Оновлення сертифікації IIBA ECBA у 2025. Що зміниться та до чого тепер готуватись
Всім привіт! Я Юра Гомон, автор блогу Passionate Business Analyst та ко-фаундер УБАК — Української Конференції з Бізнес-аналізу. Маю цікаві новини!
З 21 липня IIBA оновить сертифікацію ECBA для новачків. Якщо ви ще не в темі (а дуже варто), це сертифікація початкового рівня для бізнес-аналітиків. Її ціль — надати свіжоспеченим експертам певну підтримку їх професійного рівня перед роботодавцями. Тож якщо ви замислювались над отриманням подібної лички, чи вже націлені на здачу ECBA — ця стаття саме для вас.
Сьогодні я порівняю стару і нову версії та поясню, чому майбутня версія буде такою і чи буде вона кращою, чи гіршою. Що ми знаємо на цей час?
Причини оновлення сертифікації

Як я бачу з головного сайту IIBA та з комунікацій експертів, основною причиною оновлення є те, що IIBA нарешті перейдуть від суто теоретичних знань до більш практичних. У минулому професійна спільнота досить сильно критикувала IIBA щодо ECBA. Відгуки в основному стосувалися того, що сертифікація була суто теоретичною. Це означає, що вона надавала багато інформації, однак не готувала до реального професійного життя.
Іншим фактором, який робив цей іспит досить стресовим, був обмежений час на його проходження — 60 хвилин на 50 питань. Хоча це не так вже й погано, але це трохи понад хвилину на питання, що створює великий тиск для кандидата початкового рівня.
Крім того, іспит є досить дорогим, що робить таку інвестицію ризикованою. Поточна ціна для нечленів IIBA становить 350 доларів, а для членів — 195 доларів.
Тобто, якщо коротко, поточна версія ECBA є досить складним викликом і не обов’язково є оптимальною для початківця-експерта. На щастя, IIBA зробила свою домашню роботу і вжила значних заходів, щоб зробити цю сертифікацію набагато більш розумною.
Ключові зміни у новій версії
По-перше, вони випустили BA Standard. По суті, це скорочена версія BABOK. Замість 600 сторінок вам потрібно вивчити лише 60, не втрачаючи нічого критично важливого. По-друге, IIBA зробили BA Standard базою для ECBA замість BABOK. Шикарні новини! Так, звісно, вам все одно доведеться заглибитися в деякі розділи BABOK, але не так сильно, та й в цілому не те щоб обов’язково. Ця зміна зробить підготовку набагато більш розумною.

Продовжуючи тему підготовки. Програма сертифікації та план іспиту були повністю перероблені. Раніше кандидати мали вивчати діяльність бізнес-аналітиків, як зазначено в BABOK. Ця частина становила близько 70% іспиту. Нова версія натомість зосереджується на основних концепціях BA (BACCM — Business Analysis Core Concept Models). Самі по собі ці концепти простіші та тепер пов’язані з реальними завданнями BA.
Іншими словами, у попередній версії іспиту ви читали та запам’ятовували енциклопедію. Натомість у новій версії ви зосереджуєтеся на цінності та впливі кожного завдання, що, теоретично, набагато краще. Це теоретично, оскільки ми не знаємо точно, як буде працювати цей новий іспит. Однак ми знаємо, як можуть виглядати нові екзаменаційні питання, оскільки IIBA надала нам приклади питань.

Ознайомившись із питаннями, що використовуються зараз, ви побачите, що вони відносно прості й суто теоретичні. Вам потрібно точно знати, як інформація була написана в книзі, і згадати її. Хоча я часто наголошую на важливості фундаментальної теорії, я також критикував — і продовжуватиму критикувати — суто теоретичний підхід до тестів, оскільки він не допомагає в практичній роботі.
Теоретично, нові питання набагато кращі. Тепер ви отримаєте твердження і питання, щоб уточнити ваше розуміння або скерувати курс дій. Чому це краще? Коли ви зіткнетеся з такою ж ситуацією у своїй роботі, ви будете знати, як з нею впоратися, на відміну від того, коли ви просто маєте деякі теоретичні знання з цього питання.

Чому це добре в теорії? Ну, тому що я не зміг знайти прямої згадки про те, які допоміжні матеріали пов’яжуть теорію з реальним досвідом. Можливо, це буде розкрито пізніше. Наразі здається, що вам доведеться знайти когось, хто встановить цей зв’язок, тобто, ймовірно, вам доведеться найняти досвідченого наставника.
Важливий нюанс для кандидатів
А тепер погані новини. Якщо ви вже запланували іспит на після 21 липня, та вже готувалися до старої версії, вам доведеться багато чого перевчити.
Ще одна важлива річ. Якщо ви складете іспит 21 липня або пізніше, ви отримаєте результати не раніше листопада. Причина в тому, що новий іспит ще не має «прохідного балу». Щоб визначити бал, IIBA потребує достатньої кількості результатів тестування, які будуть розглянуті групою експертів з бізнес-аналітики, після чого вони запропонують бал.
На жаль, такий підхід є стандартним і широко прийнятим способом встановлення прохідних балів. Хоча він має наукове обґрунтування, по суті ваш бал буде залежати не тільки від ваших знань, але й від того, як його складуть інші. Це може бути як добре, так і погано для вас, залежно від того, як складуть екзамен ваші колеги, та яку базову лінію вони встановлять.
Практичні поради для підготовки
Тепер, коли ви знаєте більше про нову версію, ви повинні вирішити, що робити.

Якщо ви хочете скласти стару версію, до якої ви готувалися, зараз саме час. До 21 липня кожен кандидат може перескласти іспит безплатно. Ви можете скласти іспит, подивитися, як це працює, провалити його і скласти ще раз набагато краще. Я пропоную вам спробувати це. З іншого боку, якщо ви вирішите скласти іспит після 21 липня, ось що вам потрібно знати.
По-перше, включіть у своє навчання розділи
Далі вам слід знайти досвідченого наставника, який допоможе пов’язати теорію з практичним досвідом. Звичайно, ви все одно можете скласти іспит самостійно, читаючи книги. Однак я вважаю, що кандидатам було б корисно навчатися в експерта.
Висновки
Підсумовуючи, новий іспит підвищить планку для експертів початкового рівня, пов’язавши теорію з практикою. Водночас він має стати менш стресовим завдяки зменшенню обсягу теоретичної підготовки та необхідних матеріалів, з акцентом на практику та додатковим 25% часу під час іспиту з тією ж кількістю питань.
Загалом перероблювання іспиту викликає питання: чи варто його складати, і якщо так, то поспішати на стару версію чи чекати на нову? Якщо ви вже інвестували в поточну версію, я б сказав, що безпечніше завершити її до оновлення, особливо якщо у вашому випадку «личка» важливіша за знання. Особливо з огляду на те, що IIBA дозволяє безплатно перескладати стару версію іспиту, тобто якщо ви провалили його, вам буде дозволена ще одна спроба безплатно, що насправді чудово!
З іншого боку, якщо ви цінуєте знання понад усе і не поспішаєте шукати роботу, перехід на оновлену версію може бути кращим варіантом. Особливо, якщо ви знайдете наставника і проведете з ним деякий час. В будь-якому разі, ECBA це дуже цікава можливість для прокачування своїх знань. Який би ви не обрали варіанти — успіхів!
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів