💬 Хочу поділитися досвідом оформлення декретних виплат для ФОП 3 групи, перебуваючи за кордоном
Я вже понад 7 років працюю в IT і весь цей час була на ФОП 3 групи, чесно платила податки й продовжувала це робити навіть під час повномасштабної війни. 🙂
Кажуть, коли айтішник втомлюється від роботи, він нікому про це не скаже, але ви помітите знаки: наприклад, раптом він почне оформлювати декретні виплати 😅.
Останні пів року я живу в Румунії, де перебуваю на тимчасовому прихистку (тимчасовий захист для громадян України). Це дає мені право залишатися резидентом України для податкових цілей і продовжувати платити податки в Україну як ФОП.
✨ Тепер про самі декретні виплати і що треба зробити за законом.
🔹 Хто має право: — ФОП 3 групи, які сплачують ЄСВ; — є стаж сплати ЄСВ мінімум 6 місяців до настання лікарняного; -Не мають заборгованості з податків.
🔹 Скільки виплачують:
— На стандартний термін декрету (як у найманих) — 126 дні;
-Сума розраховується з рохунку доходів за останні 12 місяців;
-Мінімум: близько
📅 Офіційні кроки (як по інструкції):
- Оформити листок непрацездатності через ЕСОЗ;
- Відкрити соціальний рахунок (окремо від ФОПівського);
- Подати заяву та лікарняний до податкової/Фонду соціального страхування.
🛠️ А ось як це зробила дистанційно:
1️⃣ Отримати листок непрацездатності від гінеколога.
Я веду вагітність онлайн у клініці Yuzko в Україні, і мені виписали лікарняний дистанційно на основі скрінінгів і консультацій з Румунії.
Що важливо:
🔸 Лікар повинен мати доступ до ЕСОЗ (електронної системи охорони здоров’я), оскільки лікарняний оформлюється саме там.
🔸 У вас має бути активна декларація з сімейним лікарем в Україні. Якщо декларація відсутня або неправильно оформлена, лікар не зможе видати лікарняний навіть при онлайн-консультаціях.
2️⃣ Відкрити соціальний рахунок для виплат.
Декретні виплати для ФОП зараховують не на звичайний рахунок ФОП, а на окремий соціальний рахунок.
🔸 Випадково натрапила, що в Monobank можна відкрити такий рахунок онлайн прямо в застосунку (якщо у вас вже є ФОПівський рахунок у Monobank — у мене він був).
🔸 В інших банках, як-от ПриватБанк чи УкрСиббанк, потрібно особисто звертатися до відділення в Україні.
🔸 Кажуть, що в Ощадбанку також можна оформити онлайн, але лише за наявності їхньої картки (сама не перевіряла).
3️⃣ Подати документи для отримання виплат.
Цим займається мій бухгалтер, але загальний перелік виглядає так:
▪️ Листок непрацездатності з ЕСОЗ
▪️ Довідка з банку про відкритий соціальний рахунок
▪️ Заява на отримання допомоги
Пакет документів подається через електронний кабінет платника податків або через бухгалтера у паперовому вигляді в Україну.
🔍 Словом, процес простий, але щоб зробити це за кілька тисяч кілометрів від батьківщини — треба трохи терпіння :) Надіюся, комусь буде корисно.
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів