Спершу — через необхідність створення і привʼязки акаунту Google+ для цього, і мій принциповий бойкот соцмереж. А доки той Google+ здохну — то я вже від ФААНҐів як таких почах носом крутити.
Ну й важливо зазначити, що у випадку якихось проблем чи репортів навіть з одним відео — може прилетіти бан на весь обліковий запис Google цілком, та й навіть не на один, а на всі, які система вважає «повʼязаними» з ним. Прецеденти є вже багато років. Підтримка ж там відсутня як явище, навіть для платних клієнтів (AdWords, Google One, Workspace і що там у них іще), не кажучи вже про простих смертних, які всі фактично абузять безкоштовну інфраструктуру.

Я от узагалі на YouTube відео не заливаю віддавна й досі.

Ты не заливаешь видею на ютуб согласно своим принципам
я не заливаю видею на ютуб потому что мне нахрен это не надо
мы разные.

нахрен это не надо

Не верю :P
Я вот недавно мод для игры публиковах (озвучку собственного производства), и то — вставка демонстрационных видео поддерживается только с YouTube. Так и висит без демки.

Не верю :P
Я вот недавно мод для игры публиковах (озвучку собственного производства

А что мне туда заливать? Уроки по т-скл? а типа их там уже нету?

Вот это распространённая ошибка, кстати: «в Интернете и так уже всё есть, зачем ещё что-то заливать».

Вот внезапно — далеко не всё. Да и то, что есть, пропадать может. Или не того качества.

Вот это распространённая ошибка, кстати: «в Интернете и так уже всё есть, зачем ещё что-то заливать»

100%, вон сколько жоп, а каждый день тысячами новые льют. И норм, заходит

Ну это эффект Куллиджа просто, этадругое.

холодильников

А пять кровищ в наличии? Или пять четырёхмерных мышей? Или пять деспаунящихся в них Чиби-Мит?

Логичный результат. Большая часть прибыли Гугла — это удовлетворение пользователей.
Они перестали выполнять эту работу. Даже просто на «3»
Поддержка на базе якобы супер оптимизированного AI ведет себя как продавец ликероводочного отдела во времена перестройки ....
Систематические провалы в управлении и ряде технических областях ...
Контора с каждым годом превращает инженеров и вообще творцов непонятно в кого ...

Итог ожидаемый — и скотское поведение в отношении персональных данных тут только «вишенка на тортике»

Люди які захищають гугл наче ніколи не користувалися іншими сервісами. Гугл пошук працює погано, тому щоб щось знайти потрібно шукати і на гугл і на duckduckgo. Пошук в ютуб абсолютно зламаний, навіть тікток в рази краще справляється з цим. hdr відео — в instagram кожен охочий заливає hdr відос прямо з телефона, в youtube потрібно добряче поколупатися щоб залити такий відос. Випадковий клік по посилання на youtube не з залогіненого браузера перетворюється на перегляд 10 хвилин реклами. Gmail — лагучий. GCloud — лагучий що капець.
Maps — пошук зламаний, показ локацій зламаний. Вже скільки років пошук бару в Києві перетворюється на те, що ти дивишся на якесь місто на заході України, або італійські Bari.
Дизайн не змінювався вже десятки років, але їх «прости» «мінімалістичний» дизайн примудряється лагати.
Спроба щось загуглити через бразуер телефону часто перетворюється на війну з сайтом, за своє право не ставити їх власний додаток Google.

Так, в плані youtube та maps у них немає конкурентів, але тільки тому що ці сервіси наповнюються людьми, людьми які не знають про існування карт apple, не говорячи вже за будь-які інші карти, але все їх сервіси скурвилися за останні роки

які не знають про існування карт apple

Може тому що вони обмежили платформи де вони працюють?

duckduckgo

Гугл пошук лайно. Але я в якийсь момент почав користуватися duckduckgo, brave search, startpage. Але якось всеодно доводилось часто юзати гугл і я подумав: а нащо я юзаю їх якщо вони не покривають 100% потреб і мені треба повертатися знову до гугла?

Так я і сказав, що картам навряд чи буде заміна, адже це комʼюніті драйвен платформа, а комʼюніті велике зібрати завжди легше на кросплатформених рішеннях.
По моєму досвіду гугл не перекриває всі потреби, тому що так користуватися іншими пошуковиками, що інакше.

Вся моя думка про те, що якість послуг від гугл зменшується, кардинально зменшується, просто, поки що, немає альтернативи, і навряд чи буде. Ситуацію могло б врятувати зміна керівництва гугл, на те, яке буде мати краще бачення продукту, але демократія поки що не торкнулася технічних монополій на яких, буквально, тримається весь сучасний світ, тому ми можемо тільки бурчати)

а нащо я юзаю їх якщо вони не покривають 100% потреб і мені треба повертатися знову до гугла?

А що там ґуґл покриває? bang-ключів немає, пошук за зображенням вже теж калічний і відмовляється шукати за мордяками, у TinEye ліпший.

Не нужно даже никаких теорий заговора чтобы отказаться от этого сраного гугла. Мне нужны результаты поиска а не страница отвратительного медленно вылезающего слопа + еще страница плохо помеченной рекламы! В DDG (пока!) всё в порядке.

Вопрос не в вас вообще, вопрос в бизнес пользователях AdWords. Можете отказаться но всем пофигу. ІТ вообще не целевая аудитория Google и давно. Сторонние компании и разработчики нужны для того чтобы продвигать свои товары и услуги, типа : Andorid, GCP, Apigee и т.д.. И используя маркетинговые возможности корпорации, можно сказочно озолотися.
А супер дупер технология — никому не надо если о ней не знают потребители, на нее не создан маркетингом спрос и она соотвесвенно не продается. Google задушил например Yahoo совсем не потому что у последних плохо было с технологией. Тоже самое WebOS, MeeGo от Nokia и т.д. и т.п.

Так никто ж не против того чтобы продавать что-либо :) продавать — дело хорошее, покупать — обычно не очень.

Покупать тоже в обшем приятно, а вот отдавать деньги во время покупки большинству не нравится. С этим специально учат бороться продавцов, разными приёмами. Так же как увеличивать суммы по чеку допами и опциями и т.д. Там где тот же Google предоставляет какие то услуги без непосредственно взыманя платы, это совсем не означает что это бесплатно, просто о это более сложная механика (бизнес процесс) в фин модели. Кстати выдача поиска давно таргетированная через ИИ и для каждого пользователя она отличается в некоторой степени.

Завжди цікавило: а чому на російський пост ви також відповідаєте російською, коли самі спілкуєтесь українською? В цьому ж не має сенсу, адже всі українці розуміють українську, навіть ті, що все життя говорили російською. Ви розраховуєте, що то росіянин пише?
Чи так працює ваша мовна модель?

як дід, можу пояснити цей фєномєн. Коли в голові рівноправно працюють кілька мов, то потім не можеш згадати, якою мовою отримав ту чи іншу інформацію, бо вона збережена в токенах. А відповідаєш на питання тією-ж мовою «на автоматі»
Доречі, так і працює лагідна українізація: коли Зеленський ввів законом обов’язковість обслуговування українською, то ніхто і не помітив, просто почали більше нею користуватися. А раніше, коли Порошенко запровадив мовний закон з карами та заборонами, то зчинився срач.

Я такий самий дід, як і ви. І я працюю в технічній підтримці. Раніше я мав на українську відповідати українською, а на російську — російською. Так було прийнято. І тоді я дійсно це робив на автоматі і навіть забував якою мовою тільки що говорив. Але часи змінились. Зараз в сторону російської мови хочеться стріляти, тому я розмовляю виключно українською. Всі українці мене розуміють. Росіяни нехай *********. Але оце підлабузництво з язіком мене тупо виморажує.

Не бачив ще жодного узькоязичного, який переходив на українську ДО 2022, бо його українською щось запитали.

Узкоязычный в принципе не перейдет на украинский.
на украинский переходили русскоязычные, у котороых дефолтный язык русский, но украинский они знают. таких много, варум бы найн, имеют право.

таких много
Не бачив ще жодного

ну я вот к примеру — такой
так что — врёете, батенька

А, то це ти мені українською зараз пишеш? Ясно, понятно.

А, то це ти мені українською зараз пишеш? Ясно, понятно.

не вижу чтобі ві меня что-то спрашивали.
так что и повода переходить на украинский язік как бі и нету :)

Косплеїти свинособак — ще той перфоманс... Не думав що люди будуть таким пишатися...

Косплеїти свинособак — ще той перфоманс... Не думав що люди будуть таким пишатися...

Єто біло неожиданно.
Когда єто я успел так просчитаться? :)

повода переходить на украинский язік как бі и нету

Осьо-сьо

Осьо-сьо

Сорян, но я не из показных борцунов.
Я боролся (ну, если можно так было сказать) за украинский язык задолго до того как это не то что стало «трендом», а вообще такая тема стала подыматься. И не использую показное «украинство» на публике. Да, вышиванку тоже не ношу (но тут в основном из-за жадности, приличная вышиванка стоит ахулиард денег, меня тупо жаба давит)
так что брать меня на «ты русня», «узкоязычный», и т.д. — ну, можете попробовать, конечно.

Ти боровся, але лінь перемогла. А це однозначно перемога узького міра.

Я теж довго не купляв вишиванку. Теж з тих самих причин. Але потім переборов себе, знайшов не за всі гроші світу, та купив. Мені подобається сам одяг, а не культ навколо нього. Хоча культ я не зневажаю, це крута експансія на весь світ.

Подумай краще, ким будуть твої діти, українцями чи косплеєрами свинособак. Бо мова — єдине що чітко ідентифікує національну приналежність. Не одяг, не паспорт, не звички.

Ти боровся, але лінь перемогла.

ну, в том что ті тут имеешь возможность піжится какой ті весь из себя патриот — есть небольшая частичка моих заслуг.

Бо мова — єдине що чітко ідентифікує національну приналежність.

Нет.

имеешь возможность піжится

Ти сильно про себе гарної думки. ;)

Нет.

Так. Одягни хіджаб, побігай по площі десь в Німеччині та покричи свінособачою. Як ти думаєш, тебе приймуть за жахливу дивакувату мусульманку, чи за болотяного невіженого? ;)

Ти сильно про себе гарної думки. ;)

Разумеется. Я не из тех лузеров, которые себя недооценивают

Так. Одягни хіджаб, побігай по площі десь в Німеччині та покричи свінособачою. Як ти думаєш, тебе приймуть за жахливу дивакувату мусульманку, чи за болотяного невіженого? ;)

А если всё то же самое — но кричать по украински? норм?

лысый бородатый седой мужик в хиджабе....

но кричать по украински? норм?

Навіщо запитанням на запитання відповідати?

Навіщо запитанням на запитання відповідати?

какой прекрасный пример рекурсии

стоит

Не труЪ, вышиванку надо вышить, очевидно.

Не труЪ, вышиванку надо вышить, очевидно.

Ну, мне ж не 16, мелкая моторика уже не та, да и зрение хромает

Знак питання теж не помітив? Уважнішим треба бути :)

Знак питання теж не помітив? Уважнішим треба бути :)

а у вас сложности с различением того, на каком язіке вам пишут? :)

Ніяких, в мене лише труднощі з людьми, які стверджують абсолютно протилежне до їхніх вчинків в межах короткого періоду часу.

А от труднощі з розумінням мови, мабуть, в тебе, інакше я не розумію, як з тези, що я не бачив жодного узькоговорящього який переходив на українську ДО 2022, ти вирішив що я брешу:)

Ніяких

тогда о чем мі говорим?

А от труднощі з розумінням мови, мабуть,

безусловно

інакше я не розумію

но єто ваша проблема, не моя, не так ли?

що я не бачив жодного узькоговорящього який переходив на українську ДО 2022, ти вирішив що я брешу:

Тупо статистика.
Хотя может вам просто невезло. Ну или ві собеседник так себе, вот с вами никто общаться не хотел. По разному может біть.

тогда о чем мі говорим

Лише про те, що хтось тут балабол ;)

но єто ваша проблема, не моя, не так ли?

Це тому ти мені намагаєшся довести, що мій текст — неправда?:)

ві собеседник так себе, вот с вами никто общаться не хотел

Ну ти, ж намагаєшся :)

Тупо статистика

Де її можна глянути?

Лише про те, що хтось тут балабол ;)

тут форум. Трудно найти молчунов

Це тому ти мені намагаєшся довести, що мій текст — неправда?:)

не «правда», а скорее «ошибка» или «преувеличение».

Ну ти, ж намагаєшся :)

Без обид, но, цитиру марвел «Я даже не знаю кто ті такой» ©

Де її можна глянути?

В цензусе.
У нас в стране ахринеть сколько русскоговорящих. Масса из них сейчас ПРИНЦИПИАЛЬНО украиноговорящие — и єто понятно, нормально и хорошо
єкстраполируя взад можно сказать, что до полномасштабки значительное к-во єтих людей — переходили на украинский язік, когда к ним обращались по украински
Даже я. хотя да — не всегда и не везде, тут я спорить не буду.

В цензусе

Пруф в студію.

не «правда», а скорее «ошибка» или «преувеличение».

Ти навіть за ходом власних думок не слідкуєш?

не тошни мне тут под вечер
не встретить в украине русскоязычного который переходит на украинский — это надо обладать просто эпическим уровнем неудачи

И вообще — достали уже мовосрачем, очень неконструктивно
русский язык не является 100% признаком мудака, как и украинский язык, к сожалению, не является 100% признаком хорошего человека

давайте лучше линукс обосрём.

русский язык не является 100% признаком мудака,

Вона скоріше є ознакою лінгвоінвалідності. Або ж косплеера свинособак.

Вона скоріше є ознакою лінгвоінвалідності.

лингвоинвалид — это человек, который не в состоянии выучить никакого языка, кроме одного. А уж какой там это язык будет — рояли не игранет. Это может быть русский, польский, турецкий, людюой
Равно как и наличие какого-либо языка в багаже знаний — тоже ни о чем отдельно не говорит.

Не зовсім. Лінгвоінвалід — це людина, яка свідомо обирає не вчити мови, не використовувати їх, бо так їй зручніше. Бо всі й так розуміють. Це таке свобі свідоме самообмеження. Ти можеш знати десяток мов, але якщо ти не переходиш у спілкуванні на мову співрозмовника — це твій свідомий вибір, тобі це може здаватися нормальним, але для співрозмовника це просто образа. Ти можеш запитати, чому я не перейшов на свинособачу, може я теж такий самий лінгвоінвалід? Так. Але я це роблю навмисно, це прояв супротиву узькому міру. А інші роблять тому що їм так зручно, вони не зобовʼязані, немає сенсу, та мільйон інших причин.

Ти можеш запитати, чому я не перейшов на свинособачу,

Могу, но не хочу. Зачем? Меня устраивает что ті говоришь на понятном мне язіке. В крайнем случае я бі воспользовался переводчиком.

Але я це роблю навмисно, це прояв супротиву узькому міру

ну да, ну да.

Могу, но не хочу. Зачем?

Як мінімум, щоб не розповсюджувати зловонну ходу узького міра, мову вбивць, катів, гвалтівників. Чи тобі приємно, коли тебе вважають запоребриканцем, їхнім фанатом чи, що гірше, зрадником?

Як мінімум, щоб не розповсюджувати зловонну ходу узького міра, мову вбивць, катів, гвалтівників.

Очень пафосно. Очень
Мне прямо захотелось это услышать лично.
Вы же в Украине вроде бы? можно к вам в гости? :)

Заїжджай, в нас багато буде тем для обговорення, сльозу ностальгії пустимо, віскаря навернемо, дітей бери також.

Чи тобі приємно, коли тебе вважають запоребриканцем, їхнім фанатом чи, що гірше, зрадником?

Кем меня только не считали разные долбоёбы
Если я буду обращать внимание на каждого — у меня не будет времени сидеть на ДОУ

Я знаю, що неприємно таке чути. Але це не моя власна думка, це думка багатьох людей, які втратили рідних, друзів, дітей в цій війні. Я лише висловлюю її в голос.

Я знаю, що неприємно таке чути. Але це не моя власна думка, це думка багатьох людей, які втратили рідних, друзів, дітей в цій війні. Я лише висловлюю її в голос.

Хм. Вы озвучиваете мысли людей — у которых есть на это основание — с таким апломбом — как будто это у вас есть основания
А вы не хотели бы озвучивать свои мысли?

вбивць, катів, гвалтівників

Це Ви про українця Чикатило?

А втім... російськомовного же, це все узькоязика прошивка винна, аж ніяк не генетика, зроз.

аж ніяк не генетика, зроз.

Могу ошибаться, но генетика в єтом тоже вроде бі не особо виновата

русский язык не является 100% признаком мудака, как и украинский язык, к сожалению, не является 100% признаком хорошего человека

А про таке хтось десь писав?

не тошни мне тут под вечер
не встретить в украине русскоязычного который переходит на украинский

Ок значить статистики не буде. Ну так от, за все життя до 2022, я не можу згадати жодного випадку/ людини, яка перейшла з російської на українську, коли до неї починали говорити українською. А випадків навпаки — бачив достатньо.

я не можу згадати

ua.iherb.com/...​pplements-for-memory/1316
«найкращі дієтичні добавки для мозку та пам’яті»
как харьковчанин — искренне вам верю ©

Ти користувався? Бо якщо на твоєму досвіді, то, воно походу на гірше вийшло ;)

Ок значить статистики не буде. Ну так от, за все життя до 2022, я не можу згадати жодного випадку/ людини, яка перейшла з російської на українську, коли до неї починали говорити українською. А випадків навпаки — бачив достатньо.

Це не так, масовий перехід на українську почався до 2022, як не дивно, закон про мову цьому посприяв. Як приклад, керівник українського ерата перейшов на таунхолах на українську в 2021. Загалом, в 2020-2021 в публічній сфері намітився злам щодо використання української, і цей тренд різко посилився після 24.02.2022

Ну я не жив в Україні після 2019, в 2021 приїжджав, змін не помітив, але я не те щоб їх шукав, тому допускаю що таки правда.. До 2019 — такого тренду не існувало. Після 2022, так, почали переходити.

Ну я не жив в Україні після 2019,

Блядь
Снова нам тут из-за кордона рассказівать «что у нас как»
ну йоб вашу мать, когда ві уже свалите к херам.

До 2019 — такого тренду не існувало.

Не пизди.

Не пизди

Але ж пиздиш тут ти, де статистика? :)

ну йоб вашу мать, когда ві уже свалите к херам
тут форум. Трудно найти молчунов
Але ж пиздиш тут ти, де статистика? :)

давай так: ты для начала проживешь в Украине хотя бы 5 лет подряд — а потом уже будеш выказывать своё «экспертное» мнение
Потому как из-за кордона, конечно, оно виднее что тут и как — но звучит недостоверно
особенно учитывая твои сентенции

давай так

Ок, пиздабол, так пиздабол :)

в Украине хотя бы 5 лет подряд

Я жив підряд 34, і?

Я жив підряд 34, і?

проиграл
Я живу подряд 50

І всім знову таки, пох, лол

И снова ты пришел сказать как всем (а особенно тебе) — пох
ну ок.

Це якась вава в тебе? :)

Мне просто пока нечем занятся, мне скучно, я тыкаю в тебя палкой — ты реагируешь
так себе развлечение, но хоть что-то

І при цьому виставлєш себе дурнем? Це мазохізм? :)

І при цьому виставлєш себе дурнем? Це мазохізм? :)

Ну, я не горжусь тем что делаю, но мне скучно, и я не могу отказать себе в удовольствии понаступать тебе на ботинки
ты бгаешь за мной по топикам, огрызаешься, кусаегт ща ботинки
это в меру забавно.

ты бгаешь за мной по топикам

Це працює в обидва боки ;)

Це працює в обидва боки ;)

Нет
я сосредоточен на топиках
ты сосредоточен на мне
мы разные

Ох нійуха собі тут самооцінка :) це якісь комплекси?:)

Ох нійуха собі тут самооцінка :) це якісь комплекси?:)

Хм. По вашему мнению «самооценка = комплексы»?
Давно так считаете? вас в детсвте недостаточно ценили? родители постоянно попрекали вас что вы «недостаточно хороши», «надо быть скромнее», «не выпячивайся»?
Хотите об этом поговорить?

Це фрази твого психотерапевта? :)

Це фрази твого психотерапевта? :)

приятно что вы знаете о психотерапевтах, надеюсь вы используете это знание себе во благо
но отвечая на ваш вопрос — нет, это из обычного курса «как подавлять волю людей и заставлять их продуктивно работать за миску риса», крайне рекомендую, увлекательная вещь

людей и заставлять их продуктивно работать за миску риса

Розкажи який в тебе дохід, мені цікаво, чи спрацювало :)

Розкажи який в тебе дохід, мені цікаво, чи спрацювало :)

Довольно небольшой, но всё таки немного больше миски риса.

Ясно, пойнятно, значить працює :)

Ясно, пойнятно, значить працює :)

разумеется. Это отличная старая методика, проверенная временем.

До 2019 — такого тренду не існувало.

Існував в 2004 та 2014 роках. Але швидко здувся.

Існував в 2004 та 2014 роках. Але швидко здувся.

ну, тогда было очень мало закордлонных патриотов, некому было поддержать «тренд»

Я навіть в 2004 і 2014 такого не памятаю. В Києві як продавці в магазинах говорили російською, так і продовжували. Хоча я до них і українською звертався. В Криму — те саме було.

Тут, доречі, мова навіть не про те що якийсь чувак вирішив говорити українською, а мова почалась з того, що коли ти починав до когось розмову українською, він переходив на українську.

Я навіть в 2004 і 2014 такого не памятаю. В Києві як продавці в магазинах говорили російською, так і продовжували. Хоча я до них і українською звертався. В Криму — те саме було.

Тут, доречі, мова навіть не про те що якийсь чувак вирішив говорити українською, а мова почалась з того, що коли ти починав до когось розмову українською, він переходив на українську.

Зависит от окружения
в моем окружении, например, если кто говорил по украински — так на русский и не переходил. русский язык, к примеру, доворльно резко заканчивался на автостанции на благбазе или на старом салтове

Тренд — це не про продавців в магазині.

Та хз, сфера послуг, це перші люди на яких ти натрапляєш в новій локації...

Тренди починаються з лідерів думок, з еліт, тощо.

Я хз, чи можна вважати трендом те, що не підхопили маси. Це, швидше — поодинокі випадки.

MeeGo от Nokia

Так там вообще забавное collateral damage, лол: проект задушен Microsoft’ом, а рынок в итоге захвачен Google’ом и всё тем же Microsoft’ом и просран.
В то же время, Microsoft получает процентик с патентных отчислений с каждого лицензионного ведроидофона и не сильно сокрушается по этому поводу, так что докажите ещё, что здесь отсутствует сговор.

Ну-ну пусть теперь успешно выпилит хромиум из своего андроида, ведь он тоже делается как удобно гуглу а не пользователям, недавний пример , как они агрессивно выпиливали Ublock Origin из хромиума отличный пример, чтоб людям тошнила реклама со всех дыр или платить за подписку без рекламы. И в опенсорсных андроидах не работает гугл пей и куча банковских прог которые требуют прохождение Play Integrity API / залоченого бутлоадера

гугл пей заміняється пластиком, а «куча банковских прог» браузером з інетбанкінгом...

скажи это банкам револют, пумб, моно, абанк, райф — все не имеют браузера либо уже выпилили. А груду пластика не очень тягать охота при том что он платный уже

при том что он платный уже

шта?

просто дочекайтесь закінчення строку дії свого безкоштовного пластика і теж побачите, що перевипуск саме пластикової карти тепер у всіх за гроші

Іноді немає вибору, деякі китайські рукожопи своїм оновленням зламали сертифікати nfc в моєму телефоні.

GarminPay заміняє груду пластика

garmin.ua/banks-garminpay его не все банки поддерживают. Часы последний раз носил в школе, и не собираюсь носить, куеву тучу денег стоят. Видел смарт кольца, но габариты тоже большие у них

Видел смарт кольца, но габариты большие

з бодіарт технолоджі напевно треба очікувати смарт пірсинг вухоносів

Насправді, якщо смарт окуляри грамотно спарують з годинником і/або перснем — вийде досить потужний девайс доданої реальності, який замінить телефон в перспективі.

грамотно спарують з годинником і/або перснем

смарт перстень-обручка на відміну від пірсингу буде вводити в оману)

Це як в старовину в перснях яд тримали на всякий випадок:), а тепер- це девайс.
Головне, щоб обручки не чіпали, бо тоді взагалі ніякого романтизму не залишиться.

Зато які широкі бізнес перспективи відкрилися би — нп різний колір підсвічування як відповідний статус чогось/когось, піднесли до іншого персня і ШІ нп скаже психологічну сумісність, чи освітній статус при наймі, і т.п. навіть без використання для вільної каси в супермаркеті)

В таких справах я все- таки за романтизм. Все ж таки, я тебе кохаю хочеться чути від чоловіка жінці, чим від синхронізації її персня з перснем іншого чоловіка біля вільної каси:)
До речі, камені можуть змінювати колір від багатьох факторів на персні. В мене подарунок був від батьків в свій час, так там камінь то блакитним світився, то рожевим протягом дня. Я тоді не знала, як все це працює і думала, що я так впливаю на це:)

я все-таки за романтизм

ехх.. скільки роботи для програмерів і ШІ обламалося)

Є ж більш сучасні люди , країни ітд. Корея, Японія. Там , припускаю, можна відірватися в таких сердечних справах)

У мене Oura4 світиться різними кольорами, залежно від датчиків, що працюють) Прикольно вночі

Насправді, якщо смарт окуляри грамотно спарують з годинником і/або перснем — вийде досить потужний девайс доданої реальності, який замінить телефон в перспективі.

Торговій дом оружейников, Ван Вогт, ГГ широко использовал специализированные перстни для управления (чем он там управлял)

Часы последний раз носил в школе, и не собираюсь носить, куеву тучу денег стоят

Ліл, 149 доларів були на чорну п’ятницю якусь, це дійсно багато?

та тут є такі, що вишиванку собі жмуть купити) айтівці бідні люди

браузером з інетбанкінгом...

їх давно немає — практично всі банки давно на мобільні апки перейшли для «зручності» користувачів

примат поки має...
мобільні апки які прив’язані до гугл сервісів зло. моно вроді поки не прив’язаний.
мене радує що в Європі це не такий тренд як в Україні. може колись туди доберуся.

Там могут законодательно заставить выпилить www.justice.gov/...​trust-case-against-google

И в опенсорсных андроидах не работает гугл пей и куча банковских прог

Так а минусы в чём? банки также бенефициары цифрового концлагеря. «Прогрессивная европейская тенденция», когда перед банками надо десять раз сделать «ку», собрать стопку бумажек и в итоге всё равно с высоким шансом получить отказ, уже потихоньку и до Украины добирается. Так нужны ли эти ваши банки как таковые в принципе? уважающие себя люди пользуются наличкой и криптой.

А ещё Visa/Mastercard вон шантажируют площадки, допускающие у себя клубничный контент или даже специализирующиеся на нём, отказом в обслуживании. Из-за чего по Интернету катится очередная волна разрушения.

Мені більше подобається більш ранній контент Фелікса. Ще й з українською озвучкою!
youtu.be/...​4ZRl0?si=H2-c0z7B6y9IEuDR

Я вчора спілкувався з підтримкою Гугла: в мене якось дві спроби згоріли на додавання номеру до Ютуб каналу. Кажу зробіть ресет по моєму номеру, бо в мене нема активних каналів жодного.... дівчина каже: ми нічого не можемо зробити в нас все автоматизовано, купуйте інший номер )))
P.S. Все що треба знати про «розумних» інженерів Гугла.

Яка чудова тема для срачу! Пе-перше, це красиво — експлуатація довбнів-конспірофагів, шляхом викладання ролику, який лякає їх Гуглом, на платформі самого Гугла. Браво! Вважаю доволі очевидним, що якщо вам пропонують товар або послугу на дурно, то товар або послуга — це ви. Так, існують безкоштовні альтернативи майже чому завгодно, але вони — гімно, навіть без порівняння з продуктами лідорів індустрії. Тому що створити, підтримувати, та утримувати інфраструктуру — це дорого. Це також вважаю достатньо очевидним. Щось у мене срачик не виходить...

Так чи інакше, але Google разом з іншими техногігантами з FAANG звинувачують у зловживанні довірою користувачів, слідкуванні та порушеннях приватності.

І вот у всіх подібних параноїків і анархістів така вода без жодної конкретики, ну там перелікувати конкретні потенційні негативні наслідки для твого життя від того ж гмейла, гугл мепс, чи андроїда. Що, рекламу мені релевантну покаже після читання моєї почти? Я із-за такої дрібниці від почти відмовлятися не буду.

А після кількох безуспішних спроб цю конкретику представити, відповідають ще більш абстрактно в стилі: «якщо тобі подобається рука {вставити entity} в твоїй жопі, то це не значить що іншим подобається»

Ну от любителі Google Maps чомусь раптово опиняються без мап, коли ся лишають без доступу до Інтернету. Чому так, коли навіть він підтримує завантаження офлайн-кешу (хоч і через дупцю, на відміну від OsmAnd)? — а піди їх розбери, примусового лікнепу ж нема, можуть собі дозволити лизати язиком склянку і вихвалятися цим.

Свого часу теж дуже хотів покинути вінду і перейти на ту ж Убунту. Сестру так точно якийсь час, коли вона навчалась в універі, тримав на лінуксі і якось вона не жалілась. Але профіль роботи (архітектура) та любов вирішувати задачі усіма доступними шляхами явно суперечили можливостям лінукса (перепробував з десяток варіацій): то драйверів не вистачає, то вайн не запускає якийсь софт, то софт функціонально обмежений. З вірусами в мене ніколи серйозних проблем не було, більше 10 років сиджу без антивірусів, що таке реклама не знаю, бо ще на початку 2000-х остаточно перейшов на Оперу, де все (власний блокувальник серед іншого) одразу і в одному флаконі + кілька сторонніх плагінів. Гугл, як пошуковець, в принципі ніколи не переварював. Були ще часи алтавісти, а потім до відомих подій був лише яндекс. Взагалі, завжди віддавав перевагу слов’янському софту: від месенджерів, до кадів. Навіть соціальні мережі. Фейсбук, Інста (свят, свят, свят) як і багато різноманітних сервісів від гігантів індустрії — суцільні непорозуміння, які існують за звичайним принципом: пересічний користувач — це, той, якому не потрібен екскаватор, бо він звик до лопати з відрами. Безумовно всюди є винятки. Однак, покинути деякі сервіси гугла дійсно не хочеться, бо все ж таки ідея працюючої єдиної екосистеми дуже зручна. А гарантій від зламу ніхто не дає, живеш розумінням здорового глузду: астрономи досліджують лише те, що в силах охопити і, що представляє обґрунтований інтерес.
А тепер про ШІ. Чат із гроком, то дійсно, як тут вже згадували, давно став пріоритетним замінником пошуківця, а для чогось більш серйозного та реально доступного є... та-дам! — гугл аі студіо джеміні 2.5 про.

Фейсбук, Інста (свят, свят, свят) як і багато різноманітних сервісів від гігантів індустрії — суцільні непорозуміння, які існують за звичайним принципом: пересічний користувач — це, той, якому не потрібен екскаватор, бо він звик до лопати з відрами

Та нє, як на мене, там навпаки, ліл. Втюхують неремонтопридатний екскаватор із підпискою на обслуговування і пломбами на всіх запчастинах, коли й лопати вистачить.

я, коли починаю боятися інтернету, — не заходжу туди

Відео не дивився. Але на первюшці щось не видно у нього шапочки з фольги.

«I’m done with google» і запостив на ютюбі

Чомусь ні гугл, ні ютюб йому не заважали поки він був ніхто чи коли бабло тоннами йому лилося. А як наповнив всі свої кармани на кілька поколінь вперед, у нього тепер з’явилася позиція, ага.

скоріше за все так і є. Заробив грошей, вирішив вийти на пенсію, а причину назвав evil google

Ну так а шо, відстоювати політичну позицію — треба капітал за плечима мати, раптово?

Он Ленін скільки років по європах кошти збираше на революцію. Це ж західноєвропейський експеримент фактично, і ідеологія їхнього виробництва: провести досліди на slave’янах і глянути, що з того вийде. Наслідки досі розгрібаємо.

Народ головна додана вартість Google — це в першу чергу маркетинг. В сутності альтернативи то ж є усьому, та для тих хто приймає рішення про покупку часто Google надає кращу пропозицію по купі показників в конкретних регіонах світу. Тим не менше скажімо із маркетингом : Apple, Meta, Amazon та Microsoft на ринках США та ЄС у Google далеко не так і легко. В Азії на загал теж не такі крепкі позиції, в тому числі в Японії та Південнії Кореї. В Китаї їх взагалі в сутності забанили, і там Baidu.
В тому же Youtube, де викликана провокація- якщо би сервіси типу Vimeo надавали авторам та рекламодавцям чи преміум користувачам без реклами кращі умови, Youtube би швидко здувся, як це панаприклад сталось із Google+ на ринку соц сітей, власне і з MySpace так само сталось.

Та що вони там надають, там навпаки — місце обмежене або творцям контенту треба платити за підписку ще.

Google чавить недобросовісною конкуренцією саме тому, що це рекламний гігант, а ще тому що це далеко не єдиний проєкт компанії і в нього можна вкачувати кошти навіть якщо він збитковий.

Справжні конкуренти йому — це TikTok, Facebook, Telegram, та й ті з якимись обмеженнями (довжина відео, час зберігання, публічний доступ), а про дрібні відеохостинги взагалі казати нема чого.

Візьміть на додачу величезний ринок SmartTV, зараз туди вже простіше впхатися, бо майже всюди Android, а на початку 10-х впхати туди свій застосунок бʼяше величезною проблемою — ще одна з причин зльоту YouTube.

Це канєшно добре шо в пана Фелікса Чельберга є стільки вільного часу шоб страдать такою х**ньою.

Та це просто розрив шаблону для того щоби увагу на себе звернути. Він той ролік виклав в Youtube. Те що можна жити без продуктів Google технічно не для кого не секрет.

Коли собаці нічого робити, вона яйця лиже, а блогер займається пошуком шпіонів і розкриттям змов.

Я не дуже відслідковую такі новини, але з урахуванням того, що так багато продуктів гугла юзається, то відмовитися буде складно і займе деякий час.

а які продукти на вашу думку буде важко замінити?

Для звичайного юзера пошту, ютуб, Гугл драйв, мапу, офісні пакети. Не тому, що не має чим, а через те, що багато років юзають і все перетягнути на інші продукти- займе час.

Телефон для початку. Вибір же або Google, або Apple.

) телефон не означає Google...) Навіть якщо він андроїд)

Чом це? Повно старих телефонів на ОС не від них, коштують копійки. В Україні навіть 3G для них працює досі.

Та й з нового альтернативи є, здебільшого на KaiOS чи GNU/Linux, запхати GNU/Linux замість Android теж багато куди можна. MAUI, Mocor... майте бажання, обшім, а альтернативи знайдуться.

KaiOS

бачив на кнопочній розкладушці (ностальжі по часам з років 20 тому) — то зовсім інша категорія і невпевнений навіть чи смартфонами їх називають

запхати GNU/Linux замість Android теж багато куди можна

На сьогодні зовсім таки небагато, а там де навіть і можна по залізу — то не для daily driving буде (що навіть і пояснювати не треба). Можливо з часом достатньо залізок вже буде, але поки так як є.

невпевнений навіть чи смартфонами їх називають

Це точно більше смартфони, ніж лопати без клавіатури, які вже через це за визначенням не смартфони, а комунікатори, і які навіть родовід свій від смартфонів не ведуть.

Втім, наявність сенсорного екрану як така — вже блокер для називання смартфоном, а немає його буквально у кількох моделях (RugGear RG315 і ще індійське там щось, з окремою кнопкою для віртуального курсору). Бо редакція WM для смартфонів саме відсутністю підтримки сенсорних екранів і відрізняється. З іншого боку — Smartphone ≠ smartphone, і Smartphone — то маркетингове слівце M$, а от у справжніх smartphone’ах на Symbian сенсорний екран, і навіть тільки сенсорний — трапляється. Складно тут, обшім.

то не для daily driving буде (що навіть і пояснювати не треба)

Та нє, розкажіть, бо я не знаю, який там у вас daily driving.

Я за останній рік помітих, що на телефоні майже виключно мапами користуюся. З цим і КПК з 00-х з передзавантаженими OSM чудово впорається, вбудована GPS там уже трапляється, наскільки памнятаю.

Ну ще Jabber/Telegram-клієнти, оглядач, камера, K-9, курси валют, зрідка SMS/дзвінки.

Навіть Termux майже не користуюся більше, нашо він мені, коли хромбук є замість кишенькового недодевайсу без сліпого десятипальцевого друку, і якраз влазить до сумочки.

я не знаю, який там у вас daily driving

Щоденне звичайне використання — як нп розрахуватися в супермаркеті чи онлайн магазині, так і нп вся периферія працює за яку проплачено. І не так щоб екран працює, а internal аудіо нп ні (правда можна в навушниках typeС порекомендувати ходити), чи вайфай не працює (хоча можна ip-over-usb прокинути руцями чи езер свисток тягати), чи ротація екрану (напевно теж щось зовнішнє причепити можна), чи ще щось, — а треба щоб все з периферії працювало.

розрахуватися в супермаркеті

Це якесь новомодне збоченство для рабів системи?
Ви часом не з тих, у кого мобілка вже як орган тіла і які радше гаманець удома забудуть, ніж її? У мене навпаки.

онлайн магазині

Забиваю реквізіти віртуальної картки, не знаю, для чого там мобілка в принципі.

за яку проплачено

Що це мені нагадує... а, так — ТБ 90-х, коли почася наплив імпортних монтажних пультів, і на них неодмінно треба понатискати усі кнопочки зі спецефектами, щоб випендритися, у якого каналу пульт дорожчий. А що воно виглядає як несмак... ну малинові піджаки теж несмак, і шо?

розрахуватися в супермаркеті

Це якесь новомодне збоченство з спецефектами для рабів

З секції «а от у ...» -
в доісторичні часи щоб розрахуватися треба було спершу щоб хтось на бумажці написав суму, потім шпилиш до іншого хтось щоб розрахуватися кешем і поміняти одну бумажку на іншу, потім вже отримуєш по другій бумажці (чи третій, не пам’ятаю) те що хотів купити (якщо до того часу не забув що хотів купити), і за кожною бумажкою зазвичай були черги в магазині, бо то все повільно руцями.
Але зато без всяких маджік спецефектів інтернет ери) — сподобалося би теж?

малинові піджаки теж несмак, і шо?

в 2025му прочитано як — малиновий віндовс 3.11 з диска В:)

доісторичні часи

Ма-ні-пу-ля-ці-я.

Ну давайте розкажіть, що ці ваші обвʼязки до старої-затхлої системи банків і карток інноваційніші за криптовалюти.

для тих кому зручно в супермаркеті телефоном розраховуватися — дивляться на тих хто принципово розраховується чим завгодно з д̶и̶с̶к̶а̶ кармана А: чи В: — як на їх власний вибір такогож класу як «нас всєх облучают», і не більше того)))

зручно

Аргумент корови, яку ведуть на забій (уже прямо зараз і майже буквально).

www.youtube.com/watch?v=Hu4dTob8avQ

зручно в супермаркеті телефоном розраховуватися

корови ...

відносно «нас всєх облучают» таки мабуть вгадав)

А наскільки це зручно? Бо мені ж треба всі сучасні апки )

Бо мені ж треба всі сучасні апки )

Всі сучасні шпигунські зонди, маєте на увазі?

а які продукти на вашу думку буде важко замінити?

Мої мапи в google maps. Я там наставив біля 5000 точок по всьому світу. Безкоштовних аналогів з такими ж можливостями немає.

Пошта гугл, хз, що робити якщо її не буде, в мене всі сервіси через неї.

хз, що робити якщо її не буде, в мене всі сервіси через неї.

Ти тримаєш всі яйця в одній корзині... гугл може тебе знищити одною кнопкою)) а заодно всі спогади про тебе)

Спробуйте mapy.com, якi ще недавно були mapy.cz. Вони нещодавно почали розширення, але в Чехiï це найкращi карти.

у них навіть tiles не грузяться всі з openstreet.... позорище одним словом.

Вбив в пошук заклад дуже популярний, він його не знайшов. Штож

Мабуть не дуже й популярний 😂

Всього 22000 відгуків на гугл мапах :)
Скоріше карта дуже нішева для 1єї країни (і то не факт)

Я в першому коментарi якраз i писав що карти для Чехiï.

Вони нещодавно почали розширення

Ну я подумав що все ж таки почали, і в інтернеті є інфа що на Польщу теж вийшли

Технічно конкуруючи продукти то існують в сутності для усього — Bing, Baidu і тому подібне, для пошуку. DropBox замість drive, ціла низка офісних пакетів замість Docs. Купа email-лів замість Gmail, і клієнтів від десктопних до до веб. FireFox, Opera, Edge, Safari, Falcon, Conqueror і т.д. — браузер. Vimeo та подібні замість YouTube (там є один хаб у якого трафік і навантаження більше за Youtube, деякі індуси туди викладували лекції з програмування для початківців бо в Індії значно краще працює CDN). Звісно iOS, Harmony OS і т.д.
У Google посто ефективна бізнес модель в ряді регіонів світу, де було зайнято в сутності монопольне положення на ринку. Хоча тим же Facebook вони не стали кокурувати в цих же регіонах закоривши Google+, маючи в сутності хорошу технологію, та провальну з рештою фінансову бізнес модель.
Технічно же цілий Китай живе без Google, а це найбільший ринок IT на планеті, як по людях так і по фінансам. Поступово вони ще прийняли ідею нещодавно відмовлятись і від Android, для початку форками. Play в Китаї також не працює.

Тобто вам не подобалось як за вами стежить Google та ви пропонуєте перейти на маркети КНР та рф? Тобто як за вами буде стежити фсб та китайська розвідка вам подобається більше?

І так, там шпугунського софта купа, бо інакше державні кошти на це не витрачали б.

Коли ви користуєтесь відкритими лініями зв’язку це може бути кимось прослухано так чи інакше, ваш кеп.
Якщо пам’ятаєте фільм Бумер нарриклад, в разі чього телефони і іншу пристрої треба повністю вимкнути, бажано взагалі з собою не брати. Там де треба, там взагалі лише кнопочний телефон з якого виймається батарея, до безпосередньо використання при виході в відносно безпечну зону.
2. Ви ніколи не знаєте, що може бути завтра — а запросто може завітати демократія у вигляді на B-2 із F-35 та F-15, при чому зовсім не з тими намірами як вважалодось. Раптом у вас тут буде підозра на наявність зброї массового знищення, таємна ядерна программа там і т.д. Ну а в реальності якийсь ресурс видобуток якого иреба забезпечити. У В’єтнамі наприклад, окремі підрозділи США робили різню вбиваючи навіть дітей, власне як і В’єтконг робив те саме тим хто допомоюагав американцями та уряду Південного В’єтнаму. Останній був дуже корумпований і займався в сутності бусифікацією. Так само як і маріонеткові режими СРСР теж були дуже корумповані. Єталонним був режим Чаушеску в Румунії.
Так то демократія по свідченням Вікілікс та Сноудена слухає усю планету та усі лінії зв’язку як такі, програмою Прізма.
Як казав Альберт Енштейн, усе є відносним, дивлячись на контекст. А як Вінстон Чечель в політиці не має друзів, і політиці є інтереси.

Коли ти комусь цікавий, то тебе і так знайдуть, чи ти анонім, чи ховаєшся ітд.
В мене був колись такий момент, що я хотіла оформити перепустку для того,щоб поїхати до батьків і треба було телефонувати на гарячу лінію СБ.Так от, я так злякалась, коли на тому кінці мені кажуть: Доброго дня, Євгенія.Слухаємо Вас:). Потім мені брат, посміхаючись, пояснив, що коли хтось з родичів там працює/ працював, то вони знають все про всіх:).Так само з Гугл: якщо ти їм цікавий- будуть знати все.
А так, у більшості зайва настороженість часто переоцінена.

Так само з Гугл: якщо ти їм цікавий- будуть знати все.

Яким чином?)

А на вас швидще за усе вистачить усього то пара мегабайт данних. Лежить скажімо телефон вас постійно слухає, навіть коли ви ним не користуєтесь. Це аналізує ШІ десь на серверах в Маунтін Вью чи Купертіно, далі пропонує вам контекстну реклама. Щоправда вона в них буває і запізніла, коли вже купив воно вам пропонує те що вже купив. Технології вже більше 15 років і ви самі погодились не це поставивши галку, що не проти що сервіс збирає данні про вас.
Ну а Меркель наприклад, слухали постійно, хоча там треба було. Бо її північні потоки та «Ми чекали від вас більшого», скінчились дуже погано. Власне в Німечинні її хотять судити тепер за це. Росіяни як ви знаєте теж слухали ту же Нуланд і оприлюднювали її висловлювання, що до того куди підти ЄС, нагадаймо www.dw.com/...​ищений-телефон/a-17418468
А той же Трамп прямим текстом каже, що він думає щодо ЄС в цілому. А за день до перемовин з ЄС щодо митних тарифів, припиняє постачання зброї України бо ніби то «перевірка складских запасів». Щоправда він же коли задають питання ген прокурору про файли Джефрі Епштейна, публічно затикає всіх.

телефонувати на гарячу лінію СБ
Доброго дня, Євгенія

getcontact і подібні).

вони знають все про всіх:).

Вони знають те що ви їм дозволяєте знати своїми діями... І нічого більше. це ж не екстрасенси якісь.

Ян, не зовсім.В моєму випадку- родич там працював і запитали щодо роботи, як життя ітд ( окрім привітання ). Я до того написала, що люди часто думають, що прям всі слідкують за ними. Ні, це не так. Якщо дійсно зацікавляться, то будуть знати більш, ніж ти показуєш.

Якщо дійсно зацікавляться, то будуть знати більш, ніж ти показуєш.

Яким способом?)

Це треба СБ запитати:).Я , чесно кажучи, намагалася менш задавати питання. Бо був період, коли просто на роботу не брали, бо не хотіли " зайвого інтересу" до компані

Так само з Гугл: якщо ти їм цікавий- будуть знати все.

Припустимо, що при усіх інших скажімо неконтактні племена в бразильскій Сельві влансне як і ближні до них селяни там і т.д. залишають за собою не так вже і багато цифрового сліду. Щоправда вони стають контакними станом на зараз, утворють звичайні села. Чоловіки кажуть що тепер можуть викликати поліцію коли накнуться на нарко-трафікера, а не треба виставляти часових біля легерю кожну ніч. Жінки кажуть — що їм подобається промислово виготовленна одежа, посуд, тарілки і т.д.

мова не йде про всі. Там мова йде більше про ті, котрі мають доступ до притватної інформації користувача. Наприклад GoogleDrive, Gmail. А от youtube не має доступу до приватної інформації, тому ніяких проблем

Объективно Гугл скатился в сраное рекламное говно, но описанное в статье это не решает.

А ще можна з буханки хліба зробити тролейбус :)

Вся ця історія для мене на рівні конспералогії, ідеї таємних змов. Намагатись бути анонімним у мережі не має сенсу так само як намагатись бути непомічиним у соціумі

ви плутаєте людей, кожен має право на приватність.

В сети общаются более ласково, чем в реале, и если Вам нравится буллинг, то да, не мае сенсу ;)

Дивлячись для чого. В цілому то як показує практика якараз навпаки, є такі KPI як впізнаваність, рейтинги підтримки тощо. Так само є купа KPI в просуванні товару чи послуги на ринку SSM, SEO і т.д. Потрапляння на перші рядки в видачі Google коштує або цілу гору бабла, або суттєвих професійних знань і трохи менше бабла.
Сучасний світ влаштований так — що заробляє в першу чергу мода, tranding. Бо було виявлено, що люди частіше за усе купляють товари та послуги де першим аргументом є емоціна сладова. Також покупці 80% усіх товарів та послуг споживчої економіки, це жінки. Відповідно ПР — це сладно, але прибутково. А доступ до ЗМІ когтує багато, той же Маск купив Twitter за 40 мільярдів долларів, бо це мало сенс.

намагатись бути непомічиним у соціумі

Хікканам розкажіть, що це щось фантастичне, еге.

Та тут в народа ж телеграм найбезпечніша в світі чатілка, не в ту аудіторію це все вапщето

Треба от батл якось влаштувати кому хто більше довіряє свої дані — сундару пічаю чи дурову, цру чи фсб

#нхйтелеграм

да-да, ФСБ узнает, что зайчик любит белочку и надо купить хлеба и помидоров.

Насправді ідея крута але в даному випадку приклад PewDiePie не сильно щось змінить.Для того щоб відмовитися від чогось мало того що має бути адекватна альтернатива (якою якщо я не помиляюся GrapheneOS не є на сьогодні) має ще бути присутня мотивація переходу. Враховуючи мій досвід відмови у свій час від Windows це був свідомий вибір а також фінансові обмеження і фізичні мого ноутбука.Чи жалів я хоч раз про свій вибір? — Ні.Чи для мене став Linux повноцінною заміною Windows? — Думаю так, я радше зараз відчую дискомфорт із Windows ніж з MacOS чи Linux.Чи є це трендом? — Наврядчи і я не думаю що буде бо крім Apple по суті також гіганта альтернатив немає (LineageOS , Ubuntu Mobile не розглядаю оскільки вони також повноцінними замінниками Android на сьогодні не є)

Ще з postmarketos щось було/є, і навіть debian/mobian з мінімумом девайсів, але так — все доволі вузько з покриттям по залізу. Можливо більш реально очікувати що швидше який-небудь лінуксовий DE прикрутять до Андроїд (і хоч буде можливість звичайні лінукс gui проги збирати), тут дуже помітний зсув у сторону спрощення UI аля мобайл у gtk (плюс з’явився андроїд бекенд), хоча і невідомо в що всі ці рухи буде втілено.

Питання в тому хто захоче робити апки на ubuntu mobile чи на інші платформи щоб зайняти вільні ніші.

дивлячись яка target юзер група, як приклад — GnomeOS сетапить юзер софт з flatpak store (тобто і контейнерізація відповідна)

З 21-го року на GrapheneOS, повністю влаштовує.

Відмова від гугла це звісно круто, але по факту майже неможливо для пересічного користувача. Єдиний варіант це Епл, де все те саме відбувається, тільки в два рази дорожче.
Мапи нормальні тільки у монополістів; Ютуб взагалі один на планету; пошту наче можна відбити, але потім треба буде все життя боротись з мутними конторами які тебе спочатку в чорний список по замовчуванню занесуть, а далі благати їх тебе звідти прибрати, і через місяць повторити те ж для іншого блоку; нормальний смартфон з додатками третіх осіб типу банків так само тільки у двох монополій. І навіть якщо заморочититись і обмежити себе по максимуму щоб піти на альтернативну платформу, то все одно всі співбесідники на іншому кінці чату чи мейлу, користуються одним з двох варіантів і зіллють і свої дані і твої дані або гуглу або еплу.

Моя альтернатива:

Прошитий телефон з Aurora Store + F-droid, неважливо яка прошивка, головне щоб на аоспі та гапсів не було, він заодно швидше стане якщо бюджетний;
Арч лінукс на пк, хоча можна і убунту або федору;
LibreOffice;
Proton Mail / DuckDuckGo mail( який просто пересилає на основу пошту, додаткова виходить );
DuckDuckGo;
Zen Browser / DuckDuckGo Browser;
Duck ai;
NewPipe — гірше за ReVanced в плані інтерфейсу та можливостей, але в мене ніколи ще не злітав + не треба рут. Ще альтернатива це SkyTube, але він ще гірше інтерфейсом;
Ще можна дивитися відео на ютубі без реклами через DuckDuckGo Video вкладку;
Шапочка з фольги;

Розширення для браузера:
I still don’t care about cookies;
AdGuard;
Privacy Badger;

А взагалі бажано мати акаунт в гуглі, але дуже рідко на нього заходити і в налаштунках виставити всюди «не запам’ятовувати історію» та чистити часто все.

Так, це дуже крінжовий сетап, багато каченят, але я отримав ± незалежність від великих корпарацій та їх підписок. Єдине це мапи, Google Maps я відкриваю завжди через інкогніто.

О! Месье знает толк в извpащениях! ©

І все це збочення аби поганий гугл релевантну рекламу не показував.

Та взагалі ніяку, ліл. Скажіть ще, що вона не набридлива.

NewPipe і yt-dlp доволі часто ламаються, і може зрештою дійти до такого закручування гайок, що вони припинять працювати взагалі (принаймні, без кук з оглядача з-під залогіненого облікового запису, ставлячи таким чином під ризик обліковий запис уже).

Там уже лазівки, через які вони досі працюють, досі обмежені: старі API для iOS, для SmartTV... Web-морду надійно парсити уже фактично неможливо, там активно запроваджується боротьба з абузом і захист від ботів, бо ґіґанти штибу nVidia вже нахабно й масовано використовують yt-dlp для скачування відео для тренування своїх ШІ, терпіти це далі і пролітати під радарами більше не можна. Про API для Android і казати нема чого, він давно до криптографічних токенів підвʼязаний, мертва тема.

Частиною користуюсь сам, але для своїх цілей. Але коли читав цей сетап, в голові виникло питання: а навіщо? (питання трохи інакше в голові виникло, але це цензурована версія)

Це все не про те що хтось в бункері сидить і намагається стати суперанонімним.

Це все робиться бо це прикольно і люди можуть це робити. В момент це стає хобі. В мене немає цілі сховатися від світу. Інакше б я взагалі не реєструвався б на ДОУ та не писав би тут.

Це прикольно. Зайвий раз дізнатися про якийся корисний софт або як можна зробити це альтернативним шляхом дає чітко зрозуміти плюси і мінуси звичайних телефонів. Знову ж, це тільки моя думка людини яка любить зайвий раз розібратися в якійся темі.

впевнений, що команди розробників банків тільки за підтримку нових платформ, он вони уже від надміру вільного часу роблять маркетплейси товарів. Треба запит, реальні користувачі, а руки найдуться.

Мапи Here WeGo, можна повністю offline було використовувати і до того як з’явилось це в Gmaps. А в роумінгу це мало дуже велике значення. OpenStreetMap ще є, та і класичні навігатори типу Garmin і т.п.

Найчастіше відмова і пошук альтернатив відбувається не через такі нові тренди, а через те, що компанія убиває сервіс, типу як Google убив Google Reader (я замінив на Feedly) або Firefox убив Pocket (я замінив на Obsidian).

Теж довго сидів на feedly після Google Reader, але згодом зрозумів, що для мене час RSS пройшов, шо вже саме цікаве і оперативне можна споживати напряму — з твітера

Якщо читати твітер, то можна прочитати на 90% більше постів ніж якщо підписатись на якісь конкретні. Плюс можуть бути специфічні RSS-и, напр. RSS відгуків про компанії
jobs.dou.ua/companies/reviews/feeds чи RSS Фронтової Поплави.

Звісно, я писав про свій лише досвід. В твітері я читаю тільке те, на кого підписаний, не бачу різниці з РСС

з твітера

Це якщо в ньому не забанять когось вчергове, еге. Або цілком не ляже.

Так, а що змінилося в гуглі саме в плані пошуку інформації? Я не помітив якихось змін, тим більше в гіршу сторону. Чи мова про якісь маленькі сервіси гугля?

Судячи з

Фелікс перевів свій смартфон на GrapheneOS — операційку на базі Android, але з вирізаними сервісами та слідкувалками Google та повним контролем над доступом самої ОС і застосунків до ваших даних. Лептоп у нього тепер працює на ArchLinux, а різноманітні застосунки Google на кшталт Drive, Keep, Calendar та інших він замінив опенсорсними аналогами, які захостив на власному SteamDeck (!).

мова не тільки про пошук.

Якщо розмовляти про пошук, то сам гугл часто фільтрує пошук. Той же Яндекс, але не з політичними корректировками, а культурно-етнічними.

Насправді часто це добре, але не завжди. Сам факт того що твій пошук взагалі врегульовано дуже сильно — не круто.

Серьезно? Иногда хочется уточнить литературную цитату, но тебе вместо первоисточника высыпает рекламный спам привязанный к каждому отдельному слову.

що змінилося в гуглі саме в плані пошуку інформації

Ну його зламали впринциіпі він нічого не шукає, перша шпальта складається виключно з сео оптимизацій і реклами, до нього прикрутили нейронку, як намагається тебе вбити, але так нічого.

Youtube блохер постить відосік на Youtube про відмову від Google ))

BTW YouTube був стартапом який купили. Оскільки вже у антимонопольних органів є притензії до Google, то можуть відокремити.
У монополії в ІТ насправді є і купа переваг, вона часто веде до дуже інколи потрібної стандартизаці і уніфікації, що в інжереній справі на загал велике благо.
Big Tech з монопольним положенням на ринку в певний проміжок часу як : AT&T, IBM, Microsoft, Oracle, Google, Amazon, Facebook та інші як привнесли дуже багато поганого в індустрію монополізуючи її методами Джона Рокфелера, Генрі Форда, Александра Белла і т.д. тобто просто слідуючи загальним практикам американського типу бізнес культури, так в деякій мірі її і створили і привнесли дуже багато доброго. Бо часто революційний підхід теж корисний і дає більший прорив, ніж еволюційний.
З американских BigTech монополістом не були виключно Apple, багато в чому тому що Стів Джобс брав за приклад Акіо Моріту, і ставив ціль стати «Американською Sony». Звісно повноцінного оазису всеодно не вийшло, тим не менше у Apple копоративна культура на ділі, а не на слоганах.

що ви маєте на увазі під уніфікацією та стандартизацією?

Зараз пан нагенерує. )) А взагалі, ви що, все прочитали і знайшли там якийсь сенс?

Ну шо оце прицепились до людини я хз

Національній ллм же потрібні токени, в сусідньому топіку цейво яндекса жалівся що не вистачає ) людина старається

Ну наприклад під час третьої бараузерної війни була битва кодеків, а більшість алгоритмів зжаття — патентовані. В кінці вийшло дві технології Theora від Mozilla та H.262 які став просувати саме Google та Chrome. Станом на сьогодні ви можете дивитись відео online без потреби мати Macromedia/Adobe Flash, та пакету non free кодеків. І це один з епізодів.

H.262
Chrome

O_O

Де скачати збірку Chrome 1999-го року, не підкажете? Люди он усі випуски класичної Opera зібрати не можуть, бо вони випущені дрібними тиражами на втрачених CD... а, до речі, вона ж уже відтіля на рушії Blink? так? ще до гегемонії IE6, теж дурнувата хромозбірочка якась, до речі, а ще у Другій Світовій американці перемагають Чарлі Чапліна...

Youtube блохер

Ці теж довго не протягнуть, буквально через 1-2 роки блоги будуть вестися згерерованими персонажами. При чому, сам же гугль і зробив першим ці можливості.

Гуглу пофіг куди рекламу вставляти ) Все одно це корпорація майбутнього

буквально через 1-2 роки блоги будуть вестися згерерованими персонажами.

ти будеш таке дивитися?

ти будеш таке дивитися?

Ти навіть не будеш знати, що вони згенеровані :) Це вже зараз існує, то там, то тут випливає інформація, що останній рік люди слідкували за AI персонажем, і не підозрювали про це.

що останній рік люди слідкували за AI персонажем, і не підозрювали про це.

можна якийсь приклад такого персонажу?

бо от тут на відео теж реальні люди
youtu.be/...​sY2cw?si=jZXNIzTkifCAAl22
але ж я не порівнюю тебе з цими довб***бами і не кажу, що ти робив би теж саме у подібній ситуації

А хто узагалі дивиться на балакучі мордяки і навіщо? Мільярди мух не можуть помилятися. Ось і тут налетять.

Отож ) От відмова від гугла — це якби він видалив свій канал. А так просто хайповий клікбейт для лемінгів

Хтось навіть може сказати, що борець з драконом сам став драконом.

Після оприлюднення інформації як Ерік Шмідт реально вів ділові перемовини і робочу комунікацію, за що, коли це було виявлено компетентними органами, його просто звільнили із зам’янням діла, виплативши мільярдні штарфи, стало ясно що Don’t be Evel усього лише рекламний слоган, для рекламної рекрутінгової компанії в часи коли ІТ ринок робочої сили, був ринком робітника. Тобто капіталісти стандартно підсунули народу — Глобородько. Станом на зараз, через економічний закон зниження норми прибутку Адама Смітта та Давида Рикардо : «Попит народжує пропозицію». В світовому Hi Tech ринок работодавця і капіталісту одягати на себе овечу шкуру стало не треба, прямо усім паказують як реально працює ієрархічне суспільство із майновою ранговою конкуренцією, та боротьба за виживання та розможення, наглядно підверджуючи вірність теорії соціо-дарвінізму.
Усім стало чітко ясно что капіталізм на загал живе по загальним правилам і не може бути оазісів в морі кіпіталу із акулами бізнесу. Закон джунглів — кожний сам за себе. Щоправда за цими же законами — таким голубим чи зеленим гігінтам в яких розводяться шалені інтриги, та безпрецендентна бюрократія, протекціонизм, непотизм і т.д. що так само закономірність за соціо-дарвінізмом і так само катастрофа для будь якої технологічної компанії є стандартна смертельна загроза завжди. Вона зветься два хлопця з гаража. Ну або хтось типу Стіва повертається назад в свою компанію, яка втратила ефективнісіть і ринки, та звільняє раду директорів залишивши в ній 2 людини.

Від гуглу відмовляються, бо люди переходять на мовні моделі. Я сам помітив, що 95% запитів в мене вже йде до AI, а в гуглі є сенс шукати тільки якусь дуже нову інформацію, або картинки чи відео. Абсолютну більшість запитів шукати в гуглі немає сенсу, навіть після того, як там додали AI віджет, просто тому, що він незручний і не природній для гугля. Раніше я витрачав купу часу на пошук інформації по лінкам з гугля, а зараз це все робить AI і дає інформацію в ідеальній формі.

Прогнозую смерть гугля у тому виді, який є зараз. Але, разом з тим, і більшість інших сайтів вимре, бо туди ніхто не буде переходити з гугля. ДОУ от виживе, бо тут можна посратися з реальною людиною, а не з ШІ, тому сюди будуть заходити по прямому посиланню.

до речі, про те, що ресурси, побудовані навколо ком’юніті, виживуть (або принаймні триматимуться найдовше) абсолютно з вами згоден

тут можна посратися з реальною людиною, а не з ШІ,

Посратися точно можна, але хто зна тих «реальних людей» )

Час відроджувати ФІДО, де ноди поїнтів мусять знати особисто?

Зараз Google на запит сам в 95% видає першою строчкою резульат згенерований Gemini. Я робив перевірки різні, у мене виходить, що Gemini зараз працює на рівні, а подекуди краще за ChatGPT, за що риспект Сергію Бріну який як відомо повернувся з «почетної пенсії» щоб над цим працювати, та іншим із Google Brain так само. Так що відсутність ролі особистості в історії, дещо перебільшена. Кажуть зробили як колись в IBM, коли сворювали PC — просто зробили супер окремий відділок із іншою корпоративною культурою.
P.S. Grok ще, класно бомбить в твіттері зетників. Там реально Hasta la vista, baby після включення режиму самонавчання на T-800.

ДОУ от виживе, бо тут можна посратися з реальною людиною

от скажи це класно, не те що той чатжпт — йому що не скажеш, у відповідь «it’s great idea!»

Ну а де тебе ще стільки похвалять? це ж чистий допамін, зуб даю це спеціально

Я згоден листати тільки за це :)

Сподіваюсь колись випустять версію як в блейд ранер :)

це ж чистий допамін, зуб даю це спеціально

є ж допамінове звикнення, тому потрібно постійно дозу залицянь підвищувати

— згенерй срвнл два
— це геніальна ідея, мій господин, я впевнений що це могло б зайняти перше місце серед найкреативниших ідей 21 сторіччя, ти заглянув глибоко у себе і дійшов до точки, куди приходять люди через роки філософських пошуків, зараз все буде зроблено

Так не тупо виходить, не кожен раз, все так доречно вписує, smooth talker короче

Ну і кому там перцю замало можна ж подтюнити промпт просто

Одно турбує що Клод — це ж по ідеї мужик. Отето от небезпечно

Хочу клавдію!

it’s a great idea

cultural difference якась виходить), локальні може трохи в іншій тональності будуть висказуватися, і посміхатися менше стануть, абож ми почнемо більш вживати щось на зразок «great idea»

чатжпт — йому що не скажеш, у відповідь «it’s great idea!»

це просто наочна демонстрація американського англійського, вони на кожне лайно кажуть — it’s great!

не мовні моделі видасть вам запит, а спочатку відбувається запит-пошук на інформацію з сайтів, далі проганяється через мовні моделі.

ДОУ от виживе, бо тут можна посратися з реальною людиною, а не з ШІ

думаєте доу це не стосується? мені здається ШІ на доу забагато вже зараз, далі буде тільки гірше.

тут можна посратися з реальною людиною, а не з ШІ,

Десь засумував один Губін

А банальні ключики site: ці ваші ШІ вміють?

за таке гугл банить одразу після 5-ти запитів)

Як страшно жити, ну я вже за ним і не слідкую особливо.

Тривалий час для пошуку за пічкурами його використовувах — так і його зіпсуваша своїм Google Lens, ще й відмовляється шукати, якщо розпізнає на пічкурі якусь мордяку. А старий-добрий TinEye працює стабільно і незмінно, щоправда, мені здається, він поганенько свіжі пічкури індексує.

Дякую, але ні, не переконали.

я не ставив собі це за мету, сам поки теж нікуди не збираюсь )

Підписатись на коментарі